«Ισορροπία του τρόμου»: αυτή είναι η έκφραση που θα μπορούσε να περιγράψει την κατάσταση που χαρακτηρίζει την εξελισσόμενη επιδημία Covid-19 τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας. Μια εύθραυστη κατάσταση όπου τα κρίσιμα δεδομένα, όπως οι νέες διαγνώσεις λοίμωξης λόγω κορωνοϊού, οι διασωληνωμένοι ασθενείς και οι θάνατοι, καταγράφουν συνεχείς διακυμάνσεις, δημιουργώντας προβληματισμό και στους ειδικούς και στην κυβέρνηση για τα μέτρα αντιμετώπισής της.
Το γεγονός ότι η χώρα ετοιμάζεται και για την περίοδο γρίπης -από χθες ξεκίνησε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση- περιπλέκει την κατάσταση. Μάλιστα, εκτός από την εφετινή περίοδο της γρίπης που θα εκτυλίσσεται παράλληλα με την επιδημία covid-19, και η οποία δεν έχει προηγούμενο, πρωτόγνωρη είναι και η διαδικασία προμήθειας του αντιγριπικού εμβολίου καθώς θα δίδεται με ηλεκτρονική συνταγογράφηση από τους φαρμακοποιούς.
Τα...σκαμπανεβάσματα του κορωνοϊού και η σταθερή πρωτιά της Αττικής
Οι διακυμάνσεις των νέων κρουσμάτων αποτυπώνονται χαρακτηριστικά από την περασμένη Παρασκευή μέχρι σήμερα. Χθες καταγράφηκαν 269 νέα κρούσματα κορωνοϊού και την Κυριακή 218 ενώ το Σάββατο είχαν καταγραφεί 315 κρούσματα και την περασμένη Παρασκευή άλλα 286. Οι διασωληνωμένοι πριν από τέσσερις ημέρες ήταν 63 και χθες ανήλθαν στους 73. Χθες καταγράφηκαν τέσσερις θάνατοι, την Κυριακή επτά, το περασμένο Σάββατο πέντε θάνατοι.
Στο τέλος του μήνα οι ειδικοί θα έχουν τη συνολική εικόνα του περασμένου δεκαημέρου αφότου τέθηκαν σε ισχύ σταδιακά μέτρα, και θα αξιολογήσουν πως έχει η κατάσταση. Με βάση τα στοιχεία για τους νέους φορείς του ιού, τους ασθενείς, τους διασωληνωμένους και τα θύματα της επιδημίας θα αποφασίσουν αν θα εισηγηθούν στοχευμένες επιπλέον παρεμβάσεις ή όχι. Πάντως, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς είχε αναφέρει πως ένα μέτρο που θα μπορούσε να είναι το επόμενο, αφορά τη χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.
Μελανή σταθερά των προηγούμενων ημερών αποτελεί η «αρνητική πρωτιά» της Αττικής. Τουλάχιστον το 70% από τα συνολικά κρούσματα ημερησίως επιβεβαιώνονται στην Αττική. Κι αυτό το δεδομένο...βάζει και βγάζει συνεχώς το λεκανοπέδιο από τον αυστηρό κλοιό των προστατευτικών μέτρων που εξετάζουν οι αρμόδιοι για την περιοχή. Συνολικά μέσα στον Σεπτέμβριο, τον πιο δύσκολο μήνα της επιδημίας, στη διάρκεια του οποίου έχουν καταρριφθεί τα δύσκολα ρεκόρ της πρώτης φάσης της επιδημίας, έχουν καταγραφεί περίπου 3.700 κρούσματα, δηλαδή περίπου το 1/4 του συνόλου των κρουσμάτων της χώρας. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι στοχευμένες παρεμβάσεις με διενέργεια εκατοντάδων rapid test για τον κορωνοϊό σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες του δήμου Αθηναίων, όπως αλλοδαποί, χρήστες ουσιών, άστεγοι κλπ.
Η μοιραία επίπτωση της επιδημίας στους 65αρηδες
Η επίπτωση της κυκλοφορίας του κορωνοϊού είναι σοβαρή σε ευάλωτους και ηλικιωμένους, καθώς προκαλεί σοβαρή νόσηση και αυξάνει τις πιθανότητες για διασωλήνωση και θάνατο. Οκτώ στους 10 ανθρώπους που έχουν καταλήξει λόγω της λοίμωξης Covid-19 και των επιπλοκών της ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα ατόμων άνω των 65 χρόνων. Τα στοιχεία αποτυπώνουν αυτό που υπογραμμίζουν και οι ειδικοί από την αρχή της επιδημίας, ότι δηλαδή ανεξάρτητα από την ηλικία όσων μεταδίδουν και νοσούν, η σοβαρή εξέλιξη αφορά κυρίως τους ηλικιωμένους και ευπαθείς. Για αυτόν τον λόγο επικεντρώνονται και οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές στη δημιουργία προστατευτικού κλοιού γύρω από αυτόν τον πληθυσμό.
Η μετακίνηση για συγκεκριμένο λόγο, με ειδικό μήνυμα ή με έντυπο ανά χείρας, για τη συγκεκριμένη κατηγορία πληθυσμού ήταν ένα από τα μέτρα που εξεταζόταν. Ωστόσο, κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανέφερε πως το συγκεκριμένο έχει αφαιρεθεί από τη φαρέτρα των μέτρων. «Δεν θα υπάρξει κανένα ιδιαίτερο μέτρο για τους άνω των 65» είπε χαρακτηριστικά.
Η αγωνία για την συννοσηρότητα κορωνοϊού-γρίπης
Ένα σημαντικό μέσο θωράκισης των ευάλωτων ατόμων αλλά και του συστήματος υγείας της χώρας έναντι της απειλής της γρίπης που ενσκήπτει κάθε χρόνο από τον Οκτώβριο ως τον Μάρτιο, με μικρές και μεγαλύτερες εξάρσεις, θα ενεργοποιήσει κι εφέτος η Ελλάδα, διαθέτοντας 4,2 εκατ. δόσεις εμβολίου για τις ανάγκες του πληθυσμού.
Από τις 15 Οκτωβρίου ως και τις 15 Δεκεμβρίου τα αντιγριπικά εμβόλια θα διατίθενται, σταδιακά και με σταθερή ροή, στα φαρμακεία της χώρας. Προϋπόθεση, για πρώτη φορά, για τη χορήγησή τους θα είναι η συνταγή μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Πρόκειται για μια ριζική αλλαγή - για τα ελληνικά δεδομένα- η οποία κατά τους ειδικούς της Επιτροπής Εμβολιασμού αλλά και τα στελέχη του υπουργείου Υγείας θα δώσει μια καλή εικόνα για όσους λαμβάνουν το εμβόλιο και συνεπώς να προγραμματίσουν και στοχευμένες παρεμβάσεις όπου χρειάζεται. Μέχρι και τώρα η προμήθεια του εμβολίου δεν γίνονταν κατ ανάγκην με συνταγή, γεγονός που δεν επέτρεπε στους ειδικούς να έχουν εικόνα ποιοι τελικά εμβολιάζονται.
Ποιοι ενήλικες και ποια παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν
Οι συστάσεις για τον εμβολιασμό στα παιδιά στη χώρα μας παραμένουν ίδιες όπως και το προηγούμενο έτος, τόνισαν οι ειδικοί στην συνέντευξη για τον αντιγριπικό εμβολιασμό χθες στο υπουργείο Υγείας. Τόσο η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, όσο και οι καθηγήτριες παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό, Βάνα Παπαευαγγέλου και Μαρρίζα Τσολιά, ανέφεραν ότι και εφέτος θα ακολουθηθούν οι ίδιες συστάσεις για τον αντιγριπικό εμβολιασμό που ίσχυαν στη χώρα μας.
Η εκπρόσωπος του γραφείου του ΠΟΥ στην Ελλάδα, Marriana Trias παραθέτοντας τις κατηγορίες πληθυσμού που έχουν προτεραιότητα για το αντιγριπικό εμβόλιο - σημειωτέον ότι αυτή η προτεραιότητα εφέτος διασφαλίζεται σε σημαντικό βαθμό λόγω της ηλεκτρονικής συνταγής - ανέφερε την κατηγορία των παιδιών ηλικίας κάτω των 5.
Στην Ελλάδα οι συστάσεις για τα παιδιά δεν ταυτίζονται με εκείνες του ΠΟΥ. Κάθε χώρα λαμβάνει υπόψη της τις συστάσεις του ΠΟΥ και στη συνέχεια η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού χαράσσει τη δική της επιστημονική πρόταση πάνω στους άξονες του Οργανισμού.
Στο πλαίσιο αυτό, στη χώρα μας δεν συστήνεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός για όλα τα παιδιά αλλά μόνο για εκείνα ηλικίας 6 μηνών και άνω, με σοβαρές παθήσεις. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού συστήνει κι εφέτος τον εμβολιασμό των παιδιών με κριτήριο συγκεκριμένες χρόνιες σοβαρές παθήσεις και όχι τον καθολικό εμβολιασμό των παιδιών.
Πάντως, κατά πληροφορίες το ζήτημα αυτό προβλημάτισε εφέτος τους ειδικούς της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού σε σχέση με και την επιδημία του κορωνοϊού, και συζητήθηκε αν πρέπει να ανοίξει η ομπρέλα του αντιγριπικού εμβολιασμού και για τα υγιή παιδιά. Με δεδομένο ότι έχει καταγραφεί από τους παιδιάτρους υποχώρηση του προγράμματος εμβολιασμού των παιδιών λόγω της πρώτης φάσης της επιδημίας και της καραντίνας, υπερίσχυσε η πρόταση να μην εφαρμοστούν για την εφετινή χρονιά αλλαγές στο εμβολιαστικό πρόγραμμα των παιδιών στην Ελλάδα. Μάλιστα, αναφέρθηκαν και τα παραδείγματα άλλων χωρών όπως η Βρετανία και η Φινλανδία που έχουν υιοθετήσει ευρύτερο αντιγριπικό εμβολιασμό στον ανήλικο υγιή πληθυσμό.
Από την πλευρά του, πάντως, ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας
Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Ελλάδας, Κώστας Νταλούκας, διατυπώνει την αντίθεση του για την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού αναφορικά με τις συστάσεις που δόθηκαν εφέτος για την αντιγριπική προστασία των παιδιών. Και ζητεί από τους αρμόδιους να εξετάσουν το όφελος του αντιγριπικού εμβολίου στον παιδικό, και μαθητικό πληθυσμό, και την επίπτωση από τη νόσηση και με γρίπη όπως και με άλλες ιώσεις του αναπνευστικού, που θα υπάρξει ώστε να σταθμίσουν εκ νέου την απόφαση τους.
Πηγή: http://www.protothema.gr/greece/article/1049321/koronoios-isorropia-tromou-stin-attiki-me-ta-krousmata-na-paramenoun-sta-upsi/
Νεκρός εντοπίστηκε ο 75χρονος αγνοούμενος στο Μιχαλίτσι Ιωαννίνων
Βρέθηκε σε μικρή απόσταση από το σπίτι του και σε σημείο καλυμμένο από βάτα και θάμνους

Μέσα στις φυλακές «σφαγεία» του Ιράν: Ομαδικοί βιασμοί, εικονικές εκτελέσεις και ηλεκτροσόκ στα γεννητικά όργανα
Μία κόλαση επί γης περιμένει τους Ιρανούς διαδηλωτές που θα φυλακιστούν στα «σφαγεία» του Ιράν

Μην το αγνοήσεις! Μπορείς να κερδίσεις 6 επιπλέον άδειες στο δημόσιο - Ποιοι τις δικαιούνται
Η νέα άδεια δεν αφορά ασθένεια, αλλά έρχεται να καλύψει ανάγκες της οικογένειας

Ερφάν Σολτανί: Απόδειξη ζωής - Συναντήθηκε με την οικογένειά του σύμφωνα με ΜΚΟ
Υπήρξε ανησυχία και φόβος ότι το ιρανικό καθεστώς είχε προχωρήσει κρυφά στην εκτέλεσή του

Παράνοια στην Αγγλία: Απολύουν νοσοκόμα γιατί αποκάλεσε... «κύριο» τρανς παιδόφιλο!
Η Woke παράνοια κυριαρχεί στο Ηνωμένο Βασίλειο

Θρίλερ στα 2.000 μέτρα στον Ταΰγετο: 4 από τους 8 εγκλωβισμένους ορειβάτες έχουν τραυματιστεί
Σε εξέλιξη είναι επιχείρηση απεγκλωβισμού ομάδας ορειβατών από δύσβατο σημείο στον Ταΰγετο

Τζέσικα Μορέτι: «Κινηματογραφούσε τη φωτιά» στο Κραν Μοντανά - Διέγραψε το βίντεο και σχεδίαζε φυγή
Οι δικηγόροι των θυμάτων και των οικογενειών τους παραθέτουν αποδεικτικά στοιχεία στους εισαγγελείς καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς της Μορέτι

Τραγωδία στη Λήμνο: Νεκρός 20χρονος μοτοσικλετιστής – Έπεσε σε γκρεμό μεγάλου ύψους
Ο νεαρός μοτοσικλετιστής έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας και κατέλεηξε σε γκρεμό μεγάλου ύψους

«Κλείδωσε» ο χειμώνας: Νέα κακοκαιρία σαρώνει τη χώρα από 26 Ιανουαρίου – Οι χάρτες που σοκάρουν
Στα προγνωστικά μοντέλα μαθηματικής ανάλυσης καιρού όσον αφορά το διάστημα από 21 έως και 23 Ιανουαρίου «κλειδώνουν» βροχές και τις χιονοπτώσεις

Κρήτη: Βρέθηκε ο άνδρας που εμβόλισε και εγκατέλειψε οδηγό μηχανής στα Χανιά
H κινητοποίηση των αστυνομικών της Τροχαίας Χανίων για τον εντοπισμό του εμπλεκόμενου οχήματος ήταν άμεση

Προσοχή: Πρόστιμο σε όλους τους οδηγούς αν δεν έχουν αυτό το εξάρτημα στο αυτοκίνητο
Ακόμα και σήμερα, με τόση δημοσιότητα πολλά είναι τα πρόστιμα που πέφτουν

Κηφισός: Έρχεται «Εβδομάδα των Παθών» - Πού θα γίνει διακοπή κυκλοφορίας για τρεις μέρες
Δείτε αναλυτικά τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

«O μισθός μου ήταν 1.400 ευρώ και τώρα παίρνω πάνω από 2.800 ευρώ το μήνα -Δεν πρόκειται να επιστρέψω»
Ο Γκιγιέρμο, ένας νεαρός ισπανός νοσηλευτής, περιγράφει τη ζωή του στη Νορβηγία στο ισπανικό Cope.es

Τον απέλυσαν για… ρέστα καφέ και τώρα η εταιρεία πληρώνει αποζημίωση-μαμούθ!
Μια «διαμάχη» για τα ρέστα από έναν αυτόματο πωλητή καφέ κόστισε τη θέση εργασίας ενός υπαλλήλου μιας εταιρείας από τη Μπρέσια της Ιταλίας

Επίδομα θέρμανσης: Το λάθος που δεν πρέπει να κάνετε για να πάρετε τα χρήματα
Τι πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι στην αίτησή τους για το επίδομα θέρμανσης για να μην χάσουν την επιδότηση

Βιρτζίνια: Η αστυνομία ψάχνει ύποπτο και εκείνος απαντά κάτω από τη φωτογραφία του!
Υποσχέθηκε να παραδοθεί, ζήτησε συγγνώμη για το στήσιμο και τελικά εμφανίστηκε με selfie

Τρομακτική στιγμή: Κομμάτια από το ταβάνι έπεσαν σε αθλήτρια στο Αρης – Α.Ο. Θήρας (βίντεο)
Ένα ιδιαίτερα σοβαρό και τρομακτικό περιστατικό σημάδεψε την αναμέτρηση Αρης – ΑΟ Θήρας για τη 14η αγωνιστική της Volley League γυναικών

Μαρία Καρυστιανού: «Ένα χρόνο μετά το δυστύχημα, μου παρουσιάστηκε η Μάρθη με φτερά σαν άγγελος»
Η τελευταία συνομιλία τους και ο πόνος που μετουσιώθηκε σε δύναμη

Σύρος: Αντικρουόμενες καταγγελίες μεταξύ 16χρονων μαθητών - Καταγγελία για ξυλοδαρμό και παρενόχληση
Στο επίκεντρο σοβαρό περιστατικό μεταξύ ανηλίκων με διαφορετικές εκδοχές από τις δύο πλευρές

Εντοπίστηκαν συντρίμμια αεροσκάφους με 11 επιβαίνοντες που είχε χαθεί από τα ραντάρ
Οι αρχές της Ινδονησίας εντόπισαν συντρίμμια αεροσκάφους με 11 επιβαίνοντες που είχε χαθεί από τα ραντάρ

Κορυφώνεται η αγωνία για την εξαφάνιση της Λόρας: Τα δύο σενάρια που εξετάζουν οι Αρχές
Συμπληρώθηκαν δέκα ημέρες από την τελευταία της εμφάνιση της 16χρονης

Αρχαιολόγοι άνοιξαν σπήλαιο που είχε παραμείνει σφραγισμένο για 40.000 χρόνια: «Αλλάζει την ανθρώπινη ιστορία»
Βρίσκεται στο Γιβραλτάρ

Φόβοι ότι η 16χρονη Λόρα έχει φύγει από την Αθήνα, «σαρώνουν» πτήσεις, λιμάνια και ΚΤΕΛ
Με δεδομένο πως δεν υπάρχει κανένα ίχνος της από τις 8 Ιανουαρίου, οι Αρχές έχουν ανοίξει τις έρευνες σε λιμάνια, σταθμούς ΚΤΕΛ και στο αεροδρόμιο

Τεράστια χιονοστιβάδα σε χιονοδρομικό κέντρο στη Ρωσία, λευκός καπνός «καταπίνει» τα πάντα
Δείτε τα βίντεο

Το X επιτρέπει ακόμη την ανάρτηση σεξουαλικού περιεχομένου που δημιουργείται με το Grok AI
Παρά τους περιορισμούς που ανακοίνωσε πρόσφατα το δίκτυο του Έλον Μασκ, η εφαρμογή Grok Imagine συνεχίζει να ανταποκρίνεται σε εντολές για ψηφιακή αφαίρεση ρούχων από εικόνες γυναικών

Αδημοσίευτο βίντεο από φυλή που ζει απομονωμένη στον Αμαζόνιο: «Σκεφτόμουν από πού θα έρθει το βέλος»
Τελικά η απειλή που ένιωσαν μετατράπηκε σε περιέργεια

Αστυνομικοί πυροβολούν και σκοτώνουν έναν άνδρα λίγο πριν μαχαιρώσει μία γυναίκα σε εμπορικό κέντρο στο Χονγκ Κονγκ, δείτε βίντεο
Σε βίντεο φαίνεται ο άνδρας να κρατάει μία γυναίκα όμηρο και όταν πάει να τη μαχαιρώσει, τον πυροβολούν πέντε φορές - Πέθανε λίγο αργότερα στο νοσοκομείο

Μινεάπολη: Πράκτορες της ICE έσυραν ΑμεΑ πολίτη με τη βία από το όχημά της: «Πήγαινα στον γιατρό»
Της έσπασαν το τζάμι του συνοδηγού, έκοψαν τη ζώνη ασφαλείας της και την τράβηξαν έξω για να τη συλλάβουν

Καιρός: Έρχεται νέα χειμερινή μεταβολή - Ο ρόλος του Σιβηρικού αντικυκλώνα για τη συνέχεια
Τι αναφέρει η μετεωρολόγος, Όλγα Παπαβγούλη σε ανάρτησή της

Δείτε μέσα σε 5 λεπτά τις κλήσεις & τα πρόστιμα σε gov.gr και ΑΑΔΕ
Η διαδικασία μπορεί να γίνει τόσο από το gov.gr όσο και από την πλατφόρμα myAADE

Ταξί: Νέα 48ωρη απεργία - Πότε θα πραγματοποιηθεί
Η ανακοίνωση του ΣΑΤΑ

Χάνεις χρήματα αν δεν το κάνεις! 27.000 δεν δήλωσαν ΙΒΑΝ για την επιστροφή ενοικίου
Πιστώθηκαν κατά μέσο όρο 203 ευρώ σε κάθε δικαιούχο

Τέξας: Ζηλιάρα γυμνάστρια έριξε βαράκι 11 κιλών στο κεφάλι της ερωτiκής αντιπάλου της
Της επιβλήθηκαν αυστηροί περιοριστικοί όροι, καθώς και χρηματική εγγύηση

Σύλληψη με τη διαδικασία του αυτοφώρου εκπαιδευτικών μέσα σε σχολείο
Σύλληψη με τη διαδικασία του αυτοφώρου εκπαιδευτικών μέσα σε σχολείο

Στη Βάρη το νέο ίχνος της 16χρονης Λόρας - Πού επικεντρώνονται οι έρευνες
Νέες μαρτυρίες αναφέρουν ότι η ανήλικη δεχόταν έντονη ψυχολογική πίεση στο οικογενειακό της περιβάλλον, στοιχείο που εξετάζεται στο πλαίσιο της έρευνας

Λιβυή: Ομαδικός τάφος μεταναστών - Ήταν κρατούμενοι σε αγρόκτημα και είχαν υποστεί βασανιστήρια
Φωτογραφίες και ένα βίντεο κυκλοφόρησαν ευρέως σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε τοπικά μέσα ενημέρωσης

Μαχαίρωσε τον σύντροφο της πρώην του και τον πήγε στο νοσοκομείο – Σε σοβαρή κατάσταση το θύμα
Φέρει τραύματα σε κνήμη, ωμοπλάτη και χέρι

Δένδιας: Οι 4 φρεγάτες θα είναι οι ισχυρότερες στον πλανήτη - Τι είπε για τον πύραυλο ELSA
«Θα δημιουργηθούν οι ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις στην ιστορία του ελληνισμού», είπε ο υπουργός

«Νομίζεις ότι είστε απόγονοι του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη αλλά δεν είστε» - Παραλήρημα Ράμα εναντίον Έλληνα δημοσιογράφου
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας έφτασε να πει ότι το Μαυροβούνιο των 13.810 τετραγωνικών χιλιομέτρων και των 623.000 κατοίκων «είναι η μεγαλύτερη και σημαντικότερη χώρα της περιοχής»

Δείτε βίντεο: Ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο της Ουτρέχτης, πληροφορίες για τραυματίες
Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχει τραυματιστεί, άλλες πηγές ανεβάζουν τον αριθμό σε 10, δεν είναι σαφές σε τι κατάσταση βρίσκονται - Αγνωστα για την ώρα τα αίτια










