Περιγράφοντας το που βρισκόμαστε σήμερα, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν γίνεται να διαφωνούμε για τα δεδομένα που υπάρχουν και για το τι έχει γίνει τους τελευταίους μήνες στην χώρα μας.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία όπως είπε του ECDC, σήμερα, όλη η Ευρώπη είναι κόκκινη και οι μόνες χώρες που είναι κίτρινες είναι η Ελλάδα και η Φινλανδία.
Είπε ακόμα ότι το Νοέμβριο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το δεύτερο κύμα το οποίο οδήγησε σε αύξηση των νοσηλευομένων και των διασωληνωμένων. Είπε ακόμα ότι η απότομη αύξηση στις νοσηλείες ξεκίνησε αρχές Νοεμβρίου και πλέον σήμερα έχει αρχίσει μια αποκλιμάκωση και σήμερα νοσηλεύουμε 1690 συνανθρώπους μας με κορονοϊό. Είπε ακόμα ότι αντίστοιχη είναι και η πορεία των διασωληνωμένων.
Αναφερόμενος στους ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους από κορονοϊό η χώρα μας είναι στην 21η θέση από το τέλος σε αυτή την μακάβρια στατιστική. Τα λέω αυτά επειδή έχουμε ακούσει πολλά για τον αριθμό των θανάτων. Ειδικά χθες η Ελλάδα ήταν η χώρα με τους λιγότερους θανάτους στην ΕΕ και ευχόμαστε αυτό να συνεχιστεί.
Αυτή η επιτυχημένη αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος οφείλεται πρώτα απ’ όλα στις εκπληκτικές προσπάθειες των υγειονομικών της χώρας μας που υπερέβαλαν τους εαυτούς τους. Αυτή η αποκλιμάκωση οφείλεται και στο γεγονός ότι τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά η ελληνική κοινωνία έδειξε πειθαρχία και συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις των ειδικών. Ευτυχώς φαίνεται ότι ξεπεράσαμε τον σκόπελο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, είπε ο πρωθυπουργός.
Είπε ότι δεν δικαιολογείται ακόμα κανένας εφησυχασμός γιατί είδαμε τι έγινε σε άλλες χώρες με την χαλάρωση.
Τα επόμενα βήματα είναι προδιαγεγραμμένα είναι η τήρηση των μέτρων και το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας αλλά και η αύξηση του εμβολιασμού.
Στο ερώτημα αν υπήρχε άλλος δρόμος, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «Κάθε άλλο. Αν κάτι έχουμε μάθει από τον κορονοϊό είναι ότι εκδηλώνεται κάθε φορά με διαφορετική ένταση και τρόπους. Τώρα, υπάρχουν χώρες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της μετάλλαξης. Είναι σαν να οδηγεί κανείς σε έναν άγνωστο δρόμο βράδυ με πολλές στροφές και παγίδες. Άλλοτε πατάς φρένο και άλλοτε γκάζι ανάλογα τις συνθήκες», είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται εβδομάδα, εβδομάδα και αν χρειάζεται θα λαμβάνονται μέτρα σε τοπικό επίπεδο.
Απαντώντας σε ένα δεύτερο ερώτημα, δηλαδή αν γίνονται όλα όπως πρέπει και απαντώντας στην αντιπολίτευση που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επαναπαύθηκε το καλοκαίρι, είπε ότι όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση παρέλαβε 557 κρεβάτια ΜΕΘ. «Κάθε χειμώνα, όταν είχαμε την εποχική γρίπη είχαμε μεγάλες αναμονές στις εντατικές. Σήμερα όμως έχουμε 424 κενά κρεβάτια στις ΜΕΘ δηλαδή έχουμε την ασφάλεια να μπορούμε μια περαιτέρω ασφάλεια.
Μίλησε και για τον δείκτη θετικότητας που είναι κάτω από το 3% και καθώς αυξάνουμε κάθε μέρα τα τεστ έχουμε τις δυνατότητες να κάνουμε τυχαίες δειγματοληψίες για να δούμε αν υπάρχει διασπορά του ιού.
Αναφερόμενος στις οικονομικές επιπτώσεις είπε ότι δεν θα μείνει κανείς απροστάτευτος. Σε αυτό το ασταθές 2020 δεν είδαμε καμία επιβάρυνση στον τομέα της απασχόλησης και πως εμφανίζεται θετικό ισοζύγιο.
Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι σε κάθε περίπτωση ακολούθησε κατά γράμμα τις υποδείξεις των ειδικών και μόνο μια φορά πήραμε πιο σκληρά μέτρα.
Έκανε μια ειδική αναφορά στον Σωτήρη Τσιόδρα: «Μπορεί να σχολιάσατε πως κάποτε απευθύνθηκα στον κ. Τσιόδρα με το μικρό του όνομα. Ωστόσο, ποτέ δεν ειπώθηκε ότι τον αγνόησα, είτε αυτόν, είτε την επιτροπή. Η τελική εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων πάντα λαμβάνεται υπ όψιν από την κυβέρνηση. Ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και επιστημόνων, όπως σε άλλες χώρες. Και δεν πρόκειται να γίνει», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως είπε: «κάναμε ακριβώς το ίδιο με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ρωτάω την αντιπολίτευση: Έπρεπε να αγοράσουμε μόνοι μας εμβόλια; τι θα είχε συμβεί εάν η ΕΕ δεν έκανε αυτήν την επιλογή; Οι μικρότερες χώρες σε καλύτερη ή χειρότερη μοίρα εάν διαπραγματεύονταν ξεχωριστά με τις φαρμακευτικές εταιρείες; Το μοντέλο που εφαρμόζεται, παρά τις καθυστερήσεις, είναι ένα έμπρακτο δείγμα αλληλεγγύης. Στο μέλλον θα έχουμε περισσότερα εμβόλια από όσα θα χρειαστούμε», συμπλήρωσε.
Απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφερόμενος στην απαίτηση εκ μέρους τους να αγοραστούν οι πατέντες είπε: «πάλι καλά που δεν μας ζητήσατε να κάνουμε την Astra Zeneca και την Pfizer δημόσια με ένα νόμο και ένα άρθρο».
Αναφερόμενος στο θέμα του ανοίγματος της αγοράς είπε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη εφόσον υπάρξει θετική εισήγηση να υλοποιήσει το σταδιακό άνοιγμα από την Δευτέρα. Το πρόστιμο θα αυξηθεί από τα 300 στα 500 για τους παραβάτες.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και δυο μέτρα:
Η κάλυψη του ενοικίου των επαγγελματιών κατά 80% επεκτείνεται για όλο τον Φεβρουάριο.
Επεκτείνονται και θα καταβάλλονται κανονικά για 2 μήνες ακόμα όλα τα επιδόματα ανεργίας που έχουν λήξει.
Πηγή: http://www.newsit.gr/politikh/vouli-Live-o-kyriakos-mitsotakis-enimeronei-gia-tin-pandimia/3201594/
Τρομοκράτης της συμφοράς: Σομαλός που ζει στη Βρετανία ρώτησε το ChatGPT πώς να γίνει τζιχαντιστής του ISIS και συνελήφθη
Κατά το κατηγορητήριο, ο 22χρονος ήρθε αρχικά σε επαφή με άτομο που φέρεται να στρατολογούσε μέλη του ISIS μέσω του TikTok και στη συνέχεια προστέθηκε σε κρυπτογραφημένα κανάλια της εφαρμογής Telegram

Πάρος: Ανήλικοι πλαστογράφησαν ταυτότητα για να μπουν σε μπαρ
Ο ένας κατέληξε στο νοσοκομείο λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ

Νέες εικόνες από το σημείο της συντριβής των ελικοπτέρων στη φωτιά της Δυτικής Αττικής, δείτε βίντεο
Το φωτογραφικό υλικό αποτυπώνει τις στιγμές μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου από το οποίο διασώθηκαν ο Βρετανός πιλότος και ο Έλληνας σύνδεσμος-μεταφραστής

Νατζμέ Αμινί: 23χρονη Ιρανή φοιτήτρια κινδυνεύει με εκτέλεση για αναρτήσεις στο instagram
Η Αμινί ξυλοκοπήθηκε, συνελήφθη και αναγκάστηκε σε ομολογία για πλήθος κατηγοριών

Η πολύ μυστική συνάντηση Χαμενεΐ - Πεζεσκιάν στο πίσω κάθισμα αυτοκινήτου - Ακουγαν μόνο φωνές
Οι δύο φέρεται να συναντήθηκαν σε μυστική τοποθεσία, αλλά χωρίς ο ένας να βλέπει τον άλλον, παρά μόνο να ακούει τη φωνή

Τραγωδία στη Λέρο: Φορτηγό παρέσυρε και σκότωσε γυναίκα στην Αγία Μαρίνα
Το φορτηγό έκανε όπισθεν και παρέσυρε τη γυναίκα – Η τοπική κοινωνία της Λέρου είναι συγκλονισμένη από το τροχαίο δυστύχημα

Προφυλακίστηκε ο 41χρονος για τη δολοφονία της διασώστριας στη Σύρο
Αναμένονται τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων η οποία διενεργήθηκε στη σορό της 42χρονης

Καιρός: Πότε αναμένεται το νέο κύμα ζέστης - Η πρόγνωση Κολυδά για το 15ήμερο
Σε ποια τμήματα της χώρας αναμένονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες

Βρέθηκε η σορός του συζύγου της Ιταλίδας υπουργού Οικογένειας - Χάθηκε σε λίμνη πριν από έναν μήνα
Ο Λουίτζι Καβαλάρι, 84 ετών, είχε εξαφανιστεί στις 27 Ιουνίου στη λίμνη Βίκο, αφήνοντας πίσω του την υπουργό Ευγενία Ροτσέλα λίγους μήνες μετά τη χρυσή τους επέτειο.

Το 42% των δασών της Αττικής έχει καεί την τελευταία δεκαετία – Καλύτερη η εικόνα στη Δυτική Αττική
Από το 2017 έως και τις 3 Αυγούστου 2026 καταγράφηκαν συνολικά 15 μεγάλες δασικές πυρκαγιές

«Κόκκινος συναγερμός» για φωτιές την Τετάρτη 05/08: Στο Red Code η Αττική και τρεις ακόμη περιοχές
Σε επιφυλακή δήμοι και περιφέρειες

Έκρηξη σε εργαστήριο επισκευής σκαφών στα Χανιά – Νεκρός ο ιδιοκτήτης
Ο άνδρας έφερε σοβαρά εγκαύματα

Η ΕΠΟ αποσύρει τη στήριξή της στον Ινφαντίνο για την προεδρία της FIFA
Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ενημέρωσε τη FIFA πως δεν θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Τζιάνι Ινφαντίνο

Αδιανόητο περιστατικό στη Νάξο: Πανικόβλητος άνδρας έψαχνε το παιδί του και τελικά το είχε ξεχάσει στο κατάλυμα που διέμενε
Το παιδί θεωρήθηκε αγνοούμενο, αλλά η αλήθεια ήταν διαφορετική

Ψάθα: Συνελήφθη ο αδελφός αντιδημάρχου που παραβίασε φυλασσόμενο χώρο και προσέκρουσε στα συντρίμμια του ελικοπτέρου
Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, ο 49χρονος επιχείρησε να περάσει με το αυτοκίνητό του, από τον δρόμο για την Ψάθα

Μαρία Σιαμπάνου: Αυτόπτης μάρτυρας εξηγεί γιατί η ρεπόρτερ ξέσπασε σε γέλια την ώρα της φωτιάς
Ο μετεωρολόγος θέλησε να ξεκαθαρίσει την αλήθεια πίσω από το επίμαχο περιστατικό

Ελαιόλαδο: Νέο κύμα ανατιμήσεων απειλεί το φθινόπωρο
Αγρότες σε όλη την Ευρώπη προειδοποιούν για σημαντικές απώλειες παραγωγής σε δεκάδες καλλιέργειες, από το καλαμπόκι έως τα λαχανικά, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ελληνόκτητο πλοίο χτυπήθηκε στα στενά του Ορμούζ - Αγνοείται μέλος του πληρώματος
Το πλοίο έπλεε υπό σημαία Λιβερίας και το τελευταίο σήμα του καταγράφηκε στον κόλπο του Ομάν

Χανιά: Νεκρή σε χωράφι βρέθηκε η 75χρονη που αγνοούνταν
Την άτυχη ηλικιωμένη, η οποία αντιμετώπιζε προβλήματα άνοιας, εντόπισε τυχαία περαστικός στην περιοχή Νεροκούρου - τα αίτια θανάτου θα διερευνηθούν με νεκροψία.

Ψάθα: Συνελήφθη αδελφός αντιδημάρχου που παραβίασε τον αποκλεισμό στα συντρίμμια του ελικοπτέρου
Ο 49χρονος επιχείρησε να περάσει με το αυτοκίνητό του στον αποκλεισμένο χώρο του δυστυχήματος και τελικά ακούμπησε τα συντρίμμια, ενώ εκκρεμεί η έρευνα της ΔΑΟΕ για τον θάνατο των δύο χειριστών.

Drone κατέγραψε την καταστροφή που άφησε πίσω της η φωτιά στη Φωκίδα
Πρόκειται για τη φωτιά που ξεκίνησε το μεσημέρι της 1ης Αυγούστου σε δασική έκταση στο Σκάλωμα

Σκάφος αναψυχής στη Σκόπελο λεηλατούσε τον ελληνικό βυθό, η ΔΕΟΣ κατέσχεσε προστατευμένα κοράλλια αξίας 800.000 ευρώ
Από τον βυθό του Αιγαίου στα εργαστήρια της νότιας Ιταλίας - Πώς η ανάλυση κινδύνου της ΑΑΔΕ και τα ψηφιακά ίχνη αποκάλυψαν παράνομο φορτίο 800.000 ευρώ και την κομπίνα του «κόκκινου χρυσού»

Ριάνα: Η σέξι φωτογράφιση με κορμάκι για τη νέα σειρά εσωρούχων της «Savage X Fenty»
«Ακόμα και έξω υπάρχουν κανόνες» ανέφερε η Ριάνα στη λεζάντα της ανάρτησής της

Απίστευτες εικόνες στη Βραζιλία: Απόπειρα απαγωγής παιδιού στη μέση του δρόμου με ταξί
Το παιδί έκανε ποδήλατο σε έναν δρόμο του Σάο Πάολο όταν προσπάθησαν να το απαγάγουν

Φρίκη στο Λαύριο: Μητέρα εξανάγκαζε την κάτω των 12 ετών κόρη σε πορνογραφικές βιντεοκλήσεις με 56χρονο
Συνελήφθη 56χρονος στο Λαύριο, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα για υπόθεση γενετήσιων πράξεων και παρακολούθησης πορνογραφικών παραστάσεων ανήλικης κάτω των 12 ετών

«Made by… AI» – Τι αλλάζουν οι υποχρεωτικοί κανόνες της ΕΕ για τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης
Οι διατάξεις του νόμου της ΕΕ σχετικά με τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης είναι σε ισχύ από την Κυριακή, καθιστώντας τις Βρυξέλλες τον κορυφαίο ρυθμιστικό φορέα στον κόσμο στον τομέα της AI - Τι αλλάζει;

«Ε όχι κι έτσι βρε Μαρίες»: Για παρασκηνιακές εντολές και σκοτεινά πρόσωπα καταγγέλλει Καρυστιανού και Γρατσία στέλεχος του κόμματος
Ο επικοινωνιολόγος Ηλίας Μιχάλας αναφέρεται στην «εντελώς ανάποδη στρατηγική» που ακολουθεί η «Ελπίδα για τη Δημοκρατία»

Ναύπλιο: Αγρια ληστεία μετά φόνου ο θάνατος του ψυχολόγου - Τι υποστηρίζουν οι δύο συλληφθέντες
Τα ευρήματα των αστυνομικών ερευνών στην Αργολίδα για τον θάνατο του 59χρονου

Humanity Greece: Έκκληση στήριξης για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές
Οι εθελοντές της οργάνωσης βρίσκονται ήδη στα πύρινα μέτωπα διανέμοντας ανθρωπιστική βοήθεια σε οικογένειες που έχασαν τα πάντα.

Νεκρός ανασύρθηκε 32χρονος από φαράγγι στον Όλυμπο
Ο άνδρας βούτηξε σε μία βάθρα και φέρεται να υπέστη ανακοπή με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του

Νέες πυρκαγιές σε Κιλκίς, Πιερία, Πύλο - Μεγάλη μάχη στη Δυτική Αττική
Μάχη με τις φωτιές συνεχίζουν να δίνουν για ένα ακόμη 24ωρο οι πυροσβέστες

Νέες εξελίξεις στην υπόθεση του 59χρονου που εντοπίστηκε νεκρός στην Κάντια Αργολίδας – Συνελήφθησαν δύο άτομα για ανθρωποκτονία
Πρόκειται για δύο άτομα ηλικίας 20 και 24 ετών

Κληρώσεις ΑΕΚ, Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκού και ΟΦΗ: Ώρες και πιθανοί αντίπαλοι στα playoffs
Τρεις κληρώσεις για Champions League, Europa League και Conference League πραγματοποιούνται σήμερα στη Νιόν - οι ελληνικές ομάδες μαθαίνουν τους επόμενους αντιπάλους τους.

«Μπλε» ταυτότητες: Τέλος εποχής - Τι αλλάζει από σήμερα
Οι παλαιού τύπου ταυτότητες παύουν να γίνονται δεκτές ως ταξιδιωτικά έγγραφα για τη Ζώνη Σένγκεν - Αναλυτικά η διαδικασία έκδοσης της νέας ταυτότητας μέσω της πλατφόρμας id.gov.gr.

Ναύπλιο: Νεκρός εντοπίστηκε ο 58χρονος ψυχολόγος που αγνοούνταν – Δύο συλλήψεις
Η σορός του άνδρα βρέθηκε σε προχωρημένη σήψη, σε σημείο αρκετά μακριά από την περιοχή όπου είχαν εντοπιστεί τις προηγούμενες ημέρες το όχημά του

Αγέλη τσακαλιών εντοπίστηκε στην Θέρμη της Θεσσαλονίκης
Ζητείται αυξημένη προσοχή τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες, ιδιαίτερα σε πιο απομονωμένα σημεία και για όσους κυκλοφορούν με κατοικίδια

Εργατικό ατύχημα για 25χρονη στη Θεσσαλία: Το δεξί χέρι της εγκλωβίστηκε σε μηχάνημα, ακρωτηριάστηκαν δείκτης και αντίχειρας
Η νεαρή μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΚΑΤ της Αθήνας προκειμένου να υποβληθεί σε εγχείρηση συγκόλλησης των δύο δαχτύλων

«Κόκκινος» συναγερμός Μαρουσάκη: Οι δύο παράγοντες που ευνοούν την εξάπλωση της πυρκαγιάς
Πώς θα κινηθούν οι άνεμοι τις επόμενες ώρες

Θεσσαλονίκη: Αγριος ξυλοδαρμός υπαλλήλου σε ψιλικατζίδικο, συνελήφθησαν δυο άτομα
Ο τραυματίας μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και νοσηλεύεται

Πύρινος ανεμοστρόβιλος στο Κανδήλι Μεγάρων – Δείτε βίντεο από το επικίνδυνο φαινόμενο
Αυτό το επικίνδυνο φυσικό φαινόμενο δημιουργείται κατά τη διάρκεια μεγάλων δασικών πυρκαγιών και αποτελείται από φλόγες, στάχτη και θερμές αέριες μάζες










