Σε εγρήγορση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της χώρας καθώς το επιδημιολογικό φορτίο της νόσου COVID-19 παρουσιάζει σταθερά αυξητική τάση. Η Αττική και ειδικά το κέντρο της Αθήνα παρουσιάζει έντονη επιβάρυνση. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εντατικοποιεί τους στοχευμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους, ενώ προβληματισμός επικρατεί σχετικά με την αξιοπιστία των τεστ που διενεργούνται στον ιδιωτικό τομέα.
Εντατικοποίηση δειγματοληπτικών ελέγχων
Περισσότερα από 13.000 τεστ πραγματοποίησε τη Δευτέρα ο ΕΟΔΥ, έχοντας αναλάβει το μεγάλο βάρος της έγκαιρης ανίχνευσης συμπτωματικών και ασυμπτωματικών φορέων του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2, στη χώρα μας.
Το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο της Αττικής τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει ωθήσει τον ΕΟΔΥ στην εντατικοποίηση των rapid test (τεστ ταχείας ανίχνευσης) σε συγκεκριμένες περιοχές, ειδικά του κέντρου της Αθήνας, όπως πέριξ της πλατείας Ομονοίας και της πλατείας Κυψέλης.
Προς την κατεύθυνση αυτή, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων από τη Δευτέρα στο Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων και στο Κέντρο Φιλοξενίας Τοξικοεξαρτημένων, γίνονται πλέον περισσότερα τεστ ταχείας ανίχνευσης, ενώ οι ομάδες του Δήμου Αθηναίων που παρέχουν στήριξη και φροντίδα στους αστέγους ενισχύονται με νοσηλευτές για τη λήψη περισσότερων δειγμάτων.
Παράλληλα, rapid tests διενεργούνται από τα συνεργεία του ΕΟΔΥ και σε άλλες περιοχές που θεωρούνται εστίες του SARS-CoV-2, όπως ο Δήμος Ευρώτα.
Το προφίλ αξιοπιστίας των τεστ ταχείας ανίχνευσης από αυτά θεωρούνται αξιόπιστα, βασίζεται στο ότι έχουν μεγάλη ειδικότητα. Για παράδειγμα, τα θετικά αποτελέσματά τους μέχρι στιγμής έχουν όλα επιβεβαιωθεί σε ελληνικά εργαστήρια. Σχετικά με την ευαισθησία τους, όταν συγκρίνονται με τα μοριακά εργαστηριακά τεστ, φαίνεται ότι υστερούν περίπου σε ποσοστό 5%-8%. Η πλειοψηφία ωστόσο αυτών που υστερούν, φαίνεται ότι αποτελούν παλιές ή και μη μεταδοτικές φορίες. Σε κάθε περίπτωση, η χρήση τους έχει συγκεκριμένες ενδείξεις και θα πρέπει να εκτελούνται και να ερμηνεύονται από εξειδικευμένο προσωπικό.
Δωρεάν μοριακά τεστ στις δημόσιες δομές
Παράλληλα, οι δημόσιες δομές υγείας συνεχίζουν να παρέχουν τη δυνατότητα δωρεάν μοριακού ελέγχου στους πολίτες, που πληρούν τα κριτήρια. Πρόκειται δηλαδή για άτομα που αξιολογούνται ως «ύποπτο» κρούσμα κορωνοϊού, είτε επειδή αναφέρουν συμπτωματολογία που ομοιάζει με αυτή της νόσου COVID-19, είτε επειδή αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι σε περιοχή με αυξημένο ιικό φορτίο, είτε θεωρούνται στενή επαφή ατόμου που έχει διαγνωστεί με λοίμωξη COVID-19. Επίσης, δωρεάν μοριακό τεστ στις δομές υγείας του ΕΣΥ μπορούν να κάνουν και όσοι υποβάλλονται σε χειρουργικές θεραπείες (προγραμματισμένες ή έκτακτες), όσοι εισάγονται στα δημόσια νοσοκομεία για άλλα προβλήματα υγείας αλλά και αυτοί που υποβάλλονται σε θεραπείες για σοβαρά νοσήματα, όπως παραδείγματος χάρη οι ογκολογικοί ασθενείς.
Σχετική υπενθύμισε έκανε χθες Τρίτη ο υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε ερώτημα για τη δυνατότητα δωρεάν διαγνωστικού ελέγχου λέγοντας ότι, «υπάρχει πρόσβαση στον διαγνωστικό έλεγχο, υπάρχει επάρκεια και μάλιστα αυξάνουμε και την παραγωγική δυνατότητα με νέο εξοπλισμό. Έχουμε και στη διάθεσή μας τώρα τα ταχεία τεστ και είμαστε από τις πρώτες χώρες που τα χρησιμοποίησε και χρησιμοποιούνται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, κυρίως σε επιδημικές καταστάσεις, όπως έγινε με επιτυχία στο νησί της Λέσβου».
Και υπογράμμισε ότι «έχουμε καταστήσει σαφές ότι εφόσον κάποιος πληροί τα κριτήρια μπορεί να κάνει το τεστ δωρεάν σε δημόσιες δομές», συμπληρώνοντας πως «εφόσον το δημόσιο σύστημα Υγείας έχει την παραγωγική δυνατότητα να καλύψει το τεστ» δεν τίθεται προς το παρόν θέμα αποζημίωσης του για όσους επιλέγουν να το κάνουν στον ιδιωτικό τομέα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή της επιδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας τον περασμένο Φεβρουάριο, έχει πενταπλασιαστεί ο ημερήσιος αριθμός των τεστ από 400/ημερησίως σε περισσότερα από 13.000/ημέρα.
«Θολό» το διαγνωστικό τοπίο στον ιδιωτικό τομέα
Κι ενώ η επιδημία της COVID-19 «φουντώνει» μέρα με την ημέρα, προβληματισμό και ανησυχία έχει προκαλέσει στους αρμόδιους φορείς, η αξιοπιστία των τεστ που διενεργούνται στον ιδιωτικό τομέα.
Αφορμή αποτέλεσε το κρουαζιερόπλοιο ‘Mein Schiff 6’ και τα 12 αρχικώς θετικά τεστ (επί συνόλου 150 δειγμάτων) που τελικά απεδείχθη πως ήταν όλα αρνητικά. Χρειάστηκε συνολικά να ελεγχθούν τα επίμαχα δείγματα τρεις φορές (την πρώτη στο Ηράκλειο Κρήτης σε ιδιωτικό εργαστήριο, τη δεύτερη εν πλω σε μοριακό αναλυτή του κρουαζιερόπλοιου και την τρίτη φορά από συνεργείο του ΕΟΔΥ με rapid test και μοριακό έλεγχο) για να διαπιστωθεί πως επρόκειτο για λανθασμένο συναγερμό!
Ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς, υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση για την επιδημία COVID-19 εξήγησε ότι, στην περίπτωση του Mein Schiff 6 «είναι ξεκάθαρο ότι το πρωτόκολλο που ακολουθείται από τα εργαστήρια σε σχέση με τη θετικότητα ενός δείγματος, δεν ακολουθήθηκε» στη περίπτωση του κρουαζιερόπλοιου γεγονός που τυγχάνει διερεύνησης.
Ενώ με τη σειρά του ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Γκίκας Μαγιορκίνης συμπλήρωσε πως «έχει μεγάλη σημασία και η ερμηνεία του αποτελέσματος. Κάποιες φορές τα αποτελέσματα είναι ξεκάθαρα και κάποιες φορές χρειάζονται follow up».
Πάντως, χθες πηγές του υπουργείου Υγείας ανέφεραν στο protothema.gr πως το πεδίο των εργαστηριακών τεστ εμφανίζει μεγάλη ανομοιογένεια και πως τα κριτήρια αξιολόγησης της αξιοπιστίας, ασφάλειας και εγκυρότητας των αποτελεσμάτων των εργαστηρίων δεν αφορούν όλα τα εργαστήρια. Ο νόμος προβλέπει πως τα διαγνωστικά εργαστήρια λαμβάνουν πιστοποίηση λειτουργίας ακολουθώντας συγκεκριμένη διαδικασία και ελέγχονται από ανεξάρτητους φορείς για την ορθή λειτουργία τους.
Ωστόσο, στην πράξη είναι θολό τι ισχύει με τα πιστοποιητικά διαπίστευσης και κυρίως σε ότι αφορά την ουσία των διαπιστεύσεων. Στελέχη του χώρου παραδέχονται πως υπάρχει πρόβλημα που εντάθηκε την περίοδο της πανδημίας. «Όλοι λένε πως κάνουν μοριακό έλεγχο για κορωνοϊό, ωστόσο στην πράξη ουδείς ξέρει τι ακριβώς γίνεται, ποια σετ αντιδραστηρίων προσδιορισμού για τον κορωνοϊό, με ποια μεθοδολογία εφαρμόζεται, ποια ποιοτικά χαρακτηριστικα έχουν κ.λπ. Αυτό προφανώς επηρεάζει το αποτέλεσμα» ανέφερε την Τρίτη ειδικός στο protothema.gr.
«Το να έχεις αποτέλεσμα ψευδώς θετικό μπορεί να συμβεί. Φυσικά, το σύνηθες είναι να έχεις ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα, δηλαδή να υπάρχει ιικό φορτίο και να μην είναι ανιχνεύσιμο. Το να έχεις όμως οριακά θετικό τεστ συνεπάγεται περαιτέρω έλεγχο στο εργαστήριο, υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθείται» εξήγησε, εκτιμώντας πως στην περίπτωση των 12 θετικών τεστ του Mein Schiff 6 έχει γίνει λάθος στον τρόπο που διενεργήθηκε ο αρχικός μοριακός έλεγχος.
Πηγή: http://www.protothema.gr/greece/article/1049749/koronoios-anisuhia-gia-tin-axiopistia-ton-test-meta-to-fiasko-me-to-krouazieroploio/
Το Netflix θα εξαφανιστεί αθόρυβα από 87 εκατομμύρια συσκευές σήμερα
Οι χρήστες που επηρεάζονται έχουν ήδη λάβει ειδοποίηση στη συσκευή τους

Μέση Ανατολή: Εντολή σε Αμερικανούς πολίτες για άμεση εγκατάλειψη 12 χωρών
Οι χώρες «κινδύνου» για τους Αμερικανούς στη Μέση Ανατολή

ΑΑΔΕ: Αλλαγή ΚΑΔ χωρίς πρόστιμο έως την 1η Ιουνίου - Πώς γίνεται η αυτόματη αντιστοίχιση
Κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής φάσης, δεν είναι δυνατή η πραγματοποίηση ενάρξεων, μεταβολών και διακοπών εργασιών μέσω των ψηφιακών εφαρμογών

«Ουρές» στα βενζινάδικα: Πού θα φτάσουν οι τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος
Το ράλι περνά ήδη στην ηλεκτρική ενέργεια και στα καύσιμα, με τους καταναλωτές να βλέπουν νέες επιβαρύνσεις στην αντλία και στους λογαριασμούς

Ισραήλ: Τρία παιδιά με ελληνικές ρίζες νεκρά στην Μπετ Σεμές μετά από ιρανική επίθεση
Τα τρία παιδιά ζούσαν με την οικογένειά τους στην Μπετ Σεμές, ενώ ο παππούς τους που είναι Έλληνας από τη Θεσσαλονίκη διαμένει στην Ιερουσαλήμ

Μπαχρέιν: Χτύπημα από ιρανικό drone σε ξενοδοχείο θύμισε την 11η Σεπτεμβρίου
Στο ξενοδοχείο διέμεναν αξιωματούχοι των ΗΠΑ - Δύο Αμερικανοί στρατιωτικοί τραυματίστηκαν από την επίθεση

Συναγερμός στην Κρήτη: Προσήχθη Γεωργιανός ως ύποπτος για κατασκοπεία κοντά στη βάση της Σούδας
Στο μικροσκόπιο των Αρχών οι κινήσεις του στον κόλπο της Σούδας

Κύπρος: Προσγειώθηκαν δύο ζεύγη F-16 - Αναμένεται ο ΚΙΜΩΝ και δεύτερη φρεγάτα με τον ΚΕΝΤΑΥΡΟ
Ο Νίκος Δένδιας θα μεταβεί την Τρίτη στην Κύπρο μαζί με τον ΑΓΕΕΘΑ, δείχνοντας την έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας

Το Iron Beam εν δράσει - Δείτε πώς αναχαιτίζει ρουκέτες και πυραύλους της Χεζμπολάχ - Βίντεο
Το Ισραήλ ενεργοποίησε για πρώτη φορά στο πεδίο της μάχης το Iron Beam

Ιταλία: Έβαλαν το κεφάλι της Μελόνι σε χαρτόνι και της το... έκοψαν στην γκιλοτίνα σε καρναβάλι
«Αποκεφάλισαν» τη Μελόνι στο Καρναβάλι της πόλης Ρέτζιο Εμίλια - Την ίδια... τύχη είχε και ο Νετανιάχου

Θεσσαλονίκη: Ποινή φυλάκισης στον 47χρονο που απέδρασε από το «Ιπποκράτειο»
Η ποινή αποφασίστηκε να εκτιθεί στο σύνολό της, πλην όμως η εκτέλεσή της ανεστάλη ενόψει της έφεσης

Κύπρος: Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε τα drones κατά της βρετανικής βάσης του Ακρωτηρίου
Ο λόγος που δεν εντοπίστηκαν για να αναχαιτιστούν είναι λόγω του μικρού μεγέθους και του χαμηλού ύψους που πετούσαν

Πίνακας του Ρέμπραντ ανακαλύφθηκε... ξανά έπειτα από 65 χρόνια
Πρόκειται για το έργο «Vision of Zacharias in the Temple» του 1633

«Καμπανάκι» Κολυδά για νέα κακοκαιρία - Πότε αναμένεται κύμα βροχοπτώσεων
Η πορεία του καιρού το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου

Οι δηλώσεις του Τραμπ για το Ιράν
Νωρίτερα τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είχε αποκλείσει την αποστολή και χερσαίων στρατευμάτων εάν αυτό κρινόταν αναγκαίο

Τοποθέτηση Πούτιν για τις επιθέσεις στο Ιράν
Ο Ρώσος πρόεδρος είχε επικοινωνία με τέσσερις ηγέτες των χωρών του Περσικού Κόλπου

Βόλος: Γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή μέσα σε ασανσέρ ξενοδοχείου
Η γυναίκα βρέθηκε μέσα στον ανελκυστήρα του ξενοδοχείου, φέροντας τραύμα στο κεφάλι

ΗΠΑ - Τραμπ: Το «μεγάλο κύμα» στον πόλεμο με το Ιράν δεν έχει έρθει ακόμα
«Τους συντρίβουμε»

Ιράν: Έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με τον «στρατό» που διαθέτει από drones και πυραύλους
Τη δύναμη πυρός που χρησιμοποιεί εναντίον των εχθρών της «διαφημίζει» με βίντεο η Τεχεράνη

Μακρόν: Αυξάνονται οι πυρηνικές κεφαλές στο οπλοστάσιό μας
Ο Γάλλος πρόεδρος είπε πως 8 ευρωπαϊκές χώρες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συνδράμουν τη χώρα του στην ενίσχυση της κοινής αποτροπής, με το Ελιζέ να βάζει και την Ελλάδα στο κάδρο

Πέθανε ο δημοσιογράφος και λογοτέχνης Σπύρος Κατσίμης
Το συγκινητικό αντίο της κόρης του, Μαριλένας

Από λάθος του Κουβέιτ η πτώση των αμερικανικών μαχητικών
Και τα έξι μέλη των πληρωμάτων πρόλαβαν να εκτιναχθούν με ασφάλεια από τα αεροσκάφη

Ουρές στα πρατήρια καυσίμων στην Αθήνα, αδειάζουν τα αποθέματα: «Τρομακτικό το σενάριο παράτασης της κρίσης στα στενά του Ορμούζ»
«Εξαντλήθηκε από νωρίς η αμόλυβδη»

Ιράν προς αποκλεισμό από το Μουντιάλ 2026: Το Ιράκ φαβορί για την αντικατάσταση
Ο πόλεμος αλλάζει τα δεδομένα – Σενάρια για ανακατανομή θέσεων και πιθανό «παράθυρο» επαναφοράς μέσω wild card

Δύο φρεγάτες και F16 στέλνει η Ελλάδα στην Κύπρο
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν λίγο πριν το μεσημέρι ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Κύπρου

«Αδειασαν οι ουρανοί»: Μαζικές ακυρώσεις πτήσεων, κλειστά αεροδρόμια και παγκόσμιο χάος στις αερομεταφορές
Χιλιάδες ακυρώσεις πτήσεων – Ποιες εταιρείες επηρεάζονται

Κύπρος: Ήχησαν ξανά οι σειρήνες στο Ακρωτήρι - Συναγερμός και στο αεροδρόμιο Πάφου
Μαχητικά αεροσκάφη απογειώθηκαν - Εκκενώνεται το αεροδρόμιο

Μέχρι πού φτάνουν οι βαλλιστικοί πύραυλοι του Ιράν; Η Ελλάδα μέσα στην εμβέλειά τους
Η ανακοίνωση της ισραηλινής πρεσβείας στην Ελλάδα

Αρης: Παραμένει εγκλωβισμένη στο Αμπου Ντάμπι η ομάδα μπάσκετ Κ-18
Τα παιδιά είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση, όπως αναφέρουν οι γονείς τους

Φλέγεται η Μέση Ανατολή - Μπαίνει στον πόλεμο και η Χεζμπολάχ
Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους κατοίκους περίπου πενήντα χωριών σε όλο τον Λίβανο να απομακρυνθούν «τουλάχιστον 1.000 μέτρα» από κάθε πολυκατοικία ενόψει βομβαρδισμών

Το καθεστώς του Ιράν μπορεί να επιβιώσει, αλλά η Μέση Ανατολή θα αλλάξει για πάντα
«Στιγμές που θυμίζουν την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης»

«Πνίγηκε» στις ακρίδες η Σαχάρα – Το φαινόμενο που απειλεί καλλιέργειες και κτηνοτροφία
Τεράστια σμήνη ακρίδων σκέπασαν δρόμους στη Σαχάρα και προσέκρουαν σε διερχόμενα οχήματα, σε ένα φαινόμενο που αναδεικνύει ξανά τον κίνδυνο για καλλιέργειες και επισιτιστική ασφάλεια στην περιοχή.

Αμερικανικό F-15 καταρρίφθηκε και συνετρίβη στο Κουβέιτ, δείτε βίντεο
Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κατάρριψη από φίλια πυρά ενώ το αμερικανικό μαχητικό πετούσε πάνω από το Κουβέιτ στο πλαίσιο επιχείρησης εντοπισμού και κατάρριψης εχθρικών drone

Λαριτζανί: Δεν θα διαπραγματευτούμε με τις ΗΠΑ, ο Τραμπ έκανε το «Πρώτα η Αμερική» σε «Πρώτα το Ισραήλ»
Η δήλωση του υψηλόβαθμου Ιρανού αξιωματούχου αντικρούει τον χθεσινό ισχυρισμό του Αμερικανού προέδρου ότι η Τεχεράνη «θέλει να μιλήσει»

Ο Τραμπ μιλά για τρεις υποψήφιους για την ηγεσία του Ιράν και προειδοποιεί για περισσότερες αμερικανικές απώλειες
Συγκρίνει την Τεχεράνη με τη Βενεζουέλα, κάνει λόγο για 48 νεκρούς Ιρανούς ηγέτες και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής εξουσίας από τον ίδιο τον ιρανικό λαό

Ανατροπή στον Κολωνό: Έψαχνε δομή για κακοποιημένες γυναίκες η έγκυος που πέθανε
Σημειώνεται ότι, όπως προκύπτει από την έρευνα των αρχών, παρόλο που η γυναίκα ήταν έγκυος περίπου πέντε μηνών, δεν φαίνεται να είχε πάει σε νοσοκομείο ή γιατρό για να εξεταστεί

Θρίλερ στη Χαλκιδική: Σε άνδρα που πέθανε το 2004 ανήκουν τα οστά που βρέθηκαν σε παραλία
54χρονος παρουσιάστηκε στις Αρχές και υποστήριξε ότι τα οστά ανήκουν στον πατέρα του

Τραμπ: «Βυθίσαμε 9 ιρανικά πλοία - Θα κυνηγήσουμε και τα υπόλοιπα. Σύντομα θα επιπλέουν στον βυθό»
Μερικά από τα οποία όπως είπε ήταν μεγάλα και σημαντικά

Μέση Ανατολή: Οι τηλεφωνικές γραμμές εκτάκτου ανάγκης για παροχή προξενικής αρωγής σε Έλληνες πολίτες
Οι γραμμές εκτάκτου ανάγκης για τους Έλληνες πολίτες έχουν επικαιροποιηθεί από το υπουργείο Εξωτερικών

Τραγωδία στο Αγρίνιο: Νεκρή σε ρέμα γυναίκα που αγνοούνταν το τελευταίο 24ωρο
Η άτυχη 60χρονη εντοπίστηκε νεκρή σε ρέμα στη περιοχή Ζελίχοβο - Αγία Παρασκευή










