Αυτόπτης μάρτυρας ήταν ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, στο περιστατικό με το τουρκικό drone που έριξε την μπογιά στην ελληνική σημαία στο Καστελόριζο. Ο κ. Χατζηθεοδοσίου ο οποίος βρισκόταν στο σημείο λόγω επίσκεψης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, περιέγραψε αναλυτικά το περιστατικό μιλώντας στο ΣΚΑΙ.
Συγκεκριμένα ανέφερε: «Είχαμε ξυπνήσει νωρίς το πρωί για να επισκεφτούμε τους φορείς της πόλης και όντως 7 το πρωί είδαμε το drone που ήταν πολύ ψηλά στο λιμάνι, μετά κατέβηκε κοντά στις στέγες των σπιτιών, ακουγόντουσαν τούρκικα τραγούδια πιθανόν και ο ύμνος της Τουρκίας».
«Μας αναστάτωσε χωρίς να καταλαβαίνουμε τι ακριβώς συμβαίνει» πρόσθεσε και συνέχισε την περιγραφή του λέγοντας πως «δεν έγινε μεγάλη συζήτηση στην αρχή, νομίζαμε ότι κάποιος τουρίστας κάνει κάτι και το θέμα πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις όταν έγινε η υπόθεση με την κόκκινη μπογιά στην σημαία . Όταν πηγαίναμε προς την Ρώ είδαμε τους φαντάρους να καθαρίζουν την σημαία καιάρχιζε να ξετυλίγεται το κουβάρι ότι το drone και αυτό που είδαμε ήταν από την απέναντι πλευρά».
Υβριδικός πόλεμος στα σύνορα
Πριν από ακριβώς ένα μήνα, στις 29 Αυγούστου 2020, μετά τα γεγονότα που είχαν σημειωθεί στη Χάλκη - όπου οι Τούρκοι είχαν εμποδίσει ελληνική επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης, τυφλώνοντας μάλιστα με λέιζερ τον Έλληνα χειριστή του ελικοπτέρου - είχαμε επισημάνει πως το καθεστώς Ερντογάν επιχειρεί να δημιουργήσει συνθήκες αποσταθεροποίησης, με στόχο να σύρει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δικούς του όρους.
Για την επίτευξη των στόχων της, η Τουρκία χρησιμοποιεί κάθε πρόσφορο μέσον, από την άσκηση ψυχολογικής πίεσης, τους εκβιασμούς, τον εκφοβισμό και την απειλή πολέμου, ως την ωμή χρήση βίας. Το τελευταίο χρονικό διάστημα μάλιστα, το καθεστώς Ερντογάν φαίνεται να προωθεί, πέρα από όλα τα άλλα, και νέες τακτικές υβριδικού πολέμου προκειμένου να επιτύχει τις επιδιώξεις του.
Το προσπάθησε ανεπιτυχώς τον περασμένο Μάρτιο στον Έβρο, όπου με πολιορκητικό κριό εξαθλιωμένους μετανάστες επιχείρησε εισβολή στην Ελλάδα και δημιουργία συνθηκών αποσταθεροποίησης στα σύνορα. Η άμεση, δυναμική και αποφασιστική απάντηση που έλαβε από την Ελληνική Αστυνομία και τις Ένοπλες Δυνάμεις ανέτρεψε τα σχέδια του καθεστώτος, το οποίο ωστόσο έθεσε σε εφαρμογή νέες τακτικές προκλήσεων.
Μια από αυτές ήταν και η εμφάνιση drones πάνω από τη συνοριογραμμή ή ακόμα και μέσα από αυτή, πάνω από ελληνικά εδάφη στον Έβρο. Η αντίδραση των ελληνικών δυνάμεων φυσικά ήταν άμεση, με ορισμένα από τα τουρκικά ελικοπτεράκια να μην γυρίζουν ποτέ στον χειριστή τους.
Αλλά και στο ανατολικό Αιγαίο, έχουν καταγραφεί drones να πετούν από τα τουρκικά παράλια προς τα ακριτικά νησιά της Ελλάδας, ενώ ψαράδες των νησιών μας έχουν παρατηρήσει πως ορισμένα από αυτά «σηκώνονται» ακόμα και από εμπορικά πλοία που πλέουν στο Αιγαίο. Κάτι ανάλογο έγινε και το Σάββατο (26.09) στο Καστελόριζο, όπου ένα drone πέταξε πάνω από το λιμάνι του ακριτικού νησιού και άρχισε να παίζει από τη ηχεία του τουρκικά εμβατήρια και σειρήνες πολέμου. Η υπόθεση προκάλεσε συναγερμό στις ελληνικές Αρχές, με την Ελληνική Αστυνομία και την ΕΥΠ να αναζητούν τους υπαίτιους και το υπουργείο Εξωτερικών να ζητά την καταδίκη τους από την πλευρά της Τουρκίας.
Γιατί δεν τα καταρρίπτουμε;
Ο στόχος και η αποστολή των drones είναι να καταγράψουν τις ελληνικές θέσεις, τις κινήσεις του ελληνικού Στρατού, του Λιμενικού και των δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού. Αναρωτιόμαστε φυσικά όλοι, «μα, γιατί δεν του ρίχνουν μία βολή να το κατεβάσουν;» Η αλήθεια είναι πως το να ρίξεις ένα drone είναι το πλέον εύκολο. Το δύσκολο είναι να το εντοπίσεις, καθώς πρόκειται για συσκευές με μικρό όγκο και κατά συνέπεια με μικρό στίγμα. Ωστόσο η τεχνολογία ήδη έχει αναπτύξει ειδικά ραντάρ για drones τα οποία έχουν τη δυνατότητα να τα εντοπίζουν, ακόμα και όταν αυτά πετούν πολύ χαμηλά. Το ζήτημα απασχολεί έντονα την Ελληνική Αστυνομία και τις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες ήδη έχουν λάβει μια σειρά μέτρων αντιμετώπισης των drones, κυρίως στις ακριτικές περιοχές.
Ποια είναι λοιπόν η επόμενη κίνηση, αν το εντοπίσεις; Η απάντηση είναι πως δεν είναι απαραίτητο να το καταρρίψει κάποιος. Μπορεί μέσω παρεμβολών να το αχρηστεύσει, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα «χακαρίσματος» ώστε να πέσει στα χέρια μας.
Επαγρύπνηση και άμεση λήψη αποφάσεων
Μπορεί οι Τούρκοι να έχουν φορέσει τη μάσκα του… ειρηνοποιού, ωστόσο όλοι γνωρίζουν πως σε αυτή την ηγεσία δεν μπορείς να έχεις καμία απολύτως εμπιστοσύνη.
Η «οσμή προβοκάτσιας» έχει καλύψει πλέον όλο το ανατολικό Αιγαίο, με τους Τούρκους να αναζητούν τρόπους για να δημιουργήσουν ένταση, με βασικό στόχο να θίξουν την ελληνική κυριαρχία. Η πτήση του drone πάνω από το Κατσελόριζο αποτέλεσε και την αφορμή για να αυξηθούν ακόμη περισσότερο τα μέτρα ασφαλείας, με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων να δίνει εντολή για να καταγράφονται τα πάντα γύρω από τα ακριτικά νησιά. Για ό,τι πλέει και ό,τι πετάει να δίνεται λεπτομερής αναφορά, ενώ οι ύποπτες κινήσεις να μεταφέρονται άμεσα στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Οι εντολές προς τις ακριτικές Μονάδες είναι σαφείς και πολύ συγκεκριμένες.
Απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση, άμεση ετοιμότητα και ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων. Περιθώρια για αδράνεια δεν υπάρχουν καμία στιγμή. Μια απλή πληροφορία μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Πηγή: http://www.newsbomb.gr/ellada/ethnika/story/1122123/xatzitheodosioy-toyrkiko-drone-erixe-mpogia-stin-elliniki-simaia?fbclid=IwAR0hOxzpsCVpArP6xCe7EVAYfmDLjmpUDNnOiLjT01E6aZpyzpaDZtca82A
Η Ιταλία ψήνεται στον καύσωνα: 5 νεκροί σε 24 ώρες σύμφωνα με τον ΠΟΥ
Κανόνια νερού έξω από το Κολοσσαίο για τους τουρίστες

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ένοχοι 57 κατηγορούμενοι για παράνομες επιδοτήσεις - Ποινές φυλάκισης έως τρία έτη
Σε 28 καταδικασθέντες επιβλήθηκαν επίσης χρηματικές ποινές από 500 έως 8.000 ευρώ, με τριετή αναστολή στην εκτέλεση των ποινών

Πέθανε η μητέρα της Αφροδίτης Νέστορα μετά επίθεση με γκαζάκια στο σπίτι της
Την τελευταία της πνοή άφησε η μητέρα της Αφροδίτης Νέστορά μετά την εμπρηστική επίθεση στου σπίτι τους στη Θεσσαλονίκη

«Χωρίς εγκέφαλο, καρδιά, πνεύμονες»: Θάνατος μυστήριο ναυτικού στη Βενεζουέλα, έλειπαν όργανά του
H οικογένειά του ζήτησε επαναληπτική νεκροψία όταν παρέλαβε τη σορό έναν μήνα αργότερα, διαπιστώνοντας πως τους επεστράφη χωρίς όργανα

Τέλος τα δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία, 46.000 δικαιούχοι θα τα πληρώνουν πλέον από τη τσέπη τους
Το Υπουργείο Υγείας έχει καταθέσει αίτημα να δοθεί δίμηνη παράταση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα λόγω της σημασίας του και της βοήθειας που έχει προσφέρει σε άτομα με παχυσαρκία

Σφοδρή επίθεση του Ισραηλινού ΥΠΕΞ στην Κάγια Κάλλας για τη συνάντηση με τον Ερντογάν
Ο Γεδεών Σάαρ κατηγόρησε την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για «αριστούργημα υποκρισίας» μετά τις δηλώσεις της στην Αγκυρα στις 30 Ιουνίου, ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ

Εμμονικός γαμπρός με την κουνιάδα για 10 χρόνια: Τη στραγγάλισε και τη βίασε ενώ έλειπε η αδελφή της
Εκμεταλλεύτηκε την απουσία της συζύγου του και παρέσυρε σε θανάσιμη παγίδα την κουνιάδα του

Μεγάλη φωτιά στο Καλαπόδι Φθιώτιδας: 112 για εκκένωση του οικισμού Σφάκα, ενισχύονται συνεχώς οι δυνάμεις
Ισχυροί άνεμοι πνέουν στην περιοχή - Κινητοποιήθηκαν 110 πυροσβέστες με 25 οχήματα, 4 ομάδες πεζοπόρων της 4ης ΕΜΟΔΕ, 9 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα, εκ των οποίων το 1 για τον συντονισμό τους

Εφιάλτης για 20χρονη στη Θεσσαλονίκη: Μπήκε στο νοσοκομείο για αφαίρεση κύστης κόκκυγα και κατέληξε με εγκαύματα τρίτου βαθμού
Τι λέει η ίδια για την περιπέτειά της στο νοσοκομείο Αγιος Παύλος - Η ζημιά που υπέστη η νεαρή γυμνάστρια, είναι τόσο σοβαρή που από τις αρχές Μαΐου έως και σήμερα αδυνατεί να περπατήσει - Στο νοσοκομείο είναι σε εξέλιξη ΕΔΕ για να αποδοθούν ευθύνες

Γιατροί του Κόσμου: Επείγουσα ανθρωπιστική παρέμβαση στη Βενεζουέλα μετά τον καταστροφικό σεισμό
Ομάδες έκτακτης παρέμβασης δραστηριοποιούνται σε κέντρα υγείας και χώρους προσωρινής φιλοξενίας για να καλύψουν τις επείγουσες υγειονομικές ανάγκες των πληγέντων.

Σοβαρό ατύχημα στη Βέροια: 17χρονος παρέσυρε με τρακτέρ τον θείο του
Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο 44χρονος

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη: Εξαφάνιση γυναίκας οδηγού ταξί μαζί με το όχημά της
Περίπου 30 ώρες έχουν περάσει και ούτε η αστυνομία ούτε τα συγγενικά πρόσωπά της έχουν καταφέρει να τη βρουν

Συναγερμός στην Αμβέρσα: Φωτιά σε δεκαώροφη πολυκατοικία - Αναφορές για πολλούς νεκρούς
Δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες για τον ακριβή αριθμό των θυμάτων

Έφυγε από τη ζωή ο Βασίλης Λεβέντης σε ηλικία 75 χρονών
Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε από τον γιο του

Τραγικός θάνατος αστέγου: Τον χτύπησε όχημα καθαρισμού παραλίας ενώ κοιμόταν στην άμμο
Ο δυστυχής άνδρας ήταν τυλιγμένος με κουβέρτα στην αμμουδιά και δεν έγινε αντιληπτός από τον οδηγό

Νυχτερίδα με λύσσα δάγκωσε 6χρονη που σκαρφάλωνε σε δέντρο – Ξεκίνησε θεραπεία
Το παιδί δέχθηκε επίθεση έξω από το σπίτι της οικογένειάς του στις ΗΠΑ και οι εξετάσεις επιβεβαίωσαν ότι το ζώο ήταν φορέας λύσσας

Μερομήνια: Τι λέει η λαϊκή πρόγνωση για τον καιρό τον Ιούλιο
Η λαϊκή παράδοση αποκαλύπτει τι καιρό να περιμένουμε το καλοκαίρι

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στον Δομοκό
Το επίκεντρο εντοπίζεται 5 χλμ. ανατολικά - νοτιοανατολικά του Δομοκού

Ποια χώρα έχασε περισσότερο έδαφος στην ιδιοκατοίκηση μέσα σε μόλις έξι χρόνια - Δείτε πού βρίσκεται πλέον η Ελλάδα
Τα στοιχεία της Eurostat αποκαλύπτουν ότι η Ελλάδα κατέγραψε μία από τις μεγαλύτερες πτώσεις ιδιοκατοίκησης στην ΕΕ, με το ποσοστό να συρρικνώνεται κατά 6 μονάδες από το 2019 έως το 2025.

Πέθανε ο τραγουδιστής των «Village People» Βίκτορ Γουίλις, σε ηλικία 75 ετών
Ο ιδρυτικός τραγουδιστής του εμβληματικού disco συγκροτήματος απεβίωσε στις 30 Ιουνίου 2026, έπειτα από σύντομη αλλά επιθετική ασθένεια, σε ηλικία 75 ετών.

Ο Τραμπ κέρδισε πάνω από $1 δισ. τον πρώτο χρόνο της επιστροφής του στον Λευκό Οίκο
Τα crypto εκτόξευσαν τα έσοδά του

Θαύμα ζωής στα ερείπια της Βενεζουέλας: Παιδί 3 ετών ανασύρθηκε ζωντανό μετά από 6 ημέρες - Βίντεο
Παγιδευμένο 6 ημέρες στα συντρίμμια ο μικρός βγήκε νικητής

Τραγωδία στη Λητή Θεσσαλονίκης: Νεκρός άνδρας, τραυματισμένη γυναίκα και αγνοούμενο ανήλικο παιδί στη μεγάλη πυρκαγιά
Αν και κατά το τελευταίο διάστημα η εικόνα της πυρκαγιάς παρουσιάζεται βελτιωμένη, οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή.

Ανθρωποκυνηγητό για τον «Μπατμαν του Μεξικό»: Δένει κλέφτες σε κολώνες
Οι μεξικανικές αρχές αναζητούν έναν μυστηριώδη τιμωρό στην πολιτεία Χαλίσκο

Πέθανε ο ηθοποιός Μάικλ Μπερν
Ο Βρετανός ηθοποιός του «Ιντιάνα Τζόουνς» και του «Χάρι Πότερ» πέθανε στα 82 του χρόνια

Τραγωδία στην Ιταλία: Σκότωσε ιδιοκτήτη πιτσαρίας για μια δωρεάν... πίτσα
Ο δράστης φέρεται να ζήτησε από το θύμα μια πίτσα δωρεάν και, βλέποντας την άρνηση, αντέδρασε βγάζοντας ένα μαχαίρι. Τραυματίστηκε επίσης η αδελφή του πιτσαδόρου, η οποία επενέβη προσπαθώντας να σώσει τον αδελφό της.

Πετράλωνα: Καρέ – καρέ η στιγμή της κατάρρευσης της πολυκατοικίας, δείτε εικόνες
Στις φωτογραφίες, φαίνεται το κτήριο να καταρρέει τη στιγμή που στη διπλανή οικοδομή μία πρέσα εκτελεί εργασίες

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο επιτρέπει τον αποκλεισμό τρανς αθλητριών από τα γυναικεία αθλήματα
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επικύρωσε τις απαγορεύσεις συμμετοχής τρανσέξουαλ αθλητριών σε γυναικεία αθλήματα, ανοίγοντας τον δρόμο για εφαρμογή σε δεκάδες πολιτείες.

Κιλκίς: Ποιες περιοχές βρίσκονται σε επιφυλακή λόγω της φωτιάς που καίει κοντά στα ελληνικά σύνορα
Πυροσβεστικές δυνάμεις ανοίγουν προληπτικά αντιπυρικές ζώνες κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ εκδόθηκε μήνυμα 112 για τους κατοίκους της περιοχής Ακρίτας.

Αλβανία: Ταραχές κατά της επένδυσης του γαμπρού Τραμπ - Πέταξαν αυγά σε αυτοκίνητα βουλευτών
Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν «Κοινοβούλιο του Εγκλήματος», «35 χρόνια καταστροφής, διαφθοράς, κλοπής και μείωσης του πληθυσμού» και «Για το μέλλον της Αλβανίας, η αλβανική πολιτική πρέπει να ξεριζωθεί».

Δείτε βίντεο: Κεραυνός πέφτει δίπλα σε γυναίκα, υπέστη καρδιακή ανακοπή και την επανέφεραν διασώστες στις ΗΠΑ
Κάμερα από τον χώρο στάθμευσης της εκκλησίας καταγράφει τη στιγμή που μια εκτυφλωτική λάμψη καλύπτει το αυτοκίνητό της, ενώ στην περιοχή επικρατεί ισχυρή καταιγίδα με έντονη βροχόπτωση και κεραυνούς

Πετράλωνα: «Χτυπούσαν τα κουδούνια και βγήκαμε έξω» - Πώς σώθηκαν οι ένοικοι από την κατάρρευση
Οι ένοικοι πρόλαβαν να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματά τους, γεγονός που εξηγεί γιατί δεν υπήρξαν εγκλωβισμένοι μέσα στην πολυκατοικία

Έφυγε η Καμπάεβα από τη Ρωσία; Μυστήριο με το σούπερ γιοτ του Πούτιν στα ύδατα της Δανίας
Σε μία από τις σπάνιες εμφανίσεις του, το υπερπολυτελές γιοτ, που δυτικά μέσα εκτιμούν ότι ανήκει στον προσωπικό στόλο του Ρώσου Προέδρου, εντοπίστηκε να πλέει σε ευρωπαϊκά ύδατα με ισχυρή συνοδεία πολεμικών σκαφών της Ρωσίας

Μουντιάλ 2026: Η εικόνα του τουρνουά – Οι Μαροκινοί παρηγορούν τον Χάκπο στην πιο σκοτεινή του ώρα
Οι διεθνείς του Μαρόκου άφησαν τους πανηγυρισμούς της πρόκρισης για να σταθούν δίπλα στον Ολλανδό άσο, που «έχασε» το αγέννητο παιδί του

Απειλεί τα πρώτα σπίτια η φωτιά στο Ωραιόκαστρο - Απεγκλωβίστηκε γυναίκα με εγκαύματα
Μαίνεται η φωτιά στο Ωραιόκαστρο

Ισόβια και πολυετείς καθείρξεις στη μητέρα και τον πρώην σύντροφό της για την κακοποίηση μέχρι θανάτου του 3χρονου Αγγελου
Αυλαία έπεσε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου για την υπόθεση με θύμα τον 3χρονο Αγγελο, ο οποίος έχασε τη ζωή του έπειτα από κακοποίηση

Φωτιά στο Δερβένι: Εντοπίστηκε σορός σε δασική έκταση
Ανεξέλεγκτη η φωτιά στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης

Σαλαμίνα: Βυθίζεται θαλαμηγός στη Μαρίνα Βουρκαρίου, δείτε βίντεο και φωτογραφίες
Κατά πληροφορίες το περιστατικό συνέβη κατά την επιστροφή του πολυτελούς σκάφους στο λιμάνι μετά από δοκιμαστικό πλου

Πατέρας 4 παιδιών ο αστυνομικός που πυροβόλησε τη σύζυγό του στην Κύπρο, σε κρίσιμη κατάσταση η 46χρονη
Υπό έρευνα τα κίνητρα του 55χρονου, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για οικονομικά προβλήματα

Εστιατόριο στη Σκιάθο καταγγέλλει ζευγάρι τουριστών: Έφαγαν, φώναζαν και έφυγαν χωρίς να πληρώσουν
Ο άνδρας έσπρωξε την ιδιοκτήτρια










