Στοχευμένα και σε διάφορα επίπεδα επιχειρούν οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές να αναχαιτίσουν τον κορωνοιό, που (επανα)κυκλοφορεί κάτω από τη μύτη μας, όπως είχε πει χαρακτηριστικά τον περασμένο Μάρτιο, στην έξαρση της πανδημίας ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοιό, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, για να δώσει το στίγμα του "αόρατου εχθρού".
Τα αυξημένα κρούσματα που δηλώνονται σε ημερήσια βάση τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, τόσο τα εισαγόμενα, ως αποτέλεσμα της εξαρσης της πανδημίας κορωνοιού στις βαλκανικές χώρες, όσο και τα εγχώρια ως απόρροια της χαλαρής συμπεριφοράς των Ελλήνων αναφορικά με τα μέτρα προστασίας, απόστασης και υγιεινής, οδηγούσαν προς την κατεύθυνση της εφαρμογής νέων, αυστηρότερων μέτρων. Έτσι, χθες μπήκε "απαγορευτικό" στα πανηγύρια μέχρι τέλος Ιουλίου, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα και επίσης επεκτείνονται και στους εποχικούς εργάτες που προέρχονται από όμορες χώρες.
Για την ίδια απόφαση συνηγορούσαν και τα άλλα τα "σκληρά" δεδομένα, όπως οι ειδικοί χαρακτηρίζουν τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, αλλά και των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία αναφοράς, των διασωληνωμένων και των νεκρών.
Χθες καταγράφηκαν 24 κρουσματα, από τους πιο "διαχείρισιμους αριθμούς στην ημερήσια καταγραφή του τρέχοντα μήνα, καθώς έχουν ανακοινωθεί και 60 κρουσματα ημερησίως. Συνολικά από την αρχή του Ιουλίου έχουν καταγραφεί 422 κρούσματα κορωνοιού και από αυτα τα 236 ειναι εισαγόμενα. Υπενθυμίζεται οτι ο απολογισμός του Ιουνίου ηταν 299 κρουσματα.
Ωστόσο η εικόνα είναι πιο μελανή στα νοσοκομεία σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές νέων ασθενών. Είναι ενδεικτικό οτι στις 30 Ιουνίου νοσηλεύονταν με λοίμωξη Covid-19 συνολικά 41 ασθενείς στα νοσοκομεια της χώρας. Χθες, ο αριθμός των νοσηλευομένων ανέρχονταν σε 83, δηλαδή μέσα σε δύο εβδομάδες καταγράφηκε αύξηση 100% στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Μικρότερη -ευτυχώς- αύξηση μαρτυρούν τα στοιχεία για τους διασωληνωμένους ασθενείς, οι οποίοι από 9 που ήταν το τέλος Ιουνίου ανέρχονται πλέον σε 14. Σε ό,τι αφορά τα θύματα του κορωνοιού, έχει καταγραφεί ένας θάνατος τον Ιούλιο, ανεβάζοντας τα θύματα συνολικά σε 193.
Πού στοχεύει το τριπλό πλέγμα μέτρων
Η εισήγηση για νέα μέτρα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων - κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή και του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια- η οποία έγινε δεκτή από την κυβέρνηση αποτύπωσε την αγωνία αλλά και τα καλά αντανακλαστικά των αρμοδίων για την εύρεση της ισορροπίας στην προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και του τουρισμού.
Έτσι, με το νέο τριπλό πλέγμα μέτρων που τίθεται σε εφαρμογή απαγορεύονται τα πανηγύρια και οι παρεμφερείς εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα για τις επόμενες τρεις εβδομάδες μέχρι το τέλος Ιουλίου, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα και επίσης επεκτείνονται και στους εποχικούς εργάτες που προέρχονται από όμορες χώρες.
Οι εικόνες μεγάλου συνωστισμού, χωρίς την τήρηση κανενός υγειονομικού μέτρου, σε πανηγύρια και παρεμφερείς εκδηλώσεις, λαϊκά γλέντια, κλπ αθλητικών ομάδων, πολιτιστικών συλλόγων ανά την επικράτεια, δεν είχαν τέλος τις προηγούμενες ημέρες. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις ο άκρατος, χωρίς κανέναν κανόνα, συγχρωτισμός νομιμοποιούνταν και από βουλευτές, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, πολιτευτές κοκ, δίνοντας το πλέον στρεβλό μήνυμα στους πολίτες - που από τη πλευρά τους φαίνεται ότι αναζητού(σα)ν άλλοθι και για τη δική τους χαλαρή συμπεριφορά. Με δεδομένο ότι αυτές οι εκδηλώσεις είναι πολύ πιθανό να γίνουν εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοιού, και να συμβάλλουν έτσι σε ακόμη μεγαλύτερη κυκλοφορία του ιού και μάλιστα κυκλοφορία στα... τυφλά όπως συμβαίνει στην υπερμετάδοση, οι αρμόδιοι τις απαγορεύουν μέχρι τέλος Ιουλίου.
Εκτός από την απαγόρευση πανηγυριών, σαρωτικοί είναι οι έλεγχοι στο εσωτερικό της χώρας για την τήρηση των μέτρων προστασίας. Όπως έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ήδη από την Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή, 12 Ιουλίου, διενεργήθηκαν από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή 590 έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 63 περιπτώσεις, επιβλήθηκαν 87 πρόστιμα ύψους 51 χιλιάδων ευρώ και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 120 ημερών συνολικά.
Αναφορικά με την ανάσχεση των εισαγόμενων κρουσμάτων, τίθεται σε ισχύ από σήμερα τα μεσάνυχτα όσοι εισέρχονται από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα το μέτρο της επίδειξης αρνητικού μοριακού ελέγχου για τον κορονοϊό που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.
Εκτός από τον Προμαχώνα, ενισχύονται οι έλεγχοι και στις πύλες εισόδου από την Αλβανία. Ήδη, το Σαββατοκύριακο έγιναν 1.011 στοχευμένοι έλεγχοι στο συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς και θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες και στην Κρυσταλλοπηγή.
«Ανοίγουν» τα σύνορα για τη Σουηδία – Απευθείας πτήσεις από τις 22 Ιουλίου
Ανοίγουν τα ελληνικά σύνορα για τουρίστες και από τη Σουηδία. Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, από τις 22 Ιουλίου θα πραγματοποιούνται απευθείας πτήσεις από τη Σουηδία.
Παράλληλα, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως για παράδειγμα οι Η.Π.Α., εξετάζεται το άνοιγμα των απευθείας πτήσεων από τέλος Ιουλίου 2020, με την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού αποτελέσματος μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κοροναϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι από τις 15 Ιουλίου θα επαναληφθούν οι απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας.
Πηγή: http://www.protothema.gr/greece/article/1026339/koronoios-ta-sklira-stoiheia-pou-odigisan-sto-telos-ton-panigurion-ta-epomena-vimata/
Καιρός: Ολική ανατροπή του σκηνικού από την Πέμπτη - Πού θα βρέξει τις επόμενες ώρες
Η πορεία του καιρού τη νέα εβδομάδα

Ανεβαίνει η στάθμη του Πηνειού - Σε αυξημένη επιφυλακή ο Δήμος Λάρισας
Τα θυροφράγματα έχουν κλείσει στο σύνολό τους, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος εισροών

Τραγωδία στην Ηλεία: Εργάτης γης στο Καπελέτο έβαλε τέλος στη ζωή του σε θερμοκήπιο
Ο εργάτης εντοπίστηκε νεκρός από άλλους εργάτες μέσα σε θερμοκήπιο

Τρόμος για 3 ανήλικες στο Καματερό: Μεθυσμένος Ινδός τις απείλησε με χαρτοκόπτη
Το συμβάν σημειώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου

Περού: Δύτης έχει «φυσαλίδες αζώτου» στο σώμα εδώ και 11 χρόνια – «Ζω σαν φουσκωμένο μπαλόνι»
«Ζω σαν φουσκωμένο μπαλόνι και περιμένω μία λύση», αποκαλύπτει ο Αλεχάντρο Ράμος Μαρτίνες

Πήρε εξιτήριο ο κτηνοτρόφος που κατέρρευσε – «Πέρασε εγκεφαλικό», αναφέρει η γυναίκα του
Αναρρώνει στο σπίτι του, κοντά στην οικογένειά του, ο κτηνοτρόφος που κατέρρευσε όταν είδε το κοπάδι του να θανατώνεται έπειτα από κρούσματα ευλογιάς των προβάτων

Έκπληξη στο Επίδομα Θέρμανσης: Ξεκινούν άμεσα οι πληρωμές – Δείτε πότε μπαίνουν τα χρήματα!
Το επίδομα θέρμανσης δικαιούνται φυσικά πρόσωπα που χρησιμοποιούν πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, πέλετ, τηλεθέρμανση ή ηλεκτρική ενέργεια, και πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Συντάξεις Ιανουαρίου 2026: Προκαταβολικά οι πληρωμές – Οι ημερομηνίες καταβολής
Νωρίτερα θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι ενόψει των γιορτών

Σε ποια ηλικία είναι οι πιο μοναχικοί άνθρωποι σύμφωνα με νέα έρευνα
Η έρευνα έκανε διάκριση μεταξύ της αντιληπτής μοναξιάς, πόσο συχνά κάποιος δηλώνει ότι αισθάνεται μοναξιά ή απομόνωση, και της «πραγματικής μοναξιάς»

Χάος στο αεροδρόμιο Χίθροου: Αγνωστοι ψέκασαν ταξιδιώτες με σπρέι – Μία σύλληψη
Ισχυρή αστυνομική παρουσία στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Μεγάλης Βρετανίας, έπειτα από ειδοποίηση για βίαιο περιστατικό στον τερματικό σταθμό 3 – Μία σύλληψη

Η εξομολόγηση ενός δολοφόνου που σκότωσε την οικογένειά του: «Έπρεπε να το είχα κάνει νωρίτερα»
Ένας 27χρονος από την Ουρουγουάη όχι μόνο αφάνισε την οικογένειά του αλλά δήλωσε ευθαρσώς στο δικαστήριο πως «τους μισούσα όλους»

Τα 8 σημεία της Αττικής που θα μπουν πιλοτικά κάμερες έως το τέλος του έτους
Σκοπός του νέου νόμου για την οδική ασφάλεια είναι η αναβάθμιση, η καταγραφή, η βεβαίωση και η είσπραξη τροχονομικών παραβάσεων

Σκάφος του Λιμενικού προσέκρουσε σε βράχια στο λιμάνι του Βόλου
Το σκάφος του Λιμενικού καρφώθηκε στον κυματοθραύστη, στα Πευκάκια του Βόλου

Εορταστικό ωράριο: Πότε ξεκινά - Ποιες ώρες θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα
Τι πρότεινε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας

Τρόμος για ηλικιωμένη στην Κόρινθο: Την ξυλοκόπησαν άγρια για λίγα κοσμήματα
Οι δράστες μπήκαν στο σπίτι της ηλικιωμένης και αφού πήραν ότι βρήκαν εξαφανίστηκαν αφήνοντάς την δεμένη

Σε κατάρρευση ο κτηνοτρόφος μετά τον συγκινητικό αποχαιρετισμό στα 450 πρόβατά του – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
Ο κτηνοτρόφος νοσηλεύεται με συμπτώματα εγκεφαλικού

Βόλος: «Έβρεξε» σοβάδες στο κέντρο της πόλης - Τμήμα μπαλκονιού αποκολλήθηκε και έπεσε πάνω σε αμάξι
Ευτυχώς δεν υπήρξε τραυματισμός περαστικών

Φάληρο: Κάηκε ολοσχερώς αυτοκίνητο μετά από σύγκρουση - Είχε μπει στο αντίθετο ρεύμα
Ευτυχώς, δεν υπάρχουν θύματα

Τραγωδία στα Χανιά: Νεκρός αθλητής μπάσκετ με αμαξίδιο σε θανατηφόρο τροχαίο στη Σούδα
Ο 45χρονος που κινούνταν με το αναπηρικό του αμαξίδιο, στην οδό Αγίου Νικολάου, στην Σούδα, φαίνεται πως έχασε τον έλεγχο και προσέκρουσε σε σταθμευμένο ΙΧ

«Ούτε βήμα πίσω» – Αγρότες της Μαγνησίας καίνε άχυρα και ρίχνουν γάλατα στον δρόμο
Ανυποχώρητοι οι αγρότες, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα – Νέα ένταση στα μπλόκα, αυτήν τη φορά στις Μικροθήβες της Μαγνησίας

Η στιγμή που οδηγός χάνει τον έλεγχο εν μέσω βροχής και πέφτει πάνω στις μπάρες της Εθνικής Αθηνών - Λαμίας
Προσέκρουσε στις προστατευτικές μπάρες και στην συνέχεια έπεσε πάνω σε λεωφορείο που μετέφερε εργαζόμενους

Εκκενώθηκε οικισμός κοντά στα Φάρσαλα γιατί υπερχείλισε ο ποταμός Ενιπέας
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται και οι αρμόδιες αρχές της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, καθώς οι ισχυρές βροχοπτώσεις έχουν φουσκώσει τα ποτάμια της περιοχής

Δολοφόνησε τον γείτονά του όταν πήγε να του γκρεμίσει το σπίτι με εκσκαφέα: Αθωώθηκε από το δικαστήριο
Το τραγικό περιστατικό στην Ιταλία είχε σημειωθεί ενώ η οικογένεια του 54χρονου δολοφόνου, Σάντρο Μουνιάι, έτρωγε παραδοσιακά εδέσματα, παραμονή των Θεοφανίων

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ ανάμεσα σε Κρήτη και Αντικύθηρα
Το εστιακό βάθος είναι στα 23,9 χιλιόμετρα

Μετρό Θεσσαλονίκης: Επαναλειτουργεί τη Δευτέρα η βασική γραμμή
Το ωράριο για την εορταστική περίοδο

Ορειβάτης άφησε τη σύντροφό του στο ψηλότερο βουνό της Αυστρίας για να φέρει βοήθεια και αυτή πέθανε από το κρύο
Ο άνδρας αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης για ανθρωποκτονία από βαριά αμέλεια

60.000 αφρικανικοί πιγκουίνοι πέθαναν από ασιτία καθώς τα αποθέματα σαρδέλας καταρρέουν
Το 2024, το είδος κατατάχθηκε επισήμως «κρισίμως κινδυνεύον», με λιγότερα από 10.000 ζευγάρια σε αναπαραγωγική ηλικία

Συναγερμός για τους «τιμωρούς των παιδόφιλων» στη Θεσσαλονίκη – Οι τρεις ενέδρες και οι ξυλοδαρμοί
Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ τους οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πίσω από τους ξυλοδαρμούς βρίσκονται άτομα που έχουν αναλάβει το ρόλο των τιμωρών των παιδόφιλων

Τελεσίγραφο των ΗΠΑ στην ΕΕ: Αναλάβετε την πλειονότητα των δαπανών για το ΝΑΤΟ έως το 2027
Αν η προθεσμία δεν τηρηθεί, η Ουάσινγκτον μπορεί να σταματήσει να συμμετέχει σε ορισμένους μηχανισμούς συντονισμού άμυνας του ΝΑΤΟ

Κακοκαιρία Byron: «Βούλιαξε» η Λάρισα - Θύμισαν «Βενετία» τα Μεσάγγαλα
Εικόνες χάους στη Λάρισα με το σφοδρό σφυροκόπημα της κακοκαιρίας Byron

Έφηβος στη Βρετανία περιγράφει πώς η κεταμίνη του διέλυσε τη ζωή: «Ξεκίνησα στα 13 μου με μικρές δόσεις»
Ο νεαρός εξηγεί ότι τα ναρκωτικά δεν του επέτρεπαν να ζει μία φυσιολογική ζωή - Τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε

Κατηγορούμενος που δικαζόταν για ενδοοικογενειακή βία πέθανε στην Ευελπίδων πριν ακούσει την απόφαση του δικαστηρίου
Κατέρρευσε σε διακοπή της δίκης και δεν υπήρξε χρόνος ούτε καν να χρησιμοποιηθεί απινιδωτής που υπάρχει στα δικαστήρια

Υπερχείλιση φρεατίου λόγω της κακοκαιρίας στην Καλλιθέα – Η απάντηση του Δήμου
Το γεγονός κατέγραψαν πολίτες σε βίντεο που αναρτήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα

Στο έλεος του «Byron» η χώρα: Ποιοι δρόμοι άνοιξαν και ποιοι παραμένουν κλειστοί – Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες
Η τελευταία ενημέρωση της ΕΛΑΣ

Κακοκαιρία Byron: Σε ποια περιοχή έριξε το απόγευμα την περισσότερη βροχή στην Αθήνα
Το Meteo δημοσίευσε χάρτη με τις περιοχές που δέχθηκαν την περισσότερη βροχή λόγω κακοκαιρίας Byron

Με τηλεκπαίδευση τα μαθήματα για τα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά λόγω της κακοκαιρίας
Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά λόγω των καιρικών συνθηκών

Μαγειρίας για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Τη Ferrari την πήραμε από αναγκαστική απαλλοτρίωση οικοπέδου»
Ο Χρήστος Μαγειρίας στάθηκε και στα τυχερά δελτία που κέρδισε - Έκανε λόγο πως πήρε το «πολύ 25 χιλιάρικα»

Eurovision 2026: Το Ισραήλ παραμένει στον διαγωνισμό τραγουδιού
Αρκετές χώρες θα μποϊκοτάρουν

Αναβλήθηκε το παιχνίδι του Ολυμπιακού με τη Φενέρμπαχτσε λόγω της κακοκαιρίας
Η ανακοίνωση

Μήνυμα 112 για την κακοκαιρία στην Αττική: «Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις»
Λόγω της κακοκαιρίας Byron










