
Ο κορονοϊός συνεχίζει να «θερίζει», και καθώς τα εμβόλια λαμβάνουν σταδιακά εγκρίσεις από τις ρυθμιστικές αρχές σε ΗΠΑ και Ευρώπη, όλο και περισσότεροι πολίτες θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σε αυτά.
Ένα από τα ερωτήματα που μπαίνουν, είναι σε ποιο βαθμό μπορεί να επιτευχθεί πλήρης προστασία απέναντι στον ιό, καο αν οι ήδη αναρρώσαντες θα πρέπει επίσης να εμβολιαστούν, αφού λογικά θα έχουν αναπτύξει κάποιου βαθμού ανοσία.
Ωστόσο, η φυσική ανοσία που επιτυγχάνεται μετά από μια λοίμωξη με έναν ιό ή μικρόβιο δεν είναι απαραίτητα ανώτερη ή ισχυρότερη της ανοσίας που επιτυγχάνεται μέσω των εμβολίων για το ίδιο νόσημα, και υπάρχουν πολλά σχετικά παραδείγματα.
Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης, Ιωάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) επεξηγούν τα διαθέσιμα δεδομένα με βάση πρόσφατο άρθρο στο έγκριτο περιοδικό Nature Medicine.
Τι ισχύει γενικά
Πολλοί επιστήμονες πιθανώς θα συμφωνούσαν ότι «Η φυσική μόλυνση προσφέρει καλύτερη ανοσία από αυτή που προσφέρει ο εμβολιασμός». Πράγματι, υπάρχουν πολλά παθογόνα για τα οποία η φυσική λοίμωξη προκαλεί ισχυρότερες ανοσολογικές αντιδράσεις και εάν κάποιος επιβιώσει από αυτή τη λοίμωξη, τότε θα αναπτύξει πιο μακροχρόνια ανοσία συγκριτικά με τον αντίστοιχο εμβολιασμό. Τυπικό παράδειγμα μιας τέτοιας λοίμωξης αποτελεί η ιλαρά.
Οι επιζήσαντες της ιλαράς αναπτύσσουν δια βίου ανοσία έναντι του ιού, εφόσον βέβαια ξεπεράσουν τον κίνδυνο εγκεφαλίτιδας, πνευμονίας και θανάτου από την νόσο. Αντίθετα, ο εμβολιασμός κατά της ιλαράς απαιτεί δύο δόσεις του εμβολίου και μπορεί να μην προσφέρει πλήρη και δια βίου προστασία, αν και έχει αποδειχθεί ότι είναι αρκετά καλός για τον έλεγχο της νόσου όταν εφαρμόζεται σε ευρεία κλίμακα. Πράγματι, ο εμβολιασμός για την ιλαρά ουσιαστικά εξαφάνισε την νόσο όπου εφαρμόστηκε καθολικά.
Η περίπτωση της υπερανοσίας
Όμως, σε αντίθεση με το παράδειγμα του ιού της ιλαράς, υπάρχουν άλλοι παθογόνοι οργανισμοί για τους οποίους ο εμβολιασμός δημιουργεί ισχυρότερες ανοσολογικές αντιδράσεις και αποτελεσματικότερη προστασία από αυτή που δημιουργεί η φυσική λοίμωξη.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, το ανθρώπινο εμβόλιο μπορεί να χαρακτηριστεί ότι προάγει την «υπερ-ανοσία» έναντι του παθογόνου. Πιο συγκεκριμένα, ένα τέτοιο εμβόλιο προκαλεί ανοσολογικές αποκρίσεις που είναι πιο ισχυρές από αυτές που δημιουργούνται μετά από φυσική μόλυνση. Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο τέτανος.
Η μόλυνση με το βακτήριο που προκαλεί τέτανο έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή της εξαιρετικά ισχυρής τοξίνης του τετάνου που ακόμα και σε μικρές ποσότητες αρκεί για να προκαλέσει σοβαρή νόσο (και θάνατο) αλλά παρόλα αυτά δεν μπορεί να προκαλέσει ισχυρή ανοσολογική απόκριση. Ωστόσο, ο εμβολιασμός με μια αδρανοποιημένη μορφή της τοξίνης (τοξοειδές του τετάνου) δημιουργεί ισχυρή ανοσολογική ανταπόκριση και παραγωγή αντισωμάτων που παρέχουν προστασία έναντι της τοξίνης για μια δεκαετία και πιθανώς περισσότερο.
Ως εκ τούτου, συνιστάται εμβολιασμός έναντι του τετάνου ακόμη και για όσους έχουν μολυνθεί με το βακτήριο και έχουν παρουσιάσει κλινικά συμπτώματα, καθώς και για εκείνους που μπορεί να έχουν απλώς εκτεθεί.
Ένα άλλο παράδειγμα από τον κόσμο των βακτηρίων είναι ο Αιμόφιλος της Ινφλουένζας τύπου Β (Hib). Ο Hib προκαλεί μια ποικιλία σοβαρών λοιμώξεων, όπως μηνιγγίτιδα, πνευμονία ακόμα και σηψαιμία. Η επιφάνεια του βακτηρίου προστατεύεται από μια στοιβάδα σακχάρων, η οποία συνήθως εμποδίζει την δράση των αντισωμάτων. Ωστόσο, η ανοσολογική απόκριση έναντι του μικροβίου μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά με ένα «συζευγμένο» εμβόλιο που βασίζεται στη σύνδεση των σακχάρων με μια πρωτεΐνη.
Ως αποτέλεσμα, η ανοσολογική απόκριση στον εμβολιασμό έναντι του αιμόφιλου ενισχύεται σημαντικά σε σχέση με την απόκριση στη φυσική μόλυνση από το μικρόβιο. Σήμερα το εμβόλιο αυτό χορηγείται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες και έχει μειώσει δραματικά τη συχνότητα εμφάνισης μηνιγγίτιδας από τον αιμόφιλο.
Μεταξύ των ιών, η πρώτη κλασική περίπτωση στην οποία τα εμβόλια δημιουργούν ανοσία ανώτερη από εκείνη που προκαλείται από τη φυσική λοίμωξη είναι ο ιός της ανεμευλογιάς, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει τον έρπητα ζωστήρα. Ο ιός αυτός προκαλεί την ανεμευλογιά σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες, όμως παραμένει στον οργανισμό σε «λανθάνουσα κατάσταση» και μπορεί να ενεργοποιηθεί εκ νέου στη μετέπειτα ζωή και να προκαλέσει έρπητα ζωστήρα.
Η ανοσία λοιπόν που προκύπτει από την πρωτογενή λοίμωξη με τον ιό δεν αποτρέπει την εκδήλωση της ασθένειας σε εκείνους που αναπτύσσουν έρπητα ζωστήρα. Ωστόσο, τα πρόσφατα αναπτυγμένα εμβόλια Zostavax και Shingrix προσφέρουν προστασία από έρπητα ζωστήρα. Το Shingrix προστατεύει περίπου το 90% των εμβολιασθέντων. Η προστατευτική δράση τους φαίνεται να βασίζεται σε αντισώματα αλλά και στα CD4 + Τ-λεμφοκύτταρα.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ανοσίας ισχυρότερης αυτής που προκαλείται από τη φυσική μόλυνση είναι το εμβόλιο κατά του ιού του ανθρώπινου θηλώματος (HPV). Τα στελέχη του HPV που προκαλούν καρκίνο τραχήλου της μήτρας κ.α., εισέρχονται στο σώμα μέσω του βλεννογόνου των γεννητικών οργάνων, όμως, η ανοσολογική ανταπόκριση μέσω αντισωμάτων που προκαλείται από την φυσική λοίμωξη δεν είναι ισχυρή και επιπλέον απαιτεί πολύ χρόνο για να εκδηλωθεί, ίσως και περισσότερο από 8 μήνες.
Αντίθετα, δύο ή τρεις διαδοχικές δόσεις με ένα από τα εμβόλια κατά του HPV προκαλούν ισχυρές ανοσολογικές αποκρίσεις και παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων που προλαμβάνουν την είσοδο του ιού στα κύτταρα-στόχους και την επακόλουθη μόλυνση. Τα εμβόλια κατά του HPV βασίζονται στην ενσωμάτωση μίας πρωτεΐνης της επιφάνειας του ιού σε σωματίδια που μοιάζουν με τον φυσικό ιό. Τα εμβόλια αυτά έχει αποδειχθεί ότι προσφέρουν πλήρη προστασία έναντι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Η περίπτωση του κορονοϊού
Όσον αφορά στον κορονοϊό, η φυσική λοίμωξη ή το εμβόλιο προσφέρει μεγαλύτερη προστασία;
Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση θα δοθεί καθώς συλλέγονται περισσότερα δεδομένα από τις συνεχιζόμενες μελέτες της φυσικής λοίμωξης και των εμβολίων.
Τα αρχικά αποτελέσματα από τις ενδιάμεσες αναλύσεις των δύο εμβολίων τεχνολογίαας mRNA έναντι του SAR-CoV-2 των εταιρειών Pfizer / BioNTech και Moderna δείχνουν ελάττωση του κινδύνου λοίμωξης περίπου κατά 95%. Η προστασία έναντι της λοίμωξης έχει συσχετιστεί με την παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων τόσο σε μελέτες με εμβόλια όσο και σε μελέτες παθητικής ανοσοποίησης μέσω μεταφοράς αντισωμάτων σε πειράματα σε ζώα.
Επιπλέον, αυτά τα εξουδετερωτικά αντισώματα φαίνεται να είναι αποτελεσματικά και ως προς την πρόληψη της αρχικής λοίμωξης από τον SARS-CoV-2 στους ανθρώπους, γεγονός που δείχνει ότι μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην προστασία από τον κορονοϊό. Πολλά από τα τρέχοντα εμβόλια στις κλινικές δοκιμές επάγουν την παραγωγή υψηλών επιπέδων εξουδετερωτικών αντισωμάτων που σύμφωνα με τις μελέτες στα ζωικά μοντέλα παρέχουν προστασία.
Επιπλέον, ακόμη και αν τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων που επιτυγχάνονται δεν παρέχουν πλήρη ανοσία και δεν επαρκούν για την πρόληψη των συμπτωμάτων της νόσου από το ανώτερο αναπνευστικό (που μοιάζουν με του κοινού κρυολογήματος), μπορεί να είναι ικανά να αποτρέψουν τις σοβαρές εκδηλώσεις και επιπλοκές της νόσου από το κατώτερο αναπνευστικό (δηλαδή να προλαμβάνουν την πνευμονία από τον κορονοϊό).
Τα μέχρι τώρα στοιχεία για τη μετάδοση
Ωστόσο, δεν είναι ακόμα σαφές σε ποιο βαθμό τα εμβόλια μπορεί να εμποδίζουν τη μετάδοση του ιού από έναν εμβολιασμένο άτομο που μολύνθηκε από τον κορονοϊό σε ένα επίνοσο άτομο (δηλαδή σε κάποιο άτομο που δεν έχει ανοσία έναντι του ιού). Σύμφωνα με τις διαθέσιμες μελέτες, η φυσική λοίμωξη COVID -19 οδηγεί σε ανοσολογική απόκριση που διαφέρει σημαντικά από άνθρωπο σε άνθρωπο, όπως διαφέρει και ο τίτλος των εξουδετερωτικών αντισωμάτων.
Επιπλέον, φαίνεται ότι σε μερικούς αναρρώσαντες ο τίτλος των αντισωμάτων φθίνει με το χρόνο, και πράγματι υπάρχουν αναφορές επανεμφάνισης της νόσου σε άτομα που έχουν αναρρώσει από την αρχική λοίμωξη του κορονοϊού, και ίσως σχετίζονται με ανεπαρκή αρχική ανοσολογική απόκριση.
Η κυτταρική ανοσία
Ένας δεύτερος πιθανός παράγοντας ανοσιακής προστασίας έναντι του SARS-CoV-2 είναι ο βραχίονας της κυτταρικής ανοσίας, για την οποία η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, τα εμβόλια έναντι του κορονοϊού αναμένεται να προκαλέσουν σημαντικές ανοσολογικές αποκρίσεις και από το βραχίονα της κυτταρικής ανοσίας. Τ
όσο για την διερεύνηση του βαθμού της ανοσίας μετά τη φυσική μόλυνση όσο και για την ανοσία μετά τον εμβολιασμό είναι απαραίτητη η διενέργεια εκτεταμένων μοριακών και επιδημιολογικών μελετών προκειμένου να καθοριστεί η διάρκεια της προστατευτικής ανοσίας και ο βέλτιστος τρόπος ενίσχυσής της μέσω του εμβολιασμού.
Συμπερασματικά, υπάρχει αισιοδοξία ότι η διεθνής επιστημονική προσπάθεια θα οδηγήσει σε εμβόλια που εκλύουν ισχυρές ανοσολογικές ανταποκρίσεις και αποτελεσματική προστασία έναντι της λοίμωξης. Επίσης υπάρχει πιθανότητα αυτή η ανοσολογική απόκριση μπορεί να είναι ακόμα και ανώτερη από αυτή που εκλύει η φυσική λοίμωξη, αποφεύγοντας παράλληλα τους κινδύνους νόσησης και μοιραίων επιπλοκών της φυσικής λοίμωξης.
Πηγή: http://www.newsit.gr/ygeia/koronoios-mporei-na-yparksei-yperanosia-i-idiaiteri-periptosi-se-sxesi-me-allous-ious/3190632/
Ντόναλντ Τραμπ: Απέλυσε τη βιβλιοθηκονόμο του Κογκρέσου – Κατακραυγή από τους Δημοκρατικούς
Η Κάρλα Χέιντεν ήταν η πρώτη γυναίκα και η πρώτη Αφροαμερικανίδα που ανέλαβε τη θέση

Ηράκλειο: Βγήκε «ξινή» η πλάκα σε υπάλληλο πλυντηρίου αυτοκινήτων - Έκανε τον παλιατζή από τα μεγάφωνα περιπολικού και συνελήφθη
Ο εργαζόμενος βιντεοσκόπησε τον εαυτό του τη στιγμή της ενέργειας και στη συνέχεια ανέβασε το βίντεο στο TikTok

Εργατικό ατύχημα στην αμερικάνικη Πρεσβεία: Ανδρας έπεσε σε φρεάτιο
Ο τραυματίας παρελήφθη, ενώ είχε τις αισθήσεις του, από ασθενοφόρο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για περαιτέρω ιατρική περίθαλψη

Ο Πούτιν γιορτάζει μαζί με 20 ηγέτες κρατών την 9η Μαΐου στη Μόσχα - Δείτε live τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση
Ποιοι δυτικοί ηγέτες δίνουν το παρών

Καιρός: Ζέστη με σκόνη και τοπικές βροχές, υποχωρεί η θερμοκρασία το Σαββατοκύριακο
Έως 32 βαθμούς σήμερα ο υδράργυρος, η πρόγνωση της ΕΜΥ

Mε πολλαπλά εγκαύματα νοσηλεύεται η 15χρονη – Πώς προκλήθηκε η έκρηξη στο διαμέρισμα του Νέου Κόσμου
Η ανήλικη βρισκόταν εντός του χώρου τη στιγμή της έκρηξης

Πανικός σε σχολικό λεωφορείο στη Ρόδο: Φωτιά ξέσπασε εν κινήσει με 80 μαθητές
«Κατεβείτε έξω, θα εκραγεί το λεωφορείο», φώναζε ο οδηγός

Ο Νίκος Πλακιάς ανάρτησε Λουίς Ενρίκε: «Απάντησε στο ερώτημα πώς γίνεται να είναι όρθιος ένας γονιός που έχασε το παιδί του»
Ο Νίκος Πλακιάς κοινοποίησε την συγκινητική συνέντευξη του Λουίς Ενρίκε, για την αδικοχαμένη κόρη του, Χάνα.

Θεσσαλονίκη: Βανδάλισαν τον Λευκό Πύργο - Έκαναν γκράφιτι με κίτρινα γράμματα
To γκράφιτι έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή

Κλιμακώνεται η ένταση στο Κασμίρ: Πακιστάν και Ινδία αλληλοκατηγορούνται για επιθέσεις με drones
Δεκατρείς άμαχοι νεκροί και περίπου 50 στρατιώτες στην Ινδία από πακιστανικά πυρά

Γιατί ο νέος Πάπας διάλεξε το όνομα Λέων - Η άγνωστη ιστορία και οι κρυφοί συμβολισμοί
Ο καρδινάλιος από το Σικάγο των ΗΠΑ, μέχρι πριν από μερικές ώρες Ρόμπερτ Πρέβοστ, επέλεξε το όνομα Λέων 14ος και στο πρώτο του μήνυμα στα ιταλικά – τα ισπανικά (καθώς έχει καταγωγή από το Περού) αλλά όχι και στα αγγλικά, μίλησε για παγκόσμια, ουσιαστική ειρήνη και συμπερίληψη

Νέος Πάπας ο Ρόμπερτ Πρεβόστ - Θα ονομαστεί Λέων `ΙΔ
Αυτός είναι ο νέος Ποντίφικας μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας

Ιταλία: Ο νέος Πάπας στο Δωμάτιο των Δακρύων για να φορέσει τα λευκά άμφια
Το “Habemus Papam” αναμένεται να ακουυστεί σε λίγο στην πλατεία του Αγίου Πέτρου της Ρώμης

Στο νοσοκομείο η Βασίλισσα της Δανίας, Μαργαρίτα
Ανησυχία για την κατάστασή της

Επίθεση του Πακιστάν στην Ινδία με drones – Εκρήξεις στο αεροδρόμιο της Τζαμού
Οι πακιστανικές δυνάμεις εξαπολύουν νέα επίθεση κατά ινδικών στόχων

Επετεύχθη συμφωνία ΗΠΑ και Βρετανίας για τους δασμούς - Τι περιλαμβάνει
Η συμφωνία θα περιλαμβάνει δισεκατομμύρια δολάρια αμερικανικών εξαγωγών προϊόντων

Σύγχυση στο Βατικανό: Βγήκε λευκός καπνός χωρίς να έχει εκλεγεί νέος Πάπας
Ο λευκός καπνός καταγράφηκε από κάμερα ενώ το πλήθος κόσμου στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου βρέθηκε να απορεί καθώς δεν υπήρχε... νέος Πάπας

Εγκαύματα έπαθαν 12 υγειονομικοί στο «Ελπίς» - Τι συνέβη στο χειρουργείο
Καθαρίστρια ακρωτηριάστηκε στον «Ευαγγελισμό»

Θεσσαλονίκη: Νέο βίντεο με την 38χρονη πριν την έκρηξη – Αγχωμένη και αμήχανη πριν βάλει τη βόμβα
Είναι νευρική, ντυμένη στα μαύρα, ενώ στο αριστερό της χέρι κρατάει μια άσπρη σακούλα κι ένα μαύρο σακίδιο, μέσα στο οποίο βρίσκεται η βόμβα

Θεσσαλονίκη: Ομολόγησε ο 36χρονος - «Πληρώθηκα για να μεταφέρω τη βόμβα από την Αθήνα»
Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες των Αρχών για μια υπόθεση που φαίνεται ότι έχει πολλές προεκτάσεις...

Μπιλ Γκέιτς: «Δεν θα πεθάνω πλούσιος»
Δεσμεύθηκε να δωρίσει σχεδόν όλη την περιουσία του έως το 2045

Πόσο μπορεί να διαρκέσει η διαδικασία για την εκλογή του Πάπα
Μαύρος καπνός εμφανίστηκε και το πρωί της Πέμπτης (8/5) από την καπνοδόχο της Καπέλα Σιξτίνα, ένδειξη ότι ούτε η δεύτερη ούτε η τρίτη ψηφοφορία των καρδιναλίων είχε αποτέλεσμα στην εκλογή του νέου Πάπα

Θερμοκρασίες - ρεκόρ και τον Απρίλιο: «Θα ξεπεράσουμε το όριο του 1,5°C πριν το 2030»
Η παγκόσμια θερμοκρασία παρέμεινε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα συνεχίζοντας ένα σερί σχεδόν δύο ετών πρωτοφανούς ζέστης

Ίσως ανακαλύψαμε τη γενέτειρα της γιαγιάς του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Βόρεια Μακεδονία, λένε αρχαιολόγοι
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια της αρχαίας πόλης Λύγκου στη Βόρεια Μακεδονία, πιθανής γενέτειρας της Ευρυδίκης Α`, μητέρας του Φιλίππου Β` και γιαγιάς του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Ακρίβεια και στο παγωτό: Σενάρια για έως και 4 ευρώ η μπάλα
Ακριβότερες γεύσεις και λιγότερες ποσότητες στα παγωτά

Επεισοδιακό φινάλε σε συνέντευξη της Κωνσταντοπούλου: «Σας περιμέναμε στις 9, τι να σας ρωτήσουμε τώρα!» - Είστε αγενείς, απάντησε
Παρά την καθυστέρησή της η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας είπε στους δύο δημοσιογράφους ότι ήταν «μεγάλη αγένεια» ο τρόπος που τελείωσε η συνέντευξη

Ποινή φυλάκισης 30 μηνών με αναστολή και πρόστιμο 50.000 ευρώ στον Κασσελάκη για το πόθεν έσχες
Η απόφαση του δικαστηρίου

Κονκλάβιο: Ξεκίνησε η δεύτερη ψηφοφορία για τον νέο Πάπα - Γιατί μπορεί να μην βγει τώρα καπνός
Ο όρκος, το «extra omnes» και τα φαβορί για τη διαδοχή του Πάπα Φραγκίσκου

Ινδία - Πακιστάν - CNN: Η χθεσινή αερομαχία με 125 μαχητικά να συμμετέχουν, ήταν «από τις μεγαλύτερες στην ιστορία»
Για ποιο λόγο καμία από τις δύο πλευρές δεν μπήκε στον εναέριο χώρο της άλλης

Η συγκινητική ιστορία πίσω από τη φωνή στο μετρό του Λονδίνου: Πηγαίνει καθημερινά στον σταθμό για να ακούσει τον σύζυγό της
Η Μάργκαρετ ΜακΚόλουμ πραγματοποιεί καθημερινά τη δική της ιεροτελεστία, εις μνήμη του συζύγου της, Όσβαλντ.

Πρωτοψάλτης για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού: Ξεκινά την 1η Ιουνίου, ποιες οι προϋποθέσεις
Το πρόγραμμα αφορά 300.000 επιταγές, με συνολικό προϋπολογισμό 50 εκατομμύρια ευρώ

Θρίλερ στο Παγκράτι: Ξαπλωμένος στο κάθισμα ο άνδρας που βρέθηκε καμένος σε αυτοκίνητο
Η σορός ήταν σε τέτοια κατάσταση ώστε οι αστυνομικοί που έχουν αναλάβει την υπόθεση να μην μπορούν να καταλήξουν στο αν φορούσε ρούχα ή όχι

ΗΠΑ: «Δεν θέλω να πεθάνω» - Το δραματικό τηλεφώνημα οδηγού φορτηγού που κρεμόταν στο κενό από γέφυρα
«Το ξέρω ότι θα τα καταφέρουν» προσπάθησε να τον ενθαρρύνει τηλεφωνητής της αστυνομίας

Φόβος και τρόμος οι σολομοί «ζόμπι» - Ανησυχία στην Ισλανδία, προειδοποίηση κι από την Μπγιορκ
Σύμφωνα με την παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνιδα έρχονται «καταστροφικές επιπτώσεις στην άγρια ??ζωή»

Μετς: Μυστήριο με σορό άνδρα μετά από φωτιά σε αυτοκίνητο - Βρέθηκε στη θέση του συνοδηγού
Πληροφορία ότι είχε σπασμένα πόδια

«Φρένο» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον δρόμο της Τουρκίας στην ΕΕ
Αυξάνεται «το χάσμα» της Τουρκίας από τις αξίες και τα συμφέροντα της ΕΕ, τονίζει η ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) που εγκρίθηκε σήμερα με 367 ψήφους υπέρ, 74 κατά και 188 αποχές.

Live από το Βατικανό: Στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου οι καρδινάλιοι - Ξεκινά το Κονκλάβιο
Τα επικρατέστερα ονόματα για τη διαδοχή

Η σοκαριστική φωτογραφία του άνδρα που χτύπησε στο κεφάλι με μπουκάλι ο Καρλίκ Τζόουνς της Παρτίζαν
Διέρρευσε στα σερβικά ΜΜΕ

Πολικός αεροχείμαρρος ρίχνει μέχρι και 10 βαθμούς τη θερμοκρασία – Πότε αλλάζει το σκηνικό του καιρού
Η ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια

ΗΠΑ: Γερουσιαστής λιποθύμησε την ώρα την ομιλίας της
Πρόλαβε και την έπιασε γιατρός
