Με το βλέμμα στραμμένο στις 300 και πλέον εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη Covid-19 στα νοσοκομεία το περασμένο 24ωρο, στους 357 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ, τις ενδονοσοκομειακές συρροές σε ιδιωτικά θεραπευτήρια και οίκο ευγηρίας και την δραματική εκτίναξη των χθεσινών κρουσμάτων κορωνοιού - 2.147- βρίσκεται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.
Οι ειδικοί αναζητούν τα στοιχεία που "οδηγούν" την επιδημία με αυτήν την μάλλον απρόσμενη ένταση, δεδομένων και των περιοριστικών μέτρων, τις τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου, και μεταθέτουν χρονικά τις συζητήσεις για τη χαλάρωση των περιορισμών.
Υπό το βάρος των "σκληρών δεικτών" θα μπει σήμερα στο μικροσκόπιο της υποεπιτροπής των επιδημιολόγων η επιδημιολογική εικόνα της χώρας και θα αποφασιστεί ποια χρώματα θα επικαιροποιηθούν στον σχετικό χάρτη (“πορτοκαλί”, “κόκκινο”, “βαθύ κόκκινο”) αναλόγως με τα τελευταία δεδομένα κάθε περιοχής. Σε τουλάχιστον 59 περιοχές η αλυσίδα της μετάδοσης είναι, δυστυχώς, στέρεη και δυνατή, ενώ η ευρεία διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης δυσχεραίνει την προσπάθεια να κοπεί η αλυσίδα των κρουσμάτων. Σε αρκετές περιοχές, από την Κρήτη και την Πελοπόννησο μέχρι την Ήπειρο και τη Θράκη έχουν δημιουργηθεί επιδημικές εστίες που "σιγοκαίνε" ή "σκάνε" με διαχειρίσιμη προς ώρας ένταση.
Η Αττική συγκεντρώνει ευλόγως το ενδιαφέρον και την ανησυχία των επιστημόνων καθώς "πρωτοστατεί" σε νέες μολύνσεις αλλα και νοσηλείες, με τη χθεσινή ημέρα να αποτελεί το αρνητικό ρεκόρ της στα κρούσματα για το έτος. Καταγράφηκαν 1.047 νέα κρούσματα κορωνοϊού, με τα 285 να εντοπίζονται στον δήμο Αθηναίων και τους όμορους δήμους του κεντρικού τομέα Αθηνών και τα 259 στον Πειραιά. Στον δυτικό τομέα Αθηνών καταγράφηκαν 140 νέες μολύνσεις και στον νότιο τομέα Αθηνών 100 περιστατικά. Εκτός από την Αττική, σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη (205) και στην Αχαϊα (121). Υπενθυμίζεται ότι στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης έχουν εντοπιστεί 11 κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης τα οποία οδήγησαν τον δήμο στο αυστηρότερο lockdown. Η μετάλλαξη κρίνεται η πλέον επικίνδυνη καθώς επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Ο αριθμός των 2.147 χθεσινών κρουσμάτων παρέπεμψε αμέσως τους αρμόδιους στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, που ήταν η προηγούμενη φορά που είχαν καταγραφεί πάνω από 2.000 κρούσματα στην επικράτεια - και τότε η χώρα έβγαινε από ένα αυστηρό lockdown, ωστόσο ο αριθμός των 2.186 κρουσμάτων που είχε ανακοινωθεί στις 2 Δεκεμβρίου γεννούσε αισιοδοξία γιατί ήταν σε πτωτική τάση.
Τώρα η ανοδική τάση των κρουσμάτων ενεργοποιεί τον επιδημιολογικό συναγερμό και ανατρέπει τα σενάρια για χαλάρωση των μέτρων από τον επόμενο μήνα που είχαν βασιστεί στη διαφαινόμενη σταθεροποίηση των κρουσμάτων που έβλεπαν οι επιστήμονες την περασμένη εβδομάδα. Όπως έγραφε το protothema.gr την περασμένη Τετάρτη, ο χαμηλός αριθμός των κρουσμάτων αποτύπωνε το πέρασμα της Μήδειας και όχι την υποχώρηση της επιδημίας. Όπως φαίνεται καθαρά πλέον, η κακοκαιρία περιόρισε τη διενέργεια ελέγχων, δυσκολεύοντας τη μετακίνηση πολιτών αλλά και το έργο των Κινητών Μονάδων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με αποτέλεσμα το επιδημιολογικό αποτύπωμα να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Τα χθεσινά περιστατικά που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ αντιστοιχούν σε 55.543 τεστ (25.131 μοριακά και 30.412 rapid), που είναι περισσότερα τεστ σε σχέση με εκείνα της προηγούμενης εβδομάδας (κυμαίνονταν στις 20.00-30.000) αλλά περίπου ίδια με όσα γίνονταν από τις 9 έως 13 Φεβρουαρίου, ημέρες κατά τις οποίες τα νέα περιστατικά κορωνοϊού κυμαίνονταν από 1.300 έως 1.500. Ειναι δεδομένο πως οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα μόνο από τη χθεσινή ημέρα και την προηγούμενη εβδομάδα και πως θα χρειαστούν περισσότερα επιδημιολογικά δεδομένα. Αν η αυξητική τάση των κρουσμάτων συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή, τότε πρέπει να θεωρείται βέβαιον πως μετατίθεται κατά τουλάχιστον δύο εβδομάδες ο χρονικός ορίζοντας για τη συζήτηση της άρσης του lockkdown. Το ζητούμενο είναι η σταθεροποίηση αρχικά και στη συνέχεια η μείωση των κρουσμάτων - τα οποία αποτυπώνονται με μερικές ημέρες καθυστέρηση και στο συστημα υγείας, στις απλές κλίνες αρχικά και στη συνέχεια στις ΜΕΘ. Στην παρούσα φάση όλα είναι μετέωρα.
Καθώς οι διακυμάνσεις στα τεστ και στα κρούσματα είναι μεγάλες, οι ειδικοί βασίζονται περισσότερο στα άτεγκτα στοιχεία για τις νοσηλείες, τις εισαγωγές σε απλές κλίνες και σε κλίνες ΜΕΘ Covid. Οι νέες εισαγωγές χθες ήταν 304, με τις 170 να γίνονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής.
Συνολικά χθες οι νοσηλευόμενοι ήταν σε όλη τη χώρα 2.544, με τους 1.894 να είναι σε απλές κλίνες και τους 650 σε Μονάδες.
Παράλληλα, ο αριθμός των διασωληνωμένων ανήλθε στους 357, από 346 που ήταν τη Δευτέρα και 326 την Κυριακή. Μέσα σε δύο 24ωρα καταγράφηκε αύξηση στους διασωληνωμένους κατά 10%.
Στο μεταξύ, συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές μετά και τις συρροές σε ιδιωτικές κλινικές και έναν οίκο ευγηρίας. Σε ιδιωτική κλινική στον Πειραιά επιβεβαιώθηκαν δεκάδες κρούσματα – τουλάχιστον 70 περιστατικά σε ασθενείς και εργαζόμενους. Τουλάχιστον δέκα ασθενείς κρίθηκε απαραίτητο να μεταφερθούν για νοσηλεία σε κλινικές Covid των νοσοκομείων αναφοράς. Η συρροή στην ιδιωτική κλινική έχει ξεκινήσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, από την περασμένη εβδομάδα. Συρροή κρουσμάτων σε ασθενείς καταγράφηκε και στο θεραπευτήριο Αθηνών στην Κυψέλη, όπως επίσης και σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στο Γέρακα, όπου έχουν εντοπιστεί θετικοί στην Covid-19 τουλάχιστον επτά από το σύνολο των 42 φιλοξενούμενων.
Πηγή: http://www.protothema.gr/greece/article/1098266/krousmata-kai-eisagoges-sta-upsi-saronei-oli-tin-ellada-o-koronoios/
Ισπανία – Γαλλία 2-0: «Ταύροι» σεληνιασμένοι, πάτησαν τους «τρικολόρ» και έκλεισαν θέση στον τελικό!
Για πρώτη φορά σε 16 χρόνια η Ισπανία διεκδικεί τον τίτλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου - στον τελικό την περιμένουν Αγγλία ή Αργεντινή

ΗΠΑ: Μυστήριο με το παράσιτο που προκαλεί «εκρηκτική διάρροια» και έχει μολύνει πάνω από 3.000 ανθρώπους
Η ασθένεια σπάνια είναι θανατηφόρα, όμως τα συμπτώματά της μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονα και παρατεταμένα

Το τελευταίο «αντίο» στη μεγάλη ευεργέτιδα της Ελλάδος, Αλίκη Περρωτή, είπαν συγγενείς και φίλοι στο κοιμητήριο της Κηφισιάς
Αφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά της

Το απίστευτο σκηνικό στη Λήμνο – Έκανε SUP και του έκοψαν κλήση – Δείτε το βίντεο
Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει συγκεκριμένους κανόνες για όσους επιλέγουν να κάνουν SUP

Τουρισμός για Όλους: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για το νέο πρόγραμμα
Η αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων στο νέο Τουρισμός για Ολους – Πώς θα υποβληθούν οι αιτήσεις

Ποιο ηφαίστειο «ξύπνησε» μετά από 700.000 χρόνια και τι εντόπισαν οι δορυφόροι κάτω από την κορυφή του
Δορυφόροι ραντάρ ανίχνευσαν ανύψωση εδάφους 9 εκατοστών στο ηφαίστειο Ταφτάν του Ιράν, αναζωπυρώνοντας την ανησυχία των επιστημόνων για ένα σύστημα που παρέμενε σιωπηλό για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.

Τραμπ: Δημοσίευσε χάρτη όπου οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν Καναδά, Γροιλανδία και Βενεζουέλα
Η ανάρτηση που έκανε

Ελληνικό άγημα παρήλασε στην Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι, όπως το 1919 – Οι συγκινητικές φωτογραφίες
Η φετινή παρέλαση για την Ημέρα της Βαστίλης πραγματοποιήθηκε παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Αλβανία: Η Ντούα Λίπα στηρίζει τις αντιδράσεις για το τουριστικό συγκρότημα της οικογένειας Τραμπ
«Αυτό που με ανησυχεί πραγματικά, είναι η αρχή σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση μπόρεσε απλά να τροποποιήσει τον νόμο για να παρακάμψει τις περιβαλλοντικές προστασίες χωρίς καμία δημόσια διαβούλευση»

Marfin: Προφυλακιστέοι οι δύο 42χρονοι για την εμπρηστική επίθεση
Οι δύο 42χρονοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες, μεταξύ άλλων, για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συρροή, απόπειρα ανθρωποκτονίας, έκρηξη και κατασκευή ή κατοχή εκρηκτικών υλών.

Στο σκοτάδι ξανά η Κούβα, τρίτο γενικό μπλακάουτ μέσα σε διάστημα εννέα ημερών
Το μπλακ-άουτ άφησε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους

Τραμπ: Ακυρα τα διόδια 20% στα Στενά του Ορμούζ - Αντικαθίστανται με συμφωνίες
Πλήρης αποκλεισμός στα ιρανικά πλοία

Υπόθεση Marfin: Η 46χρονη έδωσε τη συγκατάθεσή της να εκδοθεί στην Ελλάδα
H κατηγορούμενη πρόκειται να εκδοθεί στην Ελλάδα μέσα στις επόμενες 10 ημέρες

Απόκοσμο σκηνικό στη Γαλλία: Η στιγμή που το «galerne» βυθίζει στο σκοτάδι παραλία εν μέσω καύσωνα, έτρεχαν να σωθούν οι λουόμενοι
Η θερμοκρασία έπεσε 12°C σε μισή ώρα - Κάθε μέρα οι λουόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με το συγκεκριμένο φαινόμενο

Κύπρος: Χειροπέδες σε 44χρονο που βίασε επανειλημμένα την πεθερά του - Τι είπε στον εισαγγελέα
Υπό κράτηση 44χρονος στη Λεμεσό μετά από καταγγελία της πεθεράς του για σeξουαλική κακοποίηση και επαναλαμβανόμενη παρενόχληση.

Επίθεση σε συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ στα Ζωνιανά: Έσπασαν το όχημα και άρπαξαν εξοπλισμό, «μας περικύκλωσαν με κατσούνες»
Το συνεργείο είχε πάει στην περιοχή για να αντικαταστήσει μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας

Αγριος ξυλοδαρμός 17χρονης από τον σύντροφό της στη Ρόδο για 5,5 ώρες
«Αν θέλει σφαλιάρα κανείς για να συνέλθει, είναι οκ να του τη ρίξεις»

Βγήκε για SUP στη Λήμνο και γύρισε με πρόστιμο 250 ευρώ: Τι πρέπει να θυμάστε πριν ανεβείτε στη σανίδα
Πρόστιμο 250 ευρώ επιβλήθηκε χθες το μεσημέρι σε αναβάτη στην παραλία του Αη Γιάννη στη Λήμνο, επειδή δεν φορούσε το υποχρεωτικό ατομικό σωσίβιο.

Αφησε τον υπολογιστή ανοιχτό για 309 ώρες και ζήτησε υπερωρίες - Τι αποφάσισε το δικαστήριο
Δικαστήριο της Βαρκελώνης απέρριψε την αξίωση εργαζόμενης για 309 ώρες υπερωριακής απασχόλησης εξ αποστάσεως, κρίνοντας ότι η ενεργή σύνδεση υπολογιστή δεν αποδεικνύει πραγματική εργασία.

Προφυλακίστηκαν ο 29χρονος και η 26χρονη για τη δολοφονία της Βάγιας Νέστορα
Η 26χρονη όσο και ο 29χρονος φέρεται ότι αρνήθηκαν τις κατηγορίες και οποιαδήποτε συμμετοχή στην πράξη κάνοντας λόγο για σκευωρία των αρχών και επικαλέστηκαν το δικαίωμα της σιωπής

Αποχωρεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, παραμένει ως ανεξάρτητος στη Βουλή
Ο βουλευτής Αχαΐας γνωστοποίησε την απόφασή του με επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο της Βουλής

Περιοδείες σε όλη την Ελλάδα ξεκινά η Καρυστιανού για να ανακόψει την πτώση του κόμματός της στις δημοσκοπήσεις
Από την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα ξεκινά η πρόεδρος της «Ελπίδας για τη Δημοκρατία» έναν κύκλο επισκέψεων, με στόχο τη συμμετοχή σε πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις και τη συνάντηση με στελέχη και μέλη του κινήματος

Θρίλερ με 20 τόνους Έμενταλ: Το τυρί εξαφανίστηκε μυστηριωδώς ανάμεσα στη Βαυαρία και τη Γαλλία
Αναπάντητο παραμένει το μυστήριο με τους 20 τόνους Έμενταλ αξίας άνω των 80.000 ευρώ που χάθηκαν στο δρόμο προς τη Γαλλία

Πακιστάν: 11 νεκροί από κατάρρευση οροφής κτηρίου εξαιτίας σφοδρών βροχοπτώσεων
Το περιστατικό σημειώθηκε στην πόλη Κοχάτ της επαρχίας Κχίμπερ-Πακτούνκβα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της τοπικής υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης, Μπιλάλ Φαΐζι

Γιατί φεύγουν οι εργαζόμενοι – Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα για την αγορά εργασίας στην Ελλάδα
Νέα έρευνα του kariera.gr και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών αποτυπώνει τις τάσεις στην προσέλκυση προσωπικού, τη μισθολογική διαφάνεια και τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στο HR.

Φωτιά σε διαμέρισμα στα Ανω Πατήσια: Πόσες δυνάμεις επιχειρούν στο σημείο
Η φωτιά εκδηλώθηκε σε διαμέρισμα τρίτου ορόφου πολυκατοικίας στη συμβολή της λεωφόρου Ηρακλείου με την οδό Λασκαράτου.

Τι προβλέπει το νέο προσχέδιο για το Κυπριακό που διέρρευσε λίγες μέρες πριν την επέτειο της εισβολής
Η βρετανική Independent αποκάλυψε προσχέδιο που απομακρύνεται από το κλασικό ομοσπονδιακό μοντέλο, με «δημιουργική ασάφεια» που αφήνει κάθε πλευρά να ερμηνεύει τη λύση διαφορετικά.

Δεν πυροβόλησα στον αέρα αλλά προς τον τοίχο για εκφοβισμό, είπε ο ένας αστυνομικός που προφυλακίστηκαν για τον θάνατο του 20χρονου στο Αργος
«Δεν είχα πρόθεση να τον τραυματίσω» υποστήριξε ο ένας αστυνομικός - Για πυροβολισμό στον αέρα επέμεινε ο δεύτερος αστυνομικός

Μην τρώτε κοτόπουλο στη Λαμία για 2-3 ημέρες λένε από τον ΕΟΔΥ
Εντοπίστηκε ο τελικός προμηθευτής των κοτόπουλων που συνδέονται με τα κρούσματα σαλμονέλας, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για τον ενδιάμεσο και τη μονάδα εκτροφής.

Πάτρα: Νεκρό βρέφος 20 ημερών – Τραγωδία το πρωί της Δευτέρας
Οδυνηρό περιστατικό σημειώθηκε νωρίς το πρωί στην Πάτρα, με θύμα ένα νεογέννητο μωρό μόλις 20 ημερών

Τροχαίο με θύμα 15χρονη αθλήτρια του ΠΑΟΚ: Ελέγχεται ως ύποπτος ο πατέρας της
Τι είπε ο δικηγόρος της οικογένειας της 15χρονης

Σαλμονέλα στη Λαμία: Πάνω από 30 κρούσματα στο νοσοκομείο – Οι 12 νοσηλεύονται βαριά και η πηγή μόλυνσης παραμένει άγνωστη
Οι 12 ασθενείς δεν συνδέονται μεταξύ τους ούτε έφαγαν ποτέ στο ίδιο τραπέζι – Έντονη ανησυχία για τον προμηθευτή του μολυσμένου προϊόντος

Σε ποιες περιφέρειες υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς για την Τρίτη
Ο χάρτης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Το πρώτο σούπερ μάρκετ με όλα στο 1 ευρώ άνοιξε στην Ελλάδα και έγινε viral χωρίς καμία διαφήμιση
Στη Λάρισα άνοιξε ένα μοναδικό κατάστημα που ήδη έχει προκαλέσει αίσθηση: το «Food Market του ενός ευρώ», ένα διώροφο κατάστημα στο κέντρο της πόλης όπου σχεδόν όλα τα προϊόντα έχουν την ίδια τιμή. Χωρίς διαφημιστική καμπάνια, έγινε viral μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Μεγάλη φωτιά σε διαμέρισμα στην Πάτρα: Καταστράφηκε ολοσχερώς - Βίντεο
Tην ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά δεν βρισκόταν κανείς εντός του διαμερίσματος, με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν τραυματισμοί ή εγκλωβισμοί

Ryanair: Συγκλονίζει η σύζυγος του επιβάτη που βρέθηκε έξω από σπασμένο παράθυρο του αεροπλάνου
Λεπτό προς λεπτό το αδιανόητο θρίλερ εν πτήσει – Όσα λέει η σύζυγος του σέρβου επιβάτη

ΗΠΑ: Έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από το χτύπημα με καμικάζι – drones σε ιρανικό υποβρύχιο
Ο αμερικανικός στρατός δημοσιεύει βίντεο από την πρώτη επίθεση με καμικάζι - drones εναντίον ιρανικού υποβρυχίου

ΗΠΑ: Ένας νεκρός κατά τη διάρκεια πυροβολισμών με πράκτορες της ICE στο Μέιν
Οι αρχές έκλεισαν έναν δρόμο και αξιωματούχοι του FBI συνδράμουν στην επιχείρηση των τοπικών αρχών επιβολής του νόμου

Υπό έλεγχο η φωτιά στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης
Αμεση ήταν η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής προκειμένου να περιορίσει και τελικά να θέσει υπό έλεγχο τη φωτιά στον Λαγκαδά

ΗΠΑ: Βίσονας πήρε στο κυνήγι ηλικιωμένο και τον εκτόξευσε στον αέρα – Τρομακτικό βίντεο
Ο ηλικιωμένος μαζί με τον εγγονό προσπάθησαν να βγάλουν κάποιες φωτογραφίες του άγριου ζώου στο εθνικό πάρκο Γέλοουστοουν και το εξόργισαν










