Την ανησυχία επιστημόνων και κυβέρνησης πυροδοτούν η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού τα τελευταία 24ωρα, αλλά και οι εστίες της επιδημίας που φουντώνουν κατά τόπους στην επικράτεια.
Χθες, Τρίτη, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 842 κρούσματα κορωνοϊού, σχεδόν διπλάσια από εκείνα που ανακοινώθηκαν προχθές, και που προστέθηκαν σε μια σειρά ημερήσιων καταγραφών που κινούνται σταθερά ανοδικά τις τελευταίες ημέρες, συγκρινόμενα με τα θετικά κρούσματα κορωνοϊού των αντίστοιχων ημερών της περασμένης εβδομάδας, όπως αυτά είχαν προκύψει από ανάλογο αριθμό ελέγχων.
Ειδικότερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 436 κρούσματα τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου έναντι 320 τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, 334 την Κυριακή 24 Ιανουαρίου έναντι 237 την αμέσως προηγούμενη Κυριακή και 605 το Σάββατο 23 Ιανουαρίου, 95 περισσότερα από εκείνα που είχαν καταγραφεί το Σάββατο 16 Ιανουαρίου.
Παρότι οι επιστήμονες αξιολογούν συνολικά τα επιδημιολογικά δεδομένα και δεν απομονώνουν τις ημερήσιες καταγραφές θετικών κρουσμάτων – οι οποίες όπως λένε μπορεί να έχουν συγκυριακό χαρακτήρα-, εν τούτοις τις παρακολουθούν προσεκτικά αναζητώντας σημάδια τυχόν έξαρσης ώστε να την αποτρέψουν ή να την περιορίσουν εγκαίρως.
Η εβδομάδα που διανύουμε έχει κρίσιμο χαρακτήρα, καθώς από τα επιδημιολογικά δεδομένα αυτής όπως και της προηγούμενης, η Επιτροπή στην τηλεδιάσκεψη της ερχόμενης Παρασκευής θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα κάνει την εισήγησή της προς την κυβέρνηση για άνοιγμα ή μη άλλων δραστηριοτήτων της οικονομίας.
Με δεδομένο ότι το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων, μία μείζονα προτεραιότητα στη διαδικασία επιστροφής στη (μερική) κανονικότητα, έχει δρομολογηθεί για την ερχόμενη Δευτέρα, θεωρείται βέβαιο ότι η Επιτροπή θα επικεντρωθεί στον ασφαλή τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνει αυτό, καθώς αυξάνονται και οι επιβαρυμένες, «κόκκινες» περιοχές. Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή κατά την τακτική ενημέρωση για την επιδημία στο υπουργείο Υγείας, είχε αναφερθεί για τους μαθητές Λυκείου ότι, επειδή συμπεριφέρονται σαν ενήλικες στη μετάδοση του κορωνοϊού, στις «κόκκινες» περιοχές δεν θα επιστρέψουν στις αίθουσες συμβάλλοντας στην αύξηση της διασποράς αλλά θα συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση.
Ποιες περιοχές «κοκκινίζουν»
Εκτός από την Αττική που βρίσκεται σταθερά στο μικροσκόπιο των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών, τα τελευταία 24ωρα επιδημιολογικός συναγερμός έχει σημάνει και για άλλες περιοχές. Διψήφια νούμερα νέων διαγνώσεων κορωνοϊού καταγράφουν οι περιφερειακές ενότητες Έβρου (10), Βοιωτίας (13), Αχαΐας (29), Λέσβου (14), Μαγνησίας (13), Μεσσηνίας (12).
Υπενθυμίζεται ότι σε Λέσβο και Βοιωτία ισχύουν αυστηρά lockdown που παρατάθηκαν έως 1η Φεβρουαρίου, ωστόσο τα κρούσματα συντηρούν σταθερά την ανησυχία.
Επίσης, αυξημένη αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους (ιικό φορτίο) παρουσιάζουν οι ενότητες Χαλκιδικής με 16 κρούσματα (ιικό φορτίο 15,11 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους), Εύβοιας με 38 (18,03), Ξάνθης με 12 (10,79), Κοζάνης (10,65), Λάρισας με 37 (13,01) και Καρδίτσας με 14 νέα κρούσματα (12,33).
Ανησυχητική και η εικόνα της περιφερειακής ενότητας Μυκόνου με 6 κρούσματα χθες και υψηλό ιικό φορτίο 59,21 κρούσματα αναλογικά με τον πληθυσμό της και με δεδομένη την επιχειρησιακή δυσκολία στη διακομιδή ασθενών.
Αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής
Με τα μισά χθεσινά κρούσματα κορωνοϊού (427) στην Αττική, η ιδιαίτερη περίπτωση του λεκανοπεδίου ταράζει τα ύδατα της επιφανειακής σταθεροποίησης των προηγούμενων ημερών. Οι επιστήμονες δεν έχουν αποφανθεί ακόμη αν είναι συγκυριακή ή όχι αυτή η έκρηξη των κρουσμάτων ούτε την αποδίδουν ξεκάθαρα στην επαναλειτουργία των σχολείων ή του λιανεμπορίου. Το μόνο που επαναλαμβάνουν είναι πως η χώρα έχει υψηλό ιικό φορτίο, γεγονός που σε συνδυασμό με την αυξημένη κινητικότητα (αναφέρθηκε ότι με το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκε η κινητικότητα του πληθυσμού κατά 16%) μπορεί να οδηγήσει σύντομα σε αύξηση του δείκτη αναπαραγωγής της λοίμωξης του κορωνοϊού, του Rt. Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τετάρτη ο δείκτης Rt ήταν 0,87 έχοντας σημειώσει άνοδο από την αμέσως προηγούμενη εβδομαδιαία αναφορά που ήταν 0,77.
Κεντρικός τομέας Αθηνών αλλά και προάστια «κοχλάζουν» σύμφωνα με την αναφορά του ΕΟΔΥ. Χθες ανακοινώθηκαν 113 νέα κρούσματα από το κέντρο της Αθήνας, 76 από τα βόρεια και 67 από τα δυτικά προάστια, με υψηλό και το ιικό φορτίο σε αυτές τις περιοχές.
Η Δυτική Αττική σημείωσε 28 νέες διαγνώσεις και 17,4 μολύνσεις ανά 100.000 πληθυσμού. Την Παρασκευή ο κ. Χαρδαλιάς είχε κάνει έκκληση στους κατοίκους του Δήμου Ασπροπύργου για αυστηρή τήρηση των μέτρων προς αποφυγή περαιτέρω αύξησης της διασποράς. Ο δήμος βρίσκεται σε lockdown έως την 1η Φεβρουαρίου.
Αύξηση καταγράφεται και στις νοσηλείες στα νοσοκομεία της Αττικής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, από τις 150 εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη covid-19 που έγιναν χθες σε όλη τη χώρα, οι 77 καταγράφηκαν σε νοσοκομεία του λεκανοπεδίου. «Σωτηρία» και «Αμαλία Φλέμινγκ» υποδέχθηκαν το προηγούμενο 24ωρο κατά δεκάδες και πάλι τους ασθενείς. Συνολικά, στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονται 611 ασθενείς, εκ των οποίων οι 140 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης η κατάσταση είναι σαφώς βελτιωμένη, με 343 ασθενείς σε απλές κλινικές covid-19 και άλλους 98 σε ΜΕΘ.
Συνολικά, στα νοσοκομεία του ΕΣΥ νοσηλεύονται 1.434 ασθενείς με λοίμωξη covid-19.
Πηγή: http://www.protothema.gr/greece/article/1088751/krousmata-auxanodai-oi-eisagoges-sta-nosokomeia-tis-attikis-poies-periohes-kokkinizoun/
Τραμπ: «Θα επιτεθούμε στο Ιράν πολύ σκληρά»
Ο Αμερικανός πρόεδρος επικαλέστηκε την κατάρριψη του ελικοπτέρου Apache στα Στενά του Ορμούζ για να προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ θα χτυπήσουν το Ιράν εάν δεν υπάρξει συμφωνία ειρήνης.

«Έκανα ψηλάφηση» υποστηρίζει ο γιατρός που συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη μετά από καταγγελία 15χρονου για γενετήσια πράξη
Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του - Η καταγγελία έγινε τη Δευτέρα από τη μητέρα του 15χρονου

Βίντεο ντοκουμέντο, άνδρας γρονθοκόπησε γυναίκα οδηγό για μία προτεραιότητα στο Ίλιον - Στο πίσω κάθισμα βρισκόταν το παιδί της
Τη γρονθοκόπησε και στην συνέχεια εξαφανίστηκε

Νάυτης δολοφόνησε τη συνάδελφό του και κατά τη διάρκεια της ανάκρισής, την είχε νεκρή στη ντουλάπα
Τα δεδομένα από το κινητό και το GPS οδήγησαν στον εντοπισμό της σορού

Επίθεση Ερντογάν σε Ελλάδα και Κύπρο χωρίς να τις κατονομάζει: «Μικρές οντότητες, υπεργολάβοι του Σιωνισμού»
Ανακοίνωσε επίσκεψη Τραμπ στην Αγκυρα τον Ιούλιο

Υπόθεση Δασκαλάκη: Γιατί συνελήφθησαν πατέρας, γιος και εργάτης – Τον σκότωσαν με γκλίτσα;
Ένας εκ των συλληφθέντων είχε απασχολήσει και στην υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη

Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»: Καθυστερήσεις σήμερα και αύριο στις πτήσεις - Ο λόγος
Μέχρι πότε θα υπάρχουν καθυστερήσεις για τους επιβάτες που ταξιδεύουν από και προς το αεροδρόμιο

Τραμπ κατά Ιράν: Ο νταής της Μέσης Ανατολής είναι νεκρός, χρειάστηκαν πολύ χρόνο να διαπραγματευτούν και θα πληρώσουν το τίμημα
«Ο στρατός τους είναι ένα απόλυτο χάος. Το Ιράν είναι μόνο λόγια και καθόλου πράξεις» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Truth Social - Παράλληλα, μίλησε για τον «αποτελεσματικό ναυτικό αποκλεισμό» των ΗΠΑ που έχει φέρει το Ιράν στα όρια της κατάρρευσης

Προφυλακίστηκε ο 30χρονος Σουδανός για τη φρικτή επίθεση σε άνδρα στο Μπέλφαστ – Το θύμα έχασε το αριστερό του μάτι
Απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισής του με εγγύηση - Δράστης και θύμα έμεναν στην ίδια πολυκατοικία

Εκρήξεις στη νήσο Κεσμ: Τι λέει το Ιράν για τα αμερικανικά πλήγματα και πώς αντέδρασε
Το ιρανικό ΥΠΕΞ κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποίησαν ως πρόσχημα την κατάρριψη Apache για να πλήξουν στόχους στο νότιο Ιράν, ενώ οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν αντίποινα κατά αμερικανικών βάσεων στην περιοχή.

Ισχυρό El Nino πλησιάζει: Όλες οι ενδείξεις «φωνάζουν» ότι ο πλανήτης ετοιμάζεται να «βράσει»
Ο Μάιος κατατάχθηκε ως ο δεύτερος θερμότερος στα χρονικά – Αυξημένη ανησυχία για το επερχόμενο El Nino που απειλεί να εκτινάξει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες

Ακαθάριστα οικόπεδα: Πότε λήγει η προθεσμία και πόσο είναι τα πρόστιμα
Μέχρι τις 15 Ιουνίου η προθεσμία καθαρισμού οικοπέδων - Αναλυτικά η διαδικασία και οι κυρώσεις για τους παραβάτες

Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης: Οι αλλαγές που φέρνει για την Ελλάδα
Οι διαπραγματεύσεις με τρίτες χώρες και ο ρόλος της Ελλάδας

Νεαρή γυναίκα έπεσε από τον 6ο όροφο στο Μοναστηράκι – Παρελήφθη ζωντανή από το ΕΚΑΒ
Οι αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο απόπειρας αυτοκτονίας

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη γιατρός για παρενόχληση 15χρονου
Ο ανήλικος εκμυστηρεύτηκε στην μητέρα του τι συνέβη

Συναγερμός και στην Κομισιόν για τον λαγοκέφαλο – Έλληνας ευρωβουλευτής ζητά μέτρα
Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποσπασματικά

Κατάρριψη ή λάθος; Μυστήριο πίσω από την πτώση του αμερικανικού Apache στα Στενά του Ορμούζ
Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι η Ουάσινγκτον οφείλει να απαντήσει στην ενέργεια, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αμερικανικών αντιποίνων

Θρίλερ στη Λεμεσό: Επιχειρηματίας εξαφανίστηκε με διαμάντια και κοσμήματα αξίας €10 εκατομμυρίων
Κατασκευαστής κοσμημάτων φέρεται να του παρέδωσε 35 χειροποίητα κοσμήματα, κατασκευασμένα από χρυσό, διαμάντια και πολύτιμους λίθους για να τα πουλήσει και εκείνος εξαφανίστηκε - Καταζητείται με ένταλμα - Στο μικροσκόπιο της αστυνομίας οι κινήσεις του

Ο «βίος και πολιτεία» του Τζέιμς Δαλαμάγκα – Από σεκιούριτι στην Αυστραλία, φυγάς στο Αίγιο για 27 χρόνια
Οι απόπειρες δολοφονίας και ο θάνατος του αδερφού του σε καζίνο

Στον αέρα η μελέτη της «Ελληνικό Μετρό» για το Πάρκο Ριζάρη
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος απέρριψε την τεχνική μελέτη, ζητώντας λιγότερη απώλεια πρασίνου

Στον αδελφό του δολοφονημένου Πολωνού καθηγητή η επιμέλεια των παιδιών, είχε απευθύνει έκκληση να πάρει τα ανίψια του στην πατρίδα του
Μετά από 11 μήνες που τα δύο ανήλικα παιδιά παρέμεναν στην Μονάδα Προστασίας Παιδιού «Αγιος Ανδρέας», πλέον με την εκδοθείσα απόφαση, θα επιστρέψουν σε οικογενειακό περιβάλλον

Πακιστανός 41 ετών συνέθλιψε με το φορτηγό του σε κολόνα φωτισμού τη 19χρονη φίλη του
Η κοπέλα είχε μόλις γεννήσει, ωστόσο ο άνδρας δεν ήταν ο πατέρας του παιδιού της

Αίγιο: «Δεν ξέρω γιατί με φέρατε εδώ – μπήκα στο σπίτι και τους βρήκα σε λίμνη αίματος»
Ο 65χρονος Ιταλός σύντροφος της 56χρονης θύματος αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στο φαινομενικό διπλό φονικό

Φυλακές Αγίου Στεφάνου: Το «ναρκωτικό-φονιάς» εντοπίστηκε σε αιφνιδιαστική επιχείρηση
Ανησυχητικά ευρήματα στις φυλακές Αγίου Στεφάνου αναδύονται μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι θάνατοι οκτώ κρατουμένων

Τηλεφωνικές απάτες: Νέα θύματα σε Χαλκιδική και Σέρρες - η λεία ξεπερνά τα 100.000 ευρώ
Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις των Αρχών, οι δράστες συνεχίζουν να εντοπίζουν νέα θύματα

Σαγράδα Φαμίλια: Δείτε τι σηματοδοτεί η ιστορική στιγμή που όλος ο κόσμος περίμενε 144 χρόνια
Ο τελευταίος σταυρός στον Πύργο του Ιησού Χριστού ολοκλήρωσε την ψηλότερη εκκλησία στον κόσμο, με τον Πάπα Λέοντα ΙΔ΄ να αναλαμβάνει να εγκαινιάσει τον ναό στη Βαρκελώνη.

Ίος: 28χρονος δάγκωσε τον διοικητή του ΑΤ στο πόδι για να ξεφύγει μετά την προσαγωγή του
Δύο άτομα αλβανικής καταγωγής, 17 και 28 ετών, είχαν προκαλέσει αναστάτωση στο Κέντρο Υγείας του νησιού, οδηγώντας σε καταγγελία για διατάραξη υπηρεσίας

Τροχαίο με εγκλωβισμό οδηγού στη Θήβα
Τα αίτια του ατυχήματος παραμένουν άγνωστα - προανάκριση διενεργεί η τροχαία

Σοκ στην Αιγιάλεια: Δίπλα δίπλα νεκροί μάνα και γιος - Το στοιχείο που εξετάζουν οι Αρχές
Νεκρό ζευγάρι μάνας και γιου εντοπίστηκε στο σπίτι τους στον Λόγγο

Γιατί μύριζε αέριο σε όλη την Αττική; Η απάντηση δόθηκε
Η επιστημονική ομάδα AtmoHUB εντόπισε την πιθανότερη πηγή της έντονης δυσοσμίας που αναστάτωσε την Αθήνα στις 19 Μαΐου

Θεσσαλονίκη: Φίδι φώλιασε σε μηχανή αυτοκινήτου σε νέο περιστατικό
Ο οδηγός άνοιξε το καπό και βρέθηκε μπροστά στο ερπετό

Λαμία: Αγριογούρουνο ανακάλυψε μπάλα σε χωράφι και έκανε… ντρίπλες! – Δείτε βίντεο
Το ζώο σπρώχνει τη μπάλα με τη μουσούδα του και την ακολουθεί καθώς εκείνη κυλάει

Έφυγε από τη ζωή η δημοσιογράφος Νάντια Χριστολουκά
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποχαιρετά την εκλεκτή συνάδελφο

Σοκ: Ποια είναι η 37χρονη γυναίκα που έπεισε μια οικογένεια ότι ήταν 12χρονη για να την υιοθετήσουν
Η 37χρονη Αμάντα Μαρία Σόουζα ντε Ολιβέιρα έζησε 14 μήνες ως «θετή κόρη» σε οικογένεια στο Ζοϊνβίλ της Βραζιλίας πριν αποκαλυφθεί η απάτη.

Απόστρατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ έκοψε το νερό στην πρώην γυναίκα του – Συνελήφθη για απειλές
Στο σπίτι του συνταξιούχου αστυνομικού, βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα όπλο, όπως και μεγάλος αριθμός φυσιγγίων που διατηρούσε παράνομα

NBA Finals: Επεισόδια στη Νέα Υόρκη, συγκρούσεις μεταξύ οπαδών των Νικς
Ένταση στους δρόμους της Νέας Υόρκης κατά τη διάρκεια του Game 3 των NBA Finals, με φίλους των Νικς να εμπλέκονται σε σοβαρά επεισόδια.

Τραγωδία στην Καστοριά: Νεκρός 16χρονος μετά από τροχαίο με αρκούδα
Ο ανήλικος επέβαινε σε όχημα μαζί με 4 ακόμη άτομα το οποίο συγκρούστηκε με αρκούδα

Χανιά: Ανδρας παρενόχλησε σeξουαλικά ανήλικους – Πρότεινε να τους πληρώσει για να πάνε μαζί του
Ο φερόμενος ως δράστης συνελήφθη στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων

Τι επιδιώκουν οι Τούρκοι «προστατεύοντας» το πεδίο της Μάχης στον Γρανικό ποταμό, όπου ο Μέγας Αλέξανδρος νίκησε τους Πέρσες
Ερωτήματα για το ενδιαφέρον της Αγκυρας, αφού κατά την εποχή που διεξήχθη η σύγκρουση, το τουρκικό έθνος δεν είχε ακόμη εμφανιστεί στην ιστορική σκηνή

Ρόδος: Για ασήμαντη αφορμή η δολοφονία του 63χρονου – Τον κάρφωσε στην καρωτίδα με το μαχαίρι
Νεκρός 63χρονος από μαχαιριά στην καρωτίδα ύστερα από καβγά με τον φίλο που τον φιλοξενούσε










