
Την ύπαρξη υδρατμών στην ατμόσφαιρα ενός εξωπλανήτη, ο οποίος βρίσκεται στη δυνητικά φιλόξενη για ζωή ζώνη του άστρου του, του ψυχρού ερυθρού νάνου Κ2-18, σε απόσταση 110 ετών φωτός από τη Γη, στον αστερισμό του Λέοντα, ανακάλυψαν για πρώτη φορά επιστήμονες με επικεφαλής έναν Έλληνα αστρονόμο στη Βρετανία, τον δρα Άγγελο Τσιάρα.
Είναι η πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο που εντοπίστηκε νερό σε αέρια μορφή στην ατμόσφαιρα ενός πλανήτη με θερμοκρασία παρόμοια με της Γης. Ο εξωπλανήτης βρίσκεται εντός της κατοικήσιμης ζώνης του άστρου του, δηλαδή στην περιοχή όπου το νερό μπορεί να υπάρξει σε υγρή μορφή. Το νερό είτε βρίσκεται σε υγρή μορφή στην επιφάνεια του, είτε μόνο στην ατμόσφαιρα του, κάτι που προς το παρόν είναι αδύνατο να προσδιοριστεί.
Πρόκειται για τον εξωπλανήτη K2-18b, ο οποίος είχε αρχικά ανακαλυφθεί από το διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ» το 2015. Είναι πιθανότατα μια βραχώδης υπερ-Γη, που έχει μάζα οκταπλάσια της Γης και διπλάσιο μέγεθος. Θεωρείται πλέον ο μοναδικός πλανήτης γύρω από ένα άστρο έξω από το ηλιακό μας σύστημα, ο οποίος διαθέτει τόσο νερό (πιθανώς σε υγρή μορφή), όσο και θερμοκρασία που θα μπορούσε να υποστηρίξει ζωή. Μέχρι σήμερα οι περισσότεροι εξωπλανήτες με ατμόσφαιρα που βρέθηκαν, ήταν αέριοι γίγαντες, αλλά δεν φαίνεται ότι αυτή είναι η περίπτωση του K2-18b.
Ο κ. Τσιάρας δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι από τους περίπου 4.000 εξωπλανήτες που έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα, «ο K2-18b βρίσκεται δύο βήματα μπροστά, όσον αφορά την πιθανότητα να φιλοξενήσει ζωή». Λόγω πάντως του υψηλού επιπέδου δραστηριότητας στο άστρο του, είναι πιθανό ότι ο εξωπλανήτης είναι πιο εχθρικός από τη Γη, καθώς εκτίθεται μάλλον σε περισσότερη αστρική (ηλιακή) ακτινοβολία.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον 28χρονο Άγγελο Τσιάρα, ερευνητή του Τμήματος Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας «Nature Astronomy», μελέτησαν τον συγκεκριμένο εξωπλανήτη χρησιμοποιώντας φασματοσκοπικά δεδομένα του 2016 και 2017 από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και αναπτύσσοντας ειδικούς αλγόριθμους ανάλυσης του αστρικού φωτός (που είναι πια διαθέσιμοι σε όλους), προκειμένου να αναλύσουν το φως του άστρου, που φιλτράρεται μέσα από την ατμόσφαιρα του πλανήτη K2-18b, προτού φθάσει στη Γη.
Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν μόρια νερού σε αέρια μορφή, υποδεικνύοντας επιπλέον την παρουσία υδρογόνου και ηλίου στην ατμόσφαιρα του πλανήτη. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλες μοριακές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένου του αζώτου και του μεθανίου, αλλά δεν είναι ανιχνεύσιμες με τις συγκεκριμένες παρατηρήσεις.
Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την ακριβή εκτίμηση του ποσοστού του νερού, καθώς επίσης και της νεφοκάλυψης στον πλανήτη. Μολονότι δεν είναι δυνατό να γίνει ακριβής εκτίμηση για τη σύνθεση της ατμόσφαιρας του, οι ερευνητές που εξέτασαν διάφορα σενάρια, δεν αποκλείουν αυτή να περιέχει νερό σε ποσοστό έως 50%.
«Η ανακάλυψη νερού σε έναν πιθανά κατοικήσιμο κόσμο πέρα από τη Γη, μου δημιουργεί πρωτόγνωρα συναισθήματα. Ο K2-18b σίγουρα δεν είναι μια δεύτερη Γη, καθώς έχει αρκετά μεγαλύτερη μάζα και πολύ διαφορετική ατμοσφαιρική σύνθεση. Ωστόσο, ερχόμαστε πλέον λίγο πιο κοντά σε απαντήσεις που αφορούν το θεμελιώδες ερώτημα: Είναι η Γη μοναδική στο σύμπαν;» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Έλληνας ερευνητής.
«Η μελέτη αυτή συμβάλλει σημαντικά στην κατανόηση των κατοικήσιμων κόσμων πέρα από το ηλιακό μας σύστημα και σηματοδοτεί μια νέα εποχή στην έρευνα των εξωπλανητών, μια εποχή σημαντική, ώστε να κατανοήσουμε ποια θέση κατέχει η Γη, το μοναδικό μας σπίτι, στην απεραντοσύνη του σύμπαντος», πρόσθεσε. Σε κάθε περίπτωση εκτιμά ότι ο K2-18b αποτελεί θαυμάσιο στόχο για νέες παρατηρήσεις, που θα φέρουν στο φως περισσότερα στοιχεία για τη σύνθεση και το κλίμα του.
Ο Άγγ. Τσιάρας αποφοίτησε το 2014 από το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πήρε το διδακτορικό του στην αστρονομία από το UCL το 2017, ειδικευόμενος στις ατμόσφαιρες εξωπλανητών. Το 2016 είχε συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή επιστημονική ομάδα που ανακοίνωσε την πρώτη ανίχνευση αερίων (υδρογόνου και ηλίου) στην ατμόσφαιρα μιας υπερ-Γης, του εξωτικού εξωπλανήτη 55 Cancri e. Τότε όμως δεν είχαν βρεθεί ενδείξεις υδρατμών.
Το 2017 είχε συμμετάσχει στη δημοσίευση από Ευρωπαίους ερευνητές του πρώτου μεγάλου καταλόγου εξωπλανητικών ατμοσφαιρών, μετά τη μελέτη 30 εξωπλανητών με τη βοήθεια του Hubble. Μεταξύ άλλων, είχε βρεθεί παρουσία υδρατμών στις ατμόσφαιρες όλων των λεγόμενων αέριων «καυτών Διών».
Οι ερυθροί νάνοι είναι μικρότεροι από τον Ήλιο μας και τα πιο κοινά άστρα στο γαλαξία μας. Οι πλανήτες στην κατηγορία της υπερ-Γης (με μάζα δηλαδή μεταξύ της Γης και του Ποσειδώνα) είναι επίσης οι πιο κοινοί πλανήτες στο γαλαξία μας. Το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο TESS της NASA αναμένεται ότι θα βρει εκατοντάδες ακόμη τέτοιους πλανήτες τα επόμενα χρόνια.
Τα επόμενης γενιάς διαστημικά τηλεσκόπια, όπως το αμερικανικό James Webb και το ευρωπαϊκό Ariel, θα είναι ικανά να μελετήσουν με περισσότερες λεπτομέρειες τις ατμόσφαιρες των εξωπλανητών. Μέχρι σήμερα έχουν εντοπισθεί περισσότεροι από 4.000 εξωπλανήτες, αλλά στην πραγματικότητα οι επιστήμονες έχουν μάθει ελάχιστα πράγματα για τη φύση και τη σύσταση τους.
Η νέα έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) και το Συμβούλιο Επιστημών και Τεχνολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr/world/arthro/5363025/anakalyfthike-nero-stin-atmosfaira-exoplaniti
Γαλλία: Αυτοκτόνησε ο δικηγόρος που υπερασπίστηκε τον παιδεραστή χειρουργό Ζοέλ Λε Σκουαρνέκ
Ο 34χρονος ποινικολόγος φέρεται να έβαλε τέλος στη ζωή του το βράδυ της Τρίτης

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στον Ωρωπό: Οι φλόγες πολιορκούν το Ασπροχώρι
Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση της πυροσβεστικής

Η αντίδραση της μητέρας της Ειρήνης Μουρτζούκου στην ομολογία ενοχής της
«Δεν θέλω να μιλήσω μαζί της, νιώθω θυμό, θέλω να μου πει γιατί το έκανε»

Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: «Τιμή μου να υπηρετήσω στην Ελλάδα»
Έπαινοι στην ακρόαση για τον διορισμό της

Συνδρομή της Ελλάδας με επίγειες και εναέριες δυνάμεις στη Βόρεια Μακεδονία για την κατάσβεση πυρκαγιάς
Aπογειώθηκαν 2 Canadair CL-415, από τη Θεσσαλονίκη ενώ επιχειρούν ήδη οι επίγειες δυνάμεις που έχουν αποσταλεί προκειμένου να συνδράμουν στη μεγάλη δασική πυρκαγιά

Σήμερα η Γη περιστρέφεται ταχύτερα από το συνηθισμένο και οι επιστήμονες δεν μπορούν να το εξηγήσουν
Το 2020 παρατηρήθηκε ότι ο πλανήτης μας άρχισε να περιστρέφεται πιο γρήγορα και από τότε η ταχύτητα αυξάνεται σταθερά

Έρχεται καύσωνας διαρκείας από την ερχόμενη εβδομάδα, πού και πότε θα δούμε 43άρια
«Θα μας ταλαιπωρήσει εμμονική ζέστη» λέει ο Τσατραφύλλιας

Ειρήνη Μουρτζούκου: Η «προφητική» συνέντευξη της πρώην δικηγόρου της που βγήκε αληθινή
«Θα πάρουμε τις απαντήσεις που περιμένουμε», είχε πει

Δικηγόρος Ειρήνης Μουρτζούκου: «Αυτά που θα πει θα προκαλέσουν σοκ
«Υπάρχει βιντεοσκοπημένη συζήτηση με την Ειρήνη Μουρτζούκου στο γραφείο μου, δεν μου παραδέχτηκε ότι δολοφόνησε τα βρέφη, συνειδητά δεν μιλάει για τον Παναγιωτάκη» λέει ο δικηγόρος της

Ενοίκια: Πρωτοφανής αύξηση 11,4% στις τιμές των μισθωμάτων ακινήτων τον Ιούνιο
Το φάντασμα του «πληθωρισμού των ενοικίων»

Συναγερμός στην Τανάγρα: Συνελήφθησαν 4 άτομα επειδή κατασκόπευαν Rafale και υποδομές της ΕΑΒ
Οι ύποπτοι για κατασκοπεία έχουν προσαχθεί και ανακρίνονται

«Αθόρυβος εχθρός» στην Αττική – Ο Ιός του Δυτικού Νείλου επέστρεψε με 4 κρούσματα!
Διαγνώστηκαν τα πρώτα περιστατικά του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας

Ρόδος: Σύλληψη 15χρονης για διανομή πoρνoγραφικού υλικού φίλης της - «Δελέασε» τον σύντροφο της με 2.000 ευρώ
Η 15χρονη παραπέμφθηκε στην ανάκριση, απ’ όπου ζήτησε και πήρε προθεσμία για να προετοιμάσει την απολογία της και αφέθηκε ελεύθερη

Γιώργος Γρηγοριάδης: Αποχωρεί από τον ΑΝΤ1 – «Μετά από 25 χρόνια αυτό το επαγγελματικό ταξίδι ολοκληρώθηκε»
Η ανακοίνωσή του

Ειρήνη Μουρτζούκου: Αρνείται ότι σκότωσε τον μικρό Παναγιωτάκη
Η 25χρονη παραδέχθηκε τις δολοφονίες, αλλά αρνήθηκε ότι εμπλέκεται στον θάνατο του 15 μηνών μικρού Παναγιωτάκη

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Όσοι μετανάστες εισέρχονται παράνομα στη χώρα θα συλλαμβάνονται»
Αναστέλλεται η εξέταση αιτήσεων ασύλου για τρεις μήνες, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ άλλων

Κρήτη: Παρίσταναν τους γιατρούς και απέσπασαν από τα θύματά τους πάνω από 15.000€
Μία γυναίκα από την Εσθονία, η οποία φέρεται να εξαπατούσε ηλικιωμένους προκειμένου να τους πάρει λεφτά, συνελήφθη

Οι ανατριχιαστικές ομοιότητες Μουρτζούκου-Πισπιρίγκου, σύμφωνα με την Αγγελική Νικολούλη
«Έχουμε κάτι επαναλαμβανόμενο»

Ανδρας αυτοκτόνησε σε προαύλιο σχολείου στην Αρτα
Ο ηλικιωμένος εντοπίστηκε από συγχωριανούς του

Οργή στο Βέλγιο για οδηγό που σκότωσε τον σκύλο του του σέρνοντάς το για χιλιόμετρα - Βρήκαν το σπίτι του και το έκαψαν
Aυτόπτης μάρτυρας ισχυρίζεται ότι κόρναρε αρκετές φορές στον οδηγό για να σταματήσει και αφού τον ρώτησε αν βρίσκει σωστό αυτό που συνέβη, εκείνος της απάντησε «θα κάνω ό,τι θέλω, είναι δικός μου ο σκύλος»

Η στιγμή της επίθεσης στο ελληνικών συμφερόντων Magic Seas στην Ερυθρά Θάλασσα
Προπαγανδιστικό βίντεο με σκηνοθεσία αλά Χόλιγουντ από τους Χούθι

Μυστήριο με τον θάνατο 35χρονου που τον «ρούφηξε» κινητήρας αεροσκάφους στο Μπέργκαμο
Τι εξετάζουν οι Αρχές

Από φλεγόμενο όχημα ξεκίνησε η πυρκαγιά που μαίνεται στη Μασσαλία: Η νύχτα θα είναι κρίσιμη, λέει ο δήμαρχος
Δείτε βίντεο

Βόλος: Συνελήφθη γνωστός ηθοποιός μετά από παράσταση
Οδηγούσε μεθυσμένος

Δεν έχει τέλος η τραγωδία στο Τέξας: Στους 107 οι νεκροί
Την Παρασκευή μεταβαίνει στην περιοχή ο Τραμπ

Οργή της οικογένειας του 21χρονου ΟΥΚα που έχασε τη ζωή του στην εκπαίδευση: «Δολοφονήθηκε εν ψυχρώ σε ατομικό καψόνι»
Για «εν ψυχρώ δολοφονία» του στρατιώτη Αλέξανδρου Κετίκογλου που έχασε τη ζωή του τον Νοέμβριο του 2024, κάνει λόγο η οικογένειά του μέσω των δικηγόρων της

Έκτακτα μέτρα προστασίας στον δήμο Αθηναίων λόγω των υψηλών θερμοκρασιών
Αναλυτικά

Ειρήνη Μουρτζούκου: «Νόμιζα ότι τα παιδιά της δεν θα τα είχε πειράξει»
«Δηλώνει αθώα»

Απόφαση σταθμός για τον υπερτουρισμό στη Μαδρίτη: Κλείσιμο τουριστικών διαμερισμάτων
Οικογένεια, η οποία έχει δύο παιδιά, κατήγγειλε ότι υπέφερε από έντονο στρες, άγχος και αϋπνία λόγω της θορυβώδους και ανάρμοστης συμπεριφοράς των μεθυσμένων επισκεπτών των τουριστικών διαμερισμάτων

Μεταναστευτικό - Αναβρασμός: Ο Χαφτάρ έδιωξε την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία και τον Πλεύρη
Η κυβέρνηση Χαφτάρ χαρακτήρισε τους τρεις υπουργούς και τον Ευρωπαίο Επίτροπο ως ανεπιθύμητους

Εικόνες Αποκάλυψης από την πυρκαγιά κοντά στη Μασσαλία
Έκλεισε το αεροδρόμιο, δείτε βίντεο

«Πόλεμος» των δύο οικογενειών στη δίκη για τον φόνο της Κυριακής Γρίβα
«Τι κάνατε για να προστατεύσετε το κορίτσι σας από τον γιο μου;»

Τραγωδία στο αεροδρόμιο του Μπέργκαμο - Νεκρός άντρας που τον «ρούφηξε» κινητήρας αεροσκάφους
Σοκ στην Ιταλία

Θεσσαλονίκη: Με πρόστιμο 50.000 ευρώ τη γλίτωσε ο κακοποιός που βασάνισε και σκότωσε γατάκι
Αν και ο Νόμος 4830/2021 είναι σαφής και προβλέπει πολυετή κάθειρξη για τέτοια κακουργήματα, για ακόμη μια φορά ο ένοχος τη γλιτώνει με ένα «υψηλό» πρόστιμο

«Είναι όλα σκηνοθετημένα! Δεν έχω σκοτώσει κανένα παιδί!» - Η συμπεριφορά της Ειρήνης Μουρτζούκου
Η Ειρήνη Μουρτζούκου αρνείται κάθε εμπλοκή, επαναλαμβάνει συνεχώς ότι είναι αθώα

Τζάνειο: Πέθανε η 62χρονη που νοσηλευόταν μετά από λάθος μετάγγιση αίματος
Η γυναίκα είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο πριν από περίπου έναν μήνα και, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της, υπέστη λανθασμένη μετάγγιση αίματος

Καύσωνας στην Αθήνα: Θερμική κάμερα καταγράφει 100°C σε οροφές κτιρίων και 70°C στο οδόστρωμα
Υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας

Ζέτα Δούκα για Κιμούλη: «Με κλώτσησε στο στέρνο, μάζεψα τις δυνάμεις μου να βγω στη σκηνή
Όσα κατέθεσε η ηθοποιός στη δίκη για τον Γιώργο Κιμούλη

Τρόμος για 30χρονη Influencer - Διαρρήκτες την χτύπησαν, την έδεσαν και την ψέκασαν με χλωρίνη
«Το κορμί της είναι ένας τόπος εγκλήματος» δήλωσε εκπρόσωπος της

Μετανάστης από τη Λιβύη: «Πλήρωσα 3.500 ευρώ για να φτάσω στην Κρήτη»
Τι αναφέρει μετανάστης που αποβιβάστηκε στην Κρήτη
