Αυτός ο άνδρας έχει ελέγξει πάνω από 20.000 βιογραφικά. Στη Google όπου εργάζονταν υπήρχαν εβδομάδες που λάμβάναν ακόμα και 50.000 βιογραφικά σημειώματα. Πρόκειται για τον Laszlo Bock, SVP, People Operations της Google που μοιράστηκε κάποια από τα μεγαλύτερα λάθη που έχει συναντήσει σε βιογραφικά.
Κάποια είναι πανέξυπνα, κάποια άλλα είναι απλά ΟΚ, πολλά είναι σκέτη καταστροφή. Το δυσκολότερο σημείο είναι πως εδώ και 15 χρόνια, συνεχίζω και βλέπω τα ίδια και τα ίδια λάθη από τους υποψηφίους, καθένα από τα οποία μπορεί να τους κοστίσει τη δουλειά. Το πιο απογοητευτικό σημείο είναι πως από τα βιογραφικά τους καταλαβαίνω πως πρόκειται για καλούς, ίσως και πολύ καλούς υποψηφίους. Αλλά σε μια αγορά εργασίας απόλυτα ανταγωνιστική, οι υπεύθυνοι προσλήψεων δεν μπορούν να κάνουν συμβιβασμό στην ποιότητα. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα μικρό λάθος και ο υπεύθυνος προσλήψεων θα απορρίψει αμέσως έναν, κατά τ’ άλλα, ενδιαφέροντα υποψήφιο.
Γνωρίζω πως αυτό είναι σύνηθες στο LinkedIn, αλλά ξεκινάω από εδώ – υπόσχομαι – περισσότεροι από τους μισούς εδώ πέρα έχετε τουλάχιστον ένα από αυτά τα λάθη στο βιογραφικό σας. Θα ήθελα να βλέπω υποψηφίους να κερδίζουν δουλειές παρά να απορρίπτονται.
Λάθος Νο.1: Τυπογραφικά Λάθη.
Αυτό φαίνεται λογικό, αλλά συμβαίνει ξανά και ξανά. Μία έρευνα από το CareerBuilder έδειξε πως 58% των βιογραφικών έχουν τυπογραφικά λάθη.
Πράγματι, οι υποψήφιοι που βλέπουν πολλές φορές το βιογραφικό τους πολύ προσεκτικά είναι ιδιαίτερα ευπαθείς σε τέτοιου είδους λάθη, καθώς πηγαίνουν μπρος-πίσω πολλές φορές προκειμένου να τελειοποιήσουν το βιογραφικό τους για μια ακόμη τελευταία φορά. Κάνοντας το αυτό, ένα υποκείμενο ή ένα ρήμα δεν ταιριάζει, μια τελεία βρίσκεται σε λάθος σημείο, ή οι ημερομηνίες δεν έχουν τη σωστή στοίχιση. Αυτό παρατηρείται πολύ συχνά στα βιογραφικά αποφοίτων MBA. Τα τυπογραφικά λάθη είναι θανατηφόρα καθώς οι υπεύθυνοι προσλήψεων τα λαμβάνουν ως έλλειψη έμφασης στη λεπτομέρεια, ως έλλειψη συνείδησης προς την ποιότητα. Πώς διορθώνεται αυτό?
Διάβασε το βιογραφικό σου από κάτω προς τα πάνω: αλλάζοντας την κανονική ροή διαβάσματος θα σε βοηθήσει να δώσεις έμφαση στην κάθε γραμμή μεμονωμένα. Ή να έχεις κάποιον άλλο να διαβάσει μαζί το βιογραφικό σου.
Λάθος No.2: Μήκος.
Ένας πρακτικός κανόνας για το βιογραφικό σου είναι 1-σελίδα για κάθε 10 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας. Δύσκολο να χωρέσουν όλα μέσα, σωστά? Αλλά και ένα βιογραφικό των 3-4 ή 10 σελίδων δε θα διαβαστεί προσεκτικά. Όπως έγραψε και ο Blaise Pascal: «Θα σου είχα γράψει ένα συντομότερο γράμμα, αλλά δεν είχα το χρόνο». Ένα συνεκτικό και εστιασμένο βιογραφικό δείχνει την ικανότητα σου να συνθέτεις, να βάζεις προτεραιότητες και να μεταδίδεις τις σημαντικότερες πληροφορίες για εσένα. Σκέψου το ως εξής: ο *μόνος* λόγος ενός βιογραφικού είναι η πρόσκληση για συνέντευξη. Αυτό είναι. Δεν είναι να πείσεις τον υπεύθυνο προσλήψεων να πει «ναι» σε εσένα (αυτός είναι ο σκοπός της συνέντευξης) ή να πεις την ιστορία της ζωής σου. Το βιογραφικό είναι το εργαλείο που σου εξασφαλίζει την πρώτη συνέντευξη. Όταν βρεθείς στο δωμάτιο, το βιογραφικό σου δεν μετράει τόσο πολύ πια. Συνεπώς, μίκρυνε το βιογραφικό σου. Είναι πολύ μακρύ.
Λάθος No.3: Μορφοποίηση.
Εκτός κι αν κάνεις αίτηση για θέση σχεδιαστή ή καλλιτέχνη, πρέπει να εστιάσεις στο να κάνεις το βιογραφικό σου καθαρό και ευανάγνωστο. Το λιγότερο γραμματοσειρά-10, περιθώρια-1,27cm., άσπρο χαρτί, μαύρο χρώμα γραμματοσειράς, στοιχισμένες στήλες, το όνομα και το επώνυμο σου σε κάθε σελίδα. Αν μπορείς, δες το σε Google Docs και Word, και μετά επισύναψε το σε ένα email και άνοιξε το σε προεπισκόπηση. Η μορφοποίηση μπορεί να χαλάσει καθώς μετακινείσαι ανάμεσα σε πλατφόρμες. Αποθήκευσε το σε μορφή PDF για μεγαλύτερη σιγουριά.
Λάθος Νο.4: Εμπιστευτικές πληροφορίες.
Μια φορά έλαβα ένα βιογραφικό από έναν υποψήφιο που εργαζόταν σε μια από τις 3 μεγαλύτερες συμβουλευτικές εταιρίες. Αυτή η εταιρία είχε έναν πολύ αυστηρό κανόνα εμπιστευτικότητας: τα ονόματα πελατών δεν έπρεπε ποτέ να αναφέρονται. Στο βιογραφικό του, ο υποψήφιος έγραφε: «Σύμβουλος για μια μεγάλη εταιρία στο Redmond, Washington.» Απορρίφθηκε! Υπάρχει μια εγγενής σύγκρουση μεταξύ των αναγκών του εργοδότη σου (διασφάλιση εμπιστευτικών πληροφοριών εταιρίας) και των δικών σου αναγκών (να δείξεις την ανωτερότητα σου από τους άλλους για να πάρεις τη δουλειά).
Έτσι, οι υποψήφιοι βρίσκουν συχνά τρόπους για να τιμήσουν το γράμμα των συμφωνιών εμπιστευτικότητας τους, αλλά όχι το πνεύμα. Είναι λάθος. Αν ο υποψήφιος δεν ανέφερε Microsoft συγκεκριμένα, κάθε κριτής θα γνώριζε τι ακριβώς εννοούσε. Σε μια πολύ πρόχειρη έρευνα, βρήκαμε ότι τουλάχιστον το 5-10% των βιογραφικών αποκαλύπτουν εμπιστευτικές πληροφορίες. Πράγμα που μου λέει, ως εργοδότης, ότι δεν πρέπει ποτέ να προσλάβω τέτοιου είδους υποψηφίους, εκτός κι αν θέλω τα δικά μου εμπορικά μυστικά να αποσταλούν στους ανταγωνιστές μου.
Το test που πραγματοποιούν οι New York Times είναι χρήσιμο εδώ πέρα: αν δεν θέλεις να το δεις στην αρχική σελίδα των New York Times με το όνομα σου από κάτω (ή αν δεν θέλεις το αφεντικό σου να το δει!), μην το βάλεις στο βιογραφικό σου.
Λάθος Νο. 5: Ψέματα.
Αυτό ραγίζει την καρδιά μου. Το να βάλεις ένα ψέμα στο βιογραφικό σου ποτέ μα ποτέ δεν αξίζει. Ο καθένας, ακόμη και CEOs, απολύονται γι’ αυτό το λόγο (Δες: “CEO fired for lying on resume”). Οι υποψήφιοι λένε ψέματα για τα πτυχία τους (3 μαθήματα για πτυχίο δεν συνεπάγεται πτυχίο), τους βαθμούς τους (έχω δει χιλιάδες ανθρώπους «κατά λάθος» να στρογγυλοποιούν το βαθμό τους προς τα πάνω, αλλά ποτέ προς τα κάτω – ποτέ), που πήγαν σχολείο (με συγχωρείς, αλλά οι εργοδότες δεν βλέπουν ένα online πτυχίο το ίδιο με ένα πτυχίο από το UCLA). Οι υποψήφιοι λένε ψέματα για το πόσο καιρό έμειναν στις εταιρίες τους, πόσο μεγάλες ήταν οι ομάδες τους, και για τα αποτελέσματα πωλήσεων τους, πάντα παρουσιάζοντας τα δεδομένα από τη δική τους πλευρά.
Υπάρχουν 3 σοβαρά προβλήματα με τα ψέματα στο βιογραφικό: 1) Μπορεί εύκολα να σε ανακαλύψουν. Το Internet, οι συστατικές επιστολές, άνθρωποι που συνεργάστηκαν μαζί σου στο παρελθόν μπορεί να αποκαλύψουν το ψέμα. 2) Τα ψέματα σε ακολουθούν παντοτινά. Πες πως λες ψέματα στο βιογραφικό σου τώρα και σε 15 χρόνια παίρνεις μια μεγάλη αύξηση και αποκαλύπτεται το ψέμα. Απολύεσαι! Και μετά άντε να το εξηγήσεις στην επόμενη σου συνέντευξη. 3) Οι μαμάδες μας, μας δίδαξαν με αρχές. Σοβαρά τώρα.
Συνεπώς, αυτός είναι ο τρόπος που μπορείς να χαλάσεις την εικόνα του βιογραφικού σου. Μην το κάνεις! Οι υπεύθυνοι προσλήψεων ψάχνουν τους καλύτερους υποψηφίους που μπορούν να βρουν, αλλά η πλειοψηφία αυτών, με τις συγκεκριμένες πράξεις οδεύει προς την απόρριψη.
Πηγή: http://www.newmoney.gr/roh/viral/i-google-aporripti-amesos-ta-viografika-pou-echoun-afta-ta-5-lathi/
Δολοφονήθηκε διάσημος τραγουδιστής όπερας και υποψήφιος για Grammy – Συνελήφθη ο γιος του
Ο γιος του Sykes οδηγήθηκε στη φυλακή κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία

Μυστήριο με διάσημο μοντέλο: Ήταν εξαφανισμένη για δυο εβδομάδες και εμφανίστηκε στην εντατική
Η Angelika, καταγόμενη από το Κρασνοντάρ στη νότια Ρωσία, είχε μετακομίσει στη Μόσχα πριν από μερικά χρόνια μετά το διαζύγιό της, αφήνοντας πίσω τον 16χρονο γιο της και τους γονείς της

Αμαλιάδα: 14χρονος εκβίαζε επί εβδομάδες 12χρονο συμμαθητή του
Ο 14χρονος «νταής» συνελήφθη, ενώ χειροπέδες πέρασαν οι αστυνομικοί και στη μητέρα του για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες στην Κρήτη: Κατάληψη και στο κτίριο της ΑΑΔΕ
Ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Τέλος η αναμονή: Ξεκινούν τα δωρεάν GLP-1 για παχυσαρκία – Δες αν είσαι στη λίστα!
Εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα προγράμματα αντιμετώπισης της παχυσαρκίας ενηλίκων και της νεφρικής δυσλειτουργίας

Αναδρομικά: Ξεκίνησε η καταβολή των «κομμένων» του μνημονίου - Ποιοι θα τα πάρουν και με τόκο 6%
Οι περικοπές της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016 επιστρέφουν στους λογαριασμούς χιλιάδων δικαιούχων

DJ είχε κάνει αποθήκη ναρκωτικών το σπίτι του στον Νέο Κόσμο
Το φυλλάδιο οδηγιών με την ατάκα «Ασε το μιξάρισμα σε μένα»

Πυρκαγιά καταστρέφει κτήριο στο Μανχάταν: Πυκνό σύννεφο καπνού πάνω από τη συνοικία της Νέας Υόρκης
Η φωτιά εκδηλώθηκε στον τελευταίο όροφο ενός εξαώροφου κτιρίου, στη συνοικία Απερ Γουέστ Σάιντ

Βόλος: Ποινική δίωξη κατά του Αχιλλέα Μπέου
Ο λόγος

Διορία Τραμπ στον Ζελένσκι για να απαντήσει για το σχέδιο, λένε οι FT: Πιέζει για συμφωνία ως τα Χριστούγεννα
Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε στην αμερικανική πλευρά ότι χρειάζεται χρόνο για να συμβουλευτεί τους Ευρωπαίους συμμάχους

Η γαλλική ακροδεξιά θέλει να ξανανοίξει τους οίκους ανοχής και να αναθέσει τη διαχείρισή τους στις σeξεργάτριες
Η λειτουργία των οίκων ανοχής απαγορεύτηκε στη Γαλλία το 1946

Πληθαίνουν τα σενάρια στην Τουρκία για πόλεμο με το Ισραήλ: Πώς εμπλέκουν Ελλάδα και Κύπρο
Όταν η Τουρκία βλέπει παντού «εχθρούς»: Η Ελλάδα και η Κύπρος ξαφνικά γίνονται YPG

Χολαργός: Τα μηνύματα του ανήλικου με την 20χρονη κοπέλα πριν το μοιραίο ραντεβού
Για να τον προσεγγίσουν οι δράστες του έστησαν μια παγίδα, χρησιμοποιώντας την 20χρονη κοπέλα ως δόλωμα.

Επίθεση Τραμπ κατά της Ευρώπης: Η ήπειρος αποσυντίθεται και οι ηγέτες της είναι αδύναμοι
Σκληρή επίθεση του Αμερικανού προέδρου στην Ευρώπη σε συνέντευξη στο Politico

Μπαλί: Συνελήφθη η πoρνoστάρ Bonnie Blue μαζί με 17 άνδρες για παραβίαση των νόμων περί πορνογραφίας
Η πoρνoστάρ αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο φυλάκιση έως και 15 ετών

Τροχαίο με εγκατάλειψη 11χρονου στη Λαμία - Ανθρωποκυνηγητό για τον ασυνείδητο οδηγό
Ο 11χρονος διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Λαμίας

Συναγερμός από τον ΕΟΦ: Βρεφικό γάλα υπό διερεύνηση για σοβαρά κρούσματα αλλαντίασης!
Το προϊόν πωλείται και μέσω διαδικτύου συμπεριλαμβανομένης και της πλατφόρμας Amazon.com, επομένως είναι πιθανή η διακίνησή του και στην Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Αγριος ξυλοδαρμός ανάμεσα σε ανήλικες μαθήτριες - Πώς αντέδρασαν οι γονείς
Η στιγμή του ξυλοδαρμού καταγράφηκε από κάμερα κινητού ενώ την ίδια ώρα μία γειτόνισσα εξέφρασε την έντονη αγανάκτησή της

Σάλος στη Γαλλία για το «βρωμιάρες σκύλες» της Μπριζίτ Μακρόν κατά ακτιβιστριών
Οι γυναίκες είχαν διαδηλώσει έξω από το θέατρο του ηθοποιού Αρί Αμπιτάν, ο οποίος το 2021 είχε κατηγορηθεί για βιασμό

Σύνταξη 1.700 ευρώ για τους πληγέντες στο Μάτι και στη Μάνδρα ανακοίνωσε το υπ. Οικονομικών
Προβλέπεται, επίσης, καθολική διαγραφή οφειλών προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και πλήρης υγειονομική κάλυψη για τους εγκαυματίες, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

Ξένο αυτοκίνητο στη Φινλανδία; Έχεις… ασυλία! Δείτε πώς τη γλιτώνουν χιλιάδες οδηγοί
Ένα από τα πιο προηγμένα κράτη της Ευρώπης παλεύει με ένα απλό IT πρόβλημα που έχει γίνει… σωσίβιο για χιλιάδες τουρίστες

Χολαργός: Επίθεση με επτά μαχαιριές σε 14χρονο - Είχε κλείσει ραντεβού με μία 20χρονη
Είχε κλείσει ραντεβού με νεαρό κορίτσι και του έστησαν καρτέρι

Ανοιξε ξανά το αεροδρόμιο των Χανίων, πτήσεις ως τις 23.00 από και προς το Ηράκλειο μετά από διαπραγματεύσεις
Αποφασίζουν για νέες κινητοποιήσεις

Παντελής Παντελίδης: Αποζημίωση 9.000 ευρώ για την Φρόσω Κυριάκου και 39.000 για τη Μίνα Αρναούτη
Η απόφαση αναλύεται σε 106 σελίδες

Λάρισα: Σκληραίνουν και άλλο τη στάση τους αγρότες -Κλειστές οι παρακαμπτήριες στη Νίκαια
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις του οι αγρότες στη Νίκαια Λάρισας

Πολάκης προς Μητσοτάκη: Πλήρωσε τους αγρότες και προκήρυξε εκλογές!
Σε πιο επιθετική «γραμμή» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εν μέσω νέας κρίσης εσωστρέφειας σε όλη την κεντροαριστερά

Ιαπωνία: Τσουνάμι «χτύπησε» το Αομόρι και το Χοκαίντο μετά τον σεισμό 7,6 Ρίχτερ
Τρομακτικός σεισμός 7,6 Ρίχτερ στην Ιαπωνία

Καματερό: Ανδρας κυνηγούσε μαθήτριες με την απειλή μαχαιριού για 20 ολόκληρα λεπτά
Ο ίδιος τις κυνηγούσε με μαχαίρι μήκους 22,5 εκατοστών με στόχο να τις παρενοχλήσει

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί κατεψυγμένο μπιφτέκι λόγω σαλμονέλας
Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν

Τρομακτικός σεισμός 7,6 Ρίχτερ στην Ιαπωνία - Προειδοποίηση για τσουνάμι
Κίνδυνος για τσουνάμι

Αυτή είναι η «οικονομία της χρονιάς» για το 2025, σύμφωνα με τη λίστα του Economist – Πού βρίσκεται η Ελλάδα
Ποιοι είναι οι νικητές και οι χαμένοι

Μπλόκα αγροτών: Δακρυγόνα και ένταση στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου
Με ρίψη χημικών και κρότου λάμψης απάντησε η αστυνομία στην προσπάθεια των αγροτών να σπάσουν τον αστυνομικό φραγμό και να αποκλείσουν το αεροδρόμιο

Τραγωδία στην Ξάνθη με 2 νεκρούς: Εγκατέλειψε 71χρονο, έπεσε σε μάντρα και σκοτώθηκε ο αδερφός του
Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Συναγερμός στη Νορβηγία: Πυροβολισμοί σε εμπορικό κέντρο στο Όσλο
Ένα άτομο έχει συλληφθεί

Πότε ξεκινά το εορταστικό ωράριο: Ποιες Κυριακές είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Από τις 11 Δεκεμβρίου, τα μαγαζιά στην Αθήνα θα λειτουργούν σε ενιαίο ωράριο από τις 9 το πρωί μέχρι και τις 9 το βράδυ

Ρέθυμνο: Ανήλικος μέθυσε βαριά σε γάμο – Συνελήφθη ο πατέρας του
Ο πατέρας του 17χρονου συνελήφθη για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο

Ζάκυνθος: Ανείπωτη θλίψη για τον 2χρονο που κατασπαράχθηκε από το πίτμπουλ - Τι εξετάζουν οι Αρχές
Συνεχίζονται οι έρευνες για τον θάνατο του 2χρονου Λίο στον Αγιο Λέοντα Ζακύνθου, μετά την επίθεση από πίτμπουλ που φιλοξενούσε η οικογένεια

Κρήτη: Αγωνιώδης επιχείρηση διάσωσης 40χρονου - Super puma δεν κατάφερε να τον προσεγγίσει
Από το μεσημέρι της Κυριακής, προσπάθειες προσέγγισης στο δύσβατο σημείο όπου βρίσκεται τραυματισμένος ο 40χρονος

Χαλάνδρι: Αυτό είναι το πιο χριστουγεννιάτικο σπίτι στην Αθήνα - Στολισμένο με 20.000 λαμπιόνια
Χρειάστηκαν 20 μέρες για να στολιστεί

Επείγον: Η Ευρώπη «γονατίζει» από τη νέα γρίπη – Τι κρύβει η παραλλαγή Κ;
Πιέσεις στα υγειονομικά συστήματα από το ξέσπασμα γρίπης και επαναφορά της μάσκας










