Αναλυτικά όλα τα μέτρα
Τα μέτρα οικονομικής στήριξης στις περιοχές που μπαίνουν σε lockdown
22 | ΟΚΤ | 2020
Τα οικονομικά μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων στις περιοχές που μπαίνουν σε lockdown κατέθεσε χθες το βράδυ με τροπολογία στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.
Σε περιοχές που ο κορονοϊός «κτυπάει κόκκινο» και μπαίνουν στη κλίμακα 4 (αρχής γενομένης από την Κοζάνη και την Καστοριά) θα ενεργοποιούνται τα νέα μέτρα, ενώ ειδικές πρόνοιες και ρυθμίσεις θα ισχύουν και σε περιοχές με επιδημικό φορτίο επιπέδου 3, όπου βρίσκονται πλέον η Αττική και η Θεσσαλονίκη.
Αναλυτικότερα τα μέτρα που μπαίνουν σε εφαρμογή για τις περιοχές που έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός είναι:
- Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων-εργοδοτών που πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δύναται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά για το διάστημα που ορίζεται κατ’ ελάχιστο σε 14 ημέρες, υπολογιζόμενη επί ποσού 534 ευρώ. Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα καλύπτονται αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού από τον κρατικό προϋπολογισμό.
- Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής, αναστέλλεται υποχρεωτικά η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων και για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες. Οι επιχειρήσεις, για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.
- Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που απασχολούν έως 20 άτομα και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών κλάδων, δίνεται αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ σε μηναία βάση. Σε περίπτωση που η διάρκεια παραμονής στο επίπεδο 4 της Περιφερειακής Ενότητας είναι 14 ημέρες ή λιγότερο, η αποζημίωση του μηνός ανέρχεται σε 300 ευρώ.
- Για τις επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών κλάδων, δίνεται δυνατότητα αναστολής της καταβολής του ΦΠΑ πληρωτέου τον εν λόγω μήνα, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% από τον Μάιο του 2021 και έπειτα.
- Οι επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών κλάδων, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια και φοιτητική κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές και τους ανωτέρω εργαζόμενους, συμψηφίζεται το 1/3 της ζημίας με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
- Στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 που θα δοθεί τον μήνα Δεκέμβριο, δεν επιστρέφεται το 50% των κρατικών δανείων.
Σημειώνεται επίσης ότι:
- Για τα επίπεδα 1, 2 και 3 ισχύει η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας για τις επιχειρήσεις που έχουν ΚΑΔ όπως έχει οριστεί στην σχετική ΚΥΑ για το μήνα Οκτώβριο (εστίαση, τουρισμό, πολιτισμό, αθλητισμό, μεταφορές και λοιποί πληττόμενοι κλάδοι).
- Επιπλέον ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις ανά την επικράτεια που έχουν μείωση τζίρου, η δυνατότητα συμμετοχής στο Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, εκτός από τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής, των οποίων οι εργαζόμενοι τίθενται σε προσωρινή αναστολή.
- Ακόμη, λαμβάνουν μηνιαίως αποζημίωση ειδικού σκοπού οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που απασχολούν έως 20 άτομα, που η λειτουργία τους αναστέλλεται με κρατική εντολή βάσει ΚΑΔ ανά την επικράτεια
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Γιώργος Μαζωνάκης – Η ανακοίνωση του νοσοκομείου ΕΛΠΙΣ για τον θάνατό του
Η ανακοίνωση του νοσοκομείου για τη διακομιδή και την προσπάθεια ανάνηψης

Καρέτσας: Τι έδειξαν οι πρώτες εξετάσεις
Ο 18χρονος μέσος αποχώρησε με φορείο στο 22` του Ντόρτμουντ-Βιγιαρεάλ για το Champions League, όμως οι πρώτες εξετάσεις καθησυχάζουν.

Καιρός: Πτώση θερμοκρασίας κάτω από 30 βαθμούς την Κυριακή - Φθινόπωρο με καταιγίδες
Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν βοριάδες έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο και τιμές έως 36 βαθμών την Παρασκευή, πριν η μεγάλη μεταβολή του καιρού γενικευτεί από τη Δευτέρα.

Απάτη 40 εκατ. ευρώ με παράνομες επιστροφές φόρου: 46 πρόσωπα, 152 εταιρείες στο στόχαστρο
Η Αρχή Ξεπλύματος Χρήματος «πάγωσε» την περαιτέρω εκταμίευση, ενώ 16 εκατ. ευρώ είχαν ήδη καταβληθεί σε δίκτυο που δρούσε το 2023-2024.

Διπλό φονικό στο Αίγιο: Στην αυτοχειρία της 54χρονης καταλήγουν οι Αρχές με 34 τραύματα
Αξιωματικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών εξετάζουν τα ίχνη DNA και τα αποτυπώματα, καθώς οι Αρχές δεν εντοπίζουν εμπλοκή τρίτου προσώπου.

Μια συγκινητική ιστορία: Ελληνίδα γέννησε στα 54 της, από έμβρυο κατεψυγμένο 22 χρόνια, λίγο μετά τον χαμό του γιου της
Η 54χρονη έχασε τον 21χρονο γιο της σε τροχαίο πέρυσι και αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα κατεψυγμένα έμβρυα του 2004 στην κλινική «Γένεσις Αθηνών».

Χαλκιδική: Βάναυσος ξυλοδαρμός 27χρονου Γερμανού τουρίστα σε beach bar - Βίντεο
Οι δύο δράστες, 21 και 25 ετών, ταυτοποιήθηκαν από την αστυνομία, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο ερωtικής αντιζηλίας πίσω από την επίθεση.

Λεωφορείο έπεσε σε στάση στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, τέσσερις τραυματίες
Αστικό λεωφορείο έπεσε σε στάση όπου περίμενε κόσμος έπειτα από σύγκρουση με δεύτερο λεωφορείο - Οι τραυματίες φέρεται να έχουν υποστεί κατάγματα

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Γεννήθηκαν τρία τιγράκια Σουμάτρας - μόλις 400 έχουν απομείνει στη φύση
Τα δύο αρσενικά και το ένα θηλυκό πέρασαν ήδη την πρώτη κτηνιατρική εξέταση, με μικροτσιπ και τα πρώτα τους εμβόλια.

Ερευνητής της Anthropic παραιτείται: «Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μας εξοντώσει»
Ο επικεφαλής ευθυγράμμισης της Anthropic, Έβαν Χάμπινγκερ, εκτιμά πιθανότητα άνω του 10% για καταστροφή την επόμενη δεκαετία, ενώ ο ερευνητής Τζέικομπ Κόξον παραιτήθηκε καταγγέλλοντας πως οι εταιρείες «παίζουν με τις ζωές μας».

Έκρηξη σε υδροηλεκτρικό σταθμό στην Ελβετία: Αναφορές για πολλούς τραυματίες
Συναγερμός στη λίμνη Ρίτομ, στη νότια Ελβετία, με τις αρχές να διερευνούν αν επλήγη ο παλιός σταθμός ή η νέα εγκατάσταση υπό κατασκευή.

Πλατφόρμα «Συνέπεια»: Στο μικροσκόπιο τα χρέη 3,2 δισ. του Δημοσίου - Πρωταθλητές τα νοσοκομεία
Έως το τέλος του 2026 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το νέο ψηφιακό σύστημα που θα αποκαλύπτει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των κρατικών φορέων προς προμηθευτές, συνταξιούχους και φορολογούμενους.

ΗΠΑ: Απαγόρευση εισαγωγών σε καναδικό αλκοόλ και μοτοσικλέτες από 29 Σεπτεμβρίου
Η κίνηση Τραμπ έρχεται μέρες μετά τους ανταποδοτικούς δασμούς του Καναδά, ενώ ο πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ προειδοποιεί για «κόστος» στην οικονομία της χώρας.

Σήφης Βαλυράκης: Ζητήθηκε η ενοχή των δύο ψαράδων – «Τον εγκατέλειψαν αβοήθητο»
Ο εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου παρέθεσε την ιατροδικαστική έκθεση με 15 κακώσεις στο σώμα του θύματος, πριν η δίκη περάσει στη φάση των αγορεύσεων της υπεράσπισης.

Ταξιτζής βγαλμένος από οσκαρική ταινία - Προσποιήθηκε επιληπτικό σοκ για να γλιτώσει από ληστές
Το βίντεο από το εσωτερικό του οχήματος κάνει τον γύρο του διαδικτύου, με τον επαγγελματία να επιστρατεύει τις υποκριτικές του ικανότητες την πιο κρίσιμη στιγμή.

Η Θεσσαλία κινδυνεύει να γίνει «Σαχάρα»: Κλιματική αλλαγή, λειψυδρία και πίεση στα υπόγεια νερά απειλούν τον κάμπο
Έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προειδοποιεί για μεγαλύτερη διάρκεια, ένταση και εξάπλωση των ξηρών περιόδων

Αγωνία για τον Καρέτσα - Η κατάρρευση στον αγωνιστικό χώρο και τα νεότερα για την υγεία του
Τι συνέβη με τον Καρέτσα στο ματς της Champions League

Καιρός: Πότε θα πέσουν τα πρωτοβρόχια - Ζέστη έως 37 βαθμούς το Σαββατοκύριακο
Ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης, εξηγεί πότε το βαρομετρικό χαμηλό προς την Ιταλία θα φέρει πιο φθινοπωρινές συνθήκες στη χώρα.

Μαρίνα Σταυράκη κατά Γιώργου Πατούλη: «Πού να κατέβεις βρε κακομοίρη;»
Η πρώην σύζυγος του περιφερειάρχη αντέδρασε με αιχμηρό τρόπο σε ανάρτηση για τα μελλοντικά του σχέδια, συνεχίζοντας την κόντρα που ξεκίνησε πρόσφατα.

«O Νετανιάχου γνώριζε για την επίθεση της Χαμάς 10 ημέρες πριν» – Οργή στο Ισραήλ
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων φέρεται να ενημέρωσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό σε τηλεφωνική επικοινωνία 45 λεπτών, ενώ η αντιπολίτευση ζητά άμεση έρευνα.

Πετάχτηκε μπροστά σε αυτοκίνητο και έσωσε κοριτσάκι – Βίντεο με την κίνηση Μεξικανού που κόβει την ανάσα
Ο υπαλλήλος σούπερ μάρκετ βραβεύτηκε από την επιχείρηση

Χανιά: Tουρίστας ζήτησε αποζημίωση από ξενοδοχείο για τσιμπήματα κουνουπιών
Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού Κρήτης Κυριάκος Κώτσογλου παρενέβη, και μετά τον έλεγχο ο επισκέπτης δήλωσε πως θα ξανάρθει του χρόνου στο νησί.

FairSquare: Καταγγελία με περισσότερες από 100.000 υπογραφές για τις σχέσεις Ινφαντίνο-Τραμπ
Στο μάτι του κυκλώνα σταθερά ο πρόεδρος της FIFA

Απόδραση 26χρονου κρατουμένου από το Εφετείο Αθηνών - Τον αναζητούν οι Αρχές
Ο κρατούμενος βρισκόταν υπό την ευθύνη της Δικαστικής Αστυνομίας όταν διέφυγε από το δικαστικό μέγαρο, ενώ οι συνθήκες της απόδρασης παραμένουν άγνωστες.

Πρώην δήμαρχος που βίασε ανήλικο σε πισίνα εξέτισε μόλις 90 μέρες στη φυλακή
Η οικογένεια του θύματος ζήτησε αυστηρότερη ποινή, όμως ο δικαστής απέρριψε το αίτημα

19χρονη έστειλε μητέρα και πατριό 599 ημέρες φυλακή με ψευδή καταγγελία κακοποίησης
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ζυρίχης ακύρωσε τις καταδίκες του ζευγαριού, ενώ η νεαρή αντιμετωπίζει πλέον ποινική δίωξη για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.

Ιστορική ρήξη Ισραήλ – Βρετανίας: Το Τελ Αβίβ κλείνει το βρετανικό προξενείο στην Ιερουσαλήμ ως αντίποινα για τα μέτρα του Λονδίνου
«Όποιος ενεργεί κατά του Ισραήλ, το Ισραήλ θα ενεργεί εναντίον του», δήλωσε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ

Jack Savoretti: Αιφνιδιαστική εμφάνιση στην Ερμού πριν τη συναυλία του στο Λυκαβηττό
Ο Βρετανός τραγουδιστής έδωσε αυθόρμητο pop-up live στον πεζόδρομο της Ερμού, λίγες ημέρες πριν την εμφάνισή του στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού στις 25 Σεπτεμβρίου.

Καταδικάστηκε Πολωνός στην Θεσσαλονίκη που έκανε μπάρμπεκιου και έβαλε φωτιά - «Δε με νοιάζει αν καταδικαστώ», είπε
Ο κατηγορούμενος, ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα προκλητικός στο δικαστήριο

Από τον γάμο χλιδής στη φυλακή: Ο χρυσός στον λαιμό της νύφης έστειλε τον γαμπρό πίσω από τα σίδερα
Ο γαμπρός, γνωστός ως «Καρά Χαϊντάρ από το Βαν», κατηγορείται για υποτίμηση του τουρκικού έθνους, ενώ η MASAK ερευνά την προέλευση του χρυσού της influencer Τσαγκλά Οζ.

Κίνα: Επιστάτης σώζει 5χρονο που κρεμόταν από κάγκελα στον 6ο όροφο πολυκατοικίας
Το περιστατικό σημειώθηκε στη Σουτσόου, όταν το παιδί βρέθηκε μόνο στο σπίτι και κατέγραψαν το βίντεο περαστικοί.

Τηλεφωνική απάτη με τον ψηφιακό «πρίγκιπα Παύλο Ντε Γκρες»: Ζήτησαν 350 ευρώ για δώρο 26.000 ευρώ
Η κυρία Βιβή από τον Κάλαμο περιέγραψε στο Mega πώς οι απατεώνες χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη σε βιντεοκλήση μέσω Viber για να την πείσουν.

Κυψέλη: Ανθρώπινα οστά βρέθηκαν σε σακούλα κοντά σε γήπεδο - Έρευνα της ΕΛ.ΑΣ.
Το εύρημα εντοπίστηκε από νεαρό στην περιοχή Αλεπότρυπα, ενώ αναμένεται να μεταβεί στο σημείο ανθρωπολόγος.

Φρίκη στη Νέα Υόρκη: Τέσσερα παιδιά δηλητηριάστηκαν από τη μητέρα και τη γιαγιά - Είχαν στον οργανισμό τους φάρμακο που προκαλεί υπνηλία
Η δικαστική διαμάχη πίσω από το τραγικό συμβάν

Καιρός: Ο Αρναούτογλου προβλέπει αλλαγή στις 13-14 Σεπτεμβρίου, μετά τα 34άρια
Έως την Παρασκευή ο καιρός παραμένει σχετικά ήσυχος, με μελτέμια στο Αιγαίο και τοπικές βροχές στα ορεινά Ηπείρου και Πελοποννήσου.

Haaretz: Ο Νετανιάχου αγνόησε προειδοποίηση των ΗΑΕ για επίθεση της Χαμάς πριν τη 7η Οκτωβρίου
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό δέκα ημέρες πριν τη σφαγή, χωρίς εκείνος να το μεταφέρει στους επικεφαλής της Σιν Μπετ και του στρατού· το γραφείο Νετανιάχου διαψεύδει κατηγορηματικά το δημοσίευμα.

Κρις Ρόκος: Ποιος είναι ο δισεκατομμυριούχος trader που αφήνει το Λονδίνο για την Αθήνα - Ο φόρος ρεκόρ που πλήρωνε στη Βρετανία
Ο ιδρυτής της Rokos Capital Management εντάσσεται στο τεράστιο κύμα αποχωρήσεων επενδυτών από το Ηνωμένο Βασίλειο, αξιοποιώντας το φορολογικό πλαίσιο της Ελλάδας.

Γυναικοκτονία Κυριακής Γρίβα: Παραπέμπονται σε δίκη 4 αστυνομικοί που την άφησαν αβοήθητη
Η αξιωματικός υπηρεσίας, η επόπτρια, ο φρουρός του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων και ο τηλεφωνητής της Αμεσης Δράσης καλούνται να απολογηθούν για κακούργημα ενώπιον Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Ενοίκια: Τέλος στα μετρητά από 1η Οκτωβρίου – Χάνουν επίδομα ενοικιαστές, 5% έκπτωση οι ιδιοκτήτες
Η ΑΑΔΕ θα διασταυρώνει τραπεζικές πληρωμές με μισθωτήρια μέσω του Μητρώου ΜΙΔΑ, ενώ από το 2027 αλλάζει η φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα από ενοίκια.

ΔΣΑ: Προσφυγή για τις μη κρατικές νομικές σχολές μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου αμφισβητεί τη νομιμότητα των αδειοδοτήσεων και τον ρόλο της ΕΘΑΑΕ, ζητώντας ακύρωση των σχετικών πράξεων.










