Με την αύξηση της ηλικίας είναι πιο εύκολο να αυξηθεί το βάρος, παρά να μειωθεί στο σώμα μας. Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που κάνουν τη δουλειά μας αρκετά δύσκολη, αν θέλουμε να χάσουμε κιλά.
Όσο μεγαλύτερος είναι κάποιος, τόσο πιο μεγάλος είναι ο αγώνας του κατά της παχυσαρκίας και απαιτείται πολύ περισσότερος χρόνος για να αδυνατίσει ή παχαίνει εύκολα, ακόμα και με την ίδια ποσότητα τροφής. Σχεδόν πρέπει κανείς να κάνει τη διπλάσια προσπάθεια, για να έχει τα αποτελέσματα κάποιου νεότερου.
Το «καφέ λίπος» και το «λευκό λίπος»
Το καφέ λίπος, με τη θερμογενίνη που περιέχει, μία πρωτεΐνη των μιτοχονδρίων, κάνει τις θερμίδες που πήραμε θερμότητα και δίνει μήνυμα στον εγκέφαλο να κινήσει τη διαδικασία απώλειας θερμίδων.
Το λευκό λίπος απλώς στέκεται στις περιοχές γύρω από την κοιλιά και τους γοφούς. Το καφέ λίπος λιγοστεύει όσο περνάνε τα χρόνια.
Τα γονίδιά μας με τον καιρό αρχίζουν να λειτουργούν με πιο αργούς ρυθμούς
Ένας ακόμη παράγοντας είναι η έλλειψη του γονιδίου PAFR (Plateled Activaiting Factor Respector), που ενεργοποιεί τους υποδοχείς των αιμοπεταλίων. Έτσι, πραγματοποιείται μια δυσλειτουργία του «καφέ λίπους», που προκαλεί μεγαλύτερη εναποθήκευση του λευκού και εμποδίζει το μεταβολισμό του.
Η μελέτη στοχεύει στο να επέμβει σε εκείνον τον παράγοντα PAFR με τέτοιον τρόπο, ώστε να ενεργοποιηθούν εκ νέου οι λειτουργίες του «καφέ λίπους» και να εμποδιστεί η παχυσαρκία.
Νερό, γυμναστική, σαλάτες και τροφές με πρωτεΐνες θα σώσουν την κατάσταση.