Νέα στοχευμένα τεστ στους τουρίστες που φτάνουν στα 27 αεροδρόμια της Ελλάδας, θα πραγματοποιούνται από την 1η Ιουλίου.
Παράλληλα με τα αεροδρόμια θα ανοίξουν 7 λιμάνια και έως 7 συνοριακοί σταθμοί, όπου ο έλεγχος θα γίνεται με barcode, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ΣΚΑΪ. Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό τα σύνορα δεν θα ανοίξουν εκείνη την ημερομηνία για ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Τουρκία και άλλες 8 χώρες.
Πλέον, από πρώτη του μήνα προς κατάργηση οδεύουν οι «πράσινες» και «κόκκινες» χώρες με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας να γίνονται «έξυπνα» βάσει ενός ειδικού λογισμικού που θα υπολογίζει ποιοι επισκέπτες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι φορείς του κορονοϊού
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Δημήτρης Παρασκευής «με αυτόν τον αλγόριθμο θεωρείται ότι η πλειονότητα των εισαγόμενων κρουσμάτων θα μπορέσουν τελικά να ανιχνευθούν με αυτή τη διαδικασία».
Έως και 48 ώρες πριν αναχωρήσουν για την Ελλάδα οι ταξιδιώτες υποχρεωτικά θα συμπληρώνουν στον υπολογιστή ή μέσω εφαρμογής στο κινητό μία φόρμα με τα στοιχεία τους και δεδομένα όπως για παράδειγμα τη χώρα προέλευσής τους, από ποιες άλλες χώρες πέρασαν, που βρίσκονταν το τελευταίο 15ήμερο.
Οι πληροφορίες αυτές θα συγκεντρώνονται σε μία βάση δεδομένων και μέσω της ανάλυσής τους κάθε ταξιδιώτης θα λαμβάνει ένα ειδικό barcode, βάσει του οποίου οι αρχές εδώ στην Ελλάδα θα γνωρίζουν με την άφιξη του εάν πρέπει να ελεγχθεί ή όχι.
«Τα τεστ ανά πύλη εισόδου θα μοιράζονται ανάλογα με τον κίνδυνο που θα εκτιμάται ανά επιβάτη. Για παράδειγμα εάν έχουμε 1000 τεστ την ημέρα για το Ελευθέριος Βενιζέλος για το αεροδρόμιο τα 1000 αυτά τεστ θα γίνονται με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η δυνατότητα ανίχνευσης των θετικών των κρουσμάτων ανά ημέρα και ανά πύλη εισόδου.», είπε ο κ. Παρασκευής.
Η «λευκή λίστα»
Κλειστά θα παραμείνουν τα σύνορα της Ευρώπης για ΗΠΑ, Ρωσία, Βραζιλία και Τουρκία. Παρόλο που η ΕΕ θα ανοίξει τα σύνορά της από την 1η Ιουλίου, οι χώρες αυτές θα παραμείνουν στη… «μαύρη λίστα» των ανεπιθύμητων εξαιτίας του βεβαρυμμένου υγειονομικού τους προφίλ. Εκτός θα παραμείνουν και οι επισκέπτες από Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία.
Είναι το πρώτο βήμα της συμφωνίας των διπλωματών των 27 κρατών μελών που συνεδρίαζαν για τρίτη μέρα χθες προκειμένου να συμφωνήσουν στο άνοιγμα των συνόρων της ΕΕ και ποιες χώρες θα αφορά. Στο τέλος της πολύωρης συνεδρίασης χθες το βράδυ, η Κροατική προεδρία έθεσε την τελική λίστα προς έγκριση από τις μόνιμες αντιπροσωπείες μέσω email, αφού χρειάζεται ειδική πλειοψηφία. Εάν συγκεντρωθούν οι απαραίτητες ψήφοι θα προχωρήσει η γραπτή διαδικασία για επίσημη υιοθέτηση από Δευτέρα.
Στη λίστα των 14 χωρών και τεσσάρων κρατιδίων που μπήκαν στην «λευκή λίστα» συμπεριλαμβάνονται η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Σερβία, αλλά και κάποιες χώρες της Αφρικής, όπως το Μαρόκο, η Τυνησία και η Αλγερία. Στη λίστα συμπεριλαμβάνεται και η Κίνα, υπό τον όρο να εφαρμόσει μία πολιτική αμοιβαιότητας (να ανοίξει κι αυτή τα δικά της σύνορα στην Ευρώπη).
Το κριτήριο για τη «λευκή λίστα» ήταν τα επιδημιολογικά δεδομένα των χωρών, τα οποία έπρεπε να είναι αντίστοιχα ή χαμηλότερα του μέσου όρου της Ε.Ε. που είναι 16 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού τις τελευταίες 2 εβδομάδες. Η Αμερική, η Ρωσία, η Βραζιλία, το Κατάρ και άλλες χώρες ήταν πολύ μακριά από τον «στόχο», πιο κοντά ήταν η Τουρκία αλλά σημασία έχει και η τάση στη χώρα, που είναι προς το παρόν αυξητική. Οι λίστες θα ανανεώνονται κάθε δύο εβδομάδες.
Η νέα φόρμα που θα πρέπει να συμπληρώνουν οι επιβάτες
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), εν όψει της απελευθέρωσης των πτήσεων εξωτερικού προς τα αεροδρόμια της χώρας , έχει εκδοθεί αεροπορική οδηγία (Notam), σήμερα ο Σάββατο 27 Ιουνίου 2020 και θα ισχύει από σήμερα έως την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020. Η εν λόγω οδηγία προβλέπει την υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form (PLF) από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα.
Σε αυτή την ηλεκτρονική διεύθυνση υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες για τη συμπλήρωσή της. Οι ταξιδιώτες καλούνται να συμπληρώσουν το PLF τους τουλάχιστον 48 ώρες πριν το check in για να εισέλθουν στη χώρα μας, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το αεροδρόμιο αναχώρησης, τη διεύθυνση διαμονής τους, το χρόνο παραμονής τους στην Ελλάδα καθώς και τα λοιπά στοιχεία όπως αυτά καθορίζονται με το παραπάνω έντυπο.
Η φόρμα εντοπισμού επιβατών (PLF) αποτελεί βασικό στοιχείο στον σχεδιασμό της χώρας μας και έχει σαν στόχο την προστασία πολιτών και την πρόληψη εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19.
Από την Τετάρτη, όποιος επιθυμεί να επισκεφτεί την χώρα θα πρέπει:
1) Τουλάχιστον 48 ώρες πριν να συμπληρώνουν την ειδική φόρμα στο travel.gov.gr
2) Στη συνέχεια θα γίνεται αξιολόγηση των στοιχείων από ομάδα ειδικών.
Στα κριτήρια επικινδυνότητας συγκαταλέγονται: Η χώρα προέλευσης - Το ιστορικό υγείας - Οι χώρες στις οποίες έχει ταξιδέψει
3) Εφόσον συμπληρώσουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία οι επισκέπτες θα λαμβάνουν με μήνυμα μέσα σε 24 ώρες ένα ειδικό barcode. Αυτό θα το επιδεικνύει στις ελληνικές αρχές κατά την άφιξή του στη χώρα και έτσι θα ξέρουν ποιος πρέπει να ελεγχθεί περαιτέρω.
Όποιος βρεθεί θετικός θα μπαίνει σε καραντίνα για 14 μέρες.
Πηγή: http://www.ethnos.gr/ellada/112683_koronoios-me-barcode-ta-test-stoys-toyristes-apo-1i-ioylioy-pos-tha-leitoyrgei
Τραγωδία στην Αμφιλοχία: 60χρονος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια υλοτομίας με αλυσοπρίονο
Ο άτυχος άνδρας εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του μετά από επιχείρηση έρευνας και διάσωσης

Πώς να χαρίσετε επιπλέον χρόνια ζωής στον ηλικιωμένο σκύλο σας
Ο καλύτερος σας φίλος μεγαλώνει - και είναι φυσικό αυτό να σας γεμίζει ανησυχία και φόβο.

Airbus A350-1000ULR: Απευθείας πτήση 20 ωρών και 33 λεπτών από τη Μελβούρνη στην Τουλούζη
Οι δοκιμές αποσκοπούν στην αξιολόγηση των επιδόσεων του αεροσκάφους σε συνθήκες εξαιρετικά μεγάλης διάρκειας πτήσης.

Νέος ΚΟΚ: Ένα «βαρύ» πόδι στο γκάζι και έρχεται πρόστιμο έως 8.000 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος
Με μία παράβαση πληρώνεις, με τρεις… χάνεις δίπλωμα και 8.000 ευρώ

Νεκρός πατέρας δύο παιδιών στην Κεφαλονιά: Έπεσε με το όχημά του σε γκρεμό – Είχε αφήσει σημείωμα αυτοκτονίας
Eντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις σε ιδιαίτερα δύσβατη περιοχή, όπου είχε καταλήξει το επαγγελματικό όχημα που οδηγούσε

Ο «πυρηνικός τάφος» των ΗΠΑ: 80.000 κυβικά μέτρα ραδιενεργών αποβλήτων θαμμένα – Μισό αιώνα μετά, ο θόλος αρχίζει να καταρρέει
Η γιγαντιαία κατασκευή σκυροδέματος στον Ειρηνικό που «φυλακίζει» τις κληρονομιές του Ψυχρού Πολέμου βρίσκεται πλέον υπό απειλή

Σεισμός 7,1 Ρίχτερ στην Ιαπωνία: Ζημιές στο ιστορικό Κάστρο του Κουμαμότο
Τμήμα των πέτρινων τειχών του εμβληματικού μνημείου κατέρρευσε από την ισχυρή δόνηση που έπληξε το νησί Κιουσού, με τις Αρχές να εκδίδουν προειδοποίηση για τσουνάμι.

Επίδομα παιδιού 150 ευρώ: Ποιοι το εισπράττουν μέχρι 31 Αυγούστου και τι πρέπει να κάνουν
Νέος κύκλος πληρωμών αφορά οικογένειες με νεογέννητα από 1η Ιανουαρίου 2025 έως 31 Ιουλίου 2026, με αυτόματη κατάθεση χωρίς αίτηση.

Ισχυρός σεισμός 7,1 Ρίχτερ στην Ιαπωνία – Προειδοποίηση τσουνάμι για το νησί Κιουσού
Το επίκεντρο εντοπίστηκε στην περιοχή Κουμαμότο, με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, και η δόνηση έφτασε το ανώτατο επίπεδο 7 στην ιαπωνική κλίμακα Shindo.

Ιταλοί γιατροί μεταμόσχευσαν την ωχρά κηλίδα για πρώτη φορά στον κόσμο
Στο νοσοκομείο Μολινέτε του Τορίνο, χειρουργοί κατάφεραν να χαρίσουν ξανά την όραση σε 67χρονη που ήταν τυφλή εδώ και πέντε χρόνια.

Γιος γνωστού ηθοποιού συνελήφθη στη Νέα Σμύρνη μετά από καταδίωξη επειδή δεν σταμάτησε σε σήμα ελέγχου από αστυνομικούς
Στην κατοχή του 23χρονου βρέθηκε ένα κατσαβίδι

Συναγερμός για ακατάλληλα κρέατα: Κατασχέθηκαν 6,2 τόνοι μετά από έλεγχο
Τα κλιμάκια της Περιφέρειας εντόπισαν και κατάσχεσαν στους ψυκτικούς θαλάμους 6.047 κιλά προϊόντων, τα οποία κρίθηκαν ως ακατάλληλα για διάθεση, καθώς δεν διέθεταν νόμιμη σήμανση ή έφεραν μη έγκυρους κωδικούς

Βαλένθια: 18 φορές έχει συλληφθεί ο Αλγερινός που ξυλοκόπησε άγρια 46χρονο και τον έριξε σε κώμα
Το θύμα, 46χρονος Ισπανός, παραμένει σε κώμα με σοβαρή αιμορραγία στο κεφάλι και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου La Fe de Valencia.

Σύρος: Ο λόγος που είχε βάλει κάμερες, λίγες ημέρες πριν το φονικό
Πληροφορίες αναφέρουν ότι δράστης και θύμα γνωρίζονταν από πολύ μικρά παιδιά

Ηράκλειο: Ψάρεψαν λαγοκέφαλο 50 εκατοστών
Η παρουσία του τόσο κοντά στην ακτή προκαλεί προβληματισμό

Σοκαριστικό περιστατικό: Παίκτρια κλωτσάει αντίπαλη στο κεφάλι και αποβάλλεται για 5 χρόνια
Η ομάδα της αποκλείστηκε από το πρωτάθλημα μετά τη βίαιη επίθεση

Πυροβολισμοί έξω από το προξενείο των ΗΠΑ στο Τορόντο
Δεν σημειώθηκε τραυματισμός

Διασωληνωμένο στη Γερμανία το δίχρονο αγοράκι από τα Χανιά – Μεταφέρθηκε με ειδική πτήση
Έντονη ανησυχία για πιθανές βλάβες στον εγκέφαλο λόγω του χρόνου που το παιδί παρέμεινε βυθισμένο στο νερό

F-35 στην Τουρκία: «Κανείς δεν θα μου πει τι να πουλήσω», λέει ο Τραμπ – Στην Αγκυρα η απόφαση
Ο Αμερικανός πρόεδρος έριξε την μπάλα στην Τουρκία για το ζήτημα της πώλησης των αμερικανικών μαχητικών F-35

Γιος επιτέθηκε με μπαλτά στον 61χρονο πατέρα του στο κέντρο του Βόλου
Έρευνες σε εξέλιξη με εξέταση καταθέσεων μαρτύρων και υλικού από κάμερες ασφαλείας

Τροχαίο – θρίλερ στην Κεφαλονιά -Το σημείωμα του 30χρονου οδηγού στα social που κινεί υποψίες
Η ανάρτηση βρίσκεται υπόψη των αρμόδιων Αρχών

Δύο αδέλφια από τη Ρωσία εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς στην Ταϊλάνδη – Τελευταίο μήνυμα στη μητέρα τους: «Επείγον»
Η οικογένεια των Ρώσων ζει στην Πατάγια εδώ και 8 χρόνια – τα δύο αδέλφια είχαν βγει βόλτα με μηχανή όταν χάθηκαν τα ίχνη τους

Αεροπλάνο προσγειώθηκε εκτάκτως στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» λόγω ένδειξης καπνού
Το αεροσκάφος επέστρεψε στο αεροδρόμιο ενώ εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα - Πάρος

Κωνσταντίνος Καρέτσας: Η βόμβα «έσκασε»
Η μεταγραφά του 19χρονου στην Ντόρτμουντ αποτελεί ρεκόρ πώλησης στην ιστορία του βελγικού συλλόγου.

Εικόνες Αποκάλυψης σε Γαλλία και Ισπανία: Νέος καύσωνας «απειλεί» να αναζωπυρώσει τα πύρινα μέτωπα
Από τις μεγαλύτερες καταστροφές μετά τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο -Περισσότεροι από 300.000 ανθρώπους έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους - Οι αρχές προειδοποιούν ότι το νέο κύμα καύσωνα και οι ακραίες συνθήκες μπορεί να αναζωπυρώσουν τα πύρινα μέτωπα.

Χειροπέδες στο Ντουμπάι για τον «Έντικ»
Οι ελληνικές Αρχές υπέβαλαν επίσημο αίτημα προς τις αρχές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την έκδοσή τους στην Ελλάδα

Παρά τρίχα τραγωδία στο Tour de France: Αθλητής σώθηκε από πτώση σε γκρεμό για λίγα εκατοστά , δείτε βίντεο
Νωρίτερα ο ίδιος αθλητής είχε πέσει, όταν γλίστρησε μέσα σε ένα σκοτεινό και βρεγμένο τούνελ

Γιατροί του Κόσμου: Πρόγραμμα «Ενεργός και Υγιής Γήρανση 60+» σε δήμους της Αττικής
Με την υποστήριξη του ΤΙΜΑ Κοινωφελούς Ιδρύματος και της THI Καναδά, το πρόγραμμα αξιοποιεί καινοτόμα ψηφιακή μεθοδολογία για την ενίσχυση της αυτονομίας και της υγείας ατόμων άνω των 60 ετών.

Φόβοι για υπερβακτήριο που μεταδίδεται από τα κατοικίδια στους ανθρώπους - Ανησυχούν οι ειδικοί
Το μικρόβιο Acinetobacter baumannii έχει καταταγεί από τον ΠΟΥ στην κατηγορία «Προτεραιότητα 1»

Τραγωδία στην Ηλεία: Νεκρός 63χρονος σε ατύχημα με αλυσοπρίονο – Τον βρήκε η κόρη του
Ο άνδρας εντοπίστηκε αναίσθητος μέσα σε λίμνη αίματος στην αποθήκη του σπιτιού του στις Ράχες Κρεστένων, με σοβαρό τραύμα στο λαιμό.

Ένας νεκρός στη μεγάλη πυρκαγιά σε εργοστάσιο στην Κόρινθo που ξέσπασε μετά από έκρηξη
Σε εργοστάσιο παρασκευής και συσκευασίας ξυδιού η φωτιά, η οποία έχει τεθεί υπό έλεγχο - Δείτε βίντεο

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση της 41χρονης από τη Σύρο: Ο θάνατος προήλθε από μαχαιριά στον θώρακα
Την Τρίτη η απολογία του ζευγαριού

Η τάξη του μέλλοντος είναι ήδη εδώ: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τα σχολεία στην Κίνα
Η Κίνα αναπτύσσει «έξυπνες» τάξεις με διαδραστικούς πίνακες και θρανία τεχνητής νοημοσύνης που εξυπηρετούν ήδη 160 εκατομμύρια μαθητές σε 60.000 σχολεία.

Από κυβερνοεπίθεση σε… διαφημιστικό κόλπο; Η θεωρία που φουντώνει μετά την επίθεση του ChatGPT
Η θεωρία που βάζει στο στόχαστρο την OpenAI μετά το χάος με το ChatGPT

Χάος σε διαδήλωση κατά του υπερτουρισμού στη Μαγιόρκα: Οκτώ τραυματίες, πλαστικές σφαίρες και χιλιάδες διαδηλωτές, δείτε βίντεο
Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν ότι η συνεχής αύξηση του τουρισμού έχει οδηγήσει σε κορεσμό των υποδομών και των δημόσιων υπηρεσιών, επηρεάζοντας αρνητικά την καθημερινότητα των μόνιμων κατοίκων

Στα κινητά και τον ιατροδικαστή ψάχνουν τις απαντήσεις για τη δολοφονία της 41χρονης στη Σύρο, αύριο οι απολογίες του ζευγαριού
Οι αστυνομικοί εξακολουθούν να εξετάζουν καρέ - καρέ το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας - Αύριο στην Ερμούπολη η κηδεία της διασώστιας του ΕΚΑΒ

«Τουρισμός για όλους» με διευρυμένα κριτήρια, πότε ανοίγει η πλατφόρμα και ποιοι θα λάβουν έως 600 ευρώ
Τα άτομα με αναπηρία εξαιρούνται από τα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ προβλέπεται επιπλέον ενίσχυση για τις πολύτεκνες οικογένειες - Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν αιτήσεις στις αρχές Αυγούστου μέσω των ψηφιακών πλατφορμών gov.gr και vouchers.gov.gr ή μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών

Γυρνούσαν την Ελλάδα για διακοπές και αυτός την ξυλοφόρτωνε – Συνελήφθη 32χρονος στο Ηράκλειο
Ο 32χρονος συλληφθείς αναμένεται να οδηγηθεί στον Εισαγγελέα.

Συγκλονιστικά βίντεο με ζώα που παλεύουν να ξεφύγουν από τις φλόγες σε Ισπανία και Γαλλία
Αλογα τρέχουν τρομαγμένα, ελάφια εγκαταλείπουν φλεγόμενα δάση και πυροσβέστες που περιθάλπουν εξαντλημένα ζώα

Φωτιές στη Γαλλία: Μάχη να μην καεί το Μπορντό
Αποκαρδιωτικές φωτογραφίες










