Από τα πλέον μελετημένα ρήγματα και καλοδιαβασμένα, θα μπορούσε να πει κανείς, είναι το ρήγμα του Τυρνάβου από το οποίο εκδηλώθηκε ο ισχυρός σεισμός των 6,3 βαθμών Ρίχτερ, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στην ευρύτερη περιοχή.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες το ρήγμα αυτό στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας δεν έχει δώσει μεγαλύτερους σε ένταση σεισμούς κατά το παρελθόν, ενώ είχε τεθεί υπό παρακολούθηση ήδη εδώ και αρκετό καιρό μιας και είχε παρατηρηθεί προσεισμική δραστηριότητα τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Γεωλογίας του ΑΠΘ Σπύρο Παυλίδη ο οποίος μιλώντας στο protothema.gr εξήγησε ότι τα αποτελέσματα της μακρόχρονης μελέτης του συγκεκριμένου ρήγματος δείχνουν ότι τα 6,2 με 6,3 Ρίχτερ είναι και «η κορυφή» για έναν σεισμό που εκδηλώνεται από το συγκεκριμένο ρήγμα το οποίο είχε να δώσει κάποιον ισχυρό από τον Ιανουάριο του 1892.
Παράλληλα ο κ. Παυλίδης επισημαίνει ότι η μετασεισμική ακολουθία θα είναι αρκετά πλούσια με σεισμούς ακόμη και κοντά στα 6 Ρίχτερ. «Αυτό το ρήγμα έχει μήκος 10 με 12 χιλιόμετρα. Λόγω του μικρού εστιακού βάθους που είχε ο χθεσινός σεισμός θα ακολουθήσει πλούσια μετασεισμική ακολουθία. Οι μετασεισμοί αναμένονται να είναι 1 με 2 βαθμούς μικρότεροι από τον χθεσινό σεισμό. Το συγκεκριμένο ρήγμα είναι από τα πιο μελετημένα ρήγματα στην Ελλάδα. Μαζί με τον Ιταλό καθηγητή Ρικάρντο Καπούτο είχαμε ξεκινήσει να φτιάξουμε και ένα ανοικτό μουσείο σεισμολογίας για το συγκεκριμένο ρήγμα ώστε να έρχονται τα σχολεία αλλά και οι πολίτες να ενημερώνονται, αλλά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί».
Σύμφωνα με τον κ. Παυλίδη το συγκεκριμένο ρήγμα δίνει σε αραιά χρονικά διαστήματα μεγάλους σεισμούς. «Μιλάμε για χρονικά διαστήματα άνω των 1.000 ετών. Συγκεκριμένα 2.000-2.500 χρόνια και αυτά τα στοιχεία τα βρήκαμε με την παλαιοσεισμολογική μέθοδο. Έτσι μελετώντας αυτά τα στοιχεία είχαμε δει ότι ο χρόνος για να γίνει ένας σεισμός είχε φτάσει. Τον περιμέναμε αυτό το σεισμό και το ρήγμα του Τυρνάβου ήταν ένα από τα υποψήφια ρήγματα στην περιοχή για να μας δώσει έναν ισχυρό σεισμό, όπως και έγινε».
Όπως είπε στο protothema.gr ο κ. Παυλίδης το 2017 είχε γίνει ημερίδα και για το συγκεκριμένο ρήγμα στη Λάρισα όπου ενημερώθηκαν οι τοπικοί φορείς και οι πολίτες. «Εκτός από το ρήγμα της Ελασσόνας μελετάμε και το ρήγμα της Γυρτόνης που είναι βορειότερα πάνω από τη Λάρισα και ένα ακόμη που είναι στις παρυφές της πόλης. Αυτά έχουμε διαπιστώσει ότι έχουν κοινά χαρακτηριστικά, αλλά είναι και πολλά άλλα τα ρήγματα της Θεσσαλίας. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν οι κάτοικοι είναι ότι θα έχουν για πολλούς μήνες μετασεισμούς ενώ μπορεί και μετά από έναν χρόνο να υπάρξει μετασεισμός. «Το συγκεκριμένο ρήγμα μάζεψε για πολλά χρόνια ενέργεια και τώρα εκτονώθηκε. Το μελετάμε από το 1988 και έχουμε κάνει πολλές δημοσιεύσεις γι’ αυτό» επισήμανε ο κ. Παυλίδης.
Από την πλευρά του ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δρ Αθανάσιος Γκανάς εξήγησε στο protothema.gr ότι ο τελευταίος μεγάλος σεισμός στη Θεσσαλία ήταν το 1980 στις 9 Ιουλίου με μέγεθος 6,5 Ρίχτερ, ενώ το 1954 είχε γίνει σεισμός 7 Ρίχτερ. «Το δυναμικό των ρηγμάτων της νότιας Θεσσαλίας είναι μεγαλύτερο από εκείνα της βόρειας Θεσσαλίας. Ο χθεσινός σεισμός έγινε από το ρήγμα του Τυρνάνβου το οποίο περνάει 5 χιλιόμετρα βόρεια από το χωριό Δαμάσι. Αυτό το ρήγμα έχει μελετηθεί με τη μέθοδο της παλαιοσεισμολογίας, δηλαδή έχουν ανορυχθεί παλαιοσεισμολικά ορύγματα και έχουν βρεθεί προηγούμενοι σεισμοί. Η μέση περίοδος επανάληψης σε 2.500 χρόνια για το ρήγμα αυτό».
Ο κ. Γκανάς διευκρίνισε και όλα αυτά που ακούγονται για τα μεγέθη επισημαίνοντας: «Το μέγεθος στην κλίμακα Ρίχτερ είναι 6 και στην κλίμακα ροπής είναι 6,3. Αυτή είναι μια μέθοδος που έχει εισαχθεί τα τελευταία 30 χρόνια και η οποία αποτυπώνει καλύτερα το μέγεθος όταν μιλάμε για μεγάλους σεισμούς».
Σύμφωνα με τον κ. Γκανά είναι ακόμη νωρίς να για να πει κάποιος ότι υπάρχει πιθανότητα ενεργοποίησης διπλανών ρηγμάτων αλλά αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν οι κάτοικοι και οι φορείς είναι ότι υπάρχει μια μετασεισμική ακολουθία σε εξέλιξη και είναι φυσιολογική. Μέχρι αργά το βραδύ είχαν γίνει μετασεισμοί των 5 Ρίχτερ, των 5,2 Ρίχτερ και δεκάδες άλλοι μεγέθους 3 Ρίχτερ και μέχρι 4,8 Ρίχτερ.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες η μετασεισμική ακολουθία παρακολουθείται ενώ όπως επισημαίνουν θα συνεχιστεί και τα επόμενα 24ωρα με μεγάλη πιθανότητα ισχυρών μετασεισμών.
Πηγή: http://www.protothema.gr/greece/article/1101063/seismos-stin-elassona-ton-perimename-lene-oi-epistimones-tha-akolouthisoun-polloi-metaseismoi/
ΕΛ.Α.Σ.: Συγκροτήθηκε η Πολιτική Επιτροπή του κόμματος Τσίπρα – Ποιοι είναι τα 75 μέλη
Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης ορίστηκε ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης.

Μακάβριο εύρημα στο Ωραιόκαστρο: Σορός εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση φωτιάς σε αυτοκίνητο στην Εγνατία
Η σορός αγνώστων στοιχείων βρέθηκε εκτός του οχήματος, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς που επεκτάθηκε και σε χαμηλή βλάστηση.

«Έχεις σκεφτεί ότι μπορεί να ανατιναχτείς ανά πάσα στιγμή;»
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ αποκάλυψε σε συνέντευξή του το κλίμα της αντιπαράθεσης με τον απεσταλμένο του Τραμπ, περιγράφοντας εχθρικές ανταλλαγές και αμείλικτες δηλώσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Καιρός σήμερα: Καύσωνας σε όλη τη χώρα – Πού θα «χτυπήσουν» 40 με 41 βαθμοί
Αίθριος καιρός με υψηλές θερμοκρασίες που θα φτάσουν τους 40-41 βαθμούς στα ηπειρωτικά, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ για τη Δευτέρα 20 Ιουλίου.

Καρδίτσα: Ιερέας και πρόεδρος κοινότητας κατέληξαν σε γροθιές
Το επεισόδιο ξέσπασε στον προαύλιο χώρο εκκλησίας και οδήγησε τους εμπλεκόμενους σε αστυνομικό τμήμα, μηνύσεις και κλήση ενώπιον εισαγγελέα.

Πτώμα γυναίκας σε βαλίτσα στην Κυψέλη: Τι γνωρίζουμε για τη νεκρή
Η ταυτοποίηση της σορού και τα αίτια θανάτου αναμένονται από τη νεκροψία-νεκροτομή που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Δευτέρα.

Μουντιάλ 2026: Όλα τα βίντεο από τη μεγάλη βραδιά
Ο Φεράν Τόρες σκόραρε στο 106` της παράτασης και χάρισε στην Ισπανία τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή, σε έναν τελικό όπου η «Φούρια Ρόχα» κυριάρχησε απόλυτα.

Η Αγκυρα αντιδρά στην αναστολή λειτουργίας 11 σχολείων στη Θράκη και επαναφέρει τους ισχυρισμούς περί «τουρκικής μειονότητας»
Για καταπιεστικές αποφάσεις και πρακτικές που συνιστούν παραβίαση των διατάξεων της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης κάνει λόγο ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ

Τροχαίο στη Χαλκιδική: Καταγγελίες για πλαστό έρανο για την επιστροφή των σορών στη Μολδαβία, αύριο θα επιχειρήσουν οι γιατροί να ξυπνήσουν την 7χρονη
Έφτασε στη Θεσσαλονίκη η θεία που θα αναλάβει την κηδεμονία του παιδιού - Η μητέρα, ο πατέρας και η αδερφή του παιδιού σκοτώθηκαν όταν το ΙΧ στο οποίο επέβαιναν συγκρούστηκε με βυτιοφόρο στη Χαλκιδική

Leonardo Kolymbia Resort: Ολοκληρώθηκε η επένδυση 20 εκατ. ευρώ στη Ρόδο
Το ιστορικό θέρετρο στη Ρόδο μεταμορφώθηκε πλήρως μετά από δύο χρόνια ανακαίνισης και επέκτασης από τον όμιλο Leonardo Hotels & Resorts Mediterranean.

Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία προωθεί την υπεύθυνη κατανάλωση με τον Mythos 0.0% σε μουσικά festivals
Περισσότεροι από 150.000 επισκέπτες ήρθαν σε επαφή με το μήνυμα της υπεύθυνης κατανάλωσης, ενώ σχεδόν 6.500 οδηγοί χρησιμοποίησαν ατομικά αλκοτέστ μίας χρήσης.

Astir Summer Residents: Τα νέα pop-up σπιτάκια της Astir Marina στη Βουλιαγμένη
Επιλεγμένα brands μόδας, ομορφιάς και lifestyle φιλοξενούνται στη Μαρίνα του Αστέρα Βουλιαγμένης από τις 15 Ιουνίου έως τις 31 Αυγούστου.

Barton Perreira: Βραδιά luxury eyewear design στο Panaidis Eyewear Boutique στην Κηφισιά
Φίλοι του brand, influencers και content creators ανακάλυψαν τη χειροποίητη αισθητική της Barton Perreira σε ένα ξεχωριστό event στην Κηφισιά.

14ο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Χανίων: «Διάλογοι μέσα στο χρόνο» από 23 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου
Το 14ο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Χανίων με θέμα «Διάλογοι μέσα στο χρόνο» θα φιλοξενηθεί στα Χανιά από τις 23 Αυγούστου έως τις 4 Σεπτεμβρίου.

Tocororo Cuban Cafe: Το πρώτο κουβανέζικο καφέ της Αθήνας με empanadas και latin καφέδες
Χειροποίητες empanadas, cuban pizza και σπάνιοι καφέδες από τη Λατινική Αμερική σε ένα νέο στέκι της πόλης.

«Οδύσσεια» του Νόλαν: Ρεκόρ προπώλησης στα Village Cinemas με 32.000 εισιτήρια
Οι μεταμεσονύχτιες προβολές της 16ης Ιουλίου στην αίθουσα IMAX with Laser του The Mall Athens έγιναν sold-out σε λίγες μέρες.

Τρομακτικό τροχαίο στην Εθνική Οδό Κορίνθου-Τριπόλεως: Φορτηγό «εισέβαλε» στο αντίθετο ρεύμα
Τριμελής οικογένεια απεγκλωβίστηκε από το διαλυμένο ΙΧ και μεταφέρθηκε με σοβαρά τραύματα στο Νοσοκομείο Κορίνθου.

Στο «κόκκινο» η κίνηση: Μεγάλη η έξοδος των εκδρομέων, μποτιλιαρίσματα σε Κηφισό, Αθηνών-Κορίνθου και Αττική Οδό
Μεγάλες καθυστερήσεις στο οδικό δίκτυο - Αυξημένη η κίνηση εν όψει Σαββατοκύριακου και στο λιμάνι του Πειραιά - Δυσχέρεια στην κυκλοφορία και στην Πανεπιστημίου λόγω τροχαίου

ΔΥΠΑ: Ποιοι άνεργοι δικαιούνται επιδότηση μισθού έως 1.250 ευρώ και πώς μπορούν να υποβάλουν αίτηση
Η ΔΥΠΑ ανοίγει 8.000 θέσεις εργασίας για ανέργους με διετείς συμβάσεις, πλήρη ασφάλιση και δυνατότητα συμπλήρωσης ενσήμων για συνταξιοδότηση.

Σε μαρούλι αλυσίδας fast food οφείλεται το παράσιτο που προκαλεί «εκρηκτική» διάρροια
Πάνω από 1.600 κρούσματα κυκλοσπορίασης σε πέντε αμερικανικές πολιτείες έχουν συνδεθεί με κατανάλωση φαγητού από την αλυσίδα ταχυφαγείων, με το FDA να εκδίδει προειδοποίηση και την εταιρεία να προχωρά σε άμεση απόσυρση προϊόντος.

Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γεροβασίλη, Καλαματιανός, Ζαμπάρας
Με την αποχώρηση Γεροβασίλη, Ζαμπάρα και Καλαματιανού, ο ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώνεται στους 11 βουλευτές - ισόπαλος με την Ελληνική Λύση.

Τσίπρας: Δεν κατανοώ τους τζάμπα μάγκες αριστερούς που διαμαρτύρονται χωρίς να αναλαμβάνουν κυβερνητική ευθύνη
Ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ μίλησε σε διαδικτυακή συνάντηση με μέλη του κόμματος, αφήνοντας αιχμές κατά του ΚΚΕ και παρουσιάζοντας τους τρεις πυλώνες του οικονομικού προγράμματος.

Σοκάρει η αναφορά Ρούμπιο στη δολοφονία της Βάγιας Νέστορα: «Πέθανε επειδή η κόρη της τόλμησε να είναι υποψήφια»
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε την υπόθεση της 72χρονης από την Ελλάδα σε διάσκεψη με εκπροσώπους από πάνω από 60 χώρες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Βόμβες Τραμπ για την Κίνα: «Επιχείρησε να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές του 2020 – Έκλεψε στοιχεία ψηφοφόρων»
Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε το Πεκίνο για κλοπή δεδομένων 220 εκατομμυρίων ψηφοφόρων και παρέμβαση στις εκλογές, ανακοινώνοντας αποχαρακτηρισμό διαβαθμισμένων εγγράφων.

Υπόθεση Marfin: Παραβιάσεις καταγγέλλει ο δικηγόρος της 46χρονης που αναμένεται να εκδοθεί στην Ελλάδα
Ο συνήγορος Κώστας Παπαδάκης καταγγέλλει δημοσιοποίηση φωτογραφιών και ονομάτων χωρίς εισαγγελική διάταξη και προαναγγέλλει νομικές ενέργειες κατά μέσων και χρηστών.

Απολύθηκε ο χειριστής του οτοκιού του Τραμπ επειδή.... έβαζε στοιχήματα για τις ομιλίες
Ο Ντόναλντ Τραμπ βρήκε την όλη κατάσταση «πραγματικά λυπηρή και, ειλικρινά, ντροπιαστική» σύμφωνα με την Καρολάιν Λέβιτ

Λειψοί: Αντιμέτωποι με καρχαριοειδές ήλθαν οι λουόμενοι στην παραλία - Βίντεο
Λουόμενοι στην παραλία Κατσαδιά στους Λειψούς ήρθαν αντιμέτωποι με ένα σπάνιο θέαμα στιςόταν ένα καρχαριοειδές πλησίασε σε απόσταση αναπνοής από την ακτή

Απίστευτο συμβάν στη Μάνη: Αυτοκίνητο κατέληξε στην πισίνα δωματίου
Η οδηγός κατάφερε να βγει από το αυτοκίνητο και να απεγκλωβίσει και το ανήλικο παιδί της

Εμπρησμός Marfin: Βίντεο ντοκουμέντο αποτυπώνει καρέ-καρέ τη δολοφονική επίθεση στην τράπεζα
Σε λιγότερο από 15 δευτερόλεπτα πυκνός καπνός κατακλύζει το εσωτερικό του καταστήματος, με τους εργαζόμενους να τρέχουν πανικόβλητοι αναζητώντας διέξοδο

Φωτιά στον Ασπρόπυργο - Ήχησε το 112 για ετοιμότητα
Για την κατάσβεση της φωτιάς κινητοποιήθηκαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Έως και πάνω από 40°C τις επόμενες ημέρες – Ποιο είναι το πιο δύσκολο διήμερο και τι περιμένει η Αθήνα
Η χώρα στα «σκλαβώματα» έντονου καύσωνα

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Παρακολούθησε αγώνα Μουντιάλ με τον Μικ Τζάγκερ
Τον ημιτελικό μεταξύ Αγγλίας και Αργεντινής παρακολούθησε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

Τραμ συγκρούστηκε με τρίκυκλο στο Παλαιό Φάληρο – Τραυματίας ένα 9χρονο κορίτσι
Στο τρίκυκλο επέβαιναν και οι δύο γονείς μαζί με την 9χρονη κόρη τους

Πανηγυρισμοί για την Αργεντινή στο πιο παγωμένο μέρος της Γης με κοντομάνικο – Δείτε το βίντεο
Το βίντεο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από τον εκπαιδευτικό Γκουστάβο Ολιβέρα

«Δεν ξέρω τι διάολο χτύπησα»: 18χρονος στη Βρετανία παρέσυρε συνταξιούχο με το αυτοκίνητό του και μετά κάθισε να φάει πίτσα – βίντεο
Ο Σόνι Χόρσφαλ παραπέμφθηκε σε δίκη για τον σοβαρό τραυματισμό 84χρονου στο Ρέντκαρ της Βόρειας Γιορκσάιρ, αφού έχασε τον έλεγχο του οχήματός του και ανέβηκε σε πεζοδρόμιο με μεγάλη ταχύτητα

Χάος στο Κονγκό: Εξοργισμένοι συγγενείς επιτέθηκαν σε νοσοκομείο Έμπολα - Έτρεχαν να σωθούν ασθενείς
Οργισμένοι συγγενείς επιτέθηκαν στο νοσοκομείο Nyakunde στην επαρχία Ιτούρι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό εξαναγκάζοντας το ιατρικό προσωπικό και ασθενείς να εγκαταλείψουν την εγκατάσταση.

Ηράκλειο: Προφυλακίστηκε ο μποξέρ που ήρθε από τη Γερμανία για να κακοποιήσει την πρώην του
Τι ισχυρίστηκε ο 27χρονος στην απολογία του

Προφυλακίστηκε ο 27χρονος μποξέρ που ήρθε από τη Γερμανία να δείρει την πρώην του – «Ήθελε να της κάνει έκπληξη» είπε ο συνήγορός του
«βρέθηκαν όλοι προ εκπλήξεως» δήλωσε ο συνήγορος

Πότε θα γίνει η κηδεία του Λορέντζο Καριέρε
Ο Λορέντζο Καριέρε αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα σοβαρά προβλήματα υγείας

Ποιες περιοχές βρίσκονται σε συναγερμό αύριο για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς
Σε αυξημένη ετοιμότητα τίθενται Αττική, Κρήτη, Εύβοια, Κορινθία και νησιά του Βορείου Αιγαίου, με ενισχυμένες περιπολίες και εφαρμογή απαγόρευσης κυκλοφορίας σε ευπαθείς περιοχές.










