Σε συναγερμό βρίσκονται ξανά το τελευταίο διάστημα οι κάτοικοι της Πάρου και η τοπική αυτοδιοίκηση, για άλλη μία φορά εξαιτίας της γνωστής και από κάθε άποψη απαράδεκτης πληγής του νησιού: Το ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα» εξακολουθεί να απειλεί, ακόμη και να καταστρέφει κατά τόπους το περιβάλλον της Πάρου, με τα πετρελαιοειδή που διαρρέουν από τις δεξαμενές του. Κι αυτό συμβαίνει σήμερα, με το «Εξπρές Σάμινα» να βρίσκεται στο βυθό, κομμένο στα δύο, τα τελευταία 20 χρόνια.
Βίντεο και φωτογραφίες από τις παραλίες πλησίον του ναυαγίου πιστοποιούν, πέραν πάσης αμφισβήτησης, ότι η μόλυνση έχει πάψει να είναι ένας ενδεχόμενος κίνδυνος. Είναι πλέον ορατή δια γυμνού οφθαλμού. Στην επιφάνεια της θάλασσας εμφανίστηκαν πετρελαιοκηλίδες, ενώ στα βράχια κοντινών παραλιών ξεβράστηκε πίσσα. Τα σαφή αυτά ίχνη της μόλυνσης από το «Εξπρές Σάμινα» παρατηρούνται από τις 12 Ιουνίου.
Στα παρακάτω βίντεο, που γυρίστηκαν χθες, Σάββατο 4 Ιουλίου φαίνεται η κατάσταση αλλά και η ανεπάρκεια των μέτρων δήθεν αντιμετώπισης με πλωτό φράκτη.
Ήδη, η Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει δώσει εντολή να κινηθεί η νομική διαδικασία κατά παντός υπευθύνου. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία έχει αναλάβει μεν την ευθύνη, ωστόσο, το πάνδημο αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Πάρου είναι να τεθεί ένα τέλος σε αυτή την, επώδυνη και πολλαπλώς επιζήμια για το νησί, υπόθεση.
Ο πλωτός φράκτης για τον περιορισμό της μόλυνσης, τον οποίον περιφέρει τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή του ναυαγίου ρυμουλκό ναυαγοσωστικό της εταιρείας Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε., περισσότερο γίνεται σύμβολο ντροπής για την κωλυσιεργία ετών, παρά επιβεβαίωση ότι, επιτέλους, γίνεται προσπάθεια ανέλκυσης. Ή, έστω, αποτελεσματικής εξουδετέρωσης του προβλήματος με τη διαρροή καυσίμων.
Βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ έχουν θέσει το ζήτημα υπόψιν της Βουλής των Ελλήνων, καταθέτοντας ερωτήσεις προς την κυβέρνηση. Αύριο, Δευτέρα 6 Ιουλίου, ο δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος, θα συναντηθεί με τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, ειδικά για το «Εξπρές Σάμινα». Η συνάντηση Πλακιωτάκη-Κωβαίου προγραμματίστηκε αμέσως μετά από την επιστολή που έστειλε στον υπουργό ο δήμαρχος Πάρου, στην οποίαν και εξέθετε αναλυτικά το πρόβλημα, καθώς και την ανάγκη λήψης κατεπειγόντων μέτρων. Κατά την άποψη του Μάρκου Κωβαίου, η μόνη και οριστική λύση θα ήταν η ανέλκυση του ναυαγισμένου πλοίου.
Το μέτρο του πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση με το «Εξπρές Σάμινα» δίνει η απόφαση του Λιμενάρχη Πάρου, ο οποίος στις 16 Ιουνίου απαγόρευσε τις καταδύσεις αναψυχής, καθώς και κάθε αλιευτικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή στην οποία βρίσκεται το ναυάγιο.
Ενώ πλησιάζει η 26η Σεπτεμβρίου, δηλαδή η 20η επέτειος της αποφράδας εκείνης νύχτας του 2000 όταν το «Εξπρές Σάμινα» προσέκρουσε στις νησίδες «Πόρτες» και έγινε υγρός τάφος με 81 νεκρούς, το μόνο που βλέπουν σήμερα οι Παριανοί είναι το «Αιγίς Ι» της Τεχνικής Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε. (EPE S.A.) να κινείται αργά πάνω από το ναυαγισμένο φέρι.
Αγανάκτηση, συλλογικές διαμαρτυρίες από φορείς ιδιωτικού και δημοσίου της Πάρου, διαβήματα στις αρχές και διάχυτη ανησυχία κυριαρχούν αυτή τη στιγμή στην κοινωνία του νησιού. Μαζί, φυσικά, με την αγωνία ότι η ήδη καθημαγμένη από την πανδημία τουριστική κίνηση της Πάρου θα δεχτεί τη χαριστική βολή από τη δυσφήμιση που προξενεί το χρονίζον όνειδος του «Εξπρές Σάμινα» -εκτός από την καθαυτό ρύπανση των παρακειμένων ακτών, κυρίως στην περιοχή της Παροικιάς.
Τοπικοί παράγοντες δεν κρύβουν τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία τους για την εμπλοκή της Τεχνικής Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε. του γνωστού επιχειρηματία κ. Ιωάννη Πολυχρονόπουλου. Σε κάποιες από τις πάμπολλες επιχειρήσεις απορρύπανσης, ανέλκυσης ναυαγίων κ.λπ. που αναλαμβάνει (με πιο χαρακτηριστική την πολύ πρόσφατη περίπτωση του «Αγία Ζώνη II» που προκάλεσε εκτεταμένη μόλυνση στο Σαρωνικό), έχουν υπάρξει σαφές καταγγελίες, ακόμη και παραπομπές στη δικαιοσύνη, για εσκεμμένη καθυστέρηση. Η οποία, όπως είναι αυτονόητο, λειτουργεί προς όφελος της απορρυπαντικής εταιρείας, αλλά εις βάρος του περιβάλλοντος -και δη με τραγικές ή και ανεπανόρθωτες συνέπειες.
Η Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε. έχει επιλεγεί από την πλοιοκτήτρια εταιρεία του «Εξπρές Σάμινα», την Hellenic Seaways. Εκτός του «Αιγίς Ι», στο χώρο του ναυαγίου επιχειρεί και σκάφος του Λιμενικού Σώματος. Δύτες έχουν καταδυθεί στο ναυάγιο προκειμένου να διενεργήσουν αυτοψία για το μέγεθος της ζημιάς στο «Εξπρές Σάμινα» και τα σημεία διαρροής. Υπολογίζεται ότι εντός του ναυαγίου υπάρχουν κάποιες δεκάδες κυβικά μέτρα υγρών καυσίμων.
Η ανακοίνωση του Δήμου Πάρου
Στις 23 Ιουνίου, ο Δήμος Πάρου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση, στην οποίαν αποτυπώνεται, κατά το δυνατόν ολοκληρωμένα, το πρόβλημα:
«Ενημέρωση από τον Δήμο Πάρου για την εμφάνιση σποραδικών ρύπων στη θαλάσσια περιοχή και ακτογραμμή της Παροικιάς.
Σεβόμενοι πλήρως το ενδιαφέρον και την ανησυχία των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών της Πάρου, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την εμφάνιση σποραδικών ρύπων στην θαλάσσια περιοχή και ακτογραμμή της Παροικιάς, και τις ενέργειες από πλευράς του Δήμου Πάρου και των αρμόδιων αρχών για τη διευθέτηση του ζητήματος.
Από τις 12/06/2020 οπότε και ενημερώθηκε για πρώτη φορά η Λιμενική Αρχή για την ύπαρξη μικρής έκτασης ρύπανσης στην παράκτια περιοχή της Παροικιάς, πραγματοποιούνται έλεγχοι στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ενώ ενημερώθηκε άμεσα η αρμόδια Δ/νση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του Υπουργείου Ναυτιλίας και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου.
Ο Δήμος Πάρου προέβη σε περισυλλογή των ρύπων από την ακτογραμμή και έκτοτε διενεργεί ελέγχους και καθαρισμούς όπου απαιτείται, ενώ έχει προγραμματίσει δειγματοληψία και ανάλυση των θαλάσσιων υδάτων. Επίσης, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με ειδική αντιρρυπαντική εταιρεία, διενεργεί συνεχείς έρευνες με ειδικό σκάφος και επεμβαίνει όπου και εφόσον απαιτείται σε καθαρισμό του θαλάσσιου χώρου.
Επιπλέον, στην περιοχή του ναυαγίου του Εξπρές Σάμινα, το Λιμενικό Σώμα, με ειδικό αντιρρυπαντικό σκάφος, εκτελεί καθημερινές εργασίες καθαρισμού με διελεύσεις και χρήση απορροφητικών υλικών.
Με εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών συντάσσεται δικογραφία κατά των υπαιτίων. Στο πλαίσιο αυτό, διορίσθηκε πραγματογνώμονας -καταδυτικό συνεργείο, το οποίο διενήργησε αυτοψία στο ναυάγιο και λήψη δειγμάτων των πετρελαιοειδών ρύπων, ενώ ανάλογες ενέργειες έγιναν και από την πλοιοκτήτρια εταιρεία.
Συγχρόνως, ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Ι. Κωβαίος, με επιστολή του στον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, τον ενημέρωσε για τον κίνδυνο θαλάσσιας ρύπανσης της ευρύτερης περιοχής στο μέλλον και αιτήθηκε εκ νέου την ανέλκυση του πλοίου ως οριστική λύση, ενώ ζήτησε συνάντηση μαζί του, η οποία προγραμματίστηκε για τις 6 Ιουλίου.
Σε κάθε περίπτωση, εάν και εφόσον απαιτηθεί, οι εργασίες περιορισμού των πετρελαιοειδών ρύπων και καθαρισμού στην περιοχή γύρω από το ναυάγιο θα συνεχιστούν και ως εκ τούτου, δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους λουόμενους».
Πηγή: http://www.protothema.gr/greece/article/1023672/mazout-kai-pissa-apo-to-koufari-tou-expres-samina-rupainei-tin-paro-20-hronia-meta-to-nauagio/
O Τραμπ λέει ότι θα διακόψει κάθε εμπορική σχέση με την Ισπανία - «Φέρθηκε απαίσια»
Αιτία της απόφασης του Αμερικανού προέδρου φέρεται να είναι το γεγονός πως η Ισπανία δεν επέτρεψε στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν ισπανικές βάσεις για τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράν

Κωνσταντίνος Φλώρος: Είμαστε στην έναρξη του Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου
Τι δήλωσε ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ

«Σιωπηλός εφιάλτης»: Τα νέα υποβρύχια της Κίνας μπορούν να χτυπήσουν την Αμερική από… το σπίτι τους
Η Κίνα αναπτύσσει προηγμένα πυρηνοκίνητα υποβρύχια με βαλλιστικούς πυραύλους που μπορούν να πλήξουν την αμερικανική ενδοχώρα από προστατευμένα ύδατα κοντά στις κινεζικές ακτές, προκαλώντας συναγερμό στο Πεντάγωνο

Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα ρυθμίζει τις οφειλές σου στην εφορία
Πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα

Αρνήθηκαν να σερβίρουν smoothie σε άνδρα που φορούσε μπλούζα με τον Τραμπ και απολύθηκαν: Είμαστε Αμερικανοί πολίτες
Οι υπάλληλοι είπαν ότι δεν «ένιωθαν άνετα» να εξυπηρετήσουν το ζευγάρι λόγω της μπλούζας με κουκούλα του Τζέικ, όπως καταγράφηκε από την Έρικα, σε ένα βίντεο που έγινε viral

Τραμπ για Ιράν: «Δεν έχουν ναυτικό, δεν έχουν αεροπορία, δεν έχουν σύστημα ανίχνευσης αέρα, έχουν εξουδετερωθεί
Ο Αμερικανός πρόεδρος, σε νέες δηλώσεις του για την επίθεση στο Ιράν, είπε πως οι ΗΠΑ επιτέθηκαν πρώτες για να μην το κάνει η Τεχεράνη

Η Βρετανία στέλνει στην Κύπρο αντιτορπιλικό και ελικόπτερα με δυνατότητες αντιμετώπισης drones
Όπως τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, το Ηνωμένο Βασίλειο «είναι πλήρως προσηλωμένο στην ασφάλεια της Κύπρου και του βρετανικού στρατιωτικού προσωπικού που βρίσκεται εκεί»

Θύμα επίθεσης μπράβων έπεσε ο διευθύνων σύμβουλος της Cepal, Θεόδωρος Αθανασόπουλος
O κ. Αθανασόπουλος δέχθηκε επίθεση από άτομα αγνώστων στοιχείων και είναι καλά στην υγεία του

Τελ Αβίβ: Εργάτες σε σκαλωσιά βλέπουν από κάτω τους κτίριο να έχει χτυπηθεί από πύραυλο - Βίντεο
Όπως φαίνεται στο βίντεο, πυκνοί, μάυροι καπνοί βγαίνουν από το κτίριο που χτυπήθηκε

Γενικευμένη σύρραξη: Το Κατάρ εξαπέλυσε επιθέσεις στο Ιράν, θα ακολουθήσει και η Σαουδική Αραβία
Η αλλαγή στάσης του Κατάρ

Πυροβολισμοί στη λεωφόρο Μαραθώνος: Ένοπλη επίθεση σε οδηγό ΙΧ
Τρεις άνδρες πεζοί πυροβόλησαν στο πίσω μέρος ενός αυτοκινήτου που κινούνταν επί της Μαραθώνος και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή - Το ίδιο έκανε και το αυτοκίνητο που δέχθηκε τα πυρά

Λέρος: Ελεύθερος αφέθηκε ο 17χρονος που τραυμάτισε θανάσιμα τον πατέρα του κατά τη διάρκεια καβγά
Ο 17χρονος θα πρέπει να παρακολουθήσει συνεδρίες από ψυχολόγο στο κρατικό θεραπευτήριο της Λέρου

Κύπρος: Καλεί τους πολίτες να δημιουργήσουν σακίδιο έκτακτης ανάγκης - Τα μέτρα αυτοπροστασίας
Το σακίδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει τα βασικά είδη όπως τρόφιμα, νερό, πρώτες βοήθειες, καθώς και προσωπικά έγγραφα

Τραγωδία στη Λεμεσό: Γονείς εντόπισαν νεκρό το βρέφος τους
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το περιστατικό καταγράφηκε ως αιφνίδιος θάνατος

Λονδίνο: Ουρές στα βενζινάδικα έν μέσω φόβων για εκτόξευση των τιμών
Αυξάνονται οι ουρές στα βενζινάδικα του Λονδίνου εν μέσω φόβων για αύξηση των τιμών που συνδέεται με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Πένθος στο ελληνικό βόλεϊ: Πέθανε ο Γκι Ρόζε Νάνγκα
Θλίψη προκάλεσε στον χώρο του ελληνικού βόλεϊ η είδηση του θανάτου του Γκι Ρόζε Νάνγκα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα σε ηλικία 53 ετών

Θεσσαλονίκη: Ανησυχία με πτήση μαχητικών αεροσκαφών - Τι ισχύει
Εκατοντάδες πολίτες ανησύχησαν όταν είδαν τα αεροπλάνα στον αέρα

Το Netflix θα εξαφανιστεί αθόρυβα από 87 εκατομμύρια συσκευές σήμερα
Οι χρήστες που επηρεάζονται έχουν ήδη λάβει ειδοποίηση στη συσκευή τους

Μέση Ανατολή: Εντολή σε Αμερικανούς πολίτες για άμεση εγκατάλειψη 12 χωρών
Οι χώρες «κινδύνου» για τους Αμερικανούς στη Μέση Ανατολή

ΑΑΔΕ: Αλλαγή ΚΑΔ χωρίς πρόστιμο έως την 1η Ιουνίου - Πώς γίνεται η αυτόματη αντιστοίχιση
Κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής φάσης, δεν είναι δυνατή η πραγματοποίηση ενάρξεων, μεταβολών και διακοπών εργασιών μέσω των ψηφιακών εφαρμογών

«Ουρές» στα βενζινάδικα: Πού θα φτάσουν οι τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος
Το ράλι περνά ήδη στην ηλεκτρική ενέργεια και στα καύσιμα, με τους καταναλωτές να βλέπουν νέες επιβαρύνσεις στην αντλία και στους λογαριασμούς

Ισραήλ: Τρία παιδιά με ελληνικές ρίζες νεκρά στην Μπετ Σεμές μετά από ιρανική επίθεση
Τα τρία παιδιά ζούσαν με την οικογένειά τους στην Μπετ Σεμές, ενώ ο παππούς τους που είναι Έλληνας από τη Θεσσαλονίκη διαμένει στην Ιερουσαλήμ

Μπαχρέιν: Χτύπημα από ιρανικό drone σε ξενοδοχείο θύμισε την 11η Σεπτεμβρίου
Στο ξενοδοχείο διέμεναν αξιωματούχοι των ΗΠΑ - Δύο Αμερικανοί στρατιωτικοί τραυματίστηκαν από την επίθεση

Συναγερμός στην Κρήτη: Προσήχθη Γεωργιανός ως ύποπτος για κατασκοπεία κοντά στη βάση της Σούδας
Στο μικροσκόπιο των Αρχών οι κινήσεις του στον κόλπο της Σούδας

Κύπρος: Προσγειώθηκαν δύο ζεύγη F-16 - Αναμένεται ο ΚΙΜΩΝ και δεύτερη φρεγάτα με τον ΚΕΝΤΑΥΡΟ
Ο Νίκος Δένδιας θα μεταβεί την Τρίτη στην Κύπρο μαζί με τον ΑΓΕΕΘΑ, δείχνοντας την έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας

Το Iron Beam εν δράσει - Δείτε πώς αναχαιτίζει ρουκέτες και πυραύλους της Χεζμπολάχ - Βίντεο
Το Ισραήλ ενεργοποίησε για πρώτη φορά στο πεδίο της μάχης το Iron Beam

Ιταλία: Έβαλαν το κεφάλι της Μελόνι σε χαρτόνι και της το... έκοψαν στην γκιλοτίνα σε καρναβάλι
«Αποκεφάλισαν» τη Μελόνι στο Καρναβάλι της πόλης Ρέτζιο Εμίλια - Την ίδια... τύχη είχε και ο Νετανιάχου

Θεσσαλονίκη: Ποινή φυλάκισης στον 47χρονο που απέδρασε από το «Ιπποκράτειο»
Η ποινή αποφασίστηκε να εκτιθεί στο σύνολό της, πλην όμως η εκτέλεσή της ανεστάλη ενόψει της έφεσης

Κύπρος: Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε τα drones κατά της βρετανικής βάσης του Ακρωτηρίου
Ο λόγος που δεν εντοπίστηκαν για να αναχαιτιστούν είναι λόγω του μικρού μεγέθους και του χαμηλού ύψους που πετούσαν

Πίνακας του Ρέμπραντ ανακαλύφθηκε... ξανά έπειτα από 65 χρόνια
Πρόκειται για το έργο «Vision of Zacharias in the Temple» του 1633

«Καμπανάκι» Κολυδά για νέα κακοκαιρία - Πότε αναμένεται κύμα βροχοπτώσεων
Η πορεία του καιρού το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου

Οι δηλώσεις του Τραμπ για το Ιράν
Νωρίτερα τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είχε αποκλείσει την αποστολή και χερσαίων στρατευμάτων εάν αυτό κρινόταν αναγκαίο

Τοποθέτηση Πούτιν για τις επιθέσεις στο Ιράν
Ο Ρώσος πρόεδρος είχε επικοινωνία με τέσσερις ηγέτες των χωρών του Περσικού Κόλπου

Βόλος: Γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή μέσα σε ασανσέρ ξενοδοχείου
Η γυναίκα βρέθηκε μέσα στον ανελκυστήρα του ξενοδοχείου, φέροντας τραύμα στο κεφάλι

ΗΠΑ - Τραμπ: Το «μεγάλο κύμα» στον πόλεμο με το Ιράν δεν έχει έρθει ακόμα
«Τους συντρίβουμε»

Ιράν: Έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με τον «στρατό» που διαθέτει από drones και πυραύλους
Τη δύναμη πυρός που χρησιμοποιεί εναντίον των εχθρών της «διαφημίζει» με βίντεο η Τεχεράνη

Μακρόν: Αυξάνονται οι πυρηνικές κεφαλές στο οπλοστάσιό μας
Ο Γάλλος πρόεδρος είπε πως 8 ευρωπαϊκές χώρες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συνδράμουν τη χώρα του στην ενίσχυση της κοινής αποτροπής, με το Ελιζέ να βάζει και την Ελλάδα στο κάδρο

Πέθανε ο δημοσιογράφος και λογοτέχνης Σπύρος Κατσίμης
Το συγκινητικό αντίο της κόρης του, Μαριλένας

Από λάθος του Κουβέιτ η πτώση των αμερικανικών μαχητικών
Και τα έξι μέλη των πληρωμάτων πρόλαβαν να εκτιναχθούν με ασφάλεια από τα αεροσκάφη

Ουρές στα πρατήρια καυσίμων στην Αθήνα, αδειάζουν τα αποθέματα: «Τρομακτικό το σενάριο παράτασης της κρίσης στα στενά του Ορμούζ»
«Εξαντλήθηκε από νωρίς η αμόλυβδη»










