Χειρότερες και από το 2020-2021
Οι χειρότερες χρονιές στην ανθρώπινη ιστορία
Οι χειρότερες χρονιές στην ανθρώπινη ιστορία - Χειρότερες και από το 2020-2021

Μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε ότι το 2020 και το 2021 δεν ήταν από τις καλύτερες στιγμές στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ωστόσο είναι βέβαιο πως δεν αποτελούν τα πιο μελανά χρόνια στο βιβλίο της ανθρώπινης ύπαρξης.

Η ανθρώπινη ιστορία είναι γεμάτη με φρικτά χρόνια, με φυσικές καταστροφές, πολέμους, αρρώστιες και γεγονότα που προκάλεσαν πόνο και χάος. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς επέζησε η ανθρωπότητα τελικά.

Σίγουρα, η πανδημία δεν είναι ένα ευχάριστο γεγονός, αλλά η πλειοψηφία των ανθρώπων σήμερα δεν έχει ζήσει ούτε πόλεμο, ούτε πανδημία δίχως φάρμακα και εμβόλια.

Εμείς σας μαζέψαμε 5 χρονιές που ήταν χειρότερες από το 2020-2021.

1945

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν μια από τις πιο σκοτεινές και θανατηφόρες συγκρούσεις στην παγκόσμια ιστορία. Περισσότεροι άνθρωποι πέθαναν σε αυτή την παγκόσμια σύγκρουση από οποιονδήποτε άλλο πόλεμο. Μπορεί συνολικά να διήρκησε 6 χρόνια ο συγκεκριμένος πόλεμος, αλλά το 1945 παίρνει το βραβείο της χειρότερης χρονιάς.

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έληξε με αιματηρά γεγονότα το ’45. Οι ΗΠΑ έριξαν δύο ατομικές βόμβες στην Ιαπωνία, με αποτέλεσμα περισσότερους από 400.000 νεκρούς. Επιπλέον, βομβαρδίστηκε και το Τόκιο με περισσότερες από 2.000 βόμβες, που προκάλεσαν τον θάνατο 80.000 - 130.000 αμάχων.

Από το 1943, οι Ναζί άρχισαν να καταστρέφουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία, που περιέγραφαν λεπτομερώς τη μαζική εξόντωση των Εβραίων και άλλων πληθυσμών. Το Ολοκαύτωμα είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου έξι εκατομμυρίων Ευρωπαίων Εβραίων και εκατομμυρίων άλλων. Προς το τέλος, οι Ναζί αύξησαν τις εξοντώσεις για να προσπαθήσουν να καλύψουν τα εγκλήματά τους.

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος τελείωσε τελικά στα μέσα Αυγούστου του 1945, αλλά η νίκη δεν σήμαινε τέλος στα παγκόσμια δεινά. Υπολογίζεται ότι το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού ήταν νεκροί, με εκτιμώμενο αριθμό θανάτων μεταξύ 70 και 85 εκατομμυρίων ανθρώπων.

1816

Το 1816 έγινε κάτι πολύ περίεργο, το χιόνι του χειμώνα δεν έλιωνε όσο περνούσαν οι μέρες. Πολλοί ιστορικοί αναφέρονται στο 1816 ως «Η χρονιά χωρίς καλοκαίρι» λόγω της πτώσης των παγκόσμιων θερμοκρασιών. Μια πτώση 0,4–0,7°C (0,7–1,2°F) μπορεί να μην ακούγεται μεγάλη διαφορά, αλλά οι διακυμάνσεις της παγκόσμιας θερμοκρασίας δεν χρειάζεται να είναι τεράστιες για να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα.

Η πτώση της θερμοκρασίας προήλθε από την έκρηξη του όρους Tambora το προηγούμενο έτος. Αυτή η έκρηξη συνέβη στη σημερινή Ινδονησία, και ήταν η μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη εδώ και περίπου 1.300 χρόνια, που κάλυπτε τον πλανήτη με στάχτη. Ο προκύπτων ηφαιστειακός χειμώνας προκάλεσε «την τελευταία μεγάλη κρίση επιβίωσης στον Δυτικό Κόσμο», επηρεάζοντας τη Δυτική Ευρώπη και την Ανατολική Βόρεια Αμερική.

Οι άνθρωποι βίωσαν ακραίους παγετούς και χιονοπτώσεις τον Ιούνιο, και τα ποτάμια παρέμειναν παγωμένα μέχρι τον Αύγουστο. Οι άνθρωποι που επηρεάστηκαν από τις αλλαγές του καιρού δεν είδαν καλοκαίρι το 1816, και οι αποτυχίες των καλλιεργειών που προέκυψαν οδήγησαν σε εκτεταμένο λιμό και θανάτους σε όλο το βόρειο ημισφαίριο.

1918

Όταν ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος έφτασε στο τέλος του, ξεκινούσε μια απ΄τις πιο ταραχώδεις στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας. Οι συγκρούσεις έφεραν ασθένειες, συγκεκριμένα την ισπανική γρίπη που σάρωσε σε όλο τον κόσμο.

Η ισπανική γρίπη προκλήθηκε από τον ιό H1N1 της γρίπης Α. Η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση του εμφανίστηκε στα στρατιωτικά μέλη που επέστρεψαν στο Κάνσας το 1918. Ο ιός πιστεύεται ότι μεταφέρθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω των στρατευμάτων που επέστρεφαν από τον πόλεμο και εξαπλώθηκε γρήγορα. Μέσα σε δύο χρόνια από το πρώτο κρούσμα, περίπου 500 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μολύνθηκαν, που ήταν σχεδόν το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού εκείνη την εποχή.

Η θνησιμότητα του στελέχους της γρίπης ήταν πολύ διαφορετική από την τυπική γρίπη. Αντί να σκοτώσει νέους, ασθενείς και ηλικιωμένους, η ισπανική γρίπη μόλυνε και σκότωσε έναν άνευ προηγουμένου αριθμό νεαρών ενηλίκων. Αυτό οφειλόταν στον τρόπο με τον οποίο έκανε επίθεση στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο συνδυασμός του ιού και του υποσιτισμού ετών, της κακής υγιεινής και δεκάδων άλλων παραγόντων που προκάλεσε ο Μεγάλος Πόλεμος, οδήγησαν τελικά στην πιο θανατηφόρα πανούκλα του 20ού αιώνα. Όταν τελείωσε, μεταξύ 25 και 50 εκατομμυρίων ανθρώπων ήταν νεκροί.

1929

Ο 20ός αιώνας δεν ήταν εύκολος για πολλούς ανθρώπους ανά τον κόσμο. Πολλά προβλήματα που δεν σχετίζονταν με πολέμους και πανούκλες επικεντρώθηκαν στα οικονομικά. Στις 29 Οκτωβρίου 1929, ο κόσμος έμεινε έκπληκτος βλέποντας το χρηματιστήριο των ΗΠΑ να κάνει μια τεράστια βουτιά. Σε ολόκληρο το έθνος, οι άνθρωποι έμειναν χωρίς τίποτα καθώς εργοστάσια, τράπεζες και άλλα ιδρύματα έκλεισαν τις πόρτες τους.

Το κραχ του Χρηματιστηρίου των ΗΠΑ του ’29 ήρθε μόλις ένα μήνα μετά την κατάρρευση του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, εξαλείφοντας δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες. Δυστυχώς, η επιβίωση της Μαύρης Τρίτης ήταν μόνο η αρχή μιας φοβερής χρονιάς, επειδή το υπόλοιπο του 1929 δεν πρόσφερε πολλά για τη βελτίωση.

Στην πραγματικότητα, το 1929 ήταν απλώς η αρχή της οικονομικής παρακμής των ΗΠΑ και άλλων ισχυρών χωρών. Οι τράπεζες απέτυχαν και πήραν μαζί τους τα χρήματα των ανθρώπων. Οι παγκόσμιες οικονομίες δεν θα άρχιζαν να ανακάμπτουν μόνο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αν και η οικονομία των ΗΠΑ δεν μπόρεσε να ανακάμψει πλήρως μέχρι το 1954.

541

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν για τον Μαύρο Θάνατο που σάρωσε την Ευρώπη τον 14ο αιώνα, δεν ήταν η πρώτη ή η μοναδική φορά που η βουβωνική πανώλη απείλησε την ανθρωπότητα.

Το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα της πανώλης εμφανίστηκε το 541 κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Η πρώτη καταγεγραμμένη πανδημία της βουβωνικής πανώλης επηρέασε τη Σασσανική και τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Ο αυτοκράτορας Ιουστιανός Α’ μολύνθηκε από την πανώλη αλλά επέζησε, κάτι που είναι ένας από τους λόγους που η πανώλη φέρει το όνομά του. Η πανούκλα έπληξε για πρώτη φορά την Κωνσταντινούπολη το 541. Από εκεί εξαπλώθηκε σε όλη τη Μεσόγειο Θάλασσα, επηρεάζοντας πολλές παράκτιες πόλεις. Στη συνέχεια πέρασε στην Ευρώπη και στην Ασία. Το πρώτο κύμα της πανώλης, η πανούκλα του Ιουστινιανού, διήρκεσε από το 541 έως το 549, αλλά δεν ήταν το τέλος.

Η μετάδοση διήρκεσε στην πραγματικότητα για εκατοντάδες χρόνια. Η πανδημία δεν τελείωσε παρά τα μέσα του όγδοου αιώνα. Είναι δύσκολο να υπολογίσουμε πόσοι άνθρωποι πέθαναν κατά τη διάρκεια της πανώλης του Ιουστινιανού, αν και έχουν καταγραφεί ορισμένοι αριθμοί.

Η Κωνσταντινούπολη υπέφερε πολύ από την πανδημία, χάνοντας το 55-60% του πληθυσμού. Μεταξύ πέντε και δέκα χιλιάδων ανθρώπων πέθαιναν κάθε μέρα καθ' όλη τη διάρκεια της πανώλης, η οποία τελικά σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ
Tο akous.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Σίσσυ Χρηστίδου απαντά στις κατηγορίες για όσα είπε για την 24χρονη

Η Σίσσυ Χρηστίδου απαντά στις κατηγορίες για όσα είπε για την 24χρονη

Για την καταγγελία βιασμού της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη 

Συγκλονίζει η κατάθεση της 14χρονης για τον 32χρονο: Με βίασε, πόνεσα πολύ, μου χάλασε την εφηβεία μου

Συγκλονίζει η κατάθεση της 14χρονης για τον 32χρονο: Με βίασε, πόνεσα πολύ, μου χάλασε την εφηβεία μου

«Μου έβγαλε την μπλούζα και μου χάιδεψε το στήθος» 

Η πρώτη ανάρτηση της Κατερίνας Μονογυιού μετά τον θάνατο του αδερφού της

Η πρώτη ανάρτηση της Κατερίνας Μονογυιού μετά τον θάνατο του αδερφού της

«Σεμνά και σε στενό κύκλο η κηδεία» 

Ένα αστέρι 13.5 δισεκατομμυρίων ετών: Είναι η αρχή του σύπμαντος;

Ένα αστέρι 13.5 δισεκατομμυρίων ετών: Είναι η αρχή του σύπμαντος;

Βρίσκεται πολύ κοντά στον Ήλιο μας 

Είναι ο Joaquin Phoenix μέλος αίρεσης;

Είναι ο Joaquin Phoenix μέλος αίρεσης;

Για περισσότερο από μια δεκαετία ο ηθοποιός ήταν μέλος των «Παιδιών του Θεού» 

Η ιστορία της Adalia Rose Williams που μας συγκλόνισε από την πρώτη στιγμή

Η ιστορία της Adalia Rose Williams που μας συγκλόνισε από την πρώτη στιγμή

Πέθανε η σταρ του YouTube που έπασχε από τη νόσο Benjamin Button 

Θεσσαλονίκη: Από που μπορεί να προέρχεται ο απόκοσμος ήχος

Θεσσαλονίκη: Από που μπορεί να προέρχεται ο απόκοσμος ήχος

Συνεχίζεται το θρίλερ 

Ποιο είναι το πιο στοιχειωμένο μέρος του πλανήτη;

Ποιο είναι το πιο στοιχειωμένο μέρος του πλανήτη;

«Κάποιοι μάλιστα ισχυρίστηκαν ότι είδαν μια γυναίκα ντυμένη στα λευκά να επιπλέει» 

Ηλεία: Τραγωδία με 32χρονο που αυτοκτόνησε λόγω ερωτiκής απογοήτευσης

Ηλεία: Τραγωδία με 32χρονο που αυτοκτόνησε λόγω ερωτiκής απογοήτευσης

Τις προηγούμενες ημέρες απειλούσε να αυτοκτονήσει επειδή η πρώην σύντροφός του δεν επιθυμούσε να συνάψει ξανά σχέση μαζί του 

Στο emvolio.gov.gr θα βλέπουν το πρόστιμο οι ανεμβολίαστοι άνω των 60

Στο emvolio.gov.gr θα βλέπουν το πρόστιμο οι ανεμβολίαστοι άνω των 60

Πώς μπορούν να κάνουν ένσταση 

Coca Cola 3E: Καμία σχέση με πρόσωπα που φέρονται αναμεμειγμένα στην υπόθεση βιασμού

Coca Cola 3E: Καμία σχέση με πρόσωπα που φέρονται αναμεμειγμένα στην υπόθεση βιασμού

Στη Θεσσαλονίκη 

Στις 20 Ιανουαρίου ανοίγει η πλατφόρμα για 4η δόση στους ανοσοκατεσταλμένους

Στις 20 Ιανουαρίου ανοίγει η πλατφόρμα για 4η δόση στους ανοσοκατεσταλμένους

«Λάθος» ότι έρχεται η άνοιξη και τελειώνουμε δήλωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και υπογράμμισε ότι η μετάλλαξη Delta είναι ακόμα εδώ και οι ΜΕΘ γεμάτες 

Σοκ στη Ζάκυνθο: 17χρονος πυροβόλησε κατά λάθος συμμαθητή του με καραμπίνα

Σοκ στη Ζάκυνθο: 17χρονος πυροβόλησε κατά λάθος συμμαθητή του με καραμπίνα

Συνελήφθη πατέρας και γιος.  

Συγκλονίζει η ιστορία της 24χρονης που έπεσε θύμα βιασμού

Συγκλονίζει η ιστορία της 24χρονης που έπεσε θύμα βιασμού

Τα τραγικά «χτυπήματα» της μοίρας 

Ποιος πρόδωσε την Αννα Φρανκ; Έρευνα οδηγεί σε ύποπτο - «έκπληξη»

Ποιος πρόδωσε την Αννα Φρανκ; Έρευνα οδηγεί σε ύποπτο - «έκπληξη»

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μετά από 75 χρόνια ερευνών 

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς προσγειώθηκε στο Βελιγράδι - Πλήθος κόσμου στο αεροδρόμιο

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς προσγειώθηκε στο Βελιγράδι - Πλήθος κόσμου στο αεροδρόμιο

Οι Σέρβοι στηρίζουν τον διεθνής φήμης τενίστα τους 

Αμπου Ντάμπι: Εκρήξεις στο αεροδρόμιο – Αναφορές για νεκρούς και τραυματίες

Αμπου Ντάμπι: Εκρήξεις στο αεροδρόμιο – Αναφορές για νεκρούς και τραυματίες

Οι αντάρτες Χούτι έλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στο αεροδρόμιο 

Καραμπόλα στον Κηφισό – Ουρά χιλιομέτρων στο ρεύμα προς Πειραιά

Καραμπόλα στον Κηφισό – Ουρά χιλιομέτρων στο ρεύμα προς Πειραιά

Η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή που το ένα αυτοκίνητο έκανε στροφή 180 μοιρών 

Βιασμός στη Θεσσαλονίκη: Δεύτερο πρόσωπο αναγνώρισε η 24χρονη

Βιασμός στη Θεσσαλονίκη: Δεύτερο πρόσωπο αναγνώρισε η 24χρονη

Τι βρέθηκε στο δωμάτιο ενός εκ των φερόμενων δραστών 

Μεγάλωσε τις ανισότητες η πανδημία: Οι 10 πλουσιότεροι διπλασίασαν την περιουσία τους

Μεγάλωσε τις ανισότητες η πανδημία: Οι 10 πλουσιότεροι διπλασίασαν την περιουσία τους

Πιο φτωχό το 99% των ανθρώπων 

Πλεύρης: Οι υγειονομικοί που δεν θα εμβολιαστούν έως το τέλος Μαρτίου απολύονται από το ΕΣΥ

Πλεύρης: Οι υγειονομικοί που δεν θα εμβολιαστούν έως το τέλος Μαρτίου απολύονται από το ΕΣΥ

Άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο επίταξης υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών στο λεκανοπέδιο 

Κορωνοϊός: Αισιοδοξία για το Πάσχα

Κορωνοϊός: Αισιοδοξία για το Πάσχα

Εφιστούν την προσοχή οι επιστήμονες 

«Ντρέπομαι, να σαπίσεις στη φυλακή» το μήνυμα της κόρης του 48χρονου που ξυλοκόπησε βάναυσα τη σύντροφό του

«Ντρέπομαι, να σαπίσεις στη φυλακή» το μήνυμα της κόρης του 48χρονου που ξυλοκόπησε βάναυσα τη σύντροφό του

Μία ανάρτηση της κόρης του θύτη, συγκλονίζει την κοινή γνώμη 

Δύσκολες ώρες για τον Γιώργο Τρομάρα

Δύσκολες ώρες για τον Γιώργο Τρομάρα

Σε κρίσιμη κατάσταση η υγεία του 

Θεσσαλονίκη: Τι βρέθηκε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου

Θεσσαλονίκη: Τι βρέθηκε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου

Τι εξετάζουν οι αρχές 

Λέκκας για σεισμούς στη χώρα: Πιθανόν να είμαστε σε έξαρση

Λέκκας για σεισμούς στη χώρα: Πιθανόν να είμαστε σε έξαρση

Έντονη η σεισμική δραστηριότητα στη χώρα 

Πάμε για πολικές θερμοκρασίες: Τι είναι το φαινόμενο του αεροχειμάρρου και πού θα «χτυπήσει»

Πάμε για πολικές θερμοκρασίες: Τι είναι το φαινόμενο του αεροχειμάρρου και πού θα «χτυπήσει»

Ο καιρός θα «αγριέψει» πολύ τις επόμενες ημέρες, και, μάλιστα, σε διαφορετικές φάσεις.  

Ρόδος: Οικοδόμος ανάγκαζε ανήλικες να ερωτοτροπούν μεταξύ τους

Ρόδος: Οικοδόμος ανάγκαζε ανήλικες να ερωτοτροπούν μεταξύ τους

Μέσα στο αυτοκίνητό του και τις βιντεοσκοπούσε 

Αργυρούπολη: Την έδειρε τόσο που νόμιζαν ότι ήταν θύμα τροχαίου

Αργυρούπολη: Την έδειρε τόσο που νόμιζαν ότι ήταν θύμα τροχαίου

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις - Άκρως επικίνδυνος ο δράστης 

Θεσσαλονίκη: Δύο γυναίκες βρέθηκαν νεκρές μέσα σε διαμέρισμα

Θεσσαλονίκη: Δύο γυναίκες βρέθηκαν νεκρές μέσα σε διαμέρισμα

Στη ΜΕΘ με κορωνοϊό ο αδελφός τους που διέμενε μαζί τους 

Καταγγελία για ομαδικό βιασμό στη Θεσσαλονίκη: Τεράστιες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση

Καταγγελία για ομαδικό βιασμό στη Θεσσαλονίκη: Τεράστιες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση

Δεν σταματούν οι αποκαλύψεις 

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ζωγράφος Αλέκος Φασιανός

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ζωγράφος Αλέκος Φασιανός

Ο Αλέκος Φασιανός άφησε την τελευταία του πνοή σπίτι του 

Μετάλλαξη Omicron: Ποια συμπτώματα έχουν οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι

Μετάλλαξη Omicron: Ποια συμπτώματα έχουν οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι

Με άλλη συμπτωματολογία εμφανίζεται η μετάλλαξη Omicron στους εμβολιασμένους και με άλλη στους ανεμβολίαστους  

Aποκάλυψη ΣΟΚ: Σε ανάκληση ήταν η Ferrari του Τζώρτζη Μονογυιού

Aποκάλυψη ΣΟΚ: Σε ανάκληση ήταν η Ferrari του Τζώρτζη Μονογυιού

H ίδια η Ferrari είχε κάνει μία σημαντική ανάκληση για πρόβλημα στη δεξαμενή καυσίμου το 2019 

Αυτός είναι το «τέρας» της Αργυρούπολης που ξυλοκόπησε την σύντροφο του

Αυτός είναι το «τέρας» της Αργυρούπολης που ξυλοκόπησε την σύντροφο του

Έχει παντρευτεί και έχει χωρίσει 3 φορές ενώ έχει και 4 παιδιά  

Από ποιους διάσημους έχει ζητήσει αυτόγραφο ο Keanu Reeves

Από ποιους διάσημους έχει ζητήσει αυτόγραφο ο Keanu Reeves

Το ένα ισχυρίζεται πως δεν ήταν για εκείνον... αλλά για έναν φίλο 

Που βρίσκεται το πιο ακριβό «αυγό» στον κόσμο

Που βρίσκεται το πιο ακριβό «αυγό» στον κόσμο

Το συγκεκριμένο αυγό Faberge ήταν στην λίστα των «χαμένων αυγών» μέχρι και το 2014 

To φάντασμα της Teresita βοήθησε στο να διαλευκανθεί η δολοφονία της

To φάντασμα της Teresita βοήθησε στο να διαλευκανθεί η δολοφονία της

Η ιστορία της έγινε και βιβλίο 

Καταγγελία βιασμού 24χρονης: Εισαγγελική έρευνα για κύκλωμα μαστροπείας

Καταγγελία βιασμού 24χρονης: Εισαγγελική έρευνα για κύκλωμα μαστροπείας

Έχει σχηματιστεί δικογραφία 

Θετική στον κορωνοϊό και η Έφη Αχτσιόγλου

Θετική στον κορωνοϊό και η Έφη Αχτσιόγλου

«Μετά από επτά μέρες τα συμπτώματα άρχισαν να υποχωρούν»  © Copyright 2022 - All right reserved. Licensed by AEPI
Made in Nextweb with E-Radio Services