Μετά την εισαγγελική έρευνα που διατάχθηκε, μήνυση κατά παντός υπευθύνου για πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν στη ραγδαία εκτίναξη της εξάπλωσης του κορωνοιού, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, στη Θεσσαλονίκη υπέβαλε ο ποινικολόγος Νικόλαος Διαλυνάς.
Στη μήνυση, που κατατέθηκε στο Tμήμα Ασφαλείας Λευκού Πύργου, ο κ. Διαλυνάς χαρακτηρίζει τη Θεσσαλονίκη ως «ανοχύρωτη πόλη» καθώς με την ανοχή των αρχών «τα μέτρα που λαμβάνονταν, βρίσκονταν διαρκώς ένα βήμα πίσω, ακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα, αντί να “διαβάσουν” και να προλάβουν την εκθετική τάση» με αποτέλεσμα χιλιάδες Θεσσαλονικείς να προσβληθούν από τον Covid-19 και δυστυχώς αρκετοί απ’ αυτούς να χάσουν ακόμη και τη ζωή τους.
Οι δηλώσεις Μητσοτάκη, Γεωργιάδη, Χαρδαλιά
Στις 138 σελίδες της μήνυσής του συμπυκνώνει το χρονικο της τραγωδίας, συγκεντρώνοντας παράλληλα δημοσιεύματα ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου, συνεντεύξεις, μαρτυρίες και καταγγελίες, ενώ υπενθυμίζεται ότι και στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι υπήρχαν εισηγήσεις κάποιων λοιμωξιολόγων για lockdown στη συμπρωτεύουσα, αλλά όχι πρόταση από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.
Επίσης, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης είχε αναφέρει στον ΣΚΑΪ ότι λοιμωξιολόγοι είχαν προτείνει καραντίνα στην πόλη, αλλά η κυβέρνηση αποφάσισε να μην προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση «σεβόμενη την παράδοση της πόλης και την Ορθοδοξία» με αποτέλεσμα, όπως είπε, να υπάρξει «διασπορά του ιού και η Θεσσαλονίκη να γίνει η πόλη που θρήνησε τα περισσότερα θύματα». Επίσης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς παραδέχτηκε πως υπήρξε σχετική εισήγηση του περιφερειάρχη Απόστουλου Τζιτζικώστα για μέτρα στη Θεσσαλονίκη από τις 22 Οκτωβρίου.
Σημειώνεται πως ο Απόστολος Τζιτζικώστας είναι ένας εκ των μαρτύρων που προτείνονται στη μήνυση για κατάθεση. Επίσης προτείνονται οι Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Α.Π.Θ. Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, αλλά και εκπρόσωποι των καταστημάτων εστίασης, αλλά και δημοσιογράφοι και ο πρόεδρος των εργαζομένων του Ο.Α.Σ.Θ., καθώς στα λεωφορεία του οργανισμού στοιβάζονταν δεκάδες επιβάτες ο ένας πάνω στον άλλον.
Η μήνυση
Στη μήνυση, παρουσιάζοντας γεγονότα - σταθμούς που πυροδότησαν την έξαρση της πανδημίας στην πόλη, ο Νίκος Διαλυνάς υπογραμμίζει ότι υπήρξαν τρανταχτές «εστίες υπερμετάδοσης» του κορωνοϊού οι οποίες αρκούσαν όχι απλά για να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου αλλά για να επιβάλουν την άμεση λήψη μέτρων. Εκτός από τις αναφορές για ελλιπή επιτήρηση της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων, ιδιαίτερη έμφαση, δίνεται στο τριήμερο εορτασμών του Αγίου Δημητρίου, από τις 26 έως τις 28 Οκτωβρίου, που έδωσε τη «χαριστική βολή» στην ήδη επιβαρυμένη επιδημιολογικά Θεσσαλονίκη.
Στη μήνυση ο κ. Διαλυνάς ζητά να διερευνηθεί ποιά άτομα συμμετείχαν στην σύσκεψη της Πέμπτης 22 Οκτωβρίου, που διεξήχθη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία του Νίκου Χαρδαλιά, σχετικά με την πραγματοποίηση ή μη των εκδηλώσεων του τριήμερου εορτασμού του Αγίου Δημητρίου. Ακόμη προτείνει να ζητηθούν άμεσα τα επίσημα αντίγραφα των πρακτικών που τηρήθηκαν στη σύσκεψη αυτή για να διαπιστωθεί ποιά ακριβώς άποψη εξέφρασαν οι συμμετέχοντες, ποιές ήταν οι προτάσεις οι οποίες διατυπώθηκαν και κυρίως τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν σχετικά με το επιδημιολογικό καθεστώς του Covid- 19 τόσο στο αστικό κέντρο όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Επίσης ζητείται «να διευκρινιστεί περαιτέρω ποιος είχε την πρωτοβουλία διενέργειας της σύσκεψης, ποιός προΐστατο και ποιος τελικά έλαβε την απόφαση να διενεργηθούν οι εκδηλώσεις του εορτασμού του Αγίου Δημητρίου». Τέλος, επισημαίνοντας ότι, «λόγω της συμμετοχής τους στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο του Αγίου Δημητρίου προσβλήθηκαν από κορωνοϊό ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, ο οποίος τελικά απεβίωσε και ο Μητροπολίτης Ιερισσού, ο οποίος επέζησε», ζητείται να διερευνηθεί «ποια ήταν η θέση- εισήγηση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την διενέργεια των εκδηλώσεων του εορτασμού του Αγίου Δημητρίου».
«Δεν μπορούσα πλέον να μείνω άπραγος»
«Μετά από έρευνες, διασυλλογή στοιχείων, περίπου 2 μηνών, συγκεντρώσαμε ικανό υλικό το οποίο περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, video, άρθρα και μαρτυρίες που καταδεικνύουν ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων και αρχών για την ξέφρενη και ανεξέλεγκτη αυξητική πορεία της εξάπλωσης του κορωνοιού στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε ολόκληρο το Νομό» επισημαίνει ο κ. Διαλυνάς στο Thesstoday.gr και προσθέτει: «Αυτά τα οποία ζήσαμε όλοι οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, δεν μπορούσαν να μας αφήσουν ασυγκίνητους. Περίμενα να αντιδράσει κάποιος απ’ αυτούς που θεσμικά έπρεπε να αντιδράσουν και να ψάξουν. Κανείς δεν το έκανε.
Οι συνεχείς θάνατοι, ο τρόμος που επικράτησε στην πόλη αλλά και οι αλόγιστες και παράνομες πράξεις αρκετών πολιτών ήταν τόσο κραυγαλέες που θεώρησα ότι δεν μπορούσα πλέον να μείνω άπραγος. Συμπολίτες μας, ανεξαρτήτου ηλικίας, προσβάλλονταν από τον ιό και δυστυχώς, κάποιοι απ’ αυτούς πέθαναν εντελώς μόνοι και αβοήθητοι. Αυτοί οι οποίοι άφησαν και επέτρεψαν να γίνει η Θεσσαλονίκη η “πρωτεύουσα του κορωνοιού” στην Ελλάδα, μαζί με αυτούς που την έκαναν, θα τιμωρηθούν».

Λαμία: Ανδρας κλειδώθηκε στο σπίτι του και άνοιξε φιάλη υγραερίου
Εκκενώθηκαν τα κοντινά διαμερίσματα, ενώ η αστυνομία προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί του.

Απολύθηκε ο Στέφανος Παπαδόπουλος, που έκανε μήνυση στον Γιώργο Μαζωνάκη, από το νυχτερινό κέντρο που εργαζόταν
«Νομίζω ότι κάποιοι τον βάλανε να τα πει, πήγε να κάνει κακό στο μαγαζί» υποστηρίζει ο επιχειρηματίας που τον απέλυσε

Από την τραγωδία στις σαμπάνιες: Χωριό στην Ισπανία που καταστράφηκε από τις πυρκαγιές κέρδισε 468 εκατ. ευρώ στο λαχείο
Το χριστουγεννιάτικο λαχείο El Gordo μοιράζει εκατοντάδες εκατομμύρια – Πιστεύουν ότι αν το αγοράσει τόπος που υπέστη συμφορά θα είναι κερδοφόρο, γιατί την ατυχία ακολουθεί η καλή τύχη

«Παιδί μου, σου είπα ψέματα»: Σπαρακτική επιστολή εκπαιδευτικού για τα παιδιά που θα περάσουν τα Χριστούγεννα μόνα τους στο νοσοκομείο
«Θυμάμαι μόνο που σου έκανα παρατήρηση γιατί χοροπηδούσες λάθος στην πρόβα. «Χοροπηδούσες λάθος» τι οξύμωρο!»

Πέθανε ο τραγουδιστής του «Driving Home for Christmas» Chris Rea
Η χαρακτηριστική βραχνή φωνή του και το παίξιμό του στην κιθάρα έχουν μείνει αξέχαστα σε τραγούδια

Δεκάδες σκελετοί ανακαλύφθηκαν σε μεσαιωνικό νεκροταφείο εκτελεσμένων εγκληματιών της Αγγλίας
Αρκετοί σκελετοί βρέθηκαν με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη

Κινδυνεύουν οι τάρανδοι του Αγιου Βασίλη;
Οι λύκοι αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τους ταράνδους της Φινλανδίας και πλήττουν τα κοπάδια των ντόπιων

Τουρίστρια παρασύρεται από μανιασμένο κύμα την ώρα που ποζάρει για φωτογραφία
Πώς γλίτωσε

Μόσχα: Βομβιστική επίθεση σε αυτοκίνητο με στόχο Ρώσο στρατηγό - Βίντεο, φωτογραφίες
Ρώσος στρατηγός σκοτώθηκε σε έκρηξη αυτοκινήτου στη Μόσχα, όπως ανακοίνωσε η Ερευνητική Επιτροπή της χώρας

Κίνα: Επιβάλει δασμούς ως και 42,7% σε γαλακτοκομικά που εισάγονται από την ΕΕ
Στοιχεία που επικαλείται το Πεκίνο δείχνουν πως εισαγόμενα γαλακτοκομικά προϊόντα που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιδοτούνται, προκαλώντας σημαντική ζημία στην εγχώρια βιομηχανία της Κίνας

Ντουμπάι: Νεκρή σε ξενοδοχείο 25χρονη αεροσυνοδός - Την μαχαίρωσαν 15 φορές με ψαλίδι
Κατηγορούμενος για τη δολοφονία της 25χρονης είναι ο πρώην σύζυγός της

Τίτλοι τέλους για το Jim Beam
Η κατασκευάστρια μπέρμπον Jim Beam σταματά την παραγωγή στο κύριο αποστακτήριό της για ένα χρόνο

James Ransone: Από τη σeξουαλική κακοποίηση στο τραγικό τέλος: Ποιος ήταν ο 46χρονος ηθοποιός που αυτοκτόνησε
Ο 46χρονος ηθοποιός του «The Wire» έβαλε τέλος στη ζωή του την Παρασκευή (19/12) στο σπίτι του στο Λος Αντζελες

Θεσσαλονίκη: Ξυλοκόπησαν 13χρονο σε αγώνα βόλεϊ γιατί τους… ενοχλούσε το τύμπανο
«Χειροπέδες» σε έναν 52χρονο κι έναν 56χρονο για τη σκληρή επίθεση στον ανήλικο

Το κύμα που «εξερράγη» στη μέση του ωκεανού: Σπάνιο φαινόμενο στα ανοιχτά της Δυτικής Αυστραλίας
Σέρφερς έγιναν μάρτυρες ενός σπάνιου «κύματος-έκρηξης» στον Ινδικό Ωκεανό

Νέες ταυτότητες: Πότε ολοκληρώνεται η προθεσμία - Πόσο κοστίζει η έκδοσή
Βήμα - βήμα η διαδικασία για να κλείσετε ραντεβού για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων

Politico: Η Γαλλία μπροστά σε μια Ευρώπη χωρίς την αμερικανική ομπρέλα
Η ανάλυση του Politico για τις γεωπολιτικές εξελίξεις

Επίδομα θέρμανσης πληρωμή: Πιστώνεται σε 1.000.000 δικαιούχους - Πόσα χρήματα είναι η Α` δόση
Όλες οι λεπτομέρειες για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης

Έπιασαν «δουλειά» οι «έξυπνες» κάμερες της Τροχαίας
Πάνω από 1.500 παραβάσεις σε μόλις 4 ημέρες

Ο τιμοκατάλογος των ναρκωτικών του κυκλώματος στα σχολεία και ο εξευτελισμός των ανήλικων
Εκτός από το ξύλο, υπήρχαν και χρηματικές ποινές, που τα μέλη τους αποκαλούσαν χρέωμα και λειτουργούσε ως μέσο πειθαρχικής συμμόρφωσης

Έφυγε από την ζωή ο Νίκος Λαζαρίδης
Έβαλε τη Δράμα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη

Πέθανε ο Νίκος Λαζαρίδης, ιδρυτής του ομώνυμου γνωστού οινοποιείου
Τι αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της

«Βούλιαξε» από Αϊ-Βασίληδες η Αθήνα για το Santa Run - Πάνω από 1000 συμμετοχές
?Το σύνθημα για την εκκίνηση έδωσε λίγο μετά τις 10:00 το πρωί ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας

Έφοδος του ΣΔΟΕ στα γραφεία του Συλλόγου των Θυμάτων των Τεμπών - Η αντίδραση της Καρυστιανού
«Πόσοι φορολογικοί έλεγχοι και με ποια ευρήματα έκλεισαν όταν σκόνταψαν σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα;»

Αγνοούμενη στις ΗΠΑ εμφανίστηκε 40 χρόνια μετά, δεν γνώριζε ότι την είχε απαγάγει η μητέρα της όταν ήταν 3 ετών
Συγκλονιστική υπόθεση από τις ΗΠΑ, με μητέρα που κατηγορείται για απαγωγή, αλλαγή ταυτότητας και μια οικογενειακή επανένωση έπειτα από τέσσερις δεκαετίες

Πέθανε η Ντόρα Γιαννακοπούλου
Έφυγε σε ηλικία 88 ετών η ηθοποιός και συγγραφέας

Θοδωρής Κολυδάς: Έρχεται καιρός τύπου «Π» τα Χριστούγεννα - Πού αναμένονται βροχές και χιόνια
Η πορεία του καιρού προς τα Χριστούγεννα

Τέλος τα ποδήλατα: H ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που απαγορεύει τη χρήση τους σε πεζόδρομους
Pεριορίζουν ποδήλατα και ηλεκτρικά σκούτερ στην κεντρική πεζοδρομημένη ζώνη από το 2026

«Ήταν κόλαση»: Καθαρίστρια μπήκε σε δωμάτιο ξενοδοχείου gamer μετά από δύο χρόνια
Ένοικος έμεινε σχεδόν δύο χρόνια σε ξενοδοχείο για gamers στην Κίνα χωρίς να βγαίνει. Όταν έφυγε, το προσωπικό βρέθηκε μπροστά σε εικόνες σοκ και «κόλασης»

Συγκίνησε ο Ανδρέας Τεττέη: Ξέσπασε σε κλάματα on air κι αποχώρησε από συνέντευξη - Βίντεο
Ο Ανδρέας Τεττέη αγωνίστηκε για τελευταία φορά με την Κηφισιά, στον αγώνα κόντρα στον Ολυμπιακό και δεν μπορούσε να κρύψει τη συγκίνησή του.

Χάρτης κινητοποιήσεων των αγροτών – Όλα τα μπλόκα πανελλαδικά
Οι αγρότες διατηρούν ενεργά τα μπλόκα σε κομβικά σημεία της χώρας, προχωρώντας σε ανοίγματα διοδίων

«Μυστηριώδης ιός του λαιμού» σαρώνει τον πλανήτη - Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε
Ειδικός προειδοποιεί για «ανίατη» νόσο

Μαρία Καρυστιανού: Το κίνημα οργανώνεται - Σχεδιάζουμε επιτροπή «σοφών» για τη σωτηρία της χώρας
Τις τελευταίες εβδομάδες, η κυρία Καρυστιανού δέχεται πολλαπλά αιτήματα από πολίτες που ζητούν την οργάνωση ενός συλλογικού εγχειρήματος

Διαμαντής Καραναστάσης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά το θετικό αλκοτέστ
Ο ηθοποιός και πρώην βουλευτής της «Πλεύσης Ελευθερίας είχε καταναλώσει αλκοόλ πάνω από το όριο, με αποτέλεσμα να του αφαιρεθεί το δίπλωμα και να του επιβληθεί το πρόστιμο των 350 ευρώ

Συναγερμός στη Σκύρο: Ακυβέρνητο δεξαμενόπλοιο με 28 μέλη πλήρωμα
Συναγερμός σήμανε την Κυριακή στο Λιμενικό όταν δεξαμενόπλοιο σημαίας Λιβερίας έμεινε ακυβέρνητο 12,7 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Σκύρου

Πέθανε ο δημοσιογράφος Ξενοφών Ζηκίδης
Ο δημοσιογράφος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών

Ανησυχία επιστημόνων για τη μετάδοση της γρίπης κατά τις γιορτές - Ποιες είναι οι ομάδες κινδύνου
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η επικράτηση στελεχών του ιού της γρίπης Α(H3N2) και ειδικότερα του υποστελέχους Κ

Φωτιά από σόμπα στο Μέτσοβο: Κάηκαν δύο σπίτια, ζημιές υπέστη τρίτο
Κάτοικοι κατήγγειλαν πως έπειτα από έργα για την εγκατάσταση νέου δικτύου ύδρευσης, δεν τοποθετήθηκαν κρουνοί πυρόσβεσης, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος μέχρι να φτάσει η πυροσβεστική από τα Ιωάννινα

Φωταγωγείται σήμερα το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο δέντρο της Ευρώπης - Δε φαντάζεσαι που βρίσκεται
Το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο δέντρο της Ευρώπης φωταγωγείται σε ένα μοναδικό φυσικό τοπίο της Ελλάδας

Κορινθία: Ανδρας με αναπηρικό αμαξίδιο παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στο Βέλο
Η Τροχαία Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του ατυχήματος










