Καθώς συμπληρώνεται σήμερα ένας μήνας από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος της λοίμωξης Covid-19 στην Ελλάδα, η χώρα μετρά 821 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 34 περιφερειακές ενότητες στις οποίες έχει αφήσει, λιγότερο ή περισσότερο έντονο, το αποτύπωμά του ο νέος κορωνοϊός SARS-COV-2. Μάλιστα, σε δυο περιοχές, στην Κοζάνη και στην Ξάνθη, έχουν τεθεί χωριά σε απόλυτη καραντίνα καθώς έχουν εμφανιστεί σε αυτά, παρότι είναι απομονωμένα, πολλά κρούσματα.
Η χώρα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, κ. Σωτήρη Τσιόδρα, εξακολουθεί να μην έχει ανεξέλεγκτη εκθετική αύξηση και να είναι εντός της προβλεπόμενης πορείας όπως την μελετούν οι ειδικοί μέσα από τα μαθηματικά μοντέλα. Η τρέχουσα εβδομάδα, όπως και η επόμενη, είναι εξαιρετικά κρίσιμες, κατά τους ειδικούς προκειμένου να δοθεί η εικόνα εάν τα πρώτα περιοριστικά μέτρα (κλείσιμο των σχολείων και επιχειρήσεων) απέδωσαν. Κι ενώ το βλέμμα όλων, των ειδικών και της κυβέρνησης, είναι στραμμένο στις αρχές Απριλίου, οπότε και θα κριθούν τα μέτρα, συνεχίζεται η παρακολούθηση των κρουσμάτων κατά τόπους ώστε να προβλεφθεί μια τοπική έξαρση που θα ανατρέψει κάθε σχεδιασμό και πρόγνωση για την πορεία του κορωνοϊού.
«Εστίες υπερμετάδοσης του ιού μπορεί να γίνει η κοινότητα στην οποία ζούμε ο καθένας, αν με ελαφρότητα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και θεωρούμε πως δεν κινδυνεύουμε να μεταδώσουμε τη νόσο σε άλλους» είπε χθες χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας για να εξηγήσει τη σημασία των μέτρων αυτοπροστασίας και αυτοπεριορισμού όλων μας, μέτρα που αν ληφθούν σβήνουν τις εστίες του κορωνοϊού.
Την ευκολία με την οποία δημιουργούνται οι εστίες διασποράς του νέου κορωνοιού περιέγραψε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, λέγοντας κατά τη χθεσινή ενημέρωση πως «21 άνθρωποι από τους επιβάτες που έφταςαν προχθές από τη βόρεια Ισπανία, βρέθηκαν θετικοί. Προέρχονταν από 16 διαφορετικούς προορισμούς σε όλη τη χώρα, 7 από τους οποίους, ωστόσο, δεν είχαν μέχρι σήμερα κρούσμα και παραμένουν και σήμερα χωρίς κρούσμα».
Σε ποιες περιοχές βρίσκονται εστίες του κορωνοϊού
Το επίκεντρο της πανδημίας βρίσκεται πλέον στην Αθήνα, παρότι το πρώτο μεγάλο κύμα των ασθενών και των κρουσμάτων είχε εμφανιστεί στην Ηλεία, την Αχαΐα και την Ζάκυνθο όταν επέστρεψαν 53 κάτοικοι αυτών των περιοχών από τους Αγίους Τόπους και διαπιστώθηκε ότι είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Μάλιστα από αυτούς τους εκδρομείς καταγράφηκε και ο πρώτος θάνατος στην Ελλάδα, αφορούσε έναν 64χρονο συνταξιούχο εκπαιδευτικό ο οποίος κατέληξε έπειτα από νοσηλεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) τα μισά κρούσματα της χώρας έχουν στο λεκανοπέδιο - στην Αθήνα αναφέρονται 366 κρούσματα ενώ μικρές εστίες με μερικές δεκάδες κρούσματα υπάρχουν στην Ανατολική Αττική και τον Πειραιά.
Στη Θεσσαλονίκη όπου ανιχνεύτηκε η πρώτη ασθενής και περίπου άλλα 10 κρούσματα επαφές της, κατά την πρώτη εβδομάδα της πανδημίας στη χώρα, υπάρχει πλέον μια μικρή εστία, που όμως δεν σχετίζεται με το πρώτο περιστατικό. Συνολικά αναφέρονται 31 κρούσματα. Στις 24 Μαρτίου τα κρούσματα ήταν 10 και στις 24 Μαρτίου αναφέρονταν 31 περιστατικά της λοίμωξης Covid-19.
Στην Ηλεία και την Αχαΐα, όπου κάποια μέτρα περιορισμού είχαν ληφθεί από τις αρχές Μαρτίου πριν αυτά γενικευθούν για όλη την επικράτεια, φαίνεται όμως πως η εστία παραμένει ζωηρή. Τα κρούσματα που καταγράφει ο ΕΟΔΥ στην τελευταία, προχθεσινή, έκθεσή του στην Ηλεία είναι 43, στην Αχαια 11 και στη Ζάκυνθο. Στις 20 Μαρτίου ο αριθμός των περιστατικών ήταν αντίστοιχα 41, 9 και 4, γεγονός που σημαίνει ότι συνεχίζεται η εξάπλωση του ιού και η μετάδοσή του στον πληθυσμό.
Άλλες περιοχές όπου η εμφάνιση του κορωνοϊού αιφνιδίασε τους ειδικούς -ενώ συνεχίζει να τους προβληματίζει ακόμη- είναι η Καστοριά και η Κοζάνη. Στην Καστοριά το πρώτο κρούσμα που επιβεβαιώθηκε αποκαλύπτοντας την εστία ήταν και το πρώτο θανατηφόρο στην περιοχή, ένας 53χρονος εργαζόμενος του νοσοκομείου Καστοριάς. Σήμερα στην περιοχή της Καστοριάς έχουν καταγραφει συνολικά 19 κρούσματα, τα οποία όπως δείχνουν οι προηγούμενες εκθέσεις του ΕΟΔΥ κινούνταν ανοδικά τις προηγούμενες ημέρες. Τα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά βρίσκονται σε καραντίνα, καθώς μεγάλος αριθμός των περιστατικών βρίσκεται σε αυτά.
Σε καραντίνα μπήκε χθες και η κοινότητα Εχίνου του δήμου Μύκης στην Ξάνθη, όπου για δύο εβδομάδες απαγορεύεται οποιαδήποτε έξοδος από το σπίτι, μετά τη διαπίστωση πολύ υψηλού κινδύνου μετάδοσης του κορονοϊού. Στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν καταγραφεί 9 κρούσματα, για τα οποία δεν εχει καταστεί γνωστή η πηγή μετάδοσης. Και δεδομένης της απομόνωσης στην οποία ζουν οι κάτοικοι της ορεινής μειονοτικής περιοχής της Ξάνθης, οι ειδικοί προβληματίζονται για το πώς εμφανίστηκε εκεί ο ιός. Άλλες εκτιμήσεις για τη μετάδοση του κορωνοϊού συσχετίζουν την επιστροφή στην ευρύτερη περιοχή φοιτητών από την Τουρκία.
Μικρός αριθμός κρουσμάτων καταγράφεται επίσης στις περιοχές Λάρρισας, Εβρρου, Ηρακλείου, Μεσσηνίας, Πιερίας, Ιωαννίνων, Λέσβου, Εύβοιας, Κιλκίς και Σερρών. Σε άλλες 12 περιφερειακές ενότητες έχει καταγραφεί -μέχρι και προχθές- από ένα κρούσμα.
Πηγή: http://www.protothema.gr/greece/article/988821/krousmata-koronoiou-oi-esties-tou-iou-stin-ellada-enan-mina-meta-ton-proto-astheni/
Βόλος: Καταδικάστηκε 51χρονος που χτύπησε την κόρη και τη γυναίκα του με πατερίτσα
Ο 51χρονος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 2 ετών και 6 μηνών

Γαλλία: Και οι Γάλλοι αγρότες στα μπλόκα
Σε αποκλεισμούς οδικών αξόνων προχώρησαν Γάλλοι αγρότες που αντιτίθενται στα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών,

Πανελλαδική απεργία 16/12: Ποιοι συμμετέχουν – Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς
Οι εργαζόμενοι εκφράζουν την πλήρη συμπαράστασή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις και στα μπλόκα που έχουν στηθεί από τους αγρότες σε διάφορες περιοχές της χώρας

«Πόλεμος» με Αντετοκούνμπο στο ΝΒΑ: «Ο Γιάννης είναι δειλός»
«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει με την υπόθεση του trade του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην Αμερική με τον Κέντρικ Πέρκινς να τον χαρακτηρίζει δειλό λόγω της συμπεριφοράς του.

Η Λάρνακα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2030
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να απονείμει σε κάθε Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα χρηματικό βραβείο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη», ως αναγνώριση της ποιότητας της προετοιμασίας και του πολιτιστικού σχεδιασμού της

Προσοχή απάτη! Μηνύματα SMS και emails που χρησιμοποιούν το όνομα του Δήμου Αθηναίων
Alert από τον Δήμο Αθηναίων για νέα απάτη

Σοκ: Εξαφανισμένος 18χρονος βρέθηκε νεκρός 7 χρόνια μετά, σφηνωμένος σε μία καμινάδα σπιτιού
Τραγικές οι συνθήκες του θανάτου του σύμφωνα με τις αρχές του Κολοράντο

Λεωφορείο έπεσε σε σκαλωσιά κτιρίου στο κέντρο του Μανχάταν, τραυματίστηκε ο οδηγός
Δείτε βίντεο

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Τη Δευτέρα στις 17:00 περιμένω αντιπροσωπεία αγροτών στο Μαξίμου»
Η αναφορά στην εκλογή Πιερρακάκη ως προέδρου του Eurogroup και το σχόλιο για τον προϋπολογισμό

Στάση εργασίας στα λεωφορεία στις 17 Δεκεμβρίου
Ποιες ώρες τραβούν «χειρόφρενο» οι εργαζόμενοι

Όρκα και δελφίνια κυνηγούν παρέα σολομό και μοιράζονται το γεύμα
Βίντεο με την απρόσμενη θαλάσσια συμμαχία

Απαράδεκτο σχόλιο σε βάρος διαιτήτριας στη Serie C Γυναικών: «Πήγαινε να πλύνεις τα πιάτα»
Η 26χρονη Αριάννα Κουάντρο δέχθηκε προσβλητικά σχόλια από οπαδό της Pro Palazzolo

Φοινικούντα: Οι αντιφάσεις του ανιψιού που οδήγησαν στη σύλληψή του
Δηλώνει έκπληκτος

Θεσσαλονίκη: 45χρονος επαίτης γρονθοκόπησε δύο γυναίκες μετά από καυγά
Στο νοσοκομείο κατέληξε η μία από τις δύο γυναίκες

Επική φωτογραφία από την Ιταλία: Δείτε πώς προσπάθησε να κρυφτεί σε φάτνη Γκανέζος που είχε επιτεθεί σε δημόσιο υπάλληλο
Τον 39χρονο μετανάστη εντόπισε ο δήμαρχος της πόλης Γκαλατόνε αν και αρχικά τον πέρασε για «άκρως ρεαλιστική» φιγούρα

Αγρότες σχεδιάζουν απόβαση με τρακτέρ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης
Νέα συνάντηση του Τσιάρα με τα μπλόκα της Κρήτης σήμερα

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε Τραμπ: Στην Ευρώπη αποφασίζουμε εμείς, μην ανακατεύεσαι
Απάντηση στις αναφορές της αμερικανικής Εθνικής Στρατηγικής για την Ευρώπη που κινδυνεύει με εξάλειψη εδωσε η επικεφαλής της Κομισιόν

Βόλος: Διαρρήκτης πετούσε μαχαίρια σε αστυνομικούς για να μην συλληφθεί
Σκηνές χάους στο Διμήνι

Βραζιλία: Κυκλώνας σάρωσε το Σάο Πάολο - Στο σκοτάδι 1,5 εκατ. νοικοκυριά
Περίπου 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις παραμένουν βυθισμένα στο σκοτάδι σήμερα

Θεσσαλονίκη: Αγρότες στα Πράσινα Φανάρια κρέμασαν ελληνική σημαία 100 τ.μ.
Οι αγρότες στα Πράσινα Φανάρια κρέμασαν συμβολικά την ελληνική σημαία

Χανιά: Περιπέτεια για 12 μαθητές από την Αθήνα – Στο νοσοκομείο με συμπτώματα δύσπνοιας
Τα παιδιά εμφάνισαν συμπτώματα δύσπνοιας και μεταφέρθηκαν στο κέντρο Υγείας Βάμου

Ελεύθερος με όρους ο 90χρονος που έθαψε ζωντανό σκυλί στη Θεσσαλονίκη – «Νόμιζα πως ήταν νεκρό», είπε
«Εξετάστηκε από κτηνίατρο και αναμένεται να μεταφερθεί σε καταφύγιο για φιλοξενία»

Έκτακτη προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας - Το νέο στέλεχος H3N2 προκαλεί φόβο
Σύμφωνα με τον WHO, η παγκόσμια δραστηριότητα της γρίπης ενισχύεται από την άνοδο των ιών A(H3N2)

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης εξελέγη πρόεδρος του Eurogroup
Οι 20 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης τον εξέλεξαν έναντι του Βέλγου Βινσέντ βαν Πέτεγκεμ - Η εκλογή Πιερρακάκη ερμηνεύεται ως ισχυρό μήνυμα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Χάος στη Βουλή, τη σύλληψη του «Φραπέ» ζητά η Κωνσταντοπούλου, καταγγέλει ότι απείλησε πως «θα της στρίψει το λαρύγγι»
Δείτε το βίντεο

Σύλληψη αγρότισσας στη Λαμία που καλούσε για ξυλοδαρμούς σε βίντεο στο TikTok
Η αγρότισσα σε βίντεό της καταφέρετε εναντίον αστυνομικών, δημοσιογράφων, πολιτικών ακόμη και σε βάρος δικαστών και εισαγγελέων

Προειδοποιήσεις τρόμου από Ρούτε: Ο επόμενος στόχος της Ρωσίας είναι το ΝΑΤΟ, η σύγκρουση είναι προ των πυλών
Μία σύγκρουση με τη Ρωσία θα μπορούσε να είναι «στο μέγεθος του πολέμου που πέρασαν οι παππούδες και οι προπαππούδες μας» είπε ο γγ του ΝΑΤΟ - Αρκετά μέλη της Συμμαχίας δεν έχουν συνειδητοποιήσει πλήρως το μέγεθος της απειλής, πρόσθεσε

Βίντεο που κόβει την ανάσα: Αλεξίπτωτο τυλίγεται στο φτερό αεροπλάνου και άνδρας αιωρείται στο κενό
Yπέστη ελαφρά τραύματα από το περιστατικό

Οδηγός μοτοσικλέτας παρέσυρε τροχονόμο στην Αττική Οδό για να αποφύγει έλεγχο
Όταν του ζήτησαν τα στοιχεία του, πάτησε γκάζι για να ξεφύγει

Μικρά σημάδια ανάκαμψης στην κατανάλωση: Πώς αλλάζουν οι επιλογές και οι προτεραιότητες των Ελλήνων
Το νέο προφίλ του Έλληνα καταναλωτή

Δεκαοκτώ παιδιά γεννήθηκαν στην Ελλάδα από το σπέρμα του δότη με το καρκινικό γονιδίωμα
Η τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκε το σπέρμα του συγκεκριμένου ανθρώπου από κλινική στη χώρα μας ήταν το 2017

Ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση o δολοφόνος της Γαρυφαλλιάς στη Φολέγανδρο
Δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά

Ανήλικος έκαψε το γήπεδο της φινλανδικής Χάκα λίγες εβδομάδες μετά τον υποβιβασμό
Εικόνες... σοκ από την ιστορική καμένη εξέδρα του σταδίου

Δυσκολεύει το ταξίδι στις ΗΠΑ: Οι τουρίστες από 42 κράτη -ανάμεσα τους και η Ελλάδα
Θα πρέπει να δείχνουν ιστορικό πέντε ετών στα social media, για να μπουν στη χώρα

Ο νέος διοικητής της ρωσικής Wagner - Έχασε δύο πόδια και ένα χέρι στην Ουκρανία
Στο υλικό, που κυκλοφόρησε από το TASS και αναπαράχθηκε σε διεθνή δίκτυα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Podolski εμφανίζεται με προσθετικά μέλη να εκπαιδεύεται εντατικά σε τοπίο που παραπέμπει στην Αφρική.

Αμετακίνητοι οι αγρότες: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις και διοργανώνουν συλλαλητήριο
Ανυποχώρητοι στις θέσεις τους παραμένουν αγρότες και κτηνοτρόφοι, κλιμακώνοντας παράλληλα τις κινητοποιήσεις τους.

Σε 7 κλινικές στην Ελλάδα το σπέρμα του “Δότη 7069” με το καρκινογόνο γονίδιο
Συναγερμός σήμανε στις υγειονομικές αρχές

Τι καιρό θα κάνει μέχρι τα Χριστούγεννα
«Οι προγνώσεις είναι επισφαλείς»

«AI situationship»: Ποια είναι η τάση στο dating που θα καθορίσει το 2026;
Η εφαρμογή γνωριμιών «happn» προβλέπει την άνοδο μιας αμφιλεγόμενης νέας τάσης στο dating, η οποία θολώνει ακόμη περισσότερο τα όρια ανάμεσα στην ανθρώπινη και την τεχνητή συντροφικότητα

Επιστροφή ενοικίου: Η κυβέρνηση φέρνει ρύθμιση για να διορθώσει τα λάθη της
Ανοίγει ο δρόμος για συμπλήρωση στοιχείων αναφορικά με την επιστροφή ενοικίου










