«Είμαστε σε καλή επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα;» ρωτά ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, σε μια ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Facebook, για να συνεχίσει στην ανάλυσή του.
«Πήρα τα δεδομένα από 1 Αυγούστου και μετά ώστε να μην επηρεαστούν οι αριθμοί από την επιτυχία της πρώτης φάσης», εξηγεί ο καθηγητής, ενώ ως πρώτη παρατήρηση αναφέρει: «Η Ελλάδα είναι η χειρότερη μεταξύ 10 χωρών στο λόγο θανάτων προς ταυτοποιημένα κρούσματα».
Ολόκληρη η ανάλυσή του έχει ως εξής:
Ειμαστε σε καλη επιδημιολογικη κατασταση στην Ελλαδα;
Τον τελευταιο καιρο ακουω πολυ συχνα οτι η Ελλαδα ειναι απο τις καλυτερες στον κοσμο επιδημιολογικα.
Απο την αλλη πλευρα οι θανατοι στην Ελλαδα φαινονται πολλοι και υπαρχει γενικα μια μεγαλη ανησυχια ειδικα για την Αθηνα.
Εκανα επομενως μια αναλυση για να καταλαβω τι συμβαινει. Πηρα τα δεδομενα απο 1 Αυγουστου και μετα ωστε να μην επηρεαστουν οι αριθμοι απο την επιτυχια της πρωτης φασης.
Δειτε το γραφημα παρακατω για δεδομενα απο 1 Αυγουστου εως 27 Σεπτεμβριου.
Η πρωτη παρατηρηση ειναι οτι η Ελλαδα ειναι η χειροτερη μεταξυ 10 χωρων στο λογο θανατων προς ταυτοποιημενα κρουσματα. Το γιατι συμβαινει αυτο θα το συζητησουμε λιγο παρακατω.
Η δευτερη παρατηρηση ειναι οτι σε θανατους ανα εκατομμυριο πληθυσμου η Ελλαδα ειναι 4η χειρότερη απο τις ιδιες 10 χωρες.
Να τονισω οτι η Ελλαδα ειχε καλυτερα επιδημιολογικα χαρακτηριστικα και απο τις 9 αλλες χωρες με τις οποιες κανω συγκριση.
Πως εξηγειται αυτο;
Παρακατω ειναι μερικες εξηγησεις που εχω ακουσει σε ιδιωτικες και δημοσιες συζητησεις με συναδελφους και αλλους:
1. Η ηλικιακη κατανομη των κρουσματων στην Ελλαδα ειναι διαφορετικη οποτε εχουμε περισσοτερους θανατους. Αυτο το θεωρω ως μικρης σημασιας παραμετρο γιατι δεν μπορει να εξηγηθει γιατι η Ελλαδα ειναι οχι μονο χειροτερη στο λογο θανατοι/κρουσματα αλλα και 2-3 φορες πιο πανω. Χωρες οπως Ιταλια και Πορτογαλια επρεπε να εχουν το ιδιο προβλημα.
2. Το συστημα υγειας μας δεν αποδιδει και πεθαινουν πολλοι. Δεν το θεωρω πιθανο καθως ειχαμε καλες αποδοσεις στο παρελθον, και παρα τις μετριες υποδομες, οι ελληνες γιατροι ειναι απο τους καλυτερους.
3. Η αγαπημενη εξηγηση του Ανασταση Περρακη οτι στις αλλες χωρες οι πολυ αδυναμοι πεθαναν ενω στην Ελλαδα ηταν ακομα ζωντανοι και πεθαινουν τωρα. Αυτο δεν μπορει να αποτελεσει κυρια εξηγηση γιατι χωρες οπως η Αυστρια και η Πορτογαλια που επισης τα πηγαν καλα στην πρωτη φαση συνειζουν να τα πηγαινουν καλυτερα απο την Ελλαδα στο λογο θανατοι/κρουσματα και τωρα.
4. Η στρατηγικη τεστ δεν ειναι αρκετη η ειναι διαφορετικη. Αυτο θεωρω οτι ειναι η πιο πιθανη εξηγηση. Μπορει να κανουμε πολλα τεστ γενικα αλλα η κατανομη των τεστ ισως δεν ειναι η σωστοτερη. Ισως καταναλωνουμε πολλα τεστ στα συνορα η σε αλλες στοχευμενες στρατηγικες με τελικα μικρη αποδση στην ταυτοποιηση κρουσματων. Αυτο μας κανει πιο "τυφλους" σε μη διαπιστωμενα κρουσματα.
Τι σημαινουν ολα αυτα;
1. Τα διαπιστωμενα κρουσματα που βλεπουμε ειναι πολυ λιγοτερα απο αυτα που βλεπουν οι αλλες ωρες. Με αλλα λογια εαν ειχαμε την ευαισθησια ταυτοποιησης κρουσματων χωρων οπως η Αυστρια, η Ελβετια κα, θα διαπιστωναμε 600-900 κρουσματα την ημερα κι οχι 300. Αυτο σημαινει, οπως φαινεται και απο τους θανατους αν εκατομμυριο οτι ειμαστε σε μια μεση προς χειροτερη κατασταση στην Ευρωπη κι οχι μια απο τις καλυτερες χωρες οπως εχει υποστηριχθει.
Τι πρεπει να κανουμε;
1. Τα μετρα πρεπει να ειναι εμπροσθοβαρη κι οχι "μικροδιαχειριση" της κοινωνιας. Πρεπει να ειναι μετρα απλα στην κατανοηση, σχετικα οριζοντια, εστω και αν ειναι με τοπικο χαρακτηρα και να ειναι βιωσιμα για πολλες εβδομαδες. Πχ μασκα παντου αλλα και αυξηση τηλε-εργασιας. Το να κλεινουμε δραστηριοτητες οπως τα εστιατορια η τα καφε και μπαρ δε βοηθαει αλλα οδηγει σε ανεξελεγκτες συμπεριφορες. Καλυτερα να ειναι ολα ανοιχτα με καθημενους μονο και μεχρι αργα με αυστηρους ελεγχους και μετρα ωστε να υπαρχει συντεταγμενη συμπεριφορα. Και να μην ριχνουμε συνεχεια τα βαρη στους νεους, ουτε φυσικα και να λαβουμε περιοστικα μετρα για τους ηλικιωμενους. Πρεπει επειγοντως να αρχισει η πτωση των κρουσματων πριν μπουμε στο χειμωνα οπου ο ρυθμος μεταδοσης μαλλον θα αυξηθει. Πρεπει τα μετρα να ειναι βιωσιμα ωστε να μην αναγκαστουμε να παμε σε νεο καταστροφικο για οικονομια και κοινωνια lockdown που δε θα ειναι και το μοναδικο αλλα απλως η αρχη.
2. Νομιζω οτι θα συμφωνησω με τον Ηλια Μοσιαλο οτι πρεπει να δημιουργηθει μια μικρη σε μεγεθος επιτροπη με μεγαλυτερη διεπιστημονικοτηητα και με μελη με μεγαλη οπτικη γωνια και εμπειριες περα απο τις καθαρα τεχνικες που εχει η τρεχουσα επιτροπη. Η τρεχουσα επιτροπη μπορει να συνεχιζει να συνεπικουρει σε τεχνικα θεματα.
3. Χρειαζεται, εστω και τωρα μια εθνικη στρατηγικη για τα τεστ ωστε να ειναι αποδοτικα και να εξασφαλιζεται και η ποιοτητα αλλα και η εισαγωγη νεων τεχνολογιων οποτε και οπως αυτες ειναι διαθεσιμες.
Η πανδημια δεν εχει τελειωσει και η κορυφωση της ειναι μπροστα μας. Ακομα και με τα εμβολια, θα συνεχισουμε να εχουμε μικροτερα αλλα σημαντικα θεματα να λυσουμε τουλαχιστον για 1-2 χρονια ακομα.
Η λογικη οτι ειμαστε απο τους καλυτερους οχι μονο δε βοηθαει στο να κανουμε προσπαθεια, καθως φερνει εφησυχασμο, αλλα και δεν ειναι πια αληθεια.
Χρειαζεται επιτελους να επανακτησουμε την αυτοσυγκεντρωση μας και να εστιαστουμε στην εφαρμογη των μετρων, οποια και να ειναι αυτα, ωστε να εχουμε ενα ασφαλη χειμωνα μεχρι σιγα σιγα τα εμβολια και φαρμακα να μετριασουν την ενταση του προβληματος.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/6674232/i-analysi-kai-to-grafima-apo-ton-kathigiti-dermitzaki-gia-tin-katastasi-me-ton-koronoio-stin-ellada
Πάτρα: Νεκρό βρέφος 20 ημερών – Τραγωδία το πρωί της Δευτέρας
Οδυνηρό περιστατικό σημειώθηκε νωρίς το πρωί στην Πάτρα, με θύμα ένα νεογέννητο μωρό μόλις 20 ημερών

Τροχαίο με θύμα 15χρονη αθλήτρια του ΠΑΟΚ: Ελέγχεται ως ύποπτος ο πατέρας της
Τι είπε ο δικηγόρος της οικογένειας της 15χρονης

Σαλμονέλα στη Λαμία: Πάνω από 30 κρούσματα στο νοσοκομείο – Οι 12 νοσηλεύονται βαριά και η πηγή μόλυνσης παραμένει άγνωστη
Οι 12 ασθενείς δεν συνδέονται μεταξύ τους ούτε έφαγαν ποτέ στο ίδιο τραπέζι – Έντονη ανησυχία για τον προμηθευτή του μολυσμένου προϊόντος

Σε ποιες περιφέρειες υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς για την Τρίτη
Ο χάρτης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Το πρώτο σούπερ μάρκετ με όλα στο 1 ευρώ άνοιξε στην Ελλάδα και έγινε viral χωρίς καμία διαφήμιση
Στη Λάρισα άνοιξε ένα μοναδικό κατάστημα που ήδη έχει προκαλέσει αίσθηση: το «Food Market του ενός ευρώ», ένα διώροφο κατάστημα στο κέντρο της πόλης όπου σχεδόν όλα τα προϊόντα έχουν την ίδια τιμή. Χωρίς διαφημιστική καμπάνια, έγινε viral μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Μεγάλη φωτιά σε διαμέρισμα στην Πάτρα: Καταστράφηκε ολοσχερώς - Βίντεο
Tην ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά δεν βρισκόταν κανείς εντός του διαμερίσματος, με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν τραυματισμοί ή εγκλωβισμοί

Ryanair: Συγκλονίζει η σύζυγος του επιβάτη που βρέθηκε έξω από σπασμένο παράθυρο του αεροπλάνου
Λεπτό προς λεπτό το αδιανόητο θρίλερ εν πτήσει – Όσα λέει η σύζυγος του σέρβου επιβάτη

ΗΠΑ: Έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από το χτύπημα με καμικάζι – drones σε ιρανικό υποβρύχιο
Ο αμερικανικός στρατός δημοσιεύει βίντεο από την πρώτη επίθεση με καμικάζι - drones εναντίον ιρανικού υποβρυχίου

ΗΠΑ: Ένας νεκρός κατά τη διάρκεια πυροβολισμών με πράκτορες της ICE στο Μέιν
Οι αρχές έκλεισαν έναν δρόμο και αξιωματούχοι του FBI συνδράμουν στην επιχείρηση των τοπικών αρχών επιβολής του νόμου

Υπό έλεγχο η φωτιά στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης
Αμεση ήταν η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής προκειμένου να περιορίσει και τελικά να θέσει υπό έλεγχο τη φωτιά στον Λαγκαδά

ΗΠΑ: Βίσονας πήρε στο κυνήγι ηλικιωμένο και τον εκτόξευσε στον αέρα – Τρομακτικό βίντεο
Ο ηλικιωμένος μαζί με τον εγγονό προσπάθησαν να βγάλουν κάποιες φωτογραφίες του άγριου ζώου στο εθνικό πάρκο Γέλοουστοουν και το εξόργισαν

Σε κλίμα συγκίνησης η αποχώρηση Σαπουνά: «Δεν θέλω την ευθύνη για άλλη μια τετραετία Μητσοτάκη»
Με δάκρυα στα μάτια αποχώρησαν από την Κουμουνδούρου τα στελέχη που παραιτήθηκαν από την Πολιτική Γραμματεία

Γαλλία: Τεράστια πυρκαγιά έξω από το Παρίσι - Επιβάτης σε αεροπλάνο καταγράφει τον πύρινο εφιάλτη
Η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής χαρακτηρίζεται «εξαιρετικά σφοδρή», ενώ μέχρι το επόμενο πρωί είχε ήδη κάνει στάχτη περίπου 8.000 στρέμματα γης

Τραμπ: Επαναφέρουμε τον ναυτικό αποκλεισμό του Ιράν - Τέλος 20% στα φορτία μέσω Ορμούζ
Τα χρήματα θα πηγαίνουν στον αμερικανικό στρατό

Ηθικά και νομικά περιττή η προφυλάκιση των αστυνομικών που πυροβόλησαν τον 20χρονο, λέει ο δήμαρχος Αργους-Μυκηνών
Αναφερόμενος στο τραγικό περιστατικό, σημείωσε ότι ένας νέος άνθρωπος έχασε τη ζωή του, γεγονός που, όπως είπε, δεν επιδέχεται καμία σχετικοποίηση

Δόκιμοι της Στρατιωτικής Ακαδημίας της Ιταλίας απεγκλώβισαν την τελευταία στιγμή οδηγό αυτοκινήτου που έπεσε στη θάλασσα
Το περιστατικό σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στην Τεργέστη

Ρωσία: Δείτε τι συνέβη όταν βγήκε εκτός ελέγχου πολυβόλο σε στρατιωτική άσκηση
Ένας στρατιώτης παραλίγο να χάσει τη ζωή του όταν ένα πολυβόλο ξέφυγε από τον έλεγχο κατά τη διάρκεια δοκιμής νέου οπλικού συστήματος στη Ρωσία.

Τραγωδία στην Καστοριά: Τι συνέβη με το 4χρονο αγοράκι που έπεσε σε πισίνα και πώς αντέδρασαν οι γιατροί
Ο παππούς εντόπισε το παιδάκι στον πάτο της πισίνας και το ανέσυρε αναίσθητο - διακομίστηκε εκτάκτως στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης.

Γιατί χάνετε το σήμα όταν ταξιδεύετε με πλοίο - Τι συμβαίνει στη θάλασσα
Η απόσταση από την ακτή, η καμπυλότητα της Γης και οι καιρικές συνθήκες είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που κάνουν το ίντερνετ στα πλοία πρόβλημα για τους επιβάτες.

Μουντιάλ 2026: Ποιος αποφάσισε μόνος του να ακυρώσει την κόκκινη του Μπαλογκάν και γιατί προκάλεσε σάλο
Η απόφαση για την άρση της αποβολής του Αμερικανού επιθετικού ελήφθη αποκλειστικά από τον πρόεδρο της πειθαρχικής επιτροπής της FIFA, χωρίς να συμμετάσχουν τα υπόλοιπα 17 μέλη.

Σαμ Νιλ: Τι αποκάλυψε η οικογένειά του για τον αιφνίδιο θάνατό του σε ηλικία 78 ετών
Ο διάσημος ηθοποιός του «Jurassic Park» έφυγε από τη ζωή στο Σίδνεϊ, λίγους μήνες αφότου είχε ανακοινώσει ότι είχε νικήσει τον καρκίνο.

Εικόνες αποκάλυψης στην Κίνα: Ο τυφώνας Μπάβι βύθισε πόλεις κάτω από δύο μέτρα νερού, δρόμοι έγιναν ποτάμια
Κόκκινος συναγερμός για πλημμύρες, αποκλεισμένοι κάτοικοι, ακυρώσεις δρομολογίων και κλειστά σχολεία σε πολλές επαρχίες

Φάλαινα πιάστηκε στα πράσα να κάνει βόλτες ανοιχτά των Καμένων Βούρλων
Δείτε βίντεο

Μαρουσάκης: Τι λέει για τον καύσωνα που πλησιάζει και πού θα φτάσει η θερμοκρασία
Ο μετεωρολόγος εξήγησε τι να περιμένουμε τις επόμενες μέρες και γιατί δεν πρέπει να ανησυχούμε για ακραίες θερμοκρασίες.

Τα 400+1 πρόσωπα του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΛΑΣ
Δείτε όλα τα ονόματα

Δημοσκόπηση GPO Ιουλίου: Ποιο κόμμα βρίσκεται στην κορυφή και ποιο «βουλιάζει» στα ποσοστά
Η ΝΔ διατηρεί μεγάλο προβάδισμα με 25,7%, ενώ η ακρίβεια αναδεικνύεται ως το κυρίαρχο εκλογικό κριτήριο για σχεδόν 7 στους 10 πολίτες.

Το Ψηφιακό Ευρώ έρχεται και η Ελλάδα έχει λόγο - μάθε τι ετοιμάζουν για τα λεφτά μας!
Η Task Force για το Ψηφιακό Ευρώ αποκτά ελληνική παρουσία, καθώς αναδεικνύεται το πλαίσιο λειτουργίας και εποπτείας του νέου ψηφιακού νομίσματος.

Σύγχρονο σκλαβοπάζαρο στην Ηλεία: Δημοσίευμα για βαν-ποpνεία και trafficking
Βαλκάνιοι μαστροποί με έδρα την Πάτρα εξωθούν αλλοδαπές και γυναίκες Ρομά στην πορνεία σε υπαίθριες περιοχές της Ηλείας, έναντι μόλις 10-20 ευρώ.

Κατολίσθηση στον Μύρτο Κεφαλονιάς: Τι είπε ο Λέκκας για τον κίνδυνο και ποια έκτακτα μέτρα ελήφθησαν
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ προειδοποιεί ότι δεν αποκλείονται μεγαλύτερες κατολισθήσεις και ανακοινώνει αυστηρά μέτρα προστασίας για τους λουόμενους.

Εφιάλτης για 14χρονη στο Mall - Της επιτέθηκε αλλοδαπός για να τη βιάσει
Αλλοδαπός 25χρονος συνελήφθη αφού προσπάθησε να επιτεθεί σeξουαλικά σε ανήλικη μέσα σε εμπορικό κέντρο.

Ολική έκλειψη Ηλίου 2026: Ποιες ευρωπαϊκές χώρες θα τη δουν και τι πρέπει να ξέρετε
Στις 12 Αυγούστου 2026 η σκιά της Σελήνης θα διασχίσει Γροιλανδία, Ισλανδία και Ισπανία, σε ένα φαινόμενο που η Ευρώπη δεν έχει ζήσει από το 1999.

Τραγικές μνήμες Κραν Μοντανά στην Ταϊλάνδη: Πώς κάηκαν ζωντανοί, εγκλωβισμένοι στις τουαλέτες οι 27
Τα περισσότερα από τα θύματα, στην πλειονότητά τους νέοι, βρέθηκαν μέσα στις τουαλέτες του καταστήματος, σε μία προσπάθεια να σωθούν από τις φλόγες - Οι αρχές ερευνούν αν ο χώρος είχε ξεκλείδωτες και λειτουργικές εξόδους πυρκαγιάς, ψεκαστήρες, πυροσβεστήρες, συναγερμούς και άλλα μέτρα πυρασφάλειας

Σαμ Νιλ: Πέθανε ο πρωταγωνιστής των «Jurassic Park» και «Peaky Blinders» σε ηλικία 78 ετών
Ο εμβληματικός ηθοποιός του «Jurassic Park» κατέληξε στο Σίδνεϊ, λίγους μήνες αφότου είχε ανακοινώσει ότι νίκησε τον καρκίνο.

Marfin: Συνελήφθη από τις βρετανικές Aρχές η 46χρονη που αναζητούνταν
Είχε επικοινωνήσει με τις ελληνικές Αρχές και είχε δηλώσει πρόθεση να επιστρέψει στην Ελλάδα για να δώσει εξηγήσεις.

Κάτω Αχαΐα: Νεαρός μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας με τραύμα στο κεφάλι από αεροβόλο
Οι αρχές έχουν ήδη ταυτοποιήσει έναν άνδρα, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε σχετική δικογραφία

Τι έγινε τελικά με τους τουρκικούς S-400; Ακρα του τάφου σιωπή για την τύχη τους - Τα σενάρια
Οι δύο χώρες που αναφέρονται συχνότερα ως πιθανοί αποδέκτες είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ

Στα ύψη ξανά το πετρέλαιο λόγω της κρίσης στο Ορμούζ - Πάνω από τα 79 δολάρια το Brent
Οι τιμές του πετρελαίου σκαρφάλωσαν ξανά, καθώς νέες στρατιωτικές επιθέσεις απειλούν τη ναυσιπλοϊα στα στενά του Ορμούζ

Κόλαση φωτιάς με 27 νεκρούς σε παμπ στην Μπανγκόκ, άνθρωποι έτρεχαν πανικόβλητοι να σωθούν, βίντεο
Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Ανουτίν Τσαρνβιρακούλ δήλωσε, σύμφωνα με το AP, πως διεξάγονται έρευνες για να διαπιστωθούν τα αίτια της πυρκαγιάς

Απίστευτη υπόθεση στην Κρήτη: Ταξίδεψε από τη Γερμανία για να βρει την πρώην του και την ξυλοκόπησε
Εισέβαλε στην σουίτα ξενοδοχείου που διέμενε με τον νυν σύντροφο της, τον οποίο έβγαλε νοκ-άουτ - Την εντόπισε από μία διαδικτυακή παραγγελία φαγητού

Τραγωδία στον Ασπρόπυργο: Κατέληξε ένας από τους εργαζόμενους που είχαν τραυματιστεί στη μεγάλη φωτιά
Η φωτιά εκδηλώθηκε το πρωί της Πέμπτης από έκρηξη σε επιχείρηση ανταλλακτικών και συνεργείο βαρέων οχημάτων στη βιομηχανική ζώνη










