Στοχευμένα και σε διάφορα επίπεδα επιχειρούν οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές να αναχαιτίσουν τον κορωνοιό, που (επανα)κυκλοφορεί κάτω από τη μύτη μας, όπως είχε πει χαρακτηριστικά τον περασμένο Μάρτιο, στην έξαρση της πανδημίας ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοιό, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, για να δώσει το στίγμα του "αόρατου εχθρού".
Τα αυξημένα κρούσματα που δηλώνονται σε ημερήσια βάση τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, τόσο τα εισαγόμενα, ως αποτέλεσμα της εξαρσης της πανδημίας κορωνοιού στις βαλκανικές χώρες, όσο και τα εγχώρια ως απόρροια της χαλαρής συμπεριφοράς των Ελλήνων αναφορικά με τα μέτρα προστασίας, απόστασης και υγιεινής, οδηγούσαν προς την κατεύθυνση της εφαρμογής νέων, αυστηρότερων μέτρων. Έτσι, χθες μπήκε "απαγορευτικό" στα πανηγύρια μέχρι τέλος Ιουλίου, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα και επίσης επεκτείνονται και στους εποχικούς εργάτες που προέρχονται από όμορες χώρες.
Για την ίδια απόφαση συνηγορούσαν και τα άλλα τα "σκληρά" δεδομένα, όπως οι ειδικοί χαρακτηρίζουν τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, αλλά και των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία αναφοράς, των διασωληνωμένων και των νεκρών.
Χθες καταγράφηκαν 24 κρουσματα, από τους πιο "διαχείρισιμους αριθμούς στην ημερήσια καταγραφή του τρέχοντα μήνα, καθώς έχουν ανακοινωθεί και 60 κρουσματα ημερησίως. Συνολικά από την αρχή του Ιουλίου έχουν καταγραφεί 422 κρούσματα κορωνοιού και από αυτα τα 236 ειναι εισαγόμενα. Υπενθυμίζεται οτι ο απολογισμός του Ιουνίου ηταν 299 κρουσματα.
Ωστόσο η εικόνα είναι πιο μελανή στα νοσοκομεία σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές νέων ασθενών. Είναι ενδεικτικό οτι στις 30 Ιουνίου νοσηλεύονταν με λοίμωξη Covid-19 συνολικά 41 ασθενείς στα νοσοκομεια της χώρας. Χθες, ο αριθμός των νοσηλευομένων ανέρχονταν σε 83, δηλαδή μέσα σε δύο εβδομάδες καταγράφηκε αύξηση 100% στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Μικρότερη -ευτυχώς- αύξηση μαρτυρούν τα στοιχεία για τους διασωληνωμένους ασθενείς, οι οποίοι από 9 που ήταν το τέλος Ιουνίου ανέρχονται πλέον σε 14. Σε ό,τι αφορά τα θύματα του κορωνοιού, έχει καταγραφεί ένας θάνατος τον Ιούλιο, ανεβάζοντας τα θύματα συνολικά σε 193.
Πού στοχεύει το τριπλό πλέγμα μέτρων
Η εισήγηση για νέα μέτρα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων - κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή και του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια- η οποία έγινε δεκτή από την κυβέρνηση αποτύπωσε την αγωνία αλλά και τα καλά αντανακλαστικά των αρμοδίων για την εύρεση της ισορροπίας στην προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και του τουρισμού.
Έτσι, με το νέο τριπλό πλέγμα μέτρων που τίθεται σε εφαρμογή απαγορεύονται τα πανηγύρια και οι παρεμφερείς εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα για τις επόμενες τρεις εβδομάδες μέχρι το τέλος Ιουλίου, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα και επίσης επεκτείνονται και στους εποχικούς εργάτες που προέρχονται από όμορες χώρες.
Οι εικόνες μεγάλου συνωστισμού, χωρίς την τήρηση κανενός υγειονομικού μέτρου, σε πανηγύρια και παρεμφερείς εκδηλώσεις, λαϊκά γλέντια, κλπ αθλητικών ομάδων, πολιτιστικών συλλόγων ανά την επικράτεια, δεν είχαν τέλος τις προηγούμενες ημέρες. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις ο άκρατος, χωρίς κανέναν κανόνα, συγχρωτισμός νομιμοποιούνταν και από βουλευτές, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, πολιτευτές κοκ, δίνοντας το πλέον στρεβλό μήνυμα στους πολίτες - που από τη πλευρά τους φαίνεται ότι αναζητού(σα)ν άλλοθι και για τη δική τους χαλαρή συμπεριφορά. Με δεδομένο ότι αυτές οι εκδηλώσεις είναι πολύ πιθανό να γίνουν εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοιού, και να συμβάλλουν έτσι σε ακόμη μεγαλύτερη κυκλοφορία του ιού και μάλιστα κυκλοφορία στα... τυφλά όπως συμβαίνει στην υπερμετάδοση, οι αρμόδιοι τις απαγορεύουν μέχρι τέλος Ιουλίου.
Εκτός από την απαγόρευση πανηγυριών, σαρωτικοί είναι οι έλεγχοι στο εσωτερικό της χώρας για την τήρηση των μέτρων προστασίας. Όπως έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ήδη από την Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή, 12 Ιουλίου, διενεργήθηκαν από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή 590 έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 63 περιπτώσεις, επιβλήθηκαν 87 πρόστιμα ύψους 51 χιλιάδων ευρώ και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 120 ημερών συνολικά.
Αναφορικά με την ανάσχεση των εισαγόμενων κρουσμάτων, τίθεται σε ισχύ από σήμερα τα μεσάνυχτα όσοι εισέρχονται από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα το μέτρο της επίδειξης αρνητικού μοριακού ελέγχου για τον κορονοϊό που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.
Εκτός από τον Προμαχώνα, ενισχύονται οι έλεγχοι και στις πύλες εισόδου από την Αλβανία. Ήδη, το Σαββατοκύριακο έγιναν 1.011 στοχευμένοι έλεγχοι στο συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς και θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες και στην Κρυσταλλοπηγή.
«Ανοίγουν» τα σύνορα για τη Σουηδία – Απευθείας πτήσεις από τις 22 Ιουλίου
Ανοίγουν τα ελληνικά σύνορα για τουρίστες και από τη Σουηδία. Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, από τις 22 Ιουλίου θα πραγματοποιούνται απευθείας πτήσεις από τη Σουηδία.
Παράλληλα, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως για παράδειγμα οι Η.Π.Α., εξετάζεται το άνοιγμα των απευθείας πτήσεων από τέλος Ιουλίου 2020, με την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού αποτελέσματος μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κοροναϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι από τις 15 Ιουλίου θα επαναληφθούν οι απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας.
Πηγή: http://www.protothema.gr/greece/article/1026339/koronoios-ta-sklira-stoiheia-pou-odigisan-sto-telos-ton-panigurion-ta-epomena-vimata/
Εύβοια: Συνελήφθη ο ασυνείδητος οδηγός που χτύπησε και εγκατέλειψε 4χρονο κοριτσάκι
Αστυνομικοί κατάφεραν να εντοπίσουν και να περάσουν χειροπέδες στον οδηγό που προκάλεσε το ατύχημα

Βανδάλισαν το μνημείο «Ο Χορός του Ζαλόγγου»: Κάρφωσαν σημαίες και εθνόσημα στο έργο του Ζογγολόπουλου
Το περιστατικό κατήγγειλε το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου, κάνοντας λόγο για «βανδαλισμό από υπερπατριώτες»

48ώρη απεργία στα ταξί: Πότε θα πραγματοποιηθεί
Πότε «τραβούν» χειρόφρενο τα ταξί στο πλαίσιο 48ώρης απεργίας

Η ληστεία στο Λούβρο κινητοποιεί την ΕΛΑΣ: 300 αστυνομικοί στα μουσεία από τον Μάρτιο
Η πρωτοβουλία έρχεται σε μια περίοδο όπου η προστασία των πολιτιστικών θησαυρών απασχολεί εκ νέου την ελληνική κοινή γνώμη

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν δύο καταζητούμενοι για τη δολοφονία του προέδρου κυπριακής ποδοσφαιρικής ομάδας στην Κύπρο
Η σύλληψη των καταζητούμενων στη Θεσσαλονίκη, για την εκτέλεση του επιχειρηματία στην Κύπρο, έγινε κατόπιν σχετικών ενταλμάτων

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τα 41 άτομα που συνθέτουν το επιστημονικό συμβούλιο του Ινστιτούτου του
Δείτε αναλυτικά όλα τα ονόματα

Φωτιά σε διαμέρισμα στο Παλαιό Φάληρο
Επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα

Βρεφονηπιακοί: Σήμερα η νέα πρόσκληση – Αύξηση εισοδηματικών κριτηρίων και κατάργηση πλαφόν για τις πολύτεκνες οικογένειες
Μιχαηλίδου: Το είπαμε και το κάναμε

Οι δύο συλληφθέντες παραδέχθηκαν «εν μέρει» τη συμμετοχή τους στη ληστεία του Λούβρου: «Ήταν επιχείρηση κομάντο»
Αφαντα τα κοσμήματα - «Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι οι δράστες είχαν βοήθεια εκ των έσω»

Πρώην άσος του NBA και της Ρεάλ Μαδρίτης κατηγορείται για επίθεση στη σύντροφό του
Ο 37χρονος Κάιλ Σινγκλέρ, ο οποίος για μια επταετία έπαιξε στους Ντιτρόιτ Πίστονς και Οκλαχόμα Θάντερ συνελήφθη με την κατηγορία της ενδοοικογενειακής βίας

Από ιερέας του σατανά σε άγιο της Καθολικής Εκκλησίας: Αγιοποιήθηκε ο Μπαρτόλο Λόνγκο
Μετά το θάνατο του πατέρα του, ασχολήθηκε με τις αποκρυφιστικές πρακτικές και φέρεται να υπηρέτησε ως ιερέας της εκκλησίας του σατανά, να επιδίδονταν σε ακραίες νηστείες και να σύναψε συμφωνία με έναν δαίμονα

Κωνσταντινούπολη: Καρέ καρέ η διάσωση της 18χρονης Ντιλάρα από τα συντρίμμια της πολυκατοικίας
Νεκρά τα δύο αδελφάκια της

Δεκάδες σοροί σε δρόμους του Ρίο Ντε Τζανέιρο μετά από αστυνομική επιχείρηση με στόχο συμμορία
Η έφοδος ήταν η πιο αιματηρή στην ιστορία της πόλης

Αγριο έγκλημα στη Ροδόπη: 51χρονος κατηγορείται για τη δολοφονία του πατέρα του μέσα στο σπίτι τους
Τον χτύπησε με μπαστούνι στο κεφάλι

Βίντεο-σοκ έξω από τον ΣΚΑΪ με γυναίκα να εκλιπαρεί τον σύντροφό της: «Δεν έρχομαι μέσα γιατί θα με χτυπήσεις κι άλλο»
Η γυναίκα ήταν με μαυρισμένο μάτι, όπως αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ, με τους περαστικούς να προσπαθούν να βοηθήσουν

Σκάνδαλο σε φυλακή της Βρετανίας: 23χρονη δεσμοφύλακας έκανε σeξ με κρατουμένους στην αίθουσα προσευχής
Αλλοι κρατούμενοι είχαν τον ρόλο των τσιλιαδόρων - Η 23χρονη αξιωματικός φέρεται επίσης να συμμετείχε σε κύκλωμα διακίνησης του ναρκωτικού «spice» μέσα στις φυλακές

Κορωπί: Στη φυλακή ο 50χρονος που ξυλοκόπησε τη σύντροφό του μπροστά στα παιδιά τους
Ισχυρίστηκε ότι είχε επιστρέψει εκείνη την ημέρα από ταξίδι στο εξωτερικό και βρήκε τη γυναίκα του με βαριά τραύματα

Τραγωδία στην Κωνσταντινούπολη: Δύο αδελφάκια ανασύρθηκαν νεκρά από τα συντρίμμια επταώροφου κτιρίου που κατέρρευσε
Η μητέρα βγήκε ζωντανή από τα συντρίμμια - Συνεχίζονται οι έρευνες από τους διασώστες για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας που βρίσκονται στα ερείπια

Σφαγή με 2.000 νεκρούς στο Σουδάν που είναι ορατή από το διάστημα: Σωροί με πτώματα και λίμνες αίματος
Ένας εμφύλιος με 150.000 νεκρούς

Γαλλία: Ενσωματώνει τη συναίνεση στον ορισμό του βιασμού για τον ποινικό κώδικα
Μόνο η γαλλική ακροδεξιά θα καταψηφίσει την τροποποίηση του ποινικού κώδικα

Λειψυδρία: Μειωμένη κατά 44% η έκταση της λίμνης του Μόρνου
Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 ετών οι βροχές

Κατέρρευσε επταώροφο κτίριο κοντά στην Κωνσταντινούπολη
Αγωνία για οικογένεια με τρία παιδιά που εγκλωβίστηκε στα συντρίμμια

«Η Ρούλα Πισπιρίγκου έχει ερυθηματώδη λύκο, έχει χάσει πάνω από 30 κιλά» λέει η δικηγόρος της
«Κάθε Παρασκευή μεταφέρεται σε δημόσιο νοσοκομείο για εξετάσεις, γιατί στη φυλακή δεν υπάρχει η κατάλληλη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη»

Τι απαντά η Google στις αναφορές για διαρροή - μαμούθ κωδικών πρόσβασης
Η απάντηση της Google μετά τις αναφορές για παραβίαση του Gmail που φέρεται να επηρεάζει εκατομμύρια χρήστες

Γάζα: Αφού σκότωσαν τουλάχιστον 100 ανθρώπους οι IDF λένε ότι επιστρέφουν στην εφαρμογή της εκεχειρίας
«Χτυπήθηκαν δεκάδες τρομοκράτες» γράφει ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του

52χρονος ξυλοκόπησε 51χρονο στη μέση του δρόμου στη Θεσσαλονίκη
Αντιστάθηκε όταν πήγαν να τον συλλάβουν

Μισσισιπή: «Επιθετική» μαϊμού μολυσμένη με μεταδιδόμενες ασθένειες ελεύθερη μετά από τροχαίο
Οι τοπικές αρχές προειδοποιούν τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να τον συναντήσουν να μείνουν μακριά

Τρόμος για δημοσιογράφο της Welt: Ρωσικό drone έσκασε δίπλα του ενώ έκανε γύρισμα στην Ουκρανία - Δείτε βίντεο
Από την έκρηξη έχασε τη ζωή του ένας 48χρονος Ουκρανός στρατιώτης ενώ ένας δεύτερος τραυματίστηκε τόσο σοβαρά που χρειάστηκε να του ακρωτηριαστεί το πόδι

Πρωτοφανής χιονόπτωση στην Ισλανδία: «Έσπασε» ιστορικό ρεκόρ στο Ρέικιαβικ - Δείτε βίντεο
Τη σφοδρότερη χιονόπτωση για τον μήνα Οκτώβριο από το 1921 αντιμετώπισε η πρωτεύουσα της Ισλανδίας

Αναστάτωση σε γειτονιά της Πετρούπολης - Συμμορία ανηλίκων καίει κάδους και προκαλεί φασαρίες
Οι έρευνες των Αρχών για τον εντοπισμό τους βρίσκονται σε εξέλιξη, με πολλούς να έχουν ήδη ταυτοποιηθεί

Ένταση on air με την Λατινοπούλου: Ζήτω ο Μεταξάς – Να απολυθούν «σκουπίδια» εκπαιδευτικοί
Πρότεινε να «αντικατασταθούν» τα ονόματα των θυμάτων στα Τέμπη στον Αγνωστο Στρατιώτη με μνημείο στην πλατεία Συντάγματος «εκεί που μπαίνει το χριστουγεννιάτικο δέντρο»

Τουρκία: Εξαώροφο κτίριο κατέρρευσε στην περιοχή Γκέμπζε του Κοτζαελί - Βίντεο
Πολυάριθμες ομάδες έσπευσαν στο σημείο.

Τζαμάικα: Εικόνες «Αποκάλυψης» από το πέρασμα του τυφώνα «Μελίσσα»– Σε κατάσταση καταστροφής το νησί
Τουλάχιστον τρεις νεκροί και εκτεταμένες καταστροφές από το σαρωτικό πέρασμα του τυφώνα «Μελίσσα» . Χωρίς ρεύμα το μεγαλύτερο μέρος της Τζαμάικα.

Ο Νετανιάχου διατάζει νέα στρατιωτικά πλήγματα στη Γάζα μετά από παραβίαση της εκεχειρίας από τη Χαμάς
Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει ιδιαίτερα τεταμένη

Πώς το Τόκιο προσπάθησε να «αποπλανήσει» τον Ντόναλντ Τραμπ κατά την επίσκεψή του στην Ιαπωνία
Η νέα πρωθυπουργός της Ιαπωνίας ευχαρίστησε σήμερα τον Αμερικανό πρόεδρο για τη «διαρκή φιλία» του με τον Αμπε

Θεσπιές: Έκανε παρέλαση η μικρή Αλεξία 6 χρόνια μετά τον βαρύτατο τραυματισμό της στο κεφάλι από αδέσποτη σφαίρα
Τη συνόδευσαν η μητέρα της και δύο συμμαθήτριές της - Το Πάσχα του 2019 η 8χρονη τότε Αλεξία είχε τραυματιστεί στο κεφάλι

«Μάχη» για τη ζωή της δίνει 70χρονη – Τη χτύπησε με πέτρα άτομο που είχε αποδράσει 18 φορές από ψυχιατρικά ιδρύματα
Πώς έγινε η επίθεση στη Γλυφάδα

Νυχτερινό ρεύμα: Πότε τίθεται σε εφαρμογή το χειμερινό ωράριο - Πώς θα εξοικονομήσετε ενέργεια
Οι ώρες που πρέπει να λειτουργούν οι ενεργοβόρες συσκευές

Χανιά: Ξεσπά η σύζυγος του 52χρονου που δολοφονήθηκε στην Κίσσαμο – «Το χωριό του τον πρόδωσε»
Όπως ανέφερε η σύζυγος του θύματος, πριν από δύο χρόνια μέλη της οικογένειας του δράστη επιτέθηκαν και έσπασαν τα πάντα στο σπίτι της μητέρας του 52χρονου

Κένυα: Συντριβή μικρού αεροσκάφους - Φόβοι για 12 νεκρούς
Το αεροπλάνο 5Y-CCA της Mombasa Air Safari εκτελούσε πτήση από το Ντιάνι με προορισμό το Kichwa Tembo στην κομητεία Narok της Maasai Mara










