Μετά την εισαγγελική έρευνα που διατάχθηκε, μήνυση κατά παντός υπευθύνου για πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν στη ραγδαία εκτίναξη της εξάπλωσης του κορωνοιού, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, στη Θεσσαλονίκη υπέβαλε ο ποινικολόγος Νικόλαος Διαλυνάς.
Στη μήνυση, που κατατέθηκε στο Tμήμα Ασφαλείας Λευκού Πύργου, ο κ. Διαλυνάς χαρακτηρίζει τη Θεσσαλονίκη ως «ανοχύρωτη πόλη» καθώς με την ανοχή των αρχών «τα μέτρα που λαμβάνονταν, βρίσκονταν διαρκώς ένα βήμα πίσω, ακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα, αντί να “διαβάσουν” και να προλάβουν την εκθετική τάση» με αποτέλεσμα χιλιάδες Θεσσαλονικείς να προσβληθούν από τον Covid-19 και δυστυχώς αρκετοί απ’ αυτούς να χάσουν ακόμη και τη ζωή τους.
Οι δηλώσεις Μητσοτάκη, Γεωργιάδη, Χαρδαλιά
Στις 138 σελίδες της μήνυσής του συμπυκνώνει το χρονικο της τραγωδίας, συγκεντρώνοντας παράλληλα δημοσιεύματα ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου, συνεντεύξεις, μαρτυρίες και καταγγελίες, ενώ υπενθυμίζεται ότι και στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι υπήρχαν εισηγήσεις κάποιων λοιμωξιολόγων για lockdown στη συμπρωτεύουσα, αλλά όχι πρόταση από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.
Επίσης, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης είχε αναφέρει στον ΣΚΑΪ ότι λοιμωξιολόγοι είχαν προτείνει καραντίνα στην πόλη, αλλά η κυβέρνηση αποφάσισε να μην προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση «σεβόμενη την παράδοση της πόλης και την Ορθοδοξία» με αποτέλεσμα, όπως είπε, να υπάρξει «διασπορά του ιού και η Θεσσαλονίκη να γίνει η πόλη που θρήνησε τα περισσότερα θύματα». Επίσης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς παραδέχτηκε πως υπήρξε σχετική εισήγηση του περιφερειάρχη Απόστουλου Τζιτζικώστα για μέτρα στη Θεσσαλονίκη από τις 22 Οκτωβρίου.
Σημειώνεται πως ο Απόστολος Τζιτζικώστας είναι ένας εκ των μαρτύρων που προτείνονται στη μήνυση για κατάθεση. Επίσης προτείνονται οι Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Α.Π.Θ. Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, αλλά και εκπρόσωποι των καταστημάτων εστίασης, αλλά και δημοσιογράφοι και ο πρόεδρος των εργαζομένων του Ο.Α.Σ.Θ., καθώς στα λεωφορεία του οργανισμού στοιβάζονταν δεκάδες επιβάτες ο ένας πάνω στον άλλον.
Η μήνυση
Στη μήνυση, παρουσιάζοντας γεγονότα - σταθμούς που πυροδότησαν την έξαρση της πανδημίας στην πόλη, ο Νίκος Διαλυνάς υπογραμμίζει ότι υπήρξαν τρανταχτές «εστίες υπερμετάδοσης» του κορωνοϊού οι οποίες αρκούσαν όχι απλά για να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου αλλά για να επιβάλουν την άμεση λήψη μέτρων. Εκτός από τις αναφορές για ελλιπή επιτήρηση της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων, ιδιαίτερη έμφαση, δίνεται στο τριήμερο εορτασμών του Αγίου Δημητρίου, από τις 26 έως τις 28 Οκτωβρίου, που έδωσε τη «χαριστική βολή» στην ήδη επιβαρυμένη επιδημιολογικά Θεσσαλονίκη.
Στη μήνυση ο κ. Διαλυνάς ζητά να διερευνηθεί ποιά άτομα συμμετείχαν στην σύσκεψη της Πέμπτης 22 Οκτωβρίου, που διεξήχθη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία του Νίκου Χαρδαλιά, σχετικά με την πραγματοποίηση ή μη των εκδηλώσεων του τριήμερου εορτασμού του Αγίου Δημητρίου. Ακόμη προτείνει να ζητηθούν άμεσα τα επίσημα αντίγραφα των πρακτικών που τηρήθηκαν στη σύσκεψη αυτή για να διαπιστωθεί ποιά ακριβώς άποψη εξέφρασαν οι συμμετέχοντες, ποιές ήταν οι προτάσεις οι οποίες διατυπώθηκαν και κυρίως τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν σχετικά με το επιδημιολογικό καθεστώς του Covid- 19 τόσο στο αστικό κέντρο όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Επίσης ζητείται «να διευκρινιστεί περαιτέρω ποιος είχε την πρωτοβουλία διενέργειας της σύσκεψης, ποιός προΐστατο και ποιος τελικά έλαβε την απόφαση να διενεργηθούν οι εκδηλώσεις του εορτασμού του Αγίου Δημητρίου». Τέλος, επισημαίνοντας ότι, «λόγω της συμμετοχής τους στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο του Αγίου Δημητρίου προσβλήθηκαν από κορωνοϊό ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, ο οποίος τελικά απεβίωσε και ο Μητροπολίτης Ιερισσού, ο οποίος επέζησε», ζητείται να διερευνηθεί «ποια ήταν η θέση- εισήγηση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την διενέργεια των εκδηλώσεων του εορτασμού του Αγίου Δημητρίου».
«Δεν μπορούσα πλέον να μείνω άπραγος»
«Μετά από έρευνες, διασυλλογή στοιχείων, περίπου 2 μηνών, συγκεντρώσαμε ικανό υλικό το οποίο περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, video, άρθρα και μαρτυρίες που καταδεικνύουν ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων και αρχών για την ξέφρενη και ανεξέλεγκτη αυξητική πορεία της εξάπλωσης του κορωνοιού στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε ολόκληρο το Νομό» επισημαίνει ο κ. Διαλυνάς στο Thesstoday.gr και προσθέτει: «Αυτά τα οποία ζήσαμε όλοι οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, δεν μπορούσαν να μας αφήσουν ασυγκίνητους. Περίμενα να αντιδράσει κάποιος απ’ αυτούς που θεσμικά έπρεπε να αντιδράσουν και να ψάξουν. Κανείς δεν το έκανε.
Οι συνεχείς θάνατοι, ο τρόμος που επικράτησε στην πόλη αλλά και οι αλόγιστες και παράνομες πράξεις αρκετών πολιτών ήταν τόσο κραυγαλέες που θεώρησα ότι δεν μπορούσα πλέον να μείνω άπραγος. Συμπολίτες μας, ανεξαρτήτου ηλικίας, προσβάλλονταν από τον ιό και δυστυχώς, κάποιοι απ’ αυτούς πέθαναν εντελώς μόνοι και αβοήθητοι. Αυτοί οι οποίοι άφησαν και επέτρεψαν να γίνει η Θεσσαλονίκη η “πρωτεύουσα του κορωνοιού” στην Ελλάδα, μαζί με αυτούς που την έκαναν, θα τιμωρηθούν».

Νέες εικόνες από το σημείο της συντριβής των ελικοπτέρων στη φωτιά της Δυτικής Αττικής, δείτε βίντεο
Το φωτογραφικό υλικό αποτυπώνει τις στιγμές μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου από το οποίο διασώθηκαν ο Βρετανός πιλότος και ο Έλληνας σύνδεσμος-μεταφραστής

Νατζμέ Αμινί: 23χρονη Ιρανή φοιτήτρια κινδυνεύει με εκτέλεση για αναρτήσεις στο instagram
Η Αμινί ξυλοκοπήθηκε, συνελήφθη και αναγκάστηκε σε ομολογία για πλήθος κατηγοριών

Η πολύ μυστική συνάντηση Χαμενεΐ - Πεζεσκιάν στο πίσω κάθισμα αυτοκινήτου - Ακουγαν μόνο φωνές
Οι δύο φέρεται να συναντήθηκαν σε μυστική τοποθεσία, αλλά χωρίς ο ένας να βλέπει τον άλλον, παρά μόνο να ακούει τη φωνή

Τραγωδία στη Λέρο: Φορτηγό παρέσυρε και σκότωσε γυναίκα στην Αγία Μαρίνα
Το φορτηγό έκανε όπισθεν και παρέσυρε τη γυναίκα – Η τοπική κοινωνία της Λέρου είναι συγκλονισμένη από το τροχαίο δυστύχημα

Προφυλακίστηκε ο 41χρονος για τη δολοφονία της διασώστριας στη Σύρο
Αναμένονται τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων η οποία διενεργήθηκε στη σορό της 42χρονης

Καιρός: Πότε αναμένεται το νέο κύμα ζέστης - Η πρόγνωση Κολυδά για το 15ήμερο
Σε ποια τμήματα της χώρας αναμένονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες

Βρέθηκε η σορός του συζύγου της Ιταλίδας υπουργού Οικογένειας - Χάθηκε σε λίμνη πριν από έναν μήνα
Ο Λουίτζι Καβαλάρι, 84 ετών, είχε εξαφανιστεί στις 27 Ιουνίου στη λίμνη Βίκο, αφήνοντας πίσω του την υπουργό Ευγενία Ροτσέλα λίγους μήνες μετά τη χρυσή τους επέτειο.

Το 42% των δασών της Αττικής έχει καεί την τελευταία δεκαετία – Καλύτερη η εικόνα στη Δυτική Αττική
Από το 2017 έως και τις 3 Αυγούστου 2026 καταγράφηκαν συνολικά 15 μεγάλες δασικές πυρκαγιές

«Κόκκινος συναγερμός» για φωτιές την Τετάρτη 05/08: Στο Red Code η Αττική και τρεις ακόμη περιοχές
Σε επιφυλακή δήμοι και περιφέρειες

Έκρηξη σε εργαστήριο επισκευής σκαφών στα Χανιά – Νεκρός ο ιδιοκτήτης
Ο άνδρας έφερε σοβαρά εγκαύματα

Η ΕΠΟ αποσύρει τη στήριξή της στον Ινφαντίνο για την προεδρία της FIFA
Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ενημέρωσε τη FIFA πως δεν θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Τζιάνι Ινφαντίνο

Αδιανόητο περιστατικό στη Νάξο: Πανικόβλητος άνδρας έψαχνε το παιδί του και τελικά το είχε ξεχάσει στο κατάλυμα που διέμενε
Το παιδί θεωρήθηκε αγνοούμενο, αλλά η αλήθεια ήταν διαφορετική

Ψάθα: Συνελήφθη ο αδελφός αντιδημάρχου που παραβίασε φυλασσόμενο χώρο και προσέκρουσε στα συντρίμμια του ελικοπτέρου
Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, ο 49χρονος επιχείρησε να περάσει με το αυτοκίνητό του, από τον δρόμο για την Ψάθα

Μαρία Σιαμπάνου: Αυτόπτης μάρτυρας εξηγεί γιατί η ρεπόρτερ ξέσπασε σε γέλια την ώρα της φωτιάς
Ο μετεωρολόγος θέλησε να ξεκαθαρίσει την αλήθεια πίσω από το επίμαχο περιστατικό

Ελαιόλαδο: Νέο κύμα ανατιμήσεων απειλεί το φθινόπωρο
Αγρότες σε όλη την Ευρώπη προειδοποιούν για σημαντικές απώλειες παραγωγής σε δεκάδες καλλιέργειες, από το καλαμπόκι έως τα λαχανικά, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ελληνόκτητο πλοίο χτυπήθηκε στα στενά του Ορμούζ - Αγνοείται μέλος του πληρώματος
Το πλοίο έπλεε υπό σημαία Λιβερίας και το τελευταίο σήμα του καταγράφηκε στον κόλπο του Ομάν

Χανιά: Νεκρή σε χωράφι βρέθηκε η 75χρονη που αγνοούνταν
Την άτυχη ηλικιωμένη, η οποία αντιμετώπιζε προβλήματα άνοιας, εντόπισε τυχαία περαστικός στην περιοχή Νεροκούρου - τα αίτια θανάτου θα διερευνηθούν με νεκροψία.

Ψάθα: Συνελήφθη αδελφός αντιδημάρχου που παραβίασε τον αποκλεισμό στα συντρίμμια του ελικοπτέρου
Ο 49χρονος επιχείρησε να περάσει με το αυτοκίνητό του στον αποκλεισμένο χώρο του δυστυχήματος και τελικά ακούμπησε τα συντρίμμια, ενώ εκκρεμεί η έρευνα της ΔΑΟΕ για τον θάνατο των δύο χειριστών.

Drone κατέγραψε την καταστροφή που άφησε πίσω της η φωτιά στη Φωκίδα
Πρόκειται για τη φωτιά που ξεκίνησε το μεσημέρι της 1ης Αυγούστου σε δασική έκταση στο Σκάλωμα

Σκάφος αναψυχής στη Σκόπελο λεηλατούσε τον ελληνικό βυθό, η ΔΕΟΣ κατέσχεσε προστατευμένα κοράλλια αξίας 800.000 ευρώ
Από τον βυθό του Αιγαίου στα εργαστήρια της νότιας Ιταλίας - Πώς η ανάλυση κινδύνου της ΑΑΔΕ και τα ψηφιακά ίχνη αποκάλυψαν παράνομο φορτίο 800.000 ευρώ και την κομπίνα του «κόκκινου χρυσού»

Ριάνα: Η σέξι φωτογράφιση με κορμάκι για τη νέα σειρά εσωρούχων της «Savage X Fenty»
«Ακόμα και έξω υπάρχουν κανόνες» ανέφερε η Ριάνα στη λεζάντα της ανάρτησής της

Απίστευτες εικόνες στη Βραζιλία: Απόπειρα απαγωγής παιδιού στη μέση του δρόμου με ταξί
Το παιδί έκανε ποδήλατο σε έναν δρόμο του Σάο Πάολο όταν προσπάθησαν να το απαγάγουν

Φρίκη στο Λαύριο: Μητέρα εξανάγκαζε την κάτω των 12 ετών κόρη σε πορνογραφικές βιντεοκλήσεις με 56χρονο
Συνελήφθη 56χρονος στο Λαύριο, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα για υπόθεση γενετήσιων πράξεων και παρακολούθησης πορνογραφικών παραστάσεων ανήλικης κάτω των 12 ετών

«Made by… AI» – Τι αλλάζουν οι υποχρεωτικοί κανόνες της ΕΕ για τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης
Οι διατάξεις του νόμου της ΕΕ σχετικά με τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης είναι σε ισχύ από την Κυριακή, καθιστώντας τις Βρυξέλλες τον κορυφαίο ρυθμιστικό φορέα στον κόσμο στον τομέα της AI - Τι αλλάζει;

«Ε όχι κι έτσι βρε Μαρίες»: Για παρασκηνιακές εντολές και σκοτεινά πρόσωπα καταγγέλλει Καρυστιανού και Γρατσία στέλεχος του κόμματος
Ο επικοινωνιολόγος Ηλίας Μιχάλας αναφέρεται στην «εντελώς ανάποδη στρατηγική» που ακολουθεί η «Ελπίδα για τη Δημοκρατία»

Ναύπλιο: Αγρια ληστεία μετά φόνου ο θάνατος του ψυχολόγου - Τι υποστηρίζουν οι δύο συλληφθέντες
Τα ευρήματα των αστυνομικών ερευνών στην Αργολίδα για τον θάνατο του 59χρονου

Humanity Greece: Έκκληση στήριξης για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές
Οι εθελοντές της οργάνωσης βρίσκονται ήδη στα πύρινα μέτωπα διανέμοντας ανθρωπιστική βοήθεια σε οικογένειες που έχασαν τα πάντα.

Νεκρός ανασύρθηκε 32χρονος από φαράγγι στον Όλυμπο
Ο άνδρας βούτηξε σε μία βάθρα και φέρεται να υπέστη ανακοπή με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του

Νέες πυρκαγιές σε Κιλκίς, Πιερία, Πύλο - Μεγάλη μάχη στη Δυτική Αττική
Μάχη με τις φωτιές συνεχίζουν να δίνουν για ένα ακόμη 24ωρο οι πυροσβέστες

Νέες εξελίξεις στην υπόθεση του 59χρονου που εντοπίστηκε νεκρός στην Κάντια Αργολίδας – Συνελήφθησαν δύο άτομα για ανθρωποκτονία
Πρόκειται για δύο άτομα ηλικίας 20 και 24 ετών

Κληρώσεις ΑΕΚ, Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκού και ΟΦΗ: Ώρες και πιθανοί αντίπαλοι στα playoffs
Τρεις κληρώσεις για Champions League, Europa League και Conference League πραγματοποιούνται σήμερα στη Νιόν - οι ελληνικές ομάδες μαθαίνουν τους επόμενους αντιπάλους τους.

«Μπλε» ταυτότητες: Τέλος εποχής - Τι αλλάζει από σήμερα
Οι παλαιού τύπου ταυτότητες παύουν να γίνονται δεκτές ως ταξιδιωτικά έγγραφα για τη Ζώνη Σένγκεν - Αναλυτικά η διαδικασία έκδοσης της νέας ταυτότητας μέσω της πλατφόρμας id.gov.gr.

Ναύπλιο: Νεκρός εντοπίστηκε ο 58χρονος ψυχολόγος που αγνοούνταν – Δύο συλλήψεις
Η σορός του άνδρα βρέθηκε σε προχωρημένη σήψη, σε σημείο αρκετά μακριά από την περιοχή όπου είχαν εντοπιστεί τις προηγούμενες ημέρες το όχημά του

Αγέλη τσακαλιών εντοπίστηκε στην Θέρμη της Θεσσαλονίκης
Ζητείται αυξημένη προσοχή τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες, ιδιαίτερα σε πιο απομονωμένα σημεία και για όσους κυκλοφορούν με κατοικίδια

Εργατικό ατύχημα για 25χρονη στη Θεσσαλία: Το δεξί χέρι της εγκλωβίστηκε σε μηχάνημα, ακρωτηριάστηκαν δείκτης και αντίχειρας
Η νεαρή μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΚΑΤ της Αθήνας προκειμένου να υποβληθεί σε εγχείρηση συγκόλλησης των δύο δαχτύλων

«Κόκκινος» συναγερμός Μαρουσάκη: Οι δύο παράγοντες που ευνοούν την εξάπλωση της πυρκαγιάς
Πώς θα κινηθούν οι άνεμοι τις επόμενες ώρες

Θεσσαλονίκη: Αγριος ξυλοδαρμός υπαλλήλου σε ψιλικατζίδικο, συνελήφθησαν δυο άτομα
Ο τραυματίας μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και νοσηλεύεται

Πύρινος ανεμοστρόβιλος στο Κανδήλι Μεγάρων – Δείτε βίντεο από το επικίνδυνο φαινόμενο
Αυτό το επικίνδυνο φυσικό φαινόμενο δημιουργείται κατά τη διάρκεια μεγάλων δασικών πυρκαγιών και αποτελείται από φλόγες, στάχτη και θερμές αέριες μάζες

Συγκλονιστικές εικόνες από τη φωτιά στα Μέγαρα: Αλογα τρέχουν να ξεφύγουν από τις φλόγες στο Κανδήλι
Μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά που πλέον έχει φτάσει στην Αγία Σκέπη

Δύο ενεργές ζώνες στη Δυτική Αττική – Έως 28 εναέρια μέσα στη μάχη με τις φλόγες
Στη νότια πλευρά της πυρκαγιάς και στον βόρειο τομέα κοντά στην Αγία Παρασκευή επικεντρώνονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις










