Ο θάνατός της μικρής Μελίνας Παρασκάκη παραμονές Πρωτοχρονιάς του 2015 είχε συγκλονίσει ολόκληρη την Ελλάδα και ο αγώνας των γονιών της συνεχίζεται ακόμη και σήμερα αναζητώντας απαντήσεις στα δραματικά ερωτηματικά που τους στέρησαν ξαφνικά και αναίτια το αγγελούδι τους.
Το κορίτσι, σε ηλικία 4 χρόνων εισήχθη στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου για μια χειρουργική επέμβαση ρουτίνας, προκειμένου να της αφαιρεθούν τα «κρεατάκια». Ωστόσο κατέληξε με τα γεγονότα που επακολούθησαν ως προς την αιτία θανάτου και την ύπαρξη ιατρικού σφάλματος να παίρνουν τις διαστάσεις πραγματικού θρίλερ φτάνοντας έως και τις πολιτικές προεκτάσεις.
Στο εδώλιο η αναισθησιολόγος
Η αναισθησιολόγος, η οποία θα καθίσει την Πέμπτη στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια για τον θάνατο της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη, στις αρχές Σεπτεμβρίου απαλλάχτηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου για τις κατηγορίες της κλοπής και χρήσης πεθιδίνης από κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.
Στο δικαστήριο ενώπιον του οποίου παρουσιάστηκε η αναισθησιολόγος προσκομίστηκαν έγγραφα που δικαιολογούν, όπως υποστηρίζεται, τη χρήση πεθιδίνης για τη διαχείριση-ανακούφιση των αφόρητων πόνων της μετά από τροχαίο στο οποίο είχε εμπλακεί.
Η συνήγορος της αναισθησιολόγου κ. Αλεξάνδρα Σπανάκη, σύμφωνα με την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ, επισήμανε ότι με βάση τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου, ετέθη υφ’ όρον στο αρχείο η υπόθεση ως προς το σκέλος της χρήσης καθ’ ότι η ποσότητα του φαρμάκου αναλώθηκε άμεσα προς αντιμετώπιση του σοβαρότατου προβλήματος υγείας, η δε αξία των φαρμάκων, όπως ειπώθηκε, ήταν ευτελής και καταβλήθηκε νομίμως.
Η αναισθησιολόγος αναμένεται να εμφανιστεί την Πέμπτη ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου και να καθίσει στο εδώλιο για τον θάνατο της 4χρονης Μελίνας, η οποία «έσβησε» μετά από επέμβαση για «κρεατάκια» στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο.
Ζητούν επιτέλους να μάθουν γιατί «έσβησε» το παιδί τους
Σχεδόν πέντε χρόνια μετά οι γονείς του αδικοχαμένου κοριτσιού ζητούν απαντήσεις. Ζητούν να μάθουν τι έφταιξε και χάθηκε τόσο άδικα και πρόωρα το αγγελούδι τους.
Δεν τους ενδιαφέρουν οι πολιτικές αντιπαραθέσεις και σκοπιμότητες (λόγω της συγγένειας της αναισθησιολόγου με πολιτικό πρόσωπο πρώτης γραμμής την περίοδο εκείνη), τους ενδιαφέρει να μάθουν και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Η ακροαματική διαδικασία αναμένεται μαραθώνια, με την εξέταση αρκετών μαρτύρων που θα κληθούν να τοποθετηθούν πάνω σε εξειδικευμένα επιστημονικά θέματα.
Η παραπομπή της αναισθησιολόγου προέκυψε μετά από μία τεράστια εισαγγελική έρευνα. Τι συνέβη στη μικρή Μελίνα; Υπήρξε αμέλεια; Υπήρξαν παραλείψεις; Συνέβη κάτι άλλο;
Ο αρμόδιος αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Ηρακλείου κ. Ευστάθιος Θεοφανίδης, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση, αναφέρει η ΠΑΤΡΙΣ, επέμεινε με έμφαση σε μία σειρά επιστημονικών ζητημάτων και υποζητημάτων εξειδικευμένου περιεχομένου ώστε καμία παράμετρος να μην μείνει αναπάντητη.
Το μελανό σημείο αυτής της τραγικής ιστορίας εστιάζεται στη μετεγχειρητική διαχείριση της διαδικασίας αφύπνισης της 4χρονης Μελίνας.
Στην αναισθησιολόγο αποδίδεται, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ότι δεν τήρησε αυστηρά το ισχύον πρωτόκολλο ως προς την αντιμετώπιση της σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης που παρουσίασε το κοριτσάκι με επιμένοντα βρογχόσπασμο, υπόταση και βραδυκαρδία.
Αποδίδεται στη γιατρό ότι χορήγησε στο παιδί καταφανώς υψηλότερες δόσεις ινοτρόπων ουσιών και αδρεναλίνης από τις συνιστώμενες κατ’ αναλογία, ενώ ούτε ο τρόπος χορήγησης ούτε αυτή καθαυτή η δοσολογία της φαρμακευτικής αγωγής ήταν σύμφωνες με τη διεθνώς αναγνωρισμένη πρακτική και τους ισχύοντες παιδιατρικούς αλγόριθμους που εφαρμόζονται σε αντίστοιχες περιπτώσεις.
Στην περίπτωση της 4χρονης Μελίνας θεωρείται ότι υπήρξε ευθεία παραβίαση των παιδιατρικών αλγορίθμων της κοινής διεθνούς ιατρικής πρακτικής.
Κατά την εισαγγελική Αρχή, η αναισθησιολόγος όφειλε να επιλέξει τη χορήγηση της αδρεναλίνης σε τιτλοποιημένες ενδοφλέβιες δόσεις όπως συνιστάται. Συγχρόνως, αναφέρεται, έπρεπε να προβεί στην άμεση χορήγηση βρογχοδιασταλτικών φαρμακευτικών ουσιών, στα πρώτα λεπτά διάγνωσης των συμπτωμάτων του βρογχόσπασμου που εκδηλώθηκε στο παιδί μετά τη χορήγηση συγκεκριμένου σκευάσματος (κατονομάζεται) το οποίο κλινικά έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να εμφανίσει διφασική αλλεργική αναφυλαξία και να οδηγήσει αυτοδύναμα σε δύσπνοια και αιμοδυναμική αστάθεια.
«Τηρήσαμε όλα τα πρωτόκολλα»
Να σημειωθεί ότι σε συνέντευξη που είχε δώσει στην «Π» λίγες ημέρες μετά το τραγικό συμβάν η αναισθησιολόγος είχε υποστηρίξει ότι έκαναν τα πάντα για να σώσουν τη Μελίνα, τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα.
Σε ερώτηση πού μπορεί να οφείλεται ο θάνατος του παιδιού, απάντησε: “Το αποδίδουμε, γιατί δεν μπορούμε να το αποδείξουμε, σε βαρύ αλλεργικό σοκ από κάποιο φάρμακο της αναισθησίας, κάτι όμως που δεν μπορούσαμε να γνωρίζουμε ούτε να προβλέψουμε”.
Πηγή: http://www.protothema.gr/greece/article/1044417/kriti-sto-edolio-i-anaisthisiologos-gia-ton-thanato-tis-melinas-paraskaki/
Πέθανε η Μαίρη Λίντα
Δημιούργησε ένα από τα πιο σπουδαία ντουέτα με τον μπουζουξή Μανώλη Χιώτη, με τον οποίο υπήρξε και παντρεμένη για μια δεκαετία

Λεοπάρδαλη μπήκε σε κατάστημα και επιτέθηκε στον ιδιοκτήτη - Εκείνος την παγίδευσε κλείνοντας τα ρολά
Ο 25χρονος γλίτωσε την τελευταία στιγμή, αν και υπέστη σοβαρά τραύματα από τα δόντια του άγριου θηρευτή

Οι 16χρονες κόρες του Σταύρου Γεωργίου είχαν χάσει τον Δεκέμβριο και τη γιαγιά τους που τις είχε μεγαλώσει
Τα δίδυμα κορίτσια βιώνουν δεύτερη τραγική απώλεια μέσα σε λίγους μήνες

Ηλεκτρικό σκούτερ εξερράγη στην Κυψέλη και κατέστρεψε ολοσχερώς ένα ΙΧ
Ένα ΙΧ έγινε στάχτη στην Κυψέλη αφού ηλεκτρικό σκούτερ σταθμευμένο δίπλα του τυλίχθηκε στις φλόγες

Στο δικαστήριο πασίγνωστος τραγουδιστής - Σοκάρουν οι κατηγορίες για τη δολοφονία 14χρονης
Αποτροπιασμό προκαλούν τα αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος του τραγουδιστή για την φρικτή δολοφονία 14χρονης

Αγριος ξυλοδαρμός πίσω από τον θάνατο του ποινικολόγου Σταύρου Γεωργίου
Ανοιξε την πόρτα στους δολοφόνους του
Τρεις Αιγύπτιοι ανασύρθηκαν νεκροί από τον ποταμό Σάβο – Είχαν πάει για κολύμπι την Κυριακή
Δύο πτώματα εντόπισε ειδική αστυνομική μονάδα και το τρίτο ανακάλυψαν λίγο αργότερα οι πυροσβέστες

Ισπανία: Απαγόρευση καπνίσματος σε παραλίες και εξωτερικούς χώρους – Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο
Το νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης πλήρη απαγόρευση κάθε διαφήμισης καπνού και προϊόντων ατμίσματος

Θεσσαλονίκη: Ράγισε τζαμαρία στο Μετρό στον σταθμό Βενιζέλου - Βίντεο
Αγνωστα παραμένουν τα αίτια της φθοράς πάνω από τις κυλιόμενες σκάλες

Φωτιά στο Ολυμπιακό Χωριό
Αμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Πέθανε ο Όλαφ Τούφτε: Χρυσός Ολυμπιονίκης της Αθήνας 2004
Ο δύο φορές χρυσός Ολυμπιονίκης στην κωπηλασία εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του στη φάρμα του στη Νορβηγία και κατέληξε σε ηλικία 50 ετών

Η Ευρώπη έχει πρόβλημα με τον λαγοκέφαλο - Πόσο πρέπει να ανησυχούμε - Πλησιάζουν οι καρχαρίες;
Βρετανίδα δημοσιογράφος ανησυχεί ότι οι διακοπές της θα μετατραπούν σε «Σαγόνια του Σαγονιού»

Φρίκη στο Λος Αντζελες: 20χρονη μητέρα πυροβολήθηκε θανάσιμα ενώ κοιμόταν με την 1 έτους κόρη της
«Δεχθήκαμε 8 πυροβολισμούς μέσα στο υπνοδωμάτιο, εκείνη πέθανε 10 λεπτά αργότερα», ανέφερε ο σύντροφος του θύματος

«Καμίνι» η Ελλάδα: Θερμική κάμερα κατέγραψε 62°C σε ταράτσα - Ποιες περιοχές «βράζουν»
Ο υδράργυρος αγγίζει τους 43°C και οι αντοχές των πολιτών δοκιμάζονται – Συναγερμός Red Code κατηγορίας 5 και αφρικανική σκόνη

Χάκερ άδειασαν e-banking ζευγαριού: Το Πρωτοδικείο διατάσσει την τράπεζα να αποζημιώσει τα θύματα
Η απόφαση καταρρίπτει τους «ψιλούς όρους» των συμβολαίων και μεταθέτει το βάρος της απόδειξης αποκλειστικά στην τράπεζα

Φωτιά στην Τήνο
Αμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Boeing 777 της Kalitta Air ξύνει με την ουρά τον διάδρομο στο Σινσινάτι, πετά σπίθες και επανασηκώνεται – Βίντεο
Κατά την πρώτη προσπάθεια προσγείωσης, η ουρά του αεροσκάφους ήρθε σε επαφή με τον διάδρομο

ΗΠΑ: Αεροπλάνο σέρνεται με την ουρά στον διάδρομο πετώντας σπίθες, δείτε το βίντεο
Κανένα μέλος του πληρώματος δεν τραυματίστηκε

Τραμπ «ξεσπά» για τις εκτελέσεις στο Ιράν: «Αγριοι»
Ο Αμερικανός πρόεδρος αντέδρασε με τρεις διαδοχικές αναρτήσεις στο Truth Social μετά τον απαγχονισμό δύο νεαρών διαδηλωτών στις φυλακές Νταστγκέρντ της Ισφαχάν.

Θεσσαλονίκη: 84χρονος έφτιαξε τσιμεντένιο φράγμα στον Αξιό ποταμό για να ποτίζει τα χωράφια του
Ο ηλικιωμένος κατασκεύαζε κάθε χρόνο από το 2021 ανάχωμα στην κοίτη του ποταμού για να αρδεύει τα χωράφια του, προκαλώντας σοβαρές επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Γυμνός τουρίστας στη Μύκονο: Συνελήφθη αφού πόζαρε στο άγαλμα Καραμανλή – Χρειάστηκαν τρεις αστυνομικοί
Ο άνδρας προέβαλε έντονη αντίσταση κατά τη σύλληψή του, με τρεις αστυνομικούς να χρειαστούν για να τον ακινητοποιήσουν.

Τύρναβος: Η «έξυπνη» παγίδα που εξαφάνισε τα θηλυκά κουνούπια από την πόλη
Ο Δήμος Τυρνάβου υιοθέτησε τη συσκευή Mosquitaire, μια οικολογική λύση που προσελκύει και παγιδεύει τα έντομα αξιοποιώντας τη φυσική τους συμπεριφορά

Ραγίζει καρδιές ο γιος του Λορέντζο Καριέρε: Από τη μέρα που έφυγες, έφυγε μαζί σου κι ένα κομμάτι της ψυχής μου, τίποτα δεν είναι πια όπως πριν
Ο σύζυγος της Έλενας Κατραβά πέθανε στα 51 του χρόνια - Μαζί είχαν αποκτήσει δύο γιους

Σε λειτουργία μέσα στις επόμενες ημέρες 388 νέες κάμερες για κόκκινα φανάρια στην Αθήνα
Μέσα στις επόμενες 10 ημέρες θα τεθούν σε λειτουργία οι νέες κάμερες, σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου

Δραματική επιχείρηση διάσωσης σε φλεγόμενο διαμέρισμα στην Αττάλεια: Βγήκαν στο περβάζι για να σωθούν, δείτε βίντεο
Οι δύο διασωθέντες είχαν εισπνεύσει καπνό και αφού δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες, μεταφέρθηκαν προληπτικά σε νοσοκομείο για εξετάσεις

Κίνδυνος και μεγάλη ανησυχία για την Αρκτική: Οι πάγοι συτνεχίζουν να λιώνουν με μεγάλη ταχύτητα και τον χειμώνα
Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον καταγράφει τη μεγαλύτερη χειμερινή μείωση των αρκτικών πάγων από την έναρξη των δορυφορικών παρατηρήσεων το 1978.

Επίθεση με μαχαίρι στην Ακρόπολη: Ποιος είναι ο 60χρονος δράστης και τι αποκαλύπτεται για το παρελθόν του
Δύο Αμερικανοί τουρίστες τραυματίστηκαν - ο άνδρας σοβαρά στο χέρι - όταν άνδρας πετάχθηκε από θάμνους και τους επιτέθηκε με μαχαίρι έξω από το Μουσείο της Ακρόπολης.

Κρήτη: Το «ΕΛΥΡΟΣ» ενεπλάκη σε σύγκρουση στο λιμάνι της Σούδας - δείτε βίντεο και φωτογραφίες
Το επιβατηγό οχηματαγωγό «ΕΛΥΡΟΣ» συγκρούστηκε με φορτηγό πλοίο εντός του λιμένα, χωρίς τραυματισμούς ή θαλάσσια ρύπανση, ενώ οι λιμενικές αρχές διερευνούν τις συνθήκες του ατυχήματος.

Φωτιά σε διαμέρισμα στον Πειραιά – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής
Η φωτιά εκδηλώθηκε στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας στην οδό Καλλιγά – Αγνωστο αν υπάρχουν εγκλωβισμένοι.

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρή 71χρονη που παρασύρθηκε από τουριστικό λεωφορείο
Το δυστύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή - ο οδηγός του λεωφορείου συνελήφθη.

Θεσσαλονίκη: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του 25χρονου για την εμπρηστική επίθεση
Οι αστυνομικοί έχουν προχωρήσει σε τουλάχιστον 18 προσαγωγές

Καύσωνας: Έκτακτη εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας – Οδηγίες προστασίας και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Με θερμοκρασίες που θα αγγίξουν τους 43°C, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε αναλυτικές οδηγίες πρόληψης και προστασίας για τις ευπαθείς ομάδες.

Νέα ένταση στη δίκη για τα Τέμπη: «Με εσένα θα ασχολούμαι;» είπε η Καρυστιανού στον Νίκο Πλακιά
Νωρίτερα υπήρξε φραστικό επεισόδιο ανάμεσα σε συνήγορο υπεράσπισης και τον Νίκο Πλακιά - Ο πρώτος κατήγγειλε ότι κατηγορούμενος δέχθηκε λεκτική και σωματική επίθεση μέσα στη δικαστική αίθουσα

Ολυμπιακός: Αυτός είναι ο αντίπαλός του στον 3ο προκριματικό του Champions League
Η Ναϊμέγκεν, η έκπληξη του ολλανδικού πρωταθλήματος, στον δρόμο του Ολυμπιακού για τους ομίλους του Champions League - το πρώτο παιχνίδι στις 4 ή 5 Αυγούστου.

Ιράν: «Ούτε μια σταγόνα πετρελαίου ή φυσικού αερίου δεν θα περάσει από τα Στενά»
Αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν το Ιράν για ένατη συνεχόμενη ημέρα, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τη ναυσιπλοΐα μέσω των Στενών του Ορμούζ, αφού το Ιράν ανακοίνωσε ότι δύο πετρελαιοφόρα εξερράγησαν και ακινητοποιήθηκαν.

Αργεντινή: Συγκρούσεις με την αστυνομία μετά την ήττα της Εθνικής στους δρόμους του Μπουένος Αιρες
Ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί να παρακολουθήσει τον αγώνα ξέσπασε επεισόδια με την αστυνομία

Ουκρανία: 400 drones έπληξαν την περιοχή της Μόσχας στη μεγαλύτερη επίθεση του πολέμου
Πάνω από 400 μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξαπέλυσε η Ουκρανία εναντίον της περιφέρειας της Μόσχας, με τις ρωσικές Αρχές να παραδέχονται ζημιές σε υποδομές και δύο τραυματίες.

Τραγικό ατύχημα στην Κόνιτσα: Ηλικιωμένος βρέθηκε καρφωμένος σε σιδερένια κάγκελα
Μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού με πυροσβέστες και ΕΚΑΒ στην Πουρνιά - οι συνθήκες του περιστατικού διερευνώνται.

ΕΛ.Α.Σ.: Συγκροτήθηκε η Πολιτική Επιτροπή του κόμματος Τσίπρα – Ποιοι είναι τα 75 μέλη
Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης ορίστηκε ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης.

Μακάβριο εύρημα στο Ωραιόκαστρο: Σορός εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση φωτιάς σε αυτοκίνητο στην Εγνατία
Η σορός αγνώστων στοιχείων βρέθηκε εκτός του οχήματος, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς που επεκτάθηκε και σε χαμηλή βλάστηση.










