Ο Raphael Marshall μίλησε για όλη την αργοπορία της Βρετανίας να εκκενώσει την Καμπούλ και για τα λάθη που έγιναν
Βρετανός διπλωμάτης: Τους άφησαν να πεθάνουν στα χέρια των Ταλιμπάν
Βρετανός διπλωμάτης: Τους άφησαν να πεθάνουν στα χέρια των Ταλιμπάν - Ο Raphael Marshall μίλησε για όλη την αργοπορία της Βρετανίας να εκκενώσει την Καμπούλ και για τα λάθη που έγιναν

Μετά την κατάκτηση της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν τον περασμένο Αύγουστο, αρκετές χιλιάδες Αφγανοί εγκλωβίστηκαν στη πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Το πρόβλημα ξεκίνησε από το υπουργείο Εξωτερικών που λόγω της αναταραχής δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει σωστά.

Το γραφειοκρατικό χάος, η υπουργική παρέμβαση, η έλλειψη σχεδιασμού στο υπουργείο και η κουλτούρα του οχτάωρου είχε ως συνέπεια «άνθρωποι να αφεθούν να πεθάνουν στα χέρια των Ταλιμπάν», σύμφωνα με τον πρώην διπλωμάτη.

Η μαρτυρία του Raphael Marshall κρίθηκε τόσο σοβαρή που ξεκίνησε εσωτερική έρευνα όταν παρουσίασε την αναφορά του στον μόνιμο γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης, Phillip Barton, στα τέλη Αυγούστου.

Είναι πιθανό τα στοιχεία του πληροφοριοδότη και η έναρξη της ακόμη αδημοσίευτης εσωτερικής έρευνας να συνέβαλαν στην απόφαση να μετακινηθεί ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Dominic Raab, σε νέο υπουργικό συμβούλιο.

Ποιος είναι ο Raphael Marshall

Ο Marshall, απόφοιτος της Οξφόρδης με τρία χρόνια στη διπλωματική υπηρεσία, είχε προσφερθεί εθελοντικά στην ομάδα ειδικών υποθέσεων της FCDO στο αποκορύφωμα της κρίσης τον Αύγουστο μετά την ξαφνική πτώση της Καμπούλ στους Ταλιμπάν.

Τώρα έχει παραιτηθεί από το τμήμα και, με τη δική του μαρτυρία στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, αποκαλύπτει την έκταση του χάους που είδε.

Κάποια στιγμή στο αποκορύφωμα της κρίσης, λέει ότι ήταν το μόνο άτομο που εργαζόταν στο γραφείο εκκένωσης και έπρεπε να πάρει αποφάσεις ζωής και θανάτου για άτομα που θα εκκενώνονταν με βάση εντελώς τυχαία κριτήρια.

Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι ο Dominic Raab έδειχνε μια έλλειψη κατανόησης για την ανοργάνωτη διαδικασία και την απελπιστική κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, καθυστερώντας αρκετές παραπομπές για έκτακτη εκκένωση.

Αντί να δράσει αμέσως, σύμφωνα με τον Marshall, επέμεινε για περαιτέρω, καλύτερες μορφές αποδείξεων. «Είναι δύσκολο να εξηγήσω γιατί κράτησε την απόφαση για τον εαυτό του, αλλά απέτυχε να την πάρει αμέσως», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην διπλωμάτης.

Ο Μάρσαλ ισχυρίζεται ότι ορισμένοι από αυτούς που χρειάζονταν τη συγκατάθεση του Raab δεν έφτασαν ποτέ στο αεροδρόμιο, ενώ κάποιοι άλλοι συνέχισαν την αναχώρησή τους χωρίς να περιμένουν την απάντηση.

Αμφισβητεί επίσης και το κατά πόσο η Downing Street είπε ορθώς στο κοινοβούλιο ότι όλα τα email από Αφγανούς που προσπαθούσαν να φύγουν από τη χώρα είχαν επεξεργαστεί έως τις 6 Σεπτεμβρίου.

Επίσης, ο πληροφοριοδότης αποκάλυψε ένα σάλο που προκλήθηκε εντός του υπουργείου Άμυνας, όταν ο Boris Johnson διέταξε να δοθεί προτεραιότητα για την εκκένωση σε αφγανική φιλοζωική οργάνωση.

Ο αριθμός των μη αναγνωσμένων email ήταν ήδη πολλές χιλιάδες… και αυξανόταν συνεχώς

Στην κατάθεσή του, ο Μάρσαλ δηλώνει: ««Υπήρξε μια ευθεία ανταλλαγή ανάμεσα στη μεταφορά των ζώων του Nowzad και την εκκένωση Βρετανών πολιτών και Αφγανών, συμπεριλαμβανομένων κάποιων που είχαν υπηρετήσει με Βρετανούς στρατιώτες».

Μόνο το 5% από 150.000 ανθρώπους έλαβε βοήθεια

Ο Marsall, πέρα από διπλωμάτης ήταν και μέλος μιας ομάδας που προσπαθούσε να βοηθά ανθρώπους των οποίων η ζωή κινδύνευε, εξαιτίας της σχέσης τους με τη Βρετανία.

Εκτός από τους ανθρώπους που πληρούσαν τα κριτήρια για μετεγκατάσταση και παροχή βοήθειας η ομάδα βοήθησε επίσης: Αφγανούς στρατιώτες, πολιτικούς, δημοσιογράφους, δημόσιους υπαλλήλους, φεμινίστριες, εργαζομένους στον τομέα της βοήθειας και δικαστές.

Στην κατάθεσή του, ο Marsall εκτιμά ότι μεταξύ 75.000 και 150.000 άτομα (συμπεριλαμβανομένων των εξαρτώμενων ατόμων) υπέβαλαν αίτηση εκκένωσης στο πλαίσιο του συστήματος ειδικής περίπτωσης.

Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των αιτούντων φοβόταν ότι η ζωή τους κινδύνευε ως αποτέλεσμα της σύνδεσής τους με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δύση.

Σε μια δήλωση 39 σελίδων προς τους βουλευτές σχετικά με την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων, ο Μάρσαλ εκτιμά ότι λιγότερο από το 5% έλαβε βοήθεια.

«Στο αποκορύφωμα της κρίσης το απόγευμα του Σαββάτου 21 Αυγούστου, ήμουν το μόνο άτομο που παρακολουθούσε και επεξεργαζόταν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στα εισερχόμενα των ειδικών υποθέσεων του Αφγανιστάν.

«Κανένα email από το απόγευμα της Παρασκευής δεν είχε διαβαστεί σε εκείνο το σημείο. Ο αριθμός των μη αναγνωσμένων email ήταν ήδη πολλές χιλιάδες, πιστεύω πάνω από 5.000, και αυξανόταν συνεχώς», τονίζει.

Υποκειμενικά τα κριτήρια επιλογής

Ο Marsall εξηγεί ότι, δεδομένης της υπερβολικής ζήτησης για τις θέσεις εκκένωσης, ήταν κρίσιμο να εφαρμοστούν αξιόπιστα κριτήρια επιλογής, αλλά αυτό δεν συνέβη ποτέ. Αντίθετα, ισχυρίζεται ότι τα κριτήρια ήταν εντελώς υποκειμενικά.

«Το προσωπικό φοβήθηκε λαμβάνοντας εκατοντάδες αποφάσεις ζωής και θανάτου για τις οποίες δεν γνώριζε τίποτα», λέει.

Οι αδυναμίες ήταν συγκεκριμένες τονίζει ο διπλωμάτης:

  • Η κουλτούρα του 8ωρου
  • Η κουλτούρα του πενθήμερου
  • Η γραφειοκρατία
  • Η έλλειψη τεχνικών μέσων
  • Η έλλειψη τεχνογνωσίας
  • Η έλλειψη συντονισμού

Ισχυρίζεται ότι το παράλληλο σχέδιο Arap ήταν εξίσου δυσλειτουργικό, λέγοντας ότι το βράδυ της Πέμπτης 26 Αυγούστου, υπήρχαν 4.914 μη αναγνωσμένα email στα συγκεκριμένα εισερχόμενα της Arap.

«Υπήρχε σύγχυση μεταξύ των δύο εισερχομένων email, που σημαίνει ότι οι υποθέσεις έμειναν για μέρες χωρίς να το προσέξει κανείς», δηλώνει.

Για πέντε διαδοχικές νύχτες, τονίζει ότι δεν υπήρξε κανένας που εργαζόταν. Το προσωπικό του DfID που προσλήφθηκε για να βοηθήσει «είναι εμφανώς τρομοκρατημένο από το σύστημα».

Ωστόσο, παρά τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης, η προεπιλεγμένη προσδοκία παρέμεινε ότι το προσωπικό της FCDO θα εργαζόταν μόνο οκτώ ώρες την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα. Οι υπάλληλοι της FCDO κλήθηκαν να εργαστούν μόνο σε βάρδιες για τις οποίες προσφέρθηκαν εθελοντικά.

Προσθέτει ότι παρά τα επανειλημμένα αιτήματα δεν ήταν δυνατό να βρουν πόσα ονόματα είχαν ήδη κληθεί για εκκένωση, πράγμα που σημαίνει ότι το τμήμα δεν γνώριζε ποτέ πόσες θέσεις ήταν ακόμα διαθέσιμες. Στο τέλος, οι στρατιώτες στο αεροδρόμιο επέλεξαν άτομα με βάση τη σειρά των ονομάτων τους σε ένα υπολογιστικό φύλλο του Υπουργείου Εσωτερικών.

Λέει ότι δεν είναι σαφές γιατί, σε αντίθεση με το Υπουργείο Άμυνας, ο πολιτικός σχεδιασμός για την εκκένωση δεν είχε οριστικοποιηθεί παρά μόνο τέσσερις ή πέντε ημέρες μετά την πτώση της Καμπούλ.

Παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων

«Πολλά από αυτά τα email τεκμηρίωσαν επίσης πολυάριθμες πρόσφατες σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους Ταλιμπάν, συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών, βιασμών και πυρπόλησης σπιτιών», θίγει σε δήλωσή του προς τη Βουλή.

«Η αντίθεση μεταξύ των δηλώσεων της HMG για ένα «αλλαγμένο» Ταλιμπάν και του μεγάλου αριθμού εξαιρετικά αξιόπιστων ισχυρισμών για πολύ σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει λάβει η HMG μέσω email είναι εντυπωσιακή», προσθέτει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ
Tο akous.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Σίσσυ Χρηστίδου απαντά στις κατηγορίες για όσα είπε για την 24χρονη

Η Σίσσυ Χρηστίδου απαντά στις κατηγορίες για όσα είπε για την 24χρονη

Για την καταγγελία βιασμού της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη 

Συγκλονίζει η κατάθεση της 14χρονης για τον 32χρονο: Με βίασε, πόνεσα πολύ, μου χάλασε την εφηβεία μου

Συγκλονίζει η κατάθεση της 14χρονης για τον 32χρονο: Με βίασε, πόνεσα πολύ, μου χάλασε την εφηβεία μου

«Μου έβγαλε την μπλούζα και μου χάιδεψε το στήθος» 

Η πρώτη ανάρτηση της Κατερίνας Μονογυιού μετά τον θάνατο του αδερφού της

Η πρώτη ανάρτηση της Κατερίνας Μονογυιού μετά τον θάνατο του αδερφού της

«Σεμνά και σε στενό κύκλο η κηδεία» 

Ένα αστέρι 13.5 δισεκατομμυρίων ετών: Είναι η αρχή του σύπμαντος;

Ένα αστέρι 13.5 δισεκατομμυρίων ετών: Είναι η αρχή του σύπμαντος;

Βρίσκεται πολύ κοντά στον Ήλιο μας 

Είναι ο Joaquin Phoenix μέλος αίρεσης;

Είναι ο Joaquin Phoenix μέλος αίρεσης;

Για περισσότερο από μια δεκαετία ο ηθοποιός ήταν μέλος των «Παιδιών του Θεού» 

Η ιστορία της Adalia Rose Williams που μας συγκλόνισε από την πρώτη στιγμή

Η ιστορία της Adalia Rose Williams που μας συγκλόνισε από την πρώτη στιγμή

Πέθανε η σταρ του YouTube που έπασχε από τη νόσο Benjamin Button 

Θεσσαλονίκη: Από που μπορεί να προέρχεται ο απόκοσμος ήχος

Θεσσαλονίκη: Από που μπορεί να προέρχεται ο απόκοσμος ήχος

Συνεχίζεται το θρίλερ 

Ποιο είναι το πιο στοιχειωμένο μέρος του πλανήτη;

Ποιο είναι το πιο στοιχειωμένο μέρος του πλανήτη;

«Κάποιοι μάλιστα ισχυρίστηκαν ότι είδαν μια γυναίκα ντυμένη στα λευκά να επιπλέει» 

Ηλεία: Τραγωδία με 32χρονο που αυτοκτόνησε λόγω ερωτiκής απογοήτευσης

Ηλεία: Τραγωδία με 32χρονο που αυτοκτόνησε λόγω ερωτiκής απογοήτευσης

Τις προηγούμενες ημέρες απειλούσε να αυτοκτονήσει επειδή η πρώην σύντροφός του δεν επιθυμούσε να συνάψει ξανά σχέση μαζί του 

Στο emvolio.gov.gr θα βλέπουν το πρόστιμο οι ανεμβολίαστοι άνω των 60

Στο emvolio.gov.gr θα βλέπουν το πρόστιμο οι ανεμβολίαστοι άνω των 60

Πώς μπορούν να κάνουν ένσταση 

Coca Cola 3E: Καμία σχέση με πρόσωπα που φέρονται αναμεμειγμένα στην υπόθεση βιασμού

Coca Cola 3E: Καμία σχέση με πρόσωπα που φέρονται αναμεμειγμένα στην υπόθεση βιασμού

Στη Θεσσαλονίκη 

Στις 20 Ιανουαρίου ανοίγει η πλατφόρμα για 4η δόση στους ανοσοκατεσταλμένους

Στις 20 Ιανουαρίου ανοίγει η πλατφόρμα για 4η δόση στους ανοσοκατεσταλμένους

«Λάθος» ότι έρχεται η άνοιξη και τελειώνουμε δήλωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και υπογράμμισε ότι η μετάλλαξη Delta είναι ακόμα εδώ και οι ΜΕΘ γεμάτες 

Σοκ στη Ζάκυνθο: 17χρονος πυροβόλησε κατά λάθος συμμαθητή του με καραμπίνα

Σοκ στη Ζάκυνθο: 17χρονος πυροβόλησε κατά λάθος συμμαθητή του με καραμπίνα

Συνελήφθη πατέρας και γιος.  

Συγκλονίζει η ιστορία της 24χρονης που έπεσε θύμα βιασμού

Συγκλονίζει η ιστορία της 24χρονης που έπεσε θύμα βιασμού

Τα τραγικά «χτυπήματα» της μοίρας 

Ποιος πρόδωσε την Αννα Φρανκ; Έρευνα οδηγεί σε ύποπτο - «έκπληξη»

Ποιος πρόδωσε την Αννα Φρανκ; Έρευνα οδηγεί σε ύποπτο - «έκπληξη»

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μετά από 75 χρόνια ερευνών 

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς προσγειώθηκε στο Βελιγράδι - Πλήθος κόσμου στο αεροδρόμιο

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς προσγειώθηκε στο Βελιγράδι - Πλήθος κόσμου στο αεροδρόμιο

Οι Σέρβοι στηρίζουν τον διεθνής φήμης τενίστα τους 

Αμπου Ντάμπι: Εκρήξεις στο αεροδρόμιο – Αναφορές για νεκρούς και τραυματίες

Αμπου Ντάμπι: Εκρήξεις στο αεροδρόμιο – Αναφορές για νεκρούς και τραυματίες

Οι αντάρτες Χούτι έλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στο αεροδρόμιο 

Καραμπόλα στον Κηφισό – Ουρά χιλιομέτρων στο ρεύμα προς Πειραιά

Καραμπόλα στον Κηφισό – Ουρά χιλιομέτρων στο ρεύμα προς Πειραιά

Η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή που το ένα αυτοκίνητο έκανε στροφή 180 μοιρών 

Βιασμός στη Θεσσαλονίκη: Δεύτερο πρόσωπο αναγνώρισε η 24χρονη

Βιασμός στη Θεσσαλονίκη: Δεύτερο πρόσωπο αναγνώρισε η 24χρονη

Τι βρέθηκε στο δωμάτιο ενός εκ των φερόμενων δραστών 

Μεγάλωσε τις ανισότητες η πανδημία: Οι 10 πλουσιότεροι διπλασίασαν την περιουσία τους

Μεγάλωσε τις ανισότητες η πανδημία: Οι 10 πλουσιότεροι διπλασίασαν την περιουσία τους

Πιο φτωχό το 99% των ανθρώπων 

Πλεύρης: Οι υγειονομικοί που δεν θα εμβολιαστούν έως το τέλος Μαρτίου απολύονται από το ΕΣΥ

Πλεύρης: Οι υγειονομικοί που δεν θα εμβολιαστούν έως το τέλος Μαρτίου απολύονται από το ΕΣΥ

Άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο επίταξης υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών στο λεκανοπέδιο 

Κορωνοϊός: Αισιοδοξία για το Πάσχα

Κορωνοϊός: Αισιοδοξία για το Πάσχα

Εφιστούν την προσοχή οι επιστήμονες 

«Ντρέπομαι, να σαπίσεις στη φυλακή» το μήνυμα της κόρης του 48χρονου που ξυλοκόπησε βάναυσα τη σύντροφό του

«Ντρέπομαι, να σαπίσεις στη φυλακή» το μήνυμα της κόρης του 48χρονου που ξυλοκόπησε βάναυσα τη σύντροφό του

Μία ανάρτηση της κόρης του θύτη, συγκλονίζει την κοινή γνώμη 

Δύσκολες ώρες για τον Γιώργο Τρομάρα

Δύσκολες ώρες για τον Γιώργο Τρομάρα

Σε κρίσιμη κατάσταση η υγεία του 

Θεσσαλονίκη: Τι βρέθηκε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου

Θεσσαλονίκη: Τι βρέθηκε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου

Τι εξετάζουν οι αρχές 

Λέκκας για σεισμούς στη χώρα: Πιθανόν να είμαστε σε έξαρση

Λέκκας για σεισμούς στη χώρα: Πιθανόν να είμαστε σε έξαρση

Έντονη η σεισμική δραστηριότητα στη χώρα 

Πάμε για πολικές θερμοκρασίες: Τι είναι το φαινόμενο του αεροχειμάρρου και πού θα «χτυπήσει»

Πάμε για πολικές θερμοκρασίες: Τι είναι το φαινόμενο του αεροχειμάρρου και πού θα «χτυπήσει»

Ο καιρός θα «αγριέψει» πολύ τις επόμενες ημέρες, και, μάλιστα, σε διαφορετικές φάσεις.  

Ρόδος: Οικοδόμος ανάγκαζε ανήλικες να ερωτοτροπούν μεταξύ τους

Ρόδος: Οικοδόμος ανάγκαζε ανήλικες να ερωτοτροπούν μεταξύ τους

Μέσα στο αυτοκίνητό του και τις βιντεοσκοπούσε 

Αργυρούπολη: Την έδειρε τόσο που νόμιζαν ότι ήταν θύμα τροχαίου

Αργυρούπολη: Την έδειρε τόσο που νόμιζαν ότι ήταν θύμα τροχαίου

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις - Άκρως επικίνδυνος ο δράστης 

Θεσσαλονίκη: Δύο γυναίκες βρέθηκαν νεκρές μέσα σε διαμέρισμα

Θεσσαλονίκη: Δύο γυναίκες βρέθηκαν νεκρές μέσα σε διαμέρισμα

Στη ΜΕΘ με κορωνοϊό ο αδελφός τους που διέμενε μαζί τους 

Καταγγελία για ομαδικό βιασμό στη Θεσσαλονίκη: Τεράστιες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση

Καταγγελία για ομαδικό βιασμό στη Θεσσαλονίκη: Τεράστιες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση

Δεν σταματούν οι αποκαλύψεις 

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ζωγράφος Αλέκος Φασιανός

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ζωγράφος Αλέκος Φασιανός

Ο Αλέκος Φασιανός άφησε την τελευταία του πνοή σπίτι του 

Μετάλλαξη Omicron: Ποια συμπτώματα έχουν οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι

Μετάλλαξη Omicron: Ποια συμπτώματα έχουν οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι

Με άλλη συμπτωματολογία εμφανίζεται η μετάλλαξη Omicron στους εμβολιασμένους και με άλλη στους ανεμβολίαστους  

Aποκάλυψη ΣΟΚ: Σε ανάκληση ήταν η Ferrari του Τζώρτζη Μονογυιού

Aποκάλυψη ΣΟΚ: Σε ανάκληση ήταν η Ferrari του Τζώρτζη Μονογυιού

H ίδια η Ferrari είχε κάνει μία σημαντική ανάκληση για πρόβλημα στη δεξαμενή καυσίμου το 2019 

Αυτός είναι το «τέρας» της Αργυρούπολης που ξυλοκόπησε την σύντροφο του

Αυτός είναι το «τέρας» της Αργυρούπολης που ξυλοκόπησε την σύντροφο του

Έχει παντρευτεί και έχει χωρίσει 3 φορές ενώ έχει και 4 παιδιά  

Από ποιους διάσημους έχει ζητήσει αυτόγραφο ο Keanu Reeves

Από ποιους διάσημους έχει ζητήσει αυτόγραφο ο Keanu Reeves

Το ένα ισχυρίζεται πως δεν ήταν για εκείνον... αλλά για έναν φίλο 

Που βρίσκεται το πιο ακριβό «αυγό» στον κόσμο

Που βρίσκεται το πιο ακριβό «αυγό» στον κόσμο

Το συγκεκριμένο αυγό Faberge ήταν στην λίστα των «χαμένων αυγών» μέχρι και το 2014 

To φάντασμα της Teresita βοήθησε στο να διαλευκανθεί η δολοφονία της

To φάντασμα της Teresita βοήθησε στο να διαλευκανθεί η δολοφονία της

Η ιστορία της έγινε και βιβλίο 

Καταγγελία βιασμού 24χρονης: Εισαγγελική έρευνα για κύκλωμα μαστροπείας

Καταγγελία βιασμού 24χρονης: Εισαγγελική έρευνα για κύκλωμα μαστροπείας

Έχει σχηματιστεί δικογραφία 

Θετική στον κορωνοϊό και η Έφη Αχτσιόγλου

Θετική στον κορωνοϊό και η Έφη Αχτσιόγλου

«Μετά από επτά μέρες τα συμπτώματα άρχισαν να υποχωρούν»  © Copyright 2022 - All right reserved. Licensed by AEPI
Made in Nextweb with E-Radio Services