Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για αναστολή συμβάσεων εργασίας και το επίδομα των 800 ευρώ για όσους πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού.
Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα μέτρα στήριξης εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που έχουν αριθμό μητρώου εργοδότη (ΑΜΕ) στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), των οποίων έχει ανασταλεί η επιχειρηματική δραστηριότητά τους, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), με εντολή δημόσιας αρχής, λόγω του κορωνοϊού.
Αναστολή συμβάσεων εργασίας
1. Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις-εργοδότες που έχουν αριθμό μητρώου εργοδότη (ΑΜΕ) στον e- ΕΦΚΑ, των οποίων απαγορεύτηκε η επιχειρηματική τους δραστηριότητα με εντολή δημόσιας αρχής, δεν οφείλουν να παρέχουν την εργασία τους και οι επιχειρήσεις-εργοδότες δεν οφείλουν αποδοχές, λόγω του ότι η απαγόρευση λειτουργίας της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, με εντολή δημόσιας αρχής, συνιστά γεγονός ανωτέρας βίας.
2. Στην περίπτωση αυτή, οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τελούν σε αναστολή, για όσο χρονικό διάστημα ισχύει η εντολή της δημόσιας αρχής, για απαγόρευση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.
3. Ειδικότερα, οι συμβάσεις εργασίας εργαζομένων με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου που λήγουν, μετά την απαγόρευση της επιχειρηματικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων-εργοδοτών της παραγράφου 1, τίθενται σε αναστολή, κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 2 του παρόντος. Μετά το πέρας του διαστήματος της αναστολής, η σύμβαση εργασίας συνεχίζεται για το συμφωνηθέντα χρόνο που υπολείπεται.
4. 'Αδειες άνευ αποδοχών που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ εργαζομένων και επιχειρήσεων-εργοδοτών, των οποίων η επιχειρηματική δράστηριότητά τους έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, αίρονται αυτοδικαίως από δημοσιεύσεως της παρούσας. Οι συμβάσεις αυτών των εργαζομένων τελούν σε αναστολή και είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ως ορίζονται στην παρούσα απόφαση.
Ακυρότητα καταγγελίας σύμβασης
1. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες, που τελούν σε αναστολή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, με εντολή δημόσιας αρχής και για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού COVID-19, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας. Σε περίπτωση πραγματοποίησής τους, οι καταγγελίες αυτές είναι άκυρες.
2. Οι καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας που πραγματοποιήθηκαν από 18/3/2020 (ημερομηνία δημοσιοποίησης του μέτρου) και εφεξής είναι άκυρες.
Αποζημίωση ειδικού σκοπού και λοιπά μέτρα
1) Αποζημίωση ειδικού σκοπού
1. Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή σε επιχειρήσεις- εργοδότες, των οποίων αναστέλλεται η επιχειρηματική τους δραστηριότητα, με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει ΚΑΔ, οριζομένων από το υπουργείο Οικονομικών, λαμβάνουν ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση, αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ, η οποία καλύπτει χρονικό διάστημα 45 ημερολογιακών ημερών, εφόσον δεν έχουν άλλη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη.
2. Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι απασχολούνταν σε περισσότερους του ενός εργοδότες, των οποίων ανεστάλη η επιχειρηματική τους δραστηριότητα, με εντολή δημόσιας αρχής και, κατ' επέκταση, οι συμβάσεις εργασίας τους τελούν σε αναστολή, οι εργαζόμενοι επιλέγουν αποκλειστικά έναν εργοδότη, προκειμένου να γίνουν δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
3. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.
2) Ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή
1. Στους εργαζόμενους επιχειρήσεων-εργοδοτών που έχει απαγορευτεί η επιχειρηματική τους δραστηριότητα, με εντολή δημόσιας αρχής, των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή, παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη, υπολογιζόμενη επί των ονομαστικών μισθών τους για χρονικό διάστημα 45 ημερών, η οποία καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
2. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες της προηγούμενης περίπτωσης υποχρεούνται να υποβάλουν τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) για τους εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή.
Διαδικασία λήψης αποζημίωσης ειδικού σκοπού
1) Υπεύθυνη δήλωση των εργαζομένων για τη λήψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού
1. Οι εργαζόμενοι υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α' 75), με τίτλο «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζόμενων με εξαρτημένη εργασία σε Επιχειρήσεις-Εργοδότες, των οποίων είτε η επιχειρηματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, οπότε οι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος κύριας κατοικίας είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορονοιού COVID-19, για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωση ειδικού σκοπού», στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.yeka.gr).
2. Στην υπεύθυνη δήλωση συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων και του αριθμού πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», τα οποία αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» και τα στοιχεία του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού τους (ΙΒΑΝ).
Επίσης, δηλώνουν και το αν μισθώνουν κύρια κατοικία, καθώς και τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μίσθιου ακινήτου, προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης.
3. Η ανωτέρω ηλεκτρονική πλατφόρμα τηρείται για το σκοπό αυτό στη Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
4. Η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης πραγματοποιείται εντός του χρονικού διαστήματος από 1/4/2020 μέχρι και 10/4/2020, ως εξής:
Την 1/4/2020, όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 1
Την 2/4/2020, όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 2
Την 3/4/2020, όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 3
Την 4/4/2020, όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 4
Την 5/4/2020, όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 5
Την 6/4/2020, όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 6
Την 7/4/2020, όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 7
Την 8/4/2020, όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 8
Την 9/4/2020, όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 9
Την 10/4/2020, όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 0.
Το ανωτέρω χρονικό διάστημα δύναται να παραταθεί.
2) Υπεύθυνη δήλωση επιχειρήσεων-εργοδοτών για τη λήψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού από τους εργαζόμενους
1. Οι επιχειρήσεις - εργοδότες, των οποίων η επιχειρηματική τους δραστηριότητα έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, υποχρεούνται να υποβάλουν από 24/3/2020 έως και 31/3/2020 υπεύθυνη δήλωση, με τίτλο «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων-Εργοδοτών, των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητά τους είτε έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, οπότε είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορονοϊού COVID-19», στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνουν:
α) την αναστολή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει ΚΑΔ, οριζόμενες από το υπουργείο Οικονομικών, όπως ισχύουν κάθε φορά,
β) τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μίσθιου ακινήτου, εφόσον έχουν επαγγελματική μίσθωση ακινήτου προς εξυπηρέτηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας που έχει ανασταλεί, με εντολή δημόσιας αρχής,
γ) τους εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούν σε αναστολή και
δ) τους τυχόν εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει λυθεί από 1/3/2020 έως και 20/3/2020 - είτε με καταγγελία είτε με οικειοθελή αποχώρηση.
2. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, από 24/3/2020 έως και 31/3/2020, στους εργαζόμενούς τους, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ».
3. Σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις-εργοδότες δεν υποβάλλουν την υπεύθυνη δήλωση της περίπτωσης 1 της παρούσας παραγράφου, κηρύσσονται έκπτωτοι από την υπαγωγή τους στα μέτρα αναστολής οφειλών δόσεων ή ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής και κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο.
Παράταση προθεσμίας καταβολής οφειλών δόσεων ή ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής από τους εργαζόμενους προς τα ασφαλιστικά ταμεία
Για τους εργαζόμενους, των οποίων πάσης φύσεως οφειλές δόσεων ή ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής προς στα ασφαλιστικά ταμεία, λήγουν την 31η/3/2020, η προθεσμία καταβολής τους παρατείνεται για τρεις μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.
Μέτρα στήριξης των εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που έχουν αριθμό μητρώου εργοδότη (ΑΜΕ) στον e-ΕΦΚΑ και πλήττονται σημαντικά από τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού COVID-19, βάσει ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας ή δευτερεύουσας, βάσει των ακαθάριστων εσόδων έτους 2018, όπως ορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών
Αναστολή συμβάσεων εργασίας-ακυρότητα καταγγελίας σύμβασης
1. Επιχειρήσεις-εργοδότες που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών του κορονοϊού-COVID 19, βάσει ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας ή δευτερεύουσας, βάσει των ακαθάριστων εσόδων έτους 2018, οριζομένων από το υπουργείο Οικονομικών, δύνανται να αναστέλουν τις συμβάσεις εργασίας, μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, που εργάζονται σε αυτούς κατά την 21/3/2020 και για συνεχόμενο ανέκκλητο χρονικό διάστημα 45 ημερολογιακών ημερών.
Ως «κύρια δραστηριότητα» ορίζεται τετραψήφιος ΚΑΔ, υπό τον οποίον συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποκατηγορίες του σε εξαψήφιο και οκταψήφιο ΚΑΔ. Στη δε περίπτωση που ορίζεται ως κύρια δραστηριότητα εξαψήφιος ΚΑΔ, συμπεριλαμβάνονται και όλες οι κατηγορίες των αντίστοιχων οκταψήφιών του.Ως «δευτερεύουσα, βάσει των ακαθάριστων εσόδων έτους 2018», ορίζεται ο δευτερογενής ΚΑΔ επιχείρησης-εργοδότη όπου τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού, κατά την 20/3/2020, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 20/3/2020.
2. Συμβάσεις εργασίας εργαζομένων με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου, που δεν έχουν λήξει, μέχρι την 21η/3/2020, μπορούν να τίθενται σε αναστολή. Μετά το πέρας του διαστήματος της αναστολής, η σύμβαση εργασίας συνεχίζεται για το συμφωνηθέντα χρόνο που υπολείπεται, μετά την ολοκλήρωση του χρόνου της αναστολής τους.
Τα ανωτέρω εφαρμόζονται σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου και αφορούν εργαζόμενους επιχειρήσεων-εργοδοτών της παραγράφου 1 της παρούσας απόφασης.
3. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας μέρους των εργαζομένων τους, κατ' εφαρμογή της παραγράφου 1 του παρόντος, δύνανται για τους υπόλοιπους εργαζόμενους να κάνουν χρήση των διατάξεων των άρθρων ένατου και δέκατου της από 20/3/2020 ΠΝΠ (Α' 68), δηλαδή ορισμό προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας ή και μεταφορά προσωπικού σε επιχειρήσεις εντός του ιδίου ομίλου.
4. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που κάνουν χρήση της ρύθμισης της παραγράφου 1 του παρόντος, απαγορεύεται ρητά να προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας για το σύνολο του προσωπικού τους και, σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη.
5. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που κάνουν χρήση της ανωτέρω ρύθμισης, υποχρεούνται, μετά τη λήξη του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους, να διατηρήσουν, για χρονικό διάστημα ίσο με εκείνο της αναστολής (δηλαδή για 45 ημέρες), τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, που σημαίνει τους ίδιους εργαζόμενους και με τους ίδιους όρους εργασίας, κατά την 21η/3/2020, οπότε και μπορεί να κάνει χρήση του εν λόγω μέτρου. Στην έννοια του ιδίου αριθμού θέσεων εργασίας δεν συμπεριλαμβάνονται οι αποχωρούντες οικειοθελώς από την εργασία τους, οι αποχωρούντες, λόγω συνταξιοδότησης, καθώς και οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου, των οποίων η σύμβαση εργασίας λήγει, μετά τη λήξη της αναστολής.
6. Η διάταξη της περίπτωσης α) της υποπαραγράφου 2 Α του άρθρου ενδέκατου της από 20/3/2020 ΠΝΠ (Α΄ 68) εφαρμόζεται μόνο σε επιχειρήσεις-εργοδότες, που ορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών, βάσει ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας ή δευτερεύουσας, βάσει των ακαθάριστων εσόδων έτους 2018, ως πληττόμενες από την εξάπλωση του κορονοϊού COVID-19.
7. Το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας μπορεί να εφαρμοστεί από τις επιχειρήσεις-εργοδότες που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών του φαινομένου του κορονοϊού-COVID 19, μέχρι έναν μήνα από την ημερομηνία δημοσίευσης της από 20/3/2020 ΠΝΠ (Α' 68), δηλαδή από 21/3/2020 μέχρι και την 20/4/2020, προκειμένου να προσαρμοστούν οι λειτουργικές ανάγκες τους στο δυσμενές περιβάλλον, που δημιουργείται.Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία εξέλιξης του φαινομένου, δύναται να παραταθεί ο χρόνος του προηγούμενου εδαφίου, σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της περίπτωσης α) της υποπαραγράφου 2Α του άρθρου ενδέκατου της από 20/3/2020 ΠΝΠ (Α' 68).
8. Εντός του χρονικού διαστήματος της προηγούμενης παραγράφου, οι επιχειρήσεις-εργοδότες που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών του φαινομένου του κορονοϊού-COVID 19, μπορούν να εφαρμόζουν το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας σταδιακά και για διαφορετικό αριθμό εργαζομένων.
Αποζημίωση ειδικού σκοπού και λοιπά μέτρα
1) Αποζημίωση ειδικού σκοπού
1. Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή, λόγω χρήσης από την επιχείρηση στην οποία εργάζονται της ρύθμισης της περίπτωσης α) της υποπαραγράφου 2Α του άρθρου ενδέκατου της από 20/3/2020 ΠΝΠ (Α' 68), βάσει των οριζομένων από το υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας ή δευτερεύουσας, βάσει των ακαθάριστων εσόδων έτους 2018, λαμβάνουν ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση, αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ, η οποία καλύπτει χρονικό διάστημα 45 ημερολογιακών ημερών, εφόσον δεν έχουν άλλη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη.
2. Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε περισσότερες της μίας επιχειρήσεις-εργοδότες, που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών του κορονοϊού-COVID-19, βάσει των οριζομένων από το υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας ή δευτερεύουσας, βάσει των ακαθάριστων εσόδων έτους 2018 και τίθενται από περισσότερους εργοδότες σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους, οι εργαζόμενοι επιλέγουν αποκλειστικά έναν εργοδότη, προκειμένου να γίνουν δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
3. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.
2) Ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή
1. Για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων-εργοδοτών, που κάνουν χρήση της ρύθμισης της περίπτωσης α) της υποπαραγράφου 2Α του άρθρου ενδέκατου της από 20/3/2020 ΠΝΠ (Α΄ 68), βάσει των οριζομένων από το υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας ή δευτερεύουσας, βάσει των ακαθάριστων εσόδων έτους 2018 και των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη, υπολογιζόμενη επί των ονομαστικών μισθών τους, για χρονικό διάστημα 45 ημερολογιακών ημερών, η οποία καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
2. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες της προηγούμενης περίπτωσης υποχρεούνται να υποβάλουν τις ΑΠΔ για τους εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή.
Πηγή: http://www.tanea.gr/2020/03/29/inbox/koronaios-anastoli-symvaseon-ergasias-kai-apozimiosi-eidikou-skopou/
Ανατροπή στο διπλό φονικό της Φοινικούντας: Κατηγορείται ως φυσικός αυτουργός ο 22χρονος που δήλωνε συνεργός
Η ανακρίτρια του Πρωτοδικείου Καλαμάτας που χειρίζεται την υπόθεση αποδίδει στον 22χρονο τον ρόλο του φυσικού αυτουργού της διπλής δολοφονίας, καθώς φέρεται να ήταν το πρόσωπο που εισήλθε το μοιραίο βράδυ στη σκηνή του εγκλήματος, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος το είχε αρνηθεί στην πρώτη του απολογία

Τουλάχιστον 100 κλήσεις στην Πυροσβεστική λόγω της κακοκαιρίας
Οι κλήσεις αφορούν κυρίως κοπές δέντρων, αφαιρέσεις αντικειμένων και αντλήσεις υδάτων

Τριήμερο ψυχρής εισβολής στη χώρα με βουτιά της θερμοκρασίας, σε ποιες περιοχές θα χιονίσει
Σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά, η αλλαγή του καιρού που ξεκινά από αύριο, Κυριακή, σηματοδοτεί πτώση της θερμοκρασίας, η οποία θα γίνει αρχικά αισθητή στα βόρεια και σταδιακά θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη χώρα

Απειλή κατά διαδηλωτών από τον γενικό εισαγγελέα του Ιράν: Όλοι τους αντιμέτωποι με θανατική ποινή
Οι εισαγγελείς πρέπει να προετοιμάσουν γρήγορα τις δίκες και να μην δείξουν «επιείκεια, συμπόνια ή επιείκεια», πρόσθεσε ο Mohammad Movahedi Azad, γενικός εισαγγελέας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν

Καρυστιανού: Το Σύνταγμα της χώρας έχει γίνει κουρελόχαρτο, καταργήστε το Αρθρο 86 για την ατιμωρησία των πολιτικών
Με αιχμηρή ανάρτηση, καταγγέλλει διαπλοκή, συμφωνία EU–Mercosur και νομοσχέδιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ ζητά άμεση αναθεώρηση του Συντάγματος και κατάργηση του άρθρου 86 και της βουλευτικής ασυλίας

Κραν Μοντανά - Ο ιδιοκτήτης του μπαρ παραδέχεται: «Η έξοδος κινδύνου ήταν κλειδωμένη»
Η ανάκριση του Ζακ Μορέτι: «Εγώ άνοιξα εκείνη την πόρτα, δεν ξέρω γιατί ήταν κλειστή»

Τουρκία: Συνελήφθη ο Τούρκος ηθοποιός που έγινε γνωστός στην Ελλάδα από τη σειρά «Φτερωτός Θεός»
Ο Τζαν Γιαμάν συνελήφθη στην Τουρκία στο πλαίσιο έρευνας για διακίνηση και χρήση ναρκωτικών

Η απόφαση των αγροτών πριν τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό
Παραμένουν τα τρακτέρ στους δρόμους

Θλίψη στο Ηράκλειο για τον 27χρονο Στέλιο – Είχε πάει για κυνήγι με τον πατέρα και τον αδελφό του
«Παγωμένη» η τοπική κοινωνία του Δήμου Βιάννου από τον αδόκητο χαμό του Στέλιου Τσικνάκη – Ήταν μόλις 27 ετών

Κάτοικοι στην Κολομβία γδύνουν και διαπομπεύουν κλέφτες στον δρόμο
Βίντεο από το Μεντεγίν δείχνει κατοίκους να διαπομπεύουν δύο φερόμενους κλέφτες, εν μέσω έξαρσης της εγκληματικότητας στην Κολομβία

Κυνηγώντας το «Bella 1»: Θρίλερ 18 ημερών στον Ατλαντικό με Navy SEALs και Night Stalkers
Μήνυμα Τραμπ στον σκιώδη στόλο, «δεν είστε ασφαλείς πουθενά»

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: 24χρονος κατηγορείται ότι άρπαξε 13χρονη, τη βίαζε και της έδινε ναρκωτικά
Μετά τη δήλωση εξαφάνισης της ανήλικης, συγκροτήθηκε ειδική ομάδα για τον εντοπισμό της, η οποία την βρήκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης συνοδευόμενη από τον αλλοδαπό άνδρα

Αγριο επεισόδιο on air με φόντο την Καρυστιανού: Η Τζάκρη μίλησε για «αλητεία» και ο Λαζαρίδης έφυγε από το στούντιο
Η Θεοδώρα Τζάκρη μίλησε για «αλητεία» από πλευράς ΝΔ, ο Μακάριος Λαζαρίδης αντέδρασε έντονα και αποχώρησε από την εκπομπή

Γροιλανδία: «Δεν επιθυμούμε να γίνουμε Αμερικανοί», διαμηνύουν τα πολιτικά κόμματα της χώρας
«Να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν τη χώρα μας με περιφρόνηση», ζητούν από τις ΗΠΑ

Το «Doomsday Plane» απογειώθηκε και πυροδότησε σενάρια πυρηνικού ολέθρου
Τι μπορεί να σημαίνει η πτήση του «Αεροπλάνου της Αποκάλυψης»

Χαμενεΐ: Ο αλαζόνας Τραμπ θα «πέσει» σαν τον Φαραώ και τον Σάχη, έχει τα χέρια του λερωμένα με αίμα
Αναφερόμενος στα επεισόδια στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις, υποστήριξε ότι ομάδες ανθρώπων «με πρόθεση την καταστροφή» προκάλεσαν ζημιές σε κτίρια της χώρας, με στόχο να ικανοποιήσουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ

Καραϊβική: Καρέ καρέ η κατάληψη του πετρελαιοφόρου της Βενεζουέλας από Αμερικανούς πεζοναύτες
Αμερικανοί πεζοναύτες αποβιβάστηκαν από ελικόπτερο στο κατάστρωμα του «Olina»

Συρία: Τανκ χτύπησε ρεπόρτερ που κάλυπτε τις φονικές συγκρούσεις στο Χαλέπι – Σώθηκε από θαύμα
Ο ρεπόρτερ επέζησε με ελαφριά τραύματα, παρά την αιμοραγγία που του προκάλεσε το χτύπημα

Πέρασε με την απαιτούμενη πλειοψηφία η εμπορική συμφωνία της ΕΕ με τη Mercosur μετά από 25 χρόνια διαπραγματεύσεων
Τι προβλέπει η συμφωνία ΕΕ - Mercosur

Χρήστος Πολίτης: Πότε θα γίνει η τελετή αποτέφρωσης
Στο αποτεφρωτήριο Ριτσώνας το τελευταίο αντίο στον ηθοποιό Χρήστο Πολίτη

Νικ Ράινερ: Πιστεύει ότι είναι «θύμα συνωμοσίας» για τη διπλή δολοφονία - Έχει παραισθήσεις
Ένα ντοκιμαντέρ του ΤΜΖ αποκαλύπτει λεπτομέρειες για την ψυχική υγεία του κρατούμενου Νικ Ράινερ και ποια θα είναι η υπερασπιστική γραμμή του

Ρούτσι κατά Καρυστιανού: «Πρέπει να παραιτηθεί από τον σύλλογο για τα Τέμπη»
Ο Πάνος Ρούτσι δήλωσε πως όσα έκανε ο ίδιος, ήταν «για το παιδί μου, για να βρω την αλήθεια»

Ιωάννινα στα λευκά: Χιονίζει στο κέντρο της πόλης, μαγευτικές εικόνες από τα ορεινά της Κόνιτσας
Η κακοκαιρία βρίσκεται σε εξέλιξη, με μεγάλο μέρος της Ηπείρου, και ειδικά τις ορεινές περιοχές των Ιωαννίνων και της Αρτας, να έχουν ντυθεί από χθες στα λευκά

Μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών: Τι προκάλεσε αυτόν τον «διαρκή θόρυβο» στις συχνότητες
Ο διοικητής της ΥΠΑ εξηγεί τι συνέβη στα ελληνικά αεροδρόμια πριν πέντε ημέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει η Υπηρεσία, επισημαίνοντας πως δεν υπήρξε ζήτημα ασφάλειας πτήσεων

Ο Τραμπ ακύρωσε δεύτερη επίθεση στη Βενεζουέλα
Δήλωσε ότι ΗΠΑ και Βενεζουέλα συνεργάζονται καλά, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον 100 δισ. δολάρια θα επενδυθούν από τις «μεγάλες πετρελαϊκές» εταιρείες στη χώρα της Νότιας Αμερικής

Μετρό: Αυτοί οι τρεις σταθμοί θα κλείνουν νωρίτερα από 11 Ιανουαρίου
Ο λόγος

«Βούρκωσαν» οι σερβιτόρες: Πελάτες εστιατορίου τούς άφησαν φιλοδώρημα 4.200 ευρώ
Πελάτες εστιατορίου άφησαν φιλοδώρημα 4.200 ευρώ στο Ιλινόις, συγκινώντας τους σερβιτόρους και τις οικογένειές τους.

Οι Ρώσοι χτύπησαν με Ορέσνικ στόχο στην πόλη Λβιβ ως «απάντηση» στην ουκρανική επίθεση στην κατοικία του Πούτιν
Ρωσική επίθεση με 242 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και 36 πυραύλους σε ουκρανικές υποδομές - 500.000 Ρώσοι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό εξαιτίας ουκρανικής επίθεσης

Σοκ: Πέταξαν εκρηκτικό μηχανισμό στο κεφάλι βουλευτή έξω από το Κοινοβούλιο της Ονδούρας
Δείτε το βίντεο με τον σοβαρό τραυματισμό

Δημοσκόπηση GPO: Τι λένε για το κόμμα Καρυστιανού
Από Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη, και Ελληνική Λύση οι μεγάλες δεξαμενές ψηφοφόρων για το κόμμα Καρυστιανού

Πέθανε ο Χρήστος Πολίτης, ο «Γιάγκος Δράκος» της «Λάμψης»
Από τη Λάμψη και τον ρόλο του Γιάγκου Δράκου μέχρι το Απλό Θέατρο και τον ελληνικό κινηματογράφο

Ορεστιάδα: Εν αναμονή εισροής μεγάλου όγκου υδάτων στους ποταμούς Αρδα και Έβρο
Σε αυξημένη επιφυλακή καλεί κατοίκους, αγρότες και επαγγελματίες ο Δήμος Ορεστιάδας, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονται τις επόμενες ώρες

Μινεάπολη: Το FBI ανέλαβε την έρευνα για την δολοφονία της 37χρονης Ρενέ από τον πράκτορα της ICE
Δεδομένου ότι πλέον δεν έχει πρόσβαση στα στοιχεία της υπόθεσης, στους μάρτυρες και στα αποδεικτικά στοιχεία, το το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών της Μινεσότα δήλωσε ότι «απρόθυμα» αποσύρθηκε από την έρευνα

Εξέγερση κατά των μουλάδων στο Ιράν: Μεγάλες διαδηλώσεις - Xωρίς Ίντερνετ η χώρα
Τουλάχιστον 45 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των κινητοποιήσεων, λέει ΜΚΟ

Τραγωδία στη Χαλκίδα: Θύμα bullying ισχυρίζεται ότι ήταν ο γιος της - Το ξέσπασμα της μητέρας του
Η μητέρα του 15χρονου που έβαλε τέλος στη ζωή του ισχυρίζεται πως ο γιος της είναι θύμα bullying

Οι ΗΠΑ ωθούν τους Αμερικανούς να τρώνε περισσότερο βούτυρο - Ειδικός εξηγεί γιατί αυτό είναι λάθος
Σύμφωνα με την Dr. Trisha Pasricha, το βούτυρο είναι μια κακή διατροφική επιλογή, καθώς αν εξετάσουμε τα επιστημονικά δεδομένα, επηρεάζει αρνητικά την καρδιά μας

Κυνήγι ρωσικού τάνκερ στη Μάγχη: Ποιο είναι το δεξαμενόπλοιο «Arcusat» και γιατί έπλεε με σημαία ευκαιρίας σαν «Tavian»
Έχει μετονομαστεί σε «Tavian» και παρακολουθείτε από τις βρετανικές αρχές

Μερτς: Η Ευρώπη να αυξήσει το κόστος του πολέμου για την Ρωσία - Τι είπε ο Ζελένσκι
Έτοιμο για οριστικοποίηση το έγγραφο με τις αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία

Στον Πύργο του Αιφελ έφτασαν Γάλλοι αγρότες που διαμαρτύρονται για την Mercosur
Είμαστε μεταξύ πικρίας και απελπισίας, είπε ο Στεφάν Πελετιέ, στέλεχος της συνδικαλιστικής οργάνωσης Coordination Rurale

Βγήκε η θάλασσα στον δρόμο στη Μύρινα της Λήμνου λόγω των θυελλωδών ανέμων
Ξεβράστηκαν μέχρι και αχινοί










