«Είμαστε σε καλή επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα;» ρωτά ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, σε μια ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Facebook, για να συνεχίσει στην ανάλυσή του.
«Πήρα τα δεδομένα από 1 Αυγούστου και μετά ώστε να μην επηρεαστούν οι αριθμοί από την επιτυχία της πρώτης φάσης», εξηγεί ο καθηγητής, ενώ ως πρώτη παρατήρηση αναφέρει: «Η Ελλάδα είναι η χειρότερη μεταξύ 10 χωρών στο λόγο θανάτων προς ταυτοποιημένα κρούσματα».
Ολόκληρη η ανάλυσή του έχει ως εξής:
Ειμαστε σε καλη επιδημιολογικη κατασταση στην Ελλαδα;
Τον τελευταιο καιρο ακουω πολυ συχνα οτι η Ελλαδα ειναι απο τις καλυτερες στον κοσμο επιδημιολογικα.
Απο την αλλη πλευρα οι θανατοι στην Ελλαδα φαινονται πολλοι και υπαρχει γενικα μια μεγαλη ανησυχια ειδικα για την Αθηνα.
Εκανα επομενως μια αναλυση για να καταλαβω τι συμβαινει. Πηρα τα δεδομενα απο 1 Αυγουστου και μετα ωστε να μην επηρεαστουν οι αριθμοι απο την επιτυχια της πρωτης φασης.
Δειτε το γραφημα παρακατω για δεδομενα απο 1 Αυγουστου εως 27 Σεπτεμβριου.
Η πρωτη παρατηρηση ειναι οτι η Ελλαδα ειναι η χειροτερη μεταξυ 10 χωρων στο λογο θανατων προς ταυτοποιημενα κρουσματα. Το γιατι συμβαινει αυτο θα το συζητησουμε λιγο παρακατω.
Η δευτερη παρατηρηση ειναι οτι σε θανατους ανα εκατομμυριο πληθυσμου η Ελλαδα ειναι 4η χειρότερη απο τις ιδιες 10 χωρες.
Να τονισω οτι η Ελλαδα ειχε καλυτερα επιδημιολογικα χαρακτηριστικα και απο τις 9 αλλες χωρες με τις οποιες κανω συγκριση.
Πως εξηγειται αυτο;
Παρακατω ειναι μερικες εξηγησεις που εχω ακουσει σε ιδιωτικες και δημοσιες συζητησεις με συναδελφους και αλλους:
1. Η ηλικιακη κατανομη των κρουσματων στην Ελλαδα ειναι διαφορετικη οποτε εχουμε περισσοτερους θανατους. Αυτο το θεωρω ως μικρης σημασιας παραμετρο γιατι δεν μπορει να εξηγηθει γιατι η Ελλαδα ειναι οχι μονο χειροτερη στο λογο θανατοι/κρουσματα αλλα και 2-3 φορες πιο πανω. Χωρες οπως Ιταλια και Πορτογαλια επρεπε να εχουν το ιδιο προβλημα.
2. Το συστημα υγειας μας δεν αποδιδει και πεθαινουν πολλοι. Δεν το θεωρω πιθανο καθως ειχαμε καλες αποδοσεις στο παρελθον, και παρα τις μετριες υποδομες, οι ελληνες γιατροι ειναι απο τους καλυτερους.
3. Η αγαπημενη εξηγηση του Ανασταση Περρακη οτι στις αλλες χωρες οι πολυ αδυναμοι πεθαναν ενω στην Ελλαδα ηταν ακομα ζωντανοι και πεθαινουν τωρα. Αυτο δεν μπορει να αποτελεσει κυρια εξηγηση γιατι χωρες οπως η Αυστρια και η Πορτογαλια που επισης τα πηγαν καλα στην πρωτη φαση συνειζουν να τα πηγαινουν καλυτερα απο την Ελλαδα στο λογο θανατοι/κρουσματα και τωρα.
4. Η στρατηγικη τεστ δεν ειναι αρκετη η ειναι διαφορετικη. Αυτο θεωρω οτι ειναι η πιο πιθανη εξηγηση. Μπορει να κανουμε πολλα τεστ γενικα αλλα η κατανομη των τεστ ισως δεν ειναι η σωστοτερη. Ισως καταναλωνουμε πολλα τεστ στα συνορα η σε αλλες στοχευμενες στρατηγικες με τελικα μικρη αποδση στην ταυτοποιηση κρουσματων. Αυτο μας κανει πιο "τυφλους" σε μη διαπιστωμενα κρουσματα.
Τι σημαινουν ολα αυτα;
1. Τα διαπιστωμενα κρουσματα που βλεπουμε ειναι πολυ λιγοτερα απο αυτα που βλεπουν οι αλλες ωρες. Με αλλα λογια εαν ειχαμε την ευαισθησια ταυτοποιησης κρουσματων χωρων οπως η Αυστρια, η Ελβετια κα, θα διαπιστωναμε 600-900 κρουσματα την ημερα κι οχι 300. Αυτο σημαινει, οπως φαινεται και απο τους θανατους αν εκατομμυριο οτι ειμαστε σε μια μεση προς χειροτερη κατασταση στην Ευρωπη κι οχι μια απο τις καλυτερες χωρες οπως εχει υποστηριχθει.
Τι πρεπει να κανουμε;
1. Τα μετρα πρεπει να ειναι εμπροσθοβαρη κι οχι "μικροδιαχειριση" της κοινωνιας. Πρεπει να ειναι μετρα απλα στην κατανοηση, σχετικα οριζοντια, εστω και αν ειναι με τοπικο χαρακτηρα και να ειναι βιωσιμα για πολλες εβδομαδες. Πχ μασκα παντου αλλα και αυξηση τηλε-εργασιας. Το να κλεινουμε δραστηριοτητες οπως τα εστιατορια η τα καφε και μπαρ δε βοηθαει αλλα οδηγει σε ανεξελεγκτες συμπεριφορες. Καλυτερα να ειναι ολα ανοιχτα με καθημενους μονο και μεχρι αργα με αυστηρους ελεγχους και μετρα ωστε να υπαρχει συντεταγμενη συμπεριφορα. Και να μην ριχνουμε συνεχεια τα βαρη στους νεους, ουτε φυσικα και να λαβουμε περιοστικα μετρα για τους ηλικιωμενους. Πρεπει επειγοντως να αρχισει η πτωση των κρουσματων πριν μπουμε στο χειμωνα οπου ο ρυθμος μεταδοσης μαλλον θα αυξηθει. Πρεπει τα μετρα να ειναι βιωσιμα ωστε να μην αναγκαστουμε να παμε σε νεο καταστροφικο για οικονομια και κοινωνια lockdown που δε θα ειναι και το μοναδικο αλλα απλως η αρχη.
2. Νομιζω οτι θα συμφωνησω με τον Ηλια Μοσιαλο οτι πρεπει να δημιουργηθει μια μικρη σε μεγεθος επιτροπη με μεγαλυτερη διεπιστημονικοτηητα και με μελη με μεγαλη οπτικη γωνια και εμπειριες περα απο τις καθαρα τεχνικες που εχει η τρεχουσα επιτροπη. Η τρεχουσα επιτροπη μπορει να συνεχιζει να συνεπικουρει σε τεχνικα θεματα.
3. Χρειαζεται, εστω και τωρα μια εθνικη στρατηγικη για τα τεστ ωστε να ειναι αποδοτικα και να εξασφαλιζεται και η ποιοτητα αλλα και η εισαγωγη νεων τεχνολογιων οποτε και οπως αυτες ειναι διαθεσιμες.
Η πανδημια δεν εχει τελειωσει και η κορυφωση της ειναι μπροστα μας. Ακομα και με τα εμβολια, θα συνεχισουμε να εχουμε μικροτερα αλλα σημαντικα θεματα να λυσουμε τουλαχιστον για 1-2 χρονια ακομα.
Η λογικη οτι ειμαστε απο τους καλυτερους οχι μονο δε βοηθαει στο να κανουμε προσπαθεια, καθως φερνει εφησυχασμο, αλλα και δεν ειναι πια αληθεια.
Χρειαζεται επιτελους να επανακτησουμε την αυτοσυγκεντρωση μας και να εστιαστουμε στην εφαρμογη των μετρων, οποια και να ειναι αυτα, ωστε να εχουμε ενα ασφαλη χειμωνα μεχρι σιγα σιγα τα εμβολια και φαρμακα να μετριασουν την ενταση του προβληματος.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/6674232/i-analysi-kai-to-grafima-apo-ton-kathigiti-dermitzaki-gia-tin-katastasi-me-ton-koronoio-stin-ellada
Πτώση δέντρου στο Ίλιον πάνω σε ταξί μετά το μπουρίνι στην Αττική – Πληροφορίες για εγκλωβισμένο άτομο
Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό ατόμου

Συναγερμός στην Ιταλία για δαγκώματα από ψάρι σε λουόμενους
«Έχασε πολύ αίμα» – Γιατί οι αρχές αποκλείουν τον λαγοκέφαλο

Η κακοκαιρία σφυροκοπά τη χώρα με μπουρίνια, χαλάζι και πάνω από 100.000 κεραυνούς σε μία ώρα – Σε ετοιμότητα η Αττική
Οι καταιγίδες αναμένεται να συνοδεύονται από έντονη κεραυνική δραστηριότητα

Η εκκένωση του Καπ Φερέ στη Γαλλία, ένα πρωτοφανές σχέδιο, που είχε εκπονηθεί από το 2023
Η πυρκαγιά έχει ήδη κάψει περισσότερα από 125.000 στρέμματα, μια επιφάνεια μεγαλύτερη εκείνης του Παρισιού και οδήγησε στην εκκένωση 44.000 ανθρώπων σε διάστημα δύο ημερών

Εντυπωσιακό βίντεο: Κατάλευκο τοπίο στον Όλυμπο μετά από έντονη χαλαζόπτωση
Σε πλήρη εξέλιξη η κακοκαιρία

Απίστευτο περιστατικό βίας στην Καλλιθέα: Ξυλοκόπησε την έγκυο σύντροφό του για να χάσει το παιδί
Η γυναίκα υποβλήθηκε σε έκτακτη καισαρική τομή

Συγκλονίζει η ναυαγοσώστρια που έσωσε το κοριτσάκι: «Ήταν παγωμένο, μελανιασμένο, με πρησμένα μάτια»
«Όλα γίνονται εντελώς μηχανικά. Βγαίνουν χωρίς να το σκεφτούμε καν»

ΟΠΕΚΕΠΕ: Παραπέμπεται σε δίκη για ψευδή κατάθεση ο «Φραπές»
Εκκρεμεί επίσης δεύτερη δίκη για απείθεια, η οποία έχει οριστεί για τον ερχόμενο Οκτώβριο

«Τσουχτερό» πρόστιμο 1.312 ευρώ σε οδηγό για αποτσίγαρο
Υπάλληλοι του κλιμακίου αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού της Πυροσβεστικής επέβαλαν χρηματική ποινή 1.312 ευρώ στον οδηγό.

Οργή για τον δράστη του Σάουθπορτ – Η μεταφορά του στο Μπρόντμουρ εξαγριώνει τις οικογένειες των θυμάτων
Έντονες αντιδράσεις στη Βρετανία

Απίστευτο! Πώς η ΑΑΔΕ εντόπισε κρυφό τζίρο 203.000 ευρώ από ένα ... φλιτζάνι καφέ
Με βάση τις αγορές καφέ, σοκολάτας και τσαγιού, οι ελεγκτές εντόπισαν αδήλωτα έσοδα 203.000 ευρώ και η ΔΕΔ επικύρωσε τον καταλογισμό φόρου και ΦΠΑ.

Εκτάκτως στη Σύρο ο σύζυγος της νεκρής διασώστριας του ΕΚΑΒ – Τι έδειξαν οι κάμερες ασφαλείας
Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ανατροπή στα στοιχεία

Αλεξανδρούπολη: Τέσσερις αιτήσεις για την επιμέλεια των δίδυμων αδελφών του 3χρονου που πέθανε από ασιτία
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης εξετάζει τέσσερις αιτήσεις επιμέλειας για τα δίδυμα αδέλφια του τρίχρονου που έχασε τη ζωή του από ασιτία

Μηνύματα «112» σε κατοίκους Βόρειας Εύβοιας, Σκύρου και Λάρισας – «Να αποφεύγετε τις μετακινήσεις»
Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας οι Αρχές – Οι πολίτες καλούνται να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις στις περιοχές αυτές

Μύκονος: Ο γυμνός influencer είχε ξαναχτυπήσει - Μπήκε σε καφέ και προσπάθησε να γδυθεί
Οι εργαζόμενοι τον εκδίωξαν σοκαρισμένοι

Πέθανε ο τραγουδιστής Τζων Τίκης – Η συγκινητική ανάρτηση από τις κόρες του
Στο απόγειο της καριέρας του εμφανίστηκε γνωστά κέντρα και μαγαζιά, κάνοντας συνεργασίες με τα μεγαλύτερα ονόματα του μουσικού χώρου της εποχής

Τι είπε στην Αστυνομία, ο πρώην σύζυγος της διασώστριας του ΕΚΑΒ που δολοφονήθηκε στη Σύρο
Τα δύο ανήλικα παιδιά τους είναι μαζί με τον πατέρά τους στη Σύρο

Κόλαση φωτιάς στη νοτιοδυτική Γαλλία: Ανθρωποι απομακρύνoνται με βάρκες - Σοκαριστικά βίντεο
Λεωφορεία έχουν παραταχθεί σε τέσσερις προβλήτες κι όλοι οι κάτοικοι έχουν κληθεί να εκκενώσουν την περιοχή - Δραματικές εικόνες στην Αρκασόν

Νέα στοιχεία για τη νεκρή διασώστρια του ΕΚΑΒ στη Σύρο: Η 41χρονη πήγε στο σπίτι του ζευγαριού με μαχαίρι
Πώς έγινε η φονική συμπλοκή

Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ - Σε ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία
Βροχές, καταιγίδες και μεγάλη συχνότητα κεραυνών τις επόμενες ώρες

ΗΠΑ: Πανικός για την Τεχνητή Νοημοσύνη - Ζητούν «διακόπτη έκτακτης ανάγκης»
Η διακομματική πρόταση νόμου «AI Kill Switch Act» κατατέθηκε έπειτα από το σοβαρό περιστατικό στο οποίο αυτόνομος AI agent διέφυγε από ελεγχόμενο περιβάλλον δοκιμών και εξαπέλυσε κυβερνοεπίθεση

Καιρός: Τι ώρα θα βρέξει στην Αττική - Αναλυτική πρόγνωση για κέντρο και προάστια
Σε κλοιό κακοκαιρίας μπαίνει η χώρα

Στις φλόγες η Αγία Πετρούπολη - Βίντεο από τις ουκρανικές επιθέσεις
Ουκρανικά drones έπληξαν εκ νέου κόμβους logistics της Wildberries - μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στην Αγία Πετρούπολη

Καρυστιανού: «Το ενοίκιο του γραφείου μας το πληρώνω εγώ» – Τι είπε για Τεμπή, απειλές και δημοσκοπήσεις
Η πρόεδρος της «Ελπίδας για τη Δημοκρατία» μίλησε στον ΣΚΑΪ για τη χρηματοδότηση του κόμματος, το ξυλόλιο, την εισαγγελική πρόταση για Τριαντόπουλο-Αγοραστό και την απειλή που λέει ότι δέχθηκε μέσω δικαστή.

Μάτι: Ρίγη συγκίνησης στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 104 θύματα - 8 χρόνια από την εθνική τραγωδία
Συγγενείς, επιζώντες και εκπρόσωποι της Πολιτείας απέτισαν φόρο τιμής στους νεκρούς της καταστροφικής πυρκαγιάς

Λάρισα: Φωτιά σε διαμέρισμα – Στο νοσοκομείο άνδρας με εγκαύματα
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε υπόγειο διαμέρισμα πολυκατοικίας στο κέντρο της Λάρισας

Σταύρος Γεωργίου: Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία σε βάρος του καθ` ομολογίαν δολοφόνου του
Οδηγήθηκε σε ανακριτή και έλαβε προθεσμία για τη Δευτέρα

Ηράκλειο Κρήτης: Νεκρή βρέθηκε 55χρονη μέσα σε σταθμευμένο αυτοκίνητο
Καμία ένδειξη εγκληματικής ενέργειας δεν έχει προκύψει μέχρι στιγμής

Τραμπ: «Εξετάζω μαζική επίθεση κατά του Ιράν – Είμαι έτοιμος να ξαναρχίσω τον πόλεμο»
Αμερικανοί αξιωματούχοι διευκρινίζουν ότι δεν έχουν εκδοθεί νέες εντολές προς τις ένοπλες δυνάμεις και δεν υπάρχει καθορισμένο χρονοδιάγραμμα

Νεκρή γυναίκα στην Ανω Σύρο – Βρέθηκε μαχαιρωμένη
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένα άτομο που φέρεται να σχετίζεται με την υπόθεση έχει τεθεί υπό κράτηση

Έκρηξη σε εργοστάσιο στα Χανιά - Με σοβαρά εγκαύματα ο ιδιοκτήτης
Η έκρηξη σημειώθηκε σε εργαστήριο που δραστηριοποιείται στην επισκευή πολυεστερικών σκαφών

Ζάκυνθος: Στη ΜΕΘ διασωληνωμένος ασθενής με ύποπτα σύμπτωμα λεπτοσπείρωσης
Εστάλησαν δείγματα στο ΑΧΕΠΑ για εργαστηριακή επιβεβαίωση

Ρεκόρ πτωχεύσεων και μαζικές απολύσεις: Ανησυχητικά σήματα για την οικονομία της Γερμανίας
Χρόνια αστάθειας για τη γερμανική οικονομία - η προβλεπόμενη ανάκαμψη για φέτος αναμένεται να φέρει μόλις μικρή ανάπτυξη

Δίωξη για δωροδοκία κατ` εξακολούθηση στον ιατροδικαστή και τον τοξικολόγο των Χανίων
Και οι δύο πήραν προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα - Η υπόθεση συνδέεται με τη «μαφία των Χανίων» - Οι αλλοιωμένες εκθέσεις αφορούσαν υποθέσεις με ποινικό υπόβαθρο

Τζούμπιλαντ Σάικς: Ο διάσημος τενόρος δολοφονήθηκε με 73 μαχαιριές από τον γιο του – Νέα στοιχεία από τη νεκροψία
Η σύζυγός της ήταν στο μπάνιο και άκουσε τον άνδρα της να φωνάζει

Κοινωνικό Οδοντιατρείο Γιατρών του Κόσμου στη Θεσσαλονίκη με στήριξη της THI Australia
Δωρεάν υπηρεσίες στοματικής υγείας για ευάλωτες ομάδες, με ιδρυτικό δωρητή την Ελληνική Πρωτοβουλία Αυστραλίας.

Βιντεο από τις επιθέσεις Χούθι με πυραύλους σε δύο τάνκερ της Σαουδικής Αραβίας στην Ερυθρά Θάλασσα
Στοχεύσαμε δύο σαουδαραβικά πετρελαιοφόρα, τα Encelia και Layla, επειδή παραβίασαν την απόφαση αποκλεισμού που έχει εκδώσει οι ένοπλες δυνάμεις, είπε ο εκπρόσωπός τους

Αδήλωτες περιουσίες εκατομμυρίων ευρώ αποκάλυψε έρευνα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος
Στελέχη οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, πανεπιστημίων, πολεοδομιών, νοσοκομείων και δημοσιογράφοι στο «μικροσκόπιο»

«Ασπίδα του Αχιλλέα»: Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε τον αντιαεροπορικό θόλο και πάνω από 4 δισ. σε εξοπλισμούς
Πέρα από τον πολυεπίπεδο αντιαεροπορικό θόλο, εγκρίθηκαν C-390, υποβρύχια οχήματα VICTA, μικροδορυφόροι SAR και αποστολή στελεχών στο MIT για εκπαίδευση σε τεχνητή νοημοσύνη.

Πώς κινήθηκαν οι βάσεις 2026: Ποιες σχολές αυξήθηκαν πάνω από 1.000 μόρια - Τα τμήματα με τη μεγαλύτερη πτώση
Για ποιες σχολές υπήρξε ζήτηση - Σύμβουλος σταδιοδρομίας εξηγεί










