Αποκαλυπτικά είναι τα ευρήματα ομάδας μελετητών από το Univercity College του Λονδίνου, στην οποία συμμετέχουν και δύο Ελληνες επιστήμονες σχετικά με τον Μηχανισμό των Αντκυθήρων. Ο Μηχανισμός, ο οποίος φυλάσσεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα, θεωρείται από πολλούς ως ο πρώτος γνωστός αναλογικός υπολογιστής στον κόσμο και είναι το πιο πολύπλοκο δείγμα μηχανικής που έχει βρεθεί από τον αρχαίο κόσμο.
Όπως όλα δείχνουν οι επιστήμονες φαίνεται πως πλησιάζουν όλο και περισσότερο στην προσωπικότητα του Αρχιμήδη ως σχεδιαστή του πρώτου υπολογιστή στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Ηταν τελικά ο Αρχιμήδης ο δημιουργός του
Το συμπέρασμα περί εμπλοκής του Αρχιμήδη, έστω και με επιφυλάξεις, καθώς δεν υφίστανται χειροπιαστά αποδεικτικά στοιχεία, προκύπτει, μεταξύ πολλών άλλων ευρημάτων, από τις εργασίες μιας ομάδας ερευνητών από το Univercity College του Λονδίνου.
Η εξαμελής UCL Antikythera Research Team, στην οποία συμμετέχουν δύο Ελληνες επιστήμονες, η αρχαιομεταλλουργός Μυρτώ Γεωργακοπούλου και ο φυσικός Αρης Δακανάλης, δημοσιεύει στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Scientific American» τα πιο πρόσφατα ευρήματά της.
Η ομάδα του UCL, με επικεφαλής τον μαθηματικό και κινηματογραφιστή Τόνι Φριθ, έχει καταφέρει να αναπαραστήσει το μεγαλύτερο τμήμα του εσωτερικού αυτής της πανάρχαιας μηχανής αστρονομικών υπολογισμών, η οποία χρονολογείται μεταξύ 4ου και 1ου π.Χ. αιώνα.
Αν όμως ευσταθεί ότι αυτός που εμπνεύστηκε και ουσιαστικά τον εφηύρε ήταν ο Αρχιμήδης ο Συρακούσιος,τότε το πιθανό διάστημα κατασκευής του Μηχανισμού περιορίζεται αρκετά, εφόσον ο Αρχιμήδης έζησε από το 287 έως το 212 π.Χ. Φυσικά, είναι πολύ πιθανό ο Μηχανισμός να είναι μεταγενέστερο αντίγραφο και όχι το αρχιμήδειο πρωτότυπο. Στην αρχαιότητα τα μπρούντζινα αντικείμενα ανακυκλώνονταν, καθώς ο χαλκός ήταν το πλέον εύχρηστο μέταλλο.
Ενδέχεται λοιπόν η αρχική εφεύρεση να μετατράπηκε σε οικιακά σκεύη, εξαρτήματα όπλων κ.λπ. Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων εντυπωσιάζει τους ερευνητές γι’ αυτό που οι ίδιοι χαρακτηρίζουν «μηχανική κομψότητα». Αναφέρονται στον σχεδόν μαγικό τρόπο με τον οποίο ο εφευρέτης του κατόρθωσε να δημιουργήσει έναν αναλογικό υπολογιστή ακριβείας εφαρμόζοντας τις απλούστερες δυνατές λύσεις σε καθένα από τα δεκάδες επιμέρους ζητήματα που έπρεπε να διευθετηθούν.
Και, ταυτόχρονα, ο τόσο ρηξικέλευθος αυτός εφευρέτης ήταν αναγκασμένος να συμμορφωθεί με δύο θεμελιώδεις περιορισμούς: α) Την ευχρηστία του μηχανισμού από οποιονδήποτε κοινό άνθρωπο, χωρίς να προαπαιτούνται γνώσεις Μαθηματικών ή Αστρονομίας. β) Το επίπεδο των επιστημονικών γνώσεων και της τεχνολογίας στην αρχαιότητα.
Το μυστηριώδες πολυσύνθετο αστρονομικό όργανο με τα 69 γρανάζια
Οπως φαίνεται από την γραφική αναπαράσταση που παρουσιάζει το «Scientific American» αξιοποιώντας τα τελευταία δεδομένα από την έρευνα της ομάδας του UCL, η καρδιά του Μηχανισμού των Αντικυθήρων συντίθεται από 69 γρανάζια, ποικίλου μεγέθους και διαφορετικών τύπων.
Μόνο τα 35 από αυτά διακρίνονται στο αυθεντικό αρχαιολογικό εύρημα μέσα από τις τρισδιάστατες ακτινοσκοπήσεις στις οποίες έχει υποβληθεί κατά καιρούς. Οι επιστήμονες χρειάστηκε να φανταστούν την ύπαρξη και τη λειτουργία των υπολοίπων 34 γραναζιών, καθώς από τον βυθό της θάλασσας κοντά στα Αντικύθηρα ανασύρθηκε μόνο το 1/3 του μηχανισμού.

Ακόμη κι αυτό όμως είναι κατακερματισμένο σε 82 διαφορετικά θραύσματα, γεγονός που καταδεικνύει πόσο δύσκολο είναι το εγχείρημα της ανάλυσης και της κατανόησης του πώς κατασκευάστηκε, πώς λειτουργούσε και ποιον σκοπό εξυπηρετούσε το μυστηριώδες αντικείμενο που βαφτίστηκε Μηχανισμός των Αντικυθήρων.
Ο Βρετανός καθηγητής Μαθηματικών Τόνι Φριθ τον περιεργάζεται για πάνω από 20 χρόνια και έχει συμβάλει προσωπικά στην αποκάλυψη ορισμένων από τα κρίσιμης σημασίας μυστικά του. Υπό τη δική του διεύθυνση, σύμφωνα με το protothema.gr, η ερευνητική ομάδα του UCL κατέληξε στο να κατασκευάσει το πιο εξελιγμένο μοντέλο του από την ανακάλυψή του έως σήμερα, προσπαθώντας να αναπαραστήσει πειστικά το πώς θα πρέπει να το είχαν κατασκευάσει οι ίδιοι οι αρχαίοι Ελληνες.
Οδηγίες χρήσης
Ηδη από τις αρχές του 20ού αιώνα έχει αποκαλυφθεί ότι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ένα όργανο αποτύπωσης του γαιοκεντρικού Σύμπαντος. Το κλειδί στον προσδιορισμό της πραγματικής χρησιμότητάς του ήταν η πίσω όψη του, η οποία σήμερα θεωρείται πως έχει αποκρυπτογραφηθεί πλήρως. Περιελάμβανε δύο κύκλους ενδείξεων, αλλά και ένα εγχάρακτο «εγχειρίδιο χρήσης».
Επομένως, το μεγάλο στοίχημα για τους ερευνητές είναι το πώς θα ανασυνθέσουν το σύνολο του Μηχανισμού κατά τρόπο που να ανταποκρίνεται στις οδηγίες του κατασκευαστή προς τον χρήστη – ή το πώς συνδυάζονταν πρακτικά οι δύο όψεις του οργάνου, η πρόσθια και η οπίσθια, ώστε να παραγάγουν προβλέψεις, π.χ., για τις εκλείψεις της Σελήνης και του Ηλιου, την ημερομηνία διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων και γενικώς όλων των γεγονότων που, σύμφωνα με τους αρχαίους Ελληνες, εξαρτώνταν από τα αστέρια.
Πηγή: http://www.in.gr/2022/01/11/culture/mixanismos-ton-antikythiron-epistimones-ksekleidonoun-gia-proti-fora-ta-mystika-tou/
Πόσο συχνά πρέπει να κάνει σeξ ένα ζευγάρι; Οι ειδικοί αποκαλύπτουν τη «χρυσή ισορροπία» για μια ευτυχισμένη σχέση
Η δρ Νικόλ ΜακΝίκολς του University of Washington, με βάση δεδομένα χιλιάδων ζευγαριών, εξηγεί γιατί η συχνότητα και η ποικιλία παίζουν καθοριστικό ρόλο στη σχέση.

Φωτιά Ρέθυμνο: Πάνω από το 80% του φοινικόδασους της Πρέβελης κάηκε ολοσχερώς
Συγκλονιστική η εικόνα από το φοινικόδασος της Πρέβελης

Τριπλή καραμπόλα φορτηγών στις ΗΠΑ: Τρία οχήματα «διαλύθηκαν» - ο ένας οδηγός βγήκε αλώβητος
Το ημιφορτηγό με ρυμούλκα αγνόησε πινακίδα STOP σε διασταύρωση και προκάλεσε τα πάντα

Φωτιά Ρέθυμνο: Ο 71χρονος με εγκαύματα στο 40% του σώματος μεταφέρεται στο Θριάσιο
Η αεροδιακομιδή έχει προγραμματιστεί για τις 21:00

«Ο Γιάννης ο Φονιάς»: Ο Μανώλης Μητσιάς τραγούδησε το «απαγορευμένο» τραγούδι
Σε μία βραδιά γεμάτη συμβολισμούς ακούστηκε ξανά το εμβληματικό τραγούδι

Βέλγιο: Βίαιη ληστεία με θύμα τον ποδοσφαιριστή Μοχάμεντ Φουσεϊνί της Ουνιόν Σεν-Ζιλουάζ
Ο ποδοσφαιριστής της Ουνιόν Σεν-Ζιλουάζ, Μοχάμεντ Φουσεϊνί, έπεσε θύμα ληστείας στις Βρυξέλλες.

Κοινωνικές κατοικίες: Ποιοι δικαιούνται σπίτι με χαμηλό ενοίκιο από το Δημόσιο
Η υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου ανακοίνωσε τη δημιουργία 2.000 κοινωνικών κατοικιών μέσω συνεργασίας με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και ευρωπαϊκών πόρων.

UEFA: Οι εθνικές ομάδες θα μποϊκοτάρουν το Μουντιάλ αν προχωρήσουν τα σχέδια της FIFA
Ρήξη μεταξύ FIFA και UEFA προκαλούν τα σχέδια του Ινφαντίνο για μερική ιδιωτικοποίηση του Μουντιάλ

Παραμένει πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς την Παρασκευή – Οι περιοχές που είναι στο «πορτοκαλί»
Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής παραμένουν πολλές περιοχές της χώρας και την Παρασκευή

Μεταναστευτική κρίση στη Θέουτα: Πάνω από 2.000 άτομα εισήλθαν σε λιγότερο από δύο εβδομάδες
Η Ισπανία αντιμετωπίζει νέα έξαρση μεταναστευτικής πίεσης στον θύλακα της Θέουτας, με εκατοντάδες να φτάνουν καθημερινά κολυμπώντας από το Μαρόκο, ανάμεσά τους πολλά ανήλικα.

Φωτιά Ρέθυμνο: Ανεμοι 125 χλμ/ώρα καθηλώνουν τα εναέρια – ρεπόρτερ δεν μπορεί να σταθεί όρθια
Πάνω από 200 πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες για δεύτερη ημέρα, ενώ οι ριπές ξεπερνούν τα 10 μποφόρ και αδυνατίζουν κάθε εναέρια επιχείρηση.

Φωτιά στην Κρήτη: Δορυφορικές εικόνες δείχνουν τους καπνούς να έχουν διανύσει 100 χλμ.
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών δημοσίευσε δορυφορικές λήψεις που αποτυπώνουν την πυρκαγιά στον Ασώματο Ρεθύμνου, ενώ καπνός από πυρκαγιά στην Τουρκία πλήττει Λέσβο και Χίο.

Φωτιά σε λεωφορείο μέσα στο νοσοκομείο Καβάλας – Εκκενώθηκε έγκαιρα
Επιβάτες και οδηγός εγκατέλειψαν το όχημα χωρίς τραυματισμούς, ενώ οι αιτίες της πυρκαγιάς διερευνώνται

Ψαράς έσωσε 30 εγκλωβισμένους από την παραλία Αγίου Παύλου στο Ρέθυμνο
Ο αλιέας Νίκος Ματθαιάκης από την Αγία Γαλήνη έκανε τρία δρομολόγια με το καΐκι του «Αγιος Σπυρίδωνας» για να απομακρύνει ηλικιωμένους και εγκλωβισμένους εν μέσω πυρκαγιάς και ισχυρών ανέμων.

Φωτιές σε Πάρο και Ανδρο: Μηνύματα 112 για εκκένωση – Πέμπτη εντολή απομάκρυνσης στην Πάρο
Αναζωπυρώσεις στις περιοχές Καμαρίου, Τρυπητής και Φάραγγα λόγω ισχυρών ανέμων, ενώ στην Παλαιόπολη της Ανδρου οι κάτοικοι καλούνται να κατευθυνθούν προς το Μπατσί.

«Νέο» είδος δεινοσαύρου ηλικίας 210 εκατομμυρίων ετών ανακαλύφθηκε στη Ζιμπάμπουε
Ο Musango matusadonaensis αλλάζει τα δεδομένα για την εξέλιξη των πρώτων δεινοσαύρων

Πυρκαγιά Ρεθύμνου: Λύγισε ο συνάδελφος των δύο νεκρών πυροσβεστών – «Τα είδα με τα μάτια μου»
Με δάκρυα στα μάτια, πυροσβέστης που ήταν παρών στην τραγωδία περιέγραψε τις δραματικές στιγμές που κόστισαν τη ζωή στον 25χρονο Παντελή Διαμαντάκη και τον 58χρονο Μανώλη Στρατιδάκη.

Πώς εγκλωβίστηκαν οι δύο πυροσβέστες στην Κρήτη – Τι αποκαλύπτουν οι πρώτες εκτιμήσεις
Μηδενική ορατότητα και απότομη στροφή του ανέμου έθεσαν σε θανάσιμη παγίδα τον 25χρονο Παντελή Διαμαντάκη και τον 58χρονο Μανώλη Στρατιδάκη, μόλις 20–30 μέτρα από άλλη ομάδα πυροσβεστών.

Παραιτήθηκε με αιχμές από την «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» ο Θανάσης Αυγερινός
Ο δημοσιογράφος αποκάλυψε ότι λειτουργούσε εν αγνοία του παράλληλο Γραφείο Τύπου εντός του κινήματος, αφήνοντας αιχμές για τη Μαρία Καρυστιανού.

Εργαζόμενοι σε φέρετρα και... πελάτες σε ξαπλώστρες και ψυγεία: Τα κόλπα των εργοδοτών
Σύμφωνα με τα στοιχεία των ελεγκτικών αρχών, αρκετοί εργοδότες καταφεύγουν σε πρακτικές που αποσκοπούν στην απόκρυψη παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας και στην αποφυγή των προβλεπόμενων προστίμων

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 26χρονος που επιτέθηκε σε 46χρονο στη μέση του δρόμου για το χρώμα της μπλούζας που φορούσε
Τον προσέγγισε, άρχισε να τον βρίζει και να τον απειλεί ενώ αμέσως μετά του επιτέθηκε καταφέρνοντάς του χτυπήματα

Χαλκιδική: Κερδίζει τη μάχη η 7χρονη που έχασε την οικογένεια της σε τροχαίο
Το τροχαίο συνέβη στις 15 Ιουνίου 2026, όταν το αυτοκίνητο της οικογένειας συγκρούστηκε με βυτιοφόρο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους η μητέρα, ο πατέρας και το έξι μηνών αδελφάκι της.

Τουρισμός για Όλους: Η ημερομηνία που ανοίγουν οι αιτήσεις – Voucher έως 600 ευρώ
Δύο φάσεις υλοποίησης: Σεπτέμβριος–Δεκέμβριος 2026 και Ιανουάριος–Δεκέμβριος 2027 – Οι δικαιούχοι της πρώτης φάσης θα αναδειχθούν μέσω κλήρωσης

Έλληνας πιλότος Canadair έγινε δεκτός ως ήρωας στην Ισπανία – Δείτε την «αψίδα νερού»
Ισπανοί πυροσβέστες υποδέχθηκαν με συμβολική «αψίδα νερού» έναν Έλληνα χειριστή Canadair της 383 ΜΕΕΑ που έφτασε να βοηθήσει στην κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών.

Κλείνει κατάστημα ΙΚΕΑ και έχει εκπτώσεις έως 70% στα προϊόντα
Το κατάστημα των ΙΚΕΑ στον Πειραιά κατεβάζει ρολά στις 22 Αυγούστου 2026 - στο επίσημο site διατίθενται προϊόντα με έκπτωση που φτάνει το 70%.

Αίγυπτος: Εκρήξεις στο λιμάνι της Νταμιέτα - Αναφορές για πλήγμα με drone σε δεξαμενόπλοιο
Η εταιρεία παροχής λιμενικών υπηρεσιών Inchcape ανέφερε ότι δύο δεξαμενόπλοια μεταφοράς φυσικού αερίου τυλίχθηκαν στις φλόγες στο λιμάνι της Νταμιέτα

Πλατφόρμα για την προσωρινή διαμονή πυρόπληκτων από τη μεγάλη φωτιά στο Ρέθυμνο
Την πλατφόρμα δημιούργησε το Υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος

Γιώργος Χατζιδάκις: «Ποτέ δεν απαγόρευσα στον κ. Μητσιά να τραγουδά το `Ο Γιάννης ο Φονιάς`»
Με ανακοίνωση του ο γιος του Μάνου Χατζιδάκι απαντά στα δημοσιεύματα που τον φέρουν να απαγορεύει την εκτέλεση του «Ο Γιάννης ο φονιάς» στη συναυλία του Μανώλη Μητσιά στο Δίον και εξηγεί τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση αυτή.

«Συγγνώμη»: Τα τελευταία λόγια της διασώστριας του ΕΚΑΒ στη Σύρο πριν πεθάνει
Ο ανακριτής ζήτησε να γίνουν τοξικολογικές εξετάσεις στη σορό της

Θυελλώδεις άνεμοι στην Κρήτη: Οι καπνοί από τη φωτιά στο Ρέθυμνο έφτασαν στην Αφρική
Η μεγαλύτερη ένταση σημειώθηκε στον Φουρφουρά, βόρεια του πύρινου μετώπου, όπου η μέγιστη ριπή έφτασε τα 111 χιλιόμετρα την ώρα

Οι Χούθι εξετάζουν το ενδεχόμενο διοδίων στην Ερυθρά Θάλασσα με τις ευλογίες του Ιράν
Στόχος μιας τέτοιας κίνησης θα ήταν η νομιμοποίηση της πρακτικής επιβολής τελών σε διεθνείς θαλάσσιες οδούς και η άσκηση πρόσθετης πίεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες

Λαμία: Γυναίκα πνίγηκε τρώγοντας σουβλάκι
Παρά την άμεση διακομιδή της στο νοσοκομείο, έφυγε από τη ζωή

Πέθανε πυροσβέστης στο Γύθειο
Η ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος

Εκτός ελέγχου η φωτιά στη Νέα Κρύα Βρύση Ρεθύμνου: 112 για εκκένωση οικισμών
Λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, γρήγορα η φωτιά βγήκε εκτός ελέγχου

Reuters: Συναγερμός στο Πεντάγωνο - Γιατί ο αμερικανικός στρατός «μαζεύει» τα κινητά των στρατιωτών
Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, ναύαρχος Μπραντ Κούπερ προειδοποίησε τα στρατεύματα ότι τα βίντεο από κινητά τηλέφωνα που κοινοποιούνται στο διαδίκτυο μπορούν να βοηθήσουν το Ιράν να στοχεύσει αμερικανικές βάσεις

Πέθανε η ηθοποιός και τραγουδίστρια Μαίρη Νταλμάς
Η ερμηνεύτρια, που άφησε το στίγμα της στις λαϊκές πίστες των δεκαετιών του `70 και του `80, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών

Παραιτήθηκε από εκπρόσωπος του κόμματος Καρυστιανού ο Θανάσης Αυγερινός, παραμένει στο Πολιτικό Συμβούλιο
Δρομολογούνται ανακατατάξεις στο επιτελείο της «Ελπίδας για τη Δημοκρατία» μετά την δημοσκοπική της πτώση

Τραγωδία στη Λαμία: Γυναίκα έχασε τη ζωή της ενώ έτρωγε σουβλάκι
Το προσωπικό του εστιατορίου και περαστικοί από γειτονικά καταστήματα έκαναν ό,τι μπορούσαν για να την σώσουν, χωρίς αποτέλεσμα

Χαλκιδική: 12χρονος ανασύρθηκε αναίσθητος από τη θάλασσα - Τον έσωσαν ναυαγοσώστες
Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των ναυαγοσωστών το παιδάκι επανήλθε στις αισθήσεις του

Κομοτηνή: 19χρονος οδηγός μοτοσικλέτας παρέσυρε αστυνομικό που του έδινε σήμα ελέγχου – Δεν κατείχε δίπλωμα
Και οι δύο εμπλεκόμενοι, ο ένστολος και ο νεαρός οδηγός, τραυματίστηκαν από τη σύγκρουση










