
Από τον Μάρτη του 2003, οπότε και ανέβηκε στην εξουσία, ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια τα οποία αναπόφευκτα περίμεναν τον βιογράφο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν σίγουρα κι αυτό: να καταλήξει στο ποια από τις κατά καιρούς εκρήξεις της μεγαλομανίας του ήταν η πιο εξωφρενική.
Σήμερα, αν μη τι άλλο, ο βιογράφος έχει πια μια έγνοια λιγότερη. Το σχέδιο της δημιουργίας της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης (Kanal Istanbul), το οποίο εάν υλοποιηθεί θα μετατρέψει την ευρωπαϊκή πλευρά της Πόλης σε νησί, κερδίζει χωρίς σοβαρούς πια ανταγωνιστές τον τίτλο αυτόν. Η ιδέα είναι απλή, στο μυαλό του τούρκου προέδρου τουλάχιστον. Θέλει να φτιάξει ένα κανάλι μήκους 45 χιλιομέτρων το οποίο θα εκτείνεται από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι και τη Θάλασσα του Μαρμαρά και το οποίο θα συνδέει το αποκομμένο πια κομμάτι της Πόλης και από εκεί την υπόλοιπη Τουρκία με δέκα γέφυρες.
Για να καταλάβει δε κανείς τα μεγέθη, από τη Διώρυγα αυτή – η οποία θα έχει 360 μέτρα πλάτος και είκοσι μέτρα βάθος – θα περνά ο κύριος όγκος των πλοίων που αυτή τη στιγμή χρειάζεται έστω και με καθυστερήσεις μερικών ωρών να διαπλεύσει τα στενά του Βοσπόρου. Αυτή άλλωστε είναι και η επίσημη δικαιολογία για τη δημιουργία του έργου, έστω και εάν ως τέτοια δεν έχει καταφέρει ακόμα να απαντήσει σωρεία ερωτημάτων και ενστάσεων, με το αστρονομικό κόστος του προϋπολογισμού της, τα 13 δισ. ευρώ τα οποία πολλοί θεωρούν ως ασυγχώρητα συντηρητική προσέγγιση των πραγματικών οικονομικών μεγεθών ανεβάζοντας το κόστος μέχρι και τα 34 δισ. ευρώ, να μοιάζουν μια απλή λεπτομέρεια.
Ολα για την «αποσυμφόρηση»
Σύμφωνα με τον Ερντογάν και τους λίγους υποστηρικτές του έργου, οι οποίοι ωστόσο τυγχάνει να κυβερνούν σε μια χώρα μάλιστα όπου η δημοκρατία δεν περνάει και τις καλύτερες στιγμές της, η Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης είναι η λύση για την αποσυμφόρηση του Βοσπόρου και η ευκαιρία να αντιμετωπίσει η Πόλη αποτελεσματικά τον κίνδυνο ενός σοβαρού ατυχήματος στον Βόσπορο, το οποίο θα μπορούσε, αναλόγως και του φορτίου των πλοίων που θα εμπλακούν να προκαλέσει από μία περιβαλλοντική καταστροφή μέχρι και μια σοβαρότερη έκρηξη με μεγάλες ανθρώπινες απώλειες.
Ο φόβος είναι υπαρκτός. Είναι όμως και υπερβολικός. Οι επικριτές του έργου απαντούν πως εδώ και πολλά χρόνια με τη λήψη αυστηρών μέτρων στη ναυσιπλοΐα στα Στενά ο κίνδυνος αυτός έχει σχεδόν αποσοβηθεί ή έστω περιοριστεί στο ανθρωπίνως δυνατό, εξ ου και δεν υπήρξαν τόσο σοβαρά ατυχήματα. Υποδεικνύουν ακόμη πως η αλματώδης πρόοδος της τεχνολογίας παρέχει πλέον τα μέσα ώστε όσα μέχρι πρότινος αφήνονταν στην τύχη και τον ανθρώπινο παράγοντα να ελέγχονται και να καταγράφονται με ακρίβεια και μάλιστα από πολλαπλές πηγές ταυτόχρονα.
Και τι γίνεται με τη Συνθήκη;
Για αυτούς που εναντιώνονται στα μαεστρικά παιγνίδια του Ερντογάν με τις ιδιαιτέρως ευάλωτες στα κατάλοιπα της οθωμανικής μεγαλομανίας μάζες των Τούρκων, το πρότζεκτ αυτό καμία σχέση δεν έχει με την αποσυμφόρηση του Βοσπόρου.
Μοναδικός του δε στόχος, πέρα από τον λαϊκισμό, είναι το οικονομικό κέρδος. Της χώρας, απαντά ο Ερντογάν. Κάτι που όμως δύσκολα μπορεί να κατανοήσει κανείς, δεδομένου του εξής απλού: ότι προκειμένου να είναι βιώσιμο ένα έργο αυτών των διαστάσεων η Τουρκία θα είναι αναγκασμένη να επιβάλει τέλη για τη διέλευση των πλοίων από τη Διώρυγα. Είναι άλλωστε κάτι που η Αγκυρα δεν διαψεύδει.
Ομως, η Συνθήκη του Μοντρέ, γνωστή και ως Συνθήκη για το Καθεστώς των Στενών, ορίζει – από το 1936 και με τη σύμφωνο γνώμη της Τουρκίας – ότι ο έλεγχος των Στενών του Βοσπόρου όπως και του Ελλησπόντου παραχωρείται στην Αγκυρα, αλλά τα πλοία περνούν χωρίς να καταβάλλουν τέλη διέλευσης.
Παράθυρο στα Πολεμικά
Παράλληλα η Συνθήκη του Μοντρέ περιορίζει ή καλύτερα δεν επιτρέπει τον διάπλου πολεμικών πλοίων με εξαίρεση εκείνα που ανήκουν στις χώρες που βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα και αυτά ακόμη με σαφείς περιοριστικούς όρους, προειδοποίηση διέλευσης μίας εβδομάδας κ.α. Απορίας άξιον είναι λοιπόν γιατί τα εμπορικά πλοία ενώ μπορούν σήμερα, έστω και με κάποια αναμονή, να περάσουν τα Στενά ατελώς, θα επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν τη Διώρυγα πληρώνοντας σημαντικά τέλη.
Επίσης, ένα πρόσθετο ζήτημα που προκύπτει είναι πως, με τη δημιουργία της Διώρυγας, πολεμικά πλοία θα μπορούν να καταπλέουν στη Μαύρη Θάλασσα χωρίς η Τουρκία να έχει κάποιον συγκεκριμένο λόγο να τα εμποδίσει.
Παιχνίδια και εκβιασμοί
Από τη Διώρυγα η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ και η ίδια, δεν θα μπορεί να εμποδίσει – ή δεν θα διανοηθεί να εμποδίσει όσο μένει μέλος του ΝΑΤΟ – έναν τέτοιο διάπλου. Κάτι το οποίο σίγουρα δεν θα χαροποιήσει τη Μόσχα, η οποία με τίποτα δεν θα ήθελε να ανοίξει μια τέτοια πόρτα δίπλα από τις πολεμικές ναυτικές της βάσεις.
Πόσω δε μάλλον όταν εκτός από την Τουρκία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, που είναι μέλη του ΝΑΤΟ, οι δύο εναπομείνασες χώρες της Μαύρης Θάλασσας, η Ουκρανία και η Γεωργία εκτός του ότι έχουν κακές σχέσεις με τη Μόσχα έχουν υπογράψει και αμυντικές συνθήκες με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Είναι φανερό πως η Τουρκία κατά την προσφιλή της τακτική φιλοδοξεί να καταστήσει εαυτόν ακόμα πιο σημαντικό, τόσο προς τη Ρωσία όσο και προς το ΝΑΤΟ πιέζοντας μέσω της ύπαρξης της Διώρυγας για να λάβει ανταλλάγματα.
Το περιβάλλον και… το Περιβάλλον
Τέλος, υπάρχει και ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα: το περιβάλλον. Για να φτιαχτεί η Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης θα πρέπει όχι μόνο να καταστραφούν σπάνιοι βιότοποι αλλά και να υπάρξει πρόσμιξη των νερών της Μαύρης Θάλασσας και της Θάλασσας του Μαρμαρά, κάτι που οι βιολόγοι προειδοποιούν ότι θα αφανίσει τη θαλάσσια ζωή από την τελευταία λόγω της διαφορετικής σύστασης του νερού και ειδικά του επιπέδου αλατιού.
Ο Ερντογάν ωστόσο επιμένει. Οι κακές γλώσσες, πέρα από τη μεγαλομανία του, παραπέμπουν και στις μεγάλες εταιρείες κατασκευών οι οποίες επλήγησαν από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση στην Τουρκία και οι οποίες πρόθυμα θα αρπάξουν ένα τέτοιο σωσίβιο από το Δημόσιο. Οι ίδιες γλώσσες, καλά πληροφορημένες όπως όλα δείχνουν, παραπέμπουν και στην έκρηξη των τιμών της γης σε περιοχές κοντά στο σχεδιαζόμενο έργο.
Και βεβαίως στο ότι ανάμεσα σε εκείνους που από διαίσθηση μάλλον αγόρασαν γη αντί πινακίου φακής και τώρα θα γίνουν πολυεκατομμυριούχοι είναι και ο γαμπρός του Ερντογάν και πρώην υπουργός Οικονομίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ αλλά και άλλοι επιφανείς του στενού κύκλου του προέδρου.
Πηγή: http://www.in.gr/2021/10/14/world/tourkia-giati-epimenei-o-erntogan-ti-dioryga/
Μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο στα Μέγαρα
Η πυρκαγιά καίει σε εργοστάσιο πλαστικών των Μεγάρων, θέση Παπά-Περιβόλι και κοντά στην Ιερά Μονή Παναχράντου

Το «κορίτσι από το Αφγανιστάν»: Πού βρίσκεται σήμερα το πρόσωπο της εμβληματικής φωτογραφίας του National Geographic
Η Σαρμπάτ Γκούλα σε ηλικία 12 ετών έγινε η «πιο αναγνωρισμένη φωτογραφία» στην ιστορία του National Geographic

Ηράκλειο: Φωτιά σε ξενοδοχείο της Χερσονήσου - Ξεκίνησε από ηλεκτρολογικό πίνακα
Για προληπτικούς λόγους το ξενοδοχείο εκκενώθηκε

Σοβαρό τροχαίο στην Εγνατία Οδό: Επτά τραυματίες από σύγκρουση βαν με φορτηγό - Δείτε βίντεο
Η γυναίκα απεγκλωβίστηκε με τις αισθήσεις της και διακομίστηκε μαζί με έξι ακόμα συνεπιβάτες στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών για ιατρική αξιολόγηση και φροντίδα

Σύνταξη 10 χρόνια νωρίτερα; Γίνεται – Δες τι πρέπει να κάνεις τώρα!
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και όλα τα βήματα που πρέπει να κάνουν

Τρόμος στην Τρούμπα: Έβγαλε όπλο και άρχισε να πυροβολεί – Ποιος είναι ο δράστης με τις 26 συλλήψεις;
Ο δράστης εντοπίστηκε και συνελήφθη παρά τη σθεναρή αντίστασή του

Εφιαλτικό σενάριο για τη Γη – Έρχεται η «τέλεια καταιγίδα» που απειλεί όλη τη ζωή στον πλανήτη
Οι διελεύσεις γειτονικών άστρων μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία του ηλιακού συστήματος, προκαλώντας εκτίναξη πλανητών από την τροχιά τους ή σύγκρουση μεταξύ τους

Φοιτητικό επίδομα: Ανοιξε η πλατφόρμα - Μέχρι πότε οι αιτήσεις, ποιοι παίρνουν έως 2.500 ευρώ
Πώς κάνουν αίτηση οι δικαιούχοι - Τι ισχύει για τους φοιτητές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Hellenic Train: Γέμισε καπνούς αμαξοστοιχία που εκτελούσε δρομολόγιο Έδεσσα - Θεσσαλονίκη
Αναστάτωση για δεκάδες επιβάτες λόγω βλάβης σε δρομολόγιο της Hellenic Train

Ναζαρέτ: Εισβολή σε ελληνορθόδοξη εκκλησία από τους «Στρατιώτες του Θεού»
Η ομάδα «Στρατιώτες του Θεού» εισέβαλαν στον ναό ενώ ήταν κλειστός και χτύπησαν τις καμπάνες

Νέο σοκ για Τσιτσιπά - Εκτός Wimbledon από την πρεμιέρα
Μία ώρα και κάτι λεπτά διήρκησε η φετινή παρουσία του Στέφανου Τσιτσιπά στο Wimbledon

Νέο εργασιακό νομοσχέδιο: Έρχονται 2ημερες προσλήψεις και 13 ώρες απασχόλησης σε ένα εργοδότη
Οι 10 αλλαγές στην αγορά εργασίας

Κάθειρξη 16 ετών στον αρχηγό της «μαφίας των λουκουμάδων» στη Χαλκιδική
Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για εκβίαση κατ` εξακολούθηση, συμμορία και μία σειρά από πλημμελήματα, χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικού

Αδιανόητος καυγάς σε κλαμπ στη Ζάκυνθο, μπουνιές και σπρωξίματα ανάμεσα σε τουρίστες
Δείτε βίντεο

Eurojackpot: Χιλιάδες Νορβηγοί νόμιζαν ότι έγιναν εκατομμυριούχοι αλλά αποδείχθηκε ότι πρόκειται για λάθος
Ένα σφάλμα στη μετατροπή από σεντ του ευρώ σε νορβηγικές κορώνες έκανε τα ποσά των κερδών να φαίνονται «υπερβολικά υψηλά»

Γυναικοκτονία Κυριακής Γρίβα: «Έμαθα ότι ήταν έγκυος αφού δολοφονήθηκε» λέει ο πατέρας της
Διακόπηκε για τις 2 Ιουλίου η δίκη ενώπιον του ΜΟΔ

ΠΟΥ: Μπορεί να μη μάθουμε ποτέ από πού προήλθε o Covid-19
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει καταφέρει να πάρει τα απαραίτητα δεδομένα για να αξιολογήσει αν η COVID-19 ήταν αποτέλεσμα εργαστηριακού ατυχήματος, παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις προς την κινεζική κυβέρνηση

«Θρίλερ» σε λεωφορείο στη Μαραθώνος: Επιβάτης σε κατάσταση αμόκ έβγαλε μαχαίρι
Ο οδηγός του αστικού λεωφορείου ή κάποιος επιβάτης ενημέρωσε την Αμεση Δράση

«Λυπούμαστε που δεν σταματήσαμε τη ζωντανή μετάδοση» λέει το BBC για τα αντι-ισραηλινά συνθήματα στο Γκλάστονμπερι
Το BBC δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις διότι επέτρεψε την συνέχιση της μετάδοσης όταν ένα μέλος του Bob Vylan παρακίνησε το κοινό να φωνάξει «θάνατος, θάνατος στις IDF»

Μητέρες στο Ιράν σηκώνουν στα χέρια τα παιδιά τους για να τα προσφέρουν ως μάρτυρες - Δείτε βίντεο
«Θέλουμε να τους δείξουμε ότι δεν φοβόμαστε τίποτα και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το κράτος μας μέχρι αυτοί να καταστραφούν» λέει μια Ιρανή κρατώντας στην αγκαλιά το παιδί της

Πύρινη κόλαση στη Σμύρνη: Εκκενώθηκαν συνοικίες και χωριά – Εφτασαν σε Σάμο και Χίο οι καπνοί
Συνελήφθησαν 17 ύποπτοι για τις φωτιές των τελευταίων ημερών

Βίντεο: Η «μάχη» ιστιοφόρου με τα κύματα εν μέσω θυελλωδών ανέμων στην Τήνο
Παρά την ένταση των ανέμων και τις αντίξοες συνθήκες, το ιστιοφόρο κατάφερε τελικά να δέσει με ασφάλεια στο λιμάνι

Καιρός: Ξεχάστε ό,τι ξέρατε για τον Ιούλιο – Τι δείχνουν τα μετεωρολογικά μοντέλα
Προειδοποίηση των μετωρολόγων για ολική μεταβολή του σκηνικού τον Ιούλιο

Κυριακή Γρίβα: Στο εδώλιο για τη δολοφονία της αύριο ο πρώην σύντροφός της - «Περιμένω να δικαιωθεί»
Η μητέρα της Κυριακής Γρίβα ανέφερε με νόημα για τον κατηγορούμενο πως «οι νοσηλείες του συγκεκριμένου ανθρώπου είναι προσχηματικές σε ιδιωτικά θεραπευτήρια»

46 βαθμοί και ανεβαίνει! Η Ευρώπη καίγεται – Ποιες χώρες χτυπά ο καύσωνας;
Καυτός εφιάλτης στη Νότια Ευρώπη – Ρεκόρ καύσωνα που τρομάζει!

«Λουτρό αίματος» σε πανηγύρι στη Μυτιλήνη – 35χρονος χαροπαλεύει μετά από 18 μαχαιριές!
Ο φερόμενος ως δράστης συνελήφθη λίγη ώρα αργότερα και αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον της Εισαγγελίας Μυτιλήνης

Συναγερμός στα Ιλίσια για εξαφάνιση 50χρονου
Το Χαμόγελο του Παιδιού ενημερώθηκε για την εξαφάνιση του σήμερα και προχώρησε στη δημοσιοποίηση των στοιχείων του

Οριστικό: Απαραίτητος ο Προσωπικός Αριθμός για την έκδοση ταυτότητας
Τι αλλάζει από σήμερα και ποιες εξαιρέσεις προβλέπονται σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.

Ράλι Ακρόπολις: Πρώτη νίκη για Οτ Τάνακ
Την πρώτη του νίκη στο Ράλι Ακρόπολις πανηγύρισε ο Οτ Τάνακ την Κυριακή (29/06)

Αιμορραγικός πυρετός: Σε επιτήρηση 25 άτομα στη Λάρισα
Η γιατρός νοσηλεύεται σε ειδικό θάλαμο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, ενώ σε επιτήρηση έχουν μπει και οι υπόλοιποι υγειονομικοί που ήρθαν σε επαφή μαζί τους, καθώς και η οικογένεια του κτηνοτρόφου

Η γυναίκα που κατέρριψε την επιστήμη: Θυμάται τα πάντα από την πρώτη μέρα της ζωής της
Μια γυναίκα με σπάνια νευρολογική πάθηση θυμάται κάθε στιγμή της ζωής της – από τη βρεφική ηλικία μέχρι σήμερα. Πώς λειτουργεί ο εγκέφαλός της και γιατί οι επιστήμονες δηλώνουν εντυπωσιασμένοι;

Ουκρανία: Μαχητικό F-16 συνετρίβη την ώρα που αναχαίτιζε ρωσικούς πυραύλους - Νεκρός ο πιλότος
Η τρίτη απώλεια αεροσκάφους F-16 στον πόλεμο στην Ουκρανία

Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Αποτύχαμε - Όσοι έλαβαν πόρους που δε δικαιούνταν θα τους επιστρέψουν»
Η ανάρτηση της εβδομαδιαίας ανασκόπησης του πρωθυπουργού

Τροχαίο Αθηνών - Λαμίας: Αυτοκίνητο παρέσυρε εθελόντρια πυροσβέστη την ώρα της κατάσβεσης της φωτιάς
Η γυναίκα τραυματίστηκε και διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο

Σεισμός στα Χανιά
Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε 62 χλμ. δυτικά των Φαλασάρνων

Επίδομα 250 ευρώ για συνταξιούχους στις 10 Ιουλίου: Ποιοι το δικαιούνται και ποιοι εξαιρούνται
Η πληρωμή του επιδόματος θα γίνει εφάπαξ στις 10 Ιουλίου 2025 στους δικαιούχους

Δεμένα τα πλοία σε Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο - Πού υπάρχει απαγορευτικό απόπλου
Τα πλοία στα λιμάνια Πειραιά, Ραφήνας και Λαυρίου εκτελούν μόνο δρομολόγια του Αργοσαρωνικού

ΛΕΞ: Έγραψε Ιστορία στη συναυλία στο ΟΑΚΑ - Η Χάρις Αλεξίου εμφανίστηκε στη σκηνή - Δείτε βίντεο
60.000 θεατές κατέκλυσαν κάθε γωνιά του σταδίου

Φωτιά τώρα στη Ναύπακτο: Συναγερμός στην Πυροσβεστική - Ήχησε το 112 - Επιχειρούν και εναέρια μέσα
Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία και τον αντιπεριφερειάρχη, η εικόνα της φωτιάς στη Ναύπακτο πάει καλύτερα και - αν δεν αλλάξουν οι άνεμοι - θα τεθεί υπό έλεγχο

Αστυνομικός της Βουλής: «Δεν έχει βιάσει τα παιδιά του, θα τα ζητήσει πίσω όταν δικαιωθεί» λέει ο δικηγόρος του
«Όλα τα έχει βγάλει από το μυαλό της η σύζυγός μου και έχει βάλει και τις κόρες μας να καταθέσουν ψέματα»
