Σε εγρήγορση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της χώρας καθώς το επιδημιολογικό φορτίο της νόσου COVID-19 παρουσιάζει σταθερά αυξητική τάση. Η Αττική και ειδικά το κέντρο της Αθήνα παρουσιάζει έντονη επιβάρυνση. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εντατικοποιεί τους στοχευμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους, ενώ προβληματισμός επικρατεί σχετικά με την αξιοπιστία των τεστ που διενεργούνται στον ιδιωτικό τομέα.
Εντατικοποίηση δειγματοληπτικών ελέγχων
Περισσότερα από 13.000 τεστ πραγματοποίησε τη Δευτέρα ο ΕΟΔΥ, έχοντας αναλάβει το μεγάλο βάρος της έγκαιρης ανίχνευσης συμπτωματικών και ασυμπτωματικών φορέων του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2, στη χώρα μας.
Το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο της Αττικής τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει ωθήσει τον ΕΟΔΥ στην εντατικοποίηση των rapid test (τεστ ταχείας ανίχνευσης) σε συγκεκριμένες περιοχές, ειδικά του κέντρου της Αθήνας, όπως πέριξ της πλατείας Ομονοίας και της πλατείας Κυψέλης.
Προς την κατεύθυνση αυτή, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων από τη Δευτέρα στο Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων και στο Κέντρο Φιλοξενίας Τοξικοεξαρτημένων, γίνονται πλέον περισσότερα τεστ ταχείας ανίχνευσης, ενώ οι ομάδες του Δήμου Αθηναίων που παρέχουν στήριξη και φροντίδα στους αστέγους ενισχύονται με νοσηλευτές για τη λήψη περισσότερων δειγμάτων.
Παράλληλα, rapid tests διενεργούνται από τα συνεργεία του ΕΟΔΥ και σε άλλες περιοχές που θεωρούνται εστίες του SARS-CoV-2, όπως ο Δήμος Ευρώτα.
Το προφίλ αξιοπιστίας των τεστ ταχείας ανίχνευσης από αυτά θεωρούνται αξιόπιστα, βασίζεται στο ότι έχουν μεγάλη ειδικότητα. Για παράδειγμα, τα θετικά αποτελέσματά τους μέχρι στιγμής έχουν όλα επιβεβαιωθεί σε ελληνικά εργαστήρια. Σχετικά με την ευαισθησία τους, όταν συγκρίνονται με τα μοριακά εργαστηριακά τεστ, φαίνεται ότι υστερούν περίπου σε ποσοστό 5%-8%. Η πλειοψηφία ωστόσο αυτών που υστερούν, φαίνεται ότι αποτελούν παλιές ή και μη μεταδοτικές φορίες. Σε κάθε περίπτωση, η χρήση τους έχει συγκεκριμένες ενδείξεις και θα πρέπει να εκτελούνται και να ερμηνεύονται από εξειδικευμένο προσωπικό.
Δωρεάν μοριακά τεστ στις δημόσιες δομές
Παράλληλα, οι δημόσιες δομές υγείας συνεχίζουν να παρέχουν τη δυνατότητα δωρεάν μοριακού ελέγχου στους πολίτες, που πληρούν τα κριτήρια. Πρόκειται δηλαδή για άτομα που αξιολογούνται ως «ύποπτο» κρούσμα κορωνοϊού, είτε επειδή αναφέρουν συμπτωματολογία που ομοιάζει με αυτή της νόσου COVID-19, είτε επειδή αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι σε περιοχή με αυξημένο ιικό φορτίο, είτε θεωρούνται στενή επαφή ατόμου που έχει διαγνωστεί με λοίμωξη COVID-19. Επίσης, δωρεάν μοριακό τεστ στις δομές υγείας του ΕΣΥ μπορούν να κάνουν και όσοι υποβάλλονται σε χειρουργικές θεραπείες (προγραμματισμένες ή έκτακτες), όσοι εισάγονται στα δημόσια νοσοκομεία για άλλα προβλήματα υγείας αλλά και αυτοί που υποβάλλονται σε θεραπείες για σοβαρά νοσήματα, όπως παραδείγματος χάρη οι ογκολογικοί ασθενείς.
Σχετική υπενθύμισε έκανε χθες Τρίτη ο υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε ερώτημα για τη δυνατότητα δωρεάν διαγνωστικού ελέγχου λέγοντας ότι, «υπάρχει πρόσβαση στον διαγνωστικό έλεγχο, υπάρχει επάρκεια και μάλιστα αυξάνουμε και την παραγωγική δυνατότητα με νέο εξοπλισμό. Έχουμε και στη διάθεσή μας τώρα τα ταχεία τεστ και είμαστε από τις πρώτες χώρες που τα χρησιμοποίησε και χρησιμοποιούνται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, κυρίως σε επιδημικές καταστάσεις, όπως έγινε με επιτυχία στο νησί της Λέσβου».
Και υπογράμμισε ότι «έχουμε καταστήσει σαφές ότι εφόσον κάποιος πληροί τα κριτήρια μπορεί να κάνει το τεστ δωρεάν σε δημόσιες δομές», συμπληρώνοντας πως «εφόσον το δημόσιο σύστημα Υγείας έχει την παραγωγική δυνατότητα να καλύψει το τεστ» δεν τίθεται προς το παρόν θέμα αποζημίωσης του για όσους επιλέγουν να το κάνουν στον ιδιωτικό τομέα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή της επιδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας τον περασμένο Φεβρουάριο, έχει πενταπλασιαστεί ο ημερήσιος αριθμός των τεστ από 400/ημερησίως σε περισσότερα από 13.000/ημέρα.
«Θολό» το διαγνωστικό τοπίο στον ιδιωτικό τομέα
Κι ενώ η επιδημία της COVID-19 «φουντώνει» μέρα με την ημέρα, προβληματισμό και ανησυχία έχει προκαλέσει στους αρμόδιους φορείς, η αξιοπιστία των τεστ που διενεργούνται στον ιδιωτικό τομέα.
Αφορμή αποτέλεσε το κρουαζιερόπλοιο ‘Mein Schiff 6’ και τα 12 αρχικώς θετικά τεστ (επί συνόλου 150 δειγμάτων) που τελικά απεδείχθη πως ήταν όλα αρνητικά. Χρειάστηκε συνολικά να ελεγχθούν τα επίμαχα δείγματα τρεις φορές (την πρώτη στο Ηράκλειο Κρήτης σε ιδιωτικό εργαστήριο, τη δεύτερη εν πλω σε μοριακό αναλυτή του κρουαζιερόπλοιου και την τρίτη φορά από συνεργείο του ΕΟΔΥ με rapid test και μοριακό έλεγχο) για να διαπιστωθεί πως επρόκειτο για λανθασμένο συναγερμό!
Ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς, υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση για την επιδημία COVID-19 εξήγησε ότι, στην περίπτωση του Mein Schiff 6 «είναι ξεκάθαρο ότι το πρωτόκολλο που ακολουθείται από τα εργαστήρια σε σχέση με τη θετικότητα ενός δείγματος, δεν ακολουθήθηκε» στη περίπτωση του κρουαζιερόπλοιου γεγονός που τυγχάνει διερεύνησης.
Ενώ με τη σειρά του ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Γκίκας Μαγιορκίνης συμπλήρωσε πως «έχει μεγάλη σημασία και η ερμηνεία του αποτελέσματος. Κάποιες φορές τα αποτελέσματα είναι ξεκάθαρα και κάποιες φορές χρειάζονται follow up».
Πάντως, χθες πηγές του υπουργείου Υγείας ανέφεραν στο protothema.gr πως το πεδίο των εργαστηριακών τεστ εμφανίζει μεγάλη ανομοιογένεια και πως τα κριτήρια αξιολόγησης της αξιοπιστίας, ασφάλειας και εγκυρότητας των αποτελεσμάτων των εργαστηρίων δεν αφορούν όλα τα εργαστήρια. Ο νόμος προβλέπει πως τα διαγνωστικά εργαστήρια λαμβάνουν πιστοποίηση λειτουργίας ακολουθώντας συγκεκριμένη διαδικασία και ελέγχονται από ανεξάρτητους φορείς για την ορθή λειτουργία τους.
Ωστόσο, στην πράξη είναι θολό τι ισχύει με τα πιστοποιητικά διαπίστευσης και κυρίως σε ότι αφορά την ουσία των διαπιστεύσεων. Στελέχη του χώρου παραδέχονται πως υπάρχει πρόβλημα που εντάθηκε την περίοδο της πανδημίας. «Όλοι λένε πως κάνουν μοριακό έλεγχο για κορωνοϊό, ωστόσο στην πράξη ουδείς ξέρει τι ακριβώς γίνεται, ποια σετ αντιδραστηρίων προσδιορισμού για τον κορωνοϊό, με ποια μεθοδολογία εφαρμόζεται, ποια ποιοτικά χαρακτηριστικα έχουν κ.λπ. Αυτό προφανώς επηρεάζει το αποτέλεσμα» ανέφερε την Τρίτη ειδικός στο protothema.gr.
«Το να έχεις αποτέλεσμα ψευδώς θετικό μπορεί να συμβεί. Φυσικά, το σύνηθες είναι να έχεις ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα, δηλαδή να υπάρχει ιικό φορτίο και να μην είναι ανιχνεύσιμο. Το να έχεις όμως οριακά θετικό τεστ συνεπάγεται περαιτέρω έλεγχο στο εργαστήριο, υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθείται» εξήγησε, εκτιμώντας πως στην περίπτωση των 12 θετικών τεστ του Mein Schiff 6 έχει γίνει λάθος στον τρόπο που διενεργήθηκε ο αρχικός μοριακός έλεγχος.
Πηγή: http://www.protothema.gr/greece/article/1049749/koronoios-anisuhia-gia-tin-axiopistia-ton-test-meta-to-fiasko-me-to-krouazieroploio/
Συναγερμός στη Νέα Υόρκη για σαρκοφάγο βακτήριο στα νερά του Long Island – Μπορεί να προκαλέσει θάνατο σε 48 ώρες
Ειδικοί συνδέουν την εξάπλωση του Vibrio vulnificus με την άνοδο της θερμοκρασίας των νερών και τη ρύπανση με άζωτο

Φυλάκιση 19 ετών στον Μολδαβό ολιγάρχη Βλαντ Πλαχότνιουκ για την υπεξαίρεση 850 εκατ. ευρώ
Είχε συλληφθεί πέρυσι στην Αθήνα ενώ ετοιμαζόταν να πετάξει για το Ντουμπάι

Ελευθερία Γιακουμάκη: Την πυροβόλησε εξ επαφής στο κεφάλι – Τι αναφέρει ιατροδικαστής
Η γυναίκα φέρεται να δέχθηκε μία σφαίρα από πιστόλι εννέα χιλιοστών εξ επαφής στο κεφάλι, ενώ βρισκόταν καθιστή στη θέση του οδηγού

Αγιος Παντελεήμονας: Κακοποιούσε και απειλούσε τη γυναίκα του με όπλο ενώ κατέγραφε το περιστατικό
Η άμεση παρέμβαση αστυνομικών μετά από έκκληση γυναίκας για βοήθεια στον Αγιο Παντελεήμονα οδήγησε στη σύλληψη 35χρονου, ο οποίος φέρεται να την κακοποίησε και να την απείλησε με πυροβόλο όπλο, καταγράφοντας μάλιστα τη στιγμή της επίθεσης

Αγρια κόντρα Πλεύρη – Κωνσταντοπούλου στη Βουλή για τα… πτυχία τους: «Να τα συγκρίνουμε»
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου πρωταγωνίστησε σε ακόμη ένα επεισόδιο στη Βουλή, αυτήν τη φορά με τον Θάνο Πλεύρη

Κρήτη: Σε κοντινή απόσταση βρέθηκαν νεκροί η Ελευθερία και ο 43χρονος πρώην σύντροφός της
Σε κοντινή απόσταση εντοπίστηκαν νεκροί η 43χρονη Ελευθερία και ο 38χρονος πρώην σύντροφός της

Μαχητικά αεροσκάφη συγκρούστηκαν γιατί οι πιλότοι… έβγαζαν φωτογραφίες
Νέα έκθεση των Αρχών της Νότιας Κορέας αναφέρει πως δύο μαχητικά αεροσκάφη συγκρούστηκαν το 2021 γιατί οι πιλότοι έβγαζαν φωτογραφίες και βίντεο.

Κρήτη: «Η μητέρα μου δεν είχε παραπονεθεί για τον 43χρονο, τον γνωρίζαμε», λέει ο γιος της 43χρονης
Η γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή μέσα στο αυτοκίνητό της στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας

Γκιλφόιλ: Όταν οι Αμερικανοί και οι Έλληνες στέκονται μαζί, δεν υπάρχει όριο σε αυτό που μπορούμε να πετύχουμε
Η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα εστίασε ιδιαίτερα στα ταχύτατα βήματα προόδου στις διμερείς ενεργειακές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών

Ελευθερία Γιακουμάκη: Νεκρή από πυροβόλο όπλο
Η σορός ήταν στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου της

Νεκρή σε χωράφι βρέθηκε η Ελευθερία Γιακουμάκη που είχε εξαφανιστεί στο Ηράκλειο
Τραγική αυλαία

Ζάκυνθος: 60χρονος πέθανε από λεπτοσπείρωση - Εντοπίστηκαν άλλα δύο κρούσματα
Συναγερμός στη Ζάκυνθο για θάνατο από λεπτοσπείρωση και νέα κρούσματα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ήρθησαν οι ασυλίες των 13 βουλευτών της ΝΔ - Αναλυτικά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας
Προηγήθηκε θυελλώδης συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής

Χαλκ Χόγκαν: Νέες σοκαριστικές αποκαλύψεις – «Έπαιρνα θανατηφόρες δόσεις φαιντανύλης για να αντέξω τον πόνο»
«Έβαζα δύο χάπια των 80 mg το πρωί κάτω από τα ούλα, είχα δύο επιθέματα των 300 mg στα πόδια και μου έδιναν έξι “γλειφιτζούρια” των 1500 mg» - «Θα έπρεπε να είσαι νεκρός» του είπε φαρμακοποιός

Δολοφονία στους Αμπελόκηπους: «Ζητώ συγγνώμη από τα παιδιά μου, ήμουν εν βρασμώ»
Τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν το μοιραίο βράδυ στο ισόγειο διαμέρισμα των Αμπελόκηπων τον Νοέμβρη του 2024 έδωσε ο 39χρονος, ο οποίος προφυλακίστηκε για τη δολοφονία με σφυρί της συζύγου του

Τρία φορτηγά πλοία δέχτηκαν πυρά στο Στενό του Ορμούζ σήμερα, ανάμεσά τους και το ελληνόκτητο «Epaminondas»
Ιρανικό πρακτορείο μετέδωσε ότι πλοίο «αγνόησε τις προειδοποιήσεις των ιρανικών στρατιωτικών δυνάμεων»

Ανοίγει η πλατφόρμα για τις «Νταντάδες της Γειτονιάς» στις 27 Απριλίου
Πώς θα κάνετε αίτηση

Το Ελ Σαλβαδόρ διεξήγαγε μαζική δίκη για 486 φερόμενα μέλη της διαβόητης συμμορίας MS-13
Οι κατηγορίες αφορούν πάνω από 47.000 εγκλήματα, ανάμεσά τους και ανθρωποκτονίες

Τα 8 μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός
«Η κυβέρνηση επιστρέφει το πλεόνασμα στην κοινωνία»

Αδωνις Γεωργιάδης: Το ρουσφέτι δεν πρέπει να έχει ποινικές κυρώσεις
«Αυτοί είναι οι ΠΑΣΟΚοι μια ζωή οι ίδιοι, ψεύτες και υποκριτές. Δεν ντρέπονται;».

«Δεν με προσκάλεσε στο δωμάτιο»: Τι λέει ο σύντροφος της Μυρτώς για την επικοινωνία τους το βράδυ του θανάτου της
«Αφού την άφησα με την Ολίβια, γιατί εγώ πήγα σπίτι να πάρω ένα powerbank»

Στον ανακριτή σήμερα ο ιδιοκτήτης της Βιολάντα, αναμένεται να υποστηρίξει ότι έμαθε «πολύ αργά» για την οσμή στο εργοστάσιο
Στις 27 Απριλίου θα απολογηθούν άλλα δύο στελέχη της επιχείρησης

Νεαρός έβγαλε όπλο και απείλησε υπαλλήλους καθαριότητας στη Νέα Ιωνία
Το περιστατικό συνέβη περίπου στις 4:40 με τον 53χρονο υπάλληλο να καταγγέλλει πως του επιτέθηκε φραστικά γιατί, όπως τους είπε, χτύπησαν με έναν κάδο το αυτοκίνητό του

Έρχονται αυξήσεις έως και 30% στα προφυλακτικά λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή
Η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία προφυλακτικών παγκοσμίως αναφέρει πως το κόστος παραγωγής τους έχει εκτοξευτεί από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση

Ελληνικών συμφερόντων το τάνκερ που χτυπήθηκε στο Ομάν
Από την επίθεση προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στη γέφυρα του πλοίου, ενώ όλα τα μέλη του πληρώματος είναι ασφαλή

Μέτρα σε δύο δόσεις ανακοινώνει ο Μητσοτάκης: Το diesel, οι συνταξιούχοι και η έκπληξη
Πιθανό πρόσθετο μέτρο – «έκπληξη» να εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο

Το πλεόνασμα φέρνει νέα μέτρα στήριξης: Ανακοινώσεις ακόμα και αύριο από τον πρωθυπουργό
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε και νέα μέτρα στήριξης απέναντι στην κρίση

Αλλάζει το timologio της ΑΑΔΕ: Διαθέσιμη από αύριο νέα έκδοση της εφαρμογής
Η νέα έκδοση θα είναι διαθέσιμη μετά την αναβάθμιση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Απριλίου 2026 (Ώρες: 7:30 - 9:30 π.μ.) - Kατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η εφαρμογή δεν θα είναι διαθέσιμη

Eurostat: Ενεργειακό σοκ τον Μάρτιο
Αύξηση 19,8% για το ντίζελ και 9,4% για τη βενζίνη - Πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ η Ελλάδα - Πρωταθλήτριες στις ανατιμήσεις η Γερμανία και η Ρουμανία - Οι τιμές μειώθηκαν στην Ουγγαρία και τη Σλοβενία

Αγρια επεισόδια με μαχαίρια, σπρέι πιπεριού και όπλο σε τόπο λατρείας Σιχ στη Γερμανία
Μάρτυρες ανέφεραν ότι η σύγκρουση προήλθε από διαμάχες σχετικά με τα οικονομικά και τη διαχείριση

Έκρηξη στους Αμπελοκήπους: Την αθώωση του Νίκου Ρωμανού πρότεινε η εισαγγελέας
Ζητά την ενοχή δύο εκ των πέντε κατηγορουμένων

Θρίλερ με τα μολυσμένα βαζάκια της HiPP: Η εταιρεία καταγγέλλει πως είναι στόχος απόπειρας εκβιασμού
Η εταιρεία βρεφικών τροφών HiPP ανακοίνωσε χθες ότι είναι στόχος απόπειρας εκβιασμού, αφού ένα βαζάκι βρεφικής τροφής της μολυσμένο με ποντικοφάρμακο βρέθηκε στην Αυστρία

Κρήτη: Επίθεση σκυλιού σε παιδί κοντά σε σχολείο – Με πολλαπλά τραύματα στο νοσοκομείο ο 12χρονος
Το περιστατικό αυτό έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους κατοίκους

Κοινωνικός Τουρισμός 2026: Προβλήματα με το «καλημέρα» - «Έπεσε» η πλατφόρμα
Σήμερα άνοιξε η πλατφόρμα για τους δικαιούχους που το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους είναι «0»

Φωτιά στο Ωραιόκαστρο: Ήχησε το 112, έκτακτη ανακοίνωση του δήμου - «Κλείστε πόρτες και παράθυρα»
Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη για φωτιά σε μονάδα ανακύκλωσης

Ρόδος: 28χρονος εισέβαλε στο δωμάτιό της και αυτοϊκανοποιήθηκε μπροστά της
Η ανήλικη μαζί με την μητέρα της μετέβησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Αρχαγγέλου όπου έκαναν καταγγελία για το συμβάν

Θεσσαλονίκη: Επεισοδιακή καταδίωξη και σύλληψη 21χρονου στο κέντρο της πόλης
Η επικίνδυνη αυτή συμπεριφορά είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σοβαρός κίνδυνος για πεζούς και διερχόμενους οδηγούς στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Κρήτη: Θρίλερ με την εξαφάνιση της 43χρονης μητέρας - Στο μικροσκόπιο κάμερες και στίγμα κινητού
Σε εξέλιξη οι έρευνες των Αρχών για τον εντοπισμό της

Αλεξανδρούπολη: Ανήλικος έπεσε θύμα τηλεφωνικής απάτης - Παρέδωσε κοσμήματα αξίας 14.000 ευρώ
Ο άγνωστος προσποιήθηκε τον λογιστή της οικογένειας και έπεισε τον ανήλικο ότι έπρεπε άμεσα να του παραδώσει τα κοσμήματα του σπιτιού

Τραγωδία στο Καινούργιο Αγρινίου: 40χρονος βρέθηκε απαγχονισμένος - Ήταν πατέρας ενός παιδιού
Ο άνδρας εντοπίστηκε από οικείο του πρόσωπο που ειδοποίησε τις Αρχές










