Τηλεδιάσκεψη με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε το απόγευμα της Τετάρτης ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αντικείμενο τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, καθώς και τα ζητήματα που σχετίζονται με την Ανατολική Μεσόγειο ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Ερντογάν είπε στην Ούρσουλα ότι οι μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας και της Κύπρου βρίσκονταν στον πυρήνα των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και οι δύο χώρες αγνοούσαν τα δικαιώματα των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων.
Προτάσσοντας ότι η Τουρκία καλεί πάντα σε διάλογο από την αρχή της έντασης, ο Ερντογάν σημείωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για διερευνητικές συνομιλίες με την ελληνική πλευρά και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα δεν θα χάσει την ευκαιρία για διπλωματία για άλλη μια φορά.
Συνέχισε λέγοντας ότι βήματα για την ανανέωση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών του 2016, καθώς και η ανανέωση της Τελωνειακής Ένωσης και η διασφάλιση της απελευθέρωσης της βίζας για τους τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν σε χώρες της ΕΕ, θα συμβάλουν στη βελτίωση των διμερών δεσμών.
Ο Ερντογάν επανέλαβε επίσης την έκκλησή του για δίκαιη κατανομή των βαρών στο ζήτημα της μετανάστευσης, προτρέποντας την ΕΕ να διερευνήσει παραβιάσεις από την Ελλάδα και τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) που ωθούν πίσω τα πλοία των μεταναστών.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν, χαρακτήρισε «χρήσιμη» την επικοινωνία που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ στην ανάρτησή της στο Twitter σημειώνει ότι «χαιρετίζει την προγραμματισμένη έναρξη των συνομιλιών» Ελλάδας και Τουρκίας.
Συγκεκριμένα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αναφέρει:
«Πολύ χρήσιμη συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη μετανάστευση. Χαιρετίζω την προγραμματισμένη έναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και για μια εποικοδομητική σχέση με την ΕΕ».
Very useful exchange with President @RTErdogan on developments in the Eastern Mediterranean and on migration. I welcome the planned launch of talks with Greece, which are essential for stability in the Eastern Mediterranean and for a constructive relationship with the EU. pic.twitter.com/5mWKTh6dZc
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) September 23, 2020
Ο Ερνογάν έχει επίσης τηλεφωνική επικοινωνία και με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Τούρκος πρόεδρος συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με Άνγκελα Μέρκελ και Σαρλ Μισέλ στην οποία υποστήριξε ότι «η Τουρκία είναι πάντα εκείνη που δίνει έμφαση στον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις, παρά τις προκλήσεις που είναι αντίθετες στην κοινή λογική» και ότι η Ελλάδα είναι αυτή από την οποία εξαρτάται η επανέναρξη του διαλόγου.
Ο Ταγίπ Ερντογάν στη συνέχεια μίλησε και με τον Εμανουέλ Μακρόν τον οποίο κάλεσε να μην υποστηρίζει τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας με τον Γάλλο πρόεδρο να του απαντά «είμαστε έτοιμοι για διάλογο με την Τουρκία, αλλά περιμένουμε από αυτή το σεβασμό της ευρωπαϊκής κυριαρχίας, το Διεθνές Δίκαιο».
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν
Το ενδεχόμενο μιας επικοινωνίας ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακόμη και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής όπου θα εξεταστούν οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας, άφησε ανοιχτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσας μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην ΕΡΤ.
«Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τίποτα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και σημείωσε πως για μια επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας βασικές προϋποθέσεις είναι η εμπιστοσύνη και η καλή προετοιμασία. «Εάν αυτά υπάρχουν όλα είναι πιθανά», είπε ο Στέλιος Πέτσας.
Χαρακτήρισε θετικό βήμα την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Αθήνας – Άγκυρας και εκτίμησε ότι κατάλογος της ΕΕ για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας θα εγκριθεί σε επίπεδο ηγετών κάτι που είναι σημαντικό διότι αυτό λειτούργησε αποτρεπτικά στην προκλητικότητά της.
Το ζήτημα είναι, πώς θα ενεργοποιούνται αυτές οι κυρώσεις, αν η Τουρκία συνεχίσει, συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σχολιάζοντας πληροφορίες ότι σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές αυτή τη φορά θα υπάρχει σταθερή και μόνιμη αλληλεγγύη στις χώρες πρώτης υποδοχής και πως οι χώρες του Βιζέγκραντ θα πιεστούν να συνεργαστούν, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε πως αυτά που υπάρχουν στο τραπέζι έως τώρα κρίνονται ικανοποιητικά και μένει να φανούν οι αντιδράσεις των κρατών μελών για να κινηθεί αναλόγως η ελληνική πλευρά.
«Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει την πανδημία ως ένα έκτακτο φαινόμενο. Οι δυο βασικές προκλήσεις είναι πρώτα οι μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές, όπου χρειάζεται ένα σοβαρό πλαίσιο. Καμία χώρα δεν μπορεί να βγάζει “την ουρά της” απέξω διότι είναι τεράστιο ευρωπαϊκό πρόβλημα με συνέπειες και για τις επόμενες γενιές, που δεν αφορά μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής» είπε συμπληρώνοντας πως το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι η κλιματική αλλαγή.
«Αυτό που είναι τώρα κρίσιμο είναι να έχουμε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο που να λειτουργεί προς όφελος μας. Αν το πλαίσιο το ευρωπαϊκό είναι στην κατεύθυνση που θέλουμε, πιο γρήγορα και εύκολα θα αποσυμφορηθούν για τα νησιά», σημείωσε.
Πηγή: http://www.cnn.gr/kosmos/story/235589/epikoinonia-erntogan-fon-nter-laien-katigorei-tin-ellada-zita-antallagmata-apo-tin-ee
Μια πιθανότητα στα 15 εκατομμύρια: Αυστραλή γέννησε πανομοιότυπα τετράδυμα που συνελήφθησαν φυσιολογικά
Τα τέσσερα βρέφη προήλθαν από ένα γονιμοποιημένο ωάριο που χωρίστηκε σε τέσσερα έμβρυα - Η κύηση ήταν εξαιρετικά υψηλού κινδύνου

Πέθανε η Μαίρη Λίντα
Δημιούργησε ένα από τα πιο σπουδαία ντουέτα με τον μπουζουξή Μανώλη Χιώτη, με τον οποίο υπήρξε και παντρεμένη για μια δεκαετία

Λεοπάρδαλη μπήκε σε κατάστημα και επιτέθηκε στον ιδιοκτήτη - Εκείνος την παγίδευσε κλείνοντας τα ρολά
Ο 25χρονος γλίτωσε την τελευταία στιγμή, αν και υπέστη σοβαρά τραύματα από τα δόντια του άγριου θηρευτή

Ηλεκτρικό σκούτερ εξερράγη στην Κυψέλη και κατέστρεψε ολοσχερώς ένα ΙΧ
Ένα ΙΧ έγινε στάχτη στην Κυψέλη αφού ηλεκτρικό σκούτερ σταθμευμένο δίπλα του τυλίχθηκε στις φλόγες

Στο δικαστήριο πασίγνωστος τραγουδιστής - Σοκάρουν οι κατηγορίες για τη δολοφονία 14χρονης
Αποτροπιασμό προκαλούν τα αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος του τραγουδιστή για την φρικτή δολοφονία 14χρονης
Τρεις Αιγύπτιοι ανασύρθηκαν νεκροί από τον ποταμό Σάβο – Είχαν πάει για κολύμπι την Κυριακή
Δύο πτώματα εντόπισε ειδική αστυνομική μονάδα και το τρίτο ανακάλυψαν λίγο αργότερα οι πυροσβέστες

Ισπανία: Απαγόρευση καπνίσματος σε παραλίες και εξωτερικούς χώρους – Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο
Το νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης πλήρη απαγόρευση κάθε διαφήμισης καπνού και προϊόντων ατμίσματος

Θεσσαλονίκη: Ράγισε τζαμαρία στο Μετρό στον σταθμό Βενιζέλου - Βίντεο
Αγνωστα παραμένουν τα αίτια της φθοράς πάνω από τις κυλιόμενες σκάλες

Φωτιά στο Ολυμπιακό Χωριό
Αμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Πέθανε ο Όλαφ Τούφτε: Χρυσός Ολυμπιονίκης της Αθήνας 2004
Ο δύο φορές χρυσός Ολυμπιονίκης στην κωπηλασία εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του στη φάρμα του στη Νορβηγία και κατέληξε σε ηλικία 50 ετών

Η Ευρώπη έχει πρόβλημα με τον λαγοκέφαλο - Πόσο πρέπει να ανησυχούμε - Πλησιάζουν οι καρχαρίες;
Βρετανίδα δημοσιογράφος ανησυχεί ότι οι διακοπές της θα μετατραπούν σε «Σαγόνια του Σαγονιού»

Φρίκη στο Λος Αντζελες: 20χρονη μητέρα πυροβολήθηκε θανάσιμα ενώ κοιμόταν με την 1 έτους κόρη της
«Δεχθήκαμε 8 πυροβολισμούς μέσα στο υπνοδωμάτιο, εκείνη πέθανε 10 λεπτά αργότερα», ανέφερε ο σύντροφος του θύματος

«Καμίνι» η Ελλάδα: Θερμική κάμερα κατέγραψε 62°C σε ταράτσα - Ποιες περιοχές «βράζουν»
Ο υδράργυρος αγγίζει τους 43°C και οι αντοχές των πολιτών δοκιμάζονται – Συναγερμός Red Code κατηγορίας 5 και αφρικανική σκόνη

Χάκερ άδειασαν e-banking ζευγαριού: Το Πρωτοδικείο διατάσσει την τράπεζα να αποζημιώσει τα θύματα
Η απόφαση καταρρίπτει τους «ψιλούς όρους» των συμβολαίων και μεταθέτει το βάρος της απόδειξης αποκλειστικά στην τράπεζα

Φωτιά στην Τήνο
Αμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Boeing 777 της Kalitta Air ξύνει με την ουρά τον διάδρομο στο Σινσινάτι, πετά σπίθες και επανασηκώνεται – Βίντεο
Κατά την πρώτη προσπάθεια προσγείωσης, η ουρά του αεροσκάφους ήρθε σε επαφή με τον διάδρομο

ΗΠΑ: Αεροπλάνο σέρνεται με την ουρά στον διάδρομο πετώντας σπίθες, δείτε το βίντεο
Κανένα μέλος του πληρώματος δεν τραυματίστηκε

Τραμπ «ξεσπά» για τις εκτελέσεις στο Ιράν: «Αγριοι»
Ο Αμερικανός πρόεδρος αντέδρασε με τρεις διαδοχικές αναρτήσεις στο Truth Social μετά τον απαγχονισμό δύο νεαρών διαδηλωτών στις φυλακές Νταστγκέρντ της Ισφαχάν.

Θεσσαλονίκη: 84χρονος έφτιαξε τσιμεντένιο φράγμα στον Αξιό ποταμό για να ποτίζει τα χωράφια του
Ο ηλικιωμένος κατασκεύαζε κάθε χρόνο από το 2021 ανάχωμα στην κοίτη του ποταμού για να αρδεύει τα χωράφια του, προκαλώντας σοβαρές επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Γυμνός τουρίστας στη Μύκονο: Συνελήφθη αφού πόζαρε στο άγαλμα Καραμανλή – Χρειάστηκαν τρεις αστυνομικοί
Ο άνδρας προέβαλε έντονη αντίσταση κατά τη σύλληψή του, με τρεις αστυνομικούς να χρειαστούν για να τον ακινητοποιήσουν.

Τύρναβος: Η «έξυπνη» παγίδα που εξαφάνισε τα θηλυκά κουνούπια από την πόλη
Ο Δήμος Τυρνάβου υιοθέτησε τη συσκευή Mosquitaire, μια οικολογική λύση που προσελκύει και παγιδεύει τα έντομα αξιοποιώντας τη φυσική τους συμπεριφορά

Ραγίζει καρδιές ο γιος του Λορέντζο Καριέρε: Από τη μέρα που έφυγες, έφυγε μαζί σου κι ένα κομμάτι της ψυχής μου, τίποτα δεν είναι πια όπως πριν
Ο σύζυγος της Έλενας Κατραβά πέθανε στα 51 του χρόνια - Μαζί είχαν αποκτήσει δύο γιους

Σε λειτουργία μέσα στις επόμενες ημέρες 388 νέες κάμερες για κόκκινα φανάρια στην Αθήνα
Μέσα στις επόμενες 10 ημέρες θα τεθούν σε λειτουργία οι νέες κάμερες, σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου

Δραματική επιχείρηση διάσωσης σε φλεγόμενο διαμέρισμα στην Αττάλεια: Βγήκαν στο περβάζι για να σωθούν, δείτε βίντεο
Οι δύο διασωθέντες είχαν εισπνεύσει καπνό και αφού δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες, μεταφέρθηκαν προληπτικά σε νοσοκομείο για εξετάσεις

Κίνδυνος και μεγάλη ανησυχία για την Αρκτική: Οι πάγοι συτνεχίζουν να λιώνουν με μεγάλη ταχύτητα και τον χειμώνα
Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον καταγράφει τη μεγαλύτερη χειμερινή μείωση των αρκτικών πάγων από την έναρξη των δορυφορικών παρατηρήσεων το 1978.

Επίθεση με μαχαίρι στην Ακρόπολη: Ποιος είναι ο 60χρονος δράστης και τι αποκαλύπτεται για το παρελθόν του
Δύο Αμερικανοί τουρίστες τραυματίστηκαν - ο άνδρας σοβαρά στο χέρι - όταν άνδρας πετάχθηκε από θάμνους και τους επιτέθηκε με μαχαίρι έξω από το Μουσείο της Ακρόπολης.

Κρήτη: Το «ΕΛΥΡΟΣ» ενεπλάκη σε σύγκρουση στο λιμάνι της Σούδας - δείτε βίντεο και φωτογραφίες
Το επιβατηγό οχηματαγωγό «ΕΛΥΡΟΣ» συγκρούστηκε με φορτηγό πλοίο εντός του λιμένα, χωρίς τραυματισμούς ή θαλάσσια ρύπανση, ενώ οι λιμενικές αρχές διερευνούν τις συνθήκες του ατυχήματος.

Φωτιά σε διαμέρισμα στον Πειραιά – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής
Η φωτιά εκδηλώθηκε στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας στην οδό Καλλιγά – Αγνωστο αν υπάρχουν εγκλωβισμένοι.

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρή 71χρονη που παρασύρθηκε από τουριστικό λεωφορείο
Το δυστύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή - ο οδηγός του λεωφορείου συνελήφθη.

Θεσσαλονίκη: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του 25χρονου για την εμπρηστική επίθεση
Οι αστυνομικοί έχουν προχωρήσει σε τουλάχιστον 18 προσαγωγές

Καύσωνας: Έκτακτη εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας – Οδηγίες προστασίας και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Με θερμοκρασίες που θα αγγίξουν τους 43°C, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε αναλυτικές οδηγίες πρόληψης και προστασίας για τις ευπαθείς ομάδες.

Νέα ένταση στη δίκη για τα Τέμπη: «Με εσένα θα ασχολούμαι;» είπε η Καρυστιανού στον Νίκο Πλακιά
Νωρίτερα υπήρξε φραστικό επεισόδιο ανάμεσα σε συνήγορο υπεράσπισης και τον Νίκο Πλακιά - Ο πρώτος κατήγγειλε ότι κατηγορούμενος δέχθηκε λεκτική και σωματική επίθεση μέσα στη δικαστική αίθουσα

Ολυμπιακός: Αυτός είναι ο αντίπαλός του στον 3ο προκριματικό του Champions League
Η Ναϊμέγκεν, η έκπληξη του ολλανδικού πρωταθλήματος, στον δρόμο του Ολυμπιακού για τους ομίλους του Champions League - το πρώτο παιχνίδι στις 4 ή 5 Αυγούστου.

Ιράν: «Ούτε μια σταγόνα πετρελαίου ή φυσικού αερίου δεν θα περάσει από τα Στενά»
Αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν το Ιράν για ένατη συνεχόμενη ημέρα, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τη ναυσιπλοΐα μέσω των Στενών του Ορμούζ, αφού το Ιράν ανακοίνωσε ότι δύο πετρελαιοφόρα εξερράγησαν και ακινητοποιήθηκαν.

Αργεντινή: Συγκρούσεις με την αστυνομία μετά την ήττα της Εθνικής στους δρόμους του Μπουένος Αιρες
Ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί να παρακολουθήσει τον αγώνα ξέσπασε επεισόδια με την αστυνομία

Ουκρανία: 400 drones έπληξαν την περιοχή της Μόσχας στη μεγαλύτερη επίθεση του πολέμου
Πάνω από 400 μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξαπέλυσε η Ουκρανία εναντίον της περιφέρειας της Μόσχας, με τις ρωσικές Αρχές να παραδέχονται ζημιές σε υποδομές και δύο τραυματίες.

Τραγικό ατύχημα στην Κόνιτσα: Ηλικιωμένος βρέθηκε καρφωμένος σε σιδερένια κάγκελα
Μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού με πυροσβέστες και ΕΚΑΒ στην Πουρνιά - οι συνθήκες του περιστατικού διερευνώνται.

ΕΛ.Α.Σ.: Συγκροτήθηκε η Πολιτική Επιτροπή του κόμματος Τσίπρα – Ποιοι είναι τα 75 μέλη
Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης ορίστηκε ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης.

Μακάβριο εύρημα στο Ωραιόκαστρο: Σορός εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση φωτιάς σε αυτοκίνητο στην Εγνατία
Η σορός αγνώστων στοιχείων βρέθηκε εκτός του οχήματος, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς που επεκτάθηκε και σε χαμηλή βλάστηση.

«Έχεις σκεφτεί ότι μπορεί να ανατιναχτείς ανά πάσα στιγμή;»
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ αποκάλυψε σε συνέντευξή του το κλίμα της αντιπαράθεσης με τον απεσταλμένο του Τραμπ, περιγράφοντας εχθρικές ανταλλαγές και αμείλικτες δηλώσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.










