Περιγράφοντας το που βρισκόμαστε σήμερα, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν γίνεται να διαφωνούμε για τα δεδομένα που υπάρχουν και για το τι έχει γίνει τους τελευταίους μήνες στην χώρα μας.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία όπως είπε του ECDC, σήμερα, όλη η Ευρώπη είναι κόκκινη και οι μόνες χώρες που είναι κίτρινες είναι η Ελλάδα και η Φινλανδία.
Είπε ακόμα ότι το Νοέμβριο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το δεύτερο κύμα το οποίο οδήγησε σε αύξηση των νοσηλευομένων και των διασωληνωμένων. Είπε ακόμα ότι η απότομη αύξηση στις νοσηλείες ξεκίνησε αρχές Νοεμβρίου και πλέον σήμερα έχει αρχίσει μια αποκλιμάκωση και σήμερα νοσηλεύουμε 1690 συνανθρώπους μας με κορονοϊό. Είπε ακόμα ότι αντίστοιχη είναι και η πορεία των διασωληνωμένων.
Αναφερόμενος στους ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους από κορονοϊό η χώρα μας είναι στην 21η θέση από το τέλος σε αυτή την μακάβρια στατιστική. Τα λέω αυτά επειδή έχουμε ακούσει πολλά για τον αριθμό των θανάτων. Ειδικά χθες η Ελλάδα ήταν η χώρα με τους λιγότερους θανάτους στην ΕΕ και ευχόμαστε αυτό να συνεχιστεί.
Αυτή η επιτυχημένη αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος οφείλεται πρώτα απ’ όλα στις εκπληκτικές προσπάθειες των υγειονομικών της χώρας μας που υπερέβαλαν τους εαυτούς τους. Αυτή η αποκλιμάκωση οφείλεται και στο γεγονός ότι τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά η ελληνική κοινωνία έδειξε πειθαρχία και συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις των ειδικών. Ευτυχώς φαίνεται ότι ξεπεράσαμε τον σκόπελο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, είπε ο πρωθυπουργός.
Είπε ότι δεν δικαιολογείται ακόμα κανένας εφησυχασμός γιατί είδαμε τι έγινε σε άλλες χώρες με την χαλάρωση.
Τα επόμενα βήματα είναι προδιαγεγραμμένα είναι η τήρηση των μέτρων και το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας αλλά και η αύξηση του εμβολιασμού.
Στο ερώτημα αν υπήρχε άλλος δρόμος, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «Κάθε άλλο. Αν κάτι έχουμε μάθει από τον κορονοϊό είναι ότι εκδηλώνεται κάθε φορά με διαφορετική ένταση και τρόπους. Τώρα, υπάρχουν χώρες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της μετάλλαξης. Είναι σαν να οδηγεί κανείς σε έναν άγνωστο δρόμο βράδυ με πολλές στροφές και παγίδες. Άλλοτε πατάς φρένο και άλλοτε γκάζι ανάλογα τις συνθήκες», είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται εβδομάδα, εβδομάδα και αν χρειάζεται θα λαμβάνονται μέτρα σε τοπικό επίπεδο.
Απαντώντας σε ένα δεύτερο ερώτημα, δηλαδή αν γίνονται όλα όπως πρέπει και απαντώντας στην αντιπολίτευση που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επαναπαύθηκε το καλοκαίρι, είπε ότι όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση παρέλαβε 557 κρεβάτια ΜΕΘ. «Κάθε χειμώνα, όταν είχαμε την εποχική γρίπη είχαμε μεγάλες αναμονές στις εντατικές. Σήμερα όμως έχουμε 424 κενά κρεβάτια στις ΜΕΘ δηλαδή έχουμε την ασφάλεια να μπορούμε μια περαιτέρω ασφάλεια.
Μίλησε και για τον δείκτη θετικότητας που είναι κάτω από το 3% και καθώς αυξάνουμε κάθε μέρα τα τεστ έχουμε τις δυνατότητες να κάνουμε τυχαίες δειγματοληψίες για να δούμε αν υπάρχει διασπορά του ιού.
Αναφερόμενος στις οικονομικές επιπτώσεις είπε ότι δεν θα μείνει κανείς απροστάτευτος. Σε αυτό το ασταθές 2020 δεν είδαμε καμία επιβάρυνση στον τομέα της απασχόλησης και πως εμφανίζεται θετικό ισοζύγιο.
Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι σε κάθε περίπτωση ακολούθησε κατά γράμμα τις υποδείξεις των ειδικών και μόνο μια φορά πήραμε πιο σκληρά μέτρα.
Έκανε μια ειδική αναφορά στον Σωτήρη Τσιόδρα: «Μπορεί να σχολιάσατε πως κάποτε απευθύνθηκα στον κ. Τσιόδρα με το μικρό του όνομα. Ωστόσο, ποτέ δεν ειπώθηκε ότι τον αγνόησα, είτε αυτόν, είτε την επιτροπή. Η τελική εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων πάντα λαμβάνεται υπ όψιν από την κυβέρνηση. Ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και επιστημόνων, όπως σε άλλες χώρες. Και δεν πρόκειται να γίνει», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως είπε: «κάναμε ακριβώς το ίδιο με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ρωτάω την αντιπολίτευση: Έπρεπε να αγοράσουμε μόνοι μας εμβόλια; τι θα είχε συμβεί εάν η ΕΕ δεν έκανε αυτήν την επιλογή; Οι μικρότερες χώρες σε καλύτερη ή χειρότερη μοίρα εάν διαπραγματεύονταν ξεχωριστά με τις φαρμακευτικές εταιρείες; Το μοντέλο που εφαρμόζεται, παρά τις καθυστερήσεις, είναι ένα έμπρακτο δείγμα αλληλεγγύης. Στο μέλλον θα έχουμε περισσότερα εμβόλια από όσα θα χρειαστούμε», συμπλήρωσε.
Απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφερόμενος στην απαίτηση εκ μέρους τους να αγοραστούν οι πατέντες είπε: «πάλι καλά που δεν μας ζητήσατε να κάνουμε την Astra Zeneca και την Pfizer δημόσια με ένα νόμο και ένα άρθρο».
Αναφερόμενος στο θέμα του ανοίγματος της αγοράς είπε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη εφόσον υπάρξει θετική εισήγηση να υλοποιήσει το σταδιακό άνοιγμα από την Δευτέρα. Το πρόστιμο θα αυξηθεί από τα 300 στα 500 για τους παραβάτες.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και δυο μέτρα:
Η κάλυψη του ενοικίου των επαγγελματιών κατά 80% επεκτείνεται για όλο τον Φεβρουάριο.
Επεκτείνονται και θα καταβάλλονται κανονικά για 2 μήνες ακόμα όλα τα επιδόματα ανεργίας που έχουν λήξει.
Πηγή: http://www.newsit.gr/politikh/vouli-Live-o-kyriakos-mitsotakis-enimeronei-gia-tin-pandimia/3201594/
Βάσεις 2026: Αύριο μετά τις 11:00 οι ανακοινώσεις
Πώς θα ενημερωθούν οι υποψήφιοι για τις Βάσεις 2026 και τα επόμενα βήματα για τους επιτυχόντες

Μια πιθανότητα στα 15 εκατομμύρια: Αυστραλή γέννησε πανομοιότυπα τετράδυμα που συνελήφθησαν φυσιολογικά
Τα τέσσερα βρέφη προήλθαν από ένα γονιμοποιημένο ωάριο που χωρίστηκε σε τέσσερα έμβρυα - Η κύηση ήταν εξαιρετικά υψηλού κινδύνου

Πέθανε η Μαίρη Λίντα
Δημιούργησε ένα από τα πιο σπουδαία ντουέτα με τον μπουζουξή Μανώλη Χιώτη, με τον οποίο υπήρξε και παντρεμένη για μια δεκαετία

Λεοπάρδαλη μπήκε σε κατάστημα και επιτέθηκε στον ιδιοκτήτη - Εκείνος την παγίδευσε κλείνοντας τα ρολά
Ο 25χρονος γλίτωσε την τελευταία στιγμή, αν και υπέστη σοβαρά τραύματα από τα δόντια του άγριου θηρευτή

Ηλεκτρικό σκούτερ εξερράγη στην Κυψέλη και κατέστρεψε ολοσχερώς ένα ΙΧ
Ένα ΙΧ έγινε στάχτη στην Κυψέλη αφού ηλεκτρικό σκούτερ σταθμευμένο δίπλα του τυλίχθηκε στις φλόγες

Στο δικαστήριο πασίγνωστος τραγουδιστής - Σοκάρουν οι κατηγορίες για τη δολοφονία 14χρονης
Αποτροπιασμό προκαλούν τα αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος του τραγουδιστή για την φρικτή δολοφονία 14χρονης
Τρεις Αιγύπτιοι ανασύρθηκαν νεκροί από τον ποταμό Σάβο – Είχαν πάει για κολύμπι την Κυριακή
Δύο πτώματα εντόπισε ειδική αστυνομική μονάδα και το τρίτο ανακάλυψαν λίγο αργότερα οι πυροσβέστες

Ισπανία: Απαγόρευση καπνίσματος σε παραλίες και εξωτερικούς χώρους – Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο
Το νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης πλήρη απαγόρευση κάθε διαφήμισης καπνού και προϊόντων ατμίσματος

Θεσσαλονίκη: Ράγισε τζαμαρία στο Μετρό στον σταθμό Βενιζέλου - Βίντεο
Αγνωστα παραμένουν τα αίτια της φθοράς πάνω από τις κυλιόμενες σκάλες

Φωτιά στο Ολυμπιακό Χωριό
Αμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Πέθανε ο Όλαφ Τούφτε: Χρυσός Ολυμπιονίκης της Αθήνας 2004
Ο δύο φορές χρυσός Ολυμπιονίκης στην κωπηλασία εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του στη φάρμα του στη Νορβηγία και κατέληξε σε ηλικία 50 ετών

Η Ευρώπη έχει πρόβλημα με τον λαγοκέφαλο - Πόσο πρέπει να ανησυχούμε - Πλησιάζουν οι καρχαρίες;
Βρετανίδα δημοσιογράφος ανησυχεί ότι οι διακοπές της θα μετατραπούν σε «Σαγόνια του Σαγονιού»

Φρίκη στο Λος Αντζελες: 20χρονη μητέρα πυροβολήθηκε θανάσιμα ενώ κοιμόταν με την 1 έτους κόρη της
«Δεχθήκαμε 8 πυροβολισμούς μέσα στο υπνοδωμάτιο, εκείνη πέθανε 10 λεπτά αργότερα», ανέφερε ο σύντροφος του θύματος

«Καμίνι» η Ελλάδα: Θερμική κάμερα κατέγραψε 62°C σε ταράτσα - Ποιες περιοχές «βράζουν»
Ο υδράργυρος αγγίζει τους 43°C και οι αντοχές των πολιτών δοκιμάζονται – Συναγερμός Red Code κατηγορίας 5 και αφρικανική σκόνη

Χάκερ άδειασαν e-banking ζευγαριού: Το Πρωτοδικείο διατάσσει την τράπεζα να αποζημιώσει τα θύματα
Η απόφαση καταρρίπτει τους «ψιλούς όρους» των συμβολαίων και μεταθέτει το βάρος της απόδειξης αποκλειστικά στην τράπεζα

Φωτιά στην Τήνο
Αμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Boeing 777 της Kalitta Air ξύνει με την ουρά τον διάδρομο στο Σινσινάτι, πετά σπίθες και επανασηκώνεται – Βίντεο
Κατά την πρώτη προσπάθεια προσγείωσης, η ουρά του αεροσκάφους ήρθε σε επαφή με τον διάδρομο

ΗΠΑ: Αεροπλάνο σέρνεται με την ουρά στον διάδρομο πετώντας σπίθες, δείτε το βίντεο
Κανένα μέλος του πληρώματος δεν τραυματίστηκε

Τραμπ «ξεσπά» για τις εκτελέσεις στο Ιράν: «Αγριοι»
Ο Αμερικανός πρόεδρος αντέδρασε με τρεις διαδοχικές αναρτήσεις στο Truth Social μετά τον απαγχονισμό δύο νεαρών διαδηλωτών στις φυλακές Νταστγκέρντ της Ισφαχάν.

Θεσσαλονίκη: 84χρονος έφτιαξε τσιμεντένιο φράγμα στον Αξιό ποταμό για να ποτίζει τα χωράφια του
Ο ηλικιωμένος κατασκεύαζε κάθε χρόνο από το 2021 ανάχωμα στην κοίτη του ποταμού για να αρδεύει τα χωράφια του, προκαλώντας σοβαρές επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Γυμνός τουρίστας στη Μύκονο: Συνελήφθη αφού πόζαρε στο άγαλμα Καραμανλή – Χρειάστηκαν τρεις αστυνομικοί
Ο άνδρας προέβαλε έντονη αντίσταση κατά τη σύλληψή του, με τρεις αστυνομικούς να χρειαστούν για να τον ακινητοποιήσουν.

Τύρναβος: Η «έξυπνη» παγίδα που εξαφάνισε τα θηλυκά κουνούπια από την πόλη
Ο Δήμος Τυρνάβου υιοθέτησε τη συσκευή Mosquitaire, μια οικολογική λύση που προσελκύει και παγιδεύει τα έντομα αξιοποιώντας τη φυσική τους συμπεριφορά

Ραγίζει καρδιές ο γιος του Λορέντζο Καριέρε: Από τη μέρα που έφυγες, έφυγε μαζί σου κι ένα κομμάτι της ψυχής μου, τίποτα δεν είναι πια όπως πριν
Ο σύζυγος της Έλενας Κατραβά πέθανε στα 51 του χρόνια - Μαζί είχαν αποκτήσει δύο γιους

Σε λειτουργία μέσα στις επόμενες ημέρες 388 νέες κάμερες για κόκκινα φανάρια στην Αθήνα
Μέσα στις επόμενες 10 ημέρες θα τεθούν σε λειτουργία οι νέες κάμερες, σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου

Δραματική επιχείρηση διάσωσης σε φλεγόμενο διαμέρισμα στην Αττάλεια: Βγήκαν στο περβάζι για να σωθούν, δείτε βίντεο
Οι δύο διασωθέντες είχαν εισπνεύσει καπνό και αφού δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες, μεταφέρθηκαν προληπτικά σε νοσοκομείο για εξετάσεις

Κίνδυνος και μεγάλη ανησυχία για την Αρκτική: Οι πάγοι συτνεχίζουν να λιώνουν με μεγάλη ταχύτητα και τον χειμώνα
Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον καταγράφει τη μεγαλύτερη χειμερινή μείωση των αρκτικών πάγων από την έναρξη των δορυφορικών παρατηρήσεων το 1978.

Επίθεση με μαχαίρι στην Ακρόπολη: Ποιος είναι ο 60χρονος δράστης και τι αποκαλύπτεται για το παρελθόν του
Δύο Αμερικανοί τουρίστες τραυματίστηκαν - ο άνδρας σοβαρά στο χέρι - όταν άνδρας πετάχθηκε από θάμνους και τους επιτέθηκε με μαχαίρι έξω από το Μουσείο της Ακρόπολης.

Κρήτη: Το «ΕΛΥΡΟΣ» ενεπλάκη σε σύγκρουση στο λιμάνι της Σούδας - δείτε βίντεο και φωτογραφίες
Το επιβατηγό οχηματαγωγό «ΕΛΥΡΟΣ» συγκρούστηκε με φορτηγό πλοίο εντός του λιμένα, χωρίς τραυματισμούς ή θαλάσσια ρύπανση, ενώ οι λιμενικές αρχές διερευνούν τις συνθήκες του ατυχήματος.

Φωτιά σε διαμέρισμα στον Πειραιά – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής
Η φωτιά εκδηλώθηκε στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας στην οδό Καλλιγά – Αγνωστο αν υπάρχουν εγκλωβισμένοι.

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρή 71χρονη που παρασύρθηκε από τουριστικό λεωφορείο
Το δυστύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή - ο οδηγός του λεωφορείου συνελήφθη.

Θεσσαλονίκη: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του 25χρονου για την εμπρηστική επίθεση
Οι αστυνομικοί έχουν προχωρήσει σε τουλάχιστον 18 προσαγωγές

Καύσωνας: Έκτακτη εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας – Οδηγίες προστασίας και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Με θερμοκρασίες που θα αγγίξουν τους 43°C, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε αναλυτικές οδηγίες πρόληψης και προστασίας για τις ευπαθείς ομάδες.

Νέα ένταση στη δίκη για τα Τέμπη: «Με εσένα θα ασχολούμαι;» είπε η Καρυστιανού στον Νίκο Πλακιά
Νωρίτερα υπήρξε φραστικό επεισόδιο ανάμεσα σε συνήγορο υπεράσπισης και τον Νίκο Πλακιά - Ο πρώτος κατήγγειλε ότι κατηγορούμενος δέχθηκε λεκτική και σωματική επίθεση μέσα στη δικαστική αίθουσα

Ολυμπιακός: Αυτός είναι ο αντίπαλός του στον 3ο προκριματικό του Champions League
Η Ναϊμέγκεν, η έκπληξη του ολλανδικού πρωταθλήματος, στον δρόμο του Ολυμπιακού για τους ομίλους του Champions League - το πρώτο παιχνίδι στις 4 ή 5 Αυγούστου.

Ιράν: «Ούτε μια σταγόνα πετρελαίου ή φυσικού αερίου δεν θα περάσει από τα Στενά»
Αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν το Ιράν για ένατη συνεχόμενη ημέρα, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τη ναυσιπλοΐα μέσω των Στενών του Ορμούζ, αφού το Ιράν ανακοίνωσε ότι δύο πετρελαιοφόρα εξερράγησαν και ακινητοποιήθηκαν.

Αργεντινή: Συγκρούσεις με την αστυνομία μετά την ήττα της Εθνικής στους δρόμους του Μπουένος Αιρες
Ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί να παρακολουθήσει τον αγώνα ξέσπασε επεισόδια με την αστυνομία

Ουκρανία: 400 drones έπληξαν την περιοχή της Μόσχας στη μεγαλύτερη επίθεση του πολέμου
Πάνω από 400 μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξαπέλυσε η Ουκρανία εναντίον της περιφέρειας της Μόσχας, με τις ρωσικές Αρχές να παραδέχονται ζημιές σε υποδομές και δύο τραυματίες.

Τραγικό ατύχημα στην Κόνιτσα: Ηλικιωμένος βρέθηκε καρφωμένος σε σιδερένια κάγκελα
Μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού με πυροσβέστες και ΕΚΑΒ στην Πουρνιά - οι συνθήκες του περιστατικού διερευνώνται.

ΕΛ.Α.Σ.: Συγκροτήθηκε η Πολιτική Επιτροπή του κόμματος Τσίπρα – Ποιοι είναι τα 75 μέλη
Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης ορίστηκε ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης.

Μακάβριο εύρημα στο Ωραιόκαστρο: Σορός εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση φωτιάς σε αυτοκίνητο στην Εγνατία
Η σορός αγνώστων στοιχείων βρέθηκε εκτός του οχήματος, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς που επεκτάθηκε και σε χαμηλή βλάστηση.










