Τηλεδιάσκεψη με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε το απόγευμα της Τετάρτης ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αντικείμενο τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, καθώς και τα ζητήματα που σχετίζονται με την Ανατολική Μεσόγειο ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Ερντογάν είπε στην Ούρσουλα ότι οι μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας και της Κύπρου βρίσκονταν στον πυρήνα των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και οι δύο χώρες αγνοούσαν τα δικαιώματα των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων.
Προτάσσοντας ότι η Τουρκία καλεί πάντα σε διάλογο από την αρχή της έντασης, ο Ερντογάν σημείωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για διερευνητικές συνομιλίες με την ελληνική πλευρά και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα δεν θα χάσει την ευκαιρία για διπλωματία για άλλη μια φορά.
Συνέχισε λέγοντας ότι βήματα για την ανανέωση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών του 2016, καθώς και η ανανέωση της Τελωνειακής Ένωσης και η διασφάλιση της απελευθέρωσης της βίζας για τους τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν σε χώρες της ΕΕ, θα συμβάλουν στη βελτίωση των διμερών δεσμών.
Ο Ερντογάν επανέλαβε επίσης την έκκλησή του για δίκαιη κατανομή των βαρών στο ζήτημα της μετανάστευσης, προτρέποντας την ΕΕ να διερευνήσει παραβιάσεις από την Ελλάδα και τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) που ωθούν πίσω τα πλοία των μεταναστών.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν, χαρακτήρισε «χρήσιμη» την επικοινωνία που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ στην ανάρτησή της στο Twitter σημειώνει ότι «χαιρετίζει την προγραμματισμένη έναρξη των συνομιλιών» Ελλάδας και Τουρκίας.
Συγκεκριμένα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αναφέρει:
«Πολύ χρήσιμη συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη μετανάστευση. Χαιρετίζω την προγραμματισμένη έναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και για μια εποικοδομητική σχέση με την ΕΕ».
Very useful exchange with President @RTErdogan on developments in the Eastern Mediterranean and on migration. I welcome the planned launch of talks with Greece, which are essential for stability in the Eastern Mediterranean and for a constructive relationship with the EU. pic.twitter.com/5mWKTh6dZc
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) September 23, 2020
Ο Ερνογάν έχει επίσης τηλεφωνική επικοινωνία και με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Τούρκος πρόεδρος συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με Άνγκελα Μέρκελ και Σαρλ Μισέλ στην οποία υποστήριξε ότι «η Τουρκία είναι πάντα εκείνη που δίνει έμφαση στον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις, παρά τις προκλήσεις που είναι αντίθετες στην κοινή λογική» και ότι η Ελλάδα είναι αυτή από την οποία εξαρτάται η επανέναρξη του διαλόγου.
Ο Ταγίπ Ερντογάν στη συνέχεια μίλησε και με τον Εμανουέλ Μακρόν τον οποίο κάλεσε να μην υποστηρίζει τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας με τον Γάλλο πρόεδρο να του απαντά «είμαστε έτοιμοι για διάλογο με την Τουρκία, αλλά περιμένουμε από αυτή το σεβασμό της ευρωπαϊκής κυριαρχίας, το Διεθνές Δίκαιο».
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν
Το ενδεχόμενο μιας επικοινωνίας ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακόμη και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής όπου θα εξεταστούν οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας, άφησε ανοιχτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσας μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην ΕΡΤ.
«Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τίποτα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και σημείωσε πως για μια επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας βασικές προϋποθέσεις είναι η εμπιστοσύνη και η καλή προετοιμασία. «Εάν αυτά υπάρχουν όλα είναι πιθανά», είπε ο Στέλιος Πέτσας.
Χαρακτήρισε θετικό βήμα την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Αθήνας – Άγκυρας και εκτίμησε ότι κατάλογος της ΕΕ για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας θα εγκριθεί σε επίπεδο ηγετών κάτι που είναι σημαντικό διότι αυτό λειτούργησε αποτρεπτικά στην προκλητικότητά της.
Το ζήτημα είναι, πώς θα ενεργοποιούνται αυτές οι κυρώσεις, αν η Τουρκία συνεχίσει, συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σχολιάζοντας πληροφορίες ότι σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές αυτή τη φορά θα υπάρχει σταθερή και μόνιμη αλληλεγγύη στις χώρες πρώτης υποδοχής και πως οι χώρες του Βιζέγκραντ θα πιεστούν να συνεργαστούν, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε πως αυτά που υπάρχουν στο τραπέζι έως τώρα κρίνονται ικανοποιητικά και μένει να φανούν οι αντιδράσεις των κρατών μελών για να κινηθεί αναλόγως η ελληνική πλευρά.
«Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει την πανδημία ως ένα έκτακτο φαινόμενο. Οι δυο βασικές προκλήσεις είναι πρώτα οι μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές, όπου χρειάζεται ένα σοβαρό πλαίσιο. Καμία χώρα δεν μπορεί να βγάζει “την ουρά της” απέξω διότι είναι τεράστιο ευρωπαϊκό πρόβλημα με συνέπειες και για τις επόμενες γενιές, που δεν αφορά μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής» είπε συμπληρώνοντας πως το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι η κλιματική αλλαγή.
«Αυτό που είναι τώρα κρίσιμο είναι να έχουμε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο που να λειτουργεί προς όφελος μας. Αν το πλαίσιο το ευρωπαϊκό είναι στην κατεύθυνση που θέλουμε, πιο γρήγορα και εύκολα θα αποσυμφορηθούν για τα νησιά», σημείωσε.
Πηγή: http://www.cnn.gr/kosmos/story/235589/epikoinonia-erntogan-fon-nter-laien-katigorei-tin-ellada-zita-antallagmata-apo-tin-ee
Προφυλακίστηκε ο 41χρονος για τη δολοφονία της διασώστριας στη Σύρο
Αναμένονται τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων η οποία διενεργήθηκε στη σορό της 42χρονης

Καιρός: Πότε αναμένεται το νέο κύμα ζέστης - Η πρόγνωση Κολυδά για το 15ήμερο
Σε ποια τμήματα της χώρας αναμένονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες

Βρέθηκε η σορός του συζύγου της Ιταλίδας υπουργού Οικογένειας - Χάθηκε σε λίμνη πριν από έναν μήνα
Ο Λουίτζι Καβαλάρι, 84 ετών, είχε εξαφανιστεί στις 27 Ιουνίου στη λίμνη Βίκο, αφήνοντας πίσω του την υπουργό Ευγενία Ροτσέλα λίγους μήνες μετά τη χρυσή τους επέτειο.

Το 42% των δασών της Αττικής έχει καεί την τελευταία δεκαετία – Καλύτερη η εικόνα στη Δυτική Αττική
Από το 2017 έως και τις 3 Αυγούστου 2026 καταγράφηκαν συνολικά 15 μεγάλες δασικές πυρκαγιές

«Κόκκινος συναγερμός» για φωτιές την Τετάρτη 05/08: Στο Red Code η Αττική και τρεις ακόμη περιοχές
Σε επιφυλακή δήμοι και περιφέρειες

Έκρηξη σε εργαστήριο επισκευής σκαφών στα Χανιά – Νεκρός ο ιδιοκτήτης
Ο άνδρας έφερε σοβαρά εγκαύματα

Η ΕΠΟ αποσύρει τη στήριξή της στον Ινφαντίνο για την προεδρία της FIFA
Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ενημέρωσε τη FIFA πως δεν θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Τζιάνι Ινφαντίνο

Αδιανόητο περιστατικό στη Νάξο: Πανικόβλητος άνδρας έψαχνε το παιδί του και τελικά το είχε ξεχάσει στο κατάλυμα που διέμενε
Το παιδί θεωρήθηκε αγνοούμενο, αλλά η αλήθεια ήταν διαφορετική

Ψάθα: Συνελήφθη ο αδελφός αντιδημάρχου που παραβίασε φυλασσόμενο χώρο και προσέκρουσε στα συντρίμμια του ελικοπτέρου
Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, ο 49χρονος επιχείρησε να περάσει με το αυτοκίνητό του, από τον δρόμο για την Ψάθα

Μαρία Σιαμπάνου: Αυτόπτης μάρτυρας εξηγεί γιατί η ρεπόρτερ ξέσπασε σε γέλια την ώρα της φωτιάς
Ο μετεωρολόγος θέλησε να ξεκαθαρίσει την αλήθεια πίσω από το επίμαχο περιστατικό

Ελαιόλαδο: Νέο κύμα ανατιμήσεων απειλεί το φθινόπωρο
Αγρότες σε όλη την Ευρώπη προειδοποιούν για σημαντικές απώλειες παραγωγής σε δεκάδες καλλιέργειες, από το καλαμπόκι έως τα λαχανικά, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ελληνόκτητο πλοίο χτυπήθηκε στα στενά του Ορμούζ - Αγνοείται μέλος του πληρώματος
Το πλοίο έπλεε υπό σημαία Λιβερίας και το τελευταίο σήμα του καταγράφηκε στον κόλπο του Ομάν

Χανιά: Νεκρή σε χωράφι βρέθηκε η 75χρονη που αγνοούνταν
Την άτυχη ηλικιωμένη, η οποία αντιμετώπιζε προβλήματα άνοιας, εντόπισε τυχαία περαστικός στην περιοχή Νεροκούρου - τα αίτια θανάτου θα διερευνηθούν με νεκροψία.

Ψάθα: Συνελήφθη αδελφός αντιδημάρχου που παραβίασε τον αποκλεισμό στα συντρίμμια του ελικοπτέρου
Ο 49χρονος επιχείρησε να περάσει με το αυτοκίνητό του στον αποκλεισμένο χώρο του δυστυχήματος και τελικά ακούμπησε τα συντρίμμια, ενώ εκκρεμεί η έρευνα της ΔΑΟΕ για τον θάνατο των δύο χειριστών.

Drone κατέγραψε την καταστροφή που άφησε πίσω της η φωτιά στη Φωκίδα
Πρόκειται για τη φωτιά που ξεκίνησε το μεσημέρι της 1ης Αυγούστου σε δασική έκταση στο Σκάλωμα

Σκάφος αναψυχής στη Σκόπελο λεηλατούσε τον ελληνικό βυθό, η ΔΕΟΣ κατέσχεσε προστατευμένα κοράλλια αξίας 800.000 ευρώ
Από τον βυθό του Αιγαίου στα εργαστήρια της νότιας Ιταλίας - Πώς η ανάλυση κινδύνου της ΑΑΔΕ και τα ψηφιακά ίχνη αποκάλυψαν παράνομο φορτίο 800.000 ευρώ και την κομπίνα του «κόκκινου χρυσού»

Ριάνα: Η σέξι φωτογράφιση με κορμάκι για τη νέα σειρά εσωρούχων της «Savage X Fenty»
«Ακόμα και έξω υπάρχουν κανόνες» ανέφερε η Ριάνα στη λεζάντα της ανάρτησής της

Απίστευτες εικόνες στη Βραζιλία: Απόπειρα απαγωγής παιδιού στη μέση του δρόμου με ταξί
Το παιδί έκανε ποδήλατο σε έναν δρόμο του Σάο Πάολο όταν προσπάθησαν να το απαγάγουν

Φρίκη στο Λαύριο: Μητέρα εξανάγκαζε την κάτω των 12 ετών κόρη σε πορνογραφικές βιντεοκλήσεις με 56χρονο
Συνελήφθη 56χρονος στο Λαύριο, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα για υπόθεση γενετήσιων πράξεων και παρακολούθησης πορνογραφικών παραστάσεων ανήλικης κάτω των 12 ετών

«Made by… AI» – Τι αλλάζουν οι υποχρεωτικοί κανόνες της ΕΕ για τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης
Οι διατάξεις του νόμου της ΕΕ σχετικά με τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης είναι σε ισχύ από την Κυριακή, καθιστώντας τις Βρυξέλλες τον κορυφαίο ρυθμιστικό φορέα στον κόσμο στον τομέα της AI - Τι αλλάζει;

«Ε όχι κι έτσι βρε Μαρίες»: Για παρασκηνιακές εντολές και σκοτεινά πρόσωπα καταγγέλλει Καρυστιανού και Γρατσία στέλεχος του κόμματος
Ο επικοινωνιολόγος Ηλίας Μιχάλας αναφέρεται στην «εντελώς ανάποδη στρατηγική» που ακολουθεί η «Ελπίδα για τη Δημοκρατία»

Ναύπλιο: Αγρια ληστεία μετά φόνου ο θάνατος του ψυχολόγου - Τι υποστηρίζουν οι δύο συλληφθέντες
Τα ευρήματα των αστυνομικών ερευνών στην Αργολίδα για τον θάνατο του 59χρονου

Humanity Greece: Έκκληση στήριξης για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές
Οι εθελοντές της οργάνωσης βρίσκονται ήδη στα πύρινα μέτωπα διανέμοντας ανθρωπιστική βοήθεια σε οικογένειες που έχασαν τα πάντα.

Νεκρός ανασύρθηκε 32χρονος από φαράγγι στον Όλυμπο
Ο άνδρας βούτηξε σε μία βάθρα και φέρεται να υπέστη ανακοπή με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του

Νέες πυρκαγιές σε Κιλκίς, Πιερία, Πύλο - Μεγάλη μάχη στη Δυτική Αττική
Μάχη με τις φωτιές συνεχίζουν να δίνουν για ένα ακόμη 24ωρο οι πυροσβέστες

Νέες εξελίξεις στην υπόθεση του 59χρονου που εντοπίστηκε νεκρός στην Κάντια Αργολίδας – Συνελήφθησαν δύο άτομα για ανθρωποκτονία
Πρόκειται για δύο άτομα ηλικίας 20 και 24 ετών

Κληρώσεις ΑΕΚ, Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκού και ΟΦΗ: Ώρες και πιθανοί αντίπαλοι στα playoffs
Τρεις κληρώσεις για Champions League, Europa League και Conference League πραγματοποιούνται σήμερα στη Νιόν - οι ελληνικές ομάδες μαθαίνουν τους επόμενους αντιπάλους τους.

«Μπλε» ταυτότητες: Τέλος εποχής - Τι αλλάζει από σήμερα
Οι παλαιού τύπου ταυτότητες παύουν να γίνονται δεκτές ως ταξιδιωτικά έγγραφα για τη Ζώνη Σένγκεν - Αναλυτικά η διαδικασία έκδοσης της νέας ταυτότητας μέσω της πλατφόρμας id.gov.gr.

Ναύπλιο: Νεκρός εντοπίστηκε ο 58χρονος ψυχολόγος που αγνοούνταν – Δύο συλλήψεις
Η σορός του άνδρα βρέθηκε σε προχωρημένη σήψη, σε σημείο αρκετά μακριά από την περιοχή όπου είχαν εντοπιστεί τις προηγούμενες ημέρες το όχημά του

Αγέλη τσακαλιών εντοπίστηκε στην Θέρμη της Θεσσαλονίκης
Ζητείται αυξημένη προσοχή τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες, ιδιαίτερα σε πιο απομονωμένα σημεία και για όσους κυκλοφορούν με κατοικίδια

Εργατικό ατύχημα για 25χρονη στη Θεσσαλία: Το δεξί χέρι της εγκλωβίστηκε σε μηχάνημα, ακρωτηριάστηκαν δείκτης και αντίχειρας
Η νεαρή μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΚΑΤ της Αθήνας προκειμένου να υποβληθεί σε εγχείρηση συγκόλλησης των δύο δαχτύλων

«Κόκκινος» συναγερμός Μαρουσάκη: Οι δύο παράγοντες που ευνοούν την εξάπλωση της πυρκαγιάς
Πώς θα κινηθούν οι άνεμοι τις επόμενες ώρες

Θεσσαλονίκη: Αγριος ξυλοδαρμός υπαλλήλου σε ψιλικατζίδικο, συνελήφθησαν δυο άτομα
Ο τραυματίας μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και νοσηλεύεται

Πύρινος ανεμοστρόβιλος στο Κανδήλι Μεγάρων – Δείτε βίντεο από το επικίνδυνο φαινόμενο
Αυτό το επικίνδυνο φυσικό φαινόμενο δημιουργείται κατά τη διάρκεια μεγάλων δασικών πυρκαγιών και αποτελείται από φλόγες, στάχτη και θερμές αέριες μάζες

Συγκλονιστικές εικόνες από τη φωτιά στα Μέγαρα: Αλογα τρέχουν να ξεφύγουν από τις φλόγες στο Κανδήλι
Μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά που πλέον έχει φτάσει στην Αγία Σκέπη

Δύο ενεργές ζώνες στη Δυτική Αττική – Έως 28 εναέρια μέσα στη μάχη με τις φλόγες
Στη νότια πλευρά της πυρκαγιάς και στον βόρειο τομέα κοντά στην Αγία Παρασκευή επικεντρώνονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Τραγωδία στον Όλυμπο: 32χρονος άφησε την τελευταία του πνοή στο ρέμα Ορλιά
Στην επιχείρηση προσέγγισης και ανάσυρσης κινητοποιήθηκαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 14 πυροσβέστες

Πυρκαγιές: 100% αποζημίωση από τις αρχές Σεπτεμβρίου για τα σπίτια που επλήγησαν
Τι είπε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Κώστας Κατσαφάδος

Emily Ratajkowski: Ξανά στην Ελλάδα - Η βόλτα με σκάφος και η ελληνική σημαία στο Instagram
Το διάσημο μοντέλο μοιράστηκε στιγμιότυπο από τη θάλασσα με τους εκατομμύρια followers της, επιλέγοντας για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες το ελληνικό καλοκαίρι.

Μύκονος: Σύλληψη 57χρονου που εκβίαζε επιχείρηση με απειλή ψευδών καταγγελιών για ηχορύπανση
Ο κατηγορούμενος απαιτούσε 50.000 ευρώ για να σταματήσει να υποβάλλει καταγγελίες για ηχορύπανση - η αστυνομία τον συνέλαβε επ` αυτοφώρω κατά την παραλαβή του ποσού.










