Διαδικτυακά πάρτι και κινηματογράφος στο σπίτι. Γυμναστική μέσω Youtube, με συναθλητές εκατομμύρια άλλους ανθρώπους σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.
Πώς το work from home αλλάζει τα δεδομένα για καταναλωτές και επιχειρήσεις
Πώς το work from home αλλάζει τα δεδομένα για καταναλωτές και επιχειρήσεις - Διαδικτυακά πάρτι και κινηματογράφος στο σπίτι. Γυμναστική μέσω Youtube, με συναθλητές εκατομμύρια άλλους ανθρώπους σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Αγορές ρούχων μέσω ψηφιακής εφαρμογής, διαδικτυακές συνεδρίες με ψυχολόγους και διατροφολόγους κι εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας με γυαλιά 3D, που δημιουργούν στον θεατή την ψευδαίσθηση ότι βρίσκεται στην εξέδρα, παρακολουθώντας το ποδοσφαιρικό ντέρμπι μέσα από το γήπεδο. H πανδημία της Covid-19 έχει διαμορφώσει νέες καταναλωτικές συμπεριφορές και τάσεις, επιταχύνοντας την ψηφιοποίηση της κατανάλωσης, που έτσι και αλλιώς είχε δρομολογηθεί λόγω της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ροδούλα Τσιότσιου, καθηγήτρια στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και διευθύντρια του Εργαστηρίου Μάρκετινγκ (MARLAB). Από την πλευρά του, ο Αχιλλέας Μπούκης, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ και συνεργαζόμενο μέλος του MARLAB, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο ο ετήσιος τζίρος της λεγόμενης «shut-in economy» υπολογίζεται, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, στα 12,9 δισ. στερλίνες (Legal & General, 2020).

Τι ακριβώς είναι όμως η «shut-in economy»; «H “οικονομία εντός σπιτιού” ή “shut-in economy” ή “isolation” ή “lockdown economy” αποτελεί ένα νέο οικονομικό μοντέλο, το οποίο βασίζεται στις αρχές της οικιακής κατανάλωσης (home-based consumerism)», εξηγεί η κ. Τσιότσιου και προσθέτει: «Το μοντέλο αυτό στρέφεται γύρω από την ιδέα ότι οι άνθρωποι ξοδεύουν όλο και περισσότερο χρόνο στο σπίτι, ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων λόγω COVID-19 αλλά και της τηλεργασίας, η οποία φαίνεται να αυξάνεται και να μονιμοποιείται σε αρκετούς επαγγελματικούς κλάδους. Έτσι οι άνθρωποι σήμερα έχουν αρχίσει να ζουν, να καταναλώνουν, να κοινωνικοποιούνται και να ασχολούνται περισσότερο με δραστηριότητες μέσα στο σπίτι (π.χ. γυμναστική, Do-it-Yourself δραστηριότητες, online παραγγελίες και κατανάλωση εντός)».

Αυξήθηκαν οι «σεφ» στο σπίτι

Η εικόνα αυτή, που «φωτογραφίζει» ολοένα μεγαλύτερη κατανάλωση στο σπίτι, αποτυπώνεται και σε στατιστικά στοιχεία. Όπως εξηγεί ο κ. Μπούκης, η κατά κεφαλήν κατανάλωση κατά την πανδημία υπολογίζεται ότι έχει μειωθεί σε ποσοστό περίπου 30%, οδηγώντας σε κατάρρευση πολλές αγορές, όπως η εστίαση και ο τουρισμός.

«Πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ, 2020) έδειξε ότι οι Έλληνες αύξησαν κατά 31% το μαγείρεμα στο σπίτι, ενώ μείωσαν τα γεύματα τους σε εστιατόρια και ταβέρνες κατά 38%. Ο αυξημένος χρόνος εντός σπιτιού έχει οδηγήσει και σε στροφή των καταναλωτών σε ψηφιακές υπηρεσίες, τις οποίες απολαμβάνουν από τον καναπέ τους, και μάλιστα σε κλάδους που μέχρι τώρα απαιτούσαν τη διά ζώσης επαφή. Διαδικτυακές συνεδρίες με γιατρούς, ψυχολόγους, διατροφολόγους, προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα εκπαίδευσης μέσω διαδικτύου και προγράμματα σωματικής άσκησης μέσω εφαρμογών στο κινητό αποτελούν ήδη μέρος της καθημερινοτητάς μας. Οι αλλαγές αυτές έχουν ήδη σημαντικό αντίκτυπο τόσο στον τρόπο που καταναλώνουμε, εργαζόμαστε και ζούμε αλλά και στο πως ξοδεύουμε τα χρήματα και τον χρόνο μας», σημειώνει ο κ. Μπούκης.

Κερδισμένοι και χαμένοι

Η πανδημική κρίση και οι αλλαγές που επιφέρει, μοιραία «γεννούν» κερδισμένους και χαμένους. Η κ. Τσιότσιου παρατηρεί ότι «όπως η δια-μοιραστική οικονομία ανέδειξε την Uber και την Airbnb, τώρα η “shut-in economy” αναδεικνύει εταιρείες όπως η Zoom και η Peloton. Συγκεκριμένα, η Peloton (πάροχος live προγραμμάτων σωματικής άσκησης μέσω Διαδικτύου) διπλασίασε φέτος τις πωλήσεις της (από περίπου 900 εκατ. δολάρια σε 1,8 δισ), ενώ η Zoom Video Communications παρουσίασε 355% αύξηση στα έσοδά της στο 2ο τρίμηνο του 2020, με τζίρο 146 εκατ. δολ. Η εταιρία αύξησε τους καθημερινούς χρήστες των υπηρεσιών της από 10 εκατομμύρια σε 300 εκατομμύρια παγκοσμίως μέσα σε πέντε μήνες (Δεκέμβριος 2019-Απρίλιος 2020, statista.com). Ωστόσο, η “οικονομία εντός σπιτιού” έχει αρνητικές επιπτώσεις σε αρκετούς κλάδους επιχειρηματικής δραστηριότητας. Για παράδειγμα, η τηλεργασία οδηγεί τα μεσιτικά γραφεία σε δυσοίωνες προβλέψεις σε ό,τι αφορά στις πωλήσεις/ ενοικιάσεις επαγγελματικών χώρων. Από την πλευρά των καταναλωτών, ο αυξημένος χρόνος στο σπίτι έχει επηρεάσει την ψυχική τους υγεία, όπως πρόσφατες έρευνες υποδεικνύουν (White and Der Boor, 2020, Druss, 2020), ενώ έχει στρέψει αρκετούς σε αγορές υλικών αγαθών και υπηρεσιών, με σκοπό να βελτιώσουν τη φυσική και ψυχική τους ευεξία».

Hometainment και εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας

Η διασκέδαση και η ίδια η απόκτηση εμπειριών μεταφέρθηκαν σε μεγάλο βαθμό στο οικιακό περιβάλλον. Πώς επηρεάζει αυτό την προοπτική της αγοράς, την κοινωνία και την ψυχολογία; «Η ανερχόμενη τάση, το “hometainment”» σημειώνει ο κ.Μπούκης, «αναβαθμίζει σημαντικά τον ρόλο του σπιτιού ως χώρου διασκέδασης και κοινωνικής συναναστροφής. Έτσι, η εξωστρέφεια που χαρακτήριζε την κοινωνική ζωή σε πολλές κουλτούρες είναι πιθανό να περιοριστεί και ένα νέο μοντέλο κατανάλωσης να δημιουργηθεί με αυξημένη ζήτηση για εξατομικευμένες εμπειρίες, υπηρεσίες και προϊόντα, που καταναλώνονται εντός σπιτιού (π.χ. κινηματογραφικές ταινίες και θεατρικές παραστάσεις στο σπίτι) ή για δραστηριότητες οι οποίες θα απαιτούν τη συμμετοχή των καταναλωτών για τη δημιουργία κάτι νέου (π.χ. εργασίες τύπου “Φτιάξτο μόνος σου”). Ένα άλλο πεδίο ανάπτυξης της “shut-in economy” είναι και οι εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας (virtual experiences), οι οποίες με τη βοήθεια νέων τεχνολογιών δίνουν στους χρήστες πρόσβαση σε υπηρεσίες από την πολυθρόνα του σπιτιού τους. Οι εμπειρίες αυτές επιτρέπουν στους καταναλωτές να μπορούν να απολαύσουν μέσω γυαλιών 3D μια σειρά εμπειριών χωρίς τη φυσική μετάβασή τους σε αυτές. Τέτοιες είναι η παρακολούθηση ενός αγώνα μπάσκετ ΝΒΑ σαν να βρίσκονται στις εξέδρες του γηπέδου, η επίσκεψη μουσείων και ιστορικών αξιοθεάτων αλλά και η επίσκεψη σε ένα εμπορικό κέντρο μέσω του υπολογιστή ή του κινητού τους».

Κυνηγώντας ένα γρήγορο τρένο

Με ποιο τρόπο καλούνται σήμερα οι επιχειρήσεις να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους, τον τρόπο λειτουργίας τους, ακόμα και τα ίδια τα προϊόντα τους, ώστε να προλάβουν να επιβιβαστούν σε αυτό το γρήγορο τρένο; Σύμφωνα με την κ. Τσιότσιου, «σήμερα, οι επιχειρήσεις για να επιζήσουν και να είναι κερδοφόρες όχι μόνο θα πρέπει να είναι ευέλικτες και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, αλλά και να διερευνούν/παρακολουθούν συνεχώς τις αλλαγές στις ανάγκες, τις επιθυμίες και τον τρόπο ζωής των καταναλωτών. Ο πελατοκεντρικός προσανατολισμός των σύγχρονων επιχειρήσεων θα δοκιμαστεί σημαντικά, όχι μόνο ως προς τον τρόπο και τόπο διανομής των υπηρεσιών τους αλλά και ως προς τη δημιουργία αξίας και για τις δύο πλευρές. Οι νέες συνθήκες, τέλος, στρέφουν την προσοχή και το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων στην ευζωία των καταναλωτών (wellbeing) και στην επίλυση ευρύτερων κοινωνικών προβλημάτων, γεγονός που επιβάλλει αλλαγές στις προτεραιότητές τους».

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ
Tο akous.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αίγυπτος: Δοκιμάζεται ρομπότ που μπορεί να κάνει τεστ  για κορωνοϊό

Αίγυπτος: Δοκιμάζεται ρομπότ που μπορεί να κάνει τεστ για κορωνοϊό

Το Cira-3 μπορεί να πάρει τη θερμοκρασία, τεστ αίματος, αλλά και δείγμα για τεστ κορωνοϊού Πηγή: www.lifo.gr 

Κορωνοϊός: Χαλαρώνουν τα μέτρα στην Ευρώπη, αυξάνονται τα κρούσματα στις ΗΠΑ

Κορωνοϊός: Χαλαρώνουν τα μέτρα στην Ευρώπη, αυξάνονται τα κρούσματα στις ΗΠΑ

Η Καλιφόρνια κατέγραψε ρεκόρ κρουσμάτων 

Τσίπρας για Μαραντόνα: «Σήμερα έφυγε ο Ντιέγκο των παιδικών μας αναμνήσεων»

Τσίπρας για Μαραντόνα: «Σήμερα έφυγε ο Ντιέγκο των παιδικών μας αναμνήσεων»

«Με τον Τσε στο μπράτσο και με το δίκιο πάντα στην καρδιά» 

Ο χάρτης των κρουσμάτων στη χώρα μας

Ο χάρτης των κρουσμάτων στη χώρα μας

Ποιες περιοχές είναι στο κόκκινο 

Πέθανε ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Πέθανε ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Σοκ στη παγκόσμια κοινότητα 

Δεν υποχωρούν τα κρούσματα στην Θεσσαλονίκη

Δεν υποχωρούν τα κρούσματα στην Θεσσαλονίκη

Οι ανακοινώσεις Κικίλια 

Θεσσαλονίκη- Κορωνοϊός: Νεκρός 37χρονος, πατέρας τριών παιδιών

Θεσσαλονίκη- Κορωνοϊός: Νεκρός 37χρονος, πατέρας τριών παιδιών

Σύμφωνα με πληροφορίες είχε υποκείμενο νόσημα 

26 συλλήψεις σε οίκο ανοχής στην Ομόνοια που δούλευε εν μέσω καραντίνας

26 συλλήψεις σε οίκο ανοχής στην Ομόνοια που δούλευε εν μέσω καραντίνας

Λειτουργούσε παράνομα εν μέσω lockdown 

Έκρηξη σε τάνκερ ελληνικών συμφερόντων στη Σαουδική Αραβία

Έκρηξη σε τάνκερ ελληνικών συμφερόντων στη Σαουδική Αραβία

Το πετρελαιοφόρο χτυπήθηκε από νάρκη  

Τι λέει ο Συνήγορος του καταναλωτή για τις παγίδες του Black Friday

Τι λέει ο Συνήγορος του καταναλωτή για τις παγίδες του Black Friday

Tι συστήνει στους προμηθευτές και στους καταναλωτές 

Μητσοτάκης: Διπλασιάζεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για 500.000 δικαιούχους

Μητσοτάκης: Διπλασιάζεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για 500.000 δικαιούχους

«Είμαι εδώ για να δείξω ότι το νομοθετικό έργο συνεχίζεται παρά την αναστάτωση του κορωνοϊού» 

Σαν θρίλερ: Αναδύονται από τους τάφους τους τα νεκρά μινκ στη Δανία

Σαν θρίλερ: Αναδύονται από τους τάφους τους τα νεκρά μινκ στη Δανία

Κάλυψαν τα νεκρά ζώα με ασβέστη και τα έθαψαν σε ρηχούς λάκκους  

Πώς θα γιορτάσουν τα Χριστούγεννα σε Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία

Πώς θα γιορτάσουν τα Χριστούγεννα σε Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία

Η κορύφωση του β' κύματος έχει περάσει» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος 

Χαμόγελο του Παιδιού: Πρέπει να πληρώσει σχεδόν 28.000 ευρώ για… τέλη κυκλοφορίας

Χαμόγελο του Παιδιού: Πρέπει να πληρώσει σχεδόν 28.000 ευρώ για… τέλη κυκλοφορίας

Στα οχήματα αυτά συγκαταλέγονται οι κινητές μονάδες εντατικής θεραπείας για νεογνά και παιδιά  

Μεγάλη επιχείρηση για τη μεταφορά του Παλαιοκώστα στο νοσοκομείο

Μεγάλη επιχείρηση για τη μεταφορά του Παλαιοκώστα στο νοσοκομείο

Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι της Τετάρτης στις φυλακές της Πάτρας 

Οι πρώτοι πολίτες της ΕΕ μπορεί να έχουν εμβολιαστεί πριν τα τέλη Δεκεμβρίου

Οι πρώτοι πολίτες της ΕΕ μπορεί να έχουν εμβολιαστεί πριν τα τέλη Δεκεμβρίου

«Υπάρχει επιτέλους φως στο τέλος του τούνελ» 

Νέα έρευνα: Τι «δείχνουν» οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού για την μεταδοτικότητα

Νέα έρευνα: Τι «δείχνουν» οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού για την μεταδοτικότητα

Θετική είδηση 

Κορωνοϊός: Ασθενής ευχαριστεί τους γιατρούς και συγκλονίζει

Κορωνοϊός: Ασθενής ευχαριστεί τους γιατρούς και συγκλονίζει

«Σε εσένα που μου έδινες κουράγιο όταν λύγιζα» 

Κρήτη – Lockdown: Την σακάτεψε στο ξύλο μετά από άγριο καυγά

Κρήτη – Lockdown: Την σακάτεψε στο ξύλο μετά από άγριο καυγά

Η κοπέλα ειδοποίησε την αστυνομία 

Συναγερμός στο Βερολίνο: Αυτοκίνητο έπεσε στην πόρτα της Καγκελαρίας

Συναγερμός στο Βερολίνο: Αυτοκίνητο έπεσε στην πόρτα της Καγκελαρίας

Οι πρώτες εικόνες 

Κορωνοϊός: Ο σώζων εαυτόν σωθήτω σε πάρτι 25 ατόμων σε αυλή σπιτιού

Κορωνοϊός: Ο σώζων εαυτόν σωθήτω σε πάρτι 25 ατόμων σε αυλή σπιτιού

Σκηνές απείρου κάλλους 

Τα τεστ μίλησαν: Σε ποιες περιοχές δεν υπάρχει μείωση κρουσμάτων

Τα τεστ μίλησαν: Σε ποιες περιοχές δεν υπάρχει μείωση κρουσμάτων

Τι αποκάλυψαν τα λύματα 

Ύδρα: Μήνυση κατά ιερέα που παραβίασε ιδιωτικό εκκλησάκι για να κάνει λειτουργία

Ύδρα: Μήνυση κατά ιερέα που παραβίασε ιδιωτικό εκκλησάκι για να κάνει λειτουργία

Το απίστευτο περιστατικό συνέβη στις 21 Νοεμβρίου, παρά το lockdown και τα αυστηρά μέτρα 

Ελβετία: Τζιχαντίστρια πίσω από τη χθεσινή επίθεση σε πολυκατάστημα του Λουγκάνο

Ελβετία: Τζιχαντίστρια πίσω από τη χθεσινή επίθεση σε πολυκατάστημα του Λουγκάνο

“Η δράστρια είναι γνωστή στην Fedpol από έρευνες που διεξήγαγε η αστυνομία το 2017 σε τζιχαντιστικούς κύκλους” 

Lockdown: Κλιμακωτά και με μάσκες παντού το άνοιγμα των καταστημάτων

Lockdown: Κλιμακωτά και με μάσκες παντού το άνοιγμα των καταστημάτων

Όλο το σχέδιο για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου 

Πήλιο: Κορωνοπάρτι σε βίλα αποκάλυψε ζηλιάρης πρώην σύντροφος

Πήλιο: Κορωνοπάρτι σε βίλα αποκάλυψε ζηλιάρης πρώην σύντροφος

Που να ήξεραν οι καλεσμένοι ότι θα την πατούσαν 

Τζο Μπάιντεν: Η προεδρία μου δεν θα είναι μια «τρίτη θητεία Ομπάμα»!

Τζο Μπάιντεν: Η προεδρία μου δεν θα είναι μια «τρίτη θητεία Ομπάμα»!

Τι δήλωση έκανε στην πρώτη του συνέντευξη 

Κορωνοϊός: Έτσι θα γιορτάσουν τα Χριστούγεννα σε Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία

Κορωνοϊός: Έτσι θα γιορτάσουν τα Χριστούγεννα σε Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία

Σταδιακή χαλάρωση των μέτρων προανήγγειλε ο Μακρόν για το επόμενο διάστημα 

Αφορολόγητες και ακατάσχετες οι αποζημιώσεις των ενοικίων

Αφορολόγητες και ακατάσχετες οι αποζημιώσεις των ενοικίων

Τι θα ισχύσει με τα μισθώματα του Νοεμβρίου και τις χρηματικές αποζημιώσεις για τους ιδιοκτήτες 

Lockdown: Αυξήθηκαν οι κλήσεις για βοήθεια από κακοποιημένες γυναίκες

Lockdown: Αυξήθηκαν οι κλήσεις για βοήθεια από κακοποιημένες γυναίκες

Σχεδόν 5.000 γυναίκες σε όλην την Ελλάδα κατήγγειλα ότι έπεσαν θύματα βίας στο σπίτι τους, το τελευταίο διάστημα 

Συγκλονίζει γυναίκα που νίκησε τον κορονοϊό: Είναι σαν βόμβα στα χέρια σου

Συγκλονίζει γυναίκα που νίκησε τον κορονοϊό: Είναι σαν βόμβα στα χέρια σου

Τι δήλωσε σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή 

Κρίσιμες οι επόμενες δύο ημέρες για το lockdown

Κρίσιμες οι επόμενες δύο ημέρες για το lockdown

Ποια μαγαζιά δεν πρόκειται να ανοίξουν ούτε τα Χριστούγεννα 

Έσπασε το lockdown και έγραψε στη δήλωση πως πάει «να σπάσει τα μούτρα ενός τύπου»

Έσπασε το lockdown και έγραψε στη δήλωση πως πάει «να σπάσει τα μούτρα ενός τύπου»

Το είχε γράψει και στη δήλωση 

Ένας στους τρεις γονείς θεωρεί ότι το οικογενειακό τραπέζι αξίζει το ρίσκο του κορωνοϊού

Ένας στους τρεις γονείς θεωρεί ότι το οικογενειακό τραπέζι αξίζει το ρίσκο του κορωνοϊού

Τι αποκάλυψε σχετική έρευνα που έγινε στο εξωτερικό 

Κατέβασε το E-Radio από το AppGallery της Huawei και κέρδισε

Κατέβασε το E-Radio από το AppGallery της Huawei και κέρδισε

Μοναδικά προνόμια και εκπτώσεις για όλους τους χρήστες! 

Μακρόν: Lockdown τέλος στη Γαλλία από τις 15 Δεκεμβρίου

Μακρόν: Lockdown τέλος στη Γαλλία από τις 15 Δεκεμβρίου

Τι αλλάζει και τι όχι  

Κάπα Research για κορωνοϊό: Δυσαρέσκεια για τη διαχείριση, 1 στους 4 δεν θα εμβολιαστεί

Κάπα Research για κορωνοϊό: Δυσαρέσκεια για τη διαχείριση, 1 στους 4 δεν θα εμβολιαστεί

Τι πιστεύουν οι πολίτες πως ευθύνεται για το δεύτερο κύμα 

Καιρός αύριο: Βροχές και πτώση της θερμοκρασίας

Καιρός αύριο: Βροχές και πτώση της θερμοκρασίας

Αναλυτική πρόγνωση για όλη τη χώρα 

Γιαννάκος: Δεν υπάρχει ΜΕΘ ούτε για δείγμα σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα

Γιαννάκος: Δεν υπάρχει ΜΕΘ ούτε για δείγμα σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα

Ασφυκτική η κατάσταση 

Δίνει μάχη η Θεσσαλονίκη με τα κρούσματα

Δίνει μάχη η Θεσσαλονίκη με τα κρούσματα

Ο χάρτης των κρουσμάτων στη χώρα μας © Copyright 2020 - All right reserved. Licensed by AEPI
Made in Nextweb with E-Radio Services