Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας οι βάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, ήδη όμως από την πρώτη επεξεργασία των μηχανογραφικών δελτίων των μαθητών φαίνεται πως προκύπτουν εκπλήξεις και μεγάλες ανατροπές.
Οι χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, αλλά και η εισαγωγή περίπου 100 νέων τμημάτων διαμορφώνουν την νέα κατάσταση, με τις δημοφιλείς σχολές, μετά και την περσινή πτώση, να αναμένεται να πέσουν ακόμη περισσότερο.
Χαρακτηριστικό είναι πως ακόμα και η Ιατρική Σχολή της Αθήνας είναι πολύ πιθανό φέτος να «πέσει» κάτω από τα 19.000 μόρια, με πιθανή διαμορφωμένη βάση εισαγωγής στα 18.950.
Αντίστοιχα, η Νομική Σχολή της Αθήνας αναμένεται να διαμορφωθεί στα 18.000 μόρια.
Σημαντικό ρόλο στην τελική διαμόρφωση των βάσεων παίζουν και τα 100 νέα τμήματα για τα οποία οι αναλυτές δεν διαθέτουν συγκριτικά στοιχεία. Στον φετινό ακαδημαϊκό «χάρτη», περίπου το 1/4 των τμημάτων είναι άγνωστο πώς θα αποτυπωθεί στις βάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της Ψυχολογίας με δύο νέα τμήματα στα Ιωάννινα και τη Φλώρινα.
Παρά την υψηλή ζήτηση, η έδρα των τμημάτων που είναι σε επαρχιακές πόλεις πολύ πιθανόν να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους, με πιθανό σενάριο η εισαγωγή να είναι χαμηλότερη σε σχέση με τις άλλες σχολές.
Το ίδιο ισχύει και για τα νέα τμήματα Γεωπονίας αλλά και Λογιστικής, τα οποία υπερπολλαπλασιάζονται φέτος στον ακαδημαϊκό χάρτη, με την έδρα τους όμως να είναι σε απομακρυσμένες περιοχές, που δύσκολα μία οικογένεια μπορεί να συντηρήσει σπίτι, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για δημοφιλή αντικείμενα σπουδών.
Οι εκπαιδευτικοί αναλυτές είναι πολύ προσεκτικοί σχετικά με τα νέα τμήματα, τα οποία έχουν διχάσει τους υποψηφίους και είναι άγνωστο αν η «ανωτατοποίησή» τους από ΤΕΙ σε πανεπιστήμιο θα δώσει επιπλέον κίνητρο στους υποψηφίους να τα επιλέξουν ή αν θα προκαλέσει αμφιβολίες λόγω της fast track διαδικασίας με την οποία έγιναν πανεπιστήμια μέσα σε λίγους μήνες.
Τέλος, στην καθολική πτώση συνετέλεσε και η ραγδαία αύξηση του αριθμού εισακτέων μέσα σ' ένα χρόνο. Ο πρώην υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, εκτόξευσε τον αριθμό εισακτέων στους 78.000, ενώ παράλληλα με την ίδρυση επιπλέον τμημάτων οδήγησε δύο από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία να έχουν «συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης».
Ειδικότερα, το 2ο επιστημονικό πεδίο των Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών και το 4ο επιστημονικό πεδίο της Οικονομίας και της Πληροφορικής διαθέτουν σχεδόν αντίστοιχες θέσεις με τους υποψηφίους σε αυτά. Αυτό πρακτικά θα οδηγήσει στο οξύμωρο σχήμα ότι παρά την καθολική ανωτατοποίηση του ακαδημαϊκού χάρτη (κατάργηση όλων των ΤΕΙ και ίδρυση νέων πανεπιστημίων) το θλιβερό φαινόμενο της εισαγωγής σε πανεπιστήμια με τρία ή τέσσερα, θα συνεχιστεί.
Σε ορισμένα μαθήματα σχεδόν το 50% έγραψε κάτω από τη βάση. Όμως, λόγω της πληθώρας θέσεων, οι υποψήφιοι ακόμα και με πολύ χαμηλές επιδόσεις θα μπορέσουν να διεκδικήσουν μία θέση σε πανεπιστημιακό αμφιθέατρο.
Οι εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο
Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών
Οριακά θα κρατήσει το όριο των 18.000 μορίων η Νομική Αθηνών, με το μέσο όρο της απώλειας μορίων σε όλες τις σχολές (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή) να είναι γύρω στα 150 μόρια. Με 300 ή ακόμα και 400 μόρια κινδυνεύουν με απώλειες οι Ψυχολογίες στην Αθήνα (σε ΕΚΠΑ και Πάντειο), ενώ πτώση αναμένεται και στις περιφερειακές. Άλλωστε, φέτος, οι υποψήφιοι έχουν ακόμα δύο σχολές να διοχετευθούν, μία παράμετρος που σπρώχνει τις βάσεις προς τα κάτω. Σταθερά αναμένονται τα παιδαγωγικά, ενώ απώλειες θα σημειωθούν σε σχολές με μεσαία ή χαμηλή ζήτηση όπως οι ξένες φιλολογίες και οι φιλοσοφικές. Σε αυτές τις σχολές η πτώση αναμένεται να κυμανθεί από 100 έως και 300 μόρια.
Πάντως σημειώνεται ότι το εν λόγω επιστημονικό πεδίο δεν έχει πολλές σχολές και τμήματα που κυμαίνονται κάτω από τη βάση, τάση που πιθανόν να τηρηθεί και φέτος, μιας και η ζήτηση κάθε χρόνο είναι μεγάλη, ενώ η προσφορά των θέσεων μικρή.
Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών
Το κατώφλι των 18.000 μορίων φαίνεται να χάνει το σύνολο των σχολών του ΕΜΠ. Σε όλο το φάσμα των σχολών του εν λόγω πεδίου αναμένονται χαμηλές βάσεις καθώς παρά την πληθώρα θέσεων οι επιδόσεις φέτος ήταν απογοητευτικές. Μάλιστα, στην επαρχία, τα πολυτεχνικά τμήματα αναμένεται να σημειώσουν απώλειες ακόμα και πάνω από 1.000 μόρια. Σχεδόν καμία σχολή δεν αναμένεται να βρεθεί στο ΕΜΠ στο όριο των 18.000 μορίων, όπως και η Θεσσαλονίκη, ενώ σε άλλα πολυτεχνικά τμήματα η βάση εισαγωγής θα κινηθεί στην κλίμακα των 16.000 μορίων, ενώ σε Ξάνθη και Κρήτη οι απώλειες μπορεί να ξεπεράσουν τα 1.000 μόρια.
Ειδικότερα, η Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο ΕΜΠ πέφτει από τα 18.240 μόρια στα 17.960 μόρια, ενώ στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να χάσει πάνω από 200 μόρια και να πέσει στα 17.600. Μείωση αναμένεται και στην Αρχιτεκτονική Αθηνών, της τάξης των 100-300 μορίων, ενώ αυξημένη γύρω στα 200-300 μόρια στη Θεσσαλονίκη. Αυτό εξηγείται από τις πολύ χαμηλές επιδόσεις των μαθητών, καθώς μόλις 736 υποψήφιοι έγραψαν από 18.000 μόρια έως και 20.000 μόρια
Επιστημών Υγείας
Ακόμη μία περίπτωση που θα σημειώσει τεράστιες απώλειες είναι η Ιατρική Σχολή Αθηνών. Όπως όλα δείχνουν χάνει το «κατώφλι» των 19.000 μορίων, ενώ η τελευταία Ιατρική αναμένεται να πέσει ακόμα και 300 μόρια. Και φέτος όμως το εν λόγω πεδίο συγκεντρώνει, παρά τις αντιξοότητες, το μεγαλύτερο αριθμό αριστούχων, με 1.160 να έχουν γράψει πάνω από 18.000 μόρια. Η Ιατρική Αθήνας πολύ πιθανόν να πέσει στα 18.900 μόρια, ενώ η τελευταία Ιατρική (Αλεξανδρούπολη) ίσα που θα κρατηθεί στο 18, με 18.100 μόρια.
Μεγαλύτερη είναι η πτώση που αναμένεται σε Βιολογία, Κτηνιατρική και Οδοντιατρική, με απώλειες που θα φτάσουν τα 300-400 μόρια, ακόμα και στα κεντρικά Ιδρύματα. Και οι σχολές των παραϊατρικών επαγγελμάτων, όπως για παράδειγμα οι Φυσικοθεραπείες, αναμένεται να παρουσιάσουν πτώση, που σε ορισμένες περιπτώσεις να φτάσει ακόμα και τα 300 μόρια.
Οικονομικών Σπουδών και Πληροφορικής
Μικτά είναι τα συμπεράσματα για το εν λόγω επιστημονικό πεδίο, καθώς είναι πολλοί οι καινούργιοι παράγοντες που αλλάζουν τα δεδομένα στις βάσεις τους. Οι υποψήφιου του 4ου επιστημονικού πεδίου σημειώνουν διαχρονικά τις χαμηλότερες επιδόσεις και πρόκειται για το επιστημονικό πεδίο με το μεγαλύτερο αριθμό σχολών με βάση εισαγωγής κάτω από τη βάση. Φέτος, ιδρύθηκαν πολλά νέα τμήματα στο 4ο επιστημονικό πεδίο αυξάνοντας τον αριθμό εισακτέων. Παρά το γεγονός ότι οι επιδόσεις των μαθητών δεν ήταν χαμηλότερες σε σχέση με πέρσι, π εκτίμηση των βάσεων κάνει λόγο για αυξομειώσεις. Οι αυξήσεις αλλά και οι μειώσεις δεν αναμένεται να κινηθούν στα κεντρικά ιδρύματα γύρω στα 100-200 μόρια, ακόμα και στις δημοφιλείς σχολές όπως αυτές τις Πληροφορικής και των Οικονομικών. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα δούμε την καταβαράθρωση των βάσεων όπως θα καταγραφεί στα υπόλοιπα επιστημονικά πεδία. Στο συγκεκριμένο πεδίο οι βάσεις εισαγωγής δεν ξεπερνούν τα 18.000 μόρια, ενώ πολύ χαμηλοί βαθμοί με 4.000-6.000 μόρια αναμένονται σε πληθώρα σχολών, κυρίως σε όσα αποτελούν μετεξέλιξη τμημάτων ΤΕΙ σε πανεπιστήμια.
Τα τμήματα Οικονομικών Επιστημών αναμένεται να κυμανθούν με μείωση περίπου 30-100 μορίων, ενώ ορισμένα χαμηλόβαθμα τμήματα θα χάσουν ακόμα και 300 μόρια, όπως οι Μηχανικοί Περιβάλλοντος στην Ξάνθη. Τα τμήματα Λογιστικής πολύ πιθανόν να σημειώσουν στα κεντρικά αύξηση ακόμα και 200 μορίων.
Πηγή: http://www.protothema.gr/greece/article/917311/panelladikes-2019-vaseis-me-ekplixeis-kai-anatropes/
Σοβαρό εργατικό ατύχημα στην Πάτρα - Εργάτης έπεσε από στέγη
Το περιστατικό σημειώθηκε την ώρα που εκτελούσε εργασίες σε κτίριο

Οσβάλντο Νέτο: Αγριος τσακωμός του ποδοσφαιριστή έξω από μπαρ της Ταϊλάνδης
Τον πήραν στο κυνήγι οι υπάλληλοι ζητώντας τον λογαριασμό - Επιτέθηκε σε ηλικιωμένο τουρίστα

Μηχανοκίνητη πορεία αγροτών στο Ρέθυμνο – Πέταξαν συμβολικά άχυρα και άφησαν φέρετρα έξω από γραφεία
«Θέλουν να θάψουν τον αγροτικό τομέα»

ΟΠΕΚΕΠΕ: Προφυλακιστέος ο 54χρονος λογιστής από τα Γιαννιτσά
Στη φυλακή οδηγείται ο λογιστής για την υπόθεση με τις παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις

Φρεγάτα Belharra «Κίμων»: Παραδίδεται στο Πολεμικό Ναυτικό η πρώτη ελληνική φρεγάτα FDI
Δείτε ζωντανή εικόνα από την τελετή ονοματοδοσίας και ύψωσης της ελληνικής σημαίας

Φωκίδα: «Θα πάω στους αγγέλους» τα ανατριχιαστικά τελευταία λόγια του 73χρονου που κάηκε μέσα στο αυτοκίνητό του
Φέρεται να είχε αφήσει και μήνυμα στο διαδίκτυο

Μπανγκλαντές: Κυλιόμενη σκάλα… τρελάθηκε και επιτάχυνε απότομα – Δείτε το viral βίντεο
Σκηνές πανικού σε πανεπιστήμιο του Μπανγκλαντές, με την κυλιόμενη σκάλα να επιταχύνει απότομα και να… πετά φοιτητές στον αέρα

Η θάλασσα έγινε κόκκινη σε νησί του Ιράν
Ηεξήγηση Κολυδά για το φαινόμενο

Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο παρέσυρε 57χρονη στον Εύοσμο – Υπέκυψε στα τραύματά της το θύμα
Ο 43χρονος οδηγός συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή εισαγγελέα

Ανακαίνιση κατοικίας: Ποιοι δικαιούνται επιδότηση έως 36.000 ευρώ – Οι προϋποθέσεις και τα «μυστικά»
Στόχος της κυβέρνησης είναι η ανακαίνιση 15.000 έως 20.000 κατοικιών που παραμένουν εκτός αγοράς εδώ και χρόνια

Παραδόθηκε 30χρονος στην Καλαμάτα για το διπλό φονικό στη Φοινικούντα
Είχε διεθνές ένταλμα σύλληψης - Πρόκειται για την πέμπτη σύλληψη στην υπόθεση

Εκτός ευρωομάδας και προς διαγραφή από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Παππάς μετά την άγρια επίθεση στον Νίκο Γιαννόπουλο
Η απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, μετά το επεισόδιο στο Στρασβούργο του ευρωβουλευτή με τον δημοσιογράφο

Αγριο επεισόδιο στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς χτύπησε τον δημοσιογράφο
Ο δημοσιογράφος μετέβη μαζί με μάρτυρες στο αστυνομικό τμήμα και υπέβαλε έγκληση σε βάρος του ευρωβουλευτή - Κινήθηκε η ποινική διαδικασία από την αστυνομία

Κυψέλη: Στη φυλακή η 16χρονη που επιτέθηκε με μαχαίρι σε συμμαθήτριά της
Για τους γονείς της έχει σχηματιστεί δικογραφία και διεξάγεται προκαταρτική εξέταση για τυχόν διάπραξη παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου

Επίθεση Πούτιν κατά Ευρώπης: «Γουρουνάκια που ήλπιζαν να καταρρεύσει η Ρωσία» οι ηγέτες τους
«Αν δεν θέλουν ουσιαστική συζήτηση», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, «τότε η Ρωσία θα απελευθερώσει τα ιστορικά της εδάφη στο πεδίο της μάχης»

Αλεξανδρούπολη: Νεκρό 3χρονο αγόρι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ήταν υποσιτισμένο
Το παιδί ζούσε με τη μητέρα του και τα δύο ανήλικα αδέλφια του σε περιοχή της Αλεξανδρούπολης, ενώ ο πατέρας της οικογένειας εργάζεται στο εξωτερικό

Απατεώνας ζήτησε από τους γονείς τρίχες του γιατρού στην Κρήτη που αγνοείται, για να τον εντοπίσει μέσω «κβαντικής τεχνολογίας»
Συνελήφθη ο επιτήδειος

Κλοπή δεδομένων και ιστορικού αναζητήσεων για 200 εκατ. χρήστες της Pornhub
«Πρόσφατα μάθαμε ότι ένας μη εξουσιοδοτημένος φορέας απέκτησε πρόσβαση σε δεδομένα αναλύσεων»

Μεγάλη διάκριση για τη Θεσσαλονίκη: Εντάχθηκε στον Γαστρονομικό Οδηγό Michelin
«Η Θεσσαλονίκη μπαίνει σε μια νέα εποχή», σχολίασε σχετικά ο δήμαρχος

Αυτό είναι το μυστικό όπλο της Ευρώπης κατά του Τραμπ και θα μπορούσε να σκάσει τη φούσκα της τεχνητής νοημοσύνης του
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κρατά στα χέρια της την αμερικανική οικονομία και την ίδια την προεδρία του Τραμπ, γράφει ο Guardian

Galaxy 92 Christmas Edition: Το ρεσιτάλ «Rays of Love» μάγεψε τον ναό του Αγ. Γεωργίου Καρύτση
Περισσότεροι από 400 θεατές κατέκλυσαν τον ναό για ένα ξεχωριστό χριστουγεννιάτικο ρεσιτάλ πιάνου

H στιγμή της σύλληψης του Νικ Ράινερ από την αστυνομία μετά τη δολοφονία των γονιών του
Αντιμετωπίζει ακόμη και τη θανατική ποινή

Τι σημαίνει ο «απόλυτος αποκλεισμός» που αποφάσισε ο Τραμπ για τα πετρελαιοφόρα στη Βενεζουέλα
«Η Βενεζουέλα είναι πλήρως περικυκλωμένη από τη μεγαλύτερη αρμάδα που έχει συγκροτηθεί ποτέ στην ιστορία της Νότιας Αμερικής», έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social

Ο «Βασιλιάς των Αποδράσεων»: Αλβανός κατάφερε να το «σκάσει» από φυλακή για 4η φορά σε 16 χρόνια
Ένας 41χρονος κατάφερε να αποδράσει ξανά από φυλακή υψίστης ασφαλείας, επιβεβαιώνοντας τη φήμη του ως «ειδικού» στις αποδράσεις

Κυψέλη: Μαθητές κλείδωσαν μέσα στο κτίριο τους διευθυντές του σχολείου που έγινε το περιστατικό με την 16χρονη
Οι διευθυντές αντιλήφθηκαν ότι οι πόρτες ήταν κλειδωμένες απ’ έξω και κάλεσαν την αστυνομία, προκειμένου να ανοίξει την πόρτα και να αποκατασταθεί η ομαλότητα

Πρωτοφανές φαινόμενο: Αμμος πάγωσε λόγω του ακραίου ψύχους στο Μίσιγκαν - Βίντεο
Ένα φαινόμενο που φαίνεται να αψηφά τη βαρύτητα.

Ανδρας κατάπιε ναρκωτικά για να αποφύγει αστυνομικό έλεγχο και πνίγηκε
Τραγική κατάληξη είχε περιστατικό αστυνομικού ελέγχου στη Λευκάδα

Παιδιά με καρκίνο θύματα απάτης - Έχασαν τα εκατομμύρια που συγκεντρώθηκαν για τη θεραπεία τους
Έρευνα του βρετανικού μέσου αποκαλύπτει ένα τεράστιο δίκτυο που εξαπατά γονείς και παιδιά εκμεταλλευόμενοι τον πόνο και την απελπισία τους

Κέρκυρα: Επίθεση γιατρού σε 20χρονη για μία θέση πάρκινγκ - Βίντεο ντοκουμέντο
Χυδαίες εκφράσεις στη μέση του δρόμου

Στεγαστική κρίση: Αυτό είναι το πρώτο σχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπισή της
Αυξήσεις 60% στις τιμές κατοικιών, 30% στα ενοίκια και 1,3 εκατ. άστεγοι - Το ευρωπαϊκό σχέδιο για 650.000 νέες κατοικίες ετησίως και μέτρα για τον περιορισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων

Μυστήριο με τον θάνατο αντιπροσώπου σερβικής εταιρείας όπλων στη Μόσχα
Τον Ιούνιο η συγκεκριμένη εταιρεία συμπεριλήφθηκε στη λίστα που δημοσίευσε η υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών της Ρωσίας με τις σερβικές εταιρείες που προμηθεύουν το Κίεβο με πυρομαχικά

Ανατροπή στη δολοφονία της 22χρονης τραγουδίστριας Delarosa στο Λος Αντζελες
Παιδικοί φίλοι πίσω από την παγίδα θανάτου

Αργίες 2026: Όλα τα τριήμερα της νέας χρονιάς
Δεν έχει πολλές ημέρες ξεκούρασης η νέα χρονιά

Κουτσούμπας σε Κωνσταντοπούλου στη Βουλή: Αυτή είστε!
Η αντιπαράθεση έγινε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, όταν ο κ. Κουτσούμπας επέκρινε όλα τα κόμματα για φιλονατοϊκή στάση – Αντίδραση από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου

ΕΕ: «Η Ρωσία είναι σημαντική, άμεση και μακροπρόθεσμη απειλή για την ειρήνη και την ασφάλειά μας»
Αυξάνονται οι φωνές για άμεση απειλή

Έσπασε τζαμαρίες σούπερ μάρκετ και βγήκε στο δρόμο ημίγυμνος, συνελήφθη άνδρας στο Ηράκλειο
Ο αλλοδαπός φέρεται να χειροδίκησε σε δικαστικό επιμελητή και στην συνέχεια τράπηκε σε φυγή

Μιχάλης Κατρίνης: Δίωξη για 3 πλημμελήματα στον 16χρονο γιο του που οδηγούσε χωρίς δίπλωμα
«Ο νόμος ισχύει για όλους» έγραψε νωρίτερα, σε ανάρτησή του, ο Μιχάλης Κατρίνης

Jet Oil: Παγώνει τους λογαριασμούς της ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης μετά το προσωρινό λουκέτο
Ενεργοποιήθηκαν οι περιορισμοί που προβλέπονται από ευρωπαϊκή οδηγία σε εφαρμογή κυρώσεων κατά της Ρωσίας και αποφασίστηκε το «πάγωμα» όλων των περιουσιακών στοιχείων του επιχειρηματία

Κυψέλη: Αποκαλύψεις για το παρελθόν της 16χρονης που μαχαίρωσε 14χρονη
Η 16χρονη έχει εμπλακεί σε ακόμη μερικές υποθέσεις, σε Γκύζη και Αγιο Παντελεήμονα

Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Δίνουμε τη μάχη με την παλιά Ελλάδα που μας πλήγωσε
Διακομματική επιτροπή για την αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα










