Μπορεί μέχρι σήμερα η Σουηδία να ήταν κατά της επιβολής lockdown ως ένα μέτρο για την αναχαίτιση της διασποράς του νέου κορονοϊού, ωστόσο με τις πρώιμες ενδείξεις ότι ο αριθμός των κρουσμάτων Covid-19 αυξάνεται ξανά, ενδέχεται να λάβει νέα μέτρα στην πρωτεύουσα, όπως έγινε σήμερα (22/09) γνωστό από τους επικεφαλής των Υγειονομικών Αρχών της χώρας.
Η στρατηγική της Σουηδίας που έδινε έμφαση στην ατομική ευθύνη για να επιβραδύνει τον ιό, βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρών επικρίσεων, καθώς ο αριθμός των νεκρών εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια της άνοιξης, ωστόσο επιδοκιμάστηκε από αξιωματούχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ως ένα βιώσιμο μοντέλο.
Οι μολύνσεις μειώθηκαν σημαντικά το καλοκαίρι και μέχρι στιγμής η Σουηδία δεν έχει καταγράψει τις απότομες αυξήσεις νέων κρουσμάτων όπως έγινε στην Ισπανία, τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία τον τελευταίο μήνα.
Εντούτοις, περίπου 1.200 νέα κρούσματα και 5 θάνατοι καταγράφηκαν από την Παρασκευή σε σύγκριση με περίπου 200 κρούσματα την ημέρα τις τελευταίες εβδομάδες. Η αύξηση του αριθμού των νέων μολύνσεων δεν μπορεί να εξηγηθεί αποκλειστικά από την αύξηση των τεστ, τονίζει σήμερα η Δημόσια Αρχή Υγείας.
«Ο κυλιόμενος μέσος όρος αυξήθηκε με κάποιο τρόπο», είπε ο Άντερς Τέγκνελ, ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας, που σχεδιάζει τη στρατηγική κατά της πανδημίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. «Δεν έχει επηρεάσει το σύστημα υγείας, ακόμη. Ο αριθμός των νέων ασθενών στις ΜΕΘ είναι πολύ χαμηλός και ο αριθμός των θανάτων είναι πολύ χαμηλός», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Τέγκνελ τόνισε ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν νέα μέτρα για την πρωτεύουσα.
«Έχουμε συζητήσεις με τη Στοκχόλμη σχετικά με το αν χρειάζεται να εισαγάγουμε μέτρα για να μειώσουμε τη διασπορά των μολύνσεων. Ποια ακριβώς θα είναι αυτά, θα επιστρέψουμε σε αυτό στις επόμενες λίγες ημέρες», εξήγησε.
Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Στοκχόλμης προειδοποίησε ότι η περιοχή καταγράφει αύξηση των κρουσμάτων. «Η πτωτική τάση δεν υπάρχει», ανέφερε ο διευθυντής των Υπηρεσιών Υγείας της Στοκχόλμης, Μπορν Έρικσον σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.
«Μπορούμε απλά να ελπίζουμε ότι είναι μια στιγμιαία διακοπή, ότι η διασπορά θα αρχίσει να καταγράφει εκ νέου πτώση. Αυτό εξαρτάται από το πόσο καλά θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες», συμπλήρωσε σχετικά.
Η τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ στη Στοκχόλμη ακυρώνεται για πρώτη φορά από το 1944
Για πρώτη φορά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η τελετή με φυσική παρουσία απονομής των Νόμπελ, τη 10η Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη, ακυρώθηκε, εξαιτίας της πανδημίας Covid-19, όπως γνωστοποίησαν οι διοργανωτές.
«Η ιδέα είναι ότι τα μετάλλια και τα διπλώματα θα απονεμηθούν στους νικητές με τρόπο ασφαλή στις χώρες διαμονής τους, πολύ πιθανόν με τη βοήθεια των πρεσβειών και των πανεπιστημίων των νικητών», εξηγεί το Ίδρυμα Νόμπελ, που εδρεύει στη σουηδική πρωτεύουσα.
Τα περίβλεπτα βραβεία απονέμονται παραδοσιακά στις 10 Δεκεμβρίου, ημερομηνία θανάτου του Σουηδού δημιουργού των βραβείων Άλφρεντ Νόμπελ (1833-1896), στη Στοκχόλμη (Ιατρικής, Φυσικής, Χημείας, Λογοτεχνίας και πιο πρόσφατα Οικονομίας), όπως και στο Όσλο (Ειρήνης).
«Η τελευταία φορά που δεν έγινε τελετή στη Στοκχόλμη, ήταν το 1944», κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκουστάβ Κέλστραντ, ο ιστορικός του Ιδρύματος Νόμπελ.
Μια τελετή που θα μεταδοθεί από την τηλεόραση προβλέπεται για φέτος στη Στοκχόλμη, απουσία των βραβευθέντων που θα παραλάβουν τα βραβεία τους από απόσταση. Τα ονόματα των νικητών των διαφορετικών βραβείων θα ανακοινωθούν στις προβλεπόμενες ημερομηνίες, μεταξύ 5 και 12 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Ίδρυμα.
Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, πολλά βραβεία δεν απονεμήθηκαν ούτε ανακοινώθηκαν, ακόμα κι αν η Σουηδία δεν συμμετείχε στον πόλεμο. Το βραβεία του 1944 απονεμήθηκαν το 1945. Το 1940, 1941 και 1942 δεν απονεμήθηκε κανένα βραβείο και καμία τελετή δεν διεξήχθη.
Μια μικρή τελετή απονομής του βραβείου Ειρήνης προβλέπεται να γίνει στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου, όμως σε πολύ περιορισμένη μορφή, ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νόμπελ της Νορβηγίας.
Σε αντίθεση με το παρελθόν, η τελετή δεν θα διεξαχθεί στη μεγάλη αίθουσα του δημαρχείου του Όσλο, που μπορεί να υποδεχθεί 1000 προσκεκλημένους, αλλά σε ένα κτίριο, το Aula, του πανεπιστημίου του Όσλο, που μπορεί να φιλοξενήσει καμιά εκατοστή ανθρώπους.
Η γιορτή προς τιμή του βραβευθέντος, που οργανώνεται κατά παράδοση το ίδιο βράδυ, ακυρώθηκε.
Η Σουηδία έχει καταγράψει 5.870 θανάτους από τη νόσο Covid-19, από την αρχή της πανδημίας.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr/world/arthro/6651780/soyidia-koronoios-pithani-i-epivoli-metron-sti-stokcholmi-akyronetai-i-aponomi-ton-vraveion-nompel
Γιώργος Μαζωνάκης: «Δεν είμαι για να δίνω 3.000-6.000 ευρώ» έγραψε σε μήνυμα στη γιατρό
Τα μηνύματα ανάμεσα στον τραγουδιστή, την 56χρονη γιατρό και τον υπνοθεραπευτή εξετάζονται στο πλαίσιο της έρευνας για τον θάνατό του.

Πλάκα: «Υπήρχε οσμή αερίου αμέσως μετά την έκρηξη στην περιοχή» είπε αντιδήμαρχος
Ο Παναγιώτης-Πάρης Χαρλαύτης, αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Δήμου Αθηναίων, επικαλέστηκε μαρτυρίες από αξιωματικούς της δημοτικής αστυνομίας

Ερντογάν: «Διπλωματία, όχι σύγκρουση» με την Ελλάδα - Ισχυρή η Τουρκία στο ΝΑΤΟ
Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου έρχονται λίγο μετά την ομιλία Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για «ήρεμα νερά» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Πλάκα: Αγωνία για πέντε άτομα που αγνοούνται μετά την έκρηξη, ηλικιωμένο ζευγάρι έμενε στον δεύτερο όροφο του κτηρίου
Οι Αρχές και οι συγγενείς των ηλικιωμένων προσπαθούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά μαζί τους, ωστόσο το κινητό τους είναι απενεργοποιημένο

Ryanair: Αεροσκάφος προσγειώθηκε στο Μάντσεστερ με μόλις 1% καυσίμων μετά από «Mayday»
Η πτήση από την Πίζα προς το Πρέστγουικ πέρασε από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες προσγείωσης λόγω της καταιγίδας Amy, πριν καταλήξει στο Μάντσεστερ.

Η ExxonMobil επιβεβαιώνει ότι η γεώτρηση στο μπλοκ 2 του Ιονίου ξεκινά αρχές του 2027
Στη γεώτρηση συμμετέχουν η Energean και η HELLENiQ Energy

Φινλανδία και Σουηδία σήκωσαν μαχητικά για να αναχαιτίσουν ρωσικά αεροσκάφη που εντοπίστηκαν πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα
«Η Βαλτική Θάλασσα δεν ήταν ποτέ τόσο ευάλωτη όσο είναι τώρα, δεν ήταν ποτέ και περισσότερο προστατευμένη από ό,τι είναι τώρα», τόνισε ο Σουηδός πρωθυπουργός

Αρση απορρήτου των επικοινωνιών για την υπόθεση του Γιώργου Μαζωνάκη, ανοίγουν τα τηλέφωνα των εμπλεκομένων
Δεν καταθέτουν ακόμη προσφυγή κατά της προφυλάκισής τους οι κατηγορούμενοι, Ιωάννα Γάκα και Ηλίας Θεοδωρόπουλος

Ζελένσκι: Η Ουκρανία χρειάζεται 27 δισ. δολάρια για drones και πυραύλους ως τον Ιανουάριο
Το Κίεβο ζητά από τις Βρυξέλλες να επισπεύσουν τη δεύτερη δόση δανείου 90 δισ. δολαρίων για τον οπλισμό της άμυνάς του.

Ρόδος: 28χρονος πήρε 15.000 ευρώ με απάτη από 44χρονη και την εκβίασε με γυμνές φωτογραφίες
Η καταγγελία της 44χρονης Πολωνής αφορά ποσά που της αποσπάστηκαν το 2023 και το 2024 με ψευδείς δικαιολογίες, ενώ την υπόθεση ερευνά η Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων.

Τρίκαλα: Εργαζόμενος γρονθοκόπησε τον εργοδότη του μετά την απόλυση
Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης κατέθεσε μήνυση, ενώ αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Τρικάλων οδήγησαν τον δράστη στις αρχές.

Χανιά: Αποζημίωση στον ηλικιωμένο που πήγε φυλακή για βιασμό 19χρονου και δικαιώθηκε
Καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση φέρεται να είχε η νέα ιατροδικαστική εξέταση

Πέθανε ο Σούλης Μαρκόπουλος
Διατέλεσε προπονητής σε ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Αρης, Ηρακλή και άλλες ομάδες του ελληνικού μπάσκετ - Το 1994 οδήγησε τον Δικέφαλο του Βορρά στην κατάκτηση του ευρωπαϊκού Κυπέλλου Κόρατς

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Μέχρι πότε θα κρατήσει - Ποιες περιοχές επηρεάζονται
Έκτακτο δελτίο προειδοποιεί και για πιθανές τοπικές χαλαζοπτώσεις, με την Εύβοια να είναι η τελευταία περιοχή που θα επηρεαστεί την Κυριακή.

Επιστροφή ενοικίου: Έως 1.600 ευρώ σε εκπαιδευτικούς και γιατρούς - Ποιες περιοχές εξαιρούνται
Ξεκινά η καταβολή των αναδρομικών ποσών για τα μισθώματα του 2024, με τη διαδικασία να αφορά εργαζομένους που υπηρετούν μακριά από την κύρια κατοικία τους.

Έκρηξη στην Πλάκα: «Πάει για ολική αχρησία το κτίριο, πιθανότατα και το διπλανό», λέει ο Χαρλαύτης
Δύο άτομα απεγκλωβίστηκαν και τραυματίστηκε περαστικός, ενώ ζημιές σημειώθηκαν και σε γειτονικά κτίρια της περιοχής.

Παχυσαρκία: Κοστίζει 3,4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα - Ποιες βασικές δαπάνες ξεπερνά
Νέα ευρωπαϊκή μελέτη αποκαλύπτει ότι το βάρος της νόσου αγγίζει το 1,4% του εγχώριου ΑΕΠ, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει η φαρμακευτική αντιμετώπισή της.

Thessaly Pass & Evros Pass: Ανοιξαν οι αιτήσεις για τα 250€ - Ποιοι μένουν εκτός της κλήρωσης
Οι ενδιαφερόμενοι διεκδικούν άυλες ψηφιακές κάρτες για διαμονή και εστίαση στις πληγείσες περιοχές, υποβάλλοντας τα στοιχεία τους στο gov.gr.

Σφοδρή επίθεση Νετανιάχου στον Ερντογάν στον ΟΗΕ: «Τύραννος» που απειλεί την Ελλάδα
Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατηγόρησε την Τουρκία για κατοχή στη βόρεια Κύπρο και έστρεψε βέλη και κατά του Κατάρ.

Φωτιά σε οχηματαγωγό πλοίο βόρεια της Μυκόνου με 29 επιβαίνοντες
Η Πυροσβεστική κινητοποίησε δύο ταχύπλοα σκάφη από Σύρο και Λαύριο, ενώ πλοίο απέπλευσε και από τον Πειραιά για την επιχείρηση.

Έκρηξη στην Πλάκα: Ποιος πληρώνει για τα κατεστραμμένα αυτοκίνητα - Ο όρος της αποζημίωσης
Η απλή ασφάλιση δεν αρκεί από μόνη της, ενώ το Δημόσιο και ο ιδιοκτήτης του κτιρίου δεν αναλαμβάνουν αυτόματα το κόστος πριν βγει το επίσημο πόρισμα των Αρχών.

Εορτολόγιο 25 Σεπτεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Σήμερα, σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία, τιμάται η μνήμη των Οσίων Ευφροσύνης και Παφνουτίου και αρκετά αγαπημένα πρόσωπα περιμένουν τις ευχές σας.

Κατάρρευση κτιρίου στην Πλάκα: Αγνωστο αν υπάρχουν εγκλωβισμένοι λέει ο Μ. Χρυσοχοΐδης
Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν στο σημείο μετά από έκρηξη που πιθανότατα προκλήθηκε από διαρροή φυσικού αερίου.

Φαράγγι Σαμαριάς: Κάτοικοι το άνοιξαν μόνοι τους μετά το συνεχές «κλείσε-άνοιξε»
Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Γιώργος Τσαπάκος αναγνωρίζει ανάγκη νέου μοντέλου διαχείρισης, ενώ ο Δρυμός έκλεισε ξανά την Παρασκευή λόγω προβλεπόμενης βροχής.

Φωτιά ξέσπασε σε εργοστάσιο χημικών στη Χαλκίδα
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις εγκαταστάσεις χρωμάτων και χημικών στη Βαθύ Αυλίδα, χωρίς να απειλεί γειτονικές εκτάσεις, ενώ έρευνα διεξάγει το Ανακριτικό Κλιμάκιο Εμπρησμών Εύβοιας.

81χρονος κουβαλά βαλίτσες για την καρκινοπαθή σύζυγό του - Η κίνηση που του άλλαξε τη ζωή
Ο Ντόναλντ εργάζεται στο τμήμα χαμένων αποσκευών για να καλύψει τα ιατρικά έξοδα της γυναίκας του, με την οποία είναι παντρεμένος 57 χρόνια, μέχρι που μια διαδικτυακή πρωτοβουλία συγκέντρωσε 70.000 δολάρια.

Μετανάστης άφησε παιδί στη θάλασσα για να χωρέσει σε λέμβο προς Βρετανία
Διασώστες έσπευσαν και έσωσαν το παιδί στην παραλία Μπερκ, ενώ η Βρετανία καταγράφει ρεκόρ διελεύσεων μεταναστών μέσω Μάγχης.

«Θα πας στη Μόσχα να συναντήσεις τον Πούτιν;» ρώτησαν τον Ζελένσκι: Μόνο πάνω σε γαμ... πύραυλο, απάντησε
Ο Ουκρανός πρόεδρος θεωρεί πως είναι καλή ευκαιρία να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του στη Σύνοδο της G20 στο Μαϊάμι - Ο Πούτιν έχει προσκληθεί από τους Αμερικανούς, ωστόσο το Κρεμλίνο δεν έχει αποφασίσει ακόμα

Συναγερμός στην Πολωνία: Εκκενώνονται συνοριακά περάσματα μετά από ρωσικά πλήγματα
Σε ύψιστη επιφυλακή τέθηκαν τα μαχητικά της Βαρσοβίας - Ο Τουσκ ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα στο Ντοροχούσκ, οδηγίες για σχέδια εκκένωσης προς τους δήμους.

Φορολοταρία Αυγούστου 2026: Ανακοινώθηκαν οι νικητές της κλήρωσης
Η ΑΑΔΕ ολοκλήρωσε την 60η κλήρωση της φορολοταρίας για τις συναλλαγές του Αυγούστου με πλαστικό χρήμα.

Ελληνικοί Patriot κατέρριψαν βαλλιστικό πύραυλο και drone στη Σαουδική Αραβία
Ενεπλάκη με επιτυχία εκτοξεύοντας δύο βλήματα

«Είναι εθισμένος, να τον σώσουμε»: Γνωστός τραγουδιστής θέλει να πάει στους γιατρούς του Γιώργου Μαζωνάκη
Οδηγός ταξί που τον μετέφερε στο ιατρείο της Καρνεάδου περιγράφει τον καλλιτέχνη «εθισμένο» στις θεραπείες

Μαρούσι: 22χρονος πρωταθλητής kick boxing επιτέθηκε σε δύο γυναίκες και έκλεψε αυτοκίνητο
Η μία γυναίκα υποβλήθηκε σε χειρουργείο μετά την επίθεση, ενώ ο ίδιος ο πατέρας του δράστη ενημέρωσε την αστυνομία για τον γιο του.

Λάβαμε «μήνυμα» από το διάστημα; Το μυστήριο με τη ραδιοεκπομπή που ήρθε από εξωπλανήτη
«Δεν είναι εξωγήινοι»

Προφυλακιστέος ο 27χρονος για τη δολοφονία της Πηνελόπης στην Ηγουμενίτσα
Σε βάρος του 27χρονου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για ανθρωποκτονία με δόλο, καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ενδοοικογενειακής βίας και όπλων

Καρυστιανού: «Θα φύγω από την Ελλάδα» αν η Ελπίδα για τη Δημοκρατία δεν μπει στη Βουλή
Η επικεφαλής του νέου πολιτικού φορέα συνδέει την κάθοδό της στην πολιτική με τη συνέχεια του κινήματος που γεννήθηκε μετά την τραγωδία των Τεμπών

Θάνατος Γιώργου Μαζωνάκη: Δεν υπάρχει παθολογοανατόμος για τις ιστολογικές εξετάσεις στην καρδιά
Ο νέος παθολογοανατόμος, ο κ. Ευτυχιάδης γνωστός από την υπόθεση Πισπιρίγκου, αναλαμβάνει καθήκοντα μόλις την 1η Ιανουαρίου 2027.

Τιμολόγια ρεύματος κάτω από 15 λεπτά η κιλοβατώρα - Πετρέλαιο θέρμανσης έως 1,75€/λίτρο
Το ΥΠΕΝ σημειώνει άνοδο των σταθερών «μπλε» τιμολογίων ρεύματος στο 31,62% τον Ιούνιο, ενώ ετοιμάζεται αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για 1,2 εκατ. δικαιούχους.

Παγκόσμιος συναγερμός: Πράκτορας ΑΙ χάκαρε για πρώτη φορά κυβερνητική ιστοσελίδα στην Αυστραλία
Ο πρωθυπουργός Αντονι Αλμπανέζι μίλησε για «απαράδεκτο» περιστατικό και προειδοποίησε ότι τρεις ακόμη κυβερνητικές ιστοσελίδες υγείας ενδέχεται να έχουν επηρεαστεί.

Γιώργος Λιάγκας: «Τον φάγανε σαν το σκυλί στ` αμπέλι» - Ξέσπασμα για την υπόθεση Μαζωνάκη
Ο παρουσιαστής του «Πρωινού» κατηγόρησε τους κατηγορούμενους γιατρούς ότι έκλειναν τα κινητά τους επί μιάμιση ώρα για να καλύψουν την ανικανότητά τους.










