Την επιβολή αυστηρών μέτρων για την περιφερειακή ενότητα της Κοζάνης λόγω αυξημένου κινδύνου (επιπέδου 4) ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης η Πολιτική Προστασία, με εντολή του αρμόδιου υφυπουργού, Νίκου Χαρδαλιά
Σε lockdown μπαίνει η Κοζάνη για τις επόμενες δύο εβδομάδες, η οποία μπαίνει στο επίπεδο συναγερμού 4. Όλα τα μέτρα που θα ισχύουν από αύριο στην περιοχή για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.
Το αυξημένος επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή της Κοζάνης οδήγησε την Πολιτική Προστασία να αυξήσει το επίπεδο συναγερμού στην περιοχή στο επίπεδο 4 του Αυξημένου Κινδύνου, σύμφωνα με τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας (covid19.gov.gr).
Τα μέτρα θα ισχύουν σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης από αύριο Παρασκευή 16/10 στις 06:00 το πρωί και μέχρι την Πέμπτη 29/10.
Σημειώνεται ότι στο Επίπεδο Συναγερμού κατηγορίας 4 – Αυξημένου Κινδύνου προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.
Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία των κάτωθι:
Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»
Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια
Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες
Κινηματογραφικές προβολές
Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων - Πρόβες μέσω τηλεδιάσκεψης
Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ
Μουσικές σκηνές
Εστίαση: Επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through
Παιδότοποι
Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων [επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση]
Γυμναστήρια
Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α’ 171)
Λιανεμπόριο
Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κ.λπ.
Συνέδρια / Εκθέσεις
Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων
Κανονικά η εκπαίδευση, αλλά με υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού - Ισχυρή σύσταση
Σημειώνεται ότι η λειτουργία των σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών συνεχίζεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, ενώ για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) θα ισχύει μόνο η τηλε-εκπαίδευση.
Σε σχέση με τη λειτουργία των ακολούθων: Δημόσιες Υπηρεσίες, Ιδιωτικές Επιχειρήσεις, Μεταφορές, Καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), Λαϊκές Αγορές, Χώροι Λατρείας/Θρησκευτικές Τελετές, Νοσοκομεία, Ιατρεία, Διαγνωστικά Κέντρα, Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα χρονίως πασχόντων, δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων, ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας (υπνωτήρια, κέντρα ημέρας, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, συσσίτια), δομές παιδικής προστασίας και κέντρα κοινότητας, στρατόπεδα, Δραστηριότητες Εκπαίδευσης Οδηγών και Υπηρεσίες Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων, ισχύουν τα προβλεπόμενα στο ΦΕΚ, Τεύχος Β, 4484/11-10-2020.
Από την Πολιτική Προστασία απευθύνεται ισχυρή σύσταση στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Κοζάνης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας από τη λοίμωξη COVID-19.
Χαρδαλιάς: Το επίπεδο συναγερμού 4 στην Κοζάνη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε όλη τη χώρα
Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, επεσήμανε σχετικά με την εξέλιξη αυτή: «Βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη φάση της πανδημίας. Η ενεργοποίηση του επιπέδου συναγερμού 4 για την Κοζάνη, σύμφωνα πάντα με τις εισηγήσεις των ειδικών μας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όλους μας, σε όλη τη χώρα.
Η απόφασή μας βασίστηκε στα υψηλότατα επίπεδα του αθροιστικού αριθμού νέων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού σε διάστημα 14 ημερών που ξεπέρασε το κριτήριο το οποίο έχει υιοθετήσει η ΕΕ, την συνεχή αυξητική πορεία του ημερήσιου αριθμού νέων κρουσμάτων, την αποδεδειγμένη από την ιχνηλάτηση εκτεταμένη διασπορά των κρουσμάτων στην κοινότητα, τα πλέον των 220 ενεργών κρουσμάτων και τις 554 στενές επαφές τους που βρίσκονται σε απομόνωση, αλλά και τα δεκάδες μικρά ελεγχόμενα, επικίνδυνα όμως και χωροταξικά διάσπαρτα clusters σε όλη την περιοχή.
Απευθύνω έκκληση στους κατοίκους της Κοζάνης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες. Είναι ζωτικής σημασίας να είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στην πιστή τήρηση των μέτρων.
Περιφρουρώντας την εφαρμογή των μέτρων περιφρουρούμε την ίδια μας την υγεία, την ίδια μας τη ζωή. Είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσουμε αυτήν την πραγματικά επικίνδυνη κατάσταση»

Μεντβέντεφ: «Τα ευρωπαϊκά καθάρματα καταλαβαίνουν μόνο την ωμή βία»
Η Ευρώπη κατανοεί μόνο τη γλώσσα της ισχύος, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας

Συναγερμός στην Ευρώπη για κλιμάκωση του πολέμου και των υβριδικών επιθέσεων από τον Πούτιν
Ετοιμάζεται για «σιωπηρή επιστράτευση» 300.000 Ρώσων

Αδελφός πριγκίπισσας Νταϊάνα: «Λέω την αλήθεια» για τον «σχεδόν χαρούμενο» Κάρολο μετά τον θάνατο της
Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ απάντησε ότι η θλίψη μπορεί να «διαστρεβλώνει τις αναμνήσεις», ενώ ο κόμης Σπένσερ αποκαλύπτει νέες λεπτομέρειες από το βιβλίο του για την πριγκίπισσα Νταϊάνα.

Χανιά: Πυροβολισμοί με αεροβόλο σε σχολείο εν ώρα μαθήματος
Τι μεταφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης

Γιώργος Μαζωνάκης: Λουλούδια και μηνύματα έξω από το σπίτι του γνωστού τραγουδιστή
Συγκινημένοι παραμένουν γείτονες και πολίτες από την ξαφνική απώλεια

Κόκκινο τριαντάφυλλο άφησε η Μάγδα Φύσσα στο μνημείο του Παύλου, σε εξέλιξη συγκέντρωση στο Κερατσίνι, βίντεο και φωτογραφίες
Συγγενείς, φίλοι, άνθρωποι που γνώριζαν τον Παύλο Φύσσα αλλά και πλήθος κόσμου που συγκλονίστηκε από τη δολοφονία, η οποία σημειώθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου συμμετέχουν στη συγκέντρωση

OpenAI: Το AI της Anthropic χάκαρε τα συστήματά της μέσα σε 3 ώρες
Η εξωτερική δοκιμή ασφαλείας της startup Hacktron AI εντόπισε κενό στο σύστημα Discourse που συνδέει λογαριασμούς ChatGPT και Codex.

Η Θέουτα «βράζει» ξανά: Σοβαρά επεισόδια, χιλιάδες μετανάστες στους δρόμους για μια θέση στον νέο καταυλισμό, βίντεο
Οι ισπανικές αρχές ξεκίνησαν τη μεταφορά ανθρώπων που διέμεναν επί εβδομάδες στις παραλίες - Περίπου 13.000 μετανάστες παραμένουν στον ισπανικό θύλακα

«Η αγωνία του κ. Παπανδρέου»: Η επιστολή-παρέμβαση της Μαργαρίτας Παπανδρέου στη μεγάλη πολιτική κρίση του 1965
Το καλοκαίρι του 1965 η σύζυγος του Ανδρέα Παπανδρέου πέρασε στην πρώτη γραμμή

«Υπερασπίστηκα τη μαμά μου»: 7χρονος κατηγορείται ότι μαχαίρωσε και σκότωσε τη θεία του στο Παρίσι
Η 50χρονη γυναίκα φέρεται να είχε άγρια διαμάχη με την αδελφή της, η οποία την φιλοξενούσε σπίτι της - «Εγώ το έκανα. Δεν θέλω να πάω φυλακή. Δεν θέλω να βάλετε τη μαμά μου στη φυλακή», είπε ο ανήλικος στις Αρχές

Νέος Κόσμος: Η γειτονιά της Αθήνας είναι πρώτη πιο cool στην Ευρώπη και 3η στον κόσμο λέει το Time Out
Η αθηναϊκή γειτονιά ξεπερνά Ρώμη, Παρίσι και Βαλένθια στη λίστα των 40 πιο δημιουργικών περιοχών του πλανήτη για το 2026

«Απλώς ρωτήστε το Grok»: Πώς η Μπόκο Χαράμ χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη των μεγάλων εταιρειών για να κατασκευάζει βόμβες
Η Μπόκο Χαράμ περνά στη νέα εποχή του τζιχάντ: Υψηλή τεχνολογία, AI και μια νέα γενιά εκπαιδευμένων μαχητών

Ένα εκατομμύριο αρχεία, αγνοούμενες και βίντεο με στραγγαλισμό γυναίκας: Το σπίτι του τρόμου βρέθηκε στην Φιλαδέλφεια
Μια σύλληψη, η πλαστή ταυτότητα μιας αγνοούμενης και ένα σπίτι γεμάτο σκληρούς δίσκους, χημικά και φωτογραφίες οδήγησαν σε μία από τις πιο σκοτεινές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ

Μετρό Θεσσαλονίκης: Νέες πληροφορίες για τη βλάβη στην «Αγία Σοφία» - Τι προκάλεσε τους καπνούς
Η βλάβη σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα σε πυκνωτή αντιστάθμισης, με τους συρμούς να μη σταματούν προσωρινά στον σταθμό.

Τα Νόμπελ ανεβάζουν το χρηματικό έπαθλο στα 12 εκατ. σουηδικές κορόνες
Κάθε φετινό βραβείο θα συνοδεύεται από 12 εκατ. σουηδικές κορόνες, περίπου 1,22 εκατ. δολάρια. Η αύξηση ανακοινώνεται τη χρονιά που συμπληρώνονται 125 χρόνια από την πρώτη απονομή των Νόμπελ.

Όχλος επιτέθηκε σε φοιτήτριες του York College - Ξυλοκοπήθηκαν μέχρι αναισθησίας
Η βία ξέσπασε κατά τη διάρκεια παράνομου αγώνα δρόμου έξω από την πανεπιστημιούπολη, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει γίνει καμία σύλληψη.

Ινδία: Νεόνυμφη τυλίχθηκε στις φλόγες σε μπάρμπεκιου
Το ζευγάρι έκανε διακοπές σε κατάλυμα, όταν, σύμφωνα με τον άνδρα, ένας υπάλληλος έριξε άγνωστο εύφλεκτο υγρό στη φωτιά, προκαλώντας τον σοβαρό τραυματισμό της γυναίκας.

Saudi Aramco: Παγώνει τις παραδόσεις πετρελαίου σε ευρωπαϊκά διυλιστήρια για τον επόμενο μήνα
Η Σαουδική Αραβία διέκοψε προσωρινά τον εφοδιασμό πελατών στην Ευρώπη - Ανησυχία για τις επιπτώσεις στις αγορές μετά το πλήγμα στον αγωγό East - West, αναζητούνται εναλλακτικές προμήθειες

Μεγάλη φωτιά στου Ρέντη - Καίγονται λάστιχα και παλέτες
Η φωτιά καίει σε υπαίθριο χώρο με απορρίματα - Πυκνός κμαύρος καπνός έχει καλύψει την περιοχή

Ρώμη: 13χρονος μαθητής μαχαίρωσε καθηγήτρια σε σχολείο και επιχείρησε να κάνει live stream
Η καθηγήτρια δέχθηκε πρώτα επίθεση με σπρέι πιπεριού πριν τη μαχαιρώσει ο ανήλικος, ενώ συμμαθητές του τον εμπόδισαν να μεταδώσει τη σκηνή στο Telegram.

Κίνα και Πακιστάν πιέζουν το Ιράν: Ζητούν τον έλεγχο των Χούθι μετά το αίτημα του Ριάντ
Σύμφωνα με διεθνή μέσα, Πεκίνο και Ισλαμαμπάντ παρεμβαίνουν στην Τεχεράνη για τον τερματισμό των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα προκειμένου να προστατευτούν οι ενεργειακές οδοί

Πολωνία: Ο Τουσκ προειδοποιεί για ρωσική επίθεση με drones σε χώρα του ΝΑΤΟ
Ο Ντόναλντ Τουσκ κάνει λόγο για ρωσικό σχέδιο να στηθεί «τυχαίο» χτύπημα ώστε να παραλύσει την άμυνα της Συμμαχίας.

Καιρός Μαρουσάκης: Φθινοπωρινή εισβολή τη Δευτέρα με καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας
Ο μετεωρολόγος του Open προβλέπει ηλιοφάνεια και τιμές έως 32 βαθμών έως την Κυριακή, με τη βόρεια Ελλάδα να δέχεται πρώτη τις πιο έντονες βροχοπτώσεις.

Πέθανε η Μαργαρίτα Παπανδρέου σε ηλικία 103 ετών, σύζυγος του Ανδρέα Παπανδρέου
Ήταν συγγραφέας, ιδρύτρια της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος και μητέρα του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Γεωργιάδης: Εργαλείο ΑΙ ελέγχει άδειες ιατρείων πριν την επίσκεψη σε γιατρό
Οι πολίτες θα μπορούν να ελέγχουν την άδεια λειτουργίας ενός ιατρείου με το κινητό τους, ενώ AI agents θα εντοπίζουν παραπλανητικές διαφημίσεις στο διαδίκτυο.

Τηγανητή πατάτα τέλος - Τι συμβαίνει με την παραγωγή
Οι παρατεταμένοι καύσωνες οδηγούν σε απώλειες 800 εκατ. ευρώ για τους παραγωγούς, ενώ τα σούπερ μάρκετ ετοιμάζονται για σημαντικές ανατιμήσεις και μικρότερα προϊόντα.

Ιωάννα Γάκα: Το Quantum University απαντά στο Live News - Τι ισχύει με το πτυχίο της
Το εκπαιδευτικό ίδρυμα της Χονολουλού παίρνει επίσημα θέση για την υπόθεση, εξηγώντας τους αυστηρούς περιορισμούς των τίτλων σπουδών που παρέχει και το νομικό πλαίσιο γύρω από τις κλινικές πράξεις.

Σε βαρύ πένθος η οικογένεια του Μαζωνάκη - Κλεισμένοι στο σπίτι προσπαθούν να διαχειριστούν την απώλεια
Εννέα ημέρες μετά την απώλεια του τραγουδιστή, οι γονείς και οι αδελφές του παραμένουν στο σπίτι τους στον Μαραθώνα, αναμένοντας την ολοκλήρωση των ερευνών.

Ελονοσία αεροδρομίου: Τρίτος νεκρός στη Φρανκφούρτη - οι αρχές αναζητούν μολυσμένα κουνούπια
Δύο εργαζόμενοι του αεροδρομίου είχαν ήδη πεθάνει από την τροπική νόσο και τέσσερις ακόμη ασθένησαν αλλά ανάρρωσαν, ενώ κουνούπια εξετάζονται σε εργαστήριο της Αμβέρσας.

Γιώργος Μαζωνάκης: Τα λόγια του πατέρα του και τι είπε ο δικηγόρος για τη διαθήκη
Ο Μανώλης Μαζωνάκης ζητά δικαιοσύνη για τον θάνατο του γιου του, την ώρα που ο νομικός του εκπρόσωπος ξεκαθαρίζει το τοπίο για τις θεραπείες και τα κληρονομικά.

Έλεγε ότι είχε λευχαιμία, έπαιρνε επιδόματα και πήγαινε διακοπές στο Ντουμπάι - Η απίστευτη απάτη νοσηλεύτριας
Η πρώην εργαζόμενη στον τομέα της υγείας από τη Σκωτία, που καταδικάστηκε σε φυλάκιση, διαγράφηκε οριστικά από το μητρώο του κλάδου μετά την αποκάλυψη της πολυετούς και μεθοδευμένης δράσης της.

Μινεάπολη: Βίντεο ντοκουμέντο από πυροβολισμούς με 2 νεκρούς, 2 αστυνομικούς τραυματίες
Ο 35χρονος Κάρλτον Τζόνσον σκότωσε δύο γείτονές του και τραυμάτισε πέντε ακόμη άτομα πριν πέσει νεκρός από πυρά της αστυνομίας στη Μινεσότα.

Θεσσαλονίκη: Στιγμές τρόμου για 12χρονη που δέχθηκε επίθεση από αγέλη σκυλιών
Το κορίτσι μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Λαγκαδά όπου οι γιατροί περιποιήθηκαν τα τραύματά της

Ρόδος: Δύο γυναίκες άρπαξαν 36 σκουλαρίκια από κοσμηματοπωλείο σε λίγα λεπτά - Βίντεο
Η ιδιοκτήτρια κοσμηματοπωλείου στην Παλιά Πόλη της Ρόδου καταγγέλλει ζημιά έως 1.300 ευρώ και κάνει λόγο για δεύτερο χτύπημα σε κατάστημα αθλητικών ρούχων λίγα λεπτά μετά.

Ζαχαράκη για τον θάνατο της μαθήτριας στην Κοζάνη: Έγινε ΚΑΡΠΑ και χρησιμοποιήθηκε απινιδωτής
Είμαστε και θα παραμείνουμε δίπλα στους μαθητές, στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς της, είπε η υπουργός

Πολωνία: Σειρήνες συναγερμού κοντά στα σύνορα - Τουσκ προειδοποιεί για πόλεμο με τη Ρωσία
Στρατιωτικά αεροσκάφη απογειώθηκαν και δύο αεροδρόμια έκλεισαν προσωρινά, ενώ drone συνετρίβη τέσσερα χιλιόμετρα από τα πολωνικά σύνορα.

Θρίλερ με τον θάνατο του εγγονού της πριγκίπισσας Αικατερίνης: Αυτοκτόνησε μετά από μήνες πίεσης που δέχτηκε από την αστυνομία, λέει η οικογένεια
Ο 44χρονος Νίκολας Μπράντραμ βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Λονδίνο - Η οικογένειά του επιμένει πως ο 44χρονος δεν ήταν ο άνδρας που έγινε παγκοσμίως γνωστός επειδή έσπρωξε μία γυναίκα που περπατούσε μπροστά από λεωφορείο εν κινήσει

Κοζάνη: Νεκρή 16χρονη μαθήτρια που βρέθηκε χωρίς αισθήσεις σε τουαλέτες σχολείου
Η μαθήτρια της Β` Λυκείου αντιμετώπιζε ψυχιατρικά προβλήματα και ήταν απομονωμένη από το σχολικό της περιβάλλον, σύμφωνα με πληροφορίες.

Εκλογές στη Σουηδία: Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων – Αλλαγή σκυτάλης με νικήτρια τη κεντροαριστερά
Το αποτέλεσμα ανοίγει τον δρόμο για κυβερνητική αλλαγή

Χανιά: Ξέχασαν δύο παιδιά 5 ώρες σε σχολικό λεωφορείο – Απολύθηκε η συνοδός
Τα νήπια βρέθηκαν κλαμμένα και βρεγμένα στο σταθμευμένο λεωφορείο του ΚΤΕΛ Χανίων – Ρεθύμνου, ενώ ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ ζήτησε συγγνώμη.










