Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί συνεχίζει να φιγουράρει στην κορυφή των διεθνών μέσων ενημέρωσης με αναλύσεις για το τι σηματοδοτεί η απόφαση αυτή του Ερντογάν και πώς επηρεάζονται οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση.
Έτσι, έχουμε από τη μία πλευρά επικρίσεις κι από την άλλη πανηγυρισμούς από ισλαμιστές. Στους επικριτές της τουρκικής ενέργειας προστέθηκε πλέον και το Βατικανό, με επίσημη ανακοίνωση του πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος δήλωσε ότι «νιώθει μεγάλο πόνο» για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
«Μπορεί τα λόγια του πάπα να μην ήταν πολλά, αλλά, εν δυνάμει, θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολλές συνέπειες», τονίζει η ιταλική εφημερίδα Il Foglio. Η καθυστερημένη αντίδραση του Βατικανού δεν είχε μείνει ασχολίαστη. Το ίδιο και η ηχηρή μέχρι τώρα σιωπή της Άγκελα Μέρκελ, η οποία δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα. Την ίδια στάση έχει τηρήσει και ο κατά τα άλλα πολύ ομιλητικός πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Η Αθήνα επιθυμεί να πρωτοστατήσει σε μία αυστηρή και συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση, η οποία θα περιλαμβάνει κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας. Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε πως στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, θα αναφερθεί στην Αγία Σοφία, τονίζοντας πως «η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία ή τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και πως θα στηρίξει την Κύπρο στην επιβολή κυρώσεων που αφορούν τα κυπριακά δικαιώματα».
Κεντρικό θέμα συζήτησης θα αποτελέσει η συνολική προσέγγιση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, με έμφαση στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, τη διμερή συνεργασία Ε.Ε.-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού/ προσφυγικού και θεμάτων που σχετίζονται με τη Λιβύη και τη Συρία.
Ενδεικτική η δήλωση του υπάτου εκπροσώπου εκπρόσωπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής ο οποίος προσερχόμενος στη συνεδρίαση είπε ότι «η Τουρκία είναι το σημαντικότερο θέμα της ατζέντας».
«Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι ιδιαίτερα καλές αυτή τη στιγμή και πιστεύω ότι θα είναι ενδιαφέρουσα συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το σημαντικό ζήτημα» σημείωσε ο κ. Μπορέλ.
Επιπροσθέτως, δήλωσε πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι το σημερινό Συμβούλιο γίνεται με φυσική παρουσία έπειτα από πολλές τηλεδιασκέψεις.
«Το πρώτο θέμα θα είναι η Λατινική Αμερική. Πρέπει να έχουμε τη Λατινική Αμερική στο μυαλό μας, γιατί πρώτα από όλα είχαν σημαντικό πρόβλημα με τον κορονοϊό. Και δεύτερον, γιατί πρέπει να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις από κάθε άποψη», επισήμανε ακόμα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος δήλωσε ότι είναι «προσβολή και ύβρις για όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα». Τη λύπη του για την απόφαση να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί εξέφρασε και ο Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου Αθηναγόρας. Ο Αντώνης Σαμαράς χρησιμοποίησε σκληρές φράσεις, όπως «η Ευρώπη κοιμάται, η Δύση αυτοκτονεί», σχολιάζοντας την απόφαση Ερντογάν. «Λυπηρή» χαρακτήρισε την απόφαση για την Αγία Σοφία ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.
Οι διεθνείς αντιδράσεις, όμως, δεν φαίνεται να πτοούν την Άγκυρα, η οποία έμοιαζε σαν έτοιμη από καιρό για την απόφαση αυτή. Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς επιθεώρησε την Κυριακή το ναό μαζί με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσόι. Ανακοίνωσαν ότι «στο τζαμί της Αγίας Σοφίας, το οποίο θα είναι ανοιχτό για λατρεία πέντε φορές ημερησίως από τις 24 Ιουλίου, δύο ιμάμηδες και τέσσερις μουεζίνηδες θα αρχίσουν να υπηρετούν το έθνος μας και όλους τους πιστούς».
Σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο Αλί Ερμπάς ξεκαθάρισε ότι δεν θα αλλάξει το όνομα της Αγίας Σοφίας, επειδή «από το 1453 και μετά αποκαλείτο Μεγάλο Τζαμί Αγίας Σοφίας». Μεταξύ άλλων, έγινε γνωστό ότι οι τουρίστες θα μπαίνουν ελεύθερα σε συγκεκριμένες ώρες, χωρίς εισιτήριο, ενώ θα τοποθετηθεί χαλί 14.000 τ.μ. και τα θρησκευτικά σύμβολα που δεν συνάδουν με την μουσουλμανική πλέον ταυτότητα του χώρου θα μεταφερθούν και θα εκτεθούν αλλού.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, θα τοποθετηθούν και ειδικές κουρτίνες οι οποίες θα ανοίγουν κατά τη διάρκεια της προσευχής και στο πάτωμα θα απλωθούν χαλιά τα οποία θα φωτίζονται με ειδικούς προβολείς, ώστε να μην είναι ορατές οι αγιογραφίες από τους πιστούς μουσουλμάνους που θα μπαίνουν για να προσευχηθούν.
Το ζήτημα της Αγίας Σοφίας έχει επισκιάσει και το εγχώριο πολιτικό σκηνικό, οξύνοντας το κλίμα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον πρωθυπουργό για «τραγική ολιγωρία» σε ό,τι αφορά την διεκδίκηση ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απάντησε ότι «η Τουρκία φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την βαθύτατη προσβολή και την ύβρη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί».
Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί βρίσκεται, πάντως, σε πλήρη αντίθεση με τους όρους της Συνθήκης της UNESCO για την προστασία των μνημείων και περιοχών παγκόσμιας κληρονομιάς (1981), που ορίζει πως «για κάθε φυσική παρέμβαση και λειτουργικές αλλαγές στα καταγεγραμμένα κτίρια και τοποθεσίες θα πρέπει να υπάρχει η σχετική αδειοδότηση του Συμβουλίου Διατήρησης του Οργανισμού».
Πηγή: http://www.protothema.gr/world/article/1025986/agia-sofia-fiesta-me-kokkina-halia-etoimazoun-oi-tourkoi-austiri-apadisi-thelei-i-ellada/
«Αμα είχε όπλο θα με σκότωνε»: Σοκάρει η 19χρονη για την επίθεση που δέχτηκε από τον 18χρονο πρώην της
«Απλά έβγαλε το μαχαίρι και μου το κάρφωσε»

Πύθωνας αποφάσισε να κάνει… ανακαίνιση: Εισέβαλε από το ταβάνι και έκανε γυαλιά-καρφιά ένα μπάνιο στην Αυστραλία
Με το στόμα ανοιχτό έμειναν οι ένοικοι της κατοικίας στο Κουίνσλαντ – Δείτε το βίντεο

Πέθανε η θρυλική Ντόλι Πάρτον στα 80 της χρόνια
Είναι η τραγουδίστρια της κάντρι με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών, έκανε καριέρα και στον κινηματογράφο - Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση της υγείας της είχε επιβαρυνθεί, μετά και τον θάνατο του συζύγου της, τον Μάρτιο του 2025

Διακοπές ρεύματος από τη Ραφήνα μέχρι τον Μαραθώνα - Βλάβη σε υποσταθμό
Προβλήματα ηλεκτροδότησης από νωρίς το βράδυ της Τρίτης στη Διασταύρωση Ραφήνας και σε περιοχές του Μαραθώνα

Google: Ποιο emoji «σάρωσε» το 2025 - Αύξηση 37% στη χρήση του
Η εταιρεία ανέλυσε 665 εκατομμύρια σύμβολα μέσα από το Gboard, αναδεικνύοντας τις νέες τάσεις που φέρνει η Gen Z στην ψηφιακή επικοινωνία.

Κυψέλη: Σε 14 κτίρια οι ζημιές από τα έργα του Μετρό - Τι είπε ο Χάρης Δούκας
Παρουσιάστηκαν τα πρώτα στοιχεία για τις επιπτώσεις που έχουν προκαλέσει οι εργασίες του Μετρό σε κτίρια της Κυψέλης

Πορτογαλία: Η στιγμή που μεθυσμένος οδηγός πέφτει πάνω σε πλήθος - 12 τραυματίες
Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς στο παραθαλάσσιο θέρετρο στην περιοχή Αλγκάρβε

CBS: Ο διοικητής της CIA επέβαινε στο αμερικανικό μεταγωγικό που προσγειώθηκε στη Μόσχα
Ρωσικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι στους δρόμους της πόλης εντοπίστηκε αυτοκινητοπομπή με αμερικανικές διπλωματικές πινακίδες

Ουρές στα βενζινάδικα στο Ιράν μετά τον οικονομικό «στραγγαλισμό» των ΗΠΑ
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πως πρέπει να «τερματιστούν αμέσως» οι εκτελέσεις διαδηλωτών

Κάτω Κουφονήσι: Νεκρή 69χρονη Αγγλίδα μετά από βουτιά στη θάλασσα από ημερόπλοιο
Οι προσπάθειες ανάνηψης με ΚΑΡΠΑ στο λιμάνι δεν κατάφεραν να σώσουν τη γυναίκα, ενώ το Λιμενικό διενεργεί προανάκριση για τα αίτια του θανάτου.

Πέθανε ο Δημήτρης Κόκοτας σε ηλικία 57 ετών
Δυστυχώς ο γνωστός τραγουδιστής δεν τα κατάφερε μετά από γενναία μάχη δυο ετών

Ταξιτζής απέσπασε 600 ευρώ από τουρίστες απειλώντας τους με βία για διαδρομή αεροδρόμιο - κέντρο Αθήνας - Ερευνάται και 2η καταγγελία
Ο 38χρονος παρέλαβε την οικογένεια τουριστών από το Ελ. Βενιζέλος με προορισμό ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας και, τρομοκρατώντας τους, τους απέσπασε 600 ευρώ

Ανατιμήσεις στη ζάχαρη έρχονται; Τι σημαίνει αυτό για την αγορά στην Ελλάδα
Η ευρωπαϊκή παραγωγή σημειώνει πτώση - Ποια είναι η εικόνα στην εγχώρια αγορά

Ετοιμαστείτε Θεσσαλονικείς! Την Πέμπτη ανοίγει επίσημα το Μετρό προς Καλαμαριά - Tο σχέδιο για τη συνέχεια είναι ήδη έτοιμο!
Πώς αλλάζει ο συγκοινωνιακός χάρτης της πόλης και ποια είναι τα σχέδια για την επόμενη φάση επέκτασης

Πέθανε ο Παλαιστίνιος καλλιτέχνης Σλιμάν Μανσούρ σε ηλικία 79 ετών
Ο καλλιτέχνης, τα έργα του οποίου αποπνέουν τις παλαστινιακές παραδόσεις και τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού υπό την ισραηλινή κατοχή, πέθανε στο σπίτι του στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Ιαπωνία: 360 τόνων ιστορικό κάστρο μετακινήθηκε με σχοινιά - Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο
Το κάστρο είχε μετακινηθεί από τη θέση του ώστε να γίνουν εργασίες αποκατάστασης σε τείχος που είχε πληγεί από ισχυρό σεισμό

Δικηγόρος γνωστής εταιρείας απολύεται επειδή τον «έπιασαν» να φιλιέται με συνάδελφό του
Μέσα σε μία νύχτα οι δύο εργαζόμενοι έγιναν γνωστοί, όταν βίντεο που τους κατέγραφε σε προσωπικές στιγμές αναρτήθηκε χωρίς τη συναίνεσή τους

Η Νέα Υόρκη μπερδεμένη ξανά με τους «ανθρώπους-τυφλοπόντικες» που φωτογραφήθηκαν να αναδύονται από τα φρεάτια της πόλης
Τρεις άνδρες με φακούς κεφαλής εντοπίστηκαν να εξέρχονται από φρεάτιο – Οι Αρχές προειδοποιούν για τους σοβαρούς κινδύνους που κρύβει το υπόγειο δίκτυο

Φοιτητικά ενοίκια στην Αθήνα: 550 ευρώ για 40 τ.μ. - Πού είναι φθηνότερα
Η ΠΟΜΙΔΑ δίνει οδηγίες για ασφαλή μίσθωση, ενώ η επιστροφή ενοικίου φοιτητικής κατοικίας μέσω ΑΑΔΕ μπορεί να φτάσει τα 800 ευρώ.

Δεν παρέδωσε λεφτά που βρήκε στο πάτωμα και τον έψαχνε η αστυνομία – «Θύελλα» αντιδράσεων στα social media: «Πρέπει να ανησυχώ;»
Τα σχόλια που «πυροδότησε» η ανάρτηση του αστυνομικού τμήματος

Συνελήφθη ο σύζυγος της παρουσιάστριας για ενδοοικογενειακή βία
Ο άνδρας οδηγήθηκε το πρωί της Τρίτης στην Ευελπίδων – Αρχικά η παρουσιάστρια δεν ήταν σε θέση να καταθέσει, στη συνέχεια έκανε μήνυση

Εύβοια: Καβγάς σε καφενείο κατέληξε σε εκδικητικό εμπρησμό
Ο συλληφθείς κρατείται και αναμένεται να περάσει το κατώφλι του εισαγγελέα την ερχόμενη Πέμπτη

Δημοσκόπηση Interview: Προβάδισμα της ΝΔ έναντι της ΕΛΑΣ, τρίτο το ΠΑΣΟΚ – Μοιρασμένοι οι πολίτες για «εκλογές τώρα»
Στο 26,5% το ποσοστό της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, μικρή πτώση για την ΕΛΑΣ, σταθερά τρίτο το ΠΑΣΟΚ. Το 12% των πολιτών «καλοβλέπει» ένα νέο κόμμα υπό τον Αντώνη Σαμαρά

Σκύλος επιτέθηκε σε 16χρονη και σκότωσε το σκυλάκι της στο Μενίδι, συνελήφθη ο ιδιοκτήτης
Η ανήλικη τραυματίστηκε ελαφρά κατά την επίθεση – Ο 54χρονος συνελήφθη για παράβαση της νομοθεσίας περί ζώων

Ανεμοστρόβιλος σάρωσε χωριό στη Γαλλία: Δύο αγνοούμενοι και δεκάδες τραυματίες, δείτε βίντεο
Ζημιές σε περίπου 100 σπίτια από το φαινόμενο, ενώ χιλιάδες νοικοκυριά στην περιοχή έμειναν χωρίς ρεύμα

Σκληρό βίντεο: Η στιγμή που ο πιο επικίνδυνος εγκληματίας του Ισραήλ δολοφονείται εν ψυχρώ
Οι αστυνομικοί έστησαν μπλόκα στους δρόμους και επιστράτευσαν ελικόπτερο προκειμένου να εντοπίσουν τον ένοπλο

Χρήστος Μαρκίδης: Βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του ο ζωγράφος και ποιητής
Η εξαφάνισή του είχε δηλωθεί τις προηγούμενες ημέρες, γεγονός που κινητοποίησε τις αρμόδιες υπηρεσίες

Pussy Riot: Πρώην μέλος τους ήταν κατάσκοπος του Πούτιν επί τρία χρόνια
Το πρώην μέλος του φεμινιστικού πανκ συγκροτήματος αποκάλυψε ότι σχεδίαζαν να τη χρησιμοποιήσουν σε απόπειρα δολοφονίας πρώην συνεργάτη της.

Καλλιάνος: Πιθανός νέος καύσωνας από την Κυριακή
Τα προγνωστικά στοιχεία που παρουσίασε ο μετεωρολόγος

44.164 διαδραστικοί πίνακες, ΑΙ και ρομποτική στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο
Η υπουργός Παιδείας ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για τον σχεδιασμό της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς, από τους διορισμούς εκπαιδευτικών έως τα νέα ΚΕΔΑΣΥ.

Στο δικαστήριο το ζευγάρι που αρραβωνιάστηκε στη κορυφή του Empire State Building
Αντιμέτωποι με κατηγορίες όπως έκθεση άλλων ατόμων σε κίνδυνο, διάρρηξη και πρόκληση ζημιών, οι δύο τους υπερασπίστηκαν τη δράση τους συνδέοντάς την με την «τέχνη»

Με όπλο της αλβανικής προεδρικής φρουράς ο 48χρονος εκτέλεσε τη 45χρονη στη Νέα Σμύρνη
Τι έδειξε η ιατροδικαστική

Πύλος: Νέα στοιχεία στο θρίλερ με τον αγνοούμενο Ισπανό επιχειρηματία – Κηλίδες αίματος στο ιστιοφόρο
Κηλίδες αίματος στο ιστιοφόρο, τρεις ημέρες χωρίς επικοινωνία και η μαρτυρία του καπετάνιου που διέσωσε τη σύζυγό του

Αναγκαστική προσγείωση ελικοπτέρου στον Χάρακα Αττικής λόγω μηχανικής βλάβης
Το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις 18:40 το απόγευμα της Δευτέρας, με το ελικόπτερο να έχει προορισμό το Σούνιο.

Καλλίπολη: Αγριο ζώο επιτέθηκε σε τουρίστες - Τραυματίες μητέρα και 12χρονη κόρη
Ένας 47χρονος που έσπευσε να βοηθήσει δέχθηκε κι εκείνος επίθεση στην περιοχή Punta Pizzo, ενώ οι Αρχές της Απουλίας εξετάζουν αν πρόκειται για λύκο ή λυκόσκυλο.

Τραγωδία στη Μύκονο: Τουρίστας πνίγηκε στην Ψαρρού – Η απεγνωσμένη προσπάθεια να σωθεί
Ναυαγοσώστης και λουόμενοι έδωσαν μάχη για να τον επαναφέρουν – Δεν τα κατάφερε

Έκοψαν κλήση 700 ευρώ σε μεθυσμένο αναβάτη στην Ανδρο
Τι ισχυρίζονται ο αναβάτης και ο δικηγόρος του

Μυστήριο στη Νέα Υόρκη: Οι άνθρωποι που βγαίνουν από τους υπονόμους στο Μανχάταν επέστρεψαν – Τι ερευνούν οι Αρχές
Η NYPD ερευνά νέο περιστατικό κοντά στο Madison Square Garden και εξετάζει αν συνδέεται με προηγούμενες υποθέσεις

Οι ωκεανοί έσπασαν νέο ρεκόρ θερμοκρασίας – Τι σημαίνει για καταιγίδες, θάλασσες και κλίμα
Οι ωκεανοί του πλανήτη κατέγραψαν το Σάββατο την υψηλότερη μέση θερμοκρασία επιφάνειας που έχει μετρηθεί ποτέ, φτάνοντας τους 21,1 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με νέα στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus

Δολοφονία 45χρονης στη Νέα Σμύρνη: Την κλότσησε δύο φορές και τη σκότωσε με μία σφαίρα στο κεφάλι
Ο 48χρονος περίμενε την 45χρονη έξω από την πολυκατοικία όπου διέμενε, μόλις η γυναίκα άνοιξε την πόρτα της εισόδου, εκείνος μπήκε μαζί της στο εσωτερικό του κτιρίου - Όσα ακολούθησαν εκτυλίχθηκαν μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα










