Την ψηφιοποίηση των αδειών γάμου και βάφτισης προγραμματίζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ από την ερχόμενη Τρίτη (9/6), μέσω του gov.gr θα αρχίσουν να εκδίδονται ψηφιακά και ληξιαρχικά πιστοποιητικά.
Η αρχή θα γίνει με τα πιστοποιητικά γέννησης, οικογενειακής κατάστασης και ιθαγένειας, ενώ αναμένονται κι άλλα πέντε. Τα πιστοποιητικά σε αριθμούς μεταφράζονται σε 6.600.000 επισκέψεις σε ληξιαρχεία και δημοτολόγια το χρόνο. Αυτές οι δράσεις εντάσσονται στο γενικότερο σχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ελάφρυνση των οικογενειών και την άμεση εξ αποστάσεως εξυπηρέτησή τους όσον αφορά σε πιστοποιητικά ή έγγραφα που χρειάζονται.
Έπειτα από την πρωτοβουλία πρώτον, για ψηφιακή δήλωση γέννησης του βρέφους στα μαιευτήρια που λειτουργεί από το Φεβρουάριο, αλλά και δεύτερον για τις αιτήσεις εγγραφής στα δημόσια νηπιαγωγεία που υποβλήθηκαν ψηφιακά μέσω της gov.gr (από 15 Μαΐου έως τις 30 Μαΐου, υπολογίζεται ότι έγιναν περίπου 100.000 αιτήσεις για εγγραφή) έρχεται μια νέα πρωτοβουλία του υπουργείου μέσα από το νομοσχέδιο με τίτλο «Επιτάχυνση και απλούστευση της ενίσχυσης οπτικοακουστικών έργων, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις», που έχει βγει στη διαβούλευση.
Πρόκειται για την διάταξη που ορίζει την αλλαγή της διαδικασίας για την αποζημίωση από τις ειδικές θεραπείες, εργοθεραπεία και λογοθεραπεία. Έως τώρα, οι γονείς για κάθε θεραπεία πηγαίνουν και στήνονται στην ουρά, προσκομίζοντας συνεχώς έγγραφα και αποδείξεις προκειμένου να εισπράττουν τα χρήματα που δίνουν. Στο εξής, αυτό θα γίνεται ψηφιακά. Σημειώνεται ότι την μέχρι τώρα διαδικασία ακολουθούσαν σχεδόν 100.000 οικογένειες.
Ηλεκτρονική αίτηση και υποβολή εγγράφων για αποζημίωση ειδικών θεραπειών
Σύμφωνα με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η υποβολή της αίτησης και όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την αποζημίωση δαπανών για τις ειδικές θεραπείες παιδιών και εφήβων, που διενεργούνται από ιδιώτες παρόχους ειδικής αγωγής μη συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, να πραγματοποιείται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης. (gov.gr) H υποβολή της αίτησης και όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών μπορεί να πραγματοποιείται και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.).
Όπως ορίζεται από το σχετικό άρθρο, οι απαιτούμενες υπεύθυνες δηλώσεις μπορούν να συντάσσονται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, ενώ το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης είναι αρμόδιο για τη διαλειτουργικότητα των επιμέρους μητρώων των φορέων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Τέλος, όπως αναφέρεται, η εκκαθάριση των σχετικών δαπανών διενεργείται από τα αρμόδια όργανα του ΕΟΠΥΥ, στο πλαίσιο των λειτουργικών σκοπών του, όπως αυτοί προβλέπονται στις κείμενες διατάξεις, σύμφωνα με την ηλεκτρονική αίτηση και τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται σε ψηφιακή μορφή στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης. Για την εκκαθάριση και ενταλματοποίηση των ανωτέρω δαπανών των δικαιούχων περίθαλψης υποβάλλονται μηνιαίως τα εξής δικαιολογητικά: α) ηλεκτρονικό τιμολόγιο του παρόχου ή ψηφιακό αντίγραφο του υπογεγραμμένου πρωτότυπου τιμολογίου και β) ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση, με την οποία δηλώνονται η ακρίβεια του συνόλου των υποβληθέντων στοιχείων και το γεγονός ότι το σύνολο των υποβληθεισών πράξεων και υπηρεσιών εκτελέσθηκαν σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας και βεβαιώνεται η ανάληψη υποχρέωσης του δικαιούχου περίθαλψης για ασφαλή τήρηση του φυσικού αρχείου για χρονικό διάστημα δέκα (10) ετών και προσκόμισή του στον Οργανισμό, εφόσον ζητηθεί. Τα δικαιολογητικά τηρούνται σε φυσική μορφή από τους δικαιούχους περίθαλψης και τίθενται στη διάθεση του Οργανισμού οποτεδήποτε ζητηθούν, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Ο υπεύθυνος τήρησης του φυσικού αρχείου του προηγούμενου εδαφίου γνωστοποιείται στον Οργανισμό και στην υπηρεσία Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: http://www.kathimerini.gr/1081741/article/epikairothta/ellada/yhfiaka-prosexws-oi-adeies-gamoy-kai-vaftishs
ΗΠΑ: Παραδέχτηκαν για πρώτη φορά ότι έχουν όπλα στο Διάστημα – Φόβοι για κλιμάκωση
Ο υπουργός Πολεμικής Αεροπορίας Τρόι Μάινκ αποκάλυψε πως υπάρχει «υλικό έτοιμο για πτήση» για τους διαστημικούς αναχαιτιστές του προγράμματος «Χρυσός Θόλος»

Θεσσαλονίκη: Νεκρός άνδρας ανασύρθηκε από τον Θερμαϊκό στο Ποσειδώνιο
Ο άνδρας παραμένει αγνώστων στοιχείων, ενώ το Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης διέταξε νεκροψία-νεκροτομή για τα αίτια του θανάτου.

Noah Segsy: Πέθανε στα 22 του στην Κύπρο ο γνωστός δημιουργός του OnlyFans
Ο Γερμανός δημιουργός περιεχομένου για ενηλίκους Riccardo Staudt, γνωστός ως Noah Segsy, ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από πισίνα στο Παραλίμνι. Η νεκροτομή έδειξε πνιγμό, ενώ οι ακριβείς συνθήκες του θανάτου του εξακολουθούν να ερευνώνται.

Αποφυλακίστηκε ο Ηλίας Κασιδιάρης: «Επιστρέφω στην πρώτη γραμμή των εθνικών αγώνων»
Ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής εξήλθε από τις φυλακές Δομοκού και προανήγγειλε την ίδρυση ή συμμετοχή σε νέο πολιτικό σχηματισμό.

Μαρουσάκης: Επικίνδυνη κακοκαιρία σήμερα στα νότια - Προσοχή στην Αττική το απόγευμα
Ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό περνά γύρω από την Κρήτη με αυξημένο κίνδυνο πλημμυρών σε Πελοπόννησο, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα έως την Πέμπτη.

Ρωσική φρεγάτα εκτοξεύει φωτοβολίδες σε δανέζικο ελικόπτερο – «Απαράδεκτο», λέει η Δανία
Ο Δανός υπουργός Εξωτερικών Λαρς Λόκε Ράσμουσεν κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή για εξηγήσεις μετά το επεισόδιο σε διεθνή ύδατα ανοικτά των δανέζικων ακτών.

Κηδεία Γιώργου Μαζωνάκη: Σκαρφάλωσαν σε μνήματα στο Γ` Νεκροταφείο για να βλέπουν και τα έσπασαν
Δύο ή τρία άτομα βρέθηκαν πάνω στα μνήματα, τα οποία δεν άντεξαν το βάρος και την πίεση

Δημήτρης Νατσιός: «Πετάξαμε τη μάνα έξω από το σπίτι - Δεν είναι χειραφέτηση, είναι σκλαβιά»
Ο πρόεδρος της Νίκης απέδωσε τα χαμηλά αποτελέσματα της PISA και το δημογραφικό πρόβλημα στην εργασία των μητέρων εκτός σπιτιού.

Τηλεφωνικές απάτες με AI: Κλωνοποιούν τη φωνή σου και παγιδεύουν την οικογένειά σου
Η Ελληνική Αστυνομία προειδοποιεί για τη νέα μέθοδο των επιτήδειων, οι οποίοι χρησιμοποιούν σύντομα ηχητικά αποσπάσματα για να στήσουν πειστικές οικογενειακές παγίδες.

Πρώην CEO της Google: Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να γίνει «πολύ χειρότερος»
Ο πρώην CEO της Google προειδοποιεί για την ταχύτατη τεχνολογική κάλυψη της Ρωσίας και τη χρήση αυτόνομων οπλικών συστημάτων.

Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν για πρώτη φορά ότι διαθέτουν διαστημικό όπλο σε τροχιά
Ο υπουργός Πολεμικής Αεροπορίας Τρόι Μέινκ συνέδεσε το νέο όπλο με το αμυντικό σύστημα «Χρυσός Θόλος» απέναντι στις ρωσικές και κινεζικές διαστημικές απειλές.

Γιώργος Μαζωνάκης: Κατασχέθηκε χρηματοκιβώτιο από το σπίτι του – Η αντίδραση της οικογένειας
Οι Αρχές προχώρησαν σε έλεγχο της κατοικίας στο πλαίσιο των ερευνών, με τους συγγενείς να εκφράζουν την έντονη διαφωνία τους για την παραβίαση των προσωπικών του αντικειμένων.

Κέρκυρα: Προφυλακίστηκε ο 51χρονος για τη σεξουαλική κακοποίηση της 8χρονης εγγονής του
Η 28χρονη μητέρα του παιδιού κατέθεσε ότι ο ίδιος την κακοποιούσε σεξουαλικά και εκείνη ως ανήλικη στην Αλβανία, όπου είχε εκτίσει και δύο ποινές φυλάκισης.

Ο Θανάσης Αυγερινός σχολιάζει τις εικόνες στο ιατρείο που πέθανε ο Γιώργος Μαζωνάκης – Οι μπηχτές στη Μαρία Καρυστιανού
Ο Θανάσης Αυγερινός ολοκλήρωσε την ανάρτησή του με τη φράση «Ακόμη τρέχω...»

Πρόβα πολέμου: Η Γερμανία στέλνει στρατό στα ανατολικά υπό τον φόβο ρωσικού χτυπήματος
Η Γερμανία σχεδιάζει μόνιμη παρουσία 4.800 στρατιωτών στη Λιθουανία έως το 2027, ενώ ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς μιλά για «καθοριστικές εβδομάδες» για την Ευρώπη.

Γιώργος Μαζωνάκης: Ο ταξιτζής που τον μετέφερε στο ιατρείο του Κολωνακίου έλυσε τη σιωπή του
«Έφυγε και για την οικογένειά του και για εμάς», είπε ο οδηγός ταξί που κατέθεσε στην αστυνομία όσα είδε έξω από το ιατρείο του Κολωνακίου.

Πανικός σε πτήση: Γυναίκα γδύθηκε εντελώς και προέβη σε άσεμνες πράξεις μπροστά σε άλλους επιβάτες
Το περιστατικό σημειώθηκε σε πτήση από τη Βαλτιμόρη προς το Μαϊάμι, μόλις ημέρες μετά από άλλο επεισόδιο σε πτήση της ίδιας εταιρείας.

Προσωρινά ελεύθερος ο 41χρονος που κατηγορείται ότι βίασε 9χρονη στον Αλμυρό Βόλου, «έχει υποστεί bullying» λένε οι συνήγοροί του
Ο κατηγορούμενος που φέρεται να θώπευσε την ανήλικη στο μπάνιο του σπιτιού της κατηγορείται για βιασμό, ενώ του επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος απαγόρευσης προσέγγισης της ανήλικης

ΗΠΑ: Τι συμβαίνει φέτος με την ιλαρά; Τρίτος θάνατος στην Πενσυλβάνια από επιπλοκές
Η 40χρονη γυναίκα πέθανε το Σάββατο, όπως ανέφερε ο ιατροδικαστής της κομητείας Τζέφερσον, Γκρεγκ Φουρλόγκ

Συναγερμός για την τιμή του πετρελαίου - Η Σαουδική Αραβία «στερεύει»
Η παραγωγή αργού πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1990, ενώ αναβλήθηκε κρίσιμη συνάντηση των Κρατών του Κόλπου με το Ιράν για τα Στενά του Ορμούζ.

Νέα πρόκληση από την Τουρκία για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας: «Η Ελλάδα διέπραξε σφαγές και καταστροφές»
«Η ιστορία δεν παραγράφεται ούτε παραχαράσσεται», τονίζει η Αθήνα - «Καλούμε τις ελληνικές αρχές να ενεργήσουν με σοβαρότητα και κοινή λογική», απαντά η Αγκυρα

Θάνατος Γιώργου Μαζωνάκη: Δίωξη για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο - Αναβάθμιση κατηγοριών
Εξελίξεις στην υπόθεση του θανάτου του Γιώργου Μαζωνάκη

Στο νοσοκομείο Χανίων βρέφος 17 ημερών με βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση, συνελήφθη η 18χρονη μητέρα του
Λόγω της σοβαρότητας των τραυμάτων το βράδυ της Κυριακής διεκομίσθη στην Μονάδα Εντατικής του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Χανίων

Τουρκία: Κύμα καταστολής με δεκάδες συλλήψεις σε ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις και μπαρ
Η επιχείρηση «Η οικογένειά μου είναι ασφαλής» της κυβέρνησης Ερντογάν επεκτάθηκε σε 15 επαρχίες, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γιώργος Μαζωνάκης: Ολοκληρώθηκε η εξόδιος ακολουθία - Το τελευταίο αντίο στο «παιδί που ξεχώρισε»
Συντετριμμένοι συγγενείς, καλλιτέχνες και θαυμαστές στο τελευταίο «αντίο»

Λιβάνιος για αποφυλάκιση Κασιδιάρη: Ο Αρειος Πάγος θα αποφασίσει αν θα κατέβει στις εκλογές – Επαρκής ο νόμος
Ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθαρίζει ότι δεν σχεδιάζεται νέα νομοθετική ρύθμιση για το μπλόκο του καταδικασμένου πρώην στελέχους της Χρυσής Αυγής, που εξέρχεται από τη φυλακή

Κηδεία Γιώργου Μαζωνάκη: Ο Μητροπολίτης Νίκαιας αποχαιρέτησε με στίχους τραγουδιού του
Χιλιάδες πολίτες παραβρέθηκαν στην Ιερά Μητρόπολη Νίκαιας για το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο τραγουδιστή.

Γιώργος Μαζωνάκης: Προσπάθεια διαγραφής στοιχείων από τον υπολογιστή του ιατρείου - Τι έχει ανακτηθεί από την ΕΛ.ΑΣ.
Για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης κατά συναυτουργία απολογούνται οι δύο γιατροί

Ο Τραμπ καταργεί τα όρια εκπομπών σε μονάδες άνθρακα και φυσικού αερίου
Αυτό σημαίνει πως οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής δεν θα υποχρεώνονται πλέον να περιορίζουν τη ρύπανση που συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη

Γεωργιάδης για Γιώργο Μαζωνάκη: «Συγγνώμη που το σύστημα δεν μπόρεσε να τον προστατεύσει»
«Πρέπει να βρούμε τα κενά του συστήματος», πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας

Θάνατος Γ. Μαζωνάκη: Το μηχάνημα κατέγραψε τη στιγμή που σταμάτησε η καρδιά του
Το νέο στοιχείο στις έρευνες

Οικονομόπουλος για Μαζωνάκη: «Το τελευταίο διάστημα με έπαιρνε συνέχεια τηλέφωνο, δεν κατάλαβα τι ήθελε να μου πει»
«Έχω ενοχές μέσα μου», μοιράστηκε σε δηλώσεις του από την κηδεία ο τραγουδιστής για τον Γιώργο Μαζωνάκη

Γιώργος Μαζωνάκης: Σφραγίστηκε το ιατρείο – Το κρυμμένο μηχάνημα και η απόφαση του ΙΣΑ
Η πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου του ΙΣΑ αποκάλυψε πως κατά την αυτοψία βρέθηκε ιατρικός εξοπλισμός κρυμμένος σε ντουλάπα, ενώ ζητήθηκε η αφαίρεση της άδειας των εμπλεκόμενων γιατρών.

Κηδεία Γιώργου Μαζωνάκη: Πλήθος κόσμου, συγγενείς, καλλιτέχνες, πολιτικοί και φίλοι για το τελευταίο αντίο
Οικογένεια, συνάδελφοι και χιλιάδες θαυμαστές αποχαιρετούν τον σπουδαίο καλλιτέχνη, ο οποίος έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία 54 ετών.

Κηδεία Γιώργου Μαζωνάκη: Η αδελφή του Βάσω συντετριμμένη στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας
Χιλιάδες πολίτες παρέστησαν στην αγρυπνία στη Νίκαια, όπου η εξόδιος ακολουθία τελείται στη μία το μεσημέρι, με σωρούς λουλουδιών να καλύπτουν τον χώρο.

Γιώργος Μαζωνάκης: Κάθειρξη έως 10 χρόνια απειλεί τους δύο γιατρούς με το άρθρο 308
Ο δικηγόρος Δημήτρης Αναστασόπουλος εκτιμά ότι η δίωξη δεν στοιχειοθετεί αμέλεια αλλά ενδεχομένως δόλο, εν μέσω ερωτημάτων για τη φωτογραφία του τραγουδιστή στο ιατρείο.

Κάτοικοι έδεσαν τεχνικό σε κεραία κινητής λόγω κακού 5G - Πλήρωναν επί δύο χρόνια χωρίς αποτέλεσμα
Στο χωριό Χαρντάουλι του Ούταρ Πραντές οι κάτοικοι υποστήριζαν ότι πλήρωναν επί δύο χρόνια για 5G, ενώ στην πράξη είχαν μόνο ασταθές δίκτυο 4G.

Ματίνα Παγώνη για Γιώργο Μαζωνάκη: Το «μεγαλύτερο ψέμα» των δύο κατηγορούμενων γιατρών
Η πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου μίλησε με σκληρά λόγια για τη στάση των ιατρών, εξηγώντας την αλήθεια για την πλασμαφαίρεση και το λάθος που αποδείχθηκε μοιραίο.

Συγκινητικό αντίο στο Γιώργο Μαζωνάκη : Πιανίστας έπαιξε το «Φεύγω για μένα» στο Μετρό Πειραιά στη μνήμη του
Ένας μουσικός κάθισε στο πιάνο του σταθμού «Δημοτικό Θέατρο» και δημιούργησε μια ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα, τιμώντας τον εκλιπόντα καλλιτέχνη.

Μπόρις Τζόνσον: Ρωσικό drone χτύπησε τρένο λίγα λεπτά μετά τη διέλευσή του
Το χτύπημα σημειώθηκε στο Γιαχοντίν, 2 χλμ από τα σύνορα με την Πολωνία, χωρίς τραυματίες, ενώ η Ukrzaliznytsia εκτιμά ότι πιθανός στόχος ήταν το διπλωματικό τρένο.










