Η Γκρέτα Τούνμπεργκ ξεκίνησε την Τετάρτη από τις ΗΠΑ με καταμαράν, έπειτα από δύο μήνες στη Βόρεια Αμερική και κατευθύνεται στην Ευρώπη, όπου σκοπεύει να πάρει μέρος στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα COP 25, που θα διεξαχθεί στη Μαδρίτη, στις αρχές Δεκεμβρίου.
Κρατώντας ένα μεγάλο σακίδιο πλάτης και φορώντας ένα σκουφάκι, η Τούνμπεργκ επιβιβάστηκε με τον πατέρα της Σβάντε στο καταμαράν La Vagabonde, το οποίο ανήκει σε ένα νεαρό ζευγάρι από την Αυστραλία, το οποίο ζει εκεί μαζί με το αγοράκι του ηλικίας 11 μηνών.
«Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους που γνώρισα στη Βόρεια Αμερική για την απίστευτη φιλοξενία τους», έγραψε η Γκρέτα σε μήνυμά της στο Twitter, έχοντας ήδη ξεκινήσει το ταξίδι της.
«Πλέουμε προς το σπίτι» συμπλήρωσε, αναρτώντας και τον σύνδεσμο για να παρακολουθεί όποιος θέλει το δρομολόγιο του καταμαράν: sailing-lavagabonde.com.
Το ζευγάρι των Αυστραλών πρότεινε στους Τούνμπεργκ να τους μεταφέρει στην Ευρώπη, αφού η Σουηδέζα ακτιβίστρια, που δεν ταξιδεύει με αεροπλάνο, απηύθυνε έκκληση την 1η Νοεμβρίου μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης για να βρει μέσο με το οποίο να διαπλεύσει τον Ατλαντικό. Η Βρετανίδα πλοηγός Νίκι Χέντερσον βρέθηκε μεταξύ του πληρώματος για τον διάπλου.
Το πλοίο των 14 μέτρων αναχώρησε από το Χάμπτον, στη Βιρτζίνια, στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ και αναμένεται να φθάσει στην Πορτογαλία, διανύοντας απόσταση μεγαλύτερη των 5.500 χλμ. Το ταξίδι αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον 2 εβδομάδες, σύμφωνα με τη Νίκι Χέντερσον.

Για 11 εβδομάδες, η 16χρονη Γκρέτα βοήθησε στο να διογκωθεί στη Βόρεια Αμερική το κίνημα «των απεργιών στο σχολείο», το οποίο ξεκίνησε η ίδια στην πατρίδα της, τη Σουηδία, τον Αύγουστο του 2018.
Αφού αφίχθη στη Νέα Υόρκη στα τέλη Αυγούστου με ένα διαφορετικό ιστιοφόρο, η Γκρέτα ταξίδεψε με ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ένα Tesla, το οποίο της διέθεσε ο πρώην ηθοποιός και κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Άρντολντ Σβαρτσενέγκερ.
Η Γκρέτα κατήγγειλε την αδράνεια και ολιγωρία των ηγετών της διεθνούς κοινότητας κατά τη διάρκεια της ειδικής συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα, τον Σεπτέμβριο, κι έδινε το παρόν, κάθε Παρασκευή, στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνταν από τη Νέα Υόρκη έως το Βανκούβερ, περνώντας από την Ουάσινγκτον, το Μόντρεαλ, την Αλμπέρτα, την Αϊόβα, τη Βόρεια Ντακότα, το Λος Άντζελες και το Σάρλοτ.
«Από μία πλευρά, πολλά πράγματα άλλαξαν προς το καλύτερο, όμως πέρασαν πολλοί μήνες χωρίς πραγματική δράση, χωρίς οι άνθρωποι να αντιληφθούν πόσο επείγουσα είναι η κατάσταση», είπε η 16χρονη στο Γαλλικό Πρακτορείο την παραμονή της αναχώρησής της, σημειώνοντας ότι δεν είναι περισσότερο αισιόδοξη σε σχέση με προτού αρχίσει την περιοδεία της.
Αναφορικά με τον Ντόναλντ Τραμπ, η ίδια σημείωσε πως η άρνησή του για το κλίμα ίσως, παραδόξως, να έδωσε ώθηση στις κινητοποιήσεις: «Είναι τόσο ακραίος και λέει τόσο ακραία πράγματα, που οι άνθρωποι ξύπνησαν με κάποιο τρόπο».

«Εάν φθάσω εγκαίρως, θα συμμετάσχω στη COP 25, όπου με έχουν προσκαλέσει», είπε η 16χρονη Σουηδέζα, η οποία σχεδίαζε αρχικά να μεταβεί στο Σαντιάγο της Χιλής για τη Σύνοδο για το κλίμα, προτού η κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Πινιέρα ματαιώσει τη διεξαγωγή της εξαιτίας των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας που συνταράσσουν τη χώρα. «Κατόπιν, θα επιστρέψω σπίτι μου, νομίζω», είπε η Γκρέτα.
Οι δύο Αυστραλοί που της παραχώρησαν το σκάφος τους, ο Ρίλεϊ Ουάιτλουμ 35 ετών και η Ελάινα Καρόσου 26 ετών, μαζί με το αγοράκι τους τον Λένι, διαμένουν εδώ και 5 χρόνια σε πλοία. Ζουν από διαδικτυακούς εράνους και αφηγούνται τη ζωή τους στο YouTube και το Instagram.
Σκοπεύουν να καταγράφουν στην κάμερα και να ανεβάζουν τα βίντεο από το ταξίδι τους μόλις φθάσουν σε ασφαλές λιμάνι. Στο μεταξύ, θα αναρτούν κάποιες φωτογραφίες στο Twitter ή το Instagram. Συνήθως, το ζευγάρι προτιμάει να τρώει ψάρι εν πλω, άλλαξε, όμως, τις συνήθειές του για χάρη των συνεπιβατών του. «Αποφασίσαμε να έχουμε ένα πλοίο βίγκαν, για χάρη της Γκρέτα», είπε η 26χρονη.
Πηγή: http://www.kathimerini.gr/1051574/gallery/epikairothta/kosmos/h-gkreta-toynmpergk-efyge-apo-tis-hpa-me-katamaran-kai-katey8ynsh-thn-eyrwph
Πάτησε πάνω σε ξύλο, έπεσε μέσα στο πηγάδι και πνίγηκε: Έτσι έγινε η τραγωδία με τον νεκρό 36χρονο στην Κρήτη
Τον 36χρονο αναζητούσε η οικογένειά του ενώ τον εντόπισε φίλος του που ειδοποίησε άμεσα τις Αρχές - Η σορός ανασύρθηκε από πυροσβέστες

Καστοριά: Νεαρός γρονθοκόπησε δασκάλα σε σχολείο και κατέληξε στο νοσοκομείο
Ο 24χρονος, άτομο με αναπηρία, είχε μπει στο 4ο δημοτικό σχολείο Καστοριάς για να παραλάβει φίλο του, όταν επιτέθηκε στην εκπαιδευτικό.

Τραγωδία στην Κοζάνη: Πέθανε νήπιο που μεταφέρθηκε στα Επείγοντα της Παιδιατρικής του Μαμάτσειου
Έγινε ΚΑΡΠΑ, διασωληνώθηκε και δυστυχώς κατέληξε

Ηράκλειο: Γέμισαν την πόλη με φωτογραφίες γυναίκας, με απρεπείς χαρακτηρισμούς και το τηλέφωνό της
Τα φέιγ βολάν βρέθηκαν πάνω σε παρμπρίζ αυτοκινήτων και περιείχαν απρεπείς χαρακτηρισμούς, σεξιστικού χαρακτήρα καθώς επίσης και το τηλέφωνο, τη διεύθυνση και τη φωτογραφία της γυναίκας

Μήνυμα Πούτιν: «Ο λαός μας δεν λυγίζει»
Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στη συμμετοχή των κατοίκων των κατεχόμενων ουκρανικών περιοχών στις εκλογές και ζήτησε από τους βουλευτές ενίσχυση της άμυνας και στήριξη των στρατιωτών.

Περιπολικό παρέσυρε αστυνομικό την ώρα σύλληψης - Δείτε το βίντεο
Το βίντεο από τη Via della Conciliazione δείχνει τον αστυνομικό να σηκώνεται λίγα δευτερόλεπτα μετά την πρόσκρουση.

Σύνταγμα: Ύποπτο σακίδιο κλείνει δρόμους στο κέντρο της Αθήνας - Επιχείρηση του ΤΕΕΜ
Περαστικός εντόπισε το σακίδιο δίπλα σε δέντρο στη Βασιλέως Γεωργίου και ειδοποίησε την Αστυνομία.

Ιδιωτικό χρέος: 16 αλλαγές για τους servicers – Πλαφόν 15% στην προκαταβολή
Υπουργείο Οικονομικών: Πρόστιμα έως 500.000 ευρώ για παραβιάσεις και προστασία των συνεπών οφειλετών από πλειστηριασμούς

Κλιματική αλλαγή στους πόλους: Το έτος που θα εξαφανιστεί το 90% των πιγκουίνων
Η 10η ετήσια έκθεση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus Marine καταγράφει δραματική αύξηση της θερμοκρασίας στην Αρκτική και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το παγκόσμιο οικοσύστημα.

Αδιανόητο περιστατικό: Γιατροί έκοψαν το λάθος πόδι γυναίκας και έμεινε διπλά ακρωτηριασμένη
Η Σάρον Τζακς μηνύει το Selby General Hospital, υποστηρίζοντας ότι ο χειρουργός είχε σημειώσει το σωστό πόδι πριν από την επέμβαση.

Ανδρέας Θεοδωρόπουλος: Διαψεύδει την καταγγελία για βία – «Προϊόν AI το ηχητικό στο TikTok»
Ο γνωστός δικηγόρος κάνει λόγο για «στημένη υπόθεση», ενώ στο πλευρό του βρίσκεται η σύζυγός του, η οποία αρνείται κατηγορηματικά τα περί κακοποιητικής συμπεριφοράς.

Δουλεύεις σε νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας ή ΕΚΑΒ; Δες αν βγαίνεις στη σύνταξη στα 62
Νοσηλευτές, βοηθοί νοσηλευτών και προσωπικό του ΕΚΑΒ αποκτούν δικαίωμα πρόωρης σύνταξης, εφόσον συγκεντρώνουν συγκεκριμένα έτη ασφάλισης και απασχόλησης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανακοίνωσε 4 νέα μέτρα - Ποιοι οφειλέτες μπαίνουν στις 120 δόσεις
Η ελάφρυνση στο diesel, τα αυστηρά πρόστιμα στους servicers και όλες οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο Υπουργικό Συμβούλιο για τη στήριξη των νοικοκυριών.

Τέλος εποχής για την αμερικανική παρουσία στο Ιράκ
Το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε το τέλος της επιχείρησης Inherent Resolve κατά του Ισλαμικού Κράτους, με την ευθύνη της ασφάλειας να περνά πλέον στις ιρακινές δυνάμεις.

Πάγωσε η αίθουσα της δίκης για τα Τέμπη με την κατάθεση του πατέρα του Γεράσιμου: Έχω ένα συναίσθημα μεγαλύτερο από θυμό
«Αν ο Γεράσιμος με τέτοιο πείσμα αρνείται να εγκαταλείψει, εγώ σαν πατέρας είμαι υποχρεωμένος να αγωνιστώ για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι και αυτό να μην ξαναγίνει» είπε ο πατέρας του

Ταμείο Ανάκαμψης: Μητσοτάκης υπέβαλε το τελευταίο αίτημα πληρωμής, «δεν χάθηκε ούτε ευρώ»
Με το τελευταίο αίτημα ανοίγει ο δρόμος για εκταμίευση 6,75 δισ. ευρώ, ολοκληρώνοντας τη συνολική χρηματοδότηση 35,95 δισ. ευρώ του προγράμματος «Ελλάδα 2.0».

Δικογραφία σε βάρος γνωστού δικηγόρου μετά από καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος του ανήλικου γιου του στον Αλιμο
Ο δικηγόρος αρνήθηκε να ανοίξει την πόρτα στους αστυνομικούς το βράδυ της Τρίτης - Αφέθηκε ελεύθερος με εντολή εισαγγελέα λόγω της ιδιότητάς του

Τραγωδία στο Μίσιγκαν: 18χρονη παρέσυρε θανάσιμα τον πατέρα της σε μάθημα οδήγησης
Ο 62χρονος συνόδευε την κόρη του σε μάθημα οδήγησης στην πόλη Warren όταν παρασύρθηκε και σύρθηκε για μικρή απόσταση από το όχημα.

Θαύμα για 21χρονη που έπεσε από τον 8ο όροφο ενώ χόρευε - «Δεν το πιστεύω ότι είμαι ζωντανή»
Η 21χρονη βρέθηκε στο κενό από τον 8ο όροφο, πέρασε μέσα από τη σίτα και προσγειώθηκε στο κατάστρωμα της πισίνας

Λίντσεϊ Κλάνσι: Ανατροπή στη δίκη - Η υπεράσπιση αμφισβητεί τα στοιχεία για τον θάνατο 3 παιδιών
Η εισαγγελέας Σάναν Μπάκιγχαμ (Buckingham) χαρακτήρισε «γελοίο επιχείρημα» τη νέα θέση του δικηγόρου, ενώ η υπόθεση επανέρχεται στο δικαστήριο της Μασαχουσέτης στις 2 Νοεμβρίου.

Δακτύλιος Αθήνας: Επιστρέφει τον Οκτώβριο - Ποιοι δρόμοι ορίζουν τα όριά του
Πέρυσι το μέτρο ίσχυσε από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 24 Ιουλίου, με εξαιρέσεις για ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα μέσω ψηφιακού σήματος στο gov.gr.

«Καβάλησαν» θαλάσσια χελώνα που γεννούσε αυγά και έγιναν παγκόσμιο θέμα – Οργή με το βίντεο των προκλητικών influencers
Το βίντεο με το ζευγάρι που ανέβηκε πάνω σε προστατευόμενο ζώο προκάλεσε αντιδράσεις

Ο Πανιώνιος δωρίζει τα έσοδα από το ματς με τον ΠΑΟΚ Β` στην οικογένεια του Κώστα Λίμα μετά το ατύχημά του
Το πόδι του Κώστα Λίμα ακρωτηριάστηκε μετά από σοβαρό τροχαίο ατύχημα που είχε και η οικογένεια του Πανιωνίου στέκεται στο πλευρό του

Σοκ στο παγκόσμιο σνούκερ: Στη φυλακή ο πρώην πρωταθλητής Γκρέιμ Ντοτ για παιδεραστία!
Ο 49χρονος Σκωτσέζος παρέμεινε ανέκφραστος κατά την ανακοίνωση της ποινής και θα εγγραφεί εφ` όρου ζωής στο μητρώο καταδικασμένων για σeξουαλικά αδικήματα.

Φυλακή 24 μηνών για τον 31χρονο Ρομά που έσπασε το χέρι ταξιτζή με σκουπόξυλο
Το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς περί άμυνας και το ελαφρυντικό της μεταμέλειας, ενώ εκκρεμούν σε βάρος του δικογραφίες για ληστεία και ναρκωτικά

Θεσσαλονίκη: Κατηγόρησαν την οικιακή βοηθό ότι έκλεψε 50.000 ευρώ - Η ανατροπή όταν άνοιξαν το σπίτι!
Η 51χρονη ιδιοκτήτρια είχε καταγγείλει την 28χρονη οικιακή βοηθό από τη Γεωργία για κλοπή, όμως το ποσό εντοπίστηκε τελικά στην κατοικία της

Οι Τούρκοι μετατρέπουν τον Αγιο Ευστάθιο των Καραμανλήδων της Καισάρειας σε μουσείο πόλης με οθωμανικά κεραμικά
Στην καρδιά της Καππαδοκίας ένας ελληνικός ορθόδοξος ναός γίνεται μουσείο αλλά η ιστορία που θα αφηγηθεί παραμένει το μεγάλο ερώτημα

Ακόμη μια τουρκική πρόκληση: Το αντιαεροπορικό Hisar-O «καταρρίπτει» ελληνικό Mirage 2000-5
Το αμυντικό δίκτυο Defence Turk δημοσίευσε βίντεο προσομοίωσης με εικονική κατάρριψη μαχητικού της Πολεμικής Αεροπορίας από το σύστημα Hisar-O

Συγκλονίζει ο γιος του 55χρονου αστυνομικού που έμαθε ότι είχε καρκίνο έναν χρόνο αργότερα
«Βλέπαμε τον άνθρωπο μας να πεθαίνει βασανιστικά»

Λεβαδειακός: Απέκτησε πρώην αστέρα της Αρσεναλ
Με οκταετή εμπειρία στα γήπεδα της Premier League, έρχεται για να ενισχύσει τη μεσαία γραμμή της ομάδας.

«Οχυρώνει» τα σύνορά της η Ευρώπη: Τι περιλαμβάνει το νέο σχέδιο 5 σημείων απέναντι σε μαζικές αφίξεις μεταναστών
Στο επίκεντρο η πρόληψη κρίσεων, η καταπολέμηση των διακινητών και οι επιστροφές

Νέα Υόρκη -Μετρό : Επιβάτης βρήκε φρικτό θάνατο – Το σακίδιό του πιάστηκε στην πόρτα του συρμού
Το τραγικό δυστύχημα σημειώθηκε σε ώρα αιχμής στον σταθμό Utica Avenue στο Μπρούκλιν, με τον άνδρα να πέφτει ανάμεσα στα βαγόνια.

«Μου ζητούσε €12.000 ευρώ για συνεδρίες» - Νέα καταγγελία για την κλινική στη Θεσσαλονίκη
Η εισαγγελία διερευνά παράνομη λειτουργία ογκολογικού τμήματος και πιθανές παραλείψεις στους ελέγχους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Επίδομα ανεργίας: Πως μπορεί να φτάσει έως τα 1.438 ευρώ
Η ΔΥΠΑ προχωρά σε ριζική αλλαγή του συστήματος, συνδέοντας πλέον τα χρήματα που θα λαμβάνουν οι άνεργοι με τον προηγούμενο μισθό και τα χρόνια ασφάλισής τους.

Σοκ στο Μαρούσι: 15χρονος γρονθοκόπησε 14χρονο - Στο νοσοκομείο το θύμα, συνελήφθη ο δράστης
Το σοβαρό περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, με την Αστυνομία να σχηματίζει δικογραφία για σωματική βλάβη και απειλή.

Μετρό Θεσσαλονίκης: Στάση εργασίας την Τετάρτη για την απόλυση σταθμάρχη
Το σωματείο εργαζομένων κάνει λόγο για «άδικη και εκδικητική» απόφαση της εταιρείας, ζητώντας την άμεση ανάκληση της απόλυσης του συναδέλφου τους.

Ουμπέρτο Πίτσι: Πέθανε ο θρυλικός φωτογράφος της Dolce Vita σε ηλικία 89 ετών
Ο Ιταλός φωτογράφος που απαθανάτισε με τον φακό του θρύλους του σινεμά συνέχιζε να εργάζεται μέχρι και τις τελευταίες ημέρες της ζωής του.

ΕΟΠΥΥ: Τι αλλάζει από την 1η Ιανουαρίου στις διαγνωστικές εξετάσεις - Για ποιες 6 θα ζητείται κωδικός
Από την 1η Ιανουαρίου 2027, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να επιβεβαιώνουν το παραπεμπτικό τους στα διαγνωστικά κέντρα μέσω OTP, έχοντας απαραιτήτως πιστοποιημένο κινητό.

Το επίδομα που δίνει 391 ευρώ κάθε μήνα - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Η άρση των ηλικιακών περιορισμών και η απουσία εισοδηματικών ορίων έδωσαν πρόσβαση σε χιλιάδες επιπλέον πολίτες για τη συγκεκριμένη παροχή.

Αττική Οδός: Μεθυσμένος και χωρίς δίπλωμα για 2.005 ημέρες - Η απλή παράβαση που τον πρόδωσε
Ο 49χρονος είχε συλληφθεί ξανά πριν από μόλις επτά μήνες με ποσότητα αλκοόλ διπλάσια του ορίου, αποτελώντας τον ορισμό του κατ` εξακολούθηση παραβάτη.










