
Συμπληρώθηκαν 10 ακριβώς χρόνια από το θάνατο του Γιάννη Δαλιανίδη στις 16 Οκτωβρίου του 2010.
Η Finos Film θέλησε να τιμήσει τον ταλαντούχο σκηνοθέτη και «μετρ» του ελληνικού μιούζικαλ, με ένα εντυπωσιακό, μικρό αφιέρωμα με αποσπάσματα από τις ταινίες που έχουν την σφραγίδα του.
Η συνεργασία του Γιάννη Δαλιανίδη με τη Finos Film άρχισε το 1961 με τον «Κατήφορο». Ταινία που σημείωσε μεγάλη επιτυχία και εκτίναξε την καριέρα του. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με το μιούζικαλ, είδος στο οποίο διακρίθηκε.
«Ξεκίνησε ως χορευτής, χορογράφος και ηθοποιός στο μουσικό θέατρο. Αυτές οι ρίζες των ώθησαν να ξεδιπλώσει το σκηνοθετικό του ταλέντο και να ταυτίσει το όνομά του με το «μιούζικαλ».
Η προσφορά του Γιάννη Δαλιανίδη στον ελληνικό κινηματογράφο είναι ανεκτίμητη και δεν περιορίζεται μόνο στα μιούζικαλ και τις μουσικές κωμωδίες. Με το πολύπλευρο και εξαιρετικά παραγωγικό ταλέντο του, έβαλε την δική του ξεχωριστή σφραγίδα στον μαγικό κόσμο της μεγάλης οθόνης, τόσο σε κωμωδίες όσο και σε δράματα.
Σήμερα, που συμπληρώνονται 10 χρόνια από τον θάνατό του, θυμόμαστε τις πιο χαρούμενες στιγμές του, μέσα από ένα σύντομο πέρασμα στα μιούζικαλ που άφησαν εποχή: «Μερικοί το Προτιμούν Κρύο» (1962), «Κάτι να Καίει» (1964), «Κορίτσια για Φίλημα» (1965), «Ραντεβού στον Αέρα» (1966), «Οι Θαλασσιές οι Χάντρες» (1967), «Μια Κυρία στα Μπουζούκια» (1968) και «Γοργόνες και Μάγκες»», γράφει στην ανάρτησή της η Finos Film.
Σαν σήμερα (16/10) πριν από 10 χρόνια έφυγε από τη ζωή ο «μετρ» του ελληνικού μιούζικαλ, ο Γιάννης Δαλιανίδης και η Finos Film ετοίμασε ένα εντυπωσιακό, μικρό αφιέρωμα με αποσπάσματα από τις ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, που λατρέψαμε.
Σε ένα βίντεο μόλις 45 δευτερολέπτων, που δημοσίευσε στα social media, η Finos Film παραθέτει σκηνές, μουσικές, ατάκες που αγαπήσαμε από ταινίες που φέρουν την υπογραφή του Γιάννη Δαλιανίδη.
Γιάννης Δαλιανίδης - Βιογραφικό
Ο Γιάννης Δαλιανίδης ήταν εμβληματική φυσιογνωμία του Ελληνικού Κiνηματογράφου και της Φίνος Φιλμ. Ταλαντούχος, ευρηματικός, διαισθητικός, τολμηρός και πρωτοπόρος, τόσο ως σκηνοθέτης όσο και ως σεναριογράφος. Η συμβολή του στο εγχώριο σινεμά, στα δοξασμένα χρόνια του ΄60, ήταν άλλες φορές καταλυτική και άλλες καθοριστική. Ήταν ο μετρ των μιούζικαλ και της μουσικής κωμωδίας, αφού κατάφερε με πενιχρά μέσα να γυρίσει θεαματικές ταινίες σε αυτά τα είδη, που δεν είχαν να ζηλέψουν τίποτα από τις αντίστοιχες ξένες. Τόλμησε να γράψει σενάρια και να τα αποδώσει σε θρυλικά πλέον έργα, με τα οποία έφερε τον νεορεαλισμό και άγγιζε θέματα ταμπού της ελληνικής κοινωνίας και των ανθρώπινων σχέσεων. Ανέδειξε μια πλειάδα ηθοποιών, οι οποίοι συνέθεσαν αργότερα το star system της εποχής τους.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη από θετούς γονείς. Σπούδασε χορό στη Βιέννη - εξάλλου εμφανιζόταν σε χορευτικές παραστάσεις από 10 ετών. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα δούλεψε ως χορευτής σε θέατρα και βαριετέ, ενώ παράλληλα έκανε χορογραφίες σε ταινίες μικρών παραγωγών. Το 1958 ο Ντίμης Δαδήρας, σκηνοθέτης της ταινίας «Χαρούμενοι Αλήτες», τον εμπιστεύτηκε να σκηνοθετήσει όλο το μουσικό μέρος της ταινίας. Την ίδια χρονιά γράφει το πρώτο του σενάριο για την ταινία «Το Τρελοκόριτσο» με πρωταγωνίστρια την νεαρή Τζένη Καρέζη. Ένα χρόνο αργότερα, σκηνοθετεί την ταινία «Μουσίτσα» με την Αλίκη να γράφει σαν πρώτο όνομα και να κάνει εισπρακτική επιτυχία. Μέσα στην ίδια χρονιά σκηνοθετεί άλλες τρεις ταινίες και αρχίζει να καθιερώνεται, ενώ ήδη δείχνει τη... μουσική του διάθεση, βάζοντας μουσικά στοιχεία στις ταινίες του.
Το 1961 αρχίζει η πιο αποδοτική συνεργασία του Ελληνικού Κινηματογράφου: Δαλιανίδης με Φίνο. Πρώτη ταινία η κωμωδία «Ο Σκληρός Άντρας». Παράλληλα, ο Δαλιανίδης γράφει και σκηνοθετεί τον «Κατήφορο», ταινία νεορεαλιστικού χαρακτήρα με την οποία πραγματεύεται ευαίσθητα θέματα της νεολαίας και δείχνει τολμηρό γυμνό για τα δεδομένα της εποχής. Η ταινία κάνει θραύση, σπάει τα ταμεία, ενώ η καλλονή νεαρή πρωταγωνίστρια, Ζωή Λάσκαρη, εντυπωσιάζει στο ντεμπούτο της με τη θαυμάσια ερμηνεία της, αναστατώνει με την θηλυκότητά της και δικαιώνει τον Δαλιανίδη για την επιλογή του να την «ρίξει στα βαθιά».
Το 1963, ο Δαλιανίδης κάνει το βήμα που σκεφτόταν από καιρό με την ταινία «Μερικοί το Προτιμούν Κρύο». Με την ενθάρρυνση του Φίνου, γυρίζει το πρώτο από μια σειρά λαμπερών μιούζικαλ, τα οποία άνθισαν για μία ολόκληρη δεκαετία. Έχοντας πια την ασφάλεια και τη στήριξη που του παρείχε ο Φίνος σε υλικοτεχνικό επίπεδο, προσάρμοσε με μαεστρία το αμερικάνικό είδος στα ελληνικά ήθη και δημιούργησε ένα αξεπέραστο μέχρι σήμερα μοντέλο μουσικού ψυχαγωγικού κινηματογράφου: έντονα χρώματα, εντυπωσιακές χορογραφίες, αθάνατα τραγούδια, κοσμοπολίτικα μέρη, θάλασσα, νεανική αθωότητα και ζωηράδα, απολαυστικές ατάκες. Εννέα «καθαρόαιμα» μιούζικαλ και έξι μουσικές κωμωδίες είναι οι ταινίες που, όσες φορές και να προβληθούν στη μικρή οθόνη, δεν χάνουν καθόλου από τη λάμψη και τη δροσιά τους. Τρεις από τις ταινίες του στην Φίνος Φιλμ ήρθαν πρώτες σε εισπράξεις εισιτηρίων, ενώ η ταινία «Οι Θαλασσιές οι Χάντρες» έφτασε μέχρι τις Κάννες.
Αξέχαστες κωμωδίες, πρωτοποριακά δράματα, ονειρεμένα μιούζικαλ είναι ο λαμπρός απολογισμός του Γιάννη Δαλιανίδη στη Φίνος Φιλμ και γενικότερα στον Ελληνικό Κινηματογράφο. Ανέδειξε πολλούς ηθοποιούς, αφού το μάτι του και η διαίσθησή του δεν λάθευαν ποτέ. Γύρισε 59 ταινίες με την FF και 81 συνολικά. Δέσποσε και στην τηλεόραση με πολλές επιτυχημένες και δημοφιλείς σειρές. Σκηνοθέτησε την τελευταία ταινία της Φίνος Φιλμ «Ο Κυρ Γιώργης Εκπαιδεύεται», εμπνευσμένη από τη δική του τηλεοπτική σειρά «Λούνα Παρκ», η οποία καθήλωνε το τηλεοπτικό κοινό, με πρωταγωνιστή τόσο στη σειρά όσο και στην ταινία τον αξέχαστο Διονύση Παπαγιαννόπουλο.
Το έργο του Γιάννη Δαλιανίδη είναι πραγματικά σπάνιο. Ο καλός και σοβαρός εμπορικός κινηματογράφος, που έχει συντροφέψει και ψυχαγωγήσει γενιές Ελλήνων, έχει τη σφραγίδα αυτού του μεγάλου δημιουργού.
«Πηγή: https://www.athensvoice.gr/culture/cinema/686412_finos-film-afieroma-ston-gianni-dalianidi-poy-efyge-san-simera»
Πηγή: http://www.iefimerida.gr/zoi/afieroma-tis-finos-film-ston-gianni-dalianidi
Φωτιά στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης
Ήχησε το 112

Με... αστειάκια για τους μετανάστες εγκαινίασε το «Alligator Alcatraz» ο Τραμπ
«Θα τους μάθουμε να τρέχουν μακριά από αλιγάτορες, δεν πρέπει να πηγαίνεις ευθεία, αλλά να κάνεις ζιγκ-ζαγκ»!

Taste Atlas: Η ελληνική κουζίνα είναι η καλύτερη στον κόσμο
Ποιες άλλες είναι στη 10άδα

Τραγωδία στην Πάτρα: Νεκρό άτομο με αναπηρία από φωτιά σε διαμέρισμα
Στο σημείο έσπευσαν άμεσα 6 οχήματα της Πυροσβεστικής με 13 άνδρες

Ο Τραμπ δεν αποκλείει ότι θα απελάσει τον Ελον Μασκ
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι «ίσως χρειαστεί να στείλουμε το DOGE πάνω στον Έλον»

Νέοι αποκαλυπτικοί διάλογοι για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: «Να γ@μ@θ@ι ο υπουργός και όλοι»
Αναλυτικά οι διάλογοι ανάμεσα στους εμπλεκόμενους

Ένα δίχρονο παιδί πέθανε στην Ισπανία αφού ο πατέρας του το άφησε μέσα στο αυτοκίνητο, σταθμευμένο στον ήλιο εν μέσω καύσωνα
Η θερμοκρασία έφτασε τους 32° Κελσίου υπό σκιά στη Μπαλς σήμερα το πρωί

Οι πρωτόγονοι Ευρωπαίοι ήταν σκουρόχρωμοι με γαλάζια μάτια αποκάλυψε αναβίωση κρανίου ηλικίας 10.500 ετών
Ανήκε σε γυναίκα που πέθανε σε ηλικία μεταξύ 35 και 60 ετών

Το Euronext κατέθεσε πρόταση να αγοράσει το Χρηματιστήριο Αθηνών
Στην Αθήνα η διοίκηση του Euronext

Γύριζαν ταινία ποpνό στον Πλαταμώνα και συνέλαβαν τους 2 Αφρικανούς πρωταγωνιστές για πλανόδιους μικροπωλητές
Δεν ξεφεύγει τίποτα από την ΑΑΔΕ...

Wimbledon: Ο απίθανος πόντος του Φονίνι επί του Αλκαράθ που έκανε το κοινό να ουρλιάζει - Βίντεο
Συγκλονιστικό θέαμα για τους φίλους του τένις στη μεγάλη μάχη της πρεμιέρας του Wimbledon.

Τραγωδία στην Πιερία: Νεκρή 14χρονη που έπεσε από γέφυρα
Η 14χρονη είχε μεταφερθεί σε νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, όπου και κατέληξε

Τούρκος βίασε γυναίκα σε παραλία του Λαυρίου - Το αποτύπωμα που τον πρόδωσε
Είναι σεσημασμένος για βιασμό και ληστεία

Χανιά: Κατέληξε η 34χρονη που υπέστη ανακοπή ενώ διασκέδαζε σε νυχτερινό κέντρο
Η άτυχη γυναίκα είχε μεταφερθεί σε κρίσιμη κατάσταση στο Νοσοκομείο Χανίων τα ξημερώματα της Κυριακής και από την πρώτη στιγμή νοσηλεύτηκε στη ΜΕΘ, ωστόσο δεν κατέστη δυνατόν να επανέλθει

Σοκ στη Ρόδο: 94χρονος κατηγορείται για ασελγείς πράξεις σε 16χρονο αγόρι
Μετά την καταγγελία, ο ηλικιωμένος άνδρας συνελήφθη

Λάρισα: Κατέληξε η 18χρονη που είχε καταρρεύσει σε γυμναστήριο
H νεαρή κοπέλα υπέστη ανεύρυσμα

Γιατρός έσωσε άνδρα στο αεροδρόμιο Ρόδου: «Πριν 10 ημέρες είχα κάνει επανάληψη τις πρώτες βοήθειες»
Η Όλγα Τζέτζη, η παιδίατρος που έσωσε τον 65χρονο, έτυχε να βρίσκεται στο σημείο αφού επέστρεφε από ένα συνέδριο.

Σάμος: Αγριος ξυλοδαρμός 19χρονου όταν ζήτησε από παρέα να σταματήσει να ενοχλεί νεαρό - Νοσηλεύεται με κάταγμα κρανίου
«Τους έλεγε να σταματήσουν και αυτοί συνέχισαν να τον κλωτσάνε, όλα τα χτυπήματα τα έχει δεχθεί στο πρόσωπο» περιέγραψε η μητέρα του

Καύσωνας: Σε συναγερμό η Ευρώπη - Η ακραία ζέστη είναι «το νέο φυσιολογικό», λέει ο επικεφαλής του ΟΗΕ
Οι αρχές εκδίδουν προειδοποιήσεις για την υγεία των κατοίκων και παίρνουν μέτρα για τον κίνδυνο πυρκαγιών

Πότε αρχίζουν οι εκπτώσεις 2025 - Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα
Αντίστροφη μέτρηση για εκπτώσεις: Πότε αρχίζουν και ποια είναι η εικόνα στην αγορά

Πατέρας πήδηξε από κρουαζιερόπλοιο της Disney για να σώσει την κόρη του που είχε πέσει στη θάλασσα
Δείτε βίντεο

Απαλλαγή του Φιλιππίδη λόγω αμφιβολιών και για τη δεύτερη κατηγορία προτείνει ο εισαγγελέας
Ο Εισαγγελέας παρέθεσε «26 αντιφάσεις» στη μαρτυρία της γυναίκας - «Μας δίνουν την εικόνα ενός βιαστή για γέλια» είπε

Απεργία: «Κατεβάζουν ρολά» από σήμερα συνεργεία Ι.Χ λόγω του ψηφιακού πελατολογίου
Αντιδρούν συνεργεία, πλυντήρια, πάρκινγκ και ενοικιάσεις οχημάτων στο νέο υποχρεωτικό σύστημα της ΑΑΔΕ

Ποια Τεχνητή Νοημοσύνη; Ο Ζούκερμπεργκ ρίχνει εκατοντάδες δισεκατομμύρια στην κούρσα της υπερνοημοσύνης
Bloomberg: Η κούρσα για την υπερνοημοσύνη μόλις ξεκίνησε και ο Ζούκερμπεργκ δείχνει αποφασισμένος να βάλει τη Meta στην κορυφή της πιο κρίσιμης τεχνολογίας των επόμενων δεκαετιών

Στα «μανταλάκια» 28.000 μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου – Στη φόρα ΑΦΜ, διευθύνσεις και ποσά
Ονόματα, διευθύνσεις και εκατομμύρια σε χρέη «κρέμασε» η ΑΑΔΕ

Μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο στα Μέγαρα
Η πυρκαγιά καίει σε εργοστάσιο πλαστικών των Μεγάρων, θέση Παπά-Περιβόλι και κοντά στην Ιερά Μονή Παναχράντου

Το «κορίτσι από το Αφγανιστάν»: Πού βρίσκεται σήμερα το πρόσωπο της εμβληματικής φωτογραφίας του National Geographic
Η Σαρμπάτ Γκούλα σε ηλικία 12 ετών έγινε η «πιο αναγνωρισμένη φωτογραφία» στην ιστορία του National Geographic

Ηράκλειο: Φωτιά σε ξενοδοχείο της Χερσονήσου - Ξεκίνησε από ηλεκτρολογικό πίνακα
Για προληπτικούς λόγους το ξενοδοχείο εκκενώθηκε

Σοβαρό τροχαίο στην Εγνατία Οδό: Επτά τραυματίες από σύγκρουση βαν με φορτηγό - Δείτε βίντεο
Η γυναίκα απεγκλωβίστηκε με τις αισθήσεις της και διακομίστηκε μαζί με έξι ακόμα συνεπιβάτες στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών για ιατρική αξιολόγηση και φροντίδα

Σύνταξη 10 χρόνια νωρίτερα; Γίνεται – Δες τι πρέπει να κάνεις τώρα!
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και όλα τα βήματα που πρέπει να κάνουν

Τρόμος στην Τρούμπα: Έβγαλε όπλο και άρχισε να πυροβολεί – Ποιος είναι ο δράστης με τις 26 συλλήψεις;
Ο δράστης εντοπίστηκε και συνελήφθη παρά τη σθεναρή αντίστασή του

Εφιαλτικό σενάριο για τη Γη – Έρχεται η «τέλεια καταιγίδα» που απειλεί όλη τη ζωή στον πλανήτη
Οι διελεύσεις γειτονικών άστρων μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία του ηλιακού συστήματος, προκαλώντας εκτίναξη πλανητών από την τροχιά τους ή σύγκρουση μεταξύ τους

Φοιτητικό επίδομα: Ανοιξε η πλατφόρμα - Μέχρι πότε οι αιτήσεις, ποιοι παίρνουν έως 2.500 ευρώ
Πώς κάνουν αίτηση οι δικαιούχοι - Τι ισχύει για τους φοιτητές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Hellenic Train: Γέμισε καπνούς αμαξοστοιχία που εκτελούσε δρομολόγιο Έδεσσα - Θεσσαλονίκη
Αναστάτωση για δεκάδες επιβάτες λόγω βλάβης σε δρομολόγιο της Hellenic Train

Ναζαρέτ: Εισβολή σε ελληνορθόδοξη εκκλησία από τους «Στρατιώτες του Θεού»
Η ομάδα «Στρατιώτες του Θεού» εισέβαλαν στον ναό ενώ ήταν κλειστός και χτύπησαν τις καμπάνες

Νέο σοκ για Τσιτσιπά - Εκτός Wimbledon από την πρεμιέρα
Μία ώρα και κάτι λεπτά διήρκησε η φετινή παρουσία του Στέφανου Τσιτσιπά στο Wimbledon

Νέο εργασιακό νομοσχέδιο: Έρχονται 2ημερες προσλήψεις και 13 ώρες απασχόλησης σε ένα εργοδότη
Οι 10 αλλαγές στην αγορά εργασίας

Κάθειρξη 16 ετών στον αρχηγό της «μαφίας των λουκουμάδων» στη Χαλκιδική
Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για εκβίαση κατ` εξακολούθηση, συμμορία και μία σειρά από πλημμελήματα, χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικού

Αδιανόητος καυγάς σε κλαμπ στη Ζάκυνθο, μπουνιές και σπρωξίματα ανάμεσα σε τουρίστες
Δείτε βίντεο

Eurojackpot: Χιλιάδες Νορβηγοί νόμιζαν ότι έγιναν εκατομμυριούχοι αλλά αποδείχθηκε ότι πρόκειται για λάθος
Ένα σφάλμα στη μετατροπή από σεντ του ευρώ σε νορβηγικές κορώνες έκανε τα ποσά των κερδών να φαίνονται «υπερβολικά υψηλά»
