Η πρώτη «ανάσα» δόθηκε την Τρίτη για τον ελληνικό τουρισμό με τους πρώτους ξένους τουρίστες να γίνονται δεκτοί στα περιφερειακά αεροδρόμια σε πανηγυρικό κλίμα, με μουσική υποδοχή ακόμη και αναμνηστικά δώρα.
Η επανεκκίνηση ωστόσο του ελληνικού τουρισμού δεν θα είναι εύκολη υπόθεση σε μία σεζόν Covid 19, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται τόσο από τους αριθμούς των πτήσεων όσο και από τις συνεχείς αλλαγές στα προγράμματα των αεροπορικών. Ενδεικτικά, στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας που διαχειρίζεται η Fraport ήταν προγραμματισμένες για χθές 104 πτήσεις, ο τελικός αριθμός ήταν λίγο πάνω από τις 85, ενώ για σήμερα αναμένονται λίγο πάνω από 80 πτήσεις.
Εστω κι αν ο συγκεκριμένος αριθμός αναμένεται ότι θα βαίνει αυξανόμενος τις επόμενες ημέρες, απέχει πολύ από τις πάνω από 100 πτήσεις που είχε πέρυσι την ίδια περίοδο, μόνο του, το μεγαλύτερο περιφερειακό αεροδρόμιο, αυτό της Θεσσαλονίκης.
Στο θέμα των δειγματοληπτικών ελέγχων, που είναι παραπάνω από κρίσιμοι προκειμένου η Ελλάδα να διατηρήσει το υγειονομικό «κεκτημένο» της καλής διαχείρισης της πανδημίας με «ανοιχτό» τον τουρισμό της, κατά τη χθεσινή, πρώτη ημέρα πραγματοποιήθηκαν χιλιάδες έλεγχοι στα 27 αεροδρόμια της χώρας.
«Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια όλο αυτό το διάστημα ώστε η χώρα μας να είναι έτοιμη και όπως δίδαξε τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπιστεί η πανδημία σε όλον τον πλανήτη, έτσι να διδάξει και πώς μπορεί να ανοίξει με ασφάλεια κάποια χώρα τα σύνορά της», ανέφερε χαρακτηριστικά από τη Ρόδο χθές ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος από την περασμένη Δευτέρα, ξεκινώντας από την πρώτη πτήση της TUI στην Κώ, συνεχίζει την αυτοψία στα περιφερειακά αεροδρόμια για το ξεκίνημα του ελληνικού τουρισμού και συνεχίζει σήμερα και αύριο στην Κρήτη.
Χθές πάντως υπήρξαν και αρκετοί ταξιδιώτες οι οποίοι δεν είχαν το πολυσυζητημένο QR Code, όπως προβλέπεται με βάση τη σχετική απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Το τελευταίο δίνεται στους επιβάτες από την στιγμή που συμπληρώσουν ηλεκτρονικά την υποχρεωτική «Φόρμα Εντοπισμού Επιβάτη- PLF» 48 ώρες πριν την αναχώρηση τους (παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το σημείο- αεροδρόμιο αναχώρησης, τη διεύθυνση διαμονής, το χρόνο παραμονής τους στην Ελλάδα καθώς και τα λοιπά στοιχεία όπως αυτά καθορίζονται με το παραπάνω έντυπο) και βάσει ενός «έξυπνου» αλγορίθμου καθορίζεται αν αυτοί θα υποβληθούν σε δειγματοληπτικούς ελέγχους για κορωνοϊό ή όχι.
Για τους επισκέπτες χθές που δεν είχαν συμπληρώσει το PLF κι επιπλέον μπορεί να μην είχαν ηλεκτρονική πρόσβαση ώστε να το υποβάλλουν ηλεκτρονικά, η συμπλήρωση έγινε επί τόπου χειρόγραφα στις πύλες εισόδου, ωστόσο στις περιπτώσεις αυτές οι ταξιδιώτες υποχρεούνται να περάσουν οπωσδήποτε από τη διαδικασία των τεστ.
Για την πρώτη περίοδο «προσαρμογής» στις νέες συνθήκες θα υπάρξει και μία μεγαλύτερη ανοχή ως προς το όριο του 48ώρου, ώστε όλοι οι επισκέπτες από το εξωτερικό να υποβάλλουν τη φόρμα, κάτι στο οποίο, όπως επισημαίνεται, χρειάζεται και η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων στην «αλυσίδα» συμπεριλαμβανομένων και των αεροπορικών που θα πρέπει να ενημερώνουν τους πελάτες τους πρίν την αναχώρηση.
Πέραν του πανηγυρικού κλίματος, το «άνοιγμα» του ελληνικού τουρισμού έχει από χθές και τις «αναταράξεις» από τις μαζικές ακυρώσεις σε αεροπορικές και τα ταξιδιωτικά γραφεία σε μία από τις βασικές αγορές του ελληνικού τουρισμού, τη βρετανική, λόγω της παράτασης των απαγορεύσεων για το Ηνωμένο Βασίλειο έως τα μέσα Ιουλίου. Επιπλέον, η υποχρέωση για την υποβολή του PLF και οι αρχικοί όροι περί «’καραντίνας»’ στις περιπτώσεις των δειγματοληπτικών τέστ μέχρι να βγούν τα αποτελέσματα των ελέγχων, στάθηκε αφορμή για αρκετά παράπονα από το εξωτερικό «περί αιφνιδιαστικής αυστηροποίησης της πολιτικής της Ελλάδας στο πεδίο του κορωνοϊού» που δυσχεραίνουν τα ταξίδια.
Αποκορύφωμα τα δημοσιεύματα στη Γερμανία (την πρώτη αγορά εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα) περί απειλών του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού οργανισμού της TUI για απόσυρση των ταξιδιωτικών πακέτων του για Ελλάδα στις αγορές όπου δραστηριοποιείται. Πηγές από την TUI ανέφεραν στο protothema.gr ότι δεν τίθεται θέμα «απόσυρσης» πακέτων για την ελληνική αγορά. «Οι συνθήκες είναι ρευστές, βιώνουμε μία δυναμική κατάσταση και συνομιλούμε συνεχώς με τις κυβερνήσεις, σεβόμενοι τα μέτρα που λαμβάνουν στο πλαίσιο της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας. Η Ελλάδα είναι από τις σημαντικότερες αγορές για την TUI κι έχει κάνει μέχρι σήμερα σωστή διαχείριση της πανδημίας», ανέφεραν σχετικά.
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη η TUI υπέγραψε με το υπουργείο Τουρισμού στρατηγική συμφωνία θέτοντας στόχο ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός οργανισμός της Ευρώπης να φέρει φέτος στην Ελλάδα περί το 1,5 εκατ. τουρίστες συνολικά από τις αγορές όπου δραστηριοποιείται (Γερμανία, Αυστρία, Πολωνία, Ελβετία κ.τ.λ) με προσπάθεια και για την επιμήκυνση της σεζόν.
Πηγή: http://www.protothema.gr/greece/article/1022656/tourismos-proti-anasa-tin-tetarti-pos-adimetopizodai-oi-protes-anataraxeis/
Οικογενειακή τραγωδία στην Ιταλία: Πατέρας εκτέλεσε σύζυγο και γιο - «Τους ξεφορτώθηκα»
Τα θύματα είναι μια 52χρονη γυναίκα και ένας 24χρονος άνδρας

Η Γαλλία ζητά τη βοήθεια των ειδικών του καύσωνα – «Ας δούμε πως οργανώνονται οι χώρες όπως η Ελλάδα»
Η συζήτηση στη Γαλλία επεκτείνεται ακόμη και στον τρόπο ένδυσης στους χώρους εργασίας

Τέλος η απεργία πείνας του Αριστοτέλη Χαντζή για τα Προσφυγικά
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Σύνταγμα, εκπρόσωποι της κοινότητας γνωστοποίησαν ότι, ύστερα από συζήτηση αποφασίστηκε η διακοπή της κινητοποίησης αυτής της μορφής

Αφροδίτη Λατινοπούλου: Η εμφάνιση σε μουσικό βίντεο το 2014 πριν την ενασχόληση με την πολιτική
Αγνώριστη στα 23 της

Η 43χρονη εμπρήστρια για την φωτιά στην Κερατέα: «Θόλωσα γιατί φώναζαν τα παιδιά μου»
Οι αρχές εκτιμούν ότι προκάλεσε δύο διαφορετικές εστίες φωτιάς

Τραγωδία στη Λέσβο: Συγκλονίζει ο σύντροφος της 36χρονης γιατρού – «Αυτό που συνέβη είναι μία στο εκατομμύριο»
Συγκλονισμένη είναι η Λέσβος από τον θάνατο 36χρονης γιατρού του νοσοκομείου Μυτιλήνης, λίγες ημέρες αφότου έφερε στον κόσμο το παιδί της

Τραγωδία στην Τουρκία: 70χρονος Έλληνας βρέθηκε νεκρός σε ξενοδοχείο - Ψάχνουν τα αίτια
Το περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε δύο ακόμη θανάτους τουριστών στην συγκεκριμένη πόλη

Μουντιάλ 2026: Μετά τη Βοστώνη οι Σκωτσέζοι βάζουν φωτιά και στο Μαϊάμι, βίντεο
Από τους οπαδούς που έχουν κλέψει την παράσταση στο Παγκόσμιο Κύπελλο είναι αυτοί της Σκωτίας

Θρίλερ με νεκρή 23χρονη στα Κουφονήσια
ΜΑζί με την κοπέλα ήταν και ο φίλος της

Ποιες είναι οι Ρωσίδες που κατονόμασε ο Μπιλ Γκέιτς και τι αποκάλυψε για τον Επστάιν
Αποκαλυπτικό πρακτικό κατάθεσης στο Κογκρέσο φέρνει στο φως ισχυρισμούς για απόπειρα εκβιασμού του ιδρυτή της Microsoft με όπλο τις εξωσυζυγικές του σχέσεις.

Ποια ήταν η 36χρονη γιατρός που έχασε τη ζωή της μετά τη γέννα στη Μυτιλήνη και τι αποκαλύπτουν οι συνάδελφοί της
Η νεαρή γιατρός του ΕΚΑΒ γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι και μέσα σε πέντε μέρες έφυγε από τη ζωή κατά τη διάρκεια αεροδιακομιδής προς την Αθήνα.

Από το 2017 δρούσε το κύκλωμα ρευματοκλοπών: Και γνωστές επιχειρήσεις ανάμεσα στους εμπλεκόμενους
Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πέντε συλλήψεις - Τι είπε η εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας

Αστεροειδής περνάει ξυστά από τη Γη το Σάββατο: Πόσο μεγάλος είναι και τι λένε οι επιστήμονες
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος καθησυχάζει πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος σύγκρουσης από το πέρασμα του ουράνιου σώματος το Σάββατο.

«Με χτύπησε, προσπάθησα να αμυνθώ» υποστηρίζει η 29χρονη που μαχαίρωσε τον σύντροφό της στη Θεσσαλονίκη
Όπως τόνισε η συνήγορός της, λίγες ημέρες νωρίτερα ο σύντροφός της επιχείρησε να την πνίξει και σώθηκε την τελευταία στιγμή

Ανεβαίνει το θερμόμετρο μεταξύ Ουκρανίας – Πολωνίας: Ακύρωσε ταξίδι στη χώρα ο Ζελένσκι
Η κυβέρνηση της Πολωνίας αρνείται τη διαμεσολάβηση προκειμένου να εκτονωθεί η διπλωματική κρίση με την Ουκρανία

Πακιστάν: Διασώθηκε Γαλλίδα που κρατούνταν αιχμάλωτη για 12 χρόνια από τον σύζυγό της
Η 54χρονη κατήγγειλε στις αρχές ότι ο σύζυγός της είχε «φυλακίσει» εκείνη και τα παιδιά της, από τότε που μετακόμισαν στο Πακιστάν από την Αυστραλία το 2014

Ο εμβληματικός φίλαθλος «άγαλμα» του Κονγκό έφτασε στο Μουντιάλ - Ποιος είναι ο «Λουμούμπα»
Ο Μισέλ Κούκα Μπολαντίνγκα έγινε viral στα social media κατά τη διάρκεια του φετινού Κυπέλλου Εθνών Αφρικής, καθώς πόζαρε ως άγαλμα του δολοφονημένου ηγέτη της ανεξαρτησίας του Κονγκό, Πατρίς Λουμούμπα πάνω σε ένα βάθρο, έχοντας το δεξί του χέρι υψωμένο καθ’ όλη τη διάρκεια των αγώνων

Πρώτο κρούσμα Έμπολα στη Γαλλία
Συναγερμός στις υγειονομικές αρχές της χώρας - Σε απομόνωση ο γιατρός, έχει ξεκινήσει ιχνηλάτηση επαφών

Ρόδος: Τουρίστας βγήκε ολόγυμνος στο δρόμο, ανέβηκε σε ασθενοφόρο και πήδηξε στην άσφαλτο, δείτε βίντεο
Η αστυνομία τον μετέφερε σε ψυχιατρική κλινική νοσοκομείου για να λάβει θεραπεία

Αποχώρησε και ο πτέραρχος ε.α. Αθανάσιος Παπανικολάου από το κόμμα Καρυστιανού
Αποχωρήσεις που προκαλούν αναταράξεις στο νεοσύστατο κόμμα ΕΛΠΙΔΑ για τη Δημοκρατία

Επεισόδιο σε πτήση προς Χανιά: Δύο γυναίκες συνελήφθησαν – Αστυνομικός τραυματίστηκε
Κατά τη διαδικασία σύλληψης, φέρονται να αντιστάθηκαν στους αστυνομικούς και να αντέδρασαν έντονα

Θλίψη για την 36χρονη γιατρό που πέθανε στη γέννα του παιδιού της - «Χάσαμε τη Μαγδούλα μας»
Παρά τις προσπάθειες των γιατρών και την προγραμματισμένη αεροδιακομιδή στην Αθήνα, κατέληξε πριν απογειωθεί το αεροπλάνο του ΕΚΑΒ.

Πέθανε ο Τάκης Γκώνιας
Ήταν γνωστός για το ήθος, την προσωπικότητα και το πάθος του για το ποδόσφαιρο, αφήνοντας σημαντικό αποτύπωμα στα ελληνικά και ευρωπαϊκά γήπεδα.

Σίδνεϊ: 34χρονη γυναίκα ξύπνησε από τεχνητό κώμα μια εβδομάδα μετά από επίθεση καρχαρία
Η νεαρή δασκάλα, μετά από πολλαπλά χειρουργεία και τον ακρωτηριασμό του χεριού της, κατάφερε να επικοινωνήσει για λίγο με την οικογένειά της, δίνοντας ελπίδα για την ανάρρωσή της.

Παραιτήθηκε ο Κοκοτσάκης από το κόμμα Καρυστιανού - «Δεν είναι το κίνημα πολιτών που οραματιστήκαμε»
Ο δικαστικός πραγματογνώμονας για τα Τέμπη Βασίλης Κοκοτσάκης αποσύρει τη στήριξή του, καταγγέλλοντας έλλειψη δημοκρατίας και συγκέντρωση εξουσίας σε λίγα πρόσωπα.

Με πούρο στο στόμα και 177 χιλιόμετρα την ώρα: 85χρονος πιάστηκε σε κόντρες στη Φλόριντα, δείτε βίντεο
Φορώντας καπέλο jockey στο οποίο είχε στηρίξει τα γυαλιά ηλίου και έχοντας ένα πούρο στο στόμα, ο Γουίλιαμ Μπόσγουορθ οδηγούσε το Nissan 350Z καμπριολέ και έκανε κόντρες με μία κόκκινη Chevrolet Corvette στο Λίσμπεργκ, σε δρόμο με όριο ταχύτητας τα 72 χιλιόμετρα

Σε κυκλοφορία το ψηφιακό ευρώ έως το 2029 - Τι είναι και πώς θα λειτουργεί
Το ψηφιακό ευρώ αποτελεί ένα από τα μέτρα που προωθούνται για την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης

Τραγωδία στη Μυτιλήνη: Κατέληξε 36χρονη γιατρός μετά από επιπλοκές στον τοκετό
Η τραγική είδηση σκόρπισε τη θλίψη στο νησί

Αποκαλυπτική η βαλλιστική για το μακελειό στα Βορίζια: 124 κάλυκες, 13 όπλα και το «ένοχο» 9άρι που συνδέει τρεις υποθέσεις
Στην έκθεση γίνεται λόγος για 76 κάλυκες καλάσνικοφ από τέσσερα διαφορετικά όπλα - Η βολίδα που αφαιρέθηκε από την σορό του 39χρονου Φανούρη Καργάκη δεν κατέστη δυνατό να συνδεθεί με κάποιο απ` αυτά τα τέσσερα συγκεκριμένα καλάσνικοφ

Πώς αντιμετωπίζει η Κύπρος το πρόβλημα του λαγοκέφαλου - τι κάνουν με τους τόνους που πιάνουν
Με οικονομικά κίνητρα και οργανωμένη καταστροφή, οι κυπριακές αρχές έχουν περιορίσει δραστικά τους πληθυσμούς του επικίνδυνου ψαριού στις τοπικές θάλασσες.

Ανατριχιαστική υπόθεση στην Ουγγαρία: Συνελήφθη 30χρονος νοσοκόμος, ο οποίος συνέλεγε ανθρώπινα μέλη από νοσοκομείο και νεκροταφεία
Οι αρχές ερευνούν τη μακάβρια συλλογή λειψάνων που βρέθηκε στο σπίτι και τον χώρο εργασίας του - Δείτε βίντεο

Αθώα η Παναγιώτα Βλαντή στη μήνυση του Γιώργου Κιμούλη: «Δεν κατασκεύασα κανένα γεγονός», είπε
Με καταθέσεις Δώρας Χρυσικού και παρουσία Ζέτας Δούκα η δίκη της Παναγιώτας Βλαντή με τον Γιώργο Κιμούλη

Φρίκη στη Βρετανία: Κοριτσάκι μόλις 2 ετών ξεψύχησε μετά από σωματική και σeξουαλική κακοποίηση που υπέστη από τη μητέρα της και τον σύντροφό της
Η άτυχη Ίζαμπελ έφερε 21 κατάγματα στο κορμάκι της μετά από συνεχή σωματική κακοποίηση ενώ σε επικοινωνία με τη γιαγιά του παιδιού η μάνα του άφηνε υπονοούμενα ότι ο σύντροφός της είναι παιδεραστής

Έφηβη στην Ολλανδία μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τους γονείς της και μοιράστηκε τις φωτογραφίες με συμμαθητές της
Πληροφορίες από τοπικά μέσα ότι η ανήλικη φέρεται να αυτοπροσδιοριζόταν ως σκύλος

Βλαντίμιρ Πούτιν: Είμαστε έτοιμοι για ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία - Ο όρος που έθεσε
Ο Ρώσος πρόεδρος επανέφερε στο τραπέζι τις συμφωνίες που είχαν συζητηθεί στην Κωνσταντινούπολη, υποστηρίζοντας ότι το Κίεβο τις είχε αποδεχθεί.

Φωτιά σε εργοστάσιο στο Αιγάλεω: Κατέρρευσε τμήμα της οροφής
Στο εσωτερικό του κτιρίου εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν πυροσβέστες, ωστόσο δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός

ΕΛΑΣ: Η «σκιώδης» κυβέρνηση του Τσίπρα – Τα ονόματα
Η ανακοίνωση της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης – Ποιοι αναλαμβάνουν τομεάρχες

Νύχτα βίας στη γαλλικό Φεστιβάλ «Fete de la Musique» με εκατοντάδες συλλήψεις
Βιασμοί, μαχαιρώματα και επιθέσεις με ... σύριγγες σε γυναίκες

Τουρκία: Έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στο Κιρίκαλε - Δύο νεκροί
Ισχυρή έκρηξη σε εγκατάσταση έρευνας και ανάπτυξης πυρομαχικών, διερευνώνται τα αίτια του δυστυχήματος

Βράζει η Ευρώπη από τον καύσωνα – 20 άνθρωποι έχουν πνιγεί στη Γαλλία στην προσπάθειά τους να ανακουφιστούν από την ακραία ζέστη
Ψάχνουν τρόπους να ανακουφιστούν από τη ζέστη










