Η πανδημία του κορονοϊού έχει κοστίσει, ήδη, πολλές ανθρώπινες ζωές στη Βραζιλία, με αρνητικό ρεκόρ ανά την υφήλιο. Έναν χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας η χώρα μαστίζεται από μία νέα έξαρση του ιού, με μαζικούς θανάτους και το σύστημα υγείας στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Ωστόσο, παρότι η κατάσταση τώρα σε άλλες χώρες που επλήγησαν σκληρά από την πανδημία βελτιώνεται, η εμφάνιση ενός νέου πιο μολυσματικού στελέχους που επεκτείνεται στις μεγάλες πόλεις της Βραζιλίας, ενώ οι κάτοικοι της χώρας δεν τηρούν τα μέτρα προφύλαξης, οδηγεί σε νέα έκρυθμη κατάσταση. Την περασμένη Τρίτη καταγράφηκε ένα αρνητικό ρεκόρ με περισσότερους από 1700 θανάτους.
Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν πρόσφατα δεδομένα που δείχνουν ότι το στέλεχος αυτό που πρωτοεμφανίστηκε στην πόλη Manaus είναι όχι μόνο πιο μολυσματικό, αλλά μπορεί να μολύνει άτομα που έχουν αναρρώσει από άλλα στελέχη. Πολλές μελέτες εμβολίων δείχνουν, ότι ενώ δεν προστατεύουν από τη λοίμωξη, παρέχουν προστασία έναντι της σοβαρότερης μορφής της λοίμωξης. Το στέλεχος αυτό έχει ήδη ξεφύγει από τα σύνορα της χώρας σε πάνω από είκοσι άλλες χώρες και τις ΗΠΑ.
Η διευθύντρια του αμερικανικού CDC αναφέρει ότι με τον ρυθμό που εμφανίζονται και εξαπλώνονται τα νέα στελέχη κινδυνεύουμε να χάσουμε όσο έδαφος έχουμε με κόπο κερδίσει έναντι στην πανδημία. Με τα εντυπωσιακά νούμερα της πόλης Manaus, πέρυσι τον Απρίλιο και τον Μάιο, οι επιστήμονες πίστευαν ότι έχει επιτευχθεί ανοσία της αγέλης στην πόλη. Τον Σεπτέμβριο, τα κρούσματα άρχισαν να ανεβαίνουν ξανά, ενώ τον Ιανουάριο εμφανίστηκε το νέο στέλεχος που ονομάστηκε P.1 και κυριάρχησε στην περιοχή. Ο κίνδυνος του στελέχους αυτού έγκειται στην ικανότητα του να προσβάλλει ανθρώπους που έχουν αναρρώσει ύστερα από νόσο από κάποιο άλλο στέλεχος.
Ένας τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης αυτής θα ήταν ο μαζικός εμβολιασμός, που στη Βραζιλία, όπως και σε πολλές άλλες χώρες προχωράει με βραδείς ρυθμούς, ξεκινώντας από τους ηλικιωμένους και τους υγειονομικούς, με τον αριθμό των εμβολίων που είχε εξασφαλίσει η χώρα να είναι ανεπαρκής.
Λίγο πάνω από 5,8 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι είχαν εμβολιαστεί ως την Τρίτη 2 Μαρτίου δηλαδή περίπου το 2,6% του πληθυσμού τουλάχιστον με μία δόση, ενώ μόνο 1,5 εκατομμύριο πολίτες είχαν κάνει και τις δύο δόσεις. Η χώρα έχει προμηθευτεί το κινεζικό εμβόλιο CoronaVac, το οποίο είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι του στελέχους P.1, και το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca.
Στη Βραζιλία το νέο στέλεχος θεωρείται ήδη ένα νέο στάδιο της πανδημίας, για αυτό η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο να εμβολιάσει τον μισό πληθυσμό ως τον Ιούνιο και τον υπόλοιπο ως το τέλος του έτους.
Πηγή: http://www.newsit.gr/kosmos/koronoios-pagkosmios-synagermos-gia-to-metallagmeno-kai-molysmatiko-stelexos-pou-pnigei-tin-vrazilia/3234370/
Τραμπ δείχνει στον Σι Τζινπίνγκ το πορτρέτο του Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο κι εκείνος ξεσπά σε γέλια
Η εικόνα με τη συσκευή αυτόματης υπογραφής του πρώην προέδρου είχε τοποθετηθεί στη θέση του επίσημου πορτρέτου στη γκαλερί του Λευκού Οίκου, στο πλαίσιο της κριτικής Τραμπ προς τον Μπάιντεν

Γιώργος Μαζωνάκης: «Δεν είμαι για να δίνω 3.000-6.000 ευρώ» έγραψε σε μήνυμα στη γιατρό
Τα μηνύματα ανάμεσα στον τραγουδιστή, την 56χρονη γιατρό και τον υπνοθεραπευτή εξετάζονται στο πλαίσιο της έρευνας για τον θάνατό του.

Πλάκα: «Υπήρχε οσμή αερίου αμέσως μετά την έκρηξη στην περιοχή» είπε αντιδήμαρχος
Ο Παναγιώτης-Πάρης Χαρλαύτης, αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Δήμου Αθηναίων, επικαλέστηκε μαρτυρίες από αξιωματικούς της δημοτικής αστυνομίας

Ερντογάν: «Διπλωματία, όχι σύγκρουση» με την Ελλάδα - Ισχυρή η Τουρκία στο ΝΑΤΟ
Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου έρχονται λίγο μετά την ομιλία Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για «ήρεμα νερά» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Πλάκα: Αγωνία για πέντε άτομα που αγνοούνται μετά την έκρηξη, ηλικιωμένο ζευγάρι έμενε στον δεύτερο όροφο του κτηρίου
Οι Αρχές και οι συγγενείς των ηλικιωμένων προσπαθούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά μαζί τους, ωστόσο το κινητό τους είναι απενεργοποιημένο

Ryanair: Αεροσκάφος προσγειώθηκε στο Μάντσεστερ με μόλις 1% καυσίμων μετά από «Mayday»
Η πτήση από την Πίζα προς το Πρέστγουικ πέρασε από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες προσγείωσης λόγω της καταιγίδας Amy, πριν καταλήξει στο Μάντσεστερ.

Η ExxonMobil επιβεβαιώνει ότι η γεώτρηση στο μπλοκ 2 του Ιονίου ξεκινά αρχές του 2027
Στη γεώτρηση συμμετέχουν η Energean και η HELLENiQ Energy

Φινλανδία και Σουηδία σήκωσαν μαχητικά για να αναχαιτίσουν ρωσικά αεροσκάφη που εντοπίστηκαν πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα
«Η Βαλτική Θάλασσα δεν ήταν ποτέ τόσο ευάλωτη όσο είναι τώρα, δεν ήταν ποτέ και περισσότερο προστατευμένη από ό,τι είναι τώρα», τόνισε ο Σουηδός πρωθυπουργός

Αρση απορρήτου των επικοινωνιών για την υπόθεση του Γιώργου Μαζωνάκη, ανοίγουν τα τηλέφωνα των εμπλεκομένων
Δεν καταθέτουν ακόμη προσφυγή κατά της προφυλάκισής τους οι κατηγορούμενοι, Ιωάννα Γάκα και Ηλίας Θεοδωρόπουλος

Ζελένσκι: Η Ουκρανία χρειάζεται 27 δισ. δολάρια για drones και πυραύλους ως τον Ιανουάριο
Το Κίεβο ζητά από τις Βρυξέλλες να επισπεύσουν τη δεύτερη δόση δανείου 90 δισ. δολαρίων για τον οπλισμό της άμυνάς του.

Ρόδος: 28χρονος πήρε 15.000 ευρώ με απάτη από 44χρονη και την εκβίασε με γυμνές φωτογραφίες
Η καταγγελία της 44χρονης Πολωνής αφορά ποσά που της αποσπάστηκαν το 2023 και το 2024 με ψευδείς δικαιολογίες, ενώ την υπόθεση ερευνά η Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων.

Τρίκαλα: Εργαζόμενος γρονθοκόπησε τον εργοδότη του μετά την απόλυση
Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης κατέθεσε μήνυση, ενώ αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Τρικάλων οδήγησαν τον δράστη στις αρχές.

Χανιά: Αποζημίωση στον ηλικιωμένο που πήγε φυλακή για βιασμό 19χρονου και δικαιώθηκε
Καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση φέρεται να είχε η νέα ιατροδικαστική εξέταση

Πέθανε ο Σούλης Μαρκόπουλος
Διατέλεσε προπονητής σε ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Αρης, Ηρακλή και άλλες ομάδες του ελληνικού μπάσκετ - Το 1994 οδήγησε τον Δικέφαλο του Βορρά στην κατάκτηση του ευρωπαϊκού Κυπέλλου Κόρατς

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Μέχρι πότε θα κρατήσει - Ποιες περιοχές επηρεάζονται
Έκτακτο δελτίο προειδοποιεί και για πιθανές τοπικές χαλαζοπτώσεις, με την Εύβοια να είναι η τελευταία περιοχή που θα επηρεαστεί την Κυριακή.

Επιστροφή ενοικίου: Έως 1.600 ευρώ σε εκπαιδευτικούς και γιατρούς - Ποιες περιοχές εξαιρούνται
Ξεκινά η καταβολή των αναδρομικών ποσών για τα μισθώματα του 2024, με τη διαδικασία να αφορά εργαζομένους που υπηρετούν μακριά από την κύρια κατοικία τους.

Έκρηξη στην Πλάκα: «Πάει για ολική αχρησία το κτίριο, πιθανότατα και το διπλανό», λέει ο Χαρλαύτης
Δύο άτομα απεγκλωβίστηκαν και τραυματίστηκε περαστικός, ενώ ζημιές σημειώθηκαν και σε γειτονικά κτίρια της περιοχής.

Παχυσαρκία: Κοστίζει 3,4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα - Ποιες βασικές δαπάνες ξεπερνά
Νέα ευρωπαϊκή μελέτη αποκαλύπτει ότι το βάρος της νόσου αγγίζει το 1,4% του εγχώριου ΑΕΠ, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει η φαρμακευτική αντιμετώπισή της.

Thessaly Pass & Evros Pass: Ανοιξαν οι αιτήσεις για τα 250€ - Ποιοι μένουν εκτός της κλήρωσης
Οι ενδιαφερόμενοι διεκδικούν άυλες ψηφιακές κάρτες για διαμονή και εστίαση στις πληγείσες περιοχές, υποβάλλοντας τα στοιχεία τους στο gov.gr.

Σφοδρή επίθεση Νετανιάχου στον Ερντογάν στον ΟΗΕ: «Τύραννος» που απειλεί την Ελλάδα
Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατηγόρησε την Τουρκία για κατοχή στη βόρεια Κύπρο και έστρεψε βέλη και κατά του Κατάρ.

Φωτιά σε οχηματαγωγό πλοίο βόρεια της Μυκόνου με 29 επιβαίνοντες
Η Πυροσβεστική κινητοποίησε δύο ταχύπλοα σκάφη από Σύρο και Λαύριο, ενώ πλοίο απέπλευσε και από τον Πειραιά για την επιχείρηση.

Έκρηξη στην Πλάκα: Ποιος πληρώνει για τα κατεστραμμένα αυτοκίνητα - Ο όρος της αποζημίωσης
Η απλή ασφάλιση δεν αρκεί από μόνη της, ενώ το Δημόσιο και ο ιδιοκτήτης του κτιρίου δεν αναλαμβάνουν αυτόματα το κόστος πριν βγει το επίσημο πόρισμα των Αρχών.

Εορτολόγιο 25 Σεπτεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Σήμερα, σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία, τιμάται η μνήμη των Οσίων Ευφροσύνης και Παφνουτίου και αρκετά αγαπημένα πρόσωπα περιμένουν τις ευχές σας.

Κατάρρευση κτιρίου στην Πλάκα: Αγνωστο αν υπάρχουν εγκλωβισμένοι λέει ο Μ. Χρυσοχοΐδης
Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν στο σημείο μετά από έκρηξη που πιθανότατα προκλήθηκε από διαρροή φυσικού αερίου.

Φαράγγι Σαμαριάς: Κάτοικοι το άνοιξαν μόνοι τους μετά το συνεχές «κλείσε-άνοιξε»
Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Γιώργος Τσαπάκος αναγνωρίζει ανάγκη νέου μοντέλου διαχείρισης, ενώ ο Δρυμός έκλεισε ξανά την Παρασκευή λόγω προβλεπόμενης βροχής.

Φωτιά ξέσπασε σε εργοστάσιο χημικών στη Χαλκίδα
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις εγκαταστάσεις χρωμάτων και χημικών στη Βαθύ Αυλίδα, χωρίς να απειλεί γειτονικές εκτάσεις, ενώ έρευνα διεξάγει το Ανακριτικό Κλιμάκιο Εμπρησμών Εύβοιας.

81χρονος κουβαλά βαλίτσες για την καρκινοπαθή σύζυγό του - Η κίνηση που του άλλαξε τη ζωή
Ο Ντόναλντ εργάζεται στο τμήμα χαμένων αποσκευών για να καλύψει τα ιατρικά έξοδα της γυναίκας του, με την οποία είναι παντρεμένος 57 χρόνια, μέχρι που μια διαδικτυακή πρωτοβουλία συγκέντρωσε 70.000 δολάρια.

Μετανάστης άφησε παιδί στη θάλασσα για να χωρέσει σε λέμβο προς Βρετανία
Διασώστες έσπευσαν και έσωσαν το παιδί στην παραλία Μπερκ, ενώ η Βρετανία καταγράφει ρεκόρ διελεύσεων μεταναστών μέσω Μάγχης.

«Θα πας στη Μόσχα να συναντήσεις τον Πούτιν;» ρώτησαν τον Ζελένσκι: Μόνο πάνω σε γαμ... πύραυλο, απάντησε
Ο Ουκρανός πρόεδρος θεωρεί πως είναι καλή ευκαιρία να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του στη Σύνοδο της G20 στο Μαϊάμι - Ο Πούτιν έχει προσκληθεί από τους Αμερικανούς, ωστόσο το Κρεμλίνο δεν έχει αποφασίσει ακόμα

Συναγερμός στην Πολωνία: Εκκενώνονται συνοριακά περάσματα μετά από ρωσικά πλήγματα
Σε ύψιστη επιφυλακή τέθηκαν τα μαχητικά της Βαρσοβίας - Ο Τουσκ ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα στο Ντοροχούσκ, οδηγίες για σχέδια εκκένωσης προς τους δήμους.

Φορολοταρία Αυγούστου 2026: Ανακοινώθηκαν οι νικητές της κλήρωσης
Η ΑΑΔΕ ολοκλήρωσε την 60η κλήρωση της φορολοταρίας για τις συναλλαγές του Αυγούστου με πλαστικό χρήμα.

Ελληνικοί Patriot κατέρριψαν βαλλιστικό πύραυλο και drone στη Σαουδική Αραβία
Ενεπλάκη με επιτυχία εκτοξεύοντας δύο βλήματα

«Είναι εθισμένος, να τον σώσουμε»: Γνωστός τραγουδιστής θέλει να πάει στους γιατρούς του Γιώργου Μαζωνάκη
Οδηγός ταξί που τον μετέφερε στο ιατρείο της Καρνεάδου περιγράφει τον καλλιτέχνη «εθισμένο» στις θεραπείες

Μαρούσι: 22χρονος πρωταθλητής kick boxing επιτέθηκε σε δύο γυναίκες και έκλεψε αυτοκίνητο
Η μία γυναίκα υποβλήθηκε σε χειρουργείο μετά την επίθεση, ενώ ο ίδιος ο πατέρας του δράστη ενημέρωσε την αστυνομία για τον γιο του.

Λάβαμε «μήνυμα» από το διάστημα; Το μυστήριο με τη ραδιοεκπομπή που ήρθε από εξωπλανήτη
«Δεν είναι εξωγήινοι»

Προφυλακιστέος ο 27χρονος για τη δολοφονία της Πηνελόπης στην Ηγουμενίτσα
Σε βάρος του 27χρονου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για ανθρωποκτονία με δόλο, καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ενδοοικογενειακής βίας και όπλων

Καρυστιανού: «Θα φύγω από την Ελλάδα» αν η Ελπίδα για τη Δημοκρατία δεν μπει στη Βουλή
Η επικεφαλής του νέου πολιτικού φορέα συνδέει την κάθοδό της στην πολιτική με τη συνέχεια του κινήματος που γεννήθηκε μετά την τραγωδία των Τεμπών

Θάνατος Γιώργου Μαζωνάκη: Δεν υπάρχει παθολογοανατόμος για τις ιστολογικές εξετάσεις στην καρδιά
Ο νέος παθολογοανατόμος, ο κ. Ευτυχιάδης γνωστός από την υπόθεση Πισπιρίγκου, αναλαμβάνει καθήκοντα μόλις την 1η Ιανουαρίου 2027.

Τιμολόγια ρεύματος κάτω από 15 λεπτά η κιλοβατώρα - Πετρέλαιο θέρμανσης έως 1,75€/λίτρο
Το ΥΠΕΝ σημειώνει άνοδο των σταθερών «μπλε» τιμολογίων ρεύματος στο 31,62% τον Ιούνιο, ενώ ετοιμάζεται αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για 1,2 εκατ. δικαιούχους.

Παγκόσμιος συναγερμός: Πράκτορας ΑΙ χάκαρε για πρώτη φορά κυβερνητική ιστοσελίδα στην Αυστραλία
Ο πρωθυπουργός Αντονι Αλμπανέζι μίλησε για «απαράδεκτο» περιστατικό και προειδοποίησε ότι τρεις ακόμη κυβερνητικές ιστοσελίδες υγείας ενδέχεται να έχουν επηρεαστεί.










