Με επίκεντρο την Αγία Σοφία αλλά χωρίς κοινό, εξαιτίας της πανδημίας, κορυφώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη οι εορτασμοί των Τούρκων για την επέτειο των 567 ετών από την άλωση της Κωνσταντινούπολης.
Η γιορτή που «έστησε» ο «σουλτάνος» μεταδόθηκε ζωντανά από την τουρκική τηλεόραση. Εντός της Αγίας Σοφίας διαβάστηκαν αποσπάσματα από το Κοράνι, ενώ στον πραύλιο χώρο είχε στηθεί ομοίωμα του βυζαντινού τείχους, πάνω στο οποίο προβλήθηκε όλη η φιέστα με σύμμαχο την τεχνολογία. Μάλιστα, αυτή περιλάμβανε τοξοβόλους και κανόνια που στόχευαν προς τα τείχη.
Η επετειακή ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μεταδόθηκε σε γιγαντοθόνη εντός του ναού, ενώ η εκδήλωση καλύφθηκε σε απευθείας μετάδοση από την τουρκική τηλεόραση: «Δεν είναι δυνατόν για μια γενιά που δεν γνωρίζει τον πολιτισμό της να επιβιώσει, όπως ένα δέντρο χωρίς τις ρίζες του δεν μπορεί να επιβιώσει».
«Για τη 1000ή επέτειο της Μάχης του Μαντζικέρτ (μεταξύ Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και Σελτζούκων το 1071 μ.Χ.) θα βάλουμε πλώρη για ακόμα μεγαλύτερους στόχους, το 2071» κατέληξε.
Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος χαιρετούσε από το μπαλκόνι τα σκάφη που διέσχιζαν πανηγυρικά τον Βόσπορο.
Έντονη αντίδραση από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών
Ως «απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα» της Αγίας Σοφίας αλλά και «πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών» χαρακτήρισε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών την ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός του ναού την Παρασκευή, στο πλαίσιο της «φιέστας» Ερντογάν για την επέτειο της Αλωσης της Κωνσταντινούπολης.
«Η ενέργεια αυτή προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα και εκθέτει εκ νέου την Τουρκία», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.
Τέλος, το ΥΠΕΞ καλεί την Τουρκία «να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να σταματήσει να υποτάσσει σε εσωτερικές σκοπιμότητες τον ιδιαίτερα τιμητικό της ρόλο ως θεματοφύλακα ενός τόσο σημαντικού μνημείου όπως η Αγία Σοφία».
Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Η σημερινή ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ενός οικουμενικού μνημείου που προστατεύεται από την UNESCO ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935, συνιστά απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών.
Η ενέργεια αυτή προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα και εκθέτει εκ νέου την Τουρκία, η οποία οφείλει να σέβεται τόσο τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, όσο και την UNESCO, των οποίων είναι μέλος.
Καλούμε για άλλη μια φορά την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να σταματήσει να υποτάσσει σε εσωτερικές σκοπιμότητες τον ιδιαίτερα τιμητικό της ρόλο ως θεματοφύλακα ενός τόσο σημαντικού μνημείου όπως η Αγία Σοφία, που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα.
Πηγή: http://www.protothema.gr/world/article/1011720/proklitiki-fiesta-erdogan-gia-tin-alosi-tis-polis-diavasan-to-korani-mesa-stin-agia-sofia/
Θαύμα για 21χρονη που έπεσε από τον 8ο όροφο ενώ χόρευε - «Δεν το πιστεύω ότι είμαι ζωντανή»
Η 21χρονη βρέθηκε στο κενό από τον 8ο όροφο, πέρασε μέσα από τη σίτα και προσγειώθηκε στο κατάστρωμα της πισίνας

Λίντσεϊ Κλάνσι: Ανατροπή στη δίκη - Η υπεράσπιση αμφισβητεί τα στοιχεία για τον θάνατο 3 παιδιών
Η εισαγγελέας Σάναν Μπάκιγχαμ (Buckingham) χαρακτήρισε «γελοίο επιχείρημα» τη νέα θέση του δικηγόρου, ενώ η υπόθεση επανέρχεται στο δικαστήριο της Μασαχουσέτης στις 2 Νοεμβρίου.

Δακτύλιος Αθήνας: Επιστρέφει τον Οκτώβριο - Ποιοι δρόμοι ορίζουν τα όριά του
Πέρυσι το μέτρο ίσχυσε από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 24 Ιουλίου, με εξαιρέσεις για ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα μέσω ψηφιακού σήματος στο gov.gr.

«Καβάλησαν» θαλάσσια χελώνα που γεννούσε αυγά και έγιναν παγκόσμιο θέμα – Οργή με το βίντεο των προκλητικών influencers
Το βίντεο με το ζευγάρι που ανέβηκε πάνω σε προστατευόμενο ζώο προκάλεσε αντιδράσεις

Ο Πανιώνιος δωρίζει τα έσοδα από το ματς με τον ΠΑΟΚ Β` στην οικογένεια του Κώστα Λίμα μετά το ατύχημά του
Το πόδι του Κώστα Λίμα ακρωτηριάστηκε μετά από σοβαρό τροχαίο ατύχημα που είχε και η οικογένεια του Πανιωνίου στέκεται στο πλευρό του

Σοκ στο παγκόσμιο σνούκερ: Στη φυλακή ο πρώην πρωταθλητής Γκρέιμ Ντοτ για παιδεραστία!
Ο 49χρονος Σκωτσέζος παρέμεινε ανέκφραστος κατά την ανακοίνωση της ποινής και θα εγγραφεί εφ` όρου ζωής στο μητρώο καταδικασμένων για σeξουαλικά αδικήματα.

Φυλακή 24 μηνών για τον 31χρονο Ρομά που έσπασε το χέρι ταξιτζή με σκουπόξυλο
Το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς περί άμυνας και το ελαφρυντικό της μεταμέλειας, ενώ εκκρεμούν σε βάρος του δικογραφίες για ληστεία και ναρκωτικά

Θεσσαλονίκη: Κατηγόρησαν την οικιακή βοηθό ότι έκλεψε 50.000 ευρώ - Η ανατροπή όταν άνοιξαν το σπίτι!
Η 51χρονη ιδιοκτήτρια είχε καταγγείλει την 28χρονη οικιακή βοηθό από τη Γεωργία για κλοπή, όμως το ποσό εντοπίστηκε τελικά στην κατοικία της

Οι Τούρκοι μετατρέπουν τον Αγιο Ευστάθιο των Καραμανλήδων της Καισάρειας σε μουσείο πόλης με οθωμανικά κεραμικά
Στην καρδιά της Καππαδοκίας ένας ελληνικός ορθόδοξος ναός γίνεται μουσείο αλλά η ιστορία που θα αφηγηθεί παραμένει το μεγάλο ερώτημα

Ακόμη μια τουρκική πρόκληση: Το αντιαεροπορικό Hisar-O «καταρρίπτει» ελληνικό Mirage 2000-5
Το αμυντικό δίκτυο Defence Turk δημοσίευσε βίντεο προσομοίωσης με εικονική κατάρριψη μαχητικού της Πολεμικής Αεροπορίας από το σύστημα Hisar-O

Συγκλονίζει ο γιος του 55χρονου αστυνομικού που έμαθε ότι είχε καρκίνο έναν χρόνο αργότερα
«Βλέπαμε τον άνθρωπο μας να πεθαίνει βασανιστικά»

Λεβαδειακός: Απέκτησε πρώην αστέρα της Αρσεναλ
Με οκταετή εμπειρία στα γήπεδα της Premier League, έρχεται για να ενισχύσει τη μεσαία γραμμή της ομάδας.

«Οχυρώνει» τα σύνορά της η Ευρώπη: Τι περιλαμβάνει το νέο σχέδιο 5 σημείων απέναντι σε μαζικές αφίξεις μεταναστών
Στο επίκεντρο η πρόληψη κρίσεων, η καταπολέμηση των διακινητών και οι επιστροφές

Νέα Υόρκη -Μετρό : Επιβάτης βρήκε φρικτό θάνατο – Το σακίδιό του πιάστηκε στην πόρτα του συρμού
Το τραγικό δυστύχημα σημειώθηκε σε ώρα αιχμής στον σταθμό Utica Avenue στο Μπρούκλιν, με τον άνδρα να πέφτει ανάμεσα στα βαγόνια.

«Μου ζητούσε €12.000 ευρώ για συνεδρίες» - Νέα καταγγελία για την κλινική στη Θεσσαλονίκη
Η εισαγγελία διερευνά παράνομη λειτουργία ογκολογικού τμήματος και πιθανές παραλείψεις στους ελέγχους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Επίδομα ανεργίας: Πως μπορεί να φτάσει έως τα 1.438 ευρώ
Η ΔΥΠΑ προχωρά σε ριζική αλλαγή του συστήματος, συνδέοντας πλέον τα χρήματα που θα λαμβάνουν οι άνεργοι με τον προηγούμενο μισθό και τα χρόνια ασφάλισής τους.

Σοκ στο Μαρούσι: 15χρονος γρονθοκόπησε 14χρονο - Στο νοσοκομείο το θύμα, συνελήφθη ο δράστης
Το σοβαρό περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, με την Αστυνομία να σχηματίζει δικογραφία για σωματική βλάβη και απειλή.

Μετρό Θεσσαλονίκης: Στάση εργασίας την Τετάρτη για την απόλυση σταθμάρχη
Το σωματείο εργαζομένων κάνει λόγο για «άδικη και εκδικητική» απόφαση της εταιρείας, ζητώντας την άμεση ανάκληση της απόλυσης του συναδέλφου τους.

Ουμπέρτο Πίτσι: Πέθανε ο θρυλικός φωτογράφος της Dolce Vita σε ηλικία 89 ετών
Ο Ιταλός φωτογράφος που απαθανάτισε με τον φακό του θρύλους του σινεμά συνέχιζε να εργάζεται μέχρι και τις τελευταίες ημέρες της ζωής του.

ΕΟΠΥΥ: Τι αλλάζει από την 1η Ιανουαρίου στις διαγνωστικές εξετάσεις - Για ποιες 6 θα ζητείται κωδικός
Από την 1η Ιανουαρίου 2027, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να επιβεβαιώνουν το παραπεμπτικό τους στα διαγνωστικά κέντρα μέσω OTP, έχοντας απαραιτήτως πιστοποιημένο κινητό.

Το επίδομα που δίνει 391 ευρώ κάθε μήνα - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Η άρση των ηλικιακών περιορισμών και η απουσία εισοδηματικών ορίων έδωσαν πρόσβαση σε χιλιάδες επιπλέον πολίτες για τη συγκεκριμένη παροχή.

Αττική Οδός: Μεθυσμένος και χωρίς δίπλωμα για 2.005 ημέρες - Η απλή παράβαση που τον πρόδωσε
Ο 49χρονος είχε συλληφθεί ξανά πριν από μόλις επτά μήνες με ποσότητα αλκοόλ διπλάσια του ορίου, αποτελώντας τον ορισμό του κατ` εξακολούθηση παραβάτη.

Πολωνία: ΙΧ παρέσυρε έφηβη με ηλεκτρικό πατίνι σε live μετάδοση - Ο οδηγός εξαφανίστηκε
Σοκ προκαλεί το βίντεο από τη σύγκρουση, με τον δημοσιογράφο να διακόπτει το ρεπορτάζ και να ζητά από τον οπερατέρ να καταγράψει την πινακίδα του δράστη.

Θεσσαλονίκη: Κατηγόρησαν καθαρίστρια ότι έκλεψε 50.000 ευρώ από σπίτι στο Πανόραμα, αλλά τα λεφτά τελικά ήταν μέσα στο σπίτι
Η ιδιοκτήτρια απέσυρε τις κατηγορίες εναντίον της 28χρονης από την Γεωργία, μερικές ώρες αφότου είχε συλληφθεί

Δημοσκόπηση Interview: Πρώτη η ΝΔ με 29,6%, ΕΛΑΣ-ΠΑΣΟΚ σε απόσταση αναπνοής για τη 2η θέση
Το 64% των πολιτών δηλώνει πως θα ψηφίσει με κριτήριο ποιον θέλει να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, σύμφωνα με τη νέα έρευνα.

Τραγωδία στη Θάσο: Πέθανε ο 16χρονος ποδοσφαιριστής που χτύπησε στο κεφάλι
Ο 16χρονος Ανι Γκιάνα Ασλάν έχασε τη ζωή του στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Καβάλας, έπειτα από τραυματισμό σε αγώνα της Β` κατηγορίας ΕΠΣΚ στη Θάσο.

Γαλλία: Η στιγμή που αστυνομικός πυροβολεί μαθητή με εκτοξευτή χειροβομβίδων σε κατάληψη
Ο έφηβος νοσηλεύεται με σοβαρά τραύματα στο στόμα, ενώ η γαλλική Δικαιοσύνη διεξάγει δύο ξεχωριστές έρευνες για το περιστατικό στο Saint-Ouen-l`Aumone.

Θρήνος στη Χαλκίδα: Πέθανε η εκπαιδευτικός Μαρία Παναγιώτου, μία ημέρα μετά τον γάμο της αδερφής της
Η 42χρονη υπηρετούσε ως γραμματέας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας, έχοντας δώσει για χρόνια μάχη με σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Φυσικό αέριο: Η Κομισιόν ζητά μείωση της ζήτησης - Καμπανάκι για ελλείψεις με αποθέματα στο 70%
Ο επίτροπος Ενέργειας Νταν Γιόργκενσεν προειδοποιεί για κρίση εφοδιασμού, καθώς η τιμή του φυσικού αερίου στο ολλανδικό TTF εκτινάχθηκε στα 72 ευρώ/MWh.

Μ. Παγώνη: «Το μηχάνημα που βρέθηκε στο ιατρείο της Μ. Καρυστιανού απαγορεύεται, δεν ξέρω πώς το χρησιμοποιεί σε παιδιά»
Η τέως πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ σχολίασε τα ευρήματα του Medwatch, ενώ η παιδίατρος απάντησε με σκληρή ανακοίνωση στις δηλώσεις του Αδωνι Γεωργιάδη.

Επιστροφή ενοικίου: Γιατί είδαν μία δόση εκπαιδευτικοί και γιατροί - Τα βήματα στο myAADE
Η αυτόματη καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης για το 2024 ολοκληρώθηκε σε χιλιάδες δικαιούχους της περιφέρειας, ωστόσο τα ελλιπή στοιχεία απαιτούν νέες υποβολές δικαιολογητικών μέσω της ΑΑΔΕ.

Καλαμάτα: Βάνδαλοι προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε ΕΠΑΛ – Είχε μόλις ανακαινιστεί
Το σχολικό συγκρότημα είχε υποβληθεί το καλοκαίρι σε εκτεταμένες παρεμβάσεις, με το τοπικό μέσο να αναφέρει ότι η ανακαίνιση έγινε μέσω του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου»

Γιώργος Μαζωνάκης: Η κλήση του γιατρού στο ΕΚΑΒ χωρίς να αναφέρει το όνομα του τραγουδιστή
Νέα στοιχεία έρχονται στο φως από την εκπομπή Live News για τις συνθήκες θανάτου στο Κολωνάκι, με το ηχητικό ντοκουμέντο να αποκαλύπτει τις ακριβείς αναφορές του γιατρού.

Μαρία Καρυστιανού: Καλοδεχούμενος ο έλεγχος στο ιατρείο - Η απάντηση στον Γεωργιάδη
Η συνεργάτιδα της παιδιάτρου τόνισε πως η πρακτική της είναι καθόλα νόμιμη, ζητώντας παράλληλα από τον υπουργό Υγείας να αποκαλύψει πώς γνωρίζει λεπτομέρειες για τον εξοπλισμό της.

Γιώργος Μαζωνάκης: Νέα μαρτυρία για τον υπνοθεραπευτή – Το ψέμα που αποκάλυψε ο γείτονας - «Μας είχε γίνει τσιμπούρι»
Μια γυναίκα που τον γνώρισε πριν από 30 χρόνια περιγράφει στον ΑΝΤ1 την επίμονη προσέγγισή του στην οικογένειά της με σκοπό την εύρεση επενδυτών.

ΔΥΠΑ: Μαθητεία με μισθό και ασφάλιση - Οι 41 ειδικότητες και τα 4 νέα παραρτήματα
Οι Επαγγελματικές Σχολές συνδέουν άμεσα τους νέους 15-29 ετών με την αγορά εργασίας, προσφέροντας πρακτική εμπειρία σε τομείς αιχμής, από την κυβερνοασφάλεια μέχρι τη βιομηχανία.

ΕΑΔ: Στον εισαγγελέα ιδιωτική κλινική στη Θεσσαλονίκη με παράνομο ογκολογικό τμήμα
Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν ελλείψεις προσωπικού, χορήγηση χημειοθεραπειών χωρίς διάγνωση κακοήθειας και ζητούν την οριστική διακοπή λειτουργίας της.

Ντενίζ Γκεκτάς: Φυλάκιση 19 μηνών για εξύβριση Ερντογάν - Η ατάκα που έφερε γέλια στη δίκη
Ο 32χρονος stand-up κωμικός, γνωστός για το σαρκαστικό του χιούμορ, αφέθηκε ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της έφεσής του για τον επίμαχο πολιτικό χαρακτηρισμό.

Κώστας Λίμα: Ακρωτηριάστηκε το πόδι του ποδοσφαιριστή από το σοβαρό τροχαίο - Διέφυγε τον κίνδυνο
Ο 32χρονος ποδοσφαιριστής χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση

«Αν δεν κάνουμε γρήγορα πλασμαφαίρεση, θα γίνεις γκέι» – Νέα μαρτυρία για τη γιατρό του Μαζωνάκη
«Βλέπω, λέει, ότι έχεις λίγο θηλυκότητα πάνω σου»










