Στις παγκόσμιες επιστημονικές προσπάθειες για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού μέσω των εμβολιασμών, στην αγωνία που επικρατεί με την ανοσία, και στο εάν και κατά πόσον οι μεταλλάξεις θα επηρεάσουν τα εμβόλια, αναφέρθηκε ο Καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας.
“Ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει” δήλωσε ο Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας, αναγνωρίζοντας ότι τα παρατεταμένα μέτρα έχουν κουράσει τους πολίτες και δεν συμμορφώνονται.
Εξομολογήθηκε, επίσης, ότι φορά μάσκα … 16 με 18 ώρες κάθε μέρα και εξέφρασε την ελπίδα να απαλλαχτεί γρήγορα η κοινωνία από αυτές: “Ελπίζουμε να απαλλαγούμε, όταν η ανοσία του πληθυσμού φτάσει σε υψηλά επίπεδα μέσω του εμβολιασμού”, είπε.
Μιλώντας στο webinar “COVID-19 Vaccines-Moving Forward” του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής την περασμένη Παρασκευή (15/1), διοργάνωση που παρακολούθησαν διαδικτυακά χιλιάδες συμμετέχοντες ανά τον κόσμο, ο κ. Τσιόδρας, παρουσίασε στην ομιλία του: “Η επιδημιολογία COVID-19 στην Ελλάδα και οι προοπτικές που σχετίζονται με τη στρατηγική των εμβολιασμών”, όλες τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις για την εμβολιαστική εκστρατεία που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα και τον κόσμο.
Ο Καθηγητής αναφέρθηκε σε επαναλαμβανόμενη μελέτη πρόθεσης εμβολιασμού στον ελληνικό πληθυσμό, από την οποία φάνηκε ότι το ποσοστό των Ελλήνων που λέει “ναι” στο εμβόλιο, μέσα σε τρεις εβδομάδες από το 65% ανέβηκε στο 72%.
“Η ελληνική κοινωνία αποδέχεται τον εμβολιασμό και αυτό είναι πολύ σημαντικό”, σημείωσε και πρόσθεσε ότι ο κύριος λόγος που αποτρέπει κάποιους να αποδεχθούν το εμβόλιο είναι “αυτός ο φόβος των ανεπιθύμητων ενεργειών”.
“Ακριβώς την ίδια εικόνα είχαμε δει και το 2009 – 2010 με το εμβόλιο της γρίπης τότε”, τόνισε.
Πρόσθεσε ταυτόχρονα ότι “δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα έχουμε τα εμβόλια για να εμβολιαστούμε”, σχολιάζοντας τις παροδικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου της Pfizer / BioNTech μέσα στον Ιανουάριο.
Τσιόδρας: “Μπορεί το εμβόλιο να μην καλύπτει κάποιες μεταλλάξεις – Δεν μας ανησυχεί!”
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία, το εμβόλιο φαίνεται ότι καλύπτει αποτελεσματικά τις μεταλλάξεις “τα περίφημα viriants” (σ.σ. παραλλαγές) του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπάρχουν, ωστόσο, μεταλλαγές για τις οποίες υπάρχει σε εξέλιξη επιστημονική συζήτηση, για το εάν θα επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, σημείωσε ο Καθηγητής και πρόσθεσε:
“Ένα είναι σίγουρο. Όσο πιο γρήγορα εμβολιάσουμε -και με τον σωστό τρόπο- τον πληθυσμό, πιθανότατα θα αποφύγουμε τη διασπορά και την ανάπτυξη νέων ανθεκτικών στελεχών”.
Δεν απέκλεισε μάλιστα την πιθανότητα να συμβεί με τον κορονοϊό, το ίδιο που γίνεται κάθε χρόνο με το εμβόλιο της γρίπης. Δηλαδή, να υπάρχει προηγούμενη ταυτοποίηση των στελεχών που επικρατούν σε κάθε επιδημία, ώστε να τροποποιείται αναλόγως κάθε χρόνο και το εμβόλιο.
“Ίσως μπούμε σε μια κατάσταση, στην οποία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου θα εξετάζουμε κάθε χρόνο τον ιό για μεταλλάξεις, με ένα δίκτυο αντίστοιχο με της γρίπης, και θα εκδίδουμε οδηγίες για το πως θα κατασκευάζεται κάθε χρόνο το εμβόλιο”, είπε χαρακτηριστικά. Η επιστήμη διαθέτει πλέον την τεχνογνωσία να αντιμετωπίσει αυτό το εμπόδιο, σημείωσε ο ειδικός.
“Χαρακτηριστικά σας λέω ότι από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η πρώτη ανάλυση του γονιδιώματος από τη Γουχάν, μέσα σε δύο ημέρες οι επιστήμονες των εταιρειών ήξεραν ακριβώς που θα στοχεύσουν για την παραγωγή εμβολίου, εναντίον της πρωτεϊνης ακίδας και πλέον έχουμε και αναπτύξαμε την τεχνογνωσία ήδη από την εποχή του SARS και του MERS. Υπήρχε η υποδομή για να φτιαχτεί αυτό το εμβόλιο γρήγορα. Και ήμασταν και αρκετά τυχεροί!”, σημείωσε.
Η ανοσία και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου
Το θέμα της αποτελεσματικότητας του εμβολίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη στρατηγική του εμβολιασμού που εφαρμόζεται σε κάθε χώρα και κυρίως με αστάθμητους ή άγνωστους ακόμη παράγοντες που σχετίζονται με την ανοσία, εξήγησε ο Καθηγητής.
Η αποτελεσματικότητα του 95% που έδειξαν οι μελέτες, «μένει να εφαρμοστεί στον πραγματικό κόσμο”, είπε, ενώ για να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα οι επιστήμονες χρησιμοποιούν ειδικά μαθηματικά μοντέλα. “Είναι πάρα πολύ περίπλοκο”, παραδέχθηκε.
“Παίζουν πάρα πολλοί παράγοντες ρόλο, π.χ. η ανοσία στον γενικό πληθυσμό, εάν θα εμβολιάσει κανείς ενήλικες μόνο, μην ξεχνάτε ότι είναι ένα εμβόλιο το οποίο δεν έχει εγκριθεί στα παιδιά και τα περισσότερα εμβόλια της Covid δεν έχουν δοκιμαστεί εκτενώς σε παιδιά. Ανάλογα, λοιπόν, με τους παράγοντες που λαμβάνει κανείς υπόψη μπορεί και το ποσοστό πληθυσμού που πρέπει να εμβολιαστεί να κυμαίνεται από το 45% έως και το 85%”, εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.
Η διάρκεια της ανοσίας -είτε αυτή προέρχεται από τη φυσική νόσο, είτε από το εμβόλιο- είναι ένας ακόμη αστάθμητος παράγοντας, σημείωσε ο ίδιος: “Προς το παρόν εμβολιάζουμε ανθρώπους που έχουν περάσει τη νόσο. Για το εμβόλιο μιλούν για ένα ή δύο χρόνια ανοσίας. Δεν ξέρουμε ποια είναι η ακριβής αλήθεια θα την μάθουμε στο μέλλον. Αυτό που παίρνουμε τώρα ως δεδομένο είναι, ότι η ανοσία στον κορονοϊό αυτόν καθ’ αυτόν, σε αρκετά μεγάλες μελέτες φαίνεται ότι κρατάει τουλάχιστον ένα 8μηνο και με βάση τη λειτουργική ανοσία ίσως και να κρατάει και αρκετά χρόνια”, είπε.
Τσιόδρας: “Ήρθε για να μείνει…Δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει όλο αυτό!”
Όσον αφορά τις προβλέψεις του Σωτήρη Τσιόδρα για το μέλλον; “Ο κορονοϊός είναι εδώ για να μείνει. Έτσι φαίνεται και εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες στο μέλλον: σχετίζεται με τη διάρκεια της ανοσίας στον ιό, με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στο να περιορίσει τη διασπορά, την εποχικότητα και τη διαφορά που φέρνει στη διασπορά του ιού και φυσικά στις επιλογές που κάνουν οι κυβερνήσεις και τα άτομα. Πότε θα τελειώσει δεν ξέρουμε”.
Lockdown και απαγορευτικά, έχουν κουράσει τους ανθρώπους και δεν μπορούν να συμμορφωθούν, αναγνώρισε ο Καθηγητής και τόνισε ότι πρέπει η Πολιτεία να βρει τρόπους να βοηθήσει την κοινότητα και οι επιστήμονες “να επενδύσουμε περισσότερο χρόνο στο να κατανοήσουμε ακόμα περισσότερο, τι δουλεύει, πότε δουλεύει, πώς δουλεύει. Αντί να χτυπάμε την επιδημία με ένα σφυρί, να την χτυπάμε με όσο το δυνατόν καλύτερο και χειρουργικό τρόπο και με περισσότερα δεδομένα”.
Μιλώντας για την τήρηση των μέτρων έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και είπε ότι η κινητικότητα του πληθυσμού μπορεί να επηρεάσει τη διασπορά του ιού. Η στρατηγική είναι να τηρούνται τα μέτρα της αποσταστασιοποίησης με ταυτόχρονο εμβολιασμό του πληθυσμού. “Αυτό εξασφαλίζει ένα χαμηλό και σταθερό αριθμό λοίμωξης κι έτσι εξισορροπούνται τα αρνητικά αποτελέσματα στη δημόσια υγεία και το κοινωνικό και οικονομικό κόστος”, σημείωσε.
Σχολιάζοντας την εξέλιξη της πανδημίας στα υπόλοιπα κράτη του πλανήτη, είπε ότι αυτή δεν τα επηρεάζει όλα ισότιμα: “Το βλέπουμε, υπάρχουν μεγάλα δεύτερα και τρίτα κύματα στην Ευρώπη και στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γερμανία 1.600 και 1.400 θάνατοι σε μία ημέρα. Lockdown στις Ηνωμένες Πολιτείες”.
Ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας έκλεισε την ομιλία του με μία ευχή: “Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε ένα καλύτερο 2021. Είναι δύσκολη η μάσκα. Εγώ τη φοράω από 16 έως 18 ώρες τη μέρα. Τη φοράω στο Υπουργείο ή όπου αλλού βρεθώ. Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή θα μπορέσουμε να τη βγάλουμε, με την επιτυχία των εμβολιασμών και την ανοσία πλέον σε επίπεδο πληθυσμιακό, να φτάνει σε υψηλά επίπεδα”, είπε.
Πηγή: http://www.newsit.gr/ygeia/tsiodras-o-koronoios-irthe-gia-na-meinei-ti-eipe-gia-tis-metallakseis-ta-emvolia-kai-tin-anosia/3204739/
Προφυλακίστηκε ο 54χρονος και η σύζυγός του για το φονικό στην Κρήτη: «Ένα πνεύμα σκότωσε τον συγχωρεμένο, όχι ο Κώστας μου»
Οι απολογίες τους

Αναβάτης με πατίνι έτρεχε με 120 χλμ/ώρα στη λεωφόρο Βουλιαγμένης
Βίντεο ντοκουμέντο

Αθώος 36χρονος στη Θεσσαλονίκη για βιασμό ανήλικης με πορτοκαλάδα: Ήταν φυλακή, είχε καταδικαστεί σε 12 χρόνια
Η υπόθεση ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2019

Η Anthropic λέει ότι έμαθε στα AI agents να «ονειρεύονται»
Η νέα λειτουργία αποτελεί μέρος της προσπάθειας της εταιρείας να δημιουργήσει πιο αυτόνομα και «ευφυή» AI systems

Χανταϊός: Εντοπίστηκε το πρώτο ύποπτο κρούσμα στο Ισραήλ
Δεν έχει σχέση με το κρουαζιερόπλοιο

Ποιοι είναι οι Τούρκοι «Ντάλτον» που μπαίνουν στο μικροσκόπιο μετά το φορτίο-μυστήριο με τα όπλα στον Έβρο
Ποιοι είναι οι Τούρκοι Ντάλτον, η συμμορία που απασχολεί την Τουρκία

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης προβλέπει τον πρώτο μίνι καύσωνα: Πότε θα εξαφανιστεί η αφρικανική σκόνη
Η εικόνα του καιρού θα αρχίσει να βελτιώνεται από το Σάββατο

Πάτρα: Πατέρας έδωσε όπλο στον 12χρονο γιο του και πυροβόλησε από το παράθυρο
Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο ανήλικος φέρεται να βρισκόταν υπό την παρουσία και την παρότρυνση του 36χρονου την ώρα του περιστατικού

Απίστευτο – Ανήμερα της κηδείας του Νικήτα ορίστηκε για το 2027 η δίκη για απόπειρα κατά της ζωής του πριν 2 χρόνια
Τι είχε συμβεί τότε

Βίντεο-σοκ: Γυναίκα κάρφωσε κομμωτή στον αυχένα μέσα στο κομμωτήριο γιατί δεν της άρεσε το κούρεμα
Σοκαριστικό περιστατικό

Για έγκλημα θρησκευτικού μίσους κατηγορείται ο Ισραηλινός έποικος που επιτέθηκε σε καλόγρια στην Ιερουσαλήμ
Το γραφείο του εισαγγελέα ζήτησε από το Ειρηνοδικείο της Ιερουσαλήμ, όπου υπέβαλε το κατηγορητήριο, ο άνδρας να παραμείνει υπό κράτηση μέχρι να ολοκληρωθεί η νομική διαδικασία εναντίον του

Σοκ με κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας μέσα από κρουαζιερόπλοιο της Disney - 28 συλλήψεις
Οι αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές πραγματοποίησαν επιθεωρήσεις σε πέντε κρουαζιερόπλοια, μεταξύ των οποίων και ένα της Disney και προχώρησε σε 28 συλλήψεις μελών των πληρωμάτων

Κραυγή αγωνίας από τον πατέρα του Νικήτα για τον 54χρονο δολοφόνο: Θα σκοτώσει και άλλους δικούς μου ανθρώπους
«Θέλω τα χρήματα από την αποζημίωση του τροχαίου να μπλοκαριστούν και να πάνε στο ""Χαμόγελο του Παιδιού""», λέει ο πατέρας του αδικοχαμένου 21χρονου

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ο δημοσιογράφος Δημήτρης Γκιώνης
Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας νοσηλεύεται με επιπλοκές λόγω χρόνιας νόσου

Κασιδιάρης: Επιστρέφω δυναμικά με νέο κόμμα
«Πρώτες εικόνες από την παρουσίαση του βιβλίου μου ""Μαύρη Βίβλος του Πολιτικού Συστήματος"". Χιλιάδες Έλληνες έδωσαν δυναμικό παρόν»

Αριζόνα: 40χρονη δρομέας πέθανε αφού κατέρρευσε κατά την διάρκεια υπερμαραθωνίου 402 χιλιομέτρων
Όλα έγιναν λίγο έξω από την πόλη Πρέσκοτ της Αριζόνα κατά την διάρκεια του υπερμαραθωνίου Cocodona 250

Αυτιά... ξωτικού: Η πιο περιζήτητη αισθητική επέμβαση αυτή τη στιγμή στην Ασία
Η ζήτηση για ενέσεις και άλλα μέτρα για την τεχνητή βελτίωση των αυτιών αυξάνεται ραγδαία στην Ασία, όπου ένα πλατύ πρόσωπο είναι κάτι που πρέπει να κρυφτεί

Θρίλερ στο Μεσολόγγι: Ανδρας βρέθηκε νεκρός με καραμπίνα δίπλα του
Οι ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το περιστατικό παραμένουν μέχρι στιγμής αδιευκρίνιστες

Σοκ στο Ρέθυμνο: 29χρονος έπεσε από μεγάλο ύψος - Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση
Ο 29χρονος άνδρας φέρει πολλαπλά κατάγματα σε διάφορα σημεία του σώματός του με την κατάστασή του να κρινεται ιδιαίτερα σοβαρή

«Ήρθατε τώρα που τον σκότωσαν»: Ξέσπασμα οργής κατά αστυνομικών από συγγενείς του Νικήτα
Μέλη της οικογένεια του 21χρονο Νικήτα ξέσπασαν και ζήτησαν από τους αστυνομικούς να αποχωρήσουν από τον χώρο της κηδείας

Ασπρόπυργος: Διασωληνώθηκε ο 12χρονος και διακομίζεται από το Θριάσιο στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού
Το παιδί φέρει σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και η κατάστασή του χαρακτηρίζεται σοβαρή

Πανελλήνιες 2026 alert: Οι περιπτώσεις που οδηγούν σε μηδενισμό γραπτού
Η κατοχή κινητού, ακόμα και απενεργοποιημε?νου, μέσα στην αίθουσα εξέτασης είναι επαρκής λόγος για μηδενισμό του γραπτού

Νέα έρευνα σοκ της EFSA: Νευροτοξικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε ευρωπαϊκά τρόφιμα
Υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε τρόφιμα: Τι διαπίστωσε η τελευταία έκθεση της EFSA στα προϊόντα της ΕΕ

Θεσσαλονίκη: Επεισοδιακή σύλληψη 28χρονου μετά από καταγγελία της συζύγου του για βιασμό
Ο συλληφθείς επιχείρησε να διαφύγει από τους αστυνομικούς αναπτύσσοντας ταχύτητα και πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς με το όχημά του

Θεσσαλονίκη: Διπλή επίθεση σε μίνι μάρκετ τα ξημερώματα – Συνελήφθη 31χρονος
Ο 31χρονος λήστεψε με σουγιά κατάστημα ψιλικών και λίγη ώρα αργότερα επιχείρησε νέα ληστεία

Σοκαριστικά πλάνα: Ανδρας εμφανίζεται στα επείγοντα με τεράστιο μαχαίρι καρφωμένο στο κεφάλι του
Βρέθηκε στα επείγοντα του νοσοκομείου και περίμενε υπομονετικά τη σειρά του

Ο αρχηγός του στρατού της Ουγκάντα ξαναχτυπά: Αντίχριστοι και διαβολικοί οι Τούρκοι
Καμία αμφιβολία ότι έχουμε σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο

Πρόστιμα έως 6.000 ευρώ μέσω εφορίας και νέο κυνηγητό για τους ανυπότακτους
Πώς θα βεβαιώνονται πλέον τα πρόστιμα για όσους αποφεύγουν την κατάταξη

Έλα στην ομάδα μας: Δημοσιογράφος - Part time το Σαββατοκύριακο
Ιδανικό για όσους θέλουν να μπουν στον χώρο των digital media ή να συνδυάσουν τη θέση με άλλη εργασία

Ανείπωτη τραγωδία με 32χρονη μητέρα: Πέθανε από ανεύρισμα πέντε μήνες μετά την γέννηση της κόρης της
Η άτυχη γυναίκα είχε, μόλις, ολοκληρώσει την προπόνησή της στο γυμναστήριο όταν συνέβη το τραγικό συμβάν

Χαλκιδική: Έκλεψαν ξαπλώστρες από beach bar με φορτηγό - Βίντεο
Διάρρηξη σε γνωστό beach bar στην Καλλιθέα Χαλκιδικής τα ξημερώματα της 6ης Μαΐου, με τους δράστες να αποχωρούν φορτωμένοι με ξαπλώστρες και εξοπλισμό.

Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε σορός σε φρεάτιο υπόγειου πάρκινγκ
Αποκλείστηκε η εγκληματική ενέργεια

Έκθεση αποκαλύπτει το πιθανό κίνητρο του δράστη της απόπειρας δολοφονίας Τραμπ
Ο ύποπτος επέκρινε τις ενέργειες των ΗΠΑ στον πόλεμο με το Ιράν σε πολλές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Χανταϊός: Έφτασαν στα Κανάρια οι πρώτοι ασθενείς από το Πράσινο Ακρωτήρι
Το αεροασθενοφόρο, η άφιξη του οποίου στο αρχιπέλαγος αυτό δεν είχε γνωστοποιηθεί προηγουμένως, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο στα νότια της πόλης Λας Πάλμας γύρω στις 18.30

Θεσσαλονίκη - Αεροδρόμιο Μακεδονία: Ενιαίο μέτωπο για το θέμα Ryanair και Fraport
«Να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο» ζήτησαν Στ. Αγγελούδης και Κ. Γκιουλέκας

Reuters: Το Τελ Αβίβ προετοιμάζεται για κλιμάκωση με το Ιράν
Στις 7 το απόγευμα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ

Σκοτεινό το παρελθόν με τις«εξαφανίσεις» επιστημόνων - Από τη δεκαετία 1940 μυστηριώδεις αυτοκτονίες
Οι συνωμοσιολόγοι ισχυρίζονται ότι εκατοντάδες τέτοιοι θάνατοι συνέβησαν όταν αναφέρθηκαν αρχικά θεάσεις UFO, και ότι παρουσιάστηκαν ως ατυχήματα ή αυτοκτονίες

Χανταϊός: Πώς ζουν οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου – Δείτε βίντεο από το εσωτερικό του πλοίου
Μάσκες, τήρηση των αποστάσεων και απαγόρευση των συγκεντρώσεων

Τραγωδία στη Σάμο: Νεκρός άνδρας έπειτα από ανατροπή μπετονιέρας
Το δυστύχημα σημειώθηκε σε παραλιακό κρηπίδωμα στο Ηραίο, όταν το όχημα ανετράπη κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες

Πέθανε ο ιδρυτής του CNN Τεντ Τέρνερ
Είχε το παρατσούκλι το «Στόμα του Νότου»










