«Τα σώματά μας τυπώθηκαν ως λευκές σελίδες για να γεμίσουν με το μελάνι της καρδιάς μας»
Γιατί οι άνθρωποι κάνουν τατουάζ;
Γιατί οι άνθρωποι κάνουν τατουάζ; - «Τα σώματά μας τυπώθηκαν ως λευκές σελίδες για να γεμίσουν με το μελάνι της καρδιάς μας»

Τα τατουάζ εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τον 19ο αιώνα και αυτόματα συνδέθηκαν με την εγκληματική συμπεριφορά. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει παρασάγγας. Σύμφωνα με μια εκτίμηση, το 38% των ενηλίκων μεταξύ 18 και 29 ετών έχουν τουλάχιστον ένα τατουάζ.

Γιατί έχει τέτοια δημοτικότητά η δερματοστιξία;

Αυτό το ερώτημα διερευνήθηκε σε μια πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής την ψυχολόγο Luzelle Naudé του Πανεπιστημίου του Free State στη Νότια Αφρική. Πιο συγκεκριμένα, η ίδια και οι συνεργάτες της προσπάθησαν να καταλάβουν με ποια κριτήρια οι φοιτητές επιλέγουν να κάνουν ή να μην κάνουν τατουάζ.

Προκειμένου να διερευνήσουν αυτά τα ερωτήματα, η Naudé και η ομάδα της ξεκίνησαν στρατολογώντας συμμετέχοντες που ήταν τελειόφοιτοι κολεγίου και εγγράφηκαν σε ένα μάθημα μεθόδων έρευνας ψυχολογίας. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια που ρωτούσαν για τις εμπειρίες τους σχετικά με τα τατουάζ, συμπεριλαμβανομένου του αν είχαν ή όχι ένα ή περισσότερα τατουάζ, πόσοι από τους φίλους τους είχαν ένα ή περισσότερα, τους λόγους για τους οποίους είχαν ένα ή όχι και τις απόψεις τους για άτομα με τατουάζ. Η Naudé και οι συνεργάτες της κάλεσαν επίσης τους συμμετέχοντες να απαντήσουν σε μια συνέντευξη, με στόχο να αναδειχθούν οι βαθύτερες αντιλήψεις τους για τα τατουάζ.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες (78%) δεν είχαν τατουάζ και οι περισσότεροι γονείς τους (92%) επίσης. Ωστόσο, οι περισσότεροι φίλοι των συμμετεχόντων (74%) είχαν τατουάζ - και σχεδόν οι μισοί (47%) σκέφτονταν να κάνουν τουλάχιστον ένα τατουάζ.

Το πρωταρχικό κίνητρο για όσους έκαναν ένα τατουάζ (25%) είχε να κάνει με το προσωπικό του νόημα (όπως για να σηματοδοτήσει μια σημαντική εμπειρία ή αγώνα). Οι συμμετέχοντες ανέφεραν λόγους όπως «για να κρατήσω τη μνήμη της μητέρας μου», «έναν τρόπο να τιμώ το πρώτο μου παιδί» και «να αναδείξω όσα περνούσα σε μια συγκεκριμένη στιγμή της ζωής μου». Ορισμένοι συμμετέχοντες (12%) θεώρησαν επίσης ότι τα τατουάζ τους ήταν προέκταση ή έκφραση αυτού που ήταν. Όπως παρατήρησε ένας ερωτώμενος, «Το σώμα μου είναι ένα βιβλίο, κάθε τατουάζ μου είναι και μια ιστορία μου». Ορισμένοι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης ότι βρήκαν τα τατουάζ ως μια ελκυστική μορφή τέχνης.

Για τους συμμετέχοντες που επέλεξαν να μην κάνουν τατουάζ, οι κύριοι λόγοι περιστρέφονταν γύρω από κοινωνικούς και πολιτιστικούς παράγοντες, κυρίως τη θρησκεία (11%). Ένας συμμετέχων σκέφτηκε: «Είμαι θρησκευόμενος, επομένως το σώμα μου είναι ο ναός του Αγίου Πνεύματος. Θα ήθελα να μείνω καθαρός». Ένας άλλος εξέφρασε: «Είμαι Χριστιανός, είναι αντιφατικό όπως στη χριστιανική θρησκεία να αντιμετωπίζουμε και να σεβόμαστε το σώμα μας ως ναό».

Άλλοι λόγοι για να ήταν η αποδοκιμασία από την οικογένεια και τους φίλους και η κριτική στον εργασιακό χώρο. Ορισμένοι συμμετέχοντες (10%) μοιράστηκαν τις ανησυχίες τους σχετικά με τη μονιμότητα των τατουάζ και την αίσθηση ότι δεν φαίνονται ελκυστικά στους ηλικιωμένους. Οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν επίσης σε ιατρικούς λόγους ή φόβο για βελόνες και πόνο (10%). Επιπλέον, ορισμένοι συμμετέχοντες θεώρησαν τα τατουάζ ως μη ελκυστικά. Ένας συμμετέχων είπε: «Δεν θα έκανα ποτέ. Θα έβαζες αυτοκόλλητο προφυλακτήρα σε μια Ferrari;»

Όσον αφορά τις απόψεις των συμμετεχόντων για τα τατουάζ τόσο το δικό τους, όσο και των υπολοίπων, ήταν ως επί το πλείστον μη επικριτικοί. Όταν ρωτήθηκαν, «Ποια είναι η γνώμη σας για τα τατουάζ σε άλλα άτομα;» Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (54%) είχε θετικές απόψεις, το 18% είχε ανάμεικτα συναισθήματα, το 13% είχε αρνητικές απόψεις και το 15% είτε δεν είχε γνώμη είτε ήταν αδιάφορο. Οι περισσότεροι ερωτηθέντες σεβάστηκαν τις προτιμήσεις των ατόμων με τατουάζ. Ένας ερωτώμενος δήλωσε: «Είναι ωραίοι και όλα, απλά όχι για μένα».

Αξίζει να σημειωθεί, όταν απαντώντας στην ερώτηση «Ποια πιστεύετε ότι είναι η γνώμη των ανθρώπων για τα τατουάζ;», οι περισσότεροι συμμετέχοντες (39%) θεώρησαν ότι οι άνθρωποι έχουν ανάμεικτα συναισθήματα ή αρνητικά συναισθήματα (35%), σε αντίθεση με το 17% των συμμετεχόντων που πίστευε ότι οι άνθρωποι ένιωθαν θετικά για τα τατουάζ. Το 4% των συμμετεχόντων δεν συμμερίζεται γνώμη.

Προς τα πού γέρνει η ζυγαριά;

Μεταξύ εκείνων που είχαν αρνητικές απόψεις, δήλωσαν ότι τα τατουάζ ήταν (με τα δικά τους λόγια), άσχημα, άχρηστα, ακατάστατα, φτηνά και βρώμικα. Ομοίως, έβλεπαν τα άτομα με τατουάζ ως κακά, σατανικά, επικίνδυνα, επαναστατικά, ασεβή, ανόητα, απερίσκεπτα, αντιεπαγγελματικά, παράξενα, μη χριστιανικά, σχετιζόμενα με την εγκληματικότητα, σκληρά, επιδείξεις, παρίες, αντικοινωνικά, στερημένα ηθικής και προκλητικά κοινωνία. Ένας ερωτώμενος παρατήρησε: «Οι περισσότεροι κάνουν τατουάζ επειδή επαναστατούσαν ή επειδή είναι εγκληματίες». Ένας άλλος εξέφρασε: «Θέλουν να αισθάνονται ότι ανήκουν, θέλουν προσοχή και επιδιώκουν να τους φοβούνται».

Μεταξύ εκείνων που είχαν θετικές απόψεις για τα άτομα με τατουάζ, τα χαρακτήρισαν ως ελκυστικά, cool, μοντέρνα, μοδάτα, ενδιαφέροντα, αυθόρμητα, δημιουργικά, καλλιτεχνικά, ελεύθερου πνεύματος, πιο αποδεκτά, φιλελεύθερα, περιπετειώδη, γενναία, δυνατά , θαρραλέα. Όπως είπε ένας συμμετέχων, «Τα άτομα με τατουάζ είναι τα πιο αληθινά άτομα που που θα συναντήσεις ποτέ».

Μερικοί συμμετέχοντες είχαν «αντιλήψεις υπό όρους». Δηλαδή, θα μπορούσαν να δέχονται τατουάζ υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Η πλειοψηφία ένιωθε άνετα με τα τατουάζ, εφόσον το τατουάζ είχε προσωπικό νόημα ή ήταν μέσο έκφρασης. Ήταν, ωστόσο, πιο αρνητικοί για τα τατουάζ όσον αφορά τον επαγγελματισμό στη δουλειά ή την ηλικία. Ένας συμμετέχων σκέφτηκε: «Για τους νέους είναι κομψό και δροσερό, αλλά όταν γερνούν και έχουν τατουάζ φαίνεται αηδιαστικό και ακατάλληλο σαν να γερνούν αλλά δεν θέλουν να δεχτούν με το να τους αρέσουν ακόμα πράγματα. Στο χώρο εργασίας, τα τατουάζ δεν είναι κατάλληλα και το άτομο μπορεί να φαίνεται αντιεπαγγελματικό ή μη σοβαρό για την καριέρα του.»

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες αισθάνθηκαν έντονα τον αριθμό, το μέγεθος και την τοποθέτηση των τατουάζ. Για παράδειγμα, ένας ερωτώμενος μοιράστηκε: «Πρέπει να ομολογήσω, τείνω να είμαι δύσπιστος με κάποιον που έχει ένα χέρι/πόδι/πλάτη γεμάτο τατουάζ. Ωστόσο, αν κάποιος είχε τατουάζ που σήμαιναν κάτι για αυτόν (π.χ. ένα όνομα ενός ατόμου που έχει περάσει ή ένα λογότυπο που συμβολίζει ένα σημαντικό γεγονός στη ζωή του) είναι απολύτως εντάξει – κάτι που θα μπορούσα να σκεφτώ να αποκτήσω ο ίδιος στο μέλλον».

Δερματοστιξία και στερεότυπα

Στην έρευνα αποδείχθηκε ότι οι άνθρωποι με τατουάζ στην πλειοψηφία τους δεν είχαν βιώσει αρνητικές συνέπειες και δεν το μετάνιωσαν. Οι περισσότεροι είχαν μόνο λίγες τύψεις για τον επαγγελματία τατουατζή που επέλεξαν. Υπήρχαν επίσης αναφορές για τον πόνο, τη μονιμότητα, κάποια κρίση ή απόκτηση λάθος τατουάζ (π.χ. όνομα πρώην συντρόφου).

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες με τατουάζ είδαν την προκατάληψη που βίωσαν ως ασήμαντη. Όπως δήλωσε ένας από τους συμμετέχοντες, «Έτσι, νιώθω ότι θα ήμουν σαν «α, για να μην σας αρέσει… και τι;». «Εγώ πρέπει να ξυπνήσω με αυτό το σώμα το πρωί, όχι εσείς». Ένας άλλος ερωτώμενος είπε: «Θα πρέπει να ξεπεράσουν τις προκαταλήψεις τους. Υπάρχουν πολλοί μορφωμένοι και έξυπνοι άνθρωποι με τατουάζ».

Ο συγγραφέας Michael Biondi έγραψε κάποτε, «Τα σώματά μας τυπώθηκαν ως λευκές σελίδες για να γεμίσουν με το μελάνι της καρδιάς μας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σοκάρει η εικόνα «σκελετωμένου» γιατρού στο Ιράν

Σοκάρει η εικόνα «σκελετωμένου» γιατρού στο Ιράν

Κάνει απεργία πείνας στη φυλακή 

Δίκη ντράμερ: Πέντε χρόνια χωρίς αναστολή για ασέλγεια σε ανήλικο

Δίκη ντράμερ: Πέντε χρόνια χωρίς αναστολή για ασέλγεια σε ανήλικο

Ο μουσικός και πρώην ντράμερ των Πυξ Λαξ καταδικάστηκε για ασελγείς πράξεις σε βάρος ανήλικου κοριτσιού. 

Ραγδαίες εξελίξεις στην Εύβοια: Συνελήφθη ο θείος του 3χρονου και αναζητείται ο παππούς του

Ραγδαίες εξελίξεις στην Εύβοια: Συνελήφθη ο θείος του 3χρονου και αναζητείται ο παππούς του

«Φως» στα αίτια του θανάτου θα δώσει η νεκροψία 

Σαραντάχρονος κατήγγειλε πως ο πατέρας του τον βίαζε για 20 χρόνια

Σαραντάχρονος κατήγγειλε πως ο πατέρας του τον βίαζε για 20 χρόνια

Η τελευταία φρικτή επίθεση 

Γυναίκα βρέθηκε ζωντανή σε σακούλα για πτώματα σε γραφείο τελετών

Γυναίκα βρέθηκε ζωντανή σε σακούλα για πτώματα σε γραφείο τελετών

Το περιστατικό συνέβη στις 3 Ιανουαρίου. 

Πέθανε ο παγκόσμιας φήμης σχεδιαστής μόδας, Paco Rabanne

Πέθανε ο παγκόσμιας φήμης σχεδιαστής μόδας, Paco Rabanne

Στο πένθος ο χώρος της μόδας 

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στη Μεθώνη

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στη Μεθώνη

Στον θαλάσσιο χώρο 21 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Μεσσηνίας 

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού: Χιόνια και στην Αττική

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού: Χιόνια και στην Αττική

Έρχεται η κακοκαιρία Barbara 

Η ντρίμπλα του Μεγάρου Μαξίμου για τις εκλογές: Το σκεπτικό για κάλπες τον Ιούνιο

Η ντρίμπλα του Μεγάρου Μαξίμου για τις εκλογές: Το σκεπτικό για κάλπες τον Ιούνιο

Το εκλογικό σώμα που στέκεται απέναντι στη ΝΔ και το στοίχημα του Τσίπρα 

Τον έδεσαν με κορδόνια από άρβυλα και τον στραγγάλισαν

Τον έδεσαν με κορδόνια από άρβυλα και τον στραγγάλισαν

Έρχονται απαντήσεις στο θρίλερ της Ρόδου 

Μεσίστιες οι σημαίες στο Νευροκόπι για την κηδεία του σμηναγού Τσιτλακίδη

Μεσίστιες οι σημαίες στο Νευροκόπι για την κηδεία του σμηναγού Τσιτλακίδη

Με 1.000 κουφέτα και λευκά τριαντάφυλλα το τελευταίο «αντίο» 

Λάρισα: Καταδικάστηκε πατέρας που πέταξε έξω από το σπίτι μάνα και μωρό

Λάρισα: Καταδικάστηκε πατέρας που πέταξε έξω από το σπίτι μάνα και μωρό

Ο κατηγορούμενος είχε καταδικαστεί και στο παρελθόν για ανάλογο αδίκημα 

Βιασμός 4χρονου: «Απολύτως ψευδείς καταγγελίες» δηλώνει ο πατέρας

Βιασμός 4χρονου: «Απολύτως ψευδείς καταγγελίες» δηλώνει ο πατέρας

Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση 

Γονείς βάζουν ντετέκτιβ να παρακολουθούν τα παιδιά τους

Γονείς βάζουν ντετέκτιβ να παρακολουθούν τα παιδιά τους

«Έρχονται γονείς και μας αναθέτουν την έρευνα του ανήλικου παιδιού τους» 

Καταγγελία από φοιτήτρια του ΑΠΘ για σeξουαλική παρενόχληση στις ντουζιέρες των εστιών

Καταγγελία από φοιτήτρια του ΑΠΘ για σeξουαλική παρενόχληση στις ντουζιέρες των εστιών

Κοινοποιήθηκε ανώνυμα σε φοιτητική σελίδα στο Facebook 

Αστρονόμοι ανακάλυψαν σπάνιο δυαδικό αστρικό σύστημα: Μπορεί να προκαλέσει Kilonova

Αστρονόμοι ανακάλυψαν σπάνιο δυαδικό αστρικό σύστημα: Μπορεί να προκαλέσει Kilonova

Mόνο περίπου 10 τέτοια συστήματα πιστεύεται ότι υπάρχουν σε ολόκληρο τον Γαλαξία μας 

Κατατέθηκε η τροπολογία στη Βουλή που βάζει «μπλόκο» στην κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη

Κατατέθηκε η τροπολογία στη Βουλή που βάζει «μπλόκο» στην κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη

Για τη συμμετοχή στις εκλογές 

Φαινόμενο Aegean Lake Effect: Όταν το Αιγαίο φέρνει χιόνια στην Αττική

Φαινόμενο Aegean Lake Effect: Όταν το Αιγαίο φέρνει χιόνια στην Αττική

Τι είναι και πως δημιουργείται 

Οι σπαρακτικές εικόνες των γονιών του υποσμηναγού Τουρούτσικα στην κηδεία

Οι σπαρακτικές εικόνες των γονιών του υποσμηναγού Τουρούτσικα στην κηδεία

Τελέστηκε η ταφή 

Καρέ καρέ η προσπάθεια εμβολισμού σκάφους του Λιμενικού από τους Τούρκους

Καρέ καρέ η προσπάθεια εμβολισμού σκάφους του Λιμενικού από τους Τούρκους

Η εικόνα κόβει την ανάσα 

Κορονοϊός: 169 νεκροί και 135 διασωληνωμένοι – 2 σοβαρά κρούσματα γρίπης

Κορονοϊός: 169 νεκροί και 135 διασωληνωμένοι – 2 σοβαρά κρούσματα γρίπης

Μείωση παρουσίασαν τα κρούσματα κορονοϊού και γρίπης την τελευταία εβδομάδα 

Βιασμός 4χρονου: To παιδί μου ούρλιαζε - Όσα αποκάλυψε η μητέρα

Βιασμός 4χρονου: To παιδί μου ούρλιαζε - Όσα αποκάλυψε η μητέρα

Τι απαντά στους ισχυρισμούς του κατηγορούμενου πατέρα 

Πτώση F - 4: Τα τρία σενάρια για τα αίτια της συντριβής

Πτώση F - 4: Τα τρία σενάρια για τα αίτια της συντριβής

Το πρώτο ατύχημα στην 3 - 3 - 8 μοίρα Phantom εδώ και 15 χρόνια 

Τέλη κυκλοφορίας 2023: Έως πότε η καταβολή τους – «Τσουχτερά» πρόστιμα για όσους δεν πληρώσουν

Τέλη κυκλοφορίας 2023: Έως πότε η καταβολή τους – «Τσουχτερά» πρόστιμα για όσους δεν πληρώσουν

Αναλυτικά τα ποσά 

Συγκινεί η σύντροφος του Υποσμηναγού Τουρούτσικα

Συγκινεί η σύντροφος του Υποσμηναγού Τουρούτσικα

Ήταν το στήριγμά μου, με φιλούσε ακόμη κι αν έφευγε στις 6 το πρωί 

«Tranq Challenge»: Η επικίνδυνη τάση στο ίντερνετ

«Tranq Challenge»: Η επικίνδυνη τάση στο ίντερνετ

15 παιδιά στο νοσοκομείο στο Μεξικό 

Super League 2: Αποφασίστηκε η επ` αόριστον διακοπή του πρωταθλήματος

Super League 2: Αποφασίστηκε η επ` αόριστον διακοπή του πρωταθλήματος

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Super League 2 αποφάσισε τη διακοπή του πρωταθλήματος, μετά τη ξαφνική απόφαση του Αυγενάκη να μειώσει σημαντικά το ποσό που θα μοιραστούν οι ομάδες από τα ποσοστά του στοιχήματος 

Ανδραβίδα: Με τον βαθμό του Αντιπτεράρχου θα προσφωνηθούν οι δύο αδικοχαμένοι πιλότοι

Ανδραβίδα: Με τον βαθμό του Αντιπτεράρχου θα προσφωνηθούν οι δύο αδικοχαμένοι πιλότοι

Τι αποφάσισε η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων για να τιμήσει τη μνήμη των δύο πιλότων 

Τρεις «σούπερ αγελάδες» κλωνοποίησε η Κίνα

Τρεις «σούπερ αγελάδες» κλωνοποίησε η Κίνα

Πόσους τόνους γάλα θα παράγουν 

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Σε πόσες δόσεις θα εξοφληθεί ο φόρος 

Βιασμός 4χρονου: «Ο μπαμπάς με πόνεσε με τη βίδα»

Βιασμός 4χρονου: «Ο μπαμπάς με πόνεσε με τη βίδα»

Ανατριχιάζει η περιγραφή του παιδιού 

Πτώση Phantom: «Δεν με ενδιαφέρει γιατί έγινε το δυστύχημα, το παιδί μου δεν γυρίζει πίσω»

Πτώση Phantom: «Δεν με ενδιαφέρει γιατί έγινε το δυστύχημα, το παιδί μου δεν γυρίζει πίσω»

«Δεν άντεχα να χτυπήσει το τηλέφωνο μετά τις 10 το βράδυ» 

Αγριος καβγάς ανάμεσα σε Βαρεμένο και Αννα Καραμανλή: Της πήρε από τα χέρια χαρτί

Αγριος καβγάς ανάμεσα σε Βαρεμένο και Αννα Καραμανλή: Της πήρε από τα χέρια χαρτί

Δείτε βίντεο 

Χαλκ Χόγκαν: «Παράλυτος από τη μέση και κάτω» έπειτα από επέμβαση στην πλάτη

Χαλκ Χόγκαν: «Παράλυτος από τη μέση και κάτω» έπειτα από επέμβαση στην πλάτη

Σύμφωνα με τον χρυσό Ολυμπιονίκη Κερτ Ανγκλ, κόπηκαν νεύρα στα κάτω άκρα του 69χρονου Χόγκαν και δεν μπορεί να περπατήσει 

Θεσσαλονίκη: Ένοχος με αναστολή μαιευτήρας που συνέθλιψε από αμέλεια το κρανίο βρέφους

Θεσσαλονίκη: Ένοχος με αναστολή μαιευτήρας που συνέθλιψε από αμέλεια το κρανίο βρέφους

Η αναισθησιολόγος κρίθηκε αθώα 

Φρίκη: Γιος ιερέα κατηγορείται ότι βίαζε τον 4χρονο γιο του, ενώ ήταν παρούσα και η γιαγιά του παιδιού

Φρίκη: Γιος ιερέα κατηγορείται ότι βίαζε τον 4χρονο γιο του, ενώ ήταν παρούσα και η γιαγιά του παιδιού

Μια σοκαριστική καταγγελία έχει γίνει στη Βόρεια Ελλάδα 

Βίντεο ντοκουμέντο: Αυτή ήταν η άσκηση του μοιραίου Phantom

Βίντεο ντοκουμέντο: Αυτή ήταν η άσκηση του μοιραίου Phantom

Πετούσε μια «ανάσα» από τη θάλασσα 

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε σταθμό μετρό στην Ουάσινγκτον - Ένας νεκρός και ένας τραυματίας

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε σταθμό μετρό στην Ουάσινγκτον - Ένας νεκρός και ένας τραυματίας

Ο δράστης έχει τεθεί υπό κράτηση 

Αστυνομία: Τι έδειξε η έρευνα για την καταγγελία αξιωματικού και τον γιο Θεοδωρικάκου

Αστυνομία: Τι έδειξε η έρευνα για την καταγγελία αξιωματικού και τον γιο Θεοδωρικάκου

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ 

Σοκ: Λεωφορείο με ποδοσφαιρική ομάδα έπεσε σε χαράδρα

Σοκ: Λεωφορείο με ποδοσφαιρική ομάδα έπεσε σε χαράδρα

Τρεις έφηβοι μεταξύ των νεκρών στη Βραζιλία © Copyright 2023 - All right reserved.
Made in Nextweb with E-Radio Services