Η τεράστια σημασία της πρόληψης, ήταν το κεντρικό μήνυμα της συζήτησης που είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο γραφείο του, με 6 γυναίκες που νίκησαν τον καρκίνο του μαστού, μια γυναίκα που βρίσκεται στο στάδιο της θεραπείας και την ογκολόγο Έλενα Λινάρδου στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας κατά της συγκεκριμένης ασθένειας.
Σε μια κουβέντα με προσωπικές μαρτυρίες και έντονο συναισθηματικό φορτίο, κατατέθηκαν εμπειρίες από τη λειτουργία του Συστήματος Υγείας κι έγιναν εκτενείς αναφορές στους κινδύνους για τις ευπαθείς ομάδες, στην εποχή της πανδημίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας, ανά δύο έτη, για όλες τις γυναίκες 49 και 50 ετών. Το κόστος της ψηφιακής μαστογραφίας θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον ΕΟΠΥΥ. Η διαδικασία θα γίνεται σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και θα αφορά όλες τις γυναίκες που δεν έχουν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού και δεν έχουν πραγματοποιήσει προληπτική μαστογραφία κατά τα τελευταία δύο έτη.
Ο προσυμπτωματικός έλεγχος θα επαναλαμβάνεται κάθε 2 χρόνια και στόχος είναι, όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, να δημιουργηθεί ψηφιακά ένας ιατρικός φάκελος ασθενούς, ώστε να είναι δυνατή η ακτινολογική παρακολούθηση και να έχει ο ιατρός εικόνα, σε βάθος χρόνου.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην περιπέτεια της μητέρας του Μαρίκας Μητσοτάκη, η οποία όπως είπε, είχε το θάρρος να μιλήσει ως δημόσιο πρόσωπο για την ασθένειά της, σε μια εποχή που δεν τολμούσε κανείς να αρθρώσει τη λέξη καρκίνος, για να τονίσει την ανάγκη της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης.
“Σε αυτό ήταν μπροστά από την εποχή της. Αυτές οι ιστορίες επηρεάζουν και τη δική μας αντίληψη για το πως ασκούμε δημόσια πολιτική” σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας τη σημασία του προληπτικού ελέγχου. Όπως επεσήμανε η Ογκολόγος κ. Λινάρδου, η μαστογραφία μειώνει κατά 20% τον κίνδυνο θανάτου, αλλά όταν γίνει σε οργανωμένο πλαίσιο, δηλαδή ετησίως μετά την ηλικία των 40 ετών, ο κίνδυνος θανάτου μειώνεται κατά 40%. “Ο καρκίνος του μαστού, είναι μια νόσος όπως όλες οι άλλες. Είναι μια νόσος που μπορεί να προβλεφθεί, να διαγνωστεί έγκαιρα”, υπογράμμισε, προσθέτοντας πως σχεδόν μια στις τρεις γυναίκες στην Ελλάδα δεν έχουν κάνει ποτέ μαστογραφία.
Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός κάλεσε τις γυναίκες να πουν τις δικές τους εμπειρίες. “Ο κόσμος πρέπει να ακούσει τις δικές σας ιστορίες. Με τις δικές σας ιστορίες σώζονται ζωές”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Οι γυναίκες που έλαβαν μέρος στη συζήτηση, κατέθεσαν συγκλονιστικές εμπειρίες από τις δικές τους προσωπικές ιστορίες και προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας του Συστήματος Υγείας:
Η Βαρβάρα Δελλαπόρτα, τόνισε την ανάγκη της πρόληψης, ιδιαίτερα όταν έχει να κάνει με κληρονομικές παθήσεις και επεσήμανε τα προβλήματα που υπάρχουν για πρόσβαση στο γονιδιακό έλεγχο. Η κα Δελλαπόρτα, που είναι ασθενής σήμερα, αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της κατάθλιψης και στη σημασία της ψυχολογικής υποστήριξης των γυναικών που δίνουν τη μάχη με τον καρκίνο του μαστού.
Η Λιολιώ Καλυπέρα, η οποία είναι και Πρόεδρος του παραρτήματος Πάτρας της ΜΚΟ «Άλμα Ζωής» που βοηθά γυναίκες να αντιμετωπίσουν την ασθένεια, εξέφρασε το φόβο που έχει, αν ασθενήσει από Covid και τα πράγματα πάνε χειρότερα, μήπως επειδή έχει ήδη υποκείμενο νόσημα, μείνει εκτός περίθαλψης για να νοσηλευτεί κάποιος που είναι πιο υγιής.
“Kάναμε ως κοινωνία μια τεράστια προσπάθεια να είμαστε μπροστά από αυτή τη νόσο η οποία συνέχεια μας αιφνιδιάζει δυσάρεστα. Το κάναμε για να μη φτάσουμε ποτέ στο σημείο να πρέπει να κάνουμε επιλογές ως προς την περίθαλψη που θα έχει ένας ασθενής στην Ελλάδα” απάντησε ο Πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας πως “για αυτό και πήραμε τα μέτρα τα οποία πήραμε, για αυτό και παίρνουμε τα μέτρα τα οποία παίρνουμε. Για αυτό ενισχύσαμε τις εντατικές μας”.
Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τις γυναίκες και ιδιαίτερα το “Άλμα Ζωής” και για τη δουλειά που κάνουν στον τομέα της ψυχοκοινωνικής στήριξης των άλλων γυναικών που ασθενούν σήμερα από τον καρκίνο του μαστού. “Είμαι πάρα πολύ περήφανη που είμαι σε αυτό το Σύλλογο και μπορώ να προσφέρω, και με κάνει και πιο δυνατή, να πορεύομαι με τους δικούς μου τους καρκίνους και να βγαίνω έξω στην κοινωνία και να είμαι καλά”, ανέφερε η κα Καλυπέρα.
Το σοκ που ένιωσε όταν έμαθε ότι ασθενεί από καρκίνο του μαστού, περιέγραψε η βαλκανιονίκης δρόμων αντοχής και διευθύντρια του μουσείου Μαραθωνίου Μαρία Πολύζου, η οποία τόνισε τη σημασία που έχει η σωματική άσκηση και ο αθλητισμός για την αντιμετώπιση της ασθένειας, τόσο πριν όσο και μετά την επέμβαση, καθώς όπως ειπε βοηθάει στη γρήγορη αποκατάσταση τόσο του οργανισμού, όσο και της ψυχολογίας.
H Ελένη Κιουσέ αναφέρθηκε στο βάρος που πρέπει να δοθεί όχι μόνο στην ψυχολογική αλλά και στην εργασιακή αποκατάσταση, μετά την μάχη με τον καρκίνο. “Θα έπρεπε οι εργοδότες με κάποιο τρόπο να έχουν κάποιο κίνητρο για να επιλέξουν έναν άνθρωπο που έχει περάσει κάποια χρόνια ασθένεια και να δίνονται περισσότερες ευκαιρίες εργασιακά στο μετά. Γιατί είναι και η εργασιοθεραπεία που βοηθά πάρα πολύ”, τόνισε η κα Κιουσέ.
Η Αλέκα Αναστασίου, η οποία νόσησε στα 33 της και σήμερα στα 42 της είναι ξανά υγιής, με παιδί 3 ετών, αναφέρθηκε στην σημασία που πρέπει να δίνουν οι γυναίκες στην πρόληψη. Όπως είπε πρόκειται για ιάσιμη ασθένεια, ενώ πιστεύει ότι η κοινωνία πρέπει να ξεπεράσει το στίγμα του καρκίνου του μαστού. “Το μόνο που με στεναχωρεί είναι η φοβία του κόσμου να μιλήσει για αυτό. Είναι η φοβία του κόσμου να ξεστομίσει αυτή τη λέξη. Και από κει και πέρα σε μένα αυτό που δούλεψε, ήταν η αισιοδοξία”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
“Ξέρω πολύ καλά ότι αν δεν ήμουν στην πρόληψη δεν θα ήμουν σήμερα εδώ να μιλάω” σημείωσε η 57χρονη Μαρία Κρητικού από τη Ρόδο. Η ίδια διαγνώστηκε νωρίς και θεωρεί πως αν δεν είχε συμβεί αυτό η περιπέτεια της θα ήταν πολύ μεγαλύτερη και αναφέρθηκε στο ρόλο που παίζουν οι φροντιστές δίπλα στους ασθενείς. Στόχος ζωής της είναι μια ογκολογική κλινική στο νησί της.
20-10-23_0059__DPX1680
20-10-23_0060__DPX1690
Η 36χρονη Δέσποινα Τυρή νόσησε πέρυσι, λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού. “Ακούμε καρκίνο και φοβόμαστε. Εγώ σε όλες τις κυρίες που γνώρισα, και επειδή μου αρέσει να μιλάω και να το λέω δυνατά - γιατί αυτό κατάλαβα ότι δεν μιλάμε, λέω μην φοβάσαι, πες την κάπως αλλιώς τη λέξη “καρκίνος”, δεν είναι τίποτε τελικα”, ανέφερε η κα Τυρή, σχολιάζοντας το χρόνο απόκρισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στα θέματα των καρκινοπαθών.
“Η ταχύτητα πρόσβασης είναι ένα μεγάλο ζήτημα” απάντησε ο Πρωθυπουγός, καθώς όπως είπε “στον καρκίνο κάθε μέρα μέρα μετράει” και τόνισε την ανάγκη “να έχουν πρόσβαση όλοι σε ποιότητα περίθαλψης, ασχέτως αν έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ιδιωτική περίθαλψη ή αν όπως οι πιο πολλοί, εξαρτώνται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας”.
“Ο καρκίνος είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο, σήμερα καλύψαμε ένα μικρό, αλλά σημαντικό υποσύνολο. Θέλω να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ, εγώ έμαθα πάρα πολλά πράγματα από αυτή τη συζήτηση. Μου δώσατε πολλά ερεθίσματα να δώσω έμφαση και σε πτυχές που δεν απέδιδα τόσο μεγάλη σημασία. Κρατώ πάντα την αισιοδοξία της γνώσης και της επιστήμης, ότι όσο ξέρουμε περισσότερα και όσο εκπαιδευόμαστε, τόσο θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί να αντιμετωπίσουμε τη νόσο. Κρατώ την τεράστια σημασία στην πρόληψη η οποία ξεκινάει μέσα από την αντιμετώπιση του φόβου”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης κλείνοντας τη συζήτηση.
Πηγή: http://www.protothema.gr/greece/article/1058498/mitsotakis-dorean-mastografia-ana-duo-eti-gia-oles-tis-gunaikes-ano-ton-49-eton/
Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον
Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, μία ηθοποιός από το «Stranger Things» και μία δημοσιογράφος του BBC είναι μόνο μερικά από τα θύματα δημιουργίας ψεύτικων ακατάλληλων φωτογραφιών

Χαλκίδα: Μαθητής αυτοκτόνησε πέφτοντας από την Υψηλή Γέφυρα
«Δεχόταν απειλές, τον έδερναν»

Κήρυγμα του μητροπολίτη Κοζάνης για τους νεκρούς στην Ελβετία: «Όταν δεν επιλέγεις τον δρόμο της αρετής»
Στο Χριστουγεννιάτικο κήρυγμά του, ο μητροπολίτης κ. Παύλος είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων όταν επιτέθηκε κατά όσων έχουν κατοικίδια

«Γιωργάρα, στο καλό»: Ο σπαρακτικός επικήδειος στην κηδεία Παπαδάκη από τον Στρατή Λιαρέλλη
Ήταν όλοι εκεί για το τελευταίο αντίο

Ο Tekashi 6ix9ine στη φυλακή όπου κρατείται ο Μαδούρο – Εκεί είναι και ο Μαντζιόνε
Στο παρελθόν, έχουν περάσει από εκεί κι άλλοι γνωστοί κρατούμενοι, όπως οι R. Kelly, Sean «Diddy» Combs και η Γκισλέιν Μάξγουελ

Αλλάζει και τη διατροφική πυραμίδα ο Τραμπ: Στην κορυφή η πρωτεΐνη και τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά
Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ και η κυβέρνηση Τραμπ προτείνουν αλλαγές στη διατροφή των Αμερικανών για τη μείωση των χρόνιων ασθενειών και την περαιτέρω μείωση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης

Καιρός - Μαρουσάκης: Έρχεται «πολική φωτοβολίδα»
Διπλή χειμωνιάτικη εισβολή τα επόμενα 24ωρα, πότε θα δούμε χιόνια και στα βόρεια προάστια

Ηλεία: Ανεμοστρόβιλος αναποδογύρισε αυτοκίνητο εν κινήσει στο Γιαννιτσοχώρι – Τρόμος για την οδηγό
Σοκ για γυναίκα οδηγό στην Ηλεία

Τραμπ στους NYT: «Η αμερικανική εποπτεία στη Βενεζουέλα θα μπορούσε να διαρκέσει για χρόνια»
Σε μια εκτενή συνέντευξη στους New York Times, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «μόνο ο χρόνος θα δείξει» πόσο καιρό οι Ηνωμένες Πολιτείες στοχεύουν να «μείνουν» στη Βενεζουέλα

Πατέρας στην Πάτρα κατήγγειλε ότι 16χρονος ανάγκασε τον γιο του να γονατίσει, τον χτύπησε και τράβηξε με βίντεο την επίθεση
Αναζητείται ο 16χρονος

Ο Γιώργος Λιάγκας επέστρεψε στον «αέρα» της εκπομπής: «Το μόνο που αξίζει στη ζωή, είναι η υγεία»
«Μπορώ να περπατήσω, δυσκολεύομαι να ξαπλώσω πίσω αλλά όλα καλά, υπάρχουν και χειρότερα», τόνισε ο Γιώργος Λιάγκας

Η ΕΛ.ΑΣ έστειλε στον εισαγγελέα το βίντεο του Βαρουφάκη που παραδέχεται πως έχει πάρει ecstacy
Η Δίωξη Ναρκωτικών έστειλε το βίντεο στις εισαγγελικές αρχές προκειμένου να διαπιστωθεί αν προκύπτουν ζητήματα διερεύνησης

«Βόμβα» Αταμάν για το μέλλον στον Παναθηναϊκό
Ο Εργκίν Αταμαν ανέλαβε την ευθύνη για την εικόνα του Παναθηναϊκού ενώ προχώρησε και σε μία βαρύγδουπη δήλωση αναφορικά με το μέλλον του

Σοκαριστικό: Ο Τραμπ εξευτελίζει δημόσια τον Μακρόν
«Σε ικετεύω, θα κάνω ό,τι θέλεις, κύριε, μου έλεγε και κλαψούριζε»

Ζητώ συγγνώμη, το παιδί μου θα πληρώσει, λέει η μάνα του 16χρονου
Βαριές κακώσεις σε όλο το σώμα του 17χρονου στις Σέρρες έδειξε η ιατροδικαστική

Αμερικανοί κομάντος κατέλαβαν τάνκερ από τη Βενεζουέλα μετά από κυνηγητό δύο εβδομάδων, στην περιοχή ρωσικά πολεμικά
Το πετρελαιοφόρο έπλεε υπό ρωσική σημαία και κατελήφθη από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις

Μέτρα για αγρότες: Ηλεκτρικό ρεύμα στα 8,5 λεπτά και app για επιστροφή ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου τον Νοέμβριο
Τα 6 μέτρα στη γραμμή “αυτά είναι τα μέτρα και δεν έχει άλλα”

Μπορούν οι στρατοί της Λατινικής Αμερικής να τα βάλουν με τις ΗΠΑ;
Ο Τραμπ απείλησε την Κολομβία, την Κούβα και το Μεξικό με στρατιωτική δράση. Θα μπορούσαν οι στρατοί τους να αντιμετωπίσουν τις ΗΠΑ;

Χειμερινές εκπτώσεις 2026: Πότε ξεκινούν και ποιες Κυριακές λειτουργούν τα καταστήματα
Λίγες ημέρες έχουν απομείνει για τις πρώτες μεγάλες εκπτώσεις του 2026

Νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ – Κόκκινη προειδοποίηση για αρκετές περιοχές
Πού προβλέπονται κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Η Μπριζίτ Μπαρντό πέθανε από καρκίνο
Είχε υποβληθεί σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις για καρκίνο πριν τελικά χάσει τη μάχη με την ασθένεια τον περασμένο μήνα, αποκάλυψε ο σύζυγός της

Καιρός - Μαρουσάκης: Έρχεται νέο κύμα ψύχους με τσουχτερό κρύο και χιόνια
Χωρισμένη σε δύο τμήματα η χώρα σήμερα σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο - Νέα επιδείνωση του καιρού το Σάββατο

Κολυμβητές έπιασαν τον Σταυρό στα Θεοφάνια στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και έψαλαν αγκαλιά τον εθνικό ύμνο
Η εικόνα προκάλεσε συγκίνηση στους παρευρισκόμενους

Η Ρωσία έστειλε υποβρύχιο για να συνοδεύσει άδειο τάνκερ που προσπάθησαν να κατασχέσουν οι ΗΠΑ ανοιχτά της Βενεζουέλας
Η υπόθεση προκαλεί ένταση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα

O Γουενμπανιάμα έβγαλε την μπάλα από το καλάθι με το πόδι: Απίθανη κίνηση καρατέκα από τον Γάλλο σούπερ σταρ
Με ύψος 2.26μ. μπορεί να κάνει ό,τι θέλει

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Πόσο θα επιβαρυνθούν φορολογικά από φέτος - Τι γίνεται με τα μπλοκάκια
Αύξηση του ελάχιστου φόρου και νέες οδηγίες για τις απευθείας αναθέσεις

Έρχεται το μητρώο φερεγγυότητας ενοικιαστών: Πώς θα βαθμολογούνται οι μισθώσεις πριν το συμβόλαιο
Σε πιλοτική εφαρμογή στις αρχές του 2026 και σε πλήρη λειτουργία από τα μέσα της χρονιάς το νέο ψηφιακό εργαλείο που αλλάζει τις μισθώσεις - Τι θα βλέπουν οι ιδιοκτήτες και ποια δεδομένα θα καταγράφονται

Με ήρωα τον Μοναστηρλή στα πέναλτι, ο ΠΑΟΚ προκρίθηκε στους 8 του Κυπέλλου, 5-4 τον Ατρόμητο
Ο 21χρονος Δημήτρης Μοναστηρλής απέκρουσε στην τελευταία εκτέλεση του Καραμάνη

Συμφωνία για εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία: Γαλλία και Βρετανία θα αναπτύξουν δικά τους στρατεύματα σε περίπτωση συμφωνίας ειρήνης
Ο Μακρόν ανακοίνωσε συμφωνία Ουκρανίας και συμμάχων για ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας, στο πλαίσιο της Διακήρυξης του Παρισιού, μετά τη συνεδρίαση της Συμμαχίας των Προθύμων

Πέθανε η Τόνια Καζιάνη – Η αγαπημένη ηθοποιός ήταν 80 ετών
Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με την υγεία

Σέρρες: Για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατηγορείται ο 16χρονος που ξυλοκόπησε τον 17χρονο
Συνελήφθη και η μητέρα του κατηγορουμένου για παραμέληση ανηλίκου

Φρένο στα ενοίκια από το 2026: Πάγωμα μισθωμάτων, επιδότηση ανακαινίσεων και νέοι κανόνες στην αγορά κατοικίας
Δέσμη παρεμβάσεων με «κλειδωμένα» ενοίκια έως 5 χρόνια, επιδότηση έως 300 €/τ.μ. για κλειστά ακίνητα και διοικητικό καθορισμό τιμών στις νέες οικοδομές

Ο Αρης 2-0 τον Παναιτωλικό και παίζει με Παναθηναϊκό στους 8 του Κυπέλλου
Με δύο γκολ των Μορόν, Ράσιτς από το πρώτο ημίχρονο ο Αρης κέρδισε εύκολα τον Παναιτωλικό στη Θεσσαλονίκη και προκρίθηκε στο μονό προημιτελικό Κυπέλλου

Θάνατος 17χρονου στις Σέρρες: «Τον χτύπησα γιατί έλεγε πως θα τα φτιάξει με το κορίτσι μου», ομολόγησε ο δράστης

Νεκρός 17χρονος στις Σέρρες μετά από καβγά για μια κοπέλα, συνελήφθη 16χρονος
Ένα χτύπημα με αγκώνα στο κεφάλι του 17χρονου φέρεται να ήταν το μοιραίο

«Τίμιο ξύλο» στη Φλώρινα: Βούτηξαν να πιάσουν τον Σταυρό και πλακώθηκαν
Τις σκηνές ντροπής παρακολούθησαν και αρκετά παιδιά που παρεβρίσκονταν στην τελετή

Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και άνεμοι έως 9 μποφόρ – Ποιες περιοχές θα χτυπήσει η κακοκαιρία
Τα ισχυρά φαινόμενα σε πολλές περιοχές θα συνοδεύονται πιθανώς από τοπικές χαλαζοπτώσεις

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τα Θεοφάνια σε Αθήνα και Πειραιά
Πλήθος πιστών παρακολούθησε τον αγιασμό των υδάτων

Παραδόθηκαν δύο αδέρφια και φίλος τους για τη δολοφονική επίθεση στον 30χρονο Κώστα – Έχουν ταυτοποιηθεί εννέα άτομα
Το χρονικό της φρικτής υπόθεσης

Πώς το ταξίδι στον Παναμά κατέληξε σε τραγωδία για ζευγάρι Ελλήνων
Μια Ελληνίδα συμβολαιογράφος πέθανε κατά τη διάρκεια διακοπών στον Παναμά, ενώ ο δικηγόρος σύζυγός της νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση










