Χειρότερες και από το 2020-2021
Οι χειρότερες χρονιές στην ανθρώπινη ιστορία
Οι χειρότερες χρονιές στην ανθρώπινη ιστορία - Χειρότερες και από το 2020-2021

Μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε ότι το 2020 και το 2021 δεν ήταν από τις καλύτερες στιγμές στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ωστόσο είναι βέβαιο πως δεν αποτελούν τα πιο μελανά χρόνια στο βιβλίο της ανθρώπινης ύπαρξης.

Η ανθρώπινη ιστορία είναι γεμάτη με φρικτά χρόνια, με φυσικές καταστροφές, πολέμους, αρρώστιες και γεγονότα που προκάλεσαν πόνο και χάος. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς επέζησε η ανθρωπότητα τελικά.

Σίγουρα, η πανδημία δεν είναι ένα ευχάριστο γεγονός, αλλά η πλειοψηφία των ανθρώπων σήμερα δεν έχει ζήσει ούτε πόλεμο, ούτε πανδημία δίχως φάρμακα και εμβόλια.

Εμείς σας μαζέψαμε 5 χρονιές που ήταν χειρότερες από το 2020-2021.

1945

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν μια από τις πιο σκοτεινές και θανατηφόρες συγκρούσεις στην παγκόσμια ιστορία. Περισσότεροι άνθρωποι πέθαναν σε αυτή την παγκόσμια σύγκρουση από οποιονδήποτε άλλο πόλεμο. Μπορεί συνολικά να διήρκησε 6 χρόνια ο συγκεκριμένος πόλεμος, αλλά το 1945 παίρνει το βραβείο της χειρότερης χρονιάς.

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έληξε με αιματηρά γεγονότα το ’45. Οι ΗΠΑ έριξαν δύο ατομικές βόμβες στην Ιαπωνία, με αποτέλεσμα περισσότερους από 400.000 νεκρούς. Επιπλέον, βομβαρδίστηκε και το Τόκιο με περισσότερες από 2.000 βόμβες, που προκάλεσαν τον θάνατο 80.000 - 130.000 αμάχων.

Από το 1943, οι Ναζί άρχισαν να καταστρέφουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία, που περιέγραφαν λεπτομερώς τη μαζική εξόντωση των Εβραίων και άλλων πληθυσμών. Το Ολοκαύτωμα είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου έξι εκατομμυρίων Ευρωπαίων Εβραίων και εκατομμυρίων άλλων. Προς το τέλος, οι Ναζί αύξησαν τις εξοντώσεις για να προσπαθήσουν να καλύψουν τα εγκλήματά τους.

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος τελείωσε τελικά στα μέσα Αυγούστου του 1945, αλλά η νίκη δεν σήμαινε τέλος στα παγκόσμια δεινά. Υπολογίζεται ότι το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού ήταν νεκροί, με εκτιμώμενο αριθμό θανάτων μεταξύ 70 και 85 εκατομμυρίων ανθρώπων.

1816

Το 1816 έγινε κάτι πολύ περίεργο, το χιόνι του χειμώνα δεν έλιωνε όσο περνούσαν οι μέρες. Πολλοί ιστορικοί αναφέρονται στο 1816 ως «Η χρονιά χωρίς καλοκαίρι» λόγω της πτώσης των παγκόσμιων θερμοκρασιών. Μια πτώση 0,4–0,7°C (0,7–1,2°F) μπορεί να μην ακούγεται μεγάλη διαφορά, αλλά οι διακυμάνσεις της παγκόσμιας θερμοκρασίας δεν χρειάζεται να είναι τεράστιες για να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα.

Η πτώση της θερμοκρασίας προήλθε από την έκρηξη του όρους Tambora το προηγούμενο έτος. Αυτή η έκρηξη συνέβη στη σημερινή Ινδονησία, και ήταν η μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη εδώ και περίπου 1.300 χρόνια, που κάλυπτε τον πλανήτη με στάχτη. Ο προκύπτων ηφαιστειακός χειμώνας προκάλεσε «την τελευταία μεγάλη κρίση επιβίωσης στον Δυτικό Κόσμο», επηρεάζοντας τη Δυτική Ευρώπη και την Ανατολική Βόρεια Αμερική.

Οι άνθρωποι βίωσαν ακραίους παγετούς και χιονοπτώσεις τον Ιούνιο, και τα ποτάμια παρέμειναν παγωμένα μέχρι τον Αύγουστο. Οι άνθρωποι που επηρεάστηκαν από τις αλλαγές του καιρού δεν είδαν καλοκαίρι το 1816, και οι αποτυχίες των καλλιεργειών που προέκυψαν οδήγησαν σε εκτεταμένο λιμό και θανάτους σε όλο το βόρειο ημισφαίριο.

1918

Όταν ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος έφτασε στο τέλος του, ξεκινούσε μια απ΄τις πιο ταραχώδεις στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας. Οι συγκρούσεις έφεραν ασθένειες, συγκεκριμένα την ισπανική γρίπη που σάρωσε σε όλο τον κόσμο.

Η ισπανική γρίπη προκλήθηκε από τον ιό H1N1 της γρίπης Α. Η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση του εμφανίστηκε στα στρατιωτικά μέλη που επέστρεψαν στο Κάνσας το 1918. Ο ιός πιστεύεται ότι μεταφέρθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω των στρατευμάτων που επέστρεφαν από τον πόλεμο και εξαπλώθηκε γρήγορα. Μέσα σε δύο χρόνια από το πρώτο κρούσμα, περίπου 500 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μολύνθηκαν, που ήταν σχεδόν το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού εκείνη την εποχή.

Η θνησιμότητα του στελέχους της γρίπης ήταν πολύ διαφορετική από την τυπική γρίπη. Αντί να σκοτώσει νέους, ασθενείς και ηλικιωμένους, η ισπανική γρίπη μόλυνε και σκότωσε έναν άνευ προηγουμένου αριθμό νεαρών ενηλίκων. Αυτό οφειλόταν στον τρόπο με τον οποίο έκανε επίθεση στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο συνδυασμός του ιού και του υποσιτισμού ετών, της κακής υγιεινής και δεκάδων άλλων παραγόντων που προκάλεσε ο Μεγάλος Πόλεμος, οδήγησαν τελικά στην πιο θανατηφόρα πανούκλα του 20ού αιώνα. Όταν τελείωσε, μεταξύ 25 και 50 εκατομμυρίων ανθρώπων ήταν νεκροί.

1929

Ο 20ός αιώνας δεν ήταν εύκολος για πολλούς ανθρώπους ανά τον κόσμο. Πολλά προβλήματα που δεν σχετίζονταν με πολέμους και πανούκλες επικεντρώθηκαν στα οικονομικά. Στις 29 Οκτωβρίου 1929, ο κόσμος έμεινε έκπληκτος βλέποντας το χρηματιστήριο των ΗΠΑ να κάνει μια τεράστια βουτιά. Σε ολόκληρο το έθνος, οι άνθρωποι έμειναν χωρίς τίποτα καθώς εργοστάσια, τράπεζες και άλλα ιδρύματα έκλεισαν τις πόρτες τους.

Το κραχ του Χρηματιστηρίου των ΗΠΑ του ’29 ήρθε μόλις ένα μήνα μετά την κατάρρευση του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, εξαλείφοντας δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες. Δυστυχώς, η επιβίωση της Μαύρης Τρίτης ήταν μόνο η αρχή μιας φοβερής χρονιάς, επειδή το υπόλοιπο του 1929 δεν πρόσφερε πολλά για τη βελτίωση.

Στην πραγματικότητα, το 1929 ήταν απλώς η αρχή της οικονομικής παρακμής των ΗΠΑ και άλλων ισχυρών χωρών. Οι τράπεζες απέτυχαν και πήραν μαζί τους τα χρήματα των ανθρώπων. Οι παγκόσμιες οικονομίες δεν θα άρχιζαν να ανακάμπτουν μόνο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αν και η οικονομία των ΗΠΑ δεν μπόρεσε να ανακάμψει πλήρως μέχρι το 1954.

541

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν για τον Μαύρο Θάνατο που σάρωσε την Ευρώπη τον 14ο αιώνα, δεν ήταν η πρώτη ή η μοναδική φορά που η βουβωνική πανώλη απείλησε την ανθρωπότητα.

Το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα της πανώλης εμφανίστηκε το 541 κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Η πρώτη καταγεγραμμένη πανδημία της βουβωνικής πανώλης επηρέασε τη Σασσανική και τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Ο αυτοκράτορας Ιουστιανός Α’ μολύνθηκε από την πανώλη αλλά επέζησε, κάτι που είναι ένας από τους λόγους που η πανώλη φέρει το όνομά του. Η πανούκλα έπληξε για πρώτη φορά την Κωνσταντινούπολη το 541. Από εκεί εξαπλώθηκε σε όλη τη Μεσόγειο Θάλασσα, επηρεάζοντας πολλές παράκτιες πόλεις. Στη συνέχεια πέρασε στην Ευρώπη και στην Ασία. Το πρώτο κύμα της πανώλης, η πανούκλα του Ιουστινιανού, διήρκεσε από το 541 έως το 549, αλλά δεν ήταν το τέλος.

Η μετάδοση διήρκεσε στην πραγματικότητα για εκατοντάδες χρόνια. Η πανδημία δεν τελείωσε παρά τα μέσα του όγδοου αιώνα. Είναι δύσκολο να υπολογίσουμε πόσοι άνθρωποι πέθαναν κατά τη διάρκεια της πανώλης του Ιουστινιανού, αν και έχουν καταγραφεί ορισμένοι αριθμοί.

Η Κωνσταντινούπολη υπέφερε πολύ από την πανδημία, χάνοντας το 55-60% του πληθυσμού. Μεταξύ πέντε και δέκα χιλιάδων ανθρώπων πέθαιναν κάθε μέρα καθ' όλη τη διάρκεια της πανώλης, η οποία τελικά σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ
Tο akous.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σοκ στη Βραζιλία: Αστυνομικοί τον έκλεισαν στο πορτ-μπαγκάζ ενός περιπολικού και πέθανε

Σοκ στη Βραζιλία: Αστυνομικοί τον έκλεισαν στο πορτ-μπαγκάζ ενός περιπολικού και πέθανε

Ο θάνατος του προήλθε από ασφυξία 

Θεσσαλονίκη: Επεισόδια μέσα στο ΑΠΘ μετά το τέλος της πορείας

Θεσσαλονίκη: Επεισόδια μέσα στο ΑΠΘ μετά το τέλος της πορείας

Εκτεταμένα επεισόδια σημειώνονται αυτή την ώρα εντός του ΑΠΘ 

Το BBC έχει οικονομικά προβλήματα

Το BBC έχει οικονομικά προβλήματα

Το σχέδιο για περικοπή 1.000 θέσεων εργασίας 

Αιματηρή ληστεία σε μαγαζί με κινεζικά προϊόντα στο Μενίδι

Αιματηρή ληστεία σε μαγαζί με κινεζικά προϊόντα στο Μενίδι

Μαχαιρώθηκε η ιδιοκτήτρια 

Σοκ στο Χόλιγουντ: Πέθανε στον ύπνο του σε ηλικία 67 ετών ο ηθοποιός Ρέι Λιότα

Σοκ στο Χόλιγουντ: Πέθανε στον ύπνο του σε ηλικία 67 ετών ο ηθοποιός Ρέι Λιότα

Ο διάσημος πρωταγωνιστής άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στη Δομινικανή Δημοκρατία 

Μεγάλη πυρκαγιά σε κατάστημα με στρώματα στη Λεωφόρο Κηφισίας, στο Μαρούσι

Μεγάλη πυρκαγιά σε κατάστημα με στρώματα στη Λεωφόρο Κηφισίας, στο Μαρούσι

Λόγω της πυροσβεστικής επιχείρησης, η κυκλοφορία στην άνοδο της Κηφισίας γίνεται με προβλήματα. 

Ενας μήνας φυλάκιση στην μητέρα της 5χρονης που παραλίγο να πνιγεί στο λιμάνι του Πειραιά

Ενας μήνας φυλάκιση στην μητέρα της 5χρονης που παραλίγο να πνιγεί στο λιμάνι του Πειραιά

Όπως είπε ο πατέρας της, η 9μελης οικογένειά του, καθώς έχει ακόμη 6 παιδιά, ζει στο δρόμο, μέσα στο λιμάνι 

Ποινική δίωξη κατά του Kevin Spacey για σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον τριών ανδρών

Ποινική δίωξη κατά του Kevin Spacey για σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον τριών ανδρών

Για τέσσερις περιπτώσεις σεξουαλικής επίθεσης μεταξύ 2005 και 2013 διώκεται ο Kevin Spacey 

Σαρωτικές αλλαγές στα Πανεπιστήμια: Τέλος οι φοιτητικές παρατάξεις

Σαρωτικές αλλαγές στα Πανεπιστήμια: Τέλος οι φοιτητικές παρατάξεις

Το νομοσχέδιο Κεραμέως 

Βραζιλιάνος τραγουδιστής άρπαξε φωτιά από τα εφέ της σκηνής την ώρα της συναυλίας

Βραζιλιάνος τραγουδιστής άρπαξε φωτιά από τα εφέ της σκηνής την ώρα της συναυλίας

Ο τραγουδιστής Xand Aviao έκαψε το δεξί του χέρι  

Η κυβέρνηση ανακοινώνει... κόφτη στα κλιματιστικά για εξοικονόμηση ενέργειας

Η κυβέρνηση ανακοινώνει... κόφτη στα κλιματιστικά για εξοικονόμηση ενέργειας

Βάζει όριο στη θερμοκρασία 

Τουρκία: Στα τάρταρα η λίρα – «Καίει» ο πληθωρισμός με 70%

Τουρκία: Στα τάρταρα η λίρα – «Καίει» ο πληθωρισμός με 70%

Ο παράγοντας γεωπολιτική  

Στα 4.048 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού

Στα 4.048 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού

Οι νέοι καταγεγραμμένοι θάνατοι είναι 13 

Σοκαριστικό βίντεο: Πυροβόλησαν 9χρονο κορίτσι έξω από το σπίτι του

Σοκαριστικό βίντεο: Πυροβόλησαν 9χρονο κορίτσι έξω από το σπίτι του

Προσοχή σκληρές εικόνες 

Ελληνοτουρκικά: Αυτή είναι η επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τα νησιά του Αιγαίου

Ελληνοτουρκικά: Αυτή είναι η επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τα νησιά του Αιγαίου

Πως καταρρίπτει τους τουρκικούς μύθους 

Νέες απειλές Τσαβούσογλου κατά της Ελλάδας: Δεν μπλοφάρουμε

Νέες απειλές Τσαβούσογλου κατά της Ελλάδας: Δεν μπλοφάρουμε

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στο Αιγαίο 

Ποιος είναι το μοντέλο που κατηγορείται για βιασμό στη Ρόδο

Ποιος είναι το μοντέλο που κατηγορείται για βιασμό στη Ρόδο

«Υπήρξε συναινετική επαφή» λέει ο δικηγόρος του  

Ο μακελάρης του Τέξας αλληλεπιδρούσε και με εφήβους από την Ελλάδα

Ο μακελάρης του Τέξας αλληλεπιδρούσε και με εφήβους από την Ελλάδα

Τι αναφέρουν οι New York Times 

Μαρκόπουλο: Έκρηξη σε βίλα αποκάλυψε εργαστήριο κάνναβης

Μαρκόπουλο: Έκρηξη σε βίλα αποκάλυψε εργαστήριο κάνναβης

Οι δύο τραυματίες που σύμφωνα με πληροφορίες δεν φαίνεται να έχουν παρελθόν στη διακίνηση ναρκωτικών 

Αρπαγή 6χρονου στην Κηφισιά: Βρέθηκε στη Νορβηγία το παιδί μαζί με τον πατέρα του

Αρπαγή 6χρονου στην Κηφισιά: Βρέθηκε στη Νορβηγία το παιδί μαζί με τον πατέρα του

«Τον έβγαλαν με πλαστό διαβατήριο» 

Τρόμος στους Αμπελόκηπους: Γνωρίστηκαν μέσω διαδικτύου και αποπειράθηκε να την βιάσει

Τρόμος στους Αμπελόκηπους: Γνωρίστηκαν μέσω διαδικτύου και αποπειράθηκε να την βιάσει

Πήγε να την βιάσει, την έδειρε αλλά εγκλωβίστηκε σπίτι της γιατί έσπασε το χερούλι 

Συγκλονίζει ο καπετάνιος που εντόπισε την 5χρονη στη θάλασσα: «Είδα μόνο τα χεράκια της»

Συγκλονίζει ο καπετάνιος που εντόπισε την 5χρονη στη θάλασσα: «Είδα μόνο τα χεράκια της»

Πώς σώθηκε η 5χρονη  

Θρήνος για 16χρονο στη Ρόδο που πέθανε μετά από υψηλό πυρετό

Θρήνος για 16χρονο στη Ρόδο που πέθανε μετά από υψηλό πυρετό

Το μήνυμα του πατέρα 

Κορυδαλλός: Στην εντατική ο 26χρονος που έπεσε στις γραμμές του Μετρό

Κορυδαλλός: Στην εντατική ο 26χρονος που έπεσε στις γραμμές του Μετρό

Η τραγική ιστορία του 

Θρίλερ στον Πειραιά: Βρήκαν 5χρονο κορίτσι στη θάλασσα, χωρίς τις αισθήσεις της

Θρίλερ στον Πειραιά: Βρήκαν 5χρονο κορίτσι στη θάλασσα, χωρίς τις αισθήσεις της

Νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Παίδων 

Χιλιάδες θύματα στην Ελλάδα από την κατάρρευση διαδικτυακής «πυραμίδας

Χιλιάδες θύματα στην Ελλάδα από την κατάρρευση διαδικτυακής «πυραμίδας

Σε κρυπτονομίσματα οι πληρωμές 

Ρόδος: Σύλληψη πρώην παίκτη του Big Brother έπειτα από καταγγελία Αγγλίδας για βιασμό

Ρόδος: Σύλληψη πρώην παίκτη του Big Brother έπειτα από καταγγελία Αγγλίδας για βιασμό

Ο νεαρός άνδρας φέρεται να την οδήγησε σε χωράφι, όπου, σύμφωνα με την κοπέλα, την βίασε 

Power Pass: Πότε θα δοθεί η επιδότηση για το ρεύμα και σε ποιους

Power Pass: Πότε θα δοθεί η επιδότηση για το ρεύμα και σε ποιους

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε 

Βραβείο στις Κάννες για το «Θρόνο του Ξέρξη» της Εύης Καλογηροπούλου

Βραβείο στις Κάννες για το «Θρόνο του Ξέρξη» της Εύης Καλογηροπούλου

H συγκινητική ανάρτηση του Γιώργου Μαζωνάκη 

Ντοκουμέντο με το λευκό βαν που χρησιμοποιήθηκε για την αρπαγή του 6χρονου

Ντοκουμέντο με το λευκό βαν που χρησιμοποιήθηκε για την αρπαγή του 6χρονου

«Είναι ήδη 19 ώρες μακριά μου χωρίς να γνωρίζουμε που βρίσκεται», λέει η μητέρα του παιδιού 

Μακελειό σε σχολείο στο Τέξας: 8 ετών το μικρότερο θύμα από τους 19 μαθητές

Μακελειό σε σχολείο στο Τέξας: 8 ετών το μικρότερο θύμα από τους 19 μαθητές

Ο 18χρονος σκότωσε και δύο δασκάλες 

Δίκη Φιλιππίδη: Κλάματα στη δικαστική αίθουσα

Δίκη Φιλιππίδη: Κλάματα στη δικαστική αίθουσα

Τεταμένο κλίμα και διακοπές στη συνεδρίαση 

Ο μακελάρης της Νορβηγίας: H κακοποιητική μητέρα, τα χρόνια του γκραφίτι, οι μουσουλμάνοι φίλοι

Ο μακελάρης της Νορβηγίας: H κακοποιητική μητέρα, τα χρόνια του γκραφίτι, οι μουσουλμάνοι φίλοι

Η χειρότερη θηριωδία εν καιρώ ειρήνης της Νορβηγίας τον Ιούλιο του 2011 

Θα είναι η ευλογιά των πιθήκων η επόμενη μεγάλη πανδημία όπως ο Covid;

Θα είναι η ευλογιά των πιθήκων η επόμενη μεγάλη πανδημία όπως ο Covid;

Ποιοι παράγοντες το καθορίζουν 

Ζαχάροβα κατά Μητσοτάκη: Έχει αντιρωσική στάση

Ζαχάροβα κατά Μητσοτάκη: Έχει αντιρωσική στάση

Συγκρίνει τους ήρωες του Μεσολογγίου με τους Ναζί του Αζόφ 

Πούτιν: Aνακοίνωσε αύξηση 10% στις συντάξεις και τον κατώτατο μισθό

Πούτιν: Aνακοίνωσε αύξηση 10% στις συντάξεις και τον κατώτατο μισθό

Σε τηλεοπτική του εμφάνιση 

Συναγερμός στο μετρό Κορυδαλλού: Σε λιπόθυμη κατάσταση απεγκλωβίστηκε ο άνδρας

Συναγερμός στο μετρό Κορυδαλλού: Σε λιπόθυμη κατάσταση απεγκλωβίστηκε ο άνδρας

Ακόμη δεν είναι σαφή τα αίτια της ενέργειας του άνδρα 

Δίκη Ντεπ - Χερντ: «Ποτέ δεν με έσπρωξε, δεν με κλώτσησε και δεν με πέταξε από καμιά σκάλα»

Δίκη Ντεπ - Χερντ: «Ποτέ δεν με έσπρωξε, δεν με κλώτσησε και δεν με πέταξε από καμιά σκάλα»

Κατέθεσε η Κέιτ Μος  

Απαγωγή 6χρονου στην Κηφισιά: Η μάνα του τον είχε απαγάγει από τη Νορβηγία

Απαγωγή 6χρονου στην Κηφισιά: Η μάνα του τον είχε απαγάγει από τη Νορβηγία

Οι καταγγελίες του πατέρα 

Τέλος η χρήση μάσκας σε σχολεία και Πανεπιστήμια - Υποχρεωτική μόνον στις εξετάσεις

Τέλος η χρήση μάσκας σε σχολεία και Πανεπιστήμια - Υποχρεωτική μόνον στις εξετάσεις

Τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς © Copyright 2022 - All right reserved. Licensed by AEPI
Made in Nextweb with E-Radio Services