Η Γκρέτα Τούνμπεργκ ξεκίνησε την Τετάρτη από τις ΗΠΑ με καταμαράν, έπειτα από δύο μήνες στη Βόρεια Αμερική και κατευθύνεται στην Ευρώπη, όπου σκοπεύει να πάρει μέρος στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα COP 25, που θα διεξαχθεί στη Μαδρίτη, στις αρχές Δεκεμβρίου.
Κρατώντας ένα μεγάλο σακίδιο πλάτης και φορώντας ένα σκουφάκι, η Τούνμπεργκ επιβιβάστηκε με τον πατέρα της Σβάντε στο καταμαράν La Vagabonde, το οποίο ανήκει σε ένα νεαρό ζευγάρι από την Αυστραλία, το οποίο ζει εκεί μαζί με το αγοράκι του ηλικίας 11 μηνών.
«Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους που γνώρισα στη Βόρεια Αμερική για την απίστευτη φιλοξενία τους», έγραψε η Γκρέτα σε μήνυμά της στο Twitter, έχοντας ήδη ξεκινήσει το ταξίδι της.
«Πλέουμε προς το σπίτι» συμπλήρωσε, αναρτώντας και τον σύνδεσμο για να παρακολουθεί όποιος θέλει το δρομολόγιο του καταμαράν: sailing-lavagabonde.com.
Το ζευγάρι των Αυστραλών πρότεινε στους Τούνμπεργκ να τους μεταφέρει στην Ευρώπη, αφού η Σουηδέζα ακτιβίστρια, που δεν ταξιδεύει με αεροπλάνο, απηύθυνε έκκληση την 1η Νοεμβρίου μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης για να βρει μέσο με το οποίο να διαπλεύσει τον Ατλαντικό. Η Βρετανίδα πλοηγός Νίκι Χέντερσον βρέθηκε μεταξύ του πληρώματος για τον διάπλου.
Το πλοίο των 14 μέτρων αναχώρησε από το Χάμπτον, στη Βιρτζίνια, στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ και αναμένεται να φθάσει στην Πορτογαλία, διανύοντας απόσταση μεγαλύτερη των 5.500 χλμ. Το ταξίδι αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον 2 εβδομάδες, σύμφωνα με τη Νίκι Χέντερσον.

Για 11 εβδομάδες, η 16χρονη Γκρέτα βοήθησε στο να διογκωθεί στη Βόρεια Αμερική το κίνημα «των απεργιών στο σχολείο», το οποίο ξεκίνησε η ίδια στην πατρίδα της, τη Σουηδία, τον Αύγουστο του 2018.
Αφού αφίχθη στη Νέα Υόρκη στα τέλη Αυγούστου με ένα διαφορετικό ιστιοφόρο, η Γκρέτα ταξίδεψε με ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ένα Tesla, το οποίο της διέθεσε ο πρώην ηθοποιός και κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Άρντολντ Σβαρτσενέγκερ.
Η Γκρέτα κατήγγειλε την αδράνεια και ολιγωρία των ηγετών της διεθνούς κοινότητας κατά τη διάρκεια της ειδικής συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα, τον Σεπτέμβριο, κι έδινε το παρόν, κάθε Παρασκευή, στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνταν από τη Νέα Υόρκη έως το Βανκούβερ, περνώντας από την Ουάσινγκτον, το Μόντρεαλ, την Αλμπέρτα, την Αϊόβα, τη Βόρεια Ντακότα, το Λος Άντζελες και το Σάρλοτ.
«Από μία πλευρά, πολλά πράγματα άλλαξαν προς το καλύτερο, όμως πέρασαν πολλοί μήνες χωρίς πραγματική δράση, χωρίς οι άνθρωποι να αντιληφθούν πόσο επείγουσα είναι η κατάσταση», είπε η 16χρονη στο Γαλλικό Πρακτορείο την παραμονή της αναχώρησής της, σημειώνοντας ότι δεν είναι περισσότερο αισιόδοξη σε σχέση με προτού αρχίσει την περιοδεία της.
Αναφορικά με τον Ντόναλντ Τραμπ, η ίδια σημείωσε πως η άρνησή του για το κλίμα ίσως, παραδόξως, να έδωσε ώθηση στις κινητοποιήσεις: «Είναι τόσο ακραίος και λέει τόσο ακραία πράγματα, που οι άνθρωποι ξύπνησαν με κάποιο τρόπο».

«Εάν φθάσω εγκαίρως, θα συμμετάσχω στη COP 25, όπου με έχουν προσκαλέσει», είπε η 16χρονη Σουηδέζα, η οποία σχεδίαζε αρχικά να μεταβεί στο Σαντιάγο της Χιλής για τη Σύνοδο για το κλίμα, προτού η κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Πινιέρα ματαιώσει τη διεξαγωγή της εξαιτίας των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας που συνταράσσουν τη χώρα. «Κατόπιν, θα επιστρέψω σπίτι μου, νομίζω», είπε η Γκρέτα.
Οι δύο Αυστραλοί που της παραχώρησαν το σκάφος τους, ο Ρίλεϊ Ουάιτλουμ 35 ετών και η Ελάινα Καρόσου 26 ετών, μαζί με το αγοράκι τους τον Λένι, διαμένουν εδώ και 5 χρόνια σε πλοία. Ζουν από διαδικτυακούς εράνους και αφηγούνται τη ζωή τους στο YouTube και το Instagram.
Σκοπεύουν να καταγράφουν στην κάμερα και να ανεβάζουν τα βίντεο από το ταξίδι τους μόλις φθάσουν σε ασφαλές λιμάνι. Στο μεταξύ, θα αναρτούν κάποιες φωτογραφίες στο Twitter ή το Instagram. Συνήθως, το ζευγάρι προτιμάει να τρώει ψάρι εν πλω, άλλαξε, όμως, τις συνήθειές του για χάρη των συνεπιβατών του. «Αποφασίσαμε να έχουμε ένα πλοίο βίγκαν, για χάρη της Γκρέτα», είπε η 26χρονη.
Πηγή: http://www.kathimerini.gr/1051574/gallery/epikairothta/kosmos/h-gkreta-toynmpergk-efyge-apo-tis-hpa-me-katamaran-kai-katey8ynsh-thn-eyrwph
Φωτιά σε διαμέρισμα στον Πειραιά – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής
Η φωτιά εκδηλώθηκε στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας στην οδό Καλλιγά – Αγνωστο αν υπάρχουν εγκλωβισμένοι.

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρή 71χρονη που παρασύρθηκε από τουριστικό λεωφορείο
Το δυστύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή - ο οδηγός του λεωφορείου συνελήφθη.

Θεσσαλονίκη: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του 25χρονου για την εμπρηστική επίθεση
Οι αστυνομικοί έχουν προχωρήσει σε τουλάχιστον 18 προσαγωγές

Καύσωνας: Έκτακτη εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας – Οδηγίες προστασίας και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Με θερμοκρασίες που θα αγγίξουν τους 43°C, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε αναλυτικές οδηγίες πρόληψης και προστασίας για τις ευπαθείς ομάδες.

Νέα ένταση στη δίκη για τα Τέμπη: «Με εσένα θα ασχολούμαι;» είπε η Καρυστιανού στον Νίκο Πλακιά
Νωρίτερα υπήρξε φραστικό επεισόδιο ανάμεσα σε συνήγορο υπεράσπισης και τον Νίκο Πλακιά - Ο πρώτος κατήγγειλε ότι κατηγορούμενος δέχθηκε λεκτική και σωματική επίθεση μέσα στη δικαστική αίθουσα

Ολυμπιακός: Αυτός είναι ο αντίπαλός του στον 3ο προκριματικό του Champions League
Η Ναϊμέγκεν, η έκπληξη του ολλανδικού πρωταθλήματος, στον δρόμο του Ολυμπιακού για τους ομίλους του Champions League - το πρώτο παιχνίδι στις 4 ή 5 Αυγούστου.

Ιράν: «Ούτε μια σταγόνα πετρελαίου ή φυσικού αερίου δεν θα περάσει από τα Στενά»
Αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν το Ιράν για ένατη συνεχόμενη ημέρα, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τη ναυσιπλοΐα μέσω των Στενών του Ορμούζ, αφού το Ιράν ανακοίνωσε ότι δύο πετρελαιοφόρα εξερράγησαν και ακινητοποιήθηκαν.

Αργεντινή: Συγκρούσεις με την αστυνομία μετά την ήττα της Εθνικής στους δρόμους του Μπουένος Αιρες
Ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί να παρακολουθήσει τον αγώνα ξέσπασε επεισόδια με την αστυνομία

Ουκρανία: 400 drones έπληξαν την περιοχή της Μόσχας στη μεγαλύτερη επίθεση του πολέμου
Πάνω από 400 μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξαπέλυσε η Ουκρανία εναντίον της περιφέρειας της Μόσχας, με τις ρωσικές Αρχές να παραδέχονται ζημιές σε υποδομές και δύο τραυματίες.

Τραγικό ατύχημα στην Κόνιτσα: Ηλικιωμένος βρέθηκε καρφωμένος σε σιδερένια κάγκελα
Μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού με πυροσβέστες και ΕΚΑΒ στην Πουρνιά - οι συνθήκες του περιστατικού διερευνώνται.

ΕΛ.Α.Σ.: Συγκροτήθηκε η Πολιτική Επιτροπή του κόμματος Τσίπρα – Ποιοι είναι τα 75 μέλη
Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης ορίστηκε ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης.

Μακάβριο εύρημα στο Ωραιόκαστρο: Σορός εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση φωτιάς σε αυτοκίνητο στην Εγνατία
Η σορός αγνώστων στοιχείων βρέθηκε εκτός του οχήματος, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς που επεκτάθηκε και σε χαμηλή βλάστηση.

«Έχεις σκεφτεί ότι μπορεί να ανατιναχτείς ανά πάσα στιγμή;»
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ αποκάλυψε σε συνέντευξή του το κλίμα της αντιπαράθεσης με τον απεσταλμένο του Τραμπ, περιγράφοντας εχθρικές ανταλλαγές και αμείλικτες δηλώσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Καιρός σήμερα: Καύσωνας σε όλη τη χώρα – Πού θα «χτυπήσουν» 40 με 41 βαθμοί
Αίθριος καιρός με υψηλές θερμοκρασίες που θα φτάσουν τους 40-41 βαθμούς στα ηπειρωτικά, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ για τη Δευτέρα 20 Ιουλίου.

Καρδίτσα: Ιερέας και πρόεδρος κοινότητας κατέληξαν σε γροθιές
Το επεισόδιο ξέσπασε στον προαύλιο χώρο εκκλησίας και οδήγησε τους εμπλεκόμενους σε αστυνομικό τμήμα, μηνύσεις και κλήση ενώπιον εισαγγελέα.

Πτώμα γυναίκας σε βαλίτσα στην Κυψέλη: Τι γνωρίζουμε για τη νεκρή
Η ταυτοποίηση της σορού και τα αίτια θανάτου αναμένονται από τη νεκροψία-νεκροτομή που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Δευτέρα.

Μουντιάλ 2026: Όλα τα βίντεο από τη μεγάλη βραδιά
Ο Φεράν Τόρες σκόραρε στο 106` της παράτασης και χάρισε στην Ισπανία τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή, σε έναν τελικό όπου η «Φούρια Ρόχα» κυριάρχησε απόλυτα.

Η Αγκυρα αντιδρά στην αναστολή λειτουργίας 11 σχολείων στη Θράκη και επαναφέρει τους ισχυρισμούς περί «τουρκικής μειονότητας»
Για καταπιεστικές αποφάσεις και πρακτικές που συνιστούν παραβίαση των διατάξεων της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης κάνει λόγο ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ

Τροχαίο στη Χαλκιδική: Καταγγελίες για πλαστό έρανο για την επιστροφή των σορών στη Μολδαβία, αύριο θα επιχειρήσουν οι γιατροί να ξυπνήσουν την 7χρονη
Έφτασε στη Θεσσαλονίκη η θεία που θα αναλάβει την κηδεμονία του παιδιού - Η μητέρα, ο πατέρας και η αδερφή του παιδιού σκοτώθηκαν όταν το ΙΧ στο οποίο επέβαιναν συγκρούστηκε με βυτιοφόρο στη Χαλκιδική

Leonardo Kolymbia Resort: Ολοκληρώθηκε η επένδυση 20 εκατ. ευρώ στη Ρόδο
Το ιστορικό θέρετρο στη Ρόδο μεταμορφώθηκε πλήρως μετά από δύο χρόνια ανακαίνισης και επέκτασης από τον όμιλο Leonardo Hotels & Resorts Mediterranean.

Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία προωθεί την υπεύθυνη κατανάλωση με τον Mythos 0.0% σε μουσικά festivals
Περισσότεροι από 150.000 επισκέπτες ήρθαν σε επαφή με το μήνυμα της υπεύθυνης κατανάλωσης, ενώ σχεδόν 6.500 οδηγοί χρησιμοποίησαν ατομικά αλκοτέστ μίας χρήσης.

Astir Summer Residents: Τα νέα pop-up σπιτάκια της Astir Marina στη Βουλιαγμένη
Επιλεγμένα brands μόδας, ομορφιάς και lifestyle φιλοξενούνται στη Μαρίνα του Αστέρα Βουλιαγμένης από τις 15 Ιουνίου έως τις 31 Αυγούστου.

Barton Perreira: Βραδιά luxury eyewear design στο Panaidis Eyewear Boutique στην Κηφισιά
Φίλοι του brand, influencers και content creators ανακάλυψαν τη χειροποίητη αισθητική της Barton Perreira σε ένα ξεχωριστό event στην Κηφισιά.

14ο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Χανίων: «Διάλογοι μέσα στο χρόνο» από 23 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου
Το 14ο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Χανίων με θέμα «Διάλογοι μέσα στο χρόνο» θα φιλοξενηθεί στα Χανιά από τις 23 Αυγούστου έως τις 4 Σεπτεμβρίου.

Tocororo Cuban Cafe: Το πρώτο κουβανέζικο καφέ της Αθήνας με empanadas και latin καφέδες
Χειροποίητες empanadas, cuban pizza και σπάνιοι καφέδες από τη Λατινική Αμερική σε ένα νέο στέκι της πόλης.

«Οδύσσεια» του Νόλαν: Ρεκόρ προπώλησης στα Village Cinemas με 32.000 εισιτήρια
Οι μεταμεσονύχτιες προβολές της 16ης Ιουλίου στην αίθουσα IMAX with Laser του The Mall Athens έγιναν sold-out σε λίγες μέρες.

Τρομακτικό τροχαίο στην Εθνική Οδό Κορίνθου-Τριπόλεως: Φορτηγό «εισέβαλε» στο αντίθετο ρεύμα
Τριμελής οικογένεια απεγκλωβίστηκε από το διαλυμένο ΙΧ και μεταφέρθηκε με σοβαρά τραύματα στο Νοσοκομείο Κορίνθου.

Στο «κόκκινο» η κίνηση: Μεγάλη η έξοδος των εκδρομέων, μποτιλιαρίσματα σε Κηφισό, Αθηνών-Κορίνθου και Αττική Οδό
Μεγάλες καθυστερήσεις στο οδικό δίκτυο - Αυξημένη η κίνηση εν όψει Σαββατοκύριακου και στο λιμάνι του Πειραιά - Δυσχέρεια στην κυκλοφορία και στην Πανεπιστημίου λόγω τροχαίου

ΔΥΠΑ: Ποιοι άνεργοι δικαιούνται επιδότηση μισθού έως 1.250 ευρώ και πώς μπορούν να υποβάλουν αίτηση
Η ΔΥΠΑ ανοίγει 8.000 θέσεις εργασίας για ανέργους με διετείς συμβάσεις, πλήρη ασφάλιση και δυνατότητα συμπλήρωσης ενσήμων για συνταξιοδότηση.

Σε μαρούλι αλυσίδας fast food οφείλεται το παράσιτο που προκαλεί «εκρηκτική» διάρροια
Πάνω από 1.600 κρούσματα κυκλοσπορίασης σε πέντε αμερικανικές πολιτείες έχουν συνδεθεί με κατανάλωση φαγητού από την αλυσίδα ταχυφαγείων, με το FDA να εκδίδει προειδοποίηση και την εταιρεία να προχωρά σε άμεση απόσυρση προϊόντος.

Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γεροβασίλη, Καλαματιανός, Ζαμπάρας
Με την αποχώρηση Γεροβασίλη, Ζαμπάρα και Καλαματιανού, ο ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώνεται στους 11 βουλευτές - ισόπαλος με την Ελληνική Λύση.

Τσίπρας: Δεν κατανοώ τους τζάμπα μάγκες αριστερούς που διαμαρτύρονται χωρίς να αναλαμβάνουν κυβερνητική ευθύνη
Ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ μίλησε σε διαδικτυακή συνάντηση με μέλη του κόμματος, αφήνοντας αιχμές κατά του ΚΚΕ και παρουσιάζοντας τους τρεις πυλώνες του οικονομικού προγράμματος.

Σοκάρει η αναφορά Ρούμπιο στη δολοφονία της Βάγιας Νέστορα: «Πέθανε επειδή η κόρη της τόλμησε να είναι υποψήφια»
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε την υπόθεση της 72χρονης από την Ελλάδα σε διάσκεψη με εκπροσώπους από πάνω από 60 χώρες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Βόμβες Τραμπ για την Κίνα: «Επιχείρησε να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές του 2020 – Έκλεψε στοιχεία ψηφοφόρων»
Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε το Πεκίνο για κλοπή δεδομένων 220 εκατομμυρίων ψηφοφόρων και παρέμβαση στις εκλογές, ανακοινώνοντας αποχαρακτηρισμό διαβαθμισμένων εγγράφων.

Υπόθεση Marfin: Παραβιάσεις καταγγέλλει ο δικηγόρος της 46χρονης που αναμένεται να εκδοθεί στην Ελλάδα
Ο συνήγορος Κώστας Παπαδάκης καταγγέλλει δημοσιοποίηση φωτογραφιών και ονομάτων χωρίς εισαγγελική διάταξη και προαναγγέλλει νομικές ενέργειες κατά μέσων και χρηστών.

Απολύθηκε ο χειριστής του οτοκιού του Τραμπ επειδή.... έβαζε στοιχήματα για τις ομιλίες
Ο Ντόναλντ Τραμπ βρήκε την όλη κατάσταση «πραγματικά λυπηρή και, ειλικρινά, ντροπιαστική» σύμφωνα με την Καρολάιν Λέβιτ

Λειψοί: Αντιμέτωποι με καρχαριοειδές ήλθαν οι λουόμενοι στην παραλία - Βίντεο
Λουόμενοι στην παραλία Κατσαδιά στους Λειψούς ήρθαν αντιμέτωποι με ένα σπάνιο θέαμα στιςόταν ένα καρχαριοειδές πλησίασε σε απόσταση αναπνοής από την ακτή

Απίστευτο συμβάν στη Μάνη: Αυτοκίνητο κατέληξε στην πισίνα δωματίου
Η οδηγός κατάφερε να βγει από το αυτοκίνητο και να απεγκλωβίσει και το ανήλικο παιδί της

Εμπρησμός Marfin: Βίντεο ντοκουμέντο αποτυπώνει καρέ-καρέ τη δολοφονική επίθεση στην τράπεζα
Σε λιγότερο από 15 δευτερόλεπτα πυκνός καπνός κατακλύζει το εσωτερικό του καταστήματος, με τους εργαζόμενους να τρέχουν πανικόβλητοι αναζητώντας διέξοδο

Φωτιά στον Ασπρόπυργο - Ήχησε το 112 για ετοιμότητα
Για την κατάσβεση της φωτιάς κινητοποιήθηκαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής










