Την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προκάλεσαν τα πρόσφατα περιστατικά βίας κατά ζώων συντροφιάς, καθώς με εγκύκλιο της ζητεί αυστηρή τήρηση του νόμου ώστε να συλλαμβάνονται και να οδηγούνται στο Αυτόφωρο οι υπεύθυνοι στις περιπτώσεις κακοποίησης και σκληρής συμπεριφοράς.
Η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Όλγα Σμυρλή με την επίμαχη εγκύκλιο ζητεί από τους εισαγγελείς όλης της χώρας να κινείται η άμεσα αυτόφωρη διαδικασία υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσης εποπτείας για την τήρηση του νόμου σε κάθε περίπτωση κακοποίησης, σκληρής συμπεριφοράς και αξιώτικής αντιμετώπισης των ζώων.
Η εγκύκλιος έρχεται την ώρα που ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης έχει εξαγγείλει αυστηροποίηση της νομοθεσίας με μετατροπή του αδικήματος για την κακοποίηση των ζώων από πλημμέλημα σε κακούργημα.
Ολόκληρη η εγκύκλιος έχει ως εξής:
ΘΕΜΑ : Ζητήματα σχετικά με την προστασία των ζώων
Με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων μου, ως αρμόδιας για την εποπτεία και τον συντονισμό του έργου των υπεύθυνων Εισαγγελέων, σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος, προστασίας δημοσίων κτημάτων, ασφαλείας και υγιεινής των εργαζομένων και προστασίας ζώων, αλλά και με αφορμή του ότι σημειώνονται κατά καιρούς και πρόσφατα, πράξεις κακοποίησης και βασανισμού ζώων, σας υπενθυμίζω την τήρηση προηγούμενων σχετικών εγκυκλίων μας με αριθμ. 8/2013, 4/2014 και 2/2020 και σας επισημαίνω τα ακόλουθα :
Να επιμελείσθε για την τήρηση των διατάξεων του Ν. 4039/2012, όπως ισχύει, δίνοντας σχετικές παραγγελίες στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα, να εντείνουν τις ενέργειες τους και την προσοχή τους, για την διαπίστωση συμπεριφορών εκ μέρους των πολιτών, που εμπίπτουν στις διατάξεις του ως άνω νόμου, να επιλαμβάνονται άμεσα και να ενεργούν επειγόντως, όταν περιέρχονται σε αυτούς αναφορές, μηνύσεις, πληροφορίες .αναρτήσεις στο διαδίκτυο , καταγγελίες κ.λ.π., για παραβάσεις των διατάξεων του ως άνω νόμου και ιδιαιτέρως για περιπτώσεις βασανισμού και κακοποίησης ζώων και για περιπτώσεις μη τήρησης των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, που ορίζονται στο άρθρο 5 του ως άνω νόμου, και ειδικά που αφορούν την μη τήρηση των κανόνων ευζωίας του ζώου, όπως περιγράφονται στην περίπτωση β’ του άρθρου 1 του ως άνω νόμου.
Επίσης να παραγγείλετε στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα να σας ενημερώνουν, για τις διαπιστώσεις και τις ενέργειές τους και να ζητούν σε περίπτωση ανάγκης την συνδρομή σας.
Οι Εισαγγελείς Πρωτοδικών θα πρέπει να ακολουθούν την αυτόφωρη διαδικασία (άρθρ.417 επ. Κ.Π.Δ.), εφόσον συντρέχουν οι όροι, όταν διαπιστώνονται παραβάσεις, που προβλέπονται στο άρθρο 16 του ως άνω νόμου, ειδικά περιπτώσεις βασανισμού, κακοποίησης, κακής και βάναυσης μεταχείρισης οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ' αυτού, ιδίως δηλητηρίαση, κρέμασμα, πνιγμός, κάψιμο, σύνθλιψη και ακρωτηριασμός.
Να επιστήσετε την προσοχή, στις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων της περιφέρειάς σας, για την τήρηση των υποχρεώσεών τους, για την περισυλλογή και διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς, όπως αυτές ειδικότερα ορίζονται στο άρθρο 9 του ως άνω νόμου.
Επίσης να θέτετε σε εφαρμογή τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις των παραγράφων 1, 2 του άρθρου 19 του ως άνω νόμου, σχετικά με την αρμοδιότητά σας, εφ’ όσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις, δηλαδή κατόπιν εντολής σας, να αφαιρείται προσωρινά ή οριστικά το ζώο συντροφιάς ή ζώο άλλης κατηγορίας, από την κατοχή του παραβάτη των διατάξεων του άρθρου 5 παράγραφ. 1 περιπτώσεις α', β' και γ' και του άρθρου 16 του ίδιου νόμου και το ζώο να παραδίνεται στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων του αρμόδιου Δήμου ή σε ενδιαφερόμενη φιλοζωική εταιρεία ή σωματείο. Αν δε η μεταχείριση του ζώου είναι ιδιαίτερα σκληρή και βάναυση και προκάλεσε ιδιαίτερο πόνο ή φόβο στο ζώο, την οριστική αφαίρεση και με διάταξή σας, να απαγορεύετε την απόκτηση άλλου ζώου από τον παραβάτη. Εφόσον δε κρίνετε σκόπιμο, όταν επιλαμβάνεσθε δημοσιεύματος ή καταγγελίας, με επιτόπια αυτοψία, να διαπιστώνετε τις συνθήκες, που επικρατούν σε οποιοδήποτε καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς ή εκτροφείο και αν αυτές δεν είναι σύμφωνες με τα οριζόμενα στο άρθρο 9 του ως άνω νόμου και στις ειδικές διατάξεις, που διέπουν τη λειτουργία τους, με προσωρινή διάταξή σας, να καθορίζετε τα μέτρα που πρέπει να λάβει ο ιδιοκτήτης του καταφυγίου ή εκτροφείου και το χρονικό διάστημα εντός του οποίου πρέπει να συμμορφωθεί.
Επισημαίνεται δε η σημασία και η σοβαρότητα των ως άνω θεμάτων που αφορούν στην προστασία των ζώων και η ιδιαίτερη επιμέλεια των αρμοδίων αρχών, για την αποτροπή περιπτώσεων κακοποίησης και βασανισμού ζώων, δεδομένου ότι συνδέεται η εκδήλωση αυτών των φαινομένων άμεσα και με την γενικότερη εκδήλωση εγκληματικότητας, αφού η σχέση κακοποίησης ζώων ειδικά με την παιδική κακοποίηση και όχι μόνο, είναι γνωστή και τεκμηριωμένη, από αρκετά χρόνια. Ειδικά στις ΗΠΑ τα εγκλήματα κατά των ζώων διερευνούνται με μεγάλη προσοχή και χρησιμοποιούνται ως εργαλείο ανίχνευσης κακοποίησης παιδιών και άλλων ευάλωτων ατόμων. Εξάλλου τα σχετικά θέματα αναφέρθηκαν σε επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Κύκλος βίας - Παιδική κακοποίηση» που οργάνωσε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από κοινού με την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία στις 26 - 28 Σεπτεμβρίου 2017, στην οποία μεταξύ άλλων συμμετείχαν ανώτατοι Εισαγγελικοί Λειτουργοί και Αξιωματικοί της Αστυνομίας Πολιτειών των ΗΠΑ.
Τέλος να μας ενημερώνετε για παραβάσεις του ως άνω νόμου κατά τα παραπάνω αναφερόμενα και ιδιαίτερα για πράξεις κακοποίησης και βασανισμού ζώων στην περιφέρεια αρμοδιότητας σας και για τις ενέργειές σας.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr/society/arthro/6739330/sto-aytoforo-osoi-kakopoioyn-zoa
Απάτη με τεχνητή νοημοσύνη: Ζευγάρι επιχείρησε να αποφύγει την πληρωμή λογαριασμού εκατοντάδων ευρώ σε εστιατόριο
Το περιστατικό στο εστιατόριο και οι προηγούμενες περιπτώσεις απάτης με χρήση AI

Παραλία της Χαλκιδικής: Ξηλώθηκαν 100 ξαπλώστρες και ομπρέλες – Είχαν κάνει κατάληψη παραθεριστές
Προηγήθηκε ανακοίνωση του δήμου που καλούσε πολίτες και παραθεριστές να απομακρύνουν οι ίδιοι ομπρέλες, ξαπλώστρες και κάθε είδους εξοπλισμό

Πέθανε ο ακαδημαϊκός, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς
Mία από τις εμβληματικότερες φυσιογνωμίες των ελληνικών κοινωνικών και πολιτικών επιστημών

Σύνταξη για ανηλίκους ενέκρινε ευρωπαϊκή χώρα: Έως 2.200€ μέχρι τα 18
Από την ηλικία των έξι ετών ξεκινά η διαδρομή προς τη σύνταξη

Ελικόπτερο στη Σίφνο: Ποιο ήταν το ζευγάρι που σκοτώθηκε – Ταξίδευαν στην Ελλάδα για το μήνα του μέλιτος
Ο Αλεξάντερ Κρόμι, αντιπρόεδρος στην Blackstone, και η Μαρί Έμπερτ, ζευγάρι γύρω στα 30 από το Λονδίνο, είχαν ναυλώσει ιδιωτικό ελικόπτερο για να φτάσουν στη Σίφνο

Βρήκε παλιά κλήση στο κινητό της και τη χτύπησε ενώ κοιμόταν - Καταγγελία που οδήγησε 36χρονο στη φυλακή
Η νεαρή μητέρα φέρεται να ανέφερε ότι κακοποιείται εδώ και 5 χρόνια, χωρίς όμως ποτέ να έχει καταφύγει στις Αστυνομικές Αρχές

Πόρτο Ράφτη: Ανδρας 58 ετών βρέθηκε νεκρός σε παραλία
Η νοσηλεύτρια της πλαζ Αυλακίου ήταν η πρώτη που έσπευσε να προσφέρει βοήθεια στον 58χρονο

Πέθανε ο δημοσιογράφος Γιάννης Τζούστας σε ηλικία 69 ετών
Ο δημοσιογράφος Γιάννης Τζούστας κάλυπτε για χρόνια το αθλητικό ρεπορτάζ

Βούλα: Βίντεο ντοκουμέντο από τη σφοδρή σύγκρουση ταξί με μηχανή – Σε κρίσιμη κατάσταση ο 39χρονος
Ο οδηγός του επαγγελματικού οχήματος επιχείρησε να κάνει αναστροφή, παρασύροντας τον δικυκλιστή που διακομίστηκε βαρύτατα τραυματισμένος στο νοσοκομείο.

ΗΠΑ: Πανικόβλητη οδηγός από έντομο βγήκε στο αντίθετο ρεύμα και σκότωσε δύο μοτοσικλετιστές
Η γυναίκα έσκυψε προσπαθώντας να αποφύγει το έντομο και το όχημά της πέρασε στην αντίθετη λωρίδα

Θρίλερ στην στην Αχαΐα: Ανδρας εντοπίστηκε νεκρός στην αυλή του σπιτιού του, φέρει τραύμα από κυνηγετικό όπλο
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 45χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του

Τι συνέβη στον Μουσιάλα; Η κατάρρευση που «πάγωσε» τη Μπάγερν Μονάχου – Τα νεότερα για τον νεαρό άσο
Ο Γερμανός άσος κατέρρευσε λίγο μετά το γκολ του, στο φιλικό με αντίπαλο τη Λειψία, προκαλώντας έντονη ανησυχία – Τα νεότερα για την κατάσταση της υγείας του

Οδηγούσε ανάποδα στην Αθηνών - Κορίνθου ηλικιωμένη - Σοκαριστικό νέο βίντεο - Γλίτωσε αναβάτης μηχανής
Απίστευτο περιστατικό σε κλειστό αυτοκινητόδρομο

Παροχές αντί μισθού: Το «κόλπο» που αλλάζει τις αμοιβές στις ελληνικές επιχειρήσεις
Κοινωνικοί εταίροι ζητούν αύξηση του αφορολόγητου ορίου της κάρτας σίτισης από τα 6 στα 10 ευρώ ημερησίως, καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες προτιμούν παροχές αντί αυξήσεων.

Επιστήμονες προειδοποιούν για την Θεσσαλία: Το νερό κάτω από τα χωράφια λιγοστεύει επικίνδυνα
Η διαρκής πτώση του υδροφόρου ορίζοντα, η εξάντληση των υπόγειων υδάτων και η ανορθολογική διαχείριση του αρδευτικού νερού δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για το περιβάλλον, την αγροτική παραγωγή και την οικονομία της περιοχής

Σεισμός 7,7 Ρίχτερ στην Ινδονησία: Η θάλασσα «τραβήχτηκε» πριν χτυπήσουν τα κύματα - Δείτε βίντεο
Ο ισχυρότερος σεισμός στη χώρα από το 2022 άφησε πίσω του 51 νεκρούς, 113 τραυματίες και πάνω από 1.300 κατεστραμμένα σπίτια στο Φλόρες.

«Γύριζε γύρω από τον εαυτό του και έπεσε» – Συγκλονιστική μαρτυρία για τη συντριβή του ελικοπτέρου στη Σίφνο
Το μονοκινητήριο αεροσκάφος που είχε απογειωθεί από το Μαρκόπουλο, παρουσίασε μηχανική βλάβη και τυλίχθηκε στις φλόγες ελάχιστα μέτρα πριν το ελικοδρόμιο.

Τραγωδία στη Σίφνο: Νεκροί τρεις επιβαίνοντες σε συντριβή ιδιωτικού ελικοπτέρου
Ανάμεσα στα θύματα νιόπαντρο ζευγάρι Βρετανών τουριστών που βρισκόταν στο νησί για το γαμήλιο ταξίδι του, ενώ ο χειριστής ήταν Έλληνας απόστρατος της Αεροπορίας Στρατού.

Ηλικιωμένος δέχθηκε επίθεση από μετανάστη που τον βίαζε επί 20 λεπτά έξω από ναό - «Ήθελα να τον βοηθήσω»
Ο 33χρονος Μπρούκε Ντσεαλιάνε κρίθηκε ένοχος για αρπαγή και σeξουαλική κακοποίηση ηλικιωμένου σε αύλειο χώρο εκκλησίας - «Ήταν μεθυσμένος και ήθελα να τον βοηθήσω», δήλωσε

Βγήκε για βόλτα και ανακάλυψε θησαυρό 900 ετών: Πάνω από 2.150 ασημένια νομίσματα κρυμμένα σε πήλινο δοχείο
Κρυμμένος σε εποχή πολιτικής αναταραχής, ένας πλούτος ασύλληπτος για απλό άνθρωπο

Οχήματα στην ΕΕ: Νέοι κανόνες τίθενται σε ισχύ - Δείτε τι αλλάζει από εδώ και πέρα
Στην Ευρώπη, 10 έως 12 εκατομμύρια οχήματα φτάνουν κάθε χρόνο στο τέλος της ζωής τους και καταλήγουν να αντιμετωπίζονται ως απόβλητα

Η Βίκυ Λέανδρος έκλεισε το Sani Festival 2026 σε μια ιστορική συναυλία στον Λόφο της Σάνης
Κατάμεστος ο Λόφος της Σάνης το βράδυ του Σαββάτου 15 Αυγούστου, με έκπληξη τη συμμετοχή της Αθηνάς Ανδρεάδη

Ιός Δυτικού Νείλου: Ποιες περιοχές της Αττικής έχουν τα περισσότερα κρούσματα – Ποια συμπτώματα πρέπει να προσέξουμε
Ποιοι εμφανίζουν συμπτώματα και τι ακολουθεί μετά από το τσίμπημα κουνουπιού

Τουρκία: Φρίκη με γυναίκα που μαχαιρώθηκε και έπεσε από τον 5ο όροφο - Ο δράστης ομολόγησε σε βίντεο
Ο δράστης είχε μπει σε αμόκ και, αφού την πέταξε από τον 5ο όροφο, έριξε πάνω της βαριά αντικείμενα

Γαλλίδα TikToker βρέθηκε νεκρή - Απανθρακωμένο το γυμνό της σώμα σε αμπελώνες
Έρευνα για φόνο ξεκίνησαν οι γαλλικές αρχές

Στο νοσοκομείο 27χρονη που ξυλοκοπήθηκε από τον πρώην σύντροφό της στη Θεσσαλονίκη
Ο 29χρονος πρώην σύντροφός της φέρεται να ισχυρίστηκε ενώπιον των αστυνομικών ότι είχαν έναν έντονο λεκτικό καβγά και αρνήθηκε ότι την ξυλοκόπησε

Η δίκη που μπορεί να αλλάξει για πάντα το Facebook και το Instagram
30 αμερικανικές πολιτείες διεκδικούν αποζημιώσεις που ξεπερνούν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια

Η πόλη που «νίκησε» τον σεισμό των 7,4 Ρίχτερ στην Κολομβία: Το παράδειγμα της Αρμενίας, όπου δεν υπήρξε ούτε ένας νεκρός
Το 1999 σχεδόν 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και το 60% των κτιρίων καταστράφηκε – 27 χρόνια μετά, ο σεισμός των 7,4 Ρίχτερ δεν γκρέμισε ούτε ένα κτίριο στην «Πόλη του Θαύματος», βασικό πυλώνα της ζώνης παραγωγής καφέ στην Κολομβία

Ανησυχία στο ΝΑΤΟ για τις μυστικές βάσεις drones - καμικάζι του Πούτιν: Η Βαρσοβία μέσα στην εμβέλειά τους
Έρευνα των Telegraph φέρνει στο φως νέες ρωσικές εξέδρες εκτόξευσης drones στα σύνορα με Λευκορωσία και Ουκρανία - Τα μη επανδρωμένα της Μόσχας φτάνουν έως και τα 1.000 χιλιόμετρα εμβέλεια

Απειλή του Ιράν κατά Τραμπ τη μέρα λήξης της συμφωνίας: «Θα σου σπάσουμε τα πόδια»
«Ο εχθρός πρέπει να ξέρει ότι δεν μπορεί να μας αιφνιδιάσει· αντίθετα, εμείς είμαστε αυτοί που θα του επιφυλάξουμε στρατηγικές εκπλήξεις», ανέφερε ο ταξίαρχος Γιαντολάχ Τζαβανί

Αγριο επεισόδιο στη Γαστούνη: Εισβολή στο Αστυνομικό Τμήμα Πηνειού για την απελευθέρωση προσαχθέντα
Η ομάδα των ατόμων προκάλεσε εκτεταμένες φθορές στο κτίριο τα ξημερώματα της Κυριακής, ερχόμενη σε σφοδρή σύγκρουση με τους αστυνομικούς της βάρδιας.

Ηράκλειο: Απίστευτο περιστατικό με γύπα που καθήλωσε αεροπλάνο πριν την απογείωση
Οι πυροσβέστες επιστρατεύτηκαν προκειμένου να απομακρύνουν με ασφάλεια το μεγαλόσωμο πτηνό από το αεροσκάφος.

Ζαπορίζια: Το πλάνο που δείχνει την Κολομβιανή μισθοφόρο Ντανιέλα Ζαπάτα να παραδίδεται σε στρατιώτες της Ρωσίας
Σχεδόν οι μισοί ξένοι μαχητές στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας είναι Κολομβιανοί υπήκοοι

Καιρός: Υποχωρούν τα μελτέμια και «σκαρφαλώνει» η θερμοκρασία - Πού θα «χτυπήσει» 38άρια
Η αναλυτική πρόγνωση της ΕΜΥ για τις επόμενες ημέρες και οι περιοχές που θα καταγράψουν τις υψηλότερες τιμές στον υδράργυρο.

ΔΕΘ: Τι περιλαμβάνει το μεγάλο πακέτο παροχών των 2 δισ. ευρώ - Ποιους αφορά
Η κυβέρνηση οριστικοποιεί τις εξαγγελίες με το βλέμμα στις κάλπες του 2027, δίνοντας έμφαση σε στοχευμένες ελαφρύνσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους και ευάλωτες ομάδες.

Θεσσαλονίκη: Ξυλοκόπησαν 60χρονο για τη δυνατή μουσική και επιτέθηκαν σε αστυνομικούς
Το επεισόδιο στον Φοίνικα κατέληξε σε πέντε συλλήψεις, ενώ κατά τη συμπλοκή τραυματίστηκε ένας αστυνομικός και προκλήθηκαν ζημιές σε περιπολικό.

Μυστικό σχέδιο του Ιράν αποκαλύπτει η WSJ: Αξιοποίησε την 60ημερη εκεχειρία για να προετοιμάσει νέο πόλεμο
Οι σκληροπυρηνικοί της Τεχεράνης είχαν αποφασίσει σχεδόν από την αρχή της εκεχειρίας που προέβλεπε το Μνημόνιο Κατανόησης, να την παραβιάσουν - Τι αποκαλύπτουν οι αραβικές μυστικές υπηρεσίες

Περού: Βίντεο σοκ από τη στιγμή της εν ψυχρώ εκτέλεσης δικηγόρου μέσα σε εστιατόριο
Κάμερα ασφαλείας κατέγραψε καρέ καρέ τον δράστη να πυροβολεί εξ επαφής τη νεαρή μητέρα την ώρα που γευμάτιζε με την παρέα της.

Σε ισχύ νέο απαγορευτικό απόπλου σε Ραφήνα και Λαύριο ανήμερα της Παναγίας
Οι θυελλώδεις βοριάδες που φτάνουν τοπικά τα 9 μποφόρ στο Αιγαίο προκάλεσαν νέες ακυρώσεις δρομολογίων, ταλαιπωρώντας τους ταξιδιώτες του Δεκαπενταύγουστου.

Στέφανος Μάνος: Έφυγε από τη ζωή ο πρώην υπουργός και ιδρυτής των «Φιλελευθέρων» σε ηλικία 87 ετών
Σε ηλικία 87 ετών πέθανε ο πολυετής βουλευτής και υπουργός, μία από τις πιο αμφιλεγόμενες φωνές του φιλελεύθερου χώρου στην Ελλάδα.










