Σε δύο μέτωπα επιχειρεί η χώρα μας να ανακόψει την επιδημία του κορωνοϊού. Στο ένα μέτωπο αντιμετωπίζει τα εισαγόμενα κρούσματα, τους θετικούς στον κορωνοϊό τουρίστες που μπαίνουν σταθερά κατά περίπου δυο δεκάδες την ημέρα στη χώρα, και στο άλλο καλείται να αντιμετωπίσει τους Έλληνες και τη χαλαρή συμπεριφορά τους σε ό,τι αφορά την τήρηση των μέτρων, μια χαλαρότητα που μπορεί να οδηγεί με ταχύτητα σε διασπορά κρουσμάτων και σε τοπικές εξάρσεις ανά τη χώρα.
Ενδεικτικό των αντανακλαστικών της πολιτείας είναι ότι δρομολογεί Επιχειρησιακό Σχέδιο ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, το οποίο θα συζητηθεί σήμερα σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η ανησυχία των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών εντείνεται για την πορεία της επιδημίας, παρότι στη χώρα μας ο δείκτης μετάδοσης και τα άλλα δεδομένα όπως οι εισαγωγές σε νοσοκομεία, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι κινούνται ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Η μελανή επιδημιολογική εικόνα των όμορων βαλκανικών χωρών επηρεάζει και την Ελλάδα. Τα εκατοντάδες κρούσματα που καταγράφονται ημερησίως στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία ήδη απασχολούν τους αρμόδιους στην χώρα μας που έχουν εξετάσει ήδη το ενδεχόμενο να αποκλειστεί η πρόσβαση των κατοίκων των δύο χωρών προς την Ελλάδα, κατά την πεπατημένη της απόφασης που λήφθηκε για τη Σερβία.
Την Πέμπτη καταγράφηκαν 50 νέα περιστατικά κορωνοϊού, με τα εισαγόμενα να εξακολουθούν να αποτελούν μεγάλο μέρος αυτών (27 εισαγόμενα κρούσματα ανακοινώθηκαν χθες). Αυτά προστέθηκαν στα 127 εισαγόμενα περιστατικά που είχαν καταγραφεί τις πρώτες 8 ημέρες του Ιουλίου, δηλαδή 154. Συνολικά τα κρούσματα μέχρι τώρα στον Ιούλιο ανέρχονται σε 276.
Τα 122 εγχώρια κρούσματα εντοπίζονται κυρίως στη Θράκη, με την Ξάνθη να κρατά τα πρωτεία στα θετικά κρούσματα κορωνοϊού. Πολλές περιφερειακές ενότητες έχουν εμφανιστεί στον χάρτη με τις τουριστικές περιοχές. Ενδεικτικά, αναφέρονται η Θάσος, η Κέρκυρα και η Αιδηψός, η Κάρπαθος και η Σύρος, η Χαλκιδική.
Η γεωγραφική κατανομή των υπόλοιπων από τα χθεσινά κρούσματα έχει ως εξής: Εξι κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, επτά στην Αττική, έξι στη Θεσσαλονίκη, δύο στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, ένα στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης. Στην Καβάλα, ειδικά, σήμανε συναγερμός καθώς το ένα περιστατικό εντοπίστηκε σε οίκο ευγηρίας.
Το plan b υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας θα εκτυλιχθεί σε περίπτωση μιας ενδεχόμενης έξαρσης του κορωνοιού. Η παρουσίαση του σχεδίου και της κατανομής των δυνάμεων από όλα τα Σώματα, θα γίνει από τον κ. Χαρδαλιά και στοιχεία της λειτουργίας του Συστήματος στοχευμένης δειγματοληψίας, από τον κ. Δρακόπουλο.
Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τρία στάδια:
1. Έλέγχους σε όλους όσους φτάνουν στην Ελλάδα από τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα.
2. Ελέγχους στους εποχικούς εργαζόμενους στη χώρα μας, κυρίως από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες.
3. Τεστ σε όλους, σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας.
Στο μεταξύ, διευκρινίσεις για τη διαχείριση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και μεταφοράς αυτών σε χώρους φιλοξενίας περιλαμβάνονται σε οδηγία που απέστειλε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, το ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, διαγνωστικά εργαστήρια και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.
Σημειώνεται ότι τα ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα βάσει των οποίων λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι της Covid-19, εκδόθηκαν τέλη Μαΐου.
Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος το Εργαστήριο ενημερώνει την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Στη συνέχεια η ΓΓΠΠ με τη σειρά της ενημερώνει: α) τον ασθενή σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δηλώσει στο PLF β) τον γιατρό του ξενοδοχείου ή τον συμβεβλημένο γιατρό του τουριστικού καταλύματος (όταν πρόκειται για μικρότερες μονάδες) γ) την πλησιέστερη Υγειονομική Μονάδα του ΕΣΥ (Νοσοκομείο ή Κέντρο ) δ) και το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ.
Το συντονισμό της μεταφοράς του επιβεβαιωμένου κρούσματος αναλαμβάνει το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ.
Σε περίπτωση όπου ο τουρίστας προσέρχεται αυτοβούλως σε υγειονομική μονάδα του ΕΣΥ (Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας και Περιφερειακό Ιατρείο) εκτιμάται από τον γιατρό της μονάδας με βάση τα υφιστάμενα και εφόσον κριθεί αναγκαίο υποβάλλεται σε λήψη δείγματος για κορονοϊό, ακολουθείται η διαδικασία του ύποπτου κρούσματος και ενημερώνεται η Πολιτική Προστασία και το ΕΚΑΒ.
Επισημαίνεται ότι την ευθύνη παρακολούθησης της πορείας του ασθενούς την έχει η πλησιέστερη Υγειονομική Μονάδα του ΕΣΥ (Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας) στο χώρο φιλοξενίας (κατάλυμα απομόνωσης).
Πηγή: http://www.protothema.gr/greece/article/1025270/koronoios-mahi-se-duo-metopa-gia-na-min-foudosei-i-epidimia/
Ηράκλειο: Ψάρεψαν λαγοκέφαλο 50 εκατοστών
Η παρουσία του τόσο κοντά στην ακτή προκαλεί προβληματισμό

Σοκαριστικό περιστατικό: Παίκτρια κλωτσάει αντίπαλη στο κεφάλι και αποβάλλεται για 5 χρόνια
Η ομάδα της αποκλείστηκε από το πρωτάθλημα μετά τη βίαιη επίθεση

Πυροβολισμοί έξω από το προξενείο των ΗΠΑ στο Τορόντο
Δεν σημειώθηκε τραυματισμός

Διασωληνωμένο στη Γερμανία το δίχρονο αγοράκι από τα Χανιά – Μεταφέρθηκε με ειδική πτήση
Έντονη ανησυχία για πιθανές βλάβες στον εγκέφαλο λόγω του χρόνου που το παιδί παρέμεινε βυθισμένο στο νερό

F-35 στην Τουρκία: «Κανείς δεν θα μου πει τι να πουλήσω», λέει ο Τραμπ – Στην Αγκυρα η απόφαση
Ο Αμερικανός πρόεδρος έριξε την μπάλα στην Τουρκία για το ζήτημα της πώλησης των αμερικανικών μαχητικών F-35

Γιος επιτέθηκε με μπαλτά στον 61χρονο πατέρα του στο κέντρο του Βόλου
Έρευνες σε εξέλιξη με εξέταση καταθέσεων μαρτύρων και υλικού από κάμερες ασφαλείας

Τροχαίο – θρίλερ στην Κεφαλονιά -Το σημείωμα του 30χρονου οδηγού στα social που κινεί υποψίες
Η ανάρτηση βρίσκεται υπόψη των αρμόδιων Αρχών

Δύο αδέλφια από τη Ρωσία εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς στην Ταϊλάνδη – Τελευταίο μήνυμα στη μητέρα τους: «Επείγον»
Η οικογένεια των Ρώσων ζει στην Πατάγια εδώ και 8 χρόνια – τα δύο αδέλφια είχαν βγει βόλτα με μηχανή όταν χάθηκαν τα ίχνη τους

Αεροπλάνο προσγειώθηκε εκτάκτως στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» λόγω ένδειξης καπνού
Το αεροσκάφος επέστρεψε στο αεροδρόμιο ενώ εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα - Πάρος

Κωνσταντίνος Καρέτσας: Η βόμβα «έσκασε»
Η μεταγραφά του 19χρονου στην Ντόρτμουντ αποτελεί ρεκόρ πώλησης στην ιστορία του βελγικού συλλόγου.

Εικόνες Αποκάλυψης σε Γαλλία και Ισπανία: Νέος καύσωνας «απειλεί» να αναζωπυρώσει τα πύρινα μέτωπα
Από τις μεγαλύτερες καταστροφές μετά τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο -Περισσότεροι από 300.000 ανθρώπους έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους - Οι αρχές προειδοποιούν ότι το νέο κύμα καύσωνα και οι ακραίες συνθήκες μπορεί να αναζωπυρώσουν τα πύρινα μέτωπα.

Χειροπέδες στο Ντουμπάι για τον «Έντικ»
Οι ελληνικές Αρχές υπέβαλαν επίσημο αίτημα προς τις αρχές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την έκδοσή τους στην Ελλάδα

Παρά τρίχα τραγωδία στο Tour de France: Αθλητής σώθηκε από πτώση σε γκρεμό για λίγα εκατοστά , δείτε βίντεο
Νωρίτερα ο ίδιος αθλητής είχε πέσει, όταν γλίστρησε μέσα σε ένα σκοτεινό και βρεγμένο τούνελ

Γιατροί του Κόσμου: Πρόγραμμα «Ενεργός και Υγιής Γήρανση 60+» σε δήμους της Αττικής
Με την υποστήριξη του ΤΙΜΑ Κοινωφελούς Ιδρύματος και της THI Καναδά, το πρόγραμμα αξιοποιεί καινοτόμα ψηφιακή μεθοδολογία για την ενίσχυση της αυτονομίας και της υγείας ατόμων άνω των 60 ετών.

Φόβοι για υπερβακτήριο που μεταδίδεται από τα κατοικίδια στους ανθρώπους - Ανησυχούν οι ειδικοί
Το μικρόβιο Acinetobacter baumannii έχει καταταγεί από τον ΠΟΥ στην κατηγορία «Προτεραιότητα 1»

Τραγωδία στην Ηλεία: Νεκρός 63χρονος σε ατύχημα με αλυσοπρίονο – Τον βρήκε η κόρη του
Ο άνδρας εντοπίστηκε αναίσθητος μέσα σε λίμνη αίματος στην αποθήκη του σπιτιού του στις Ράχες Κρεστένων, με σοβαρό τραύμα στο λαιμό.

Ένας νεκρός στη μεγάλη πυρκαγιά σε εργοστάσιο στην Κόρινθo που ξέσπασε μετά από έκρηξη
Σε εργοστάσιο παρασκευής και συσκευασίας ξυδιού η φωτιά, η οποία έχει τεθεί υπό έλεγχο - Δείτε βίντεο

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση της 41χρονης από τη Σύρο: Ο θάνατος προήλθε από μαχαιριά στον θώρακα
Την Τρίτη η απολογία του ζευγαριού

Η τάξη του μέλλοντος είναι ήδη εδώ: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τα σχολεία στην Κίνα
Η Κίνα αναπτύσσει «έξυπνες» τάξεις με διαδραστικούς πίνακες και θρανία τεχνητής νοημοσύνης που εξυπηρετούν ήδη 160 εκατομμύρια μαθητές σε 60.000 σχολεία.

Από κυβερνοεπίθεση σε… διαφημιστικό κόλπο; Η θεωρία που φουντώνει μετά την επίθεση του ChatGPT
Η θεωρία που βάζει στο στόχαστρο την OpenAI μετά το χάος με το ChatGPT

Χάος σε διαδήλωση κατά του υπερτουρισμού στη Μαγιόρκα: Οκτώ τραυματίες, πλαστικές σφαίρες και χιλιάδες διαδηλωτές, δείτε βίντεο
Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν ότι η συνεχής αύξηση του τουρισμού έχει οδηγήσει σε κορεσμό των υποδομών και των δημόσιων υπηρεσιών, επηρεάζοντας αρνητικά την καθημερινότητα των μόνιμων κατοίκων

Στα κινητά και τον ιατροδικαστή ψάχνουν τις απαντήσεις για τη δολοφονία της 41χρονης στη Σύρο, αύριο οι απολογίες του ζευγαριού
Οι αστυνομικοί εξακολουθούν να εξετάζουν καρέ - καρέ το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας - Αύριο στην Ερμούπολη η κηδεία της διασώστιας του ΕΚΑΒ

«Τουρισμός για όλους» με διευρυμένα κριτήρια, πότε ανοίγει η πλατφόρμα και ποιοι θα λάβουν έως 600 ευρώ
Τα άτομα με αναπηρία εξαιρούνται από τα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ προβλέπεται επιπλέον ενίσχυση για τις πολύτεκνες οικογένειες - Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν αιτήσεις στις αρχές Αυγούστου μέσω των ψηφιακών πλατφορμών gov.gr και vouchers.gov.gr ή μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών

Γυρνούσαν την Ελλάδα για διακοπές και αυτός την ξυλοφόρτωνε – Συνελήφθη 32χρονος στο Ηράκλειο
Ο 32χρονος συλληφθείς αναμένεται να οδηγηθεί στον Εισαγγελέα.

Συγκλονιστικά βίντεο με ζώα που παλεύουν να ξεφύγουν από τις φλόγες σε Ισπανία και Γαλλία
Αλογα τρέχουν τρομαγμένα, ελάφια εγκαταλείπουν φλεγόμενα δάση και πυροσβέστες που περιθάλπουν εξαντλημένα ζώα

Φωτιές στη Γαλλία: Μάχη να μην καεί το Μπορντό
Αποκαρδιωτικές φωτογραφίες

Καιρός Αύγουστος: Τι δείχνουν οι Ιταλοί μετεωρολόγοι για την Ελλάδα
Ενώ η δυτική Ευρώπη προετοιμάζεται για ισχυρό καύσωνα, η Ελλάδα αναμένεται να παραμείνει εκτός του πυρήνα της ζέστης στις αρχές Αυγούστου.

Δημοσκόπηση Marc: Πάνω από 30% η ΝΔ με 14 μονάδες διαφορά από την ΕΛΑΣ – Κατακρήμνιση ΣΥΡΙΖΑ στο 1,3%
Η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη με 30,8%, ο Μητσοτάκης πρώτος στην καταλληλότητα και σχεδόν δύο στους τρεις πολίτες εκτιμούν ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Έκρηξη σε πετρελαιοφόρο στα Στενά του Ορμούζ μετά από πρόσκρουση σε νάρκη
Το δεξαμενόπλοιο είχε παρεκκλίνει από την καθορισμένη ιρανική διαδρομή διέλευσης, ενώ παραμένουν άγνωστες η ταυτότητά του και η έκταση των ζημιών.

Γαλλία: Η φωτιά απέχει 15 χλμ. από το Μπορντό – 240 σπίτια κάηκαν και εξετάζεται πλήρης εκκένωση
Πάνω από 220.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στην περιοχή, ενώ η πυρκαγιά στη Ζιρόντ καταγράφεται ως μία από τις μεγαλύτερες στη Γαλλία από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Καλλιάνος: Πότε επιστρέφει η ζέστη και πού θα φτάσουν οι 40°C
Από την Κυριακή η θερμοκρασία ανεβαίνει σταδιακά, με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 40 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα από τα μέσα της εβδομάδας.

Φορολογικά «μπόνους» για συνεπείς: Τι κίνητρα εξετάζονται ενόψει ΔΕΘ
Μεγαλύτερες εκπτώσεις φόρου, ταχύτερες επιστροφές ΦΠΑ και νέο καθεστώς επιβράβευσης επιχειρήσεων περιλαμβάνονται στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών ενόψει ΔΕΘ.

Αναπαράσταση της δολοφονίας στη Σύρο: Τι αποκάλυψαν οι καταθέσεις του ζευγαριού
Η διαδικασία διήρκεσε περίπου τρεις ώρες - το ζευγάρι οδηγήθηκε χωριστά στο σπίτι και οι καταθέσεις τους δεν παρουσίασαν ουσιαστικές αντιφάσεις, ενισχύοντας το σενάριο της ληστείας.

ΗΠΑ και Βρετανία σχεδιάζουν διεθνή συμμαχία για τα Στενά του Ορμούζ – Έρχεται διάσκεψη στο Λονδίνο
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται συνάντηση υψηλού επιπέδου με υπουργούς Αμυνας και στρατιωτικούς διοικητές, ενώ ο Νετανιάχου θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο την Τρίτη.

Καιρός: Η αστάθεια συνεχίζεται και σήμερα Σάββατο - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
Ισχυρές βροχές, καταιγίδες, μποφόρ στο Αιγαίο και πτώση θερμοκρασίας προβλέπει η ΕΜΥ για το Σάββατο σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σαουδαραβικά πλήγματα κατά Χούθι στην Υεμένη – Στόχος λιμάνι και νησί
Ο συνασπισμός υπό σαουδαραβική ηγεσία έπληξε εγκαταστάσεις στη Χοντάιντα και στο νησί Καμαράν ως αντίποινα για επιθέσεις σε εμπορικά πλοία.

Πτώση δέντρου στο Ίλιον πάνω σε ταξί μετά το μπουρίνι στην Αττική – Πληροφορίες για εγκλωβισμένο άτομο
Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό ατόμου

Συναγερμός στην Ιταλία για δαγκώματα από ψάρι σε λουόμενους
«Έχασε πολύ αίμα» – Γιατί οι αρχές αποκλείουν τον λαγοκέφαλο

Η κακοκαιρία σφυροκοπά τη χώρα με μπουρίνια, χαλάζι και πάνω από 100.000 κεραυνούς σε μία ώρα – Σε ετοιμότητα η Αττική
Οι καταιγίδες αναμένεται να συνοδεύονται από έντονη κεραυνική δραστηριότητα

Η εκκένωση του Καπ Φερέ στη Γαλλία, ένα πρωτοφανές σχέδιο, που είχε εκπονηθεί από το 2023
Η πυρκαγιά έχει ήδη κάψει περισσότερα από 125.000 στρέμματα, μια επιφάνεια μεγαλύτερη εκείνης του Παρισιού και οδήγησε στην εκκένωση 44.000 ανθρώπων σε διάστημα δύο ημερών










