Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης απευθύνθηκε, σήμερα το πρωί, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, ενημερώνοντας για δημοσιεύματα που αναφέρονται σε καταγγελίες φοιτητριών του ΑΠΘ ότι δέχθηκαν σeξουαλική παρενόχληση από καθηγητές.
Ο πρύτανης του ΑΠΘ ζήτησε επισήμως να υπάρξει παρέμβαση της εισαγγελίας προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες.
Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Παπαϊωάννου γνωστοποίησε: «Ενημέρωσα σήμερα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για τα δημοσιεύματα που είδαν το Σαββατοκύριακο το φως της δημοσιότητας, σχετικά με καταγγελίες φοιτητριών ότι δέχθηκαν σeξουαλική παρενόχληση από διδάσκοντες στο Αριστοτέλειο. Ζήτησα επισήμως την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, προκειμένου κάθε τέτοια υπόθεση που αφορά στο Πανεπιστήμιο να διερευνηθεί σε βάθος και οι υπαίτιοι να λογοδοτήσουν στον νόμο και να τιμωρηθούν».
Εξηγώντας τον λόγο που απευθύνθηκε στη δικαιοσύνη, ο πρύτανης διευκρίνισε ότι δεν έχει γίνει κάποια -ανώνυμη ή επώνυμη- καταγγελία στα αρμόδια όργανα του Πανεπιστημίου, συνεπώς η δικαιοσύνη θα πρέπει να επιληφθεί και να εξετάσει, αν τα δημοσιεύματα έχουν πραγματική βάση.
«Ως πατέρας, ακαδημαϊκός δάσκαλος και ως πρύτανης που εκπροσωπώ το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, δηλώνω κατηγορηματικά ότι μέχρι τη στιγμή της δημοσιοποίησης των καταγγελιών δεν είχε περιέλθει σε γνώση της παρούσας διοίκησης του Πανεπιστημίου καμία καταγγελία. Είναι αυτονόητο ότι αν έχουν τελεστεί τέτοιου είδους πράξεις είναι αποτρόπαιες και χρήζουν διερεύνησης σε βάθος, προκειμένου να λάμψει η αλήθεια και να αφυπνιστούν συνειδήσεις. Με βάση όλα αυτά, η Δικαιοσύνη είναι η αρμόδια αρχή να παρέμβει και να διερευνήσει τις καταγγελίες, έτσι ώστε στο πλαίσιο του κράτους να προστατευτούν τα δικαιώματα των καταγγελλόντων, των καταγγελλομένων, και όλων των μελών του διδακτικού προσωπικού, που από τη στιγμή που δεν κατονομάζεται κανένας αυτομάτως είναι όλοι εν δυνάμει ύποπτοι», τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου.
Κάλεσε, δε, «κάθε φοιτητή και φοιτήτρια και κάθε μέλος της πανεπιστημιακής μας κοινότητας, κάθε διδάσκοντα, ή εργαζόμενο που έχει να συνεισφέρει οτιδήποτε στην έρευνα, να το πράξει», δεσμευόμενος ότι «κάθε καταγγελία θα ερευνάται σε βάθος, με ευαισθησία και προσήλωση στον στόχο να μην υπάρχουν τέτοια φαινόμενα μέσα στο Πανεπιστήμιο», καθώς «το Αριστοτέλειο παρέχει το δίχτυ ασφαλείας για κάθε μέλος της κοινότητάς του που με τόλμη θα θελήσει να σπάσει τον κύκλο της σιωπής».
Υπενθυμίζεται ότι οι αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου για την σeξουαλική κακοποίηση που υπέστη πριν από 23 χρόνια από παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας φαίνεται πως έχουν ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Μετά από μια σειρά αθλητριών που ακολούθησαν το παράδειγμα της Χρυσής Ολυμπιονίκη και μίλησαν για τις δικές τους τραυματικές εμπειρίες, σιγά-σιγά και άλλα θύματα τολμούν να καταγγείλουν.
Μια εξ αυτών υπήρξε φοιτήτρια του ΑΠΘ, η οποία όπως καταγγέλλει έπεσε θύμα σeξουαλικής παρενόχλησης από καθηγητή του Πανεπιστημίου.
Η ίδια, όπως αναφέρει σε σχετική ανάρτησή της στην ομάδα του Facebook ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ ΑΠΘ, βρήκε το ψυχικό σθένος να μοιραστεί την ιστορία της, ύστερα από την τολμηρή κίνηση της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου. «Με αφορμή μία καταγγελία από μία αθλήτρια, ανοίγουν στόματα που έκλειναν για πολλά χρόνια», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή της, στην οποία περιγράφει τη σeξουαλική παρενόχληση που δέχτηκε από καθηγητή του Γεωλογικού ΑΠΘ.
H φοιτήτρια μάλιστα, καταγγέλει ότι το «όχι» της στον καθηγητή, την οδήγησε να εγκαταλείψει τη σχολή της, διότι ο καθηγητής την «έκοβε» επανειλημμένα στο μάθημά του. Η φοιτήτρια κατάφερε και ολοκλήρωσε τις σπουδές της μετά το 2016, όταν και ο εν λόγω καθηγητής συνταξιοδοτήθηκε.
Διαβάστε τη συγκλονιστική καταγγελία της φοιτήτριας:
«Με αφορμή μια καταγγελία από μια αθλήτρια ανοίγουν στόματα που έκλειναν για πολλά πολλά χρόνια. Αυτή η σιωπή έκλεινε μαζί της πόνο, απογοήτευση, κατεστραμμένα όνειρα, και ένα μεγάλο γιατί. Δέχτηκα σeξουαλική παρενόχληση από γνωστό καθηγητή της σχολής μας (σ.σ. Γεωλογικό ΑΠΘ) ο οποίος δεν μου πέρασε ποτέ το μάθημά του αν και το είχα δώσει τουλάχιστον δέκα φορές. Έκανα καταγγελία στον τότε πρόεδρο της σχολής ο οποίος ήθελε να με βοηθήσει αλλά μου είπε ότι προσπάθησαν και άλλες φοιτήτριες αλλά δεν κατάφεραν κάτι. Το αποτέλεσμα ήταν να εγκαταλείψω τη σχολή μέχρι το 2016 που έμαθα ότι ο εν λόγω «καθηγητής» επιτέλους συνταξιοδοτήθηκε. Με μεγάλη χαρά ξαναξεκίνησα να διαβάζω και τελείωσα τη σχολή. Σήμερα έχω πτυχίο και μεταπτυχιακό στην περιβαλλοντική διαχείριση και εκπαίδευση. Αυτός ο «άνθρωπος» μου στέρησε την εμπιστοσύνη στους ανθρώπους, μου εγκατέστησε τον φόβο στην ψυχή μου και με έκανε να μην πιστεύω στη δικαιοσύνη. Είμαι σίγουρη πως δεν είμαι η μόνη που υπέστη τέτοια ταπείνωση. Καταθέτω την ψυχή μου με πλήρη επίγνωση των συνεπειών και είμαι στη διάθεση για περισσότερες πληροφορίες και ενέργειες».
Πηγή: http://www.protothema.gr/greece/article/1085693/apth-paremvasi-eisaggelea-zitise-o-prutanis-meta-tis-kataggelies-gia-sexoualiki-parenohlisi-apo-kathigiti/
Ο Diddy ζει προνομιακά στη φυλακή: Αλκοόλ, κινητό και μασάζ, λένε κρατούμενοι
Ο Σον Κομπς εκτίει ποινή 50 μηνών στη φυλακή Fort Dix του Νιου Τζέρσεϊ, με τέσσερις πρώην συγκρατούμενους να περιγράφουν στο NBC News προνομιακή μεταχείριση.

Τραγωδία στο Σάντερλαντ: Νεκροί τρεις έφηβοι στον ποταμό Γουέρ, συνελήφθη ο 17χρονος οδηγός
Το όχημα, ένα Audi A3 με τέσσερις επιβαίνοντες, εξετράπη της πορείας του κοντά στη γέφυρα Γουέρμαουθ και βρέθηκε στο νερό το μεσημέρι της Τρίτης.

ΗΠΑ: Η εκτέλεση 50χρονης δολοφόνου ανεστάλη μία ώρα πριν γίνει - Καταδικάστηκε σε θάνατο στα 18
Καταδικάστηκε σε θάνατο στα 18 της για τη δολοφονία 19χρονης και παραμένει στη φυλακή περισσότερο από τρεις δεκαετίες

Θεσσαλονίκη: Το ελληνικό «FBI» συνέλαβε 26χρονο Σέρβο πριν συμμετάσχει σε δολοφονία στη χώρα μας
Ο άνδρας είχε περάσει τα ελληνικά σύνορα στις 26 Σεπτεμβρίου και αναζητούνταν διεθνώς με «ερυθρά αγγελία» για υπόθεση ληστείας.

Χυδαίος διασυρμός γυναίκας στο Ηράκλειο: Ανδρας μοίρασε φέιγ βολάν με τη φωτογραφία της υποστηρίζοντας ότι «εκδίδεται»
Στα φυλλάδια αναγράφονταν το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση και φωτογραφία της γυναίκας, η οποία κατέθεσε στην αστυνομία.

Εγκλωβισμένος καρχαρίας ξεσήκωσε ολόκληρη τη Νότια Κορέα - 600.000 άνθρωποι έσπευσαν να τον δουν!
Ο καρχαρίας μήκους 3,5 μέτρων, γνωστός ως «Μπουκάνγκ-ι», παραμένει παγιδευμένος στο κανάλι επί ημέρες και ανακηρύχθηκε επίτιμος πρεσβευτής τουρισμού της πόλης.

Η τελευταία διαδρομή του Γιάννη στο χωράφι του: Θρήνος για τον 36χρονο πατέρα που βρέθηκε νεκρός σε πηγάδι στην Κρήτη
Ο άτυχος άνδρας είχε φύγει με το τρακτέρ για αγροτικές εργασίες

«Δίκτυο RIS»: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον διάσημο σκακιστή Κασπάροφ στις ΗΠΑ
Στο στόχαστρο του «Δικτύου RIS» βρίσκονταν επίσης ο Ίλια Πονομάρεφ και ο Βλαντιμίρ Καρά-Μούρζα, σύμφωνα με την El Mundo

Πάτησε πάνω σε ξύλο, έπεσε μέσα στο πηγάδι και πνίγηκε: Έτσι έγινε η τραγωδία με τον νεκρό 36χρονο στην Κρήτη
Τον 36χρονο αναζητούσε η οικογένειά του ενώ τον εντόπισε φίλος του που ειδοποίησε άμεσα τις Αρχές - Η σορός ανασύρθηκε από πυροσβέστες

Καστοριά: Νεαρός γρονθοκόπησε δασκάλα σε σχολείο και κατέληξε στο νοσοκομείο
Ο 24χρονος, άτομο με αναπηρία, είχε μπει στο 4ο δημοτικό σχολείο Καστοριάς για να παραλάβει φίλο του, όταν επιτέθηκε στην εκπαιδευτικό.

Τραγωδία στην Κοζάνη: Πέθανε νήπιο που μεταφέρθηκε στα Επείγοντα της Παιδιατρικής του Μαμάτσειου
Έγινε ΚΑΡΠΑ, διασωληνώθηκε και δυστυχώς κατέληξε

Ηράκλειο: Γέμισαν την πόλη με φωτογραφίες γυναίκας, με απρεπείς χαρακτηρισμούς και το τηλέφωνό της
Τα φέιγ βολάν βρέθηκαν πάνω σε παρμπρίζ αυτοκινήτων και περιείχαν απρεπείς χαρακτηρισμούς, σεξιστικού χαρακτήρα καθώς επίσης και το τηλέφωνο, τη διεύθυνση και τη φωτογραφία της γυναίκας

Μήνυμα Πούτιν: «Ο λαός μας δεν λυγίζει»
Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στη συμμετοχή των κατοίκων των κατεχόμενων ουκρανικών περιοχών στις εκλογές και ζήτησε από τους βουλευτές ενίσχυση της άμυνας και στήριξη των στρατιωτών.

Περιπολικό παρέσυρε αστυνομικό την ώρα σύλληψης - Δείτε το βίντεο
Το βίντεο από τη Via della Conciliazione δείχνει τον αστυνομικό να σηκώνεται λίγα δευτερόλεπτα μετά την πρόσκρουση.

Σύνταγμα: Ύποπτο σακίδιο κλείνει δρόμους στο κέντρο της Αθήνας - Επιχείρηση του ΤΕΕΜ
Περαστικός εντόπισε το σακίδιο δίπλα σε δέντρο στη Βασιλέως Γεωργίου και ειδοποίησε την Αστυνομία.

Ιδιωτικό χρέος: 16 αλλαγές για τους servicers – Πλαφόν 15% στην προκαταβολή
Υπουργείο Οικονομικών: Πρόστιμα έως 500.000 ευρώ για παραβιάσεις και προστασία των συνεπών οφειλετών από πλειστηριασμούς

Κλιματική αλλαγή στους πόλους: Το έτος που θα εξαφανιστεί το 90% των πιγκουίνων
Η 10η ετήσια έκθεση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus Marine καταγράφει δραματική αύξηση της θερμοκρασίας στην Αρκτική και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το παγκόσμιο οικοσύστημα.

Αδιανόητο περιστατικό: Γιατροί έκοψαν το λάθος πόδι γυναίκας και έμεινε διπλά ακρωτηριασμένη
Η Σάρον Τζακς μηνύει το Selby General Hospital, υποστηρίζοντας ότι ο χειρουργός είχε σημειώσει το σωστό πόδι πριν από την επέμβαση.

Ανδρέας Θεοδωρόπουλος: Διαψεύδει την καταγγελία για βία – «Προϊόν AI το ηχητικό στο TikTok»
Ο γνωστός δικηγόρος κάνει λόγο για «στημένη υπόθεση», ενώ στο πλευρό του βρίσκεται η σύζυγός του, η οποία αρνείται κατηγορηματικά τα περί κακοποιητικής συμπεριφοράς.

Δουλεύεις σε νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας ή ΕΚΑΒ; Δες αν βγαίνεις στη σύνταξη στα 62
Νοσηλευτές, βοηθοί νοσηλευτών και προσωπικό του ΕΚΑΒ αποκτούν δικαίωμα πρόωρης σύνταξης, εφόσον συγκεντρώνουν συγκεκριμένα έτη ασφάλισης και απασχόλησης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανακοίνωσε 4 νέα μέτρα - Ποιοι οφειλέτες μπαίνουν στις 120 δόσεις
Η ελάφρυνση στο diesel, τα αυστηρά πρόστιμα στους servicers και όλες οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο Υπουργικό Συμβούλιο για τη στήριξη των νοικοκυριών.

Τέλος εποχής για την αμερικανική παρουσία στο Ιράκ
Το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε το τέλος της επιχείρησης Inherent Resolve κατά του Ισλαμικού Κράτους, με την ευθύνη της ασφάλειας να περνά πλέον στις ιρακινές δυνάμεις.

Πάγωσε η αίθουσα της δίκης για τα Τέμπη με την κατάθεση του πατέρα του Γεράσιμου: Έχω ένα συναίσθημα μεγαλύτερο από θυμό
«Αν ο Γεράσιμος με τέτοιο πείσμα αρνείται να εγκαταλείψει, εγώ σαν πατέρας είμαι υποχρεωμένος να αγωνιστώ για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι και αυτό να μην ξαναγίνει» είπε ο πατέρας του

Ταμείο Ανάκαμψης: Μητσοτάκης υπέβαλε το τελευταίο αίτημα πληρωμής, «δεν χάθηκε ούτε ευρώ»
Με το τελευταίο αίτημα ανοίγει ο δρόμος για εκταμίευση 6,75 δισ. ευρώ, ολοκληρώνοντας τη συνολική χρηματοδότηση 35,95 δισ. ευρώ του προγράμματος «Ελλάδα 2.0».

Δικογραφία σε βάρος γνωστού δικηγόρου μετά από καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος του ανήλικου γιου του στον Αλιμο
Ο δικηγόρος αρνήθηκε να ανοίξει την πόρτα στους αστυνομικούς το βράδυ της Τρίτης - Αφέθηκε ελεύθερος με εντολή εισαγγελέα λόγω της ιδιότητάς του

Τραγωδία στο Μίσιγκαν: 18χρονη παρέσυρε θανάσιμα τον πατέρα της σε μάθημα οδήγησης
Ο 62χρονος συνόδευε την κόρη του σε μάθημα οδήγησης στην πόλη Warren όταν παρασύρθηκε και σύρθηκε για μικρή απόσταση από το όχημα.

Θαύμα για 21χρονη που έπεσε από τον 8ο όροφο ενώ χόρευε - «Δεν το πιστεύω ότι είμαι ζωντανή»
Η 21χρονη βρέθηκε στο κενό από τον 8ο όροφο, πέρασε μέσα από τη σίτα και προσγειώθηκε στο κατάστρωμα της πισίνας

Λίντσεϊ Κλάνσι: Ανατροπή στη δίκη - Η υπεράσπιση αμφισβητεί τα στοιχεία για τον θάνατο 3 παιδιών
Η εισαγγελέας Σάναν Μπάκιγχαμ (Buckingham) χαρακτήρισε «γελοίο επιχείρημα» τη νέα θέση του δικηγόρου, ενώ η υπόθεση επανέρχεται στο δικαστήριο της Μασαχουσέτης στις 2 Νοεμβρίου.

Δακτύλιος Αθήνας: Επιστρέφει τον Οκτώβριο - Ποιοι δρόμοι ορίζουν τα όριά του
Πέρυσι το μέτρο ίσχυσε από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 24 Ιουλίου, με εξαιρέσεις για ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα μέσω ψηφιακού σήματος στο gov.gr.

«Καβάλησαν» θαλάσσια χελώνα που γεννούσε αυγά και έγιναν παγκόσμιο θέμα – Οργή με το βίντεο των προκλητικών influencers
Το βίντεο με το ζευγάρι που ανέβηκε πάνω σε προστατευόμενο ζώο προκάλεσε αντιδράσεις

Ο Πανιώνιος δωρίζει τα έσοδα από το ματς με τον ΠΑΟΚ Β` στην οικογένεια του Κώστα Λίμα μετά το ατύχημά του
Το πόδι του Κώστα Λίμα ακρωτηριάστηκε μετά από σοβαρό τροχαίο ατύχημα που είχε και η οικογένεια του Πανιωνίου στέκεται στο πλευρό του

Σοκ στο παγκόσμιο σνούκερ: Στη φυλακή ο πρώην πρωταθλητής Γκρέιμ Ντοτ για παιδεραστία!
Ο 49χρονος Σκωτσέζος παρέμεινε ανέκφραστος κατά την ανακοίνωση της ποινής και θα εγγραφεί εφ` όρου ζωής στο μητρώο καταδικασμένων για σeξουαλικά αδικήματα.

Φυλακή 24 μηνών για τον 31χρονο Ρομά που έσπασε το χέρι ταξιτζή με σκουπόξυλο
Το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς περί άμυνας και το ελαφρυντικό της μεταμέλειας, ενώ εκκρεμούν σε βάρος του δικογραφίες για ληστεία και ναρκωτικά

Θεσσαλονίκη: Κατηγόρησαν την οικιακή βοηθό ότι έκλεψε 50.000 ευρώ - Η ανατροπή όταν άνοιξαν το σπίτι!
Η 51χρονη ιδιοκτήτρια είχε καταγγείλει την 28χρονη οικιακή βοηθό από τη Γεωργία για κλοπή, όμως το ποσό εντοπίστηκε τελικά στην κατοικία της

Οι Τούρκοι μετατρέπουν τον Αγιο Ευστάθιο των Καραμανλήδων της Καισάρειας σε μουσείο πόλης με οθωμανικά κεραμικά
Στην καρδιά της Καππαδοκίας ένας ελληνικός ορθόδοξος ναός γίνεται μουσείο αλλά η ιστορία που θα αφηγηθεί παραμένει το μεγάλο ερώτημα

Ακόμη μια τουρκική πρόκληση: Το αντιαεροπορικό Hisar-O «καταρρίπτει» ελληνικό Mirage 2000-5
Το αμυντικό δίκτυο Defence Turk δημοσίευσε βίντεο προσομοίωσης με εικονική κατάρριψη μαχητικού της Πολεμικής Αεροπορίας από το σύστημα Hisar-O

Συγκλονίζει ο γιος του 55χρονου αστυνομικού που έμαθε ότι είχε καρκίνο έναν χρόνο αργότερα
«Βλέπαμε τον άνθρωπο μας να πεθαίνει βασανιστικά»

Λεβαδειακός: Απέκτησε πρώην αστέρα της Αρσεναλ
Με οκταετή εμπειρία στα γήπεδα της Premier League, έρχεται για να ενισχύσει τη μεσαία γραμμή της ομάδας.

«Οχυρώνει» τα σύνορά της η Ευρώπη: Τι περιλαμβάνει το νέο σχέδιο 5 σημείων απέναντι σε μαζικές αφίξεις μεταναστών
Στο επίκεντρο η πρόληψη κρίσεων, η καταπολέμηση των διακινητών και οι επιστροφές

Νέα Υόρκη -Μετρό : Επιβάτης βρήκε φρικτό θάνατο – Το σακίδιό του πιάστηκε στην πόρτα του συρμού
Το τραγικό δυστύχημα σημειώθηκε σε ώρα αιχμής στον σταθμό Utica Avenue στο Μπρούκλιν, με τον άνδρα να πέφτει ανάμεσα στα βαγόνια.










