«Τεστ» για το «αν μπορούμε να συνεννοηθούμε καλόπιστα και πολιτισμένα» χαρακτήρισε μέσω του ΣΚΑΪ την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ σε περίπτωση που το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αρθεί το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης εκτός νομού με στόχο το άμεσο άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων.
«Στους τζίρους είμαι βέβαιος ότι θα πάμε καλά, οι εκπτώσεις θα έχουν πολύ μεγάλη επιτυχία, αγωνία μου είναι πώς θα πάμε επιδημιολογικά» τόνισε. «Όταν θα ανοίξουμε την εστίαση θα ανοίξουμε από τους εξωτερικούς χώρους υπάρχει επιδότηση για θερμαντικά σώματα» σημείωσε. «Απέχουμε ακόμα από το άνοιγμα της εστίασης, δεν είμαστε κοντά» διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης.
Την επόμενη Παρασκευή στη συνεδρίαση της επιτροπής θα τεθεί και το θέμα της λειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης. «Έχει συζητηθεί στην επιτροπή η μετακίνηση από νομό σε νομό. Ένα από τα πλάνα που έχουμε είναι, αν το επιτρέψει και η επιδημία, είναι να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα, γιατί είναι μια εποχική δραστηριότητα και δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς μετακίνηση»
διευκρίνισε.
«Δεν μπορώ εγώ κι ο Χαρδαλιάς να είμαστε δίπλα σε κάθε καταναλωτή. Δεν επιβάλαμε κάτι στους γιατρούς, κάναμε συνολική παρουσίαση πολύ εμπεριστατωμένη, και της πορείας της οικονομίας και των μέτρων που είχαμε σκεφθεί σε συνδυασμό με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Αν τα μέτρα τηρηθούν, όλα θα πάνε καλά» διαβεβαίωσε ο κ. Γεωργιάδης.
«Υπάρχει σχέδιο επιτήρησης της ΕΛΑΣ για τους κεντρικούς δρόμους, και να γίνονται συστάσεις στους πολίτες» ανέφερε ο υπουργός, και προέτρεψε τους πολίτες αν βλέπουν δρόμο με κόσμο «να μην πηγαίνουν εκεί» προστατεύοντας τους εαυτούς τους. «Είναι αδύνατο να ανοίγεις την οικονομία χωρίς να έχει κάποια αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου» ξεκαθάρισε πάντως, αποσαφήνισε όμως ότι θα είναι «λελογισμένη αν τηρήσουμε τα μέτρα».
«Αυτή τη στιγμή είμαστε στις μισές κατειλημμένες ΜΕΘ από ό,τι ήμασταν στο ανώτερο σημείο της πανδημίας περί τα τέλη Νοεμβρίου. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ξαφνική άνοδο της πανδημίας, έχουμε περιθώριο ασφαλείας για να μπορούμε να προλάβουμε ξανά αυστηρότερα μέτρα χωρίς να φτάσουμε στο ανώτατο σημείο αντοχής του ΕΣΥ» επισήμανε.
Το παρασκήνιο της απόφασης για το άνοιγμα των καταστημάτων - Τα επόμενα βήματα που εξετάζουν στο Μαξίμου
Χαρακτηριστικά πρεμιέρας μετά από ένα μεγάλο διάστημα αποκτά το σημερινό άνοιγμα των καταστημάτων, που παρέμεναν κλειστά επί της ουσίας και παρά το χριστουγεννιάτικο διάλειμμα με το click away από τις 7 του περασμένου Νοέμβρη.
Πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου, που ελήφθη όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης βεβαιώθηκε πρώτον ότι είναι σαφώς καλύτερα από τότε τα επιδημιολογικά δεδομένα και δεύτερον ότι τα κλειστά μαγαζιά προσθέτουν ισχυρά πλήγματα σε εργαζόμενους, επιχειρηματίες και γενικότερα στην ελληνική οικονομία- υπολογίζουν απώλειες της τάξεως των τριών δις το μήνα.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ως γνωστόν την απόφαση από το βήμα της Ολομέλειας την Παρασκευή, με αφορμή την συζήτηση για την πανδημία σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Ενισχυτικό της απόφασής του είναι ότι παρά τις κόντρες και τις επιθέσεις των αρχηγών της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, δεν ακούστηκε «όχι» στο άνοιγμα των καταστημάτων- κατατέθηκαν ωστόσο προτάσεις για να γίνει αυτό με συγκεκριμένους κανόνες και υποστηρίγματα. Οι πληροφορίες άλλωστε λένε ότι αυτό που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στη βουλή- για την επιστρεπτέα προκαταβολή- θα γίνει πράξη κι ότι οι καταστηματάρχες μπροστά στο άνοιγμα του Γενάρη θα έχουν ένα επιπλέον υποστήριγμα: την μη καταβολή του ενοικίου και για τον Φλεβάρη.
Είναι πασιφανές ότι το ρίσκο της κίνησης αυτής είναι μεγάλο και ότι το στοίχημα συμπίπτει με την έναρξη των εκπτώσεων, με μια περίοδο που αναμένουν με αυξημένες προσδοκίες όλοι οι καταστηματάρχες. Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της κυβέρνησης σχετικά με το άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων; Καταρχάς η μέρα-κλειδί εφεξής είναι για κάθε εβδομάδα η Παρασκευή: τότε και μόνο τότε θ ανακοινώνουν τις αποφάσεις, αφού οι ειδικοί καταλήξουν στην επιδημιολογικά ορθή και ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια πατήσει το κουμπί της άμεσης υλοποίησης του μίνι-σχεδίου.
Επόμενο άνοιγμα λοιπόν, θα είναι των Γυμνασίων και των Λυκείων, εφόσον δεν υπάρχει πισωγύρισμα στα κρούσματα και νέες ισχυρές πιέσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Υπό εξέταση βρίσκεται και το άνοιγμα της εστίασης- καφετέριες και εστιατόρια- με καθήμενους και σε εξωτερικούς χώρους με ειδικές συσκευές θέρμανσης και αυστηρούς κανόνες όσον αφορά στις αποστάσεις μεταξύ τραπεζιών και στον αριθμό της κάθε παρέας. Η όποια κίνηση για το άνοιγμα της εστίασης θα γίνει μετά από αναλυτικό διάλογο με τους καταστηματάρχες του κλάδου- πολλοί εκ των οποίων μελετούν οφέλη και πιθανές ζημίες από το άνοιγμα των καταστημάτων στις αρχές Φλεβάρη.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η κυβέρνηση παρότι βάζει στο τραπέζι των συζητήσεων ως φαίνεται το άνοιγμα της εστίασης, δεν έχει συζητήσει και ούτε πρόκειται στην παρούσα φάση να φτάσει κοντά στην απόφαση άρσης και του απαγορευτικού της κυκλοφορίας κατά τις βραδινές ώρες- με ότι συνεπάγεται αυτό για το άνοιγμα των καφέ και των εστιατορίων.
Συγκεκριμένα μηνύματα για τις πρωτοβουλίες εντός του πρώτου μήνα του νέου χρόνου σκοπεύει εν τω μεταξύ να στείλει σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Μπορεί η συνεδρίαση να έχει προγραμματιστεί για την εκλογή στη θέση του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ου κ. Γιάννη Μπούγα (μετά την υπουργοποίηση του κ. Καλαφάτη) ωστόσο ο πρωθυπουργός θέλει με την εισαγωγική του ομιλία να υπογραμμίσει τους «τίτλους» του κρίσιμου διαστήματος που ακολουθεί και αφορά την αντιμετώπιση της οικονομίας, την στην στήριξη της κορυφαίας διαδικασίας του εμβολιασμού αλλά και της οικονομίας, καθώς και της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας με τη γρήγορη νομοθέτηση έτοιμων αποφάσεων και σχεδίων σε κάθε τομέα.
Ενδεικτική της κινητικότητας που υπάρχει εν όψει και της πρώτης συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με τη νέα του σύνθεση είναι η επίσκεψη την προσεχή Παρασκευή του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης όπου: ο νέος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης έχει αναλάβει μαζί με τον υφυπουργό -ανέλαβε νωρίτερα, τον Αύγουστο την ειδική αποστολή- Πάνο Τσακλόγλου να κερδίσουν γρήγορα το στοίχημα δίνοντας τέλος στις εκκρεμείς συντάξεις και να καταθέσουν στην βουλή τον Χάρτη με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα.
Πηγή: http://www.protothema.gr/politics/article/1085671/georgiadis-suzitame-to-anoigma-ton-metakiniseon-apo-nomo-se-nomo/
Η έκρηξη στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς στο Ιράν οφείλεται σε διαρροή αερίου, ανακοίνωσε η πυροσβεστική
Από την έκρηξη σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν 14

«Κόκκινος συναγερμός» σε 4 Περιφέρειες για την κακοκαιρία που θα πλήξει αύριο τη χώρα
Σε κατάσταση κινητοποίησης (red code) η μιση χώρα

Θεσσαλονίκη: Έφοδος της ΕΛΑΣ σε δύο οίκους ανοχής
Συνελήφθησαν δύο γυναίκες, οι οποίες λειτουργούσαν παράνομα τους οίκους ανοχής, παραβιάζοντας αποφάσεις σφράγισης

ΔΟΑΕ: Η Ουκρανία είναι η μεγαλύτερη απειλή στον κόσμο για την πυρηνική ασφάλεια – Συνεδρίασε το Συμβούλιο κυβερνητών
Η ρωσική πλευρά επέκρινε τη διεξαγωγή της συνεδρίασης, θεωρώντας ότι «υποκινήθηκε μόνο για πολιτικούς λόγους χωρίς καμιά πραγματική ανάγκη»

Ολυμπιακός: Τιμωρία μιας αγωνιστικής στον Βεζένκοφ για το επεισόδιο με τον Πετρόπουλο
Ο αθλητικός δικαστής τιμώρησε με μια αγωνιστική τον μπασκετμπολίστα του Ολυμπιακού και με πρόστιμο τον καλαθοσφαιριστή του Κολοσσού

Τραγωδία στη Ρόδο: Στα χέρια του 39χρονου επιλοχία εξερράγη η χειροβομβίδα που σκότωσε τον 19χρονο Ραφαήλ
Εξερράγη στο δεξί χέρι του 39χρονου όπου προκάλεσε τον ακρωτηριασμό του και σε πολύ κοντινή απόσταση από τον 19χρονο όπου η διασπορά των θραυσμάτων τον έπληξε σε όλο του το σώμα, τραυματίζοντας τον θανάσιμα

Τεράστιος Τζόκοβιτς «αποκαθήλωσε» τον Σίνερ και οδεύει στα 38 του προς τον 11ο τίτλο του στο Australian Open
Μυθική ανατροπή του 38χρονου «Νόλε» επί του Σίνερ και ραντεβού με τον Αλκαράθ στον τελικό - Ο Σέρβος κυνηγά το 25ο Grand Slam

Διαβατήρια: Το ΣτΕ «φρενάρει» τις απορρίψεις λόγω παλιάς ταυτότητας
Η υπόθεση αφορά πολίτη, ο οποίος το 2015 είχε ανανεώσει κανονικά το διαβατήριό του, προσκομίζοντας αστυνομική ταυτότητα που είχε εκδοθεί τον Μάιο του 1972

Αποκάλυψη για την εξαφάνιση της Λόρας, είχε βγάλει εισιτήριο για το εξωτερικό
Η ΕΛΑΣ πιστεύει ότι βρίσκεται στη Γερμανία

Σε ιδιώτες τα πετρέλαια της Βενεζουέλας για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, νέος νόμος στη σκιά του Τραμπ
Η Ροντρίγκες υπέγραψε νόμο για ιδιωτικοποίηση της παραγωγής πετρελαίου, την ώρα που οι ΗΠΑ χαλαρώνουν τις κυρώσεις - Το 2006 ο Ούγκο Τσάβες είχε επιβάλει όλα τα μεγάλα έργα της αγοράς πετρελαίου να περνούν στην κρατική PDVSA

Ισπανία: Γυναίκα ευνούχισε και μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τον σύντροφό της
Συνελήφθη μία 55χρονη γυναίκα στο Μπιλμπάο της Ισπανίας για τον βίαιο θάνατο του συντρόφου της

Δραματική προειδοποίηση για την ανθρωπότητα, καθώς τα έντομα «σιωπούν» μυστηριωδώς
Σκαθάρια, πεταλούδες, νυχτοπεταλούδες, μύγες, κουνούπια και μέλισσες εξαφανίζονται με δραματικούς ρυθμούς

Νέα απεργία των ταξί την Τρίτη 3 και την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου
Η ανακοίνωση του ΣΑΤΑ

Ερωτικό σκάνδαλο στο Μαυροβούνιο: Κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραιτήθηκαν λόγω seχ tape που διέρρευσε
Στο σκάνδαλο εμπλέκονται η γενική διευθύντρια για την προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Μαυροβουνίου, Μιριάνα Πάικοβιτς, και ο πρώην σύμβουλος του προέδρου της χώρας, Ντέγιαν Βούκσιτς

Χρήστος Κούτρας για το πολύνεκρο δυστύχημα στη Ρουμανία: «Χάθηκαν 7 νέα παιδιά, καλό θα είναι να το βουλώνουμε καμιά φορά»
«Ξεχωρίστε την ομάδα, ξεχωρίστε τα πάντα, κρατήστε και ας κρατήσουμε όλοι μας ότι χάθηκαν εφτά νέα παιδιά»

ΗΠΑ: Αντρας ντυμένος Μπάτμαν διαμαρτυρύθηκε σε δημοτικό συμβούλιο για τη βία της ICE
«Μπορεί κάποιος από εσάς να πάει σπίτι του και να πει στα παιδιά του ότι έκανε ό,τι μπορούσε για να προστατεύσει τους συμμαθητές τους, να προστατεύσει τους παππούδες τους;»

Ιός Nipah: Έχει θνησιμότητα 40 με 50 τοις εκατό - Ποιες οι πιθανότητες να φτάσει στην Ελλάδα
Πώς μεταδίδεται; - Όλα όσα γνωρίζουμε για τον ιό που ανησυχεί τις υγειονομικές αρχές στις ασιατικές χώρες

Η Τεχεράνη θα απαντήσει αμέσως αν δεχτεί επίθεση, δηλώνει ο εκπρόσωπος του στρατού
Υποστήριξε ότι «πολλές» αμερικανικές βάσεις στην περιοχή βρίσκονται εντός του βεληνεκούς των ιρανικών πυραύλων

Τροχαίο στη Ρουμανία: Σε κλίμα οδύνης η άφιξη των σορών των οπαδών του ΠΑΟΚ στην Τούμπα
Η αυτοκινητοπομπή έφτασε λίγο μετά τις 19:30 στο γήπεδο

«Μαμά, πήραν άδικα τη ζωή σου, δεν ήταν στη μοίρα της να φύγει τόσο νέα»: Σπαραγμός στις κηδείες των εργατριών της «Βιολάντα»
«Δεν θα αφήσουμε να πάρουν τη μνήμη σου»

Η Γαλλία καταργεί τα «συζυγικά καθήκοντα» στο σeξ
Οι υποστηρικτές της νέας ρήτρας ελπίζουν ότι ο νόμος θα συμβάλει στην αποτροπή του συζυγικού βιασμού

Τραμπ: Ο Πούτιν συμφώνησε σε κατάπαυση πυρός μίας εβδομάδας λόγω κρύου
«Ζήτησα προσωπικά από τον Πρόεδρο Πούτιν να μην επιτεθεί στο Κίεβο και σε διάφορες πόλεις για μια εβδομάδα»

Προσγειώθηκε το C130 με τις σορούς των οπαδών του ΠΑΟΚ
Στο γήπεδο, τόσο φίλαθλοι όσο και οι συγγενείς τους έχουν οργανώσει εκδηλώσεις για να τιμήσουν την μνήμη τους.

«Η φωτιά δεν μπόρεσε να κάψει αυτό που ήσουν»: Θρήνος στις κηδείες των τριών θυμάτων της τραγωδίας στην Βιολάντα
Συγγενείς και φίλοι αποχαιρέτισαν την Σταυρούλα Μπουκοβάλα, την Αναστασία Νάσιου και την Αγάπη Μπουνόβα

Στο φως βυθισμένο αυτοκίνητο στο ρέμα Κόρμπι στη Βάρη μετά την κακοκαιρία, δείτε βίντεο
Αναμένεται να αποκαλυφθούν και άλλα αντικείμενα που κατάπιε το ρέμα

Γλυφάδα: Στη φυλακή ο 46χρονος που δολοφόνησε τον πατέρα του
Απολογήθηκε χωρίς δικηγόρο

Ποιος και με ποιον τρόπο «βαφτίζει» μια κακοκαιρία: Ο Θοδωρής Κολυδάς εξηγεί
«Η ονοματοδοσία των κακοκαιριών δεν αποτελεί επικοινωνιακό τέχνασμα, αλλά ένα οργανωμένο εργαλείο έγκαιρης προειδοποίησης»

Τροχαίο με νεκρούς οπαδούς ΠΑΟΚ: Ο πατέρας θύματος σκοτώθηκε πριν χρόνια σε δυστύχημα στη Ρουμανία
Ο πατέρας ήταν οδηγός φορτηγού - Με C-130 επιστρέφουν οι σοροί των οπαδών του ΠΑΟΚ

Προσγειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη οι 2 τραυματίες – Το απόγευμα ο επαναπατρισμός των σορών
Φίλαθλοι του ΠΑΟΚ, συγγενείς και φίλοι θα συνοδεύσουν τις σορούς από το αεροδρόμιο έως την Τούμπα

Θησαυρός 20.000 ετών: Το υπόγειο νερό που θα «ξεδιψούσε» την Νέα Υόρκη για 800 χρόνια
Οι επιστήμονες μιλούν για εύρημα ηλικίας 20.000 ετών με τεράστιες προοπτικές

«Ενεργοί Μπαμπάδες»: Ζητούν κατάργηση της διάταξης για συνεπιμέλεια με επιστολή στον πρωθυπουργό
Οι «Ενεργοί Μπαμπάδες» θέλουν την άμεση κατάργηση της νομοθετικής τροποποίησης για τη συνεπιμέλεια παιδιών, θέμα για το οποίο η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Γιώργος Φλωρίδης βρέθηκαν στο προσκήνιο

Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε συναγωγή στη Νέα Υόρκη: Έρευνα για έγκλημα μίσους - Βίντεο
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ζόραν Μαμντάνι δήλωσε πως ο άνδρας που συνελήφθη, «εσκεμμένα και επανειλημμένα έριξε το αυτοκίνητό του πάνω στο κτίριο»

ΠΑΟΚ: Η Θύρα 4 τίμησε τη μνήμη των επτά οπαδών με πυρσούς στην Καμάρα
Τα μέλη του ιστορικού συνδέσμου φιλάθλων του Δικεφάλου τίμησαν τη μνήμη των συνοπαδών τους που έχασαν τη ζωή τους στο τροχαίο δυστύχημα στη Ρουμανία

Νέα βίντεο από τη Μινεάπολη: Ο Αλεξ Πρέτι είχε συγκρουστεί με την ΙCE πριν τη δολοφονία του
Νέο βίντεο που βλέπει το φως της δημοσιότητας καταγράφει τη συμπλοκή μεταξύ του Αλεξ Πρέτι και ομοσπονδιακών πρακτόρων στη Μινεάπολη, 11 μέρες πριν ο 37χρονος νοσηλευτής δεχτεί θανάσιμους πυροβολισμούς από πράκτορες της ICE

Η Κίνα εκτέλεσε 11 μέλη της διαβόητης μαφιόζικης οικογένειας Μινγκ που διαχειριζόταν κέντρα διαδικτυακής απάτης
Καταδικάστηκαν για σοβαρά εγκλήματα, μεταξύ των οποίων ανθρωποκτονίες, παράνομη κράτηση ανθρώπων και εκτεταμένες απάτες

Κακοκαιρία «Kristin»: Καταιγίδες, ισχυροί άνεμοι και χαλάζι, ποιες περιοχές επηρεάζονται
Πορτοκαλί προειδοποίηση από την ΕΜΥ για την κακοκαιρία «Kristin»

Τύμπανα πολέμου στο Ιράν: «Τελειώνει ο χρόνος σας» λέει ο Τραμπ - Οι ΗΠΑ ενισχύουν τις δυνάμεις τους στον Κόλπο
Οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι έτοιμες «με τα δάχτυλα στη σκανδάλη» απαντάει η Τεχεράνη

Δήμαρχος στις Φιλιππίνες δέχθηκε επίθεση με RPG! - Δείτε βίντεο
Δύο από τα μέλη της ασφάλειας του δημάρχου τραυματίστηκαν, ενώ τρεις από τους δράστες σκοτώθηκαν λίγο αργότερα σε επιχείρηση του στρατού και της αστυνομίας

Πέθανε ο σπουδαίος εικαστικός Γιάννης Μπουτέας - Ποιο έργο του βλέπουμε καθημερινά στη στάση Κεραμεικός του Μετρό
Είχε εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνείς εκθέσεις όπως η Μπιενάλε της Βενετίας

Θεσσαλονίκη: Νέα τροπή στην υπόθεση με τις νεκρές γυναίκες στη Μενεμένη - Αναφορά για θανατηφόρο βιασμό της 46χρονης
Ο 52χρονος κρατείται και εις βάρος του εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης, σε εκτέλεση του οποίου θα οδηγηθεί στον ανακριτή Θεσσαλονίκης προκειμένου να απολογηθεί










