Πολύ άσχημα είναι τα νέα για την Θεσσαλονίκη σύμφωνα με όσα δηλώνουν επιστήμονες από τις μετρήσεις που έχουν γίνει στα λύματα της πόλης.
Η Θεσσαλονίκη έχει επιστρέψει στα πολύ υψηλά επίπεδα των αρχών Νοεμβρίου, όταν δηλαδή έμπαινε στη γκρι ζώνη των πιο επιβαρυμένων επιδημιολογικά περιοχών της χώρας, με εφαρμογή αυστηρών περιοριστικών μέτρων. Αυτό, προκύπτει από τις τελευταίες μετρήσεις στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος, στην έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ, σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.
Στο σχετικό διάγραμμα, που αποτυπώνει τις μετρήσεις του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης από την αρχή της επιδημιολογικής έξαρσης, παρατηρείται πως στις τελευταίες τέσσερις δειγματοληψίες – από τις 25 Νοεμβρίου έως και τις 2 Δεκεμβρίου – έχει ανακοπεί η τάση μείωσης που ξεκίνησε να καταγράφεται στις τέσσερις πιο προηγούμενες μετρήσεις, των δειγματοληψιών από 16 έως 23 Νοεμβρίου.
«Πολύ εύκολα η τάση μπορεί να γίνει ξανά εκθετικά αυξητική»
«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τα αποτελέσματα των τελευταίων μετρήσεων στα λύματα, καθώς δείχνουν πως έχει σταματήσει η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας σε σημείο επικίνδυνο. Έχοντας στον νου τη διεθνή εμπειρία, με βάση και τις μετρήσεις εξορθολογισμού στα λύματα που κάνουμε για τις Βρυξέλλες, το ‘Αμστερνταμ και το Παρίσι, μπορούμε να πούμε πως η κατάσταση είναι πολύ οριακή για την πόλη, καθώς μπορεί πολύ εύκολα η τάση στη μέτρηση του ιικού φορτίου να γυρίσει και πάλι αυξητικά και μάλιστα με εκθετικό ρυθμό. Και επειδή το σημείο εκκίνησης αυτή τη φορά είναι υψηλό μπορεί η κατάσταση να ξεφύγει από κάθε έλεγχο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, εξηγώντας την κρισιμότητα των δεδομένων.
Η κατάσταση είναι πολύ οριακή για την πόλη, καθώς μπορεί πολύ εύκολα η τάση στη μέτρηση του ιικού φορτίου να γυρίσει και πάλι αυξητικά και μάλιστα με εκθετικό ρυθμό
«Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο όπου η αξιοπιστία στις μετρήσεις είναι καθοριστική. Ο υπολογιστικός εξορθολογισμός που εφαρμόζει η ομάδα του ΑΠΘ στις μετρήσεις, με βάση 24 περιβαλλοντικά ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των λυμάτων, αυξάνει κατά μια τάξη μεγέθους την ακρίβεια στον προσδιορισμό του ιικού φορτίου. Αυτό καθιστά τις μετρήσεις μας αξιόπιστο εργαλείο διάγνωσης της διασποράς του ιού και πολύτιμη βοήθεια στη λήψη αποφάσεων. Αυτές τις κρίσιμες ώρες το περιθώριο λάθους πρέπει να είναι το μικρότερο δυνατό», εξήγησε ο καθηγητής Χημείας και μέλος της διεπιστημονικής ομάδας, καθηγητής Θόδωρος Καραπάντσιος.
Στον συνημμένο διάγραμμα, οι ημέρες των δειγματοληψιών, που καταγράφονται με κόκκινο χρώμα αντιστοιχούν σε περισσότερα από 500 κρούσματα – όπως ανακοινώθηκαν τις αντίστοιχες ημέρες από τον ΕΟΔΥ – οι μέρες που καταγράφονται με πορτοκαλί σε 100-400 κρούσματα και οι μέρες που καταγράφονται με πράσινο σε λιγότερα από εκατό κρούσματα.
«Γιατί…κόλλησε η Θεσσαλονίκη»
Η διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ αξιοποιώντας και τα δεδομένα από τις μετρήσεις που κάνει για τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αναζητεί τεκμηριωμένες απαντήσεις, στο ερώτημα γιατί η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη δε βελτιώνεται, όπως θα περίμενε κανείς μετά την επιβολή των αυστηρών περιοριστικών μέτρων.
«Το πολύ υψηλό ιικό φορτίο είναι η κυριότερη αιτία για τους αργούς ρυθμούς αποκλιμάκωσης από τη στιγμή που ελήφθησαν τα μέτρα. Όσο πιο υψηλό το ιικό φορτίο, τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζονται τα μέτρα για να αποδώσουν. Αυτό είναι σαφές και επιπλέον θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και το δεδομένο ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν από τον Νοέμβριο, δεν ήταν εξ αρχής αντίστοιχα εκείνων της περασμένης ‘Ανοιξης. Είναι επίσης εμφανής στην κίνηση που υπάρχει στους δρόμους, μία μεγαλύτερη χαλαρότητα των πολιτών, σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο, που εξηγείται μεν από την κόπωση που έχει επέλθει, όμως σε καμία περίπτωση δε δικαιολογείται, τη στιγμή που υπάρχει ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία της πόλης και το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση μπορεί πλέον να το αντιληφθεί ο καθένας μας, που σίγουρα πια γνωρίζει για κάποιον που νόσησε, κάποιον που απεβίωσε από επιπλοκές του ιού», επισήμανε ο πρύτανης του ΑΠΘ, δίνοντας μία ερμηνεία για την επιδημιολογική εικόνα της πόλης.
Επιπρόσθετα, έθεσε και κάποιες ακόμη παραμέτρους: «Όταν αποφασίστηκε η αναστολή των περισσότερων δραστηριοτήτων και τα μέλη των οικογενειών βρέθηκαν όλα μαζί κλεισμένα στα σπίτια, αυτό δημιούργησε και νέες εστίες, καθώς υπήρχαν ήδη πάρα πολλοί ασυμπτωματικοί φορείς στην κοινότητα και μέσα στον ίδιο χώρο δημιουργήθηκαν νέες επιμολύνσεις. Επίσης, ένα ακόμη ζήτημα που ίσως δεν αντιμετωπίστηκε επαρκώς αφορά χώρους εν δυνάμει υπερμετάδοσης του ιού και κυρίως τα λεωφορεία και τις λαϊκές αγορές. Ίσως θα μπορούσαν να ληφθούν περαιτέρω μέτρα εκεί, υπάρχουν λύσεις που έχουν εφαρμοστεί επιτυχώς σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, λύσεις που θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε άμεσα, όπως για παράδειγμα η προσωρινή ένταξη τουριστικών λεωφορείων στον στόλο του ΟΑΣΘ για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών, όπως το μεγαλύτερο άπλωμα των πάγκων στις λαϊκές αγορές κλπ», τόνισε ο πρύτανης.
«Τα μέτρα είναι σωστά αλλά δεν τηρούνται σωστά»
Η εκτίμηση που επιβεβαιώνεται και από τους ελέγχους στα δείγματα που λαμβάνουμε στο Εργαστήριο από νοσοκομεία και δομές μέσω του ΕΟΔΥ, είναι πως υπάρχει σταθεροποίηση των κρουσμάτων σε υψηλά επίπεδα, δεν υπάρχει η μείωση που αναμέναμε και αυτό ίσως οφείλεται στη μη αυστηρή τήρηση των μέτρων», είναι η ερμηνεία που δίνει για την επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλονίκης η Διευθύντρια του Α’ Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του ΑΠΘ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, καθηγήτρια ‘Αννα Παπά Κονιδάρη. «Αν ήμασταν όλοι πιο συνεπείς, αν τηρούσαμε με μεγαλύτερη ευλάβεια τα μέτρα η εικόνα θα ήταν καλύτερη», δήλωσε η κ. Παπά.
Ερωτηθείσα, αν η διαπίστωση αυτή οδηγεί σε συζητήσεις στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σχετικά με ενδεχόμενη ανάγκη λήψης πιο αυστηρών μέτρων, η καθηγήτρια απάντησε: «Τα μέτρα είναι σωστά, απλώς πρέπει να τηρηθούν σωστά. Απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια. Αν τα μέτρα δε λειτουργούσαν η αύξηση των κρουσμάτων θα ήταν εκθετική, η διασπορά θα ήταν τέτοια που δε θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία. Όμως δε μας αρκεί η σταθερότητα, αυτό που θέλουμε είναι και πτώση των δεικτών, που σημαίνει ακόμη πιο αυστηρή τήρηση των μέτρων».
Στο πλαίσιο αυτό η κ. Παπά εξήγησε πως «με γεμάτες τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι πρόωρη η συζήτηση για την άρση των περιοριστικών μέτρων στη Θεσσαλονίκη, εξακολουθεί να είναι δύσκολη η κατάσταση και κάθε μέρα στην Επιτροπή γίνονται συζητήσεις πάνω σε όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία».
«Κλείσαμε την πόρτα του σπιτιού στον κορονοϊό όταν είχε ήδη μπει στα δωμάτια»
«Η αποκλιμάκωση της επιδημίας στη Θεσσαλονίκη είναι πάρα πολύ αργή εξαιτίας του γεγονότος ότι το λεγόμενο lockdown, ο εγκλεισμός επιβλήθηκε αρκετά αργά, όταν είχε ήδη υπάρξει μεγάλη διασπορά του ιού στην πόλη», είναι η εκτίμηση του καθηγητή Πνευμονολογίαςτου ΑΠΘ και Διευθυντή της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας στον Νοσοκομείο Παπανικολάου, Γιάννη Κιουμή.
«Μια εκλαϊκευμένη άποψη για το lockdown είναι ότι στην πραγματικότητα κλεινόμαστε στα σπίτια μας με την υπόθεση ότι αφήνουμε τον κορονοϊό από έξω. Αν αργήσει να εφαρμοστεί το lockdown, όταν κλείνουμε την εξώπορτα του σπιτιού ο κορονοϊός είναι ήδη πολύ πιθανό ότι βρίσκεται μέσα στα δωμάτια, που σημαίνει ότι έχει αρχίσει ένας επιδημικός κύκλος μέσα στην ίδια την οικογένεια. Αυτό αποτυπώνεται και στα κρούσματα και φυσικά και στα λύματα», δήλωσε ο κ. Κιουμής.
«Όταν εφαρμόστηκαν τα περιοριστικά μέτρα ο ιός υπήρχε ήδη σε πάρα πολλά σπίτια, είχε περάσει σε ένα επιδημικό κύμα, που βλέπαμε στην κλινική πράξη να προσβάλλονται μέλη της ίδιας οικογένειας. Έτσι και στα λύματα το ιικό φορτίο αναμένεται να μειωθεί, όταν θα έχει εξαντλήσει τον κύκλο του μέσα στις οικογένειες», εξήγησε ο καθηγητής.
Πρόσθεσε, δε, ότι «μια δεύτερη εξήγηση – όχι εναλλακτική, αλλά που προστίθεται στην προηγούμενη – είναι ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός ασυμπτωματικών ασθενών στην κοινότητα, σε ποσοστό που δεν το γνωρίζουμε», καθώς «υπάρχουν διεθνείς μελέτες ότι μπορεί να είναι από 3 έως 10 φορές μεγαλύτερος ο πραγματικός αριθμός των φορέων από αυτούς που έχουν διαγνωστεί», συνεπώς «δεν είναι δυνατό να το γνωρίζει κανείς αυτό και γι’ αυτό πρέπει οι δειγματοληψίες που γίνονται για τη διάγνωση του κορονοϊού να είναι σωστά στρωματοποιημένες, να υπάρχει αντιπροσωπευτικό δείγμα από όλες τις κοινωνικές ομάδες, τις χωρικές περιοχές, τις επαγγελματικές δραστηριότητες», διότι «αν το δείγμα είναι όσοι προσέρχονται στα νοσοκομεία και τα ιδιωτικά εργαστήρια για έλεγχο, δεν είναι αντιπροσωπευτικό».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Πηγή: http://www.newsit.gr/topikes-eidhseis/lymata-kokkinos-synagermos-stin-thessaloniki-se-epipeda-arxon-noemvriou-o-koronoios-20201204/3174951/
Γιατί δεν έσωσα το κουτάβι: Ο ερευνητής που κατέγραφε τη συμβίωση του μικρού σκυλιού με αγέλη λύκων εξηγεί γιατί δεν επενέβη
«Κρατάμε την επιστημονική απόσταση, δεν είναι δυνατόν να πάω να επέμβω, ούτε γίνεται να στείλω κάποιον κτηνίατρο σε ένα μέρος όπου υπάρχει αγέλη με λύκους, είναι επικίνδυνο» λέει στο protothema.gr ο διδάκτορας ζωολογίας του ΑΠΘ, Θεόδωρος Κομηνός - Έχουν πεθάνει και έξι λυκόπουλα

Meta έξυπνα γυαλιά: Γιατί εστιατόρια, παμπ και θέατρα στη Βρετανία τα απαγορεύουν
Από τον εστιάτορα Τζέρεμι Κινγκ ως την αλυσίδα Wetherspoons και τον όμιλο ATG Theatres, ολοένα περισσότεροι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας κλείνουν την πόρτα στα Ray-Ban Meta glasses.

Ο εκλεκτός του Τραμπ: Το κρυφό σχέδιο διαδοχής στην ηγεσία του MAGA
Ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να έδωσε ιδιωτικά το πιο ξεκάθαρο μέχρι σήμερα σήμα υπέρ του αντιπροέδρου ως διαδόχου του στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ενώ παράλληλα διατηρεί ανοιχτή την εξίσωση με τον Μάρκο Ρούμπιο.

Συμφωνία εξαγοράς για την EasyJet - Στην αμερικανική Appolo για 6,65 δισ. ευρώ
Μετά την απόσυρση από τη διαδικασία ανταγωνίστριας αμερικανικής επενδυτικής εταιρίας

Θέουτα: «Οι κάτοικοι είναι ανήμποροι και γεμάτοι αγωνία» - 5.000 μετανάστες παραμένουν στην περιοχή
Όσα είπε ο πρόεδρος της Θέουτα απευθυνόμενος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

«Καλό ταξίδι μικρέ»: Πέθανε το λευκό κουτάβι που το είχαν υιοθετήσει η αγέλη των λύκων – Το σπαρακτικό βίντεο
Μια μοναδική σχέση ανάμεσα σε λύκους και ένα κουτάβι

Σοκ στην Αλεξανδρούπολη: Ανδρας βγήκε στην πλατεία του χωριού Αβαντας και έδειχνε τα γεννητικά του όργανα σε ανηλίκα κορίτσια
Ο συγκεκριμένος άνδρας είχε συλληφθεί μόλις πριν από λίγες ημέρες για ακριβώς το ίδιο αδίκημα ωστόσο στη συνέχεια είχε αφεθεί ελεύθερος

Φωτιά στην Κρήνη Φαρσάλων: Εναέρια μέσα και SMS από το 112
Στο σημείο επιχειρούν 24 πυροσβέστες με 8 οχήματα και 3 αεροσκάφη, ενώ συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Ποια χώρα έχτισε τσιμεντένιο φράγμα 400 χλμ. για τα τσουνάμι - Πόσο κοστίζει και γιατί διχάζει
Επένδυσε πάνω από 12 δισ. δολάρια σε ένα γιγαντιαίο παράκτιο τείχος που προκαλεί έντονες αντιδράσεις από κατοίκους και περιβαλλοντικές οργανώσεις

Meteo: Ποιες είναι οι 6 πιο επικίνδυνες εβδομάδες για δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα
Έρευνα του Εθνικού Αστεροσκοπείου αποκαλύπτει το κρίσιμο χρονικό παράθυρο που ευνοεί τις καταστροφικές πυρκαγιές - και πώς η κλιματική αλλαγή το διευρύνει.

iPhone 17 στα σκουπίδια: Γιατί Ρώσοι χρήστες καταστρέφουν τα νέα κινητά τους ... επίτηδες!
Ένα viral trend στο TikTok ωθεί άνδρες να σπάνε και να χαράζουν τα ολοκαίνουργια iPhone τους για να αποδείξουν την αρρενωπότητά τους - με κίνδυνο έκρηξης μπαταρίας.

Δύο νέες εποχές στη Γη ανακάλυψαν επιστήμονες - Oι «παραδοσιακές» ανήκουν στο παρελθόν
«Αρρυθμικές εποχές»: Η ανώμαλη κατάσταση που διαμορφώνεται στον πλανήτη

Τι αλλάζει στις κάψουλες καφέ; Ο κανονισμός της ΕΕ που τίθεται σε ισχύ από τις 12 Αυγούστου
Με τον νέο ευρωπαϊκό κανονισμό για τις συσκευασίες, οι κάψουλες καφέ μιας χρήσης αποκτούν επίσημη νομική υπόσταση και συγκεκριμένες οδηγίες ανακύκλωσης.

Βάνδαλος αποκεφαλίζει άγαλμα της Παναγίας με σφυρί έξω από εκκλησία – Τρίτη επίθεση μέσα στη χρονιά
Ο ναός έχει πέσει θύμα βανδάλων 4 φορές τα τελευταία δύο χρόνια, με τις τρεις να συμβαίνουν μόνο φέτος

35 χρόνια Ίντερνετ: Η πρώτη ιστοσελίδα στην ιστορία υπάρχει ακόμα
Στις 6 Αυγούστου 1991 ο Τιμ Μπέρνερς Λι δημοσίευσε το info.cern.ch από το ερευνητικό κέντρο CERN στη Γενεύη - μια απλή σελίδα κειμένου που άλλαξε τον κόσμο.

Συγκλονιστικό βίντεο από τη φωτιά στο Πόρτο Γερμενό: Η νύχτα κόλασης που έζησαν όσοι επιχειρούσαν
Το οπτικό υλικό αποτυπώνει τις δραματικές στιγμές του αποκλεισμού και της επιχείρησης εκκένωσης της περιοχής, καθώς οι φλόγες πλησίαζαν επικίνδυνα

Voucher ΕΣΠΑ 2026: Αυτές είναι οι κρίσιμες ημερομηνίες που δεν πρέπει να χάσετε
Οι ενδιαφερόμενοι γονείς θα έχουν στη διάθεσή τους μόλις τρεις ημέρες, από τις 11 έως τις 13 Αυγούστου, για να υποβάλουν τις ενστάσεις τους ηλεκτρονικά.

Αλλαγές στο ωράριο του Μετρό Θεσσαλονίκης σήμερα και αύριο - Δείτε τι ισχύει για τις αναχωρήσεις
Εκτελούνται τελικές εργασίες για τη σύνδεση της επέκτασης Καλαμαριάς με τη βασική γραμμή του μέσου.

42χρονη από το Ρότερνταμ πνίγηκε στα Μάλια – Αυτόπτες μάρτυρες τα 3 παιδιά της
Τα τρία ανήλικα παιδιά της 42χρονης ήταν παρόν όταν εκτυλίχθηκε το τραγικό συμβάν.

Kοράκι στην Αγγλία δεν αστειευόταν καθόλου: Επιτέθηκε σε γυναίκα και την έριξε κάτω - Δες τι έγινε!
Το βίντεο πλημμύρισε με σχόλια το διαδίκτυο, με πολλούς χρήστες να αστειεύονται ότι το κοράκι «θυμόταν» κάποιο παλιό παράπονο

Απίστευτο σκηνικό στην Ουαλία! Ένας τύπος ντύθηκε Χάρος και ανέβηκε σε νοσοκομείο - H συνέχεια στο δικαστήριο είναι ακόμα πιο περίεργη!
Ο 26χρονος Λέον Τζιλέσπι παρέμεινε για 50 λεπτά πάνω από την κεντρική είσοδο, κρατώντας ένα αντικείμενο που έμοιαζε με λεπίδα, μέχρι να συλληφθεί και να οδηγηθεί στο δικαστήριο.

Ο Τραμπ έτρεξε πίσω από μικρό αγόρι σε σκηνή στο Λας Βέγκας: «Φοβήθηκα ότι θα έπεφτε όπως ο Μπάιντεν», δείτε βίντεο
Μια από τις επικότερες τούμπες του Τζο Μπάιντεν ήταν στη σκηνή εκδήλωση της αμερικανικής Σχολής Ικάρων

Εντοπίστηκε σήραγγα 40 μέτρων στη Λιθουανία για τη διέλευση παράνομων μεταναστών από τη Λευκορωσία
Λιθουανοί συνοριοφύλακες δέχθηκαν επίθεση σε μία περίπτωση από ομάδα μεταναστών που αντιστέκονταν στη σύλληψή τους, οι αξιωματικοί αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν και οι παράνομοι μετανάστες διέφυγαν πίσω

Πύραυλος προσέκρουσε στη Σελήνη: Τι κρύβει η «σιγή ιχθύος» από NASA και SpaceX;
Ο δεύτερος βαθμός του πυραύλου Falcon 9 προσέκρουσε στη Σελήνη στις 6:35 GMT, αφήνοντας πίσω του κρατήρα 18 μέτρων - η οπτική επιβεβαίωση αναμένεται από τους δορυφόρους σε τροχιά

Παναθηναϊκός – ΤΣΣΚΑ 1948: Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους
Οι «πράσινοι« θα τιμήσουν όσους έπεσαν εν ώρα καθήκοντος

Αμπντούλ Ελ-Σαγέντ: Ένας γιατρός από το Μίσιγκαν που δημιουργεί πονοκέφαλο εκτός από τον Λευκό Οίκο και στους Δημοκρατικούς
Ο γιατρός, πρώην αξιωματούχος δημόσιας υγείας και έντονος επικριτής της ισραηλινής πολιτικής, κατάφερε να ξεπεράσει μία πρωτοφανή οικονομική κινητοποίηση υπέρ της αντιπάλου του, Χέιλι Στίβενς βασιζόμενος σε ένα καθαρά αντικαθεστωτικό αφήγημα

Ένα βήμα πριν τη συμφωνία για τα Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν θέλει έλεγχο της εισερχόμενης ναυτιλίας – Βήματα αποκλιμάκωσης από ΗΠΑ
Ιράν και Ομάν βρίσκονται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας κοινής ανακοίνωσης για τα Στενά του Ορμούζ

Ο Τραμπ ζήτησε να ξηλωθεί μέρος του νέου ελικοδρομίου του Λευκού Οίκου, δεν του άρεσε η κλίση
Το έργο, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν τον Ιούνιο, αποτελεί προσωπική προτεραιότητα του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος έχει ζητήσει να ολοκληρωθεί πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, τέλος Σεπτεμβρίου

Απίστευτο τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο «πέταξε» σαν από ταινία καταδίωξης και «ανέβηκε» πάνω σε παρκαρισμένο
Το περίεργο ατύχημα σημειώθηκε στην περιοχή του Ντεπώ χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί

Έκρηξη σε δεξαμενή καυσίμων στη Γκραν Κανάρια: Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες
Σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες, εργασίες συγκόλλησης στις δεξαμενές καυσίμων βρίσκονται πίσω από την έκρηξη

Μίνι ανεμοστρόβιλος «ισοπέδωσε» αγώνες στίβου στην Αγγλία – Τραπέζια και κριτές «πέταξαν» στον αέρα
Αγωνοδίκες εκσφενδονίστηκαν από τις θέσεις τους όταν η δίνη «έπληξε» απροειδοποίητα το στάδιο

Κέρκυρα: Ξαπλώστρες και βαριά αντικείμενα εντοπίστηκαν στον βυθό της παραλίας Ημερολιά
Ανησυχητικές εικόνες από τον βυθό της Ημερολιάς στην Κέρκυρα - ξαπλώστρες και ογκώδη αντικείμενα εγκαταλελειμμένα στη θάλασσα

3ο Piraeus Port Film Festival: 11–13 Σεπτεμβρίου 2026 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Με θεματική «Από τη Βαλτική στη Μεσόγειο», το φεστιβάλ εστιάζει στον διάλογο πολωνικού και ελληνικού κινηματογράφου, με διαγωνιστικό τμήμα ελληνικών ταινιών μικρού μήκους και χρηματικά έπαθλα.

Bacareto Mykonos: Το πρώτο Bruschetti Bar στην Ελλάδα ανοίγει στη Μικρή Βενετία
Το νέο all-day address της Μυκόνου φέρνει την ιταλική aperitivo κουλτούρα με signature cocktails, δημιουργικά bruschetti και έντονη αισθητική ταυτότητα.

Πόρτο Γερμενό: Η στιγμή που οι φλόγες εισβάλλουν στην περιοχή στη 1:20 τα ξημερώματα
Βίντεο από κάμερα ασφαλείας καταγράφει τη δραματική εισβολή του πύρινου μετώπου στις 1:20 π.μ. της 1ης Αυγούστου, κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς που μαινόταν επί πέντε ημέρες στην Αττικοβοιωτία.

Νάλντι Σαλντάνια: Η σeξουαλική επίθεση που σόκαρε το Περού και η μάχη της για δικαίωση
Το βίντεο με την παρενόχληση της τραγουδίστριας από τον μουσικό διευθυντή της ορχήστρας La Bella Luz έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως, ενώ η Εισαγγελία έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα.

Αριζόνα: Πελάτες fast food εμπόδισαν ληστή που άρπαξε το σακίδιο ηλικιωμένου
Μάρτυρες έδωσαν περιγραφή του υπόπτου στους αστυνομικούς και ο δράστης εντοπίστηκε και συνελήφθη μέσα σε λίγα λεπτά

Σοκαριστική δολοφονία στο Μεξικό: Σκότωσαν Influencer ενώ έκανε live έξω από εστιατόριο, δείτε βίντεο
Δύο άτομα σε μηχανή πλησίασαν τον Σέσαρ Γκαστέλουμ και τον πυροβόλησαν σχεδόν εξ επαφής

Καλλιθέα: Χτύπησε την πεθερά του μπροστά στο 5χρονο παιδί του και συνελήφθη 35χρονος
Στην κατάθεσή της, η πεθερά του δράστη, φέρεται να αναφέρθηκε και σε παλαιότερα περιστατικά σωματικής βίας σε βάρος της κόρης της, υποστηρίζοντας ότι το πιο πρόσφατο είχε σημειωθεί τον Μάιο του 2026 στη Δανία

Φωτιά στον Κιθαιρώνα: Timelapse βίντεο αποκαλύπτει πώς φούντωσε μέσα σε λίγα λεπτά
Η κάμερα της Ένωσης Ραδιοερασιτεχνικών Δικτύων στην κορυφή του Κιθαιρώνα κατέγραψε το σχηματισμό νεφών pyrocumulus και την ορμητική εξάπλωση της φωτιάς προς το Πόρτο Γερμενό.










