Λίγα 24ωρα έμειναν μέχρι να ληφθούν οι αποφάσεις για το πλαίσιο στο οποίο θα βρεθεί η οικονομία αλλά και η κοινωνία από την Δευτέρα 1η Μαρτίου. Θα υπάρξει σταδιακό άνοιγμα με αυστηρές προϋποθέσεις ή θα δοθεί περαιτέρω χρόνος στην κοινότητα για να μειωθούν τα κρούσματα και να υπάρξει αποσυμφόρηση στα νοσοκομεία;
Από την χθεσινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ έγινε σαφές πως η κατάσταση όσον αφορά στα «μαθηματικά» της πανδημίας δεν είναι και η καλύτερη: Περαιτέρω πίεση στο σύστημα υγείας, καθώς αυξήθηκαν κατά 20 το τελευταίο 24ωρο οι διασωληνωμένοι, αλλά και 880 κρούσματα σε λιγότερα τεστ απ’ ότι συνήθως.
Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη την βούληση τόσο των κυβερνητικών στελεχών όσο και των επιστημόνων, αυτό το lockdown να είναι και το τελευταίο, θα υπάρξουν πολύ αυστηρά κριτήρια για τις αποφάσεις που θα λάβουν οι επιστήμονες τα επόμενα 24ωρα. Ειδικότερα οι λοιμωξιολόγοι της επιτροπής αναμένεται να ξεκινήσουν να εξετάζουν λεπτομερώς τα επιστημονικά δεδομένα την Τετάρτη. Την Πέμπτη σε μία πιθανή δεύτερη συνεδρίαση θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για να αποφανθούν σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση της Αττικής.
Τα βασικά σενάρια μέχρι στιγμής είναι δύο. Το πρώτο θέλει το υφιστάμενο lockdown να παρατείνεται για ένα διάστημα μία με δύο εβδομάδων προκειμένου να δοθεί χρόνος στο σύστημα υγείας να αποσυμπιεστεί. Το δεύτερο θέλει τους λοιμωξιολόγους να εισηγούνται στην κυβέρνηση την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα με επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Μαρτίου μόνο με click away και, ίσως, σε ένα νέο πλαίσιο στο οποίο θα έχει συμβάλει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Η παράταση
Όσο κι αν αποτελεί στόχο και μάλιστα δημοσίως εκπεφρασμένο, το να επιστρέψουμε στην προ lockdown κατάσταση από την Δευτέρα, τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Έτσι, υπάρχουν οι επιστήμονες που τονίζουν πως μία ενδεχόμενη παράταση μίας ή και δύο εβδομάδων στο καθεστώς του απαγορευτικού να λειτουργήσει ευεργετικά με δεδομένο πως ήδη είχαμε και ένα τριήμερο οικειοθελούς και αυστηρού εγκλεισμού λόγω της κακοκαιρίας που χτύπησε την Αττική.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις των Θεόδωρου Βασιλακόπουλου και του Χαράλαμπου Γώγου.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ κ. Βασιλακόπουλος, είπε την Δευτέρα πως σήμερα και αύριο οι επιστήμονες θα έχουν μια πολύ αντικειμενική αποτύπωση για το πώς πάει η επιδημία και «θα έχουμε αρχίσει να βλέπουμε και την όποια ευεργετική επίδραση της μειωμένης κινητικότητας από τη Μήδεια». Παράλληλα σημείωσε: «Νομίζω ότι αν φτάσουμε να έχουμε ένα καλό ποσοστό θετικότητας και το σύστημα δεν πιεστεί παραπάνω, καθώς έχουν ισορροπήσει κάπως τα εισιτήρια με τα εξιτήρια, οι μονάδες έχουν πιεστεί αλλά αντέχουν οριακά, υπάρχει ελπίδα να μπορέσουμε να ανοίξουμε κάτι. Αλλά και να πάει και μια εβδομάδα αργότερα, σίγουρα θα ανοίξουμε. Είμαστε κοντά στο τέλος». Από πλευράς του ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κ. Γώγος, είπε χθες πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο της παράτασης για μία εβδομάδα.
Πιο επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος επισήμανε ότι είναι νωρίς να απελευθερωθούν οι «κόκκινες περιοχές». Σε δηλώσεις του στο MEGA, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως η εφαρμογή των μέτρων έχει 22% λιγότερη απόδοση σε σχέση με τον προηγούμενο Απρίλιο, όταν και εφαρμόστηκε το πρώτο lockdown.
Για τις επόμενες αποφάσεις, τόνισε πως είναι νωρίς να απελευθερωθούν οι «κόκκινες περιοχές», σημειώνοντας ότι θα είναι πρόβλημα αν ανοίξουν από 1η Μαρτίου οι δραστηριότητες, καθώς θα οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων.
Η μέση λύση
Το δεύτερο ενδεχόμενο το οποίο είχε αναφέρει το protothema.gr από την προηγούμενη εβδομάδα θέλει η λύση να βρίσκεται κάπου στην μέση. Αυτό σημαίνει πως από την ερχόμενη εβδομάδα θα λειτουργήσει το λιανεμπόριο, μόνο με click away και σε δεύτερο χρόνο με click in shop. ΟΙ πληροφορίες θέλουν το τοπίο να μην έχει αποκρυσταλλωθεί όσον αφορά τα επιμέρους καταστήματα, περιποίηση νυχιών, κομμωτήρια κλπ και αυτό γιατί όλοι περιμένουν τις εισηγήσεις των επιστημόνων.
Ως προς τα σχολεία, προτεραιότητα -όπως και στο παρελθόν- θα δοθεί σε νηπιαγωγεία και δημοτικά, αν οι συνθήκες δεν επιτρέψουν το ταυτόχρονο άνοιγμα και των άλλων βαθμίδων, και μία εβδομάδα αργότερα θα ακολουθήσουν γυμνάσια και λύκεια.
Νέος κωδικός SMS ή νέα πλατφόρμα μόνο για το λιανεμπόριο
Το λιανεμπόριο πάντως φαίνεται πως αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, κάτι που σημαίνει πως αναζητεί τρόπους προκειμένου αυτό να λειτουργήσει, όχι μόνο γρήγορα, αλλά και με τον πιο ασφαλές τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η δημιουργία ενός νέου πλαισίου εξόδου των πολιτών μόνο για τα ψώνια τους.
Αυτό θα μπορούσε να συμβεί είτε με την προσθήκη ενός νέου κωδικού αποστολής SMS στο 13033, είτε και με την δημιουργία μίας νέας πλατφόρμας, δηλαδή νέο πενταψήφιο αριθμό, την οποία θα χρησιμοποιούν οι πολίτες μόνο για το λιανεμπόριο. Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης ο οποίος την Δευτέρα είπε μάλιστα πως εξετάζονται πάνω από μία επιλογές.
Πιο δύσκολα πάντως θα υπάρξει άρση του απαγορευτικού μετακινήσεων, τόσο για τις 9 το βράδυ τις καθημερινές, όσο και για τις 6 το απόγευμα, όπως ισχύει τα Σαββατοκύριακα. Τουλάχιστον για την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, καθώς στη συνέχεια το μέτρο θα επανεξεταστεί, αναλόγως της πορείας που θα έχει η πανδημία.
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών
Για την συζήτηση που αφορά στη διάρκεια του lockdown και την λειτουργία του λιανεμπορίου τοποθετήθηκε και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών. Όπως έγραψε το επιμελητήριο στα social media, επαγγελματίες και φορείς – μεταξύ τους και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών – ζητούν από την κυβέρνηση την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και το άνοιγμα του λιανεμπορίου από την 1η Μαρτίου, με αυστηρά μέτρα προστασίας και προκρίνουν την εφαρμογή του click in shop, που θα διευκολύνει τους καταναλωτές, αλλά θα δώσει και «ανάσα» στην αγορά, σε μία κρίσιμη περίοδο όπου η ύφεση που έφερε η πανδημία, απειλεί τη βιωσιμότητα εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων. Τέλος το επιμελητήριο αναφέρει, πως σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται, «εξετάζεται η δημιουργία ενός πενταψήφιου αριθμού, ο οποίος θα χρησιμοποιείται μόνο για ψώνια».
Πηγή: http://www.protothema.gr/greece/article/1097888/lockdown-ta-sms-to-click-away-kai-i-paratasi-ola-ta-senaria-gia-to-lianeborio/
Νεαρή γυναίκα έπεσε από τον 6ο όροφο στο Μοναστηράκι – Παρελήφθη ζωντανή από το ΕΚΑΒ
Οι αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο απόπειρας αυτοκτονίας

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη γιατρός για παρενόχληση 15χρονου
Ο ανήλικος εκμυστηρεύτηκε στην μητέρα του τι συνέβη

Συναγερμός και στην Κομισιόν για τον λαγοκέφαλο – Έλληνας ευρωβουλευτής ζητά μέτρα
Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποσπασματικά

Κατάρριψη ή λάθος; Μυστήριο πίσω από την πτώση του αμερικανικού Apache στα Στενά του Ορμούζ
Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι η Ουάσινγκτον οφείλει να απαντήσει στην ενέργεια, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αμερικανικών αντιποίνων

Θρίλερ στη Λεμεσό: Επιχειρηματίας εξαφανίστηκε με διαμάντια και κοσμήματα αξίας €10 εκατομμυρίων
Κατασκευαστής κοσμημάτων φέρεται να του παρέδωσε 35 χειροποίητα κοσμήματα, κατασκευασμένα από χρυσό, διαμάντια και πολύτιμους λίθους για να τα πουλήσει και εκείνος εξαφανίστηκε - Καταζητείται με ένταλμα - Στο μικροσκόπιο της αστυνομίας οι κινήσεις του

Ο «βίος και πολιτεία» του Τζέιμς Δαλαμάγκα – Από σεκιούριτι στην Αυστραλία, φυγάς στο Αίγιο για 27 χρόνια
Οι απόπειρες δολοφονίας και ο θάνατος του αδερφού του σε καζίνο

Στον αέρα η μελέτη της «Ελληνικό Μετρό» για το Πάρκο Ριζάρη
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος απέρριψε την τεχνική μελέτη, ζητώντας λιγότερη απώλεια πρασίνου

Στον αδελφό του δολοφονημένου Πολωνού καθηγητή η επιμέλεια των παιδιών, είχε απευθύνει έκκληση να πάρει τα ανίψια του στην πατρίδα του
Μετά από 11 μήνες που τα δύο ανήλικα παιδιά παρέμεναν στην Μονάδα Προστασίας Παιδιού «Αγιος Ανδρέας», πλέον με την εκδοθείσα απόφαση, θα επιστρέψουν σε οικογενειακό περιβάλλον

Πακιστανός 41 ετών συνέθλιψε με το φορτηγό του σε κολόνα φωτισμού τη 19χρονη φίλη του
Η κοπέλα είχε μόλις γεννήσει, ωστόσο ο άνδρας δεν ήταν ο πατέρας του παιδιού της

Αίγιο: «Δεν ξέρω γιατί με φέρατε εδώ – μπήκα στο σπίτι και τους βρήκα σε λίμνη αίματος»
Ο 65χρονος Ιταλός σύντροφος της 56χρονης θύματος αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στο φαινομενικό διπλό φονικό

Φυλακές Αγίου Στεφάνου: Το «ναρκωτικό-φονιάς» εντοπίστηκε σε αιφνιδιαστική επιχείρηση
Ανησυχητικά ευρήματα στις φυλακές Αγίου Στεφάνου αναδύονται μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι θάνατοι οκτώ κρατουμένων

Τηλεφωνικές απάτες: Νέα θύματα σε Χαλκιδική και Σέρρες - η λεία ξεπερνά τα 100.000 ευρώ
Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις των Αρχών, οι δράστες συνεχίζουν να εντοπίζουν νέα θύματα

Σαγράδα Φαμίλια: Δείτε τι σηματοδοτεί η ιστορική στιγμή που όλος ο κόσμος περίμενε 144 χρόνια
Ο τελευταίος σταυρός στον Πύργο του Ιησού Χριστού ολοκλήρωσε την ψηλότερη εκκλησία στον κόσμο, με τον Πάπα Λέοντα ΙΔ΄ να αναλαμβάνει να εγκαινιάσει τον ναό στη Βαρκελώνη.

Ίος: 28χρονος δάγκωσε τον διοικητή του ΑΤ στο πόδι για να ξεφύγει μετά την προσαγωγή του
Δύο άτομα αλβανικής καταγωγής, 17 και 28 ετών, είχαν προκαλέσει αναστάτωση στο Κέντρο Υγείας του νησιού, οδηγώντας σε καταγγελία για διατάραξη υπηρεσίας

Τροχαίο με εγκλωβισμό οδηγού στη Θήβα
Τα αίτια του ατυχήματος παραμένουν άγνωστα - προανάκριση διενεργεί η τροχαία

Σοκ στην Αιγιάλεια: Δίπλα δίπλα νεκροί μάνα και γιος - Το στοιχείο που εξετάζουν οι Αρχές
Νεκρό ζευγάρι μάνας και γιου εντοπίστηκε στο σπίτι τους στον Λόγγο

Γιατί μύριζε αέριο σε όλη την Αττική; Η απάντηση δόθηκε
Η επιστημονική ομάδα AtmoHUB εντόπισε την πιθανότερη πηγή της έντονης δυσοσμίας που αναστάτωσε την Αθήνα στις 19 Μαΐου

Θεσσαλονίκη: Φίδι φώλιασε σε μηχανή αυτοκινήτου σε νέο περιστατικό
Ο οδηγός άνοιξε το καπό και βρέθηκε μπροστά στο ερπετό

Λαμία: Αγριογούρουνο ανακάλυψε μπάλα σε χωράφι και έκανε… ντρίπλες! – Δείτε βίντεο
Το ζώο σπρώχνει τη μπάλα με τη μουσούδα του και την ακολουθεί καθώς εκείνη κυλάει

Έφυγε από τη ζωή η δημοσιογράφος Νάντια Χριστολουκά
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποχαιρετά την εκλεκτή συνάδελφο

Σοκ: Ποια είναι η 37χρονη γυναίκα που έπεισε μια οικογένεια ότι ήταν 12χρονη για να την υιοθετήσουν
Η 37χρονη Αμάντα Μαρία Σόουζα ντε Ολιβέιρα έζησε 14 μήνες ως «θετή κόρη» σε οικογένεια στο Ζοϊνβίλ της Βραζιλίας πριν αποκαλυφθεί η απάτη.

Απόστρατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ έκοψε το νερό στην πρώην γυναίκα του – Συνελήφθη για απειλές
Στο σπίτι του συνταξιούχου αστυνομικού, βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα όπλο, όπως και μεγάλος αριθμός φυσιγγίων που διατηρούσε παράνομα

NBA Finals: Επεισόδια στη Νέα Υόρκη, συγκρούσεις μεταξύ οπαδών των Νικς
Ένταση στους δρόμους της Νέας Υόρκης κατά τη διάρκεια του Game 3 των NBA Finals, με φίλους των Νικς να εμπλέκονται σε σοβαρά επεισόδια.

Τραγωδία στην Καστοριά: Νεκρός 16χρονος μετά από τροχαίο με αρκούδα
Ο ανήλικος επέβαινε σε όχημα μαζί με 4 ακόμη άτομα το οποίο συγκρούστηκε με αρκούδα

Χανιά: Ανδρας παρενόχλησε σeξουαλικά ανήλικους – Πρότεινε να τους πληρώσει για να πάνε μαζί του
Ο φερόμενος ως δράστης συνελήφθη στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων

Τι επιδιώκουν οι Τούρκοι «προστατεύοντας» το πεδίο της Μάχης στον Γρανικό ποταμό, όπου ο Μέγας Αλέξανδρος νίκησε τους Πέρσες
Ερωτήματα για το ενδιαφέρον της Αγκυρας, αφού κατά την εποχή που διεξήχθη η σύγκρουση, το τουρκικό έθνος δεν είχε ακόμη εμφανιστεί στην ιστορική σκηνή

Ρόδος: Για ασήμαντη αφορμή η δολοφονία του 63χρονου – Τον κάρφωσε στην καρωτίδα με το μαχαίρι
Νεκρός 63χρονος από μαχαιριά στην καρωτίδα ύστερα από καβγά με τον φίλο που τον φιλοξενούσε

Αμερικανικό ελικόπτερο Apache κατέπεσε κοντά στα Στενά του Ορμούζ
Παραμένει άγνωστο αν το ελικόπτερο δέχθηκε πυρά ή παρουσίασε μηχανική βλάβη

Αποδοκιμασίες για τον Τραμπ στο «Madison Square Garden» κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου
Δείτε βίντεο

Σεισμός 3,5 Ρίχτερ στην Εύβοια - Αισθητός και στην Αττική
Το εστιακό βάθος της νέας δόνησης εκτιμήθηκε στα 5 χιλιόμετρα
Ρόδος: Μαχαιρωμένος νεκρός από τον φίλο του – Τραγωδία στις Καλυθιές
Οι δύο άνδρες φέρεται να ήρθαν σε σφοδρή αντιπαράθεση

Χανιά: Σύλληψη άνδρα που παρενόχλησε ανήλικα αγόρια – Τους πρότεινε χρήματα για να πάνε μαζί του
Μετά από καταγγελία των γονέων, ο 34χρονος αλλοδαπός συνελήφθη την επόμενη μέρα στο Ενετικό Λιμάνι

Δολοφονήθηκε στο Λονδίνο ο βραβευμένος με Grammy τραγουδιστής Talay Riley
Ο Talay Riley έχασε τη ζωή του από επίθεση με μαχαίρι στο ανατολικό Λονδίνο

Σύλληψη 70χρονου Γάλλου για την πυρκαγιά στο Λουτράκι – Σε ύφεση το μέτωπο
Η πυρκαγιά ξέσπασε περίπου στις 15:45 σε δασική έκταση, με ανέμους μέτριας έντασης να πνέουν στην περιοχή
Τροχαίο στη Σαντορίνη: Ένας νεκρός και μία σοβαρά τραυματισμένη
Μετωπική σύγκρουση μοτοσικλέτας με ΙΧ - ο 50χρονος οδηγός του δικύκλου έχασε τη ζωή του, ενώ η 24χρονη συνεπιβάτισσά του νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Βρέφος 4 μηνών εκτοξεύεται από SUV σε τρομακτική καταδίωξη με αστυνομία
Τέσσερα παιδιά επέβαιναν στο όχημα - την παρουσία τους αγνοούσε η αστυνομία όταν ξεκίνησε την καταδίωξη, όπως υποστηρίζει

Αυστρία: 28χρονος φέρεται να επιτέθηκε με μαχαίρι στη σύντροφό του επιχειρώντας να της κόψει τη θηλή
Το περιστατικό στο St. Polten πυροδότησε έντονη πολιτική αντιπαράθεση με επίκεντρο το μεταναστευτικό

Μέση Ανατολή: Σε μια κλωστή η εκεχειρία - Ιράν σε Ισραήλ: «Κόλαση αν ο Σατανάς κάνει άλλο ένα λάθος»
Η πιο επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέσα Ανατολή μετά την εκεχειρία της 8ης Απριλίου - Το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα προβεί σε λίγο σε δηλώσεις στα ΜΜΕ

Μεγάλος λευκός καρχαρίας εντοπίστηκε από δύτες για πρώτη φορά στη Μεσόγειο, δείτε βίντεο
Οι εθελοντές μάζευαν εγκαταλελειμμένα δίχτυα στο Στενό της Σικελίας όταν ο λευκός καρχαρίας τους πλησίασε με περιέργεια

Θρίλερ με την έκδοση του Τζέιμς Δαλαμάγκα στην Αυστραλία – «Η δολοφονία έχει παραγραφεί στην Ελλάδα»
«Προστατεύεται ως Έλληνας υπήκοος από τους νόμους του ελληνικού κράτους»










