
Στις Ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου, κατά το άνοιγμα της κάλπης στη Θράκη ακούστηκε το μεγάλο μπαμ: πρώτο κόμμα στην Ξάνθη και τη Ροδόπη και με διαφορά ήρθε το «Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας» (ΚΙΕΦ) ή DEB της μουσουλμανικής μειονότητας, πυροδοτώντας συζητήσεις και θεωρίες ως προς τα κίνητρα και τους στόχους του ηγετικού πυρήνα των αλλοθρήσκων συμπατριωτών μας και όλων εκείνων των κέντρων που υποβοηθούν ή και κατευθύνουν τις πολιτικές του πρωτοβουλίες.
Έκτοτε το κανόνι DEB σίγησε και κατά τα φαινόμενα δεν θα βροντήσει ούτε στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ή, τουλάχιστον, δεν θα ακουστεί, γιατί στη μουσουλμανική κοινωνία οι διεργασίες συντελούνται υπογείως και έχουν αποδειχθεί πιο αποτελεσματικές.
Το DEB (ΚΙΕΦ), που στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου είχε συγκεντρώσει 43.000 ψήφους για το Ευρωκοινοβούλιο και είχε γείρει την πλάστιγγα σε αρκετούς δήμους της Θράκης, ενώ κατά πολλούς –αν και διαψεύδεται από τον ηγετικό του πυρήνα– έκρινε την εκλογή στην περιφέρεια κατόπιν συμφωνίας κάτω από το τραπέζι, ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει σε αυτές τις εκλογές «λόγω της αντιδημοκρατικής εφαρμογής του 3% για τα πολιτικά κόμματα καθώς και σε ανεξάρτητους υποψήφιους βουλευτές».
Κατόπιν τούτου, μειονοτικοί υποψήφιοι θα πλαισιώσουν –κατ' άλλους, μερικοί εξ αυτών θα φυτευτούν από το τοπικό τουρκικό προξενείο– τα ψηφοδέλτια σε Ξάνθη και Ροδόπη των πανελλαδικής έκφρασης πολιτικών κομμάτων, με τη φιλοδοξία να εκλέξουν αριθμό βουλευτών ικανό να προωθήσει κατά τον καλύτερο τρόπο στη Βουλή και στα διεθνή φόρα τα αιτήματα των ομοθρήσκων τους της Θράκης, κάποια εκ των οποίων ξεπερνούν τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους ως Ελλήνων πολιτών.
Ποιος είναι ο στόχος των μειονοτικών; Στην καλύτερη των περιπτώσεων, οι μουσουλμάνοι βουλευτές να αυξηθούν από τρεις που ήταν στο προηγούμενο Κοινοβούλιο (δύο στη Ροδόπη και ένας στην Ξάνθη), ει δυνατόν, σε πέντε. Οι πιο ψύχραιμοι έλεγαν στην «Κ» ότι «και με τους τρεις που έχουμε θα είμαστε ευχαριστημένοι».
Μέχρι την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές, οι λίστες στα ψηφοδέλτια δεν είχαν κλείσει και επομένως δεν υπήρχε η τελική εικόνα για το ποιος κατεβαίνει με ποιον στη Ροδόπη, που συσπειρώνει τον κύριο όγκο των μειονοτικών ψηφοφόρων, αλλά και στην Ξάνθη.
Διακινούνταν ωστόσο προβεβλημένα ονόματα μειονοτικών όπως αυτά των Μουσταφά Μουσταφά (ΣΥΡΙΖΑ) και Ιλχάν Ιλχάν («Ποτάμι») στη Ροδόπη, όπου τελικά έπαιζε έως την τελευταία στιγμή η κάθοδος ή μη του τέως βουλευτή Χατζηοσμάν με το ΠΑΣΟΚ, το ίδιο και του επίσης βουλευτή (ΠΑΣΟΚ) Ξάνθης Τσετίν Μαντατζί, που φλέρταρε με το κόμμα του κ. Γιώργου Παπανδρέου, ενώ φαίνεται να διαψεύδεται η έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών πως ο Λεβέντ Σαδίκ, γιος του Αχμέτ Σαδίκ, θα συμπεριλαμβανόταν στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στη Ροδόπη.
Εκτός ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ τίθεται (και) σε τούτες τις εκλογές η πέτρα του σκανδάλου των ευρωεκλογών, η Ρομά Σεμπιχά Σουλεϊμάν από το Δροσερό Ξάνθης, επιλογή του κ. Αλέξη Τσίπρα, που όμως δεν μπήκε τότε στη λίστα, εξαιτίας ισχυρότατων αντιδράσεων των τοπικών κομματικών οργανώσεων για τις οποίες η δραστήρια αθίγγανη δεν ήταν τίποτε άλλο από εκπρόσωπος του βαθέος κράτους.
Ίσως όμως όλα αυτά, όπως και οι αφορισμοί του DEB του τύπου «δεν θα χαραμίσουμε με την κάθοδό μας για μικροπολιτικά οφέλη την αξία των 43.000 ψήφων που πήραμε στις Ευρωεκλογές» να μην έχουν και ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι ο ρόλος του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή θεωρείται καταλυτικός ως προς το «πού θα ψηφίσει» η μειονότητα και ποιοι θα σταυρωθούν στα ψηφοδέλτια. Με απλά λόγια: το ποιος υποψήφιος θα σταυρωθεί από τους μουσουλμάνους ψηφοφόρους θα καθοριστεί εν πολλοίς από τη γραμμή του προξενείου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι προσωπικότητες όπως ο Μουσταφά ή ο Ιλχάν δεν προσελκύουν το ενδιαφέρον σημαντικού αριθμού ομοθρήσκων τους.
Αν έμπαινε κανείς στον πειρασμό της πρόβλεψης, η απάντηση, προκύπτουσα από τις εκτιμήσεις ψύχραιμων συνομιλητών της «Κ», μειονοτικών και χριστιανών, είναι: «Χωρίς αμφιβολία, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ρεύμα». Οι ίδιοι όμως έσπευδαν να υπενθυμίσουν ότι η μουσουλμανική κοινότητα είναι μια περίπλοκη κοινωνία, με υπόγειες λειτουργίες και συμπεριφορές, πολλές φορές απρόβλεπτες.
Πηγή: Kathimerini.gr, Σταύρος Τζίμας
Tο akous.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Βγήκε η απόφαση - Οι μισοί μένουν «εκτός»
Ήδη άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων - Για ποιους αυξάνεται το ελάχιστο ποσό

Ιταλία: Ξαφνική κρίση - Παραιτείται αύριο ο πρωθυπουργός Κόντε
Όργιο φημών για τις πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα

11χρονη αθλήτρια: «Απειλούσε να με σκοτώσει αν μιλήσω για σeξουαλική κακοποίηση»
Απότροπιασμός από τα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας

Επίδομα θέρμανσης: Βγήκε η απόφαση για τα ποσά στους δικαιούχους
Παραδείγματα ανά περιοχή

Μεταγραφική «βόμβα»: Ανακοινώθηκε επίσημα ο Παπασταθόπουλος από τον Ολυμπιακό
Επιστροφή στην Ελλάδα για τον παίκτη της Arsenal

Σύγκρουση αυτοκινήτου με τρένο στο Ρέντη
Το ΙΧ παραβίασε φυλασσόμενη διάβαση

Ποιος είναι ο «Ελ Τσάπο της Ασίας» που έπιασαν στο Αμστερνταμ
Ο βαρόνος των ναρκωτικών, το εγκληματικό συνδικάτο των 17 δισ. δολαρίων τον χρόνο

Λήξη συναγερμού στη Σκουφά
Τι ήταν το ύποπτο αντικείμενο

Που εντοπίζονται τα κρούσματα σήμερα
Ο χάρτης των κρουσμάτων

Ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας
Η πορεία της πανδημίας

Τρίκαλα: Σάτυροι προκάλεσαν τον τρόμο σε νεαρή γυναίκα
Απίστευτο περιστατικό στα Τρίκαλα με δυο νεαρούς σάτυρους

Σεισμική δόνηση 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Ζάκυνθο
Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί.

Πρώην διευθύντρια σχολείου αντιμετωπίζει 74 κατηγορίες για σeξουαλικές επιθέσεις
Μετά από περισσότερες από 70 ακροάσεις έκδοσης, μεταφέρεται στην Αυστραλία από το Ισραήλ

Εμβόλιο Moderna: Ανακοίνωση για τις μεταλλάξεις
Τι λέει η αμερικανική εταιρεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου

Σάλος: Σερβιτόρος φτύνει στο πιάτο υπουργού πριν του σερβίρει το φαγητό!
Χαμός έχει προκληθεί στην Αλβανία με ένα βίντεο που κυκλοφορεί στα social media

Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα της κακοκαιρίας από απόψε τα ξημερώματα
Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά έως τις πρώτες ώρες της Τετάρτης

Μητέρα ομολόγησε ότι έπνιξε τον 10χρονο αυτιστικό γιο της
Όσα είπε η πρώην σύζυγος του διάσημου φωτογράφου Ντιν Φρίμαν στο δικαστήριο

Ολοκληρώθηκαν οι διερευνητικές επαφές στην Κωνσταντινούπολη: Tι συζητήθηκε
Τρεις ώρες διήρκεσαν οι άτυπες συνομιλίες

Θεσσαλονίκη: Έβγαλε τη μάσκα και έφτυσε αστυνομικούς για να μην συλληφθεί!
Ο άνδρας δεν γλίτωσε τα 300 ευρώ

Κορωνοϊος: Συναγερμός σε γηροκομείο στο Μαρούσι
Περισσότερα από 40 κρούσματα

Θρίλερ στην Εύβοια: Δάσκαλος βρέθηκε μαχαιρωμένος σπίτι του
Στο ίδιο σημείο ήταν τοποθετημένη και μια θηλιά

Τι είπε φεύγοντας απ τα δικαστήρια ο 38χρονος προπονητής
«Κάντε υπομονή να μάθετε την αλήθεια»

Η πνευμονία που «κυκλοφορούσε» στο Twitter πριν γίνει γνωστός ο κορονοϊός
Υπήρχαν προειδοποιήσεις πριν καν το ξέσπασμα της πανδημίας στην Ευρώπη

Σύψας για εικόνες συνωστισμού στα μαγαζιά: «Θα γίνουμε Λονδίνο»
«Παίζουμε με τη φωτιά»

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης
Ποιες περιοχές θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Εβδομάδα πληρωμών για επίδομα θέρμανσης, επιστρεπτέα προκαταβολή και ενοίκια
Ακόμα και σήμερα οι υπουργικές αποφάσεις που θα «ξεκλειδώσουν» την εκταμίευση των ενισχύσεων

Βατόπουλος: «Ανησυχούμε για τον μεταλλαγμένο ιό, μπορεί να κυριαρχήσει και στην Ελλάδα»
Ανήσυχοι δηλώνουν οι Έλληνες επιστήμονες, για τα 60 περιστατικά του μεταλλαγμένου ιού της Μεγάλης Βρετανίας που εντοπίστηκαν στη χώρα μας

Oxfam: Οι πλουσιότεροι στον κόσμο ρέφαραν τις ζημιές τους από την πανδημία
Τι αποκαλύπτει έρευνα

Νέο κορωνοπάρτι στην φοιτητική εστία της Αθήνας
Άφαντη η αστυνομία

Αργυρούπολη: Συγκλονίζει ο θείος του ανηλίκου που ξυλοκοπήθηκε
«Για ένα κινητό τον μαχαίρωσαν στην καρωτίδα!»

ΗΠΑ: Έκανε το εμβόλιο για τον κορονοϊό και πέθανε λίγες ώρες μετά
Για την υπόθεση διενεργούνται έρευνες σε τοπικό, πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο

Βιασμός 11χρονης αθλήτριας: Στην Ευελπίδων ο προπονητής
«Mε ήθελαν για γαμπρό» δήλωσε πριν την σύλληψή του

Σήφης Βαλυράκης: Η μοιραία βουτιά στο Πεζονήσι
Πώς μια εξόρμηση ρουτίνας για τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ εξελίχθηκε σε ανείπωτη τραγωδία

Πρεμιέρα στις διερευνητικές με χαμηλές προσδοκίες για την Ελλάδα
Οι παγίδες που βάζει η Τουρκία

Σοκάρουν τους ειδικούς οι εικόνες συνωστισμού στα μαγαζιά
«Παίζουμε με τη φωτιά – Θα γίνουμε Λονδίνο»

Εντοπίστηκε νεκρός ο πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης
Είχε βγει ανοιχτά με το σκάφος του το μεσημέρι της Κυριακής

Εξαδάκτυλος: Θετικός στον κορωνοϊό ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών
Την είδηση ανακοίνωσε ο ίδιος με ανάρτησή του στο Facebook

Αγνοείται η τύχη πρώην υπουργού στον Ευβοϊκό Κόλπο
Βρέθηκε το σκάφος του αλλά όχι ο ίδιος

Έκρηξη από γκαζάκια στη ΔΟΥ Κυψέλης
Προκάλεσε υλικές ζημιές

Κορωνοϊός: 32 κρούσματα της μετάλλαξης στην Ελλάδα
Τα 17 στην Αττική
