Όλοι οι Έλληνες ‘πάσχουν’ από το σύνδρομο του Οδυσσέα» λέει ο Έλληνας ερευνητής Γιώργος Παπαβασιλείου και μέλος μιας ομάδας εκπροσώπων της «νέας γενιάς» του ΜΙΤ που άφησαν τη χώρα μας και εγκαταστάθηκαν στις ΗΠΑ, όπου και ανακάλυψαν πρόσφατα ότι το μέλλον και στις πανδημίες είναι… ψηφιακό.
Η ομάδα ανακάλυψε μάλιστα ένα ψηφιακό «εργαλείο» το οποίο δίνει την δυνατότητα να μετρηθεί σε πραγματικό χρόνο η εξέλιξη της νόσου ενός ασθενή με αναπνευστικά προβλήματα, ώστε να λαμβάνονται ταχύτατα οι ιατρικές αποφάσεις που τον αφορούν.
«Πάντα στο μυαλό μας υπάρχει ο σχεδιασμός και σίγουρα οι περισσότεροι θα θέλαμε να επιστρέψουμε μόνιμα στην Ελλάδα» λέει ο ίδιος, «και σίγουρα θα το κάνουμε μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, και ελπίζουμε και ευχόμαστε αυτό να είναι σύντομα».
Με το δεδομένου του ότι η πανδημία του κορονοϊού στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες γιατρούς και νοσηλευτές παγκοσμίως που μολύνθηκαν στη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους στις ΜΕΘ των νοσοκομείων, το θέμα της επιμόλυνσης του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού αναδείχθηκε ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην αντιμετώπιση της πανδημίας κυρίως στις χώρες όπως η Ιταλία που χτυπήθηκαν βαριά από τον ιό. Η τηλεϊατρική και η ψηφιακή διαχείριση των δεδομένων των ασθενών έτσι, αποτέλεσε την κατεύθυνση προς την οποία στράφηκαν νέες και δυναμικές εταιρείες αιχμής.
Οι αναπνευστήρες
Όταν ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού, η χρήση των αναπνευστήρων στις ΜΕΘ αναδείχθηκε σε κυρίαρχο ζήτημα. Η ομάδα των Ελλήνων και ξένων επιστημόνων ανέπτυξε ένα λογισμικό που εφαρμόζεται σε μη επεμβατικούς αναπνευστικούς αισθητήρες οι οποίοι προσαρμόζονται στο θώρακα των ασθενών και παρακολουθούν το ρυθμό αναπνοής τους σε πραγματικό χρόνο στέλνοντας τα στοιχεία αυτά άμεσα στο κινητό του ιατρικού προσωπικού εκτός ΜΕΘ. Τα δεδομένα καταγράφονται, αναλύονται, συγκρίνονται και παρέχουν διαγνωστικές παραμέτρους και προβλέψεις στο ιατρικό προσωπικό για τη άμεση λήψη κρίσιμων για τη ζωή των ασθενών, αποφάσεων.
Ο συνδυασμός της τηλεϊατρικής και της μηχανικής εκμάθησης και επεξεργασίας ζωντανών σημάτων μέσα από ψηφιακά «εργαλεία» έδωσε φέτος τη δυνατότητα ταυτόχρονης παρακολούθησης πολλαπλών ασθενών σε πραγματικό χρόνο και εφαρμόστηκε πιλοτικά στη νοσηλεία ασθενών με Covid-19 σε νοσοκομεία της Βοστώνης και της Ιταλίας. «Η δυνατότητα εκτέλεσης προγνωστικών μοντέλων πάνω σε ζωντανή ροή πληροφοριών μεγιστοποιεί το οπλοστάσιο των δεδομένων» λέει ο κ. Παπαβασιλείου. «Η προσθήκη σε πραγματικό χρόνο ορατότητας και ταχύτητας εδώ είναι ζωτικής σημασίας ειδικά στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, αφού μπορεί είτε να διακόψει είτε να βελτιώσει θεραπευτικές διαδικασίες και τελικά να σώσει περισσότερες ζωές».
Για τη συγκεκριμένο έργο, η ομάδα των επιστημόνων που το έβαλε σε εφαρμογή δούλευε ως τα μέσα Μαρτίου. «Κινητοποιηθήκαμε εξαιρετικά γρήγορα καθώς η πανδημία COVID-19 εξαπλωνόταν με μεγάλη ταχύτητα, άρχισαν να υπάρχουν απώλειες ζωών στις ΜΕΘ σε μεγάλους αριθμούς και ο χρόνος πίεζε» λέει ο κ. Παπαβασιλείου.
«Κατορθώσαμε να βγάλουμε μια πρώτη έκδοση του εργαλείου και να χρησιμοποιηθεί στα νοσοκομεία σε COVID ασθενείς μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες» αναφέρει.
Και καταλήγει λέγοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό να χρηματοδοτηθεί ο τομέας της ιατρικής και της βιοτεχνολογίας και εξίσου σημαντικό να μπορέσουμε να συνδέσουμε αυτούς τους τομείς με τις νέες τεχνικές ανάλυσης δεδομένων. Πλέον η υπολογιστική ισχύ είναι τόσο μεγάλη και ταυτόχρονα διαθέσιμη και φθηνή, ώστε η ανάλυση και τα συμπεράσματα που προκύπτουν απο τον τεράστιο όγκο δεδομένων που παράγει ο τομέας της Υγείας να μπορούν να γίνονται άμεσα και να βοηθούν στην πρόληψη δυσμενών συμβάντων και στην ανάπτυξη νέων θεραπειών και ανακάλυψη φαρμάκων».
Η πανδημία αυτή έχει αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Θα αλλάξει και την λειτουργία των συστημάτων υγείας;
Η πανδημία έχει αλλάξει καθοριστικά την ζωή μας και τον τρόπο που σκεφτόμαστε και λειτουργούμε. Η εταιρεία μας, η Avlos, έχοντας μια virtual/remote κουλτούρα, δεν επηρεάστηκε από το νέο τρόπο εργασίας και δεν είχε κάποιο λόγο να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της. Με βάση πολλές συζητήσεις με άλλους συνεργάτες, για πολλές εταιρείες ανά τον κόσμο ήταν πολύ δύσκολη η προσαρμογή στα καινούργια δεδομένα και στο νέο τρόπο εργασίας.
Ο τομέας της Υγείας ωστόσο δεν είναι από τους τομείς που αλλάζουν τόσο ραγδαία και θεωρείται γενικά συντηρητικός τομέας για την εισαγωγή καινοτόμων ιδεών, αφού αυτές μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην υγεία και την ζωή ανθρώπων. Το ιατρικό προσωπικό είναι στο κέντρο αυτής της πανδημίας αφού είναι κομμάτι του βασικού εργατικού δυναμικού που κάθε μέρα προσπαθεί να προσφέρει λύσεις και να σώσει ασθενείς. Το βιώνω και προσωπικά με τον αδελφό μου που είναι γιατρός. Παρόλα αυτά, υπάρχουν καινοτόμες λύσεις στον τεχνολογικο τομέα της Υγείας που μπορούν να εφαρμοστούν και να κάνουν την δουλειά των γιατρών πιο εύκολη, αποτελεσματική και ασφαλή.
Πηγή: http://www.tanea.gr/2020/05/22/inbox/spoudaia-anakalypsi-ellinon-epistimonon-gia-astheneis-me-anapneystika-provlimata/
Πτώση δέντρου στο Ίλιον πάνω σε ταξί μετά το μπουρίνι στην Αττική – Πληροφορίες για εγκλωβισμένο άτομο
Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό ατόμου

Συναγερμός στην Ιταλία για δαγκώματα από ψάρι σε λουόμενους
«Έχασε πολύ αίμα» – Γιατί οι αρχές αποκλείουν τον λαγοκέφαλο

Η κακοκαιρία σφυροκοπά τη χώρα με μπουρίνια, χαλάζι και πάνω από 100.000 κεραυνούς σε μία ώρα – Σε ετοιμότητα η Αττική
Οι καταιγίδες αναμένεται να συνοδεύονται από έντονη κεραυνική δραστηριότητα

Η εκκένωση του Καπ Φερέ στη Γαλλία, ένα πρωτοφανές σχέδιο, που είχε εκπονηθεί από το 2023
Η πυρκαγιά έχει ήδη κάψει περισσότερα από 125.000 στρέμματα, μια επιφάνεια μεγαλύτερη εκείνης του Παρισιού και οδήγησε στην εκκένωση 44.000 ανθρώπων σε διάστημα δύο ημερών

Εντυπωσιακό βίντεο: Κατάλευκο τοπίο στον Όλυμπο μετά από έντονη χαλαζόπτωση
Σε πλήρη εξέλιξη η κακοκαιρία

Απίστευτο περιστατικό βίας στην Καλλιθέα: Ξυλοκόπησε την έγκυο σύντροφό του για να χάσει το παιδί
Η γυναίκα υποβλήθηκε σε έκτακτη καισαρική τομή

Συγκλονίζει η ναυαγοσώστρια που έσωσε το κοριτσάκι: «Ήταν παγωμένο, μελανιασμένο, με πρησμένα μάτια»
«Όλα γίνονται εντελώς μηχανικά. Βγαίνουν χωρίς να το σκεφτούμε καν»

ΟΠΕΚΕΠΕ: Παραπέμπεται σε δίκη για ψευδή κατάθεση ο «Φραπές»
Εκκρεμεί επίσης δεύτερη δίκη για απείθεια, η οποία έχει οριστεί για τον ερχόμενο Οκτώβριο

«Τσουχτερό» πρόστιμο 1.312 ευρώ σε οδηγό για αποτσίγαρο
Υπάλληλοι του κλιμακίου αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού της Πυροσβεστικής επέβαλαν χρηματική ποινή 1.312 ευρώ στον οδηγό.

Οργή για τον δράστη του Σάουθπορτ – Η μεταφορά του στο Μπρόντμουρ εξαγριώνει τις οικογένειες των θυμάτων
Έντονες αντιδράσεις στη Βρετανία

Απίστευτο! Πώς η ΑΑΔΕ εντόπισε κρυφό τζίρο 203.000 ευρώ από ένα ... φλιτζάνι καφέ
Με βάση τις αγορές καφέ, σοκολάτας και τσαγιού, οι ελεγκτές εντόπισαν αδήλωτα έσοδα 203.000 ευρώ και η ΔΕΔ επικύρωσε τον καταλογισμό φόρου και ΦΠΑ.

Εκτάκτως στη Σύρο ο σύζυγος της νεκρής διασώστριας του ΕΚΑΒ – Τι έδειξαν οι κάμερες ασφαλείας
Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ανατροπή στα στοιχεία

Αλεξανδρούπολη: Τέσσερις αιτήσεις για την επιμέλεια των δίδυμων αδελφών του 3χρονου που πέθανε από ασιτία
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης εξετάζει τέσσερις αιτήσεις επιμέλειας για τα δίδυμα αδέλφια του τρίχρονου που έχασε τη ζωή του από ασιτία

Μηνύματα «112» σε κατοίκους Βόρειας Εύβοιας, Σκύρου και Λάρισας – «Να αποφεύγετε τις μετακινήσεις»
Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας οι Αρχές – Οι πολίτες καλούνται να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις στις περιοχές αυτές

Μύκονος: Ο γυμνός influencer είχε ξαναχτυπήσει - Μπήκε σε καφέ και προσπάθησε να γδυθεί
Οι εργαζόμενοι τον εκδίωξαν σοκαρισμένοι

Πέθανε ο τραγουδιστής Τζων Τίκης – Η συγκινητική ανάρτηση από τις κόρες του
Στο απόγειο της καριέρας του εμφανίστηκε γνωστά κέντρα και μαγαζιά, κάνοντας συνεργασίες με τα μεγαλύτερα ονόματα του μουσικού χώρου της εποχής

Τι είπε στην Αστυνομία, ο πρώην σύζυγος της διασώστριας του ΕΚΑΒ που δολοφονήθηκε στη Σύρο
Τα δύο ανήλικα παιδιά τους είναι μαζί με τον πατέρά τους στη Σύρο

Κόλαση φωτιάς στη νοτιοδυτική Γαλλία: Ανθρωποι απομακρύνoνται με βάρκες - Σοκαριστικά βίντεο
Λεωφορεία έχουν παραταχθεί σε τέσσερις προβλήτες κι όλοι οι κάτοικοι έχουν κληθεί να εκκενώσουν την περιοχή - Δραματικές εικόνες στην Αρκασόν

Νέα στοιχεία για τη νεκρή διασώστρια του ΕΚΑΒ στη Σύρο: Η 41χρονη πήγε στο σπίτι του ζευγαριού με μαχαίρι
Πώς έγινε η φονική συμπλοκή

Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ - Σε ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία
Βροχές, καταιγίδες και μεγάλη συχνότητα κεραυνών τις επόμενες ώρες

ΗΠΑ: Πανικός για την Τεχνητή Νοημοσύνη - Ζητούν «διακόπτη έκτακτης ανάγκης»
Η διακομματική πρόταση νόμου «AI Kill Switch Act» κατατέθηκε έπειτα από το σοβαρό περιστατικό στο οποίο αυτόνομος AI agent διέφυγε από ελεγχόμενο περιβάλλον δοκιμών και εξαπέλυσε κυβερνοεπίθεση

Καιρός: Τι ώρα θα βρέξει στην Αττική - Αναλυτική πρόγνωση για κέντρο και προάστια
Σε κλοιό κακοκαιρίας μπαίνει η χώρα

Στις φλόγες η Αγία Πετρούπολη - Βίντεο από τις ουκρανικές επιθέσεις
Ουκρανικά drones έπληξαν εκ νέου κόμβους logistics της Wildberries - μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στην Αγία Πετρούπολη

Καρυστιανού: «Το ενοίκιο του γραφείου μας το πληρώνω εγώ» – Τι είπε για Τεμπή, απειλές και δημοσκοπήσεις
Η πρόεδρος της «Ελπίδας για τη Δημοκρατία» μίλησε στον ΣΚΑΪ για τη χρηματοδότηση του κόμματος, το ξυλόλιο, την εισαγγελική πρόταση για Τριαντόπουλο-Αγοραστό και την απειλή που λέει ότι δέχθηκε μέσω δικαστή.

Μάτι: Ρίγη συγκίνησης στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 104 θύματα - 8 χρόνια από την εθνική τραγωδία
Συγγενείς, επιζώντες και εκπρόσωποι της Πολιτείας απέτισαν φόρο τιμής στους νεκρούς της καταστροφικής πυρκαγιάς

Λάρισα: Φωτιά σε διαμέρισμα – Στο νοσοκομείο άνδρας με εγκαύματα
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε υπόγειο διαμέρισμα πολυκατοικίας στο κέντρο της Λάρισας

Σταύρος Γεωργίου: Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία σε βάρος του καθ` ομολογίαν δολοφόνου του
Οδηγήθηκε σε ανακριτή και έλαβε προθεσμία για τη Δευτέρα

Ηράκλειο Κρήτης: Νεκρή βρέθηκε 55χρονη μέσα σε σταθμευμένο αυτοκίνητο
Καμία ένδειξη εγκληματικής ενέργειας δεν έχει προκύψει μέχρι στιγμής

Τραμπ: «Εξετάζω μαζική επίθεση κατά του Ιράν – Είμαι έτοιμος να ξαναρχίσω τον πόλεμο»
Αμερικανοί αξιωματούχοι διευκρινίζουν ότι δεν έχουν εκδοθεί νέες εντολές προς τις ένοπλες δυνάμεις και δεν υπάρχει καθορισμένο χρονοδιάγραμμα

Νεκρή γυναίκα στην Ανω Σύρο – Βρέθηκε μαχαιρωμένη
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένα άτομο που φέρεται να σχετίζεται με την υπόθεση έχει τεθεί υπό κράτηση

Έκρηξη σε εργοστάσιο στα Χανιά - Με σοβαρά εγκαύματα ο ιδιοκτήτης
Η έκρηξη σημειώθηκε σε εργαστήριο που δραστηριοποιείται στην επισκευή πολυεστερικών σκαφών

Ζάκυνθος: Στη ΜΕΘ διασωληνωμένος ασθενής με ύποπτα σύμπτωμα λεπτοσπείρωσης
Εστάλησαν δείγματα στο ΑΧΕΠΑ για εργαστηριακή επιβεβαίωση

Ρεκόρ πτωχεύσεων και μαζικές απολύσεις: Ανησυχητικά σήματα για την οικονομία της Γερμανίας
Χρόνια αστάθειας για τη γερμανική οικονομία - η προβλεπόμενη ανάκαμψη για φέτος αναμένεται να φέρει μόλις μικρή ανάπτυξη

Δίωξη για δωροδοκία κατ` εξακολούθηση στον ιατροδικαστή και τον τοξικολόγο των Χανίων
Και οι δύο πήραν προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα - Η υπόθεση συνδέεται με τη «μαφία των Χανίων» - Οι αλλοιωμένες εκθέσεις αφορούσαν υποθέσεις με ποινικό υπόβαθρο

Τζούμπιλαντ Σάικς: Ο διάσημος τενόρος δολοφονήθηκε με 73 μαχαιριές από τον γιο του – Νέα στοιχεία από τη νεκροψία
Η σύζυγός της ήταν στο μπάνιο και άκουσε τον άνδρα της να φωνάζει

Κοινωνικό Οδοντιατρείο Γιατρών του Κόσμου στη Θεσσαλονίκη με στήριξη της THI Australia
Δωρεάν υπηρεσίες στοματικής υγείας για ευάλωτες ομάδες, με ιδρυτικό δωρητή την Ελληνική Πρωτοβουλία Αυστραλίας.

Βιντεο από τις επιθέσεις Χούθι με πυραύλους σε δύο τάνκερ της Σαουδικής Αραβίας στην Ερυθρά Θάλασσα
Στοχεύσαμε δύο σαουδαραβικά πετρελαιοφόρα, τα Encelia και Layla, επειδή παραβίασαν την απόφαση αποκλεισμού που έχει εκδώσει οι ένοπλες δυνάμεις, είπε ο εκπρόσωπός τους

Αδήλωτες περιουσίες εκατομμυρίων ευρώ αποκάλυψε έρευνα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος
Στελέχη οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, πανεπιστημίων, πολεοδομιών, νοσοκομείων και δημοσιογράφοι στο «μικροσκόπιο»

«Ασπίδα του Αχιλλέα»: Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε τον αντιαεροπορικό θόλο και πάνω από 4 δισ. σε εξοπλισμούς
Πέρα από τον πολυεπίπεδο αντιαεροπορικό θόλο, εγκρίθηκαν C-390, υποβρύχια οχήματα VICTA, μικροδορυφόροι SAR και αποστολή στελεχών στο MIT για εκπαίδευση σε τεχνητή νοημοσύνη.

Πώς κινήθηκαν οι βάσεις 2026: Ποιες σχολές αυξήθηκαν πάνω από 1.000 μόρια - Τα τμήματα με τη μεγαλύτερη πτώση
Για ποιες σχολές υπήρξε ζήτηση - Σύμβουλος σταδιοδρομίας εξηγεί










