Μια νέα μελέτη που προκαλεί… τρόμο για το πόσο εύκολα μπορεί να μεταδοθεί ο κορονοϊός. Έγινε στη Βρετανία, με επικεφαλής Έλληνες επιστήμονες και δείχνει πόσο σημαντική είναι η χρήση μάσκας στα μαγαζιά και ο καλός αερισμός των χώρων.
Η συνομιλία μέσα σε κλειστό χώρο, ιδίως όταν αυτός δεν αερίζεται καλά, με κάποιον που έχει τον κορονοϊό, μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνη για να κολλήσει κανείς, όσο το να βήχει ο συνομιλητής, δείχνει η νέα βρετανική έρευνα.
Αυτό οφείλεται στα μικροσκοπικά σταγονίδια που εκπνέονται κατά την ομιλία και τα οποία αιωρούνται στον αέρα για περισσότερη ώρα από όση τα μεγαλύτερα σωματίδια του βήχα, αναφέρει η νέα μελέτη στη Βρετανία με επικεφαλής Έλληνες ερευνητές της διασποράς.
Υπάρχει επιστημονική συναίνεση ότι η μεγάλη πλειονότητα των κρουσμάτων Covid-19 συμβαίνουν μέσω μετάδοσης σε κλειστούς χώρους, ιδίως τον χειμώνα. Το νέο μαθηματικό μοντέλο των ερευνητών εκτιμά ότι εάν δύο άνθρωποι -εκ των οποίων ο ένας έχει μολυνθεί από τον ιό- μιλούν σε χώρο που δεν αερίζεται καλά και κανένας δεν φοράει μάσκα, η ομιλία τους είναι πιθανότερο να μεταδώσει τον κορονοϊό, από ό,τι το βήξιμο του ενός.
Ενώ τα πιο βαριά σταγονίδια, όπως αυτά που εκκρίνονται με τον βήχα, πέφτουν στο έδαφος σε μικρή απόσταση από αυτόν που βήχει, τα μικρότερα σωματίδια που εκπέμπονται με την ομιλία, ταξιδεύουν σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο μέτρων και παραμένουν περισσότερο στον αέρα, με αποτέλεσμα μία απλή συζήτηση με κάποιον φορέα του κορονοϊού να ενέχει παρόμοιους -αν όχι μεγαλύτερους- κινδύνους με το να βρεθεί κανείς στον ίδιο χώρο με κάποιον φορέα του ιού που βήχει.
Χρειάζονται ελάχιστα δευτερόλεπτα για να ταξιδέψουν τα σταγονίδια της ομιλίας δύο μέτρα, όπως υπολόγισαν οι ερευνητές των πανεπιστημίων Κέιμπριτζ και Imperial Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής, Επαμεινώνδα Μαστοράκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Proceedings of Royal Society A» της Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών της Βρετανίας.
Γι’ αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, χρειάζονται μάσκες, τήρηση αποστάσεων και καλός αερισμός στους κλειστούς χώρους, ώστε να μη συσσωρεύονται τα πιθανώς μολυσμένα σωματίδια στον εγκλωβισμένο αέρα.
Η μελέτη εκτιμά ότι είναι ανασφαλές να στέκεται κάποιος χωρίς μάσκα σε απόσταση δύο μέτρων από έναν άνθρωπο με κορονοϊό που μιλάει. Σύμφωνα με την έρευνα, μία ώρα αφότου ένας μολυσμένος άνθρωπος έχει μιλήσει επί μισό λεπτό, το αερόλυμα που έχει απομείνει περιέχει πολύ περισσότερα ιικά σωματίδια από ό,τι μετά από ένα βήξιμο!
Σε έναν στενό και κλειστό χώρο αυτή η ποσότητα αιωρούμενου κορονοϊού θεωρείται αρκετή για να τον μεταδώσει. Το κατά πόσο αυτό, όντως, θα συμβεί, θα εξαρτηθεί από τα πόσα σωματίδια θα εισπνεύσει κάποιος, γι’ αυτό είναι ζωτικό να φοράει μάσκα.
Οι ερευνητές δημιούργησαν και έναν δωρεάν online υπολογιστή (Airborne.cam) που βοηθά να υπολογίσει κάποιος τον κίνδυνο να μολυνθεί σε κλειστό χώρο μόνο από τα αερομεταφερόμενα σωματίδια.
Ο υπολογιστής (https://airborne.cam/), που αναπτύχθηκε από τον ελληνικής καταγωγής ερευνητή Σάββα Γκαντώνα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από καταστηματάρχες, ξενοδόχους, εργοδότες κ.ά. για να υπολογίσουν κατά πόσο είναι επαρκής ο αερισμός στους χώρους τους.
Σύμφωνα με το εν λόγω εργαλείο, η παραμονή μίας ώρας σε ένα κατάστημα 250 τετραγωνικών μέτρων με μέγιστη χωρητικότητα 50 ατόμων και αερισμό ανάλογο των γραφείων, έχει ως αποτέλεσμα μία πιθανότητα περίπου 8% να κολλήσει κάποιος κορονοϊό, εάν υποτεθεί ότι υπάρχουν πέντε άνθρωποι φορείς του κορονοϊού και κανείς δεν φοράει μάσκα.
Εάν ο αερισμός βελτιωθεί, ο κίνδυνος μπορεί να πέσει κάτω από το 2%, ενώ το ίδιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του μοντέλου, μπορεί να συμβεί εάν όλοι φορούν μάσκα μόνιμα μέσα στον κλειστό χώρο.
Πηγή: http://www.newsit.gr/ygeia/koronoios-i-omilia-se-kleisto-xoro-mporei-na-eksaplosei-ton-io-oso-o-vixas/3204849/
Μάτι: Ρίγη συγκίνησης στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 104 θύματα - 8 χρόνια από την εθνική τραγωδία
Συγγενείς, επιζώντες και εκπρόσωποι της Πολιτείας απέτισαν φόρο τιμής στους νεκρούς της καταστροφικής πυρκαγιάς

Λάρισα: Φωτιά σε διαμέρισμα – Στο νοσοκομείο άνδρας με εγκαύματα
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε υπόγειο διαμέρισμα πολυκατοικίας στο κέντρο της Λάρισας

Σταύρος Γεωργίου: Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία σε βάρος του καθ` ομολογίαν δολοφόνου του
Οδηγήθηκε σε ανακριτή και έλαβε προθεσμία για τη Δευτέρα

Ηράκλειο Κρήτης: Νεκρή βρέθηκε 55χρονη μέσα σε σταθμευμένο αυτοκίνητο
Καμία ένδειξη εγκληματικής ενέργειας δεν έχει προκύψει μέχρι στιγμής

Τραμπ: «Εξετάζω μαζική επίθεση κατά του Ιράν – Είμαι έτοιμος να ξαναρχίσω τον πόλεμο»
Αμερικανοί αξιωματούχοι διευκρινίζουν ότι δεν έχουν εκδοθεί νέες εντολές προς τις ένοπλες δυνάμεις και δεν υπάρχει καθορισμένο χρονοδιάγραμμα

Νεκρή γυναίκα στην Ανω Σύρο – Βρέθηκε μαχαιρωμένη
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένα άτομο που φέρεται να σχετίζεται με την υπόθεση έχει τεθεί υπό κράτηση

Έκρηξη σε εργοστάσιο στα Χανιά - Με σοβαρά εγκαύματα ο ιδιοκτήτης
Η έκρηξη σημειώθηκε σε εργαστήριο που δραστηριοποιείται στην επισκευή πολυεστερικών σκαφών

Ζάκυνθος: Στη ΜΕΘ διασωληνωμένος ασθενής με ύποπτα σύμπτωμα λεπτοσπείρωσης
Εστάλησαν δείγματα στο ΑΧΕΠΑ για εργαστηριακή επιβεβαίωση

Ρεκόρ πτωχεύσεων και μαζικές απολύσεις: Ανησυχητικά σήματα για την οικονομία της Γερμανίας
Χρόνια αστάθειας για τη γερμανική οικονομία - η προβλεπόμενη ανάκαμψη για φέτος αναμένεται να φέρει μόλις μικρή ανάπτυξη

Δίωξη για δωροδοκία κατ` εξακολούθηση στον ιατροδικαστή και τον τοξικολόγο των Χανίων
Και οι δύο πήραν προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα - Η υπόθεση συνδέεται με τη «μαφία των Χανίων» - Οι αλλοιωμένες εκθέσεις αφορούσαν υποθέσεις με ποινικό υπόβαθρο

Τζούμπιλαντ Σάικς: Ο διάσημος τενόρος δολοφονήθηκε με 73 μαχαιριές από τον γιο του – Νέα στοιχεία από τη νεκροψία
Η σύζυγός της ήταν στο μπάνιο και άκουσε τον άνδρα της να φωνάζει

Κοινωνικό Οδοντιατρείο Γιατρών του Κόσμου στη Θεσσαλονίκη με στήριξη της THI Australia
Δωρεάν υπηρεσίες στοματικής υγείας για ευάλωτες ομάδες, με ιδρυτικό δωρητή την Ελληνική Πρωτοβουλία Αυστραλίας.

Βιντεο από τις επιθέσεις Χούθι με πυραύλους σε δύο τάνκερ της Σαουδικής Αραβίας στην Ερυθρά Θάλασσα
Στοχεύσαμε δύο σαουδαραβικά πετρελαιοφόρα, τα Encelia και Layla, επειδή παραβίασαν την απόφαση αποκλεισμού που έχει εκδώσει οι ένοπλες δυνάμεις, είπε ο εκπρόσωπός τους

Αδήλωτες περιουσίες εκατομμυρίων ευρώ αποκάλυψε έρευνα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος
Στελέχη οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, πανεπιστημίων, πολεοδομιών, νοσοκομείων και δημοσιογράφοι στο «μικροσκόπιο»

«Ασπίδα του Αχιλλέα»: Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε τον αντιαεροπορικό θόλο και πάνω από 4 δισ. σε εξοπλισμούς
Πέρα από τον πολυεπίπεδο αντιαεροπορικό θόλο, εγκρίθηκαν C-390, υποβρύχια οχήματα VICTA, μικροδορυφόροι SAR και αποστολή στελεχών στο MIT για εκπαίδευση σε τεχνητή νοημοσύνη.

Πώς κινήθηκαν οι βάσεις 2026: Ποιες σχολές αυξήθηκαν πάνω από 1.000 μόρια - Τα τμήματα με τη μεγαλύτερη πτώση
Για ποιες σχολές υπήρξε ζήτηση - Σύμβουλος σταδιοδρομίας εξηγεί

Πρόστιμο 890 εκατ. ευρώ στην Google από την Κομισιόν - Tι πρέπει να αλλάξει άμεσα
Η Google έχει 60 ημέρες για να συμμορφωθεί, αλλιώς αντιμετωπίζει πρόστιμα έως 5% του παγκόσμιου τζίρου της.

Minoan Lines: 50% έκπτωση για τους επιτυχόντες των Πανελληνίων 2026 και την οικογένειά τους
Η προσφορά αφορά ταξίδια στη γραμμή Πειραιάς–Μήλος–Ηράκλειο και ισχύει έως τις 31 Οκτωβρίου 2026.

Ανδρας βάφτηκε «Τζόκερ» και βούτηξε στον Θερμαϊκό με το εσώρουχο – Το απρόσμενο περιστατικό στην παραλία της Θεσσαλονίκης
Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο από πολίτες που βρίσκονταν στο σημείο, ενώ χρειάστηκε και η παρέμβαση αστυνομικών

Από το όνειρο στην ανείπωτη τραγωδία: Οι δύο Αυστραλές που εγκαταστάθηκαν στη Λέσβο και σκοτώθηκαν σε τροχαίο
«Σε μια στιγμή έχασαν και τις δύο μητέρες τους»

Πανσέληνος Αυγούστου 2026: Πότε πέφτει και ποια μνημεία ανοίγουν με ελεύθερη είσοδο
Την Παρασκευή 28 Αυγούστου, 126 αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία σε όλη την Ελλάδα υποδέχονται το κοινό δωρεάν, στο πλαίσιο της 27ης Αυγουστιάτικης Πανσελήνου.

«Ποιο ήταν το έγκλημά τους;»: Το σχολείο έγινε τάφος για 120 παιδιά – «Υπήρχαν μόνο καπνός και διαμελισμένα σώματα»
«Το μόνο που κρατούσαν ήταν ένα βιβλίο»

Κρατικός «Τειρεσίας»: Τι θα «σκανάρει» το νέο credit score για πολίτες και επιχειρήσεις
Με κοινή υπουργική απόφαση θεσπίζεται ενιαία πιστοληπτική βαθμολογία που συνδυάζει δεδομένα Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, εκδίδεται σε 24 ώρες και επηρεάζει δάνεια και άλλες οικονομικές συναλλαγές.

Δολοφονία Σταύρου Γεωργίου: Πώς έφτασαν στη σύλληψη του 28χρονου - Διαφωνία που κατέληξε σε τσακωμό το κίνητρο
Ο 28χρονος φέρεται να ομολόγησε την πράξη του κατά την εξέτασή του από τις Αρχές

Χανιά: Κάλεσαν ΕΚΑΒ για αναίσθητο στην παραλία – Τι βρήκαν οι διασώστες
Λουόμενοι στους Αγίους Αποστόλους ανησύχησαν βλέποντας έναν άνδρα ξαπλωμένο, ο οποίος τελικά απλώς κοιμόταν υπό την επήρεια μέθης.

Βρέθηκε το κινητό της αγνοούμενης Κινέζας στο κέντρο της Αθήνας, το ενεργοποίησε ένας άνδρας από την Αλβανία
Οι αστυνομικοί πήραν τη συσκευή προκειμένου να την εξετάσουν - Οι έρευνες για τον εντοπισμό της γυναίκας βρίσκονται σε εξέλιξη

Τι ώρα ανακοινώνονται οι βάσεις για τις Πανελλήνιες: Οι εκτιμήσεις για όλα τα πεδία
Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, οι υποψήφιοι θα μάθουν σε ποια σχολή εισάγονται

Γλυπτά του Παρθενώνα: Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας είναι υπέρ της επιστροφής
Ο Αντι Μπέρναμ έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών, ωστόσο το νομικό και πολιτικό πλαίσιο παραμένει πολύπλοκο.

Ο Μαδούρο θα βρεθεί ξανά σήμερα στο δικαστήριο – Το χρονοδιάγραμμα της δίκης του στις ΗΠΑ
Ο ανατραπείς πρόεδρος της Βενεζουέλας κατηγορείται για ναρκωτρομοκρατία και διακίνηση κοκαΐνης

Τζέιμς Δαλαμάγκας: Δεν εκδίδεται στην Αυστραλία για τη δολοφονία του Γιώργου Γιαννόπουλου
Η διάσκεψη ήταν μαραθώνια

Φωτιές στην Καλαβρία: Οι εμπρηστές έδεναν υφάσματα σε γάτες και τους έβαζαν φωτιά
Ιταλοί ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων κατήγγειλαν πράξεις άνευ προηγουμένου βαρβαρότητας, με αμοιβή 1.000 ευρώ για όποιον οδηγήσει στον εντοπισμό των δραστών.

Αλλάζει ο καιρός: Έρχεται κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας
Τι είναι οι άνεμοι τύπου foehn που «εκτινάσσουν» θερμοκρασία και πότε αναμένεται πτώση έως και 10 βαθμών - Η πρόγνωση του Γιώργου Τσατραφύλια

Βουλή: Αρση ασυλίας για την Ζωή Κωνσταντοπούλου - Οργισμένη αντίδραση της προέδρου της Πλεύσης
Με 160 ψήφους «υπέρ» της άρσης, 63 «κατά» και 6 «παρών»

Τραγωδία σε ποταμό: Πέντε πνιγμοί σε αλυσιδωτή προσπάθεια διάσωσης
Δύο ζευγάρια-γονείς ανήκουν στα θύματα, ενώ τα μικρά τους παιδιά έμειναν ορφανά στην όχθη του ποταμού Σάιοτο.

Μαμντάνι: «Δεν έχουμε εξουσία να συλλάβουμε τον Νετανιάχου»
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης παραδέχθηκε ότι οι δημοτικές αρχές δεν έχουν νομική δικαιοδοσία, αλλά κάλεσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να προχωρήσει στη σύλληψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Σταύρος Γεωργίου: Νέα στοιχεία για τη δολοφονία του - Από άγριο ξυλοδαρμό ο θάνατος του ποινικολόγου
Δεν φαίνεται το κίνητρο να ήταν σχετικό με την εργασία του, αναφέρουν οι πληροφορίες

Νέα έφοδος αρχών στα κεντρικά της Deutsche Bank – Τι ερευνούν οι εισαγγελείς
Εισαγγελείς και στελέχη της γερμανικής φορολογικής αρχής εισέβαλαν στα γραφεία της τράπεζας στη Φρανκφούρτη στο πλαίσιο έρευνας για φερόμενη φοροδιαφυγή μέσω συναλλαγών Cum-Cum.

Ισπανία: Τέλος το κάπνισμα σε βεράντες και παραλίες – Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο
Το ισπανικό Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε εκτενή μεταρρύθμιση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, με πρόστιμα έως 600.000 ευρώ και απαγόρευση για ανηλίκους κάτω των 18 ετών.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πότε δικάζονται οι τέσσερις βουλευτές της ΝΔ το φθινόπωρο
Οι δίκες Παπακώστα, Μπουκώρου, Σενετάκη και Σκρέκα προσδιορίστηκαν μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, με κατηγορίες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για υποθέσεις κονδυλίων του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Μαίρη Λίντα: Το συγκινητικό αντίο της Finos Film στη θρυλική τραγουδίστρια
Η Finos Film αποχαιρέτισε τη Μαίρη Λίντα με συγκινητική ανάρτηση, θυμίζοντας τη μεγάλη της προσφορά στον ελληνικό κινηματογράφο και τραγούδι.










