Νέα στοχευμένα τεστ στους τουρίστες που φτάνουν στα 27 αεροδρόμια της Ελλάδας, θα πραγματοποιούνται από την 1η Ιουλίου.
Παράλληλα με τα αεροδρόμια θα ανοίξουν 7 λιμάνια και έως 7 συνοριακοί σταθμοί, όπου ο έλεγχος θα γίνεται με barcode, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ΣΚΑΪ. Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό τα σύνορα δεν θα ανοίξουν εκείνη την ημερομηνία για ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Τουρκία και άλλες 8 χώρες.
Πλέον, από πρώτη του μήνα προς κατάργηση οδεύουν οι «πράσινες» και «κόκκινες» χώρες με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας να γίνονται «έξυπνα» βάσει ενός ειδικού λογισμικού που θα υπολογίζει ποιοι επισκέπτες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι φορείς του κορονοϊού
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Δημήτρης Παρασκευής «με αυτόν τον αλγόριθμο θεωρείται ότι η πλειονότητα των εισαγόμενων κρουσμάτων θα μπορέσουν τελικά να ανιχνευθούν με αυτή τη διαδικασία».
Έως και 48 ώρες πριν αναχωρήσουν για την Ελλάδα οι ταξιδιώτες υποχρεωτικά θα συμπληρώνουν στον υπολογιστή ή μέσω εφαρμογής στο κινητό μία φόρμα με τα στοιχεία τους και δεδομένα όπως για παράδειγμα τη χώρα προέλευσής τους, από ποιες άλλες χώρες πέρασαν, που βρίσκονταν το τελευταίο 15ήμερο.
Οι πληροφορίες αυτές θα συγκεντρώνονται σε μία βάση δεδομένων και μέσω της ανάλυσής τους κάθε ταξιδιώτης θα λαμβάνει ένα ειδικό barcode, βάσει του οποίου οι αρχές εδώ στην Ελλάδα θα γνωρίζουν με την άφιξη του εάν πρέπει να ελεγχθεί ή όχι.
«Τα τεστ ανά πύλη εισόδου θα μοιράζονται ανάλογα με τον κίνδυνο που θα εκτιμάται ανά επιβάτη. Για παράδειγμα εάν έχουμε 1000 τεστ την ημέρα για το Ελευθέριος Βενιζέλος για το αεροδρόμιο τα 1000 αυτά τεστ θα γίνονται με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η δυνατότητα ανίχνευσης των θετικών των κρουσμάτων ανά ημέρα και ανά πύλη εισόδου.», είπε ο κ. Παρασκευής.
Η «λευκή λίστα»
Κλειστά θα παραμείνουν τα σύνορα της Ευρώπης για ΗΠΑ, Ρωσία, Βραζιλία και Τουρκία. Παρόλο που η ΕΕ θα ανοίξει τα σύνορά της από την 1η Ιουλίου, οι χώρες αυτές θα παραμείνουν στη… «μαύρη λίστα» των ανεπιθύμητων εξαιτίας του βεβαρυμμένου υγειονομικού τους προφίλ. Εκτός θα παραμείνουν και οι επισκέπτες από Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία.
Είναι το πρώτο βήμα της συμφωνίας των διπλωματών των 27 κρατών μελών που συνεδρίαζαν για τρίτη μέρα χθες προκειμένου να συμφωνήσουν στο άνοιγμα των συνόρων της ΕΕ και ποιες χώρες θα αφορά. Στο τέλος της πολύωρης συνεδρίασης χθες το βράδυ, η Κροατική προεδρία έθεσε την τελική λίστα προς έγκριση από τις μόνιμες αντιπροσωπείες μέσω email, αφού χρειάζεται ειδική πλειοψηφία. Εάν συγκεντρωθούν οι απαραίτητες ψήφοι θα προχωρήσει η γραπτή διαδικασία για επίσημη υιοθέτηση από Δευτέρα.
Στη λίστα των 14 χωρών και τεσσάρων κρατιδίων που μπήκαν στην «λευκή λίστα» συμπεριλαμβάνονται η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Σερβία, αλλά και κάποιες χώρες της Αφρικής, όπως το Μαρόκο, η Τυνησία και η Αλγερία. Στη λίστα συμπεριλαμβάνεται και η Κίνα, υπό τον όρο να εφαρμόσει μία πολιτική αμοιβαιότητας (να ανοίξει κι αυτή τα δικά της σύνορα στην Ευρώπη).
Το κριτήριο για τη «λευκή λίστα» ήταν τα επιδημιολογικά δεδομένα των χωρών, τα οποία έπρεπε να είναι αντίστοιχα ή χαμηλότερα του μέσου όρου της Ε.Ε. που είναι 16 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού τις τελευταίες 2 εβδομάδες. Η Αμερική, η Ρωσία, η Βραζιλία, το Κατάρ και άλλες χώρες ήταν πολύ μακριά από τον «στόχο», πιο κοντά ήταν η Τουρκία αλλά σημασία έχει και η τάση στη χώρα, που είναι προς το παρόν αυξητική. Οι λίστες θα ανανεώνονται κάθε δύο εβδομάδες.
Η νέα φόρμα που θα πρέπει να συμπληρώνουν οι επιβάτες
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), εν όψει της απελευθέρωσης των πτήσεων εξωτερικού προς τα αεροδρόμια της χώρας , έχει εκδοθεί αεροπορική οδηγία (Notam), σήμερα ο Σάββατο 27 Ιουνίου 2020 και θα ισχύει από σήμερα έως την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020. Η εν λόγω οδηγία προβλέπει την υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form (PLF) από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα.
Σε αυτή την ηλεκτρονική διεύθυνση υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες για τη συμπλήρωσή της. Οι ταξιδιώτες καλούνται να συμπληρώσουν το PLF τους τουλάχιστον 48 ώρες πριν το check in για να εισέλθουν στη χώρα μας, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το αεροδρόμιο αναχώρησης, τη διεύθυνση διαμονής τους, το χρόνο παραμονής τους στην Ελλάδα καθώς και τα λοιπά στοιχεία όπως αυτά καθορίζονται με το παραπάνω έντυπο.
Η φόρμα εντοπισμού επιβατών (PLF) αποτελεί βασικό στοιχείο στον σχεδιασμό της χώρας μας και έχει σαν στόχο την προστασία πολιτών και την πρόληψη εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19.
Από την Τετάρτη, όποιος επιθυμεί να επισκεφτεί την χώρα θα πρέπει:
1) Τουλάχιστον 48 ώρες πριν να συμπληρώνουν την ειδική φόρμα στο travel.gov.gr
2) Στη συνέχεια θα γίνεται αξιολόγηση των στοιχείων από ομάδα ειδικών.
Στα κριτήρια επικινδυνότητας συγκαταλέγονται: Η χώρα προέλευσης - Το ιστορικό υγείας - Οι χώρες στις οποίες έχει ταξιδέψει
3) Εφόσον συμπληρώσουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία οι επισκέπτες θα λαμβάνουν με μήνυμα μέσα σε 24 ώρες ένα ειδικό barcode. Αυτό θα το επιδεικνύει στις ελληνικές αρχές κατά την άφιξή του στη χώρα και έτσι θα ξέρουν ποιος πρέπει να ελεγχθεί περαιτέρω.
Όποιος βρεθεί θετικός θα μπαίνει σε καραντίνα για 14 μέρες.
Πηγή: http://www.ethnos.gr/ellada/112683_koronoios-me-barcode-ta-test-stoys-toyristes-apo-1i-ioylioy-pos-tha-leitoyrgei
Τουρισμός για Όλους: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για το νέο πρόγραμμα
Η αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων στο νέο Τουρισμός για Ολους – Πώς θα υποβληθούν οι αιτήσεις

Ποιο ηφαίστειο «ξύπνησε» μετά από 700.000 χρόνια και τι εντόπισαν οι δορυφόροι κάτω από την κορυφή του
Δορυφόροι ραντάρ ανίχνευσαν ανύψωση εδάφους 9 εκατοστών στο ηφαίστειο Ταφτάν του Ιράν, αναζωπυρώνοντας την ανησυχία των επιστημόνων για ένα σύστημα που παρέμενε σιωπηλό για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.

Τραμπ: Δημοσίευσε χάρτη όπου οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν Καναδά, Γροιλανδία και Βενεζουέλα
Η ανάρτηση που έκανε

Ελληνικό άγημα παρήλασε στην Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι, όπως το 1919 – Οι συγκινητικές φωτογραφίες
Η φετινή παρέλαση για την Ημέρα της Βαστίλης πραγματοποιήθηκε παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Αλβανία: Η Ντούα Λίπα στηρίζει τις αντιδράσεις για το τουριστικό συγκρότημα της οικογένειας Τραμπ
«Αυτό που με ανησυχεί πραγματικά, είναι η αρχή σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση μπόρεσε απλά να τροποποιήσει τον νόμο για να παρακάμψει τις περιβαλλοντικές προστασίες χωρίς καμία δημόσια διαβούλευση»

Marfin: Προφυλακιστέοι οι δύο 42χρονοι για την εμπρηστική επίθεση
Οι δύο 42χρονοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες, μεταξύ άλλων, για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συρροή, απόπειρα ανθρωποκτονίας, έκρηξη και κατασκευή ή κατοχή εκρηκτικών υλών.

Στο σκοτάδι ξανά η Κούβα, τρίτο γενικό μπλακάουτ μέσα σε διάστημα εννέα ημερών
Το μπλακ-άουτ άφησε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους

Τραμπ: Ακυρα τα διόδια 20% στα Στενά του Ορμούζ - Αντικαθίστανται με συμφωνίες
Πλήρης αποκλεισμός στα ιρανικά πλοία

Υπόθεση Marfin: Η 46χρονη έδωσε τη συγκατάθεσή της να εκδοθεί στην Ελλάδα
H κατηγορούμενη πρόκειται να εκδοθεί στην Ελλάδα μέσα στις επόμενες 10 ημέρες

Απόκοσμο σκηνικό στη Γαλλία: Η στιγμή που το «galerne» βυθίζει στο σκοτάδι παραλία εν μέσω καύσωνα, έτρεχαν να σωθούν οι λουόμενοι
Η θερμοκρασία έπεσε 12°C σε μισή ώρα - Κάθε μέρα οι λουόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με το συγκεκριμένο φαινόμενο

Κύπρος: Χειροπέδες σε 44χρονο που βίασε επανειλημμένα την πεθερά του - Τι είπε στον εισαγγελέα
Υπό κράτηση 44χρονος στη Λεμεσό μετά από καταγγελία της πεθεράς του για σeξουαλική κακοποίηση και επαναλαμβανόμενη παρενόχληση.

Επίθεση σε συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ στα Ζωνιανά: Έσπασαν το όχημα και άρπαξαν εξοπλισμό, «μας περικύκλωσαν με κατσούνες»
Το συνεργείο είχε πάει στην περιοχή για να αντικαταστήσει μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας

Αγριος ξυλοδαρμός 17χρονης από τον σύντροφό της στη Ρόδο για 5,5 ώρες
«Αν θέλει σφαλιάρα κανείς για να συνέλθει, είναι οκ να του τη ρίξεις»

Βγήκε για SUP στη Λήμνο και γύρισε με πρόστιμο 250 ευρώ: Τι πρέπει να θυμάστε πριν ανεβείτε στη σανίδα
Πρόστιμο 250 ευρώ επιβλήθηκε χθες το μεσημέρι σε αναβάτη στην παραλία του Αη Γιάννη στη Λήμνο, επειδή δεν φορούσε το υποχρεωτικό ατομικό σωσίβιο.

Αφησε τον υπολογιστή ανοιχτό για 309 ώρες και ζήτησε υπερωρίες - Τι αποφάσισε το δικαστήριο
Δικαστήριο της Βαρκελώνης απέρριψε την αξίωση εργαζόμενης για 309 ώρες υπερωριακής απασχόλησης εξ αποστάσεως, κρίνοντας ότι η ενεργή σύνδεση υπολογιστή δεν αποδεικνύει πραγματική εργασία.

Προφυλακίστηκαν ο 29χρονος και η 26χρονη για τη δολοφονία της Βάγιας Νέστορα
Η 26χρονη όσο και ο 29χρονος φέρεται ότι αρνήθηκαν τις κατηγορίες και οποιαδήποτε συμμετοχή στην πράξη κάνοντας λόγο για σκευωρία των αρχών και επικαλέστηκαν το δικαίωμα της σιωπής

Αποχωρεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, παραμένει ως ανεξάρτητος στη Βουλή
Ο βουλευτής Αχαΐας γνωστοποίησε την απόφασή του με επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο της Βουλής

Περιοδείες σε όλη την Ελλάδα ξεκινά η Καρυστιανού για να ανακόψει την πτώση του κόμματός της στις δημοσκοπήσεις
Από την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα ξεκινά η πρόεδρος της «Ελπίδας για τη Δημοκρατία» έναν κύκλο επισκέψεων, με στόχο τη συμμετοχή σε πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις και τη συνάντηση με στελέχη και μέλη του κινήματος

Θρίλερ με 20 τόνους Έμενταλ: Το τυρί εξαφανίστηκε μυστηριωδώς ανάμεσα στη Βαυαρία και τη Γαλλία
Αναπάντητο παραμένει το μυστήριο με τους 20 τόνους Έμενταλ αξίας άνω των 80.000 ευρώ που χάθηκαν στο δρόμο προς τη Γαλλία

Πακιστάν: 11 νεκροί από κατάρρευση οροφής κτηρίου εξαιτίας σφοδρών βροχοπτώσεων
Το περιστατικό σημειώθηκε στην πόλη Κοχάτ της επαρχίας Κχίμπερ-Πακτούνκβα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της τοπικής υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης, Μπιλάλ Φαΐζι

Γιατί φεύγουν οι εργαζόμενοι – Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα για την αγορά εργασίας στην Ελλάδα
Νέα έρευνα του kariera.gr και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών αποτυπώνει τις τάσεις στην προσέλκυση προσωπικού, τη μισθολογική διαφάνεια και τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στο HR.

Φωτιά σε διαμέρισμα στα Ανω Πατήσια: Πόσες δυνάμεις επιχειρούν στο σημείο
Η φωτιά εκδηλώθηκε σε διαμέρισμα τρίτου ορόφου πολυκατοικίας στη συμβολή της λεωφόρου Ηρακλείου με την οδό Λασκαράτου.

Τι προβλέπει το νέο προσχέδιο για το Κυπριακό που διέρρευσε λίγες μέρες πριν την επέτειο της εισβολής
Η βρετανική Independent αποκάλυψε προσχέδιο που απομακρύνεται από το κλασικό ομοσπονδιακό μοντέλο, με «δημιουργική ασάφεια» που αφήνει κάθε πλευρά να ερμηνεύει τη λύση διαφορετικά.

Δεν πυροβόλησα στον αέρα αλλά προς τον τοίχο για εκφοβισμό, είπε ο ένας αστυνομικός που προφυλακίστηκαν για τον θάνατο του 20χρονου στο Αργος
«Δεν είχα πρόθεση να τον τραυματίσω» υποστήριξε ο ένας αστυνομικός - Για πυροβολισμό στον αέρα επέμεινε ο δεύτερος αστυνομικός

Μην τρώτε κοτόπουλο στη Λαμία για 2-3 ημέρες λένε από τον ΕΟΔΥ
Εντοπίστηκε ο τελικός προμηθευτής των κοτόπουλων που συνδέονται με τα κρούσματα σαλμονέλας, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για τον ενδιάμεσο και τη μονάδα εκτροφής.

Πάτρα: Νεκρό βρέφος 20 ημερών – Τραγωδία το πρωί της Δευτέρας
Οδυνηρό περιστατικό σημειώθηκε νωρίς το πρωί στην Πάτρα, με θύμα ένα νεογέννητο μωρό μόλις 20 ημερών

Τροχαίο με θύμα 15χρονη αθλήτρια του ΠΑΟΚ: Ελέγχεται ως ύποπτος ο πατέρας της
Τι είπε ο δικηγόρος της οικογένειας της 15χρονης

Σαλμονέλα στη Λαμία: Πάνω από 30 κρούσματα στο νοσοκομείο – Οι 12 νοσηλεύονται βαριά και η πηγή μόλυνσης παραμένει άγνωστη
Οι 12 ασθενείς δεν συνδέονται μεταξύ τους ούτε έφαγαν ποτέ στο ίδιο τραπέζι – Έντονη ανησυχία για τον προμηθευτή του μολυσμένου προϊόντος

Σε ποιες περιφέρειες υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς για την Τρίτη
Ο χάρτης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Το πρώτο σούπερ μάρκετ με όλα στο 1 ευρώ άνοιξε στην Ελλάδα και έγινε viral χωρίς καμία διαφήμιση
Στη Λάρισα άνοιξε ένα μοναδικό κατάστημα που ήδη έχει προκαλέσει αίσθηση: το «Food Market του ενός ευρώ», ένα διώροφο κατάστημα στο κέντρο της πόλης όπου σχεδόν όλα τα προϊόντα έχουν την ίδια τιμή. Χωρίς διαφημιστική καμπάνια, έγινε viral μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Μεγάλη φωτιά σε διαμέρισμα στην Πάτρα: Καταστράφηκε ολοσχερώς - Βίντεο
Tην ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά δεν βρισκόταν κανείς εντός του διαμερίσματος, με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν τραυματισμοί ή εγκλωβισμοί

Ryanair: Συγκλονίζει η σύζυγος του επιβάτη που βρέθηκε έξω από σπασμένο παράθυρο του αεροπλάνου
Λεπτό προς λεπτό το αδιανόητο θρίλερ εν πτήσει – Όσα λέει η σύζυγος του σέρβου επιβάτη

ΗΠΑ: Έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από το χτύπημα με καμικάζι – drones σε ιρανικό υποβρύχιο
Ο αμερικανικός στρατός δημοσιεύει βίντεο από την πρώτη επίθεση με καμικάζι - drones εναντίον ιρανικού υποβρυχίου

ΗΠΑ: Ένας νεκρός κατά τη διάρκεια πυροβολισμών με πράκτορες της ICE στο Μέιν
Οι αρχές έκλεισαν έναν δρόμο και αξιωματούχοι του FBI συνδράμουν στην επιχείρηση των τοπικών αρχών επιβολής του νόμου

Υπό έλεγχο η φωτιά στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης
Αμεση ήταν η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής προκειμένου να περιορίσει και τελικά να θέσει υπό έλεγχο τη φωτιά στον Λαγκαδά

ΗΠΑ: Βίσονας πήρε στο κυνήγι ηλικιωμένο και τον εκτόξευσε στον αέρα – Τρομακτικό βίντεο
Ο ηλικιωμένος μαζί με τον εγγονό προσπάθησαν να βγάλουν κάποιες φωτογραφίες του άγριου ζώου στο εθνικό πάρκο Γέλοουστοουν και το εξόργισαν

Σε κλίμα συγκίνησης η αποχώρηση Σαπουνά: «Δεν θέλω την ευθύνη για άλλη μια τετραετία Μητσοτάκη»
Με δάκρυα στα μάτια αποχώρησαν από την Κουμουνδούρου τα στελέχη που παραιτήθηκαν από την Πολιτική Γραμματεία

Γαλλία: Τεράστια πυρκαγιά έξω από το Παρίσι - Επιβάτης σε αεροπλάνο καταγράφει τον πύρινο εφιάλτη
Η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής χαρακτηρίζεται «εξαιρετικά σφοδρή», ενώ μέχρι το επόμενο πρωί είχε ήδη κάνει στάχτη περίπου 8.000 στρέμματα γης

Τραμπ: Επαναφέρουμε τον ναυτικό αποκλεισμό του Ιράν - Τέλος 20% στα φορτία μέσω Ορμούζ
Τα χρήματα θα πηγαίνουν στον αμερικανικό στρατό

Ηθικά και νομικά περιττή η προφυλάκιση των αστυνομικών που πυροβόλησαν τον 20χρονο, λέει ο δήμαρχος Αργους-Μυκηνών
Αναφερόμενος στο τραγικό περιστατικό, σημείωσε ότι ένας νέος άνθρωπος έχασε τη ζωή του, γεγονός που, όπως είπε, δεν επιδέχεται καμία σχετικοποίηση










